Šta je novo?

Dell U2311H IPS

Ja uzeh danas ovaj monitor i moram vam reci da za te novce sigurno nema bolje.Imao sam i u2410,ali nije ostavio tako jak utisak,nije duplo bolji koliko je skuplji.Od TN je neuporedivo bolji sto se tice uglova gledanja i boja,a i nema nikakvog ghostinga i sporog odziva a probao sam i filmove i igrice.Suma sumarum ko sad kupuje monitor oko 200 eur ovo je pravi i jedini izbor

@djapan
Kupi drugi VGA kabl. :p
A za podesavanja pogledaj review na tftcentral. ;)

I gledaj da pređeš što pre na dvi, velika je razlika u oštrini. Ne znam da li bi moglo biti nešto bolje sa boljim vga kablom imam baš tu jedan stari deblji, baš ću da proverim i uporedim taj vs dell-ov vga pa ću ti javiti. Ako bude neke razlike mogu da ti pošaljem za dž, meni skuplja prašinu.
edit: ajoj pa najviše je do kabla, sa ovim starim dobrim od crt-a je slika skoro kao sa dvi, mnogo bolje nego sa originalnim. Ja kad sam kupio još se iščuđavao zar je moguće da po forumu ima toliko polemike, kad sa vga slova u notepadu ko boldovna sva razmazana slepljena... ma čim se digne win odmah provališ koliko je loše po satu u ćošku i textu ikonica... S ovim drugim isto se vidi razlika u korist dvi ali nije toliko drastično.
Cimni me na pm da vidimo za adresu, ako hoćeš da ti pošaljem. :wave:

Poslednja izmena:
Ja uzeh danas ovaj monitor i moram vam reci da za te novce sigurno nema bolje.Imao sam i u2410,ali nije ostavio tako jak utisak,nije duplo bolji koliko je skuplji.Od TN je neuporedivo bolji sto se tice uglova gledanja i boja,a i nema nikakvog ghostinga i sporog odziva a probao sam i filmove i igrice.Suma sumarum ko sad kupuje monitor oko 200 eur ovo je pravi i jedini izbor

Samo bih dodao da je ipak okvirna cena od 240-250 eura sa porezom, dok je dilerska oko 200 eura bez poreza.

Tako da nije oko 200 eura, mozda je za neke ali za vecinu nije.

Po tom pravilu je 32c530 bez poreza dilerski oko 36550 din.

Video sam danas 32" C530 i U2311H, doduše oba na brzinu sa nogu i na različitim mestima pa ne mogu precizno da uporedim kavalitet slike, mada su oba prikaza veoma dobra na prvi pogled. Ipak c530 ostavlja mnogo jači utisak zbog veličine ekrana i robusnosti okvira oko ekrana i postolja.

Prvi je 500 e, a drugi 230 e; ne vidim kako se to uopšte može porediti. :)

C530 je ravno 49 hiljada, U2311H 24 hiljade, razlika u ceni (a i veličini) je tolika da ovo nije situacija jedno vs drugo, nego više ja sam sa sobom ne mogu da odlučim koja varijanta bi mi bila bolja.

Poslednja izmena:
Video sam danas 32" C530 i U2311H, doduše oba na brzinu sa nogu i na različitim mestima pa ne mogu precizno da uporedim kavalitet slike, mada su oba prikaza veoma dobra na prvi pogled. Ipak c530 ostavlja mnogo jači utisak zbog veličine ekrana i robusnosti okvira oko ekrana i postolja.

C530 je ravno 49 hiljada, U2311H 24 hiljade, razlika u ceni (a i veličini) je tolika da ovo nije situacija jedno vs drugo, nego više ja sam sa sobom ne mogu da odlučim koja varijanta bi mi bila bolja.

http://www.tehnomanija.rs/katalog/samsung-televizor-lcd-le-32c350.html

Cena je Cena: 46.990 RSD ponesi od bilo kog penzionera cek i licnu kartu, ne znam kog je datuma penzionerski dan i kostace te manje 10%. Ili 42291 din.
Za te pare ne moze bolje.

Moze ako imas nekog da ti ga izvuce po dilerskoj ceni i ako ga uzme kao osnovno sredstvo.

@gadjan hvala za kabl, ali imam i ja jedan stari dobri vgaa koji sam koristio i naravno da je on odmah preuzeo duznosti :)
ma ovo mi je privremeno resenje, sad treba da se radi upgrade masine pa ce naravno dauleti graficka sa dvi portom...

http://www.tehnomanija.rs/katalog/samsung-televizor-lcd-le-32c350.html

Cena je Cena: 46.990 RSD ponesi od bilo kog penzionera cek i licnu kartu, ne znam kog je datuma penzionerski dan i kostace te manje 10%. Ili 42291 din.
Za te pare ne moze bolje.

Moze ako imas nekog da ti ga izvuce po dilerskoj ceni i ako ga uzme kao osnovno sredstvo.

Ček, ček... ovo je C350, on je HD ready, mene treba full HD jer nameravan da ga primarno koristim kao monitor.

Pa vidi, da je pitanje C530 (koji košta 49k) ili HP ZR24w S-IPS, recimo, (čija je cena 45k), tu bi imalo o čemu da se razgovara. Ovako kada je U2311H duplo jeftiniji, jedini razlog za kupovinu C530 bi bio da mi je TV baš neophodan, odnosno da hoću da kupim TV za dnevnu/spavaću sobu, i ne interesuje me monitor ni da je 30 e. U suprotnom, ukoliko bih baš želeo da potrošim 50k, uzeo bih verovatno dva U2311H i pevao. :D Eto ti još jedna tema za razmišljanje. ;)

Poslednja izmena:

Vidi, monitor je namenski pravljen za spajanje sa kompjuterom, a TV je napravljen za gledanje televizije :trust:

Ja sam imao priliku da vidim kako izgleda slika na LG 32" i moram ti reci da nije ni priblizno ostra kao na monitoru (slova), mora mnogo dalje da se sedne, a i trosi vise struje :D

Nisam cackao, jer nije moje, pa ne znam da li moze da se izvuce bolja ostrina, ali posto si napisao da bi udaljenost bila 80cm, mislim da treba da zaobidjes 32" ;)

khm, drugari, imam neko vece probijanje svetla na donjoj levoj strani, to je do panela ili?
nemam nikakvo iskustvo sa takvim stvarima a ovo me prilicno iznenadilo pa da tiam od cega to meze da se pojavi, da li je osnov za reklamaciju itd...

Stavi crnu kao pozadinu (najbolje iz nekog LCD testa) slikaj (bez blica i da je mrak u prostoriji) i okaci sliku ovde.

uf kao za inat, nije mi tu foto aparat a mobilnim ne mogu da uhvatim taj problem. Nista, smaracu vas kada uslikam ovo.

Vidi, monitor je namenski pravljen za spajanje sa kompjuterom, a TV je napravljen za gledanje televizije :trust:

Ja sam imao priliku da vidim kako izgleda slika na LG 32" i moram ti reci da nije ni priblizno ostra kao na monitoru (slova), mora mnogo dalje da se sedne, a i trosi vise struje :D

Nisam cackao, jer nije moje, pa ne znam da li moze da se izvuce bolja ostrina, ali posto si napisao da bi udaljenost bila 80cm, mislim da treba da zaobidjes 32" ;)

Naravno da Dell U2311H ne moze da se poredi sa C530 ipak je barem 3 klase a u realnosti i 4 klase ispod. Elektronika malte ne da ne postoji u Dellu tako da je razlika za 20 klasa ispod, razlika u kvalitetu lampi je barem za 3 kategorije. To sto ima TV tuner je mozda faktor ljudima kojima treba eventualno TV.
TV mu nije namena vec prikaz multimedia-e a ne TV-a, TV mu je sporedna stavka a analogni tuner samo stavka uslovljena trzistem.

Ako bi poredili vrednosti pound for pound Dell vredi oko 105 eura po kategorijskim vrednostima, jer su LCDTV modeli prejeftini za ono sto nude, kvalitet, velicinu i racunar baziran na linux-u unutar ovih LCDTV-a.

Na zalost prenaduvane cene PC monitora su takve kakve su.

Jos bih napomenuo da je porednjenje nekog LG LCDTV-a neprecizno, ne znamo ni koji je model, da li je fullhd ili hd ready, da li podrzava 1:1, i da li je uopste setovan u 1:1 ako poseduje.

Stvarno bih zamolio ljude da ne ocenjuju pausalno kategorije koje ne poznaju.
Tek kad se ekspertizujete onda ocenjujte.

Ovo govorim iz razloga da odvracate ljude i terate ih u gore.

PC monitori jesu najgore sto postoji to je jasno, u nemanstini je najbolje izabrati najbolje iz najgoreg, i tada je opravdana kupovina PC monitora.

Ali velicati ono od cega se odricu i sami proizvodjaci sa njihovim priznanjima da je PC trziste najnezahtevnije te se i ne ocekuje kvalitet u takvim proizvodima.

Nema veličanja. Porediš babe i žabe na osnovu svog "oduševljenja" TV-om. Ne treba nekome TV koji zauzima poprilično više mesta od monitora, pritom više zrači i za rad je katastrofalan odaljen ili ne. Za profesionalnu štampu da ne pričam.

Poslednja izmena od urednika:
@djpaan

Je l' baš probijanje ili odsjaj tipičan za IPS panele (tzv. IPS glow). Odsjaj vuče na plavu/srebrnu boju kad je skroz crna pozadina i ako je to u pitanju to je mana same tehnologije. Pogledaj na youtube kako izgleda IPS glow pa uporedi.

Jel moguce da ljudi i dalje ne kapiraju da su to dve razlicite stvari za razlicite namene?Poredi se TV sa monitorom?:S:
Bre TV ima takav interfejs podesen za gledanje ,znaci za telvizijski program,filmove i ni jednoj drugoj svrsi ne sluzi (neko ga koristi za gaming) ,tu se pokazao kao koristan mada se javlja najcesce ghosting kao i picture tearing.
I svi LCD TV-i oni kvalitetni imaju PVA marticu,ja jos nisam sreo da neki koristi IPS!
Druga stvar porediti LCD TV sa monitorom u svrhe ozbiljnog profi rada gde je kvalitet slike i boja prevashodan,ostrina itd.. je:lupko:

Nema veličanja. Porediš babe i žabe na osnovu svog "oduševljenja" TV-om. Ne treba nekome TV koji zauzima poprilično više mesta od monitora, pritom više zrači i za rad je katastrofalan odaljen ili ne. Za profesionalnu štampu da ne pričam.

Ne tripuj se i ne nabedjuj druge koja je "realna" vrednost monitora, već iskaži mišljenje i dozvoli drugom da ga ima... Dovoljno si ti "ekspertizovan" vidim...

Ti si beše prošle godine isto tovario ljude kako su retardirani zato što ne koriste TV nego bacaju pare na monitore...

Budi uctiv i nek ti je ovo zadnji prekrsaj sa takvim recnikom poput "ne tripuj se".

Dalje necemo nastaviti polemiku.

Molim bez prozivki i potezanja za losim recnikom.

"djpaan"
e ja svoj primerak preuzeo za sada sam extra zadovoljan, mada jedina zamerka mi je na prilicno bedan, tanak VGA kabl (nemojte me pitati zasto jos uvek to koristim, to mi je neka privremena varijanta). Sada mi treba preporuka za kalibraciju ajmo gurui, koja su optimalne vrednosti

Mora sa kalibratorom da se kalibrise. Dzaba da ti neko salje vrednosti ako nije kalibrisao, jer kalibrator pokupi prvo osvetljenje tu gde ti je monitor, pa se posle podesava contrast, pa RGB preset, pa brightnes. Ovaj monitor pre kalibracije i ako po defaultu stoji na graphic presetu , jako isijava, i slika mu nije dobra. Tek kada se spusti na 5000K-5500K i iskalibrise, tek tada monitor dolazi do izrazaja. Sve ovo ostalo je varka. Ako ti treba kalibracija, cimni me na PM. Imas u mom potpisu, koji je kalibrator.

Poslednja izmena:
Normalnim korisnicima cu uputiti ovaj post, PC clasa monitora je malte ne nemoguca za kalibraciju do trazenog nivoa (postoje modeli koje je moguce doterati do prihvatljivog stepena, ali koji prevazilaze cenu svoje upotrebljivosti i velicine prikaza), pc clasa ima nizi stepen crne boje, losiji prikaz bele boje, ima losiji spaning , losiji kontrast, losije uglove gledanja, vece probijanje, itd itd ...

I sada dolazimo do subjektifikovanja da je rad na manjoj povrsini prihvatljiviji (sick!), da je rad na panelu koji se bolje kalibrise ka perfekciji neprihvatljivije (sick!), da je bolji prikaz crne i bolji prikaz bele neprihvatljivija osobina (sick!), da je panel koji se po specifikacijama nalazi u modelima PC monitora koji prelaze 1600 eura u uredjaju koji je jedva 500 eura neprihvatljiva opcija (sick!), itd itd...

Dalje prosudite sami.

Jel moguce da ljudi i dalje ne kapiraju da su to dve razlicite stvari za razlicite namene?

Pustite namenu! :)

Interesuju me iskustva ljudi tipa "Stavio sam Dell U2311H pored tog i tog TVa i razlika u kvalitetu slike je takva i takva". :)

Jeste možda malo offtopic, ali verujem da mnoge ljude koji su zainteresovani za skuplje & bolje monitore ovo zanima. Velika razlika u ceni nije bitna, traži se optimalno rešenje, cena nebitna. U2311H je stvarno povoljan, ali već U2410 košta više nego C530 od 32", a navodno je lošiji u kvalitetu slike od tog Samsunga!?

Poslednja izmena:

Interesuju me iskustva ljudi tipa "Stavio sam Dell U2311H pored tog i tog TVa i razlika u kvalitetu slike je takva i takva". :)

Jeste možda malo offtopic, ali verujem da mnoge ljude koji su zainteresovani za skuplje & bolje monitore ovo zanima. Velika razlika u ceni nije bitna, traži se optimalno rešenje, cena nebitna. U2311H je stvarno povoljan, ali već U2410 košta više nego C530 od 32", a navodno je lošiji u kvalitetu slike od tog Samsunga!?

Ma fizicke osobine ti same govore ,nema sta da ti neko uporedjuje.
Ali evo moze i to da ti kaze user Daum koji ga ima pored LCD TV-a,decko koristi monitor za profi rad pa nek kaze iz prve ruke i onako je krenuo sa objanjavanjem.
Ja realno kad god sam radio nesto za LCD TV i presao na moj Dell iz potpisa bilo je kao da sam progledao !

Jel moguce da ljudi i dalje ne kapiraju da su to dve razlicite stvari za razlicite namene?Poredi se TV sa monitorom?:S:
Bre TV ima takav interfejs podesen za gledanje ,znaci za telvizijski program,filmove i ni jednoj drugoj svrsi ne sluzi (neko ga koristi za gaming) ,tu se pokazao kao koristan mada se javlja najcesce ghosting kao i picture tearing.
I svi LCD TV-i oni kvalitetni imaju PVA marticu,ja jos nisam sreo da neki koristi IPS!
Druga stvar porediti LCD TV sa monitorom u svrhe ozbiljnog profi rada gde je kvalitet slike i boja prevashodan,ostrina itd.. je:lupko:

Ne naravno da je suprotno od tvog zakljucka, LCDTV nije namenjen TV-u, to je uvrzeno misljenje na nasem trzistu, cak sta vise AV zaljubljenici u pravilu ne gledaju TV.

Gledaju multimedijalni sadrzaj koji podrazumeva vizuelni dogadjaj u najboljem mogucem kvalitetu, koji nije moguc na PC monitorima zbog nemogucnosti da se dobije slika u specifikacijama, black and white level, RGB spektar do perfekcije itd.
Ako cemo kod odziva ok onda uzimajte TN otpad to im je jedina prednost.

Ali tearing ili ostrina pa to je smesno, ne znam da li si ozbiljan i po cemu ocenjujes to.
Ja koji sam profesionalno testirao malte ne sve LCDTV i PLAZMA modele i dobar deo PC monitora za koji sam imao interesovanje nisam primetio da je ostrina u prednosti na PC monitoru, odnosno ukoliko user koristi recimo Sony-jev LCD-tv koji nema mogucnost mapiranja 1;1 i iskljucivanja elektronike, ili ukoliko nikada nije kalibrisao , vec koristio samo pre-factory-sane video modove bi mogao da dodje do takvih zakljucaka.

Ali!!!!! na preporucenim LCDTV modelima o kojima uveliko pisemo po forumima spominjati ovakve stvari je neumesno i neprofesionalno.

IPS matrica naravno nije prednost u odnosu na SPVA i da IPS se koristi u mnogim LCDTV modelima.

Ovo je tema o Dell U2311H, ako hocete PC monitor vs LCD TV otvorite novu temu. ;)
Hvala.

Nadam se da si ostrouman i da ces proci kroz forum i shvatiti ko je najprofesionalniji na ovom forumu u ovoj oblasti i koga ces poslusati.

Napomenucu ti jos par stvari koje ljudima nisu jasne.

Klasa PC monitora sa standardnim mogucnostima kontrasta i ukupnog brightensa je na porazavajucem nivou, i zato je cesto ljudima prijatnije da rade sa 30-40cm ispred samog panela od 22-24" jer je na toj udaljenosti lakse raditi sa slikom koja je u smanjenom contrastnom spektru.

Zato i postoje razliciti modovi setovanja, ti imas mogucnost da iskalibrises svaki od modova po svojoj zelji, mod koji ce biti za rad na blizu i za uzivanje sa daljine, mod za igranje i mod za surf.
Svaki od pre-setova je moguce editovati u servisnom meniju.

Takodje level contrasta i brightenss-a je pozeljno staviti na mnogo nize nivoe kada se cita ili kada se radi na blizim razdaljinama.

Medjutim ljudska sujeta im ne dozvoljava da pitaju one koji su iskusniji kako je najbolje raditi.

Vec im je lakse da se svadjaju i vredjaju.

Poslednja izmena:
@Vuk
Nisam trazio nikakav istorijat niti naucnu disertaciju.
Za mene je apsurd porediti LCD TV sa monitorom i kraj price a razlog za to je u mnogo cemu!
Ni jedan bre LCD TV nema vecu rezoluciju od 1920x1080p.
Ti hoces da kazes da na toliku povrsinu i velicinu pixela mozes da dobijes ,imas bolju sliku od profi monitora sa recimo rez 2560x1600 sa S-IPS panelom npr? :S:
Samo jedan od banalnih primera..
Da je to tako sad bi svi koristili TV-e za rad :)
A pored svega svako ima oci pa i na laicki nacin moze da uvidi razlike bez da bude potkovan teoretskim znanjem!

A ono gore objasnjenje i klasifikacija monitora na osnovu tvoje "strucne" procene delova je krajnje smesno .

No hard feelings:smash:
Pozdrav.

Poslednja izmena:
khm, drugari, imam neko vece probijanje svetla na donjoj levoj strani, to je do panela ili?
nemam nikakvo iskustvo sa takvim stvarima a ovo me prilicno iznenadilo pa da tiam od cega to meze da se pojavi, da li je osnov za reklamaciju itd...

Danas sam uzeo monitor, bio sam oduševljen, naročito prikazom boja i kvalitetom izrade. Kad sam uzeo da gledam film primetio sam istu ovu stvar. Gledajući na youtube izgleda da je taj IPS glow u pitanju kao što je mr.maX rekao. Evo i slike:

@Vuk
Nisam trazio nikakav istorijat niti naucnu disertaciju.
Za mene je apsurd porediti LCD TV sa monitorom i kraj price a razlog za to je u mnogo cemu!
Ni jedan bre LCD TV nema vecu rezoluciju od 1920x1080p.
Ti hoces da kazes da na toliku povrsinu i velicinu pixela mozes da dobijes ,imas bolju sliku od profi monitora sa recimo rez 2560x1600 sa S-IPS panelom npr? :S:
Samo jedan od banalnih primera..
Da je to tako sad bi svi koristili TV-e za rad :)
A pored svega svako ima oci pa i na laicki nacin moze da uvidi razlike bez da bude potkovan teoretskim znanjem!

A ono gore objasnjenje i klasifikacija monitora na osnovu tvoje "strucne" procene delova je krajnje smesno .

No hard feelings:smash:
Pozdrav.

Naravno da ima hard feelings, jer reci za necije reci da su smesne je itekako hard feelings.
Ja sam imao toliko ljubaznosti i uctivosti da zaobicem konotacije tvog posta koji su toliko ponizavajuci u znanju i opisu da je totalni blam pisati ih.

Ja se necu nastavljati vise sa tobom jer i sa tobom zavrsavam polemiku posle prozivanja.

Samo cu ti reci jos ovo kao kraj, naravno da je neprihvatljiva rezolucija koja je naravno kontraproduktivna za Windows okruzenje, optimizacija DPI velicine lokovani GUI modovi na standard DPI itd. Apsolutno ponavljam takva rezolucija u WIn okruzenju je ubitacna za takve velicine, da mozda na 40", ali na velicinama od 22-32" je ubitacna.

Kao sto sam ranije pisao idealna velicina za 1920x1080 je 28-29", posto nemamo takvih u nekom cenovnom rangu a da je prihvatljiv za nase dzepove, bolji je kompromis ici na 3 inca vise nego na 3-4" nize. Bitniji je razmak izmedju pixela odnosno koliko je sirok grid nego li razlika u velicini pixela na velicinama od 27-32" i naravno postavka pixela u V ili I semu.

Ja vas pozivam jos jednom da budete uljudni i da se drzite domacinskog reda bez prozivanja.

Nema potrebe da se medjusobno izazivamo.

Svako ima pravo da iskaze svoje nezadovoljstvo.

Ti si PCBeast-e mogao da kazes da se ne slazes i da mislis da nisam u pravu , ono sto je neuljudno je kad se meni licno obratis, mogao si da se obratis populaciji sa izrazom apsur, ovako si direkto uputio meni izjavu da su moje izjave apsurdne, drugo rekao si mi "bre", opet neuljudnost, i na kraju kao trece si ocenio moje postove sa "kranje smesnim".

To nije komunicaija medju memberima, ja nisam navikao na takvo ophodjenje.

Hvala na paznji i pozdrav, odjavljujem se iz ove teme, ukoliko se nisu pojavili neki postovi dok sam ovo pisao.

Danas sam uzeo monitor, bio sam oduševljen, naročito prikazom boja i kvalitetom izrade. Kad sam uzeo da gledam film primetio sam istu ovu stvar. Gledajući na youtube izgleda da je taj IPS glow u pitanju kao što je mr.maX rekao. Evo i slike:

Na zalost ovo je katastrofalna slika i katastrofalno probijanje i neujednacenost prikaza, u stvari ovo je kombinacija.

I sad neko da mi kaze posteno onako iz srca, da li bi platili i 20 eura za ovakav monitor!!!

Nazad
Vrh Dno