Šta je novo?

GeForce GTX 560 Ti Thread

Ajmo useri koji imaju doticnu kartu, kakve su OC mogucnosti, ili bolje reci maximum koji je za vase karte.GTX560 kad je najavljivana i kad se pojavila bilo je - fantastican overkloker, nesto neverovatno itd itd...ja jos nijednom to nisam video na nekom primeru ovde...

Kao dobices kule i gradove sa tim OC? Ne dobija se nista specijalno i ovi silni benchmark rezovi su bezveze. Sve zavisi u realnom radu sa kartom od igre do igre kao sto i sam vidis. Mazu oci indijancima kao sto smo mi.

Poslednja izmena od urednika:
@Thierry Henry, kako radi 560 na P35 chipsetu? Jel bilo nekih problema na toj relaciji?

Molim vas da ovde pričamo konkretno o GTX 560 karticama. Sumnje u vezi sa fermi arhitekturom, drajverima... iznesite u okviru drugih već pokrenutih tema ili otvorite novu.

Poslednja izmena:
@Thierry Henry, kako radi 560 na P35 chipsetu? Jel bilo nekih problema na toj relaciji?

Pazi radilo sve super dok nisam popio BSOD zbog navedenog problema kao sa RTClock64.sys nesto vezano za Afterburner, Evga recision i Rivutuner. Sve vratio na def. uninstalirao afterburner i opet BSOD posle boot-a. Mislim da uopste nije do OC nego do same karte, drajvera, programa ili kompatibilnosti istih. Reinstaliram win7 i vratim cpu i gpu na def. i za sada radi ok. Problem je sto ne znam zasto se to dogodilo i sigurno da mi nije resenje reinstal svaki put kad dodje do nekog problema. Dosta sam noci proveo na ovom sr...Eno imas tamo rezove moje u temi za MSI. Pazi Afterburner MSI-jev program daje BSOD 'bem ti firmu i komponente. Ma, covece ajde nije mi toliko ni do kinte mada nije mala cifra, nego do vremena sto sam proveo da bih odradio je.... Reinstall i to je to. Sta ako se javi kasnije? Sta sada da koristim za kontrolu fana i oc karte? Bojim se da instaliram da ne bi popip opet isto.

Koliko se u proseku klokuju 560 kartice? koliko je za ocekivati a na koliko idu bolje kartice? naravno pitanje za one koji imaju doticnu kartu, testove na net-u mogu i sam naci...

To sve zavidi od primjerka... ja imam trenutno tu kod sebe jednu GTX 560 pa sam se malo igrao. Zasad radi stabilno na 960/2300. Izvrtio sam Crysis Warhead (1680x1050, 4XAA, Enthusiast DX10) i imam 42 fps average na ovom kloku. Uz neki jos malo veci overklok moze biti kao GTX 570 stock, makar u Crysisu. Naravno da je GTX 570 brza karta i to ne sporim, ali ova je znacajno jeftinija. Inace sto se tice kloka, user M_M ima Gigabyte GTX 560 koja mu ide na 1000 za GPU za svaki dan. Ne mogu sada da trazim, ali ostavljao je screenshotove.

Btw. evo ove GTX 560 sto je kod mene:

Moram da napomenem da sam probao i druge igre i da je zauzece GPU-a kako kad... u nekim igrama ide do 99%, dok recimo u nekim je nesto manje, ali igre i dalje lete... malo me zabrinulo bilo kad sam pokrenuo CoD BO, igra je zezala solidno, a onda skuzim da nisam iskljucio v-sync posto sam reinstalirao igru. Ugasio v-sync i sada igra radi super, ali zauzece GPU-a ide oko nekih 70%. Mada moram reci da je meni nesto nizi GPU load bio i sa 5850 u BO (igra nije patch-ovana uopste, neda mi se traziti patch-eve i tako to, jer je i ne igram, cisto radi testa je na hardu). Valjda je igra uzasno lose optimizovana. Inace mogu da je zamjenim za malu doplatu, pa cu da vidim sta da radim. Mnogo mi se svidja karta jer je jako tiha i hladna. I 5850 je takva kad je na defaultu, ali kad se overklokuje (950/1250) postaje bucna da bi bila ohladjena, sto kod ove GTX 560 nije slucaj. Meni nekako najbitnija tisina trenutno, jer su performanse dobre sa svim danasnjim ovim high end kartama, nebitno jel nvidia ili amd.

Taj tvoj primerak nista specijalno, ako poredimo sa 822MHz referentnim klokom za GPU, ali 50ak MHz dole gore stvarno nije bitno ako te ne zanimaju cifre u markovima.

Molim vas nemojte dizati e8600 u nebesa, sto se tice arhitekture sve je identicno sa celeronom e33xx jedino sto ima umesto 6MB kesa 1MB i to "dosta" utice na igre reda od 10-25%, nezelim da kazem da je to malo, ali 10 do 25% i nije nesto kad se zna da je e3300 na 4.3Ghz tesko bottleneckovan sa gtx460 u zavisnosti od igre manje ili vise... takodje ja sam celeron drzao na 4.3 a vecina 8600 drzi na ~4Ghz tako da kontam da razlika nije bila veca od 15% generalno
Na primer pcsx2 emulator koji pre svega forsira CPU a i GPU je radio brze nego na Q6600 @3.2Ghz jer obazava frekvenciju, tako i igre ima one kje vole megaherce i one koje vole kes i IPC (koji kod i5/7 razvaljuje)

Poslednja izmena:
Ma kakvi crni markovi :). Meni je graficka iskljucivo potrebna zbog gaminga, a markovi, to je nesto sto mogu usput da odradim, a i ne moram. Inace nisam imao vise vremena za testiranje, ovo je ovako na prvu. Sa 1.087v na 980mhz za GPU dobijem crn ekran posle nekog vremena :p. Ne znam do koliko smijem da idem sa voltazom? Nesto je neko pominjao da ne treba prelaziti 1.1v, ali nisam siguran da li je za GTX 570 ili za ovu GTX 560.
Ono sto mi se najvise svidja je kuler i nivo buke a da sve bude sa dobrim temperaturama. To sam odusevljen. Recimo jako puno igara moze da se igra cak i kad je kuler na 50%, a da temp ne prelazi 80C (obicno ide od 75 do nekih 77C). Tada se kuler skoro pa ne cuje... ma vrlo malo, uzivanje je sto se tice toga. Jedino sam dosada morao za Crysis da stavim na 55%, ostalo moze sve na 50% bez da temp budu opasne.

Je l' imao iko iskustva sa GAINWARD GeForce GTX 560 1GB GDDR5 GTX560TI-1024-DUALDVI-HDMI-GS (OC verzija sa dva venta)? Gigabajt navodno ima neke falinke, na MSi Twin Frozr nekima pište zavojnice, ASUS je standardno skuplji, tako da sa garancijom od tri godine ostaje samo Gainward. Šta da uradi ATi-jevac, ako ne uspe da sačeka neki kastom 6950 sa 1GB i odluči se za GTX560?;)

Šta da uradi ATi-jevac, ako ne uspe da sačeka neki kastom 6950 sa 1GB i odluči se za GTX560?;)

Moze da uradi jednu od dve stvari-da ipak saceka custom 6950 1GB (mada ne znam sta fali referentnim modelima, hladjenje im je odlicno, ali kapiram da verovatno cenis potpunu tisinu) ili da kupi 560Ti i-pokaje se. ;)
Salu na stranu, mozda bi tebi radila i sasvim ok, ali ja te pozivam da bacis oko na temu "low gpu usage" na ovom forumu, posto si na AMD platformi, a tamo imas par interesantnih iskustava korisnika iste, a koji su se "oprobali" sa Fermijima. Cisto da budes informisan o svim mogucnostima/posledicama, a odluka je svakako-tvoja.:wave:

? Gigabajt navodno ima neke falinke.... Šta da uradi ATi-jevac, ako ne uspe da sačeka neki kastom 6950 sa 1GB i odluči se za GTX560?;)

Nisam primetio nikakve falinke na mojoj Gigabyte GTX560 OC... radi ko zmaj, ništa ne pišti i ništa se ne čuje, čak i pod opterećenjem... klokuje se na 1000MHz na 1.1V stabilno.

E sad, šta da radi ATI-jevac, pa to je bar lako... HD6950 i otključa u 6970... sad je bio i neki oglas za 23000din već otključana u garanciji. Apsolutno best buy!

@magny_cours
Hvala na sevetu. Proučiću temu.

@M_M
Već si pisao u ovoj temi da ti radi karta OK, kao i jednom liku sa foruma PCBerze. Ali su baš "zeleni" na PCBerzi opleli po Gigabajtu, pa reko' valjda oni znaju bolje od nas "crvenih".

@abacus-druze,sta bi sa tim velikim testom grafickih karti?hoce biti nekih rezultata u skorije vreme?

Sutra prodajem ovu moju 6870 i dodajem neku smeshnu sumu i uzimam Leadtek gtx560, koliko je jacha od 6870 naravno kad su klokovane karte u pitanju?

Mlatis praznu slamu, podlecices hajpu...

Sutra prodajem ovu moju 6870 i dodajem neku smeshnu sumu i uzimam Leadtek gtx560, koliko je jacha od 6870 naravno kad su klokovane karte u pitanju?

Znas kako .Po defaultu GTX 560 je brzi nekih 15-20% sve zavisi od igre do igre.Znaci investicija nije nikakva ako ces da zbog toga prodajes kartu.
U slucaju da dajes tu kartu uz doplatu (za koju kazes da je smesna suma) onda je tvoj izbor mozda i opravdan.
Kada se obe karte overklokuju ATI nema sta da trazi pored nVidia jer jednostavno OC 6870 se krece negde oko 100 Mhz iznad defaulta,samo najboji primerci idu nesto malo preko.
GTX 560 u najnizem kloku ide na 960-980 Mhz a bolji primerci idu na 1000 Mhz i uz to da uzmemo u obzir da nVidia bolje skalira.
Da dodam da je GTX 560 i hladnija karta .
Ovo sto sam ti napisao su cinjenice a ne pokusaj da te nesto nagovaram,ubedjujem jer mi to nije namera.Bitno je da se iznese realno stanje tj istina.
Sve u svemu jasna ti je slika a ti znas najbolje sta ti je ciniti i da li ti se isplati.

Poslednja izmena:
jel napravljena tema sa rezultatima testova koje abacus pominje? kada cemo moci to da vidimo

Ne mogu nigde da nadjem review za GIGABYTE
GeForce GTX 560 1GB GDDR5 GV-N560OC-1GI razmisljam tu da kupim zato sto ima 900mhz ima review samo za verziju SOC verziju a za obicnu nigde na internetu nema!

Evo ti review... Dakle default klok je 900MHz, default Vid moje karte u 3D-u je 1.000V. Na sobnoj temperaturi, stabilan rad zadržava do 1000MHz 1.1V (memorija čak na 1225MHz, tj. 4900MHz GDDR5, za benchmark može i 5000MHz!), pri čemu je i dalje prilično hladna (oko 64-65C max), dakle sasvim OK da se ostavi na tom setovanju za svaki dan. Sve na defaultu, nikad ne prelazi 60C i potpunu je nečujna. Što se overkloka tiče, ovo je naravno samo jedan primerak, drugi može biti nešto lošiji ili nešto bolji, zavisi kakve si sreće.

U radu je potpuno nečujna u idle-u, i verovatno jedva čujna kad se OC-uje (kod mene nečujna zbog gomile drugih ventilatora) u 3d i to samo ako imaš vrlo vrlo tihe ostale ventilatore u kućištu.

Prilažem maksimalni dobijeni benchmark rezultat 3dMark06, 3dMark11 , Unigine, kao i svakodnevni za Crysis WH, pa možeš da uporediš sa drugim kartama.

Pitaj ako te još nešto interesuje.

Prilozi

• 3dMark06-30391_M_M.jpg
    3dMark06-30391_M_M.jpg
    97 KB · Pregleda: 70
  • 3dMark11-P5303.jpg
    3dMark11-P5303.jpg
    264.1 KB · Pregleda: 67
  • unigine-1230.jpg
    unigine-1230.jpg
    215.4 KB · Pregleda: 57
  • GTX560-1000-2450.jpg
    GTX560-1000-2450.jpg
    398.1 KB · Pregleda: 90
Poslednja izmena:
1.1V mnogo? Ma jok... mnogi drže 460-tice i 570-tice na višem naponu, i nikom još nije crkla. Uostalom, SOC model ima default 1000MHz 1.15V sa istim kulerom.
A i maksimalna temperatura i sa takvim setovanjem je tek 64-65C... inače, ja ga ustvari za svaki dan držim na 925MHz na stock naponu (1.000V), za sada nema potrebe za više... Al' kad dođe novi Crysis i sl. videćemo, možda bude potrebe...

Ne verujem da je vise od 15-20% u proseku, ali izguglaj da ne bi pricali napamet

1.1v je max napon koji se bez dodatnog otkljucavanja moze namestiti u MSI AB za 570ku, pa sad :p ..

Tačno. A max dozvoljeni napon za GTX560 je 1.15V, tako da bi 1.1V trebalo da je više nego OK. Uz to, fabrički 560-tice dolaze sa Vid-om između 0.975V i 1.05V (zavisno od primerka do primerka). 1.1V je samo 0.05V (ili manje od 5%) više od gornje stock granice. To baš i nije neko ekstremno dizanje napona zar ne?

Mnogi ovde na forumu i drže 570-ticu na 1.1V i 900MHz ili tu negde... Ko još kupuje istu, da pritom nije tuta-muta za OC i da je drži na default-nih 722MHz, pa tu je skoro pa sporija od ove GTX560 sa default taktom od 900MHz!

Poenta, ako je hlađenje dovoljno dobro, i ako se ne prelazi u neku "crvenu" zonu što se napona tiče (za datu tehnologiju, u ovim slučaju 40nm, setite se HD5870 default radi na 1.16V, a takođe je 40nm čip), sasvim je OK držati čip overklokovan i overvoltovan. Možda mu se malo skraćuje vek (neće trajati 15god nego samo 7god, ali koga to briga kada imate 3 god garancije, a grafu ćete verovatno prodati i zameniti boljom za tipično 12-15 meseci).

Šta ćemo sa OC procesora, i7-920-tice retko koja radi na default 1.2V i 2.66GHz, većinom na 1.3V+ i 4GHz+, i sve su još uvek žive pod uslovom da su se korektno hladile... Šta ćemo za i5-2500K, koji radi na 1.12-1.15V na 3.3GHz, a 90% korisnika ga tera na 1.3V+ i 4.5GHz+? Ma sve to radi OK.

Pa čak i to hlađenje nije toliko kritično... gomila laptopova kada im optrerete CPU njegova temperatura ode na preko 80C, i sve je OK...

Dakle opušteno, u krajnjem slučaju postoji višegodišnja garancija pa uživajte...

Poslednja izmena:
1.1V mnogo? Ma jok... mnogi drže 460-tice i 570-tice na višem naponu, i nikom još nije crkla. Uostalom, SOC model ima default 1000MHz 1.15V sa istim kulerom.
A i maksimalna temperatura i sa takvim setovanjem je tek 64-65C... inače, ja ga ustvari za svaki dan držim na 925MHz na stock naponu (1.000V), za sada nema potrebe za više... Al' kad dođe novi Crysis i sl. videćemo, možda bude potrebe...

Koliko mozhesh maximum za memoriju da stavish, ja moju drzhim na 960mhz 1.050V?

Koliko vidim taj Gigabyte GTX 560 OC se odlicno klokuje i plus je najjeftinija od overklokovanig 560-ica, sto ce reci da je verovatno best buy.

@M_M: mislim da si dobio odlican primerak, obzirom da ti se i GPU i memorija klokuju zverski. Mada ne bih se slozio da je GTX 560 na 900 kao GTX 570 na defaultu, jer u Warheadu na tvojim max OC klokovima dobijas otprilike kao GTX 570 na defaultu.
Inace ja moju drzim na 900MHz/4500MHz sa voltazom 1,038

@M_M

Upravo ono sto hocu da kazem je da je 1.1v za 570ku ipak malo veca vrednost od tih 1.1v na 560. Nisam bas siguran da ljudi drze 1.1v na svojoj 570 karti, a ako neko i drzi onda smatram da je to ipak poveca vrednost. Moja karta moze da izvuce 900MHz pa i nesto preko sa 1.050v a verovatno i manje (nisam bas "testirao"). Inace je drzim na def. naponu (0.975v) i 790/2050, u principu na klokovima na kojima bi i bio neki prosecan OC primerak - a trenutno nisam ni naisao na nesto gde bi i bilo potrebno vise od def. za high/max ili sta vec podesavanja. Videcemo tek kako ce se nositi sa Crysis 2 :p

@M_M: mislim da si dobio odlican primerak, obzirom da ti se i GPU i memorija klokuju zverski. Mada ne bih se slozio da je GTX 560 na 900 kao GTX 570 na defaultu, jer u Warheadu na tvojim max OC klokovima dobijas otprilike kao GTX 570 na defaultu.
Inace ja moju drzim na 900MHz/4500MHz sa voltazom 1,038

U principu si u pravu, mada sve zavisi kako igrica koristi karticu... Solidno OC-ovan GTX560Ti negde može da bude malo brži od GTX570 na defaultu, negde malo sporiji, ali tu je negde... naravno, retko ko drži GTX570 na default-u kada već ima odličan potencijal. Prednost 560-tice je ipak primetno niža cena (oko 100e) i lakši OC u smislu da sa manje napona (a samim tim i manje grejanja i potrošnje) postiže nešto više klokove... recimo meni na default 900MHz treba samo 0.975V da bude stabilan na sobnoj temperaturi, a još nisam video GTX570 koja to može sa manje od 1.025V... Ma i GTX570 je fenomenalan, eh da je Nvidija umesto nedovršene GTX4xx serije odmah izbacila GTX5xx...

Poslednja izmena:
Vrh Dno