Šta je novo?

iPad

... I onda je jopopo rekao da iPad nije zamena za notebuk ili netbuk. Nema flejma ni mrznje.. sumirao sam 20-ak prethodnih postova u jednoj recenici.
Na racunaru mozes da radis i zaradis, mozes nesto da nacrtas, modelujes, programiras.. ima mnogo mogucnosti. Sa iPad-a mozes samo da visis na Internetu, saljes mailove i igras dosadne igrice sa AppStore-a.

Da dopunim... u nekim od prethodnih postova sam objasnio šta radim ali da sumiram... Ja ne živim i ne primam platu od crtanja, dizajna i sličnih stvari, ja živim od toga što putujem tamo gde me klijent treba (u okolnim zemljama EU), držim prezentacije (na iPad) i organizujem sastanke sa klijentima. iPad u potpunosti menja ono za šta mi je služio noutbuk a to je: čitanje i odgovaranje na mejlove, reporting u Excel formatu, CRM kroz Internet, hvatanje beleški, navigacija (pešaka), čitam literaturu na aerodromu, slušam muziku u avionu, slušam TDI radio u inostranstvu. Malo li je? Ja sam biznis korisnik, iskačem iz prosečnog šablona i ja sam cenu iPad otplatio kroz 5-6 nedelja jer sam imao informaciju koja mi je trebala da bih završio posao u pravo vreme na pravom mestu.

Noutbuk i dalje koristim za mesečni riporting, za izradu prezentacija, za slanje većih atačmenta van radnog vremena, za skidanje većih atačmenta iz mejla, za ripovanje muzike, za foto i video obradu (za lične potrebe), za Skajp i još par bitnih stvari ali to su stvari koje nisu hitne i mogu bez njih u toku radnog vremena.

Znači pogrešno si protumačio moje reči, kažem da nisam očekivao i da ljudi ne trebaju da očekuju da iPad zameni u POTPUNOSTI desktop/noutbuk već samo u onom domenu primene gde ima smisla i gde korisnik nalazi tu primenu.

I ne treba mi ni USB, ni kamere, ni SMS i sve ono što će iPad 2 imati jer nisam takav korisnik. Ja sam svoju primenu našao i u potpunosti potrebe svog dinamičnog posla i prezadovoljan sam. Igre ne igram, aplikacije sa AppStore mi ne trebaju osim desetak koje koristim
Za druge ne znam šta očekuju ali znam da je cena od 500-700 USD sasvim pristupačna za građanina US i da nema problema da odvoji taj novac i ne razmišlja u fazonu "dao sam 500 USD a nema ni USB a ni Flash".

Poslednja izmena:
ne treba ti sms, ne treba ti usb, phone funkcije...pa to poprilicno suzava broj korisnika kome je uopste potreban ipad, kapiram da je za tebe super stvar, putujes dosta, koristis ipad kao gadget, ne kao oziblijan racunar, malo za razonodu malo za beleske, ali zasto se dize tolika buka oko uredjaja koji je tako ogranicen?? gde god da se okrenem na internetu..ipad ..ipad..ipad..aman...

ne treba ti sms...

Aman vise ljudi dokle cete pisati o stvarima u koje niste upuceni? Po 100.ti put SwirlySMS omogucava slanja SMS poruka sa kartice koja je u iPad-u.

ali zasto se dize tolika buka oko uredjaja koji je tako ogranicen??

Pre svega zato sto ljudi koji su koristili iPad shvataju da je daleko vece ogranicenje nedostatak kvalitetnih aplikacija koji postoji kod konkurenata od toga sto iPad nema phone funkciju (ne znam kome bi ovo trebalo zaboga al ajd) i usb.

Poslednja izmena:
USB je jedino sto mozda ja vidim kao nedostatak, jednostavno sad vecina ljudi ima flash-eve na privesku bukvalno, svidja mi se takav nacin kopiranja i razmene sadrzaja.. Ali SMS, telefon?? Zasto? :d

Ne znam ni ja, jel mi verujes da SwirlySMS nisam cak ni imao zelju da instaliram. A sto se USB-a tice, ok je nemam nista protiv ali svakako necu uzimati novi model po svaku cenu samo zbog toga.

Kome normalnom treba slanje SMS-a sa tableta? O cemu vi uopste pricate? Za sta vam sluze mobilni telefoni?

Stvarno ja ne znam ko ce koristiti iPad kao telefon?
To je samo jedna potpuno nepotrebna funkcija na tom uredjaju, i ne preterujem kada to kazem.
SMS mozda neko ce i koristiti i koliko vidim postoji taj SwirlySMS ali koriscenje tableta kao telefon nema veze sa vezom ;)

Pre svega zato sto ljudi koji su koristili iPad shvataju da je daleko vece ogranicenje nedostatak kvalitetnih aplikacija koji postoji kod konkurenata od toga sto iPad nema phone funkciju (ne znam kome bi ovo trebalo zaboga al ajd) i usb.

Upravo to je prava prednost, i doklegod ce to imati konkurencija moze samo da se ljuti. :D

da ne citam silne hate (aka nepotrebne) postove, za novi Mac OS X 10.7 se sprema:

Application Persistence

"After a restart, Lion automatically relaunches applications that were open when the user chose Log Out or Shut Down. The system also automatically restores the state of applications that are relaunched after a restart, including the size and location of a window, selections and contents.

Much like multitasking on Apple's iOS, Mac OS X may terminate an application behind the scenes when it goes unused or has no open windows. The application usually relaunches instantly when the user accesses it again.

Users can still choose to manually quit an application, but Apple has reportedly told developers that quitting is no longer necessary."

dakle i Mac OS X ce se ponasati slicno kao i iPad ;)

msm da je stvarno nepotrebno komentarisati da li se to nekome svidja ili ne. Apple je odlucio da tako uradi, kome se ne svidja neka ih preskoci. Uvek ima alternativu: Google ili Microsoft.

btw evo spisak svih novisti u novom Mac OS Xu - u svakom slucaju sve vise lici na iOS po funkcionisanju, napokon ce i folderi otici u penziju, madu su poceli da odlaze sa pojavom iLifea ;) (da ne spominjem kako se 90% smejalo na ovu ideju pre par godina... mada ce opet isti reci da je to glupost i tako u krug... u svakom slucaju, kome se ne svidja kako Apple pravi svoje proizvode: ima i drugih ;))

http://www.appleinsider.com/article..._apples_first_beta_of_mac_os_x_10_7_lion.html

cu l8tr

Poslednja izmena:
Meni je multitasking na iOS savrsen, i cak mi smeta kada vidim aplikacije kao Skype koje koriste onaj klasican multitasking i zderu bespotrebno bateriju u pozadini. Moramo da sacekamo i da vidimo kako su zamislili multitasking na Lion ali koliko vidim puno novih stvari slicne su onima na iOS-u i jako mi se svidja, cak i scroll ide kao da imate touch screen:

http://www.youtube.com/watch?v=KHYEbcqWtz4

Meni se cini da im je ovo pun pogodak. :guitar:

Poslednja izmena:
Meni jos nijednom nije zatrebao usb ulaz na ipad-u.I ja sam u startu mislio da je to mana uredjaja,ali realno u praksi jos mi nije trebalo.Iovako se sve lagano strimuje sa racunara.
Realno ne vidim ja sta moze ovde previse da se unapredi u iPad 2 -ci bar za moje potrebe. Meni kamerice na tabletu ne trebaju , ekran je vec vrhunski mada bi mogli malo smanjiti odsjaj,jer nije bas idealan za citanje kad je suncano vreme al dobro.

Nimalo mi se ne dopada ovaj "multitasking", prilikom kog nista ne radi istovremeno sa drugim programom (ako razgovaram preko skajpa, ne mogu nista drugo raditi, jer cim izadjem iz skajpa, on ode offline; ako mi je ukljucen chat na fejsu, i ako hocu da pogledam neku vest u safariju (dok cekam poruku, npr.), chat ode offline, ili obrnuto, ako startujem neki sajt, i kontam, aj da skoknem do fejsa ba sekund da vidim sta ims, i kada se vratim u browser, on i dalje ucitavs, tj. kao da nije ni bio aktivan.
Takodje, veliki minus, ako napravim gresku u kucanju, a to primetim kasije, ne mogu jednostavnim klikom da se nadjem u sred reci, vec moram citavu rec da editujem.
Volim svoj ipad, ponekad korisna stvarcica, ali, ipak bih je pre nazvao skupom igrackom nego ozbiljnom zamenom za desktop/laptop.nikada nista nece moci zameniti apsolutnu kontrolu koja postoji koriscenjem misa i tastature.
Just my 2 cent

Nimalo mi se ne dopada ovaj "multitasking", prilikom kog nista ne radi istovremeno sa drugim programom (ako razgovaram preko skajpa, ne mogu nista drugo raditi, jer cim izadjem iz skajpa, on ode offline; ako mi je ukljucen chat na fejsu, i ako hocu da pogledam neku vest u safariju (dok cekam poruku, npr.), chat ode offline, ili obrnuto, ako startujem neki sajt, i kontam, aj da skoknem do fejsa ba sekund da vidim sta ims, i kada se vratim u browser, on i dalje ucitavs, tj. kao da nije ni bio aktivan.
Koji iOS imas?
Nemoguce da ti ide Skype i FaceBook offline kada izadjes iz programa, cak taj Skype koristi onaj klasican multitasking, ostaje da radi bez veze u pozadini, dok ostali FaceBook, Yahoo messenger, MSN, Viber, koriste push i ti ostajes online bez obzira sto je program skroz zamrznut, push notifikacija moze da ga probudi, i ne razumem zasto taj Skype ne moze to da iskoristi ako to moze recimo Viber, ali nadam se da ce uskoro i oni da urade nesto na tome.

Takodje, veliki minus, ako napravim gresku u kucanju, a to primetim kasije, ne mogu jednostavnim klikom da se nadjem u sred reci, vec moram citavu rec da editujem.
...Just my 2 cent
:)
Da li si probao da drzis duze prst pritisnut na rec koju hoces da editjes, pojavice ti se lupa sa kojom mozes veoma lako da postavis kursor unutar reci koju hoces da editujes?
...Just my 2 cent ;)

Evo kako to izgleda na iPhone:
img0089.png

Poslednja izmena:
Jeah, radi ovo drugo sa dužim držanjem, hvala, to je ono što mi je bilo potrebno (nije ni da sam pokušavao da odgonetnem kako se to radi :p), ali opet, što mora da se drži? Što nije to malo jednostavnije, baš kao na desktopu, sa kursorom, klikneš i tu si? :)

OS = 4.2, non-JB.
Aplikacija za skajp je, doduše, sa ajfona, još uvek nema oficijelna za ipad, tako da, da, uvek se dešava, čim pustim išta drugo, ode offline

ali opet, što mora da se drži? Što nije to malo jednostavnije, baš kao na desktopu, sa kursorom, klikneš i tu si? :)
Zato sto na iPad koristis prst koji ne moze biti tako precizan za sitne stvari kao mis na PC-ju, ali videces ovo jeste najbolje i veoma jednostavno resenje za koje takodje skidam kapu ovima sto su napravili iOS. :)

Za Skype ne bi trebalo uopste da ti ide offline ali neka se javi neko drugi posto ja jos uvek nemam iPad samo iPhone :)

Poslednja izmena:
Samsung Galaxy Tab 10.1 ce kostati ~ 700 e u Evropi, cisto informativno. Na notebook-u moze da se preview neki fajl, koji si prethodno izmodelirao ili sta vec uradio i ako je potrebno mozes nesto sitno popraviti i to je to. Ako ti na iPad-u za ulazak u mail treba 20 sekundi, na notebook-u ce ti za istu operaciju trebati barem 30% manje vremena. Da li je nekome korisniji iPad ili notebook, to vazi od coveka do coveka, nekome je potreban sto kompatibilniji uredjaj koji ce mu dati odredjenu inforamciju u sto kracem vremenskom periodu, ali ta kompatibilnost ima svoju cenu (funkcije). A nekome je potreban malo robusniji uredjaj koji ce moci da ponudi mnogo vise funkcija za istu cenu. A sto se tice Lion-a, lepo u teoriji, samo jos da vidimo u praksi :).

Ako ti na iPad-u za ulazak u mail treba 20 sekundi, na notebook-u ce ti za istu operaciju trebati barem 30% manje vremena.

Zasto zaboga bi ti trebalo 20 sekundi za ulazak na mail na iPad-u? Uz otkljucavanje uredjaja treba cirka 2 sekunde za ulazak na mail.

I ja kad pricam telefonom slusham muziku i renderujem u pozadini, a tek torrenti shta rade :d

Poslednja izmena:
USB je jedino sto mozda ja vidim kao nedostatak, jednostavno sad vecina ljudi ima flash-eve na privesku bukvalno, svidja mi se takav nacin kopiranja i razmene sadrzaja.

Ako nekome treba čitanje USB flesheva postoji način. Sa JB uređajem, iFile softwerom i camera connection kit-om čitaju se bez problema isti.

http://store.apple.com/us/product/MC531ZM/A

Bocnes kit u ipad, a u njega flesh. Otvoriš iFile i prebaciš šta ti je potrebno.

Ok, znaci svaki kineski xPad je bolji od iPada jer ima te sve mogucnosti.

relano - Apple je sahranio konkurenciju na polju tableta: nemoguce je da neko napravi jednako kvalitetan proizvod po istoj ceni. ulupali su milijarde da bi obezbedili sebi najbolji moguci odnos cena/kvalitet po pitanju komponenti.

isto se desilo i sa iPodom pre 6-7 godina...

ako platis manje od 500$ (koliko kosta najjeftiniji iPad) dobices 2x nekvalitetniji tablet ALI koji moze da pusta flash i koji ima USB :D ali zato UI funkcionalnost i jednostavno su tri svetlosne godine od iPada.

provereno.

relano - Apple je sahranio konkurenciju na polju tableta: nemoguce je da neko napravi jednako kvalitetan proizvod po istoj ceni. ulupali su milijarde da bi obezbedili sebi najbolji moguci odnos cena/kvalitet po pitanju komponenti.

isto se desilo i sa iPodom pre 6-7 godina...

ako platis manje od 500$ (koliko kosta najjeftiniji iPad) dobices 2x nekvalitetniji tablet ALI koji moze da pusta flash i koji ima USB :D ali zato UI funkcionalnost i jednostavno su tri svetlosne godine od iPada.

provereno.

Za godinu, dve ce ih Android sahraniti....ako ne i pre...deja vu

Pa da samo sto nije :D

U poslednjem tromeseciju iPad drzi cak 93% tablet trzista:
http://tablet-news.com/2011/02/25/apple-ipad-got-93-of-the-tablet-market-in-the-previous-quarter/

Konkurencija godinu dana se muci i nista ne uspeva, sada imaju malo jaci harver ali i to ce iPad2 da sve da sredi, dok glavna prednost iPad-a jeste iOS i aplikacije/igrice za isti.
Recimo kupis po paprenoj ceni motorolu xoom i posle tek ces videti da izbor nativnih aplikacija za Honeycomb je ravan nuli, i sve ce ti se svesti na lepom homescreenu :)
iPad nema konkurenciju i narocito sada kada je postao veoma popularan, za njega ce biti svega i jos vise ce napredovati.
Samo da ne zaboravio jos jedna vazna prednost koju ima iPad jeste redovan update za iOS...

Poslednja izmena:
Ne mozes bas tako razmisljati. Do sada iTab nije ni imao konkurenciju. Ja na primer onaj Galaxy Tab i ne racunam kao konkurenciju (iako se i on prodao u mnogo vecim kolicinama, nego sto sam mislio da ce ikada uspeti).
Sto se tice Android 3.0 verzije, mislim da ce on definitivno doneti mnogo promene u tom segmentu (dovoljno je bilo videti samo izvestaje sa MWC-a - mogu ladno da ga preimenuju u Android World Congress i sto se tableta i telefona), jer je neverovatno da nesto moze toliko zatalasati trziste u toj meri, a da se jos uvek nije ni pojavilo u prodaju (verovali ili ne).
Sto se tice native aplikacija, one su bitne samo za igre, a Google je bas dosta poradio na tome (sto se bar tableta tice - ne vidim neku prednost native aplikacija za ostale stvari koje se izvrsavaju na tabletu - a ionako vecina stvari ce se izvrsavati u browser-u pa je samo on i bitan u buducnosti i Google je kao zemlja sto se toga tice)...
Takodje uopste ne bih izostavio ni HP iz igre i trke ;)

Ako vam je bas do igrica onda cete sigurno obozavati neke buduce WP7 tablete :)
Nigde ih nece biti vise nego sto ce da ih bude tamo.

Sto se tice native aplikacija, one su bitne samo za igre

Ovako nesto moze izjaviti samo neko ko nije nikad koristio iPad. Ispade da su aplikacije totalno nebitne.

Ako vam je bas do igrica onda cete sigurno obozavati neke buduce WP7 tablete :)
Nigde ih nece biti vise nego sto ce da ih bude tamo.

Ovo nikako ne mozes tvrditi sa sigurnoscu, nijedan ozbiljan devoloper nece razvijati igre za platformu na kojoj se slabo prodaju.

Poslednja izmena:
Da li neko zna u koliko sati ce biti sutra prenos i hoce li moci negde uzivo da se gleda?
Mene najvise zanima cena :)

Ne mozes bas tako razmisljati. Do sada iTab nije ni imao konkurenciju.
Nece je ni imati bar jos godinu dana, upravo zbog iOS-a i zbog izbora programa/igrica. I ne mozes sve da svedes samo na browser jer instalacija i izbor dodatnih programa/igrica je bitna, i pogledaj samo popularne programe koje svi koriste na telefonima i koji postoje za obe platforme, kao sto su: skype, facebook, twitter, tapatalk... svi oni na iOS-u rade bolje, i lepse izgledaju, imaju vise opcija...
Ja sam licno mislio da probam neki android tablet, ali racunam da su to bacene pare jos godinu ili dve do kad se ne pojave i aplikacije, i imajuci u vidu nikakav update na kojem mozes da racunas, iPad jos dugo nece imati konkurenciju.
Sada vidim da se svi slazu da je Galaxy Tab bio promasaj, i po mom misljenju imacemo jos slicnih primera.

(dovoljno je bilo videti samo izvestaje sa MWC-a - mogu ladno da ga preimenuju u Android World Congress i sto se tableta i telefona),
Upravo na MWC apple se nije ni pojavio, a pogodi ko je dobio glavnu nagradu za najbolji telefon na tom Mobile World Congressu :) :

Category 7 - Best Mobile Devices
Best Mobile Device
Apple for iPhone 4

http://www.mobileworldcongress.com/awards/global_mobile_awards.htm

Poslednja izmena:
Kao sto ih ima na WP7 telefonima? :)

O da.... bice ih tusta i tma, nativnih, a bogami i prerada sa xboxa/iosa/androida. Oni kao da jedino o tome i razmisljaju....

Ja sam licno mislio da probam neki android tablet, ali racunam da su to bacene pare jos godinu ili dve do kad se ne pojave i aplikacije, i imajuci u vidu nikakav update na kojem mozes da racunas, iPad jos dugo nece imati konkurenciju.

Sto, neko ti brani da recimo na galaxy tab instaliras android 3?

Pa instaliraj ga ti ako mozes :)

Sta mislis koje su sanse da samsung izbaci android 3 za galaxy tab?
Jedina nada ce biti neka improvizacija sa kuvanim romovima...

Vrh Dno