Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

N8 snima video u 3000*4000 pa onda cropuje na 720p sto dalje omogucava zumiranje bez gubitka kvaliteta tokom snimanja (znaci moguce je zumirati u jedan deo te 3k*4k slike i dalje biti iznad 720p rezolucije)... nema tu konkurencije. Niko nema nista slicno. Dupli mikrofoni rade noise reduction i nema konkurenciju za snimanje zvuka kod telefona.
Sto se tice slika, ostatak sveta moze samo da je zeli...

I audio mogucnosti su dobre, telefon ima crossover stereo i kvalitet zvuka je generalno odlican ;)
Kada tome dodas i USB-on-the go, kao i hdmi prikljucak i to je ono sto ga izdvaja od konkurencije uz najbolju kameru na trzistu
Zastareo jeste u softverskom i hardverskom smislu ali tako je kako je - Symbian ^3 je od samog starta bio zamisljen kao prelazno resenje koje ce Nokia-u odrzati u igri dok se ne izbaci MeeGo odnosno WP 7 sada

To kao i fakat da je zakasnio jedno godinu dana sa premijerom :)
Mada pada mu i cena polako, a padace i jos s obzirom sta se desava Nokia-i trenutno - eno na mobilnom svetu vec mogu da se nadju nove za 375e sa sve garancijom

I audio mogucnosti su dobre, telefon ima crossover stereo i kvalitet zvuka je generalno odlican ;)
Kada tome dodas i USB-on-the go, kao i hdmi prikljucak i to je ono sto ga izdvaja od konkurencije uz najbolju kameru na trzistu
Zastareo jeste u softverskom i hardverskom smislu ali tako je kako je - Symbian ^3 je od samog starta bio zamisljen kao prelazno resenje koje ce Nokia-u odrzati u igri dok se ne izbaci MeeGo odnosno WP 7 sada

Ova stvar mi se najvise svidja cak sam i hard uspeo na usb da prikacim:D

eno na mobilnom svetu vec mogu da se nadju nove za 375e sa sve garancijom
Na zalost, to je 'ona garancija' na software tj ako bilo sta crkne hardwerski posle 7 dana zaboravis da imas garanciju. Legalan N8 u Srbiji jos uvek ne postoji.

Meni nije jasno sto neko od operatera ne krene da nudi ovaj telefon kao i veoma popularni LG Optimus P500
Sudeci po prici na forumima i drugde ovi telefoni se itekako traze, ali tako to obicno biva kada u menadzmentu sede obicno neki namcori/kurta und murta :smoke:

Poslednja izmena:
Verovatno u vidu nekog patcha kao na prethodnim verzijama symbiana ili instaliraš neki sis fajl.

Kako ukljucujes taj kamera mod nisam razumeo na sta mislis?

Evo ti nadam se da nije protiv pravila foruma da ga kacim:)
Ovde ima vise modova stikliraj samo za kameru izaberes jedan od 4 ponudjena naprimer izaberi 97/30FPS samo njega stikliraj:)

Prilozi

• sklchan N8 mods v5.00.rar
    25.3 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
E bas me interesuje jer ovih dana testiram kameru kako radi!!!!
Hvala

E bas me interesuje jer ovih dana testiram kameru kako radi!!!!
Hvala

Probaj ako ti se nesvidja unistaliras kao svaku aplikaciju:) kad instaliras obavezno reset telefona isto ako budes unistalirao:)

Kada pokusam instalaciju kaze mi da postoji ogranicenje sertifikata.
Jel nesto treba da iskljucim?
Hvala

Evo nasao sam kakav je senzor ugradjen u n8:D
Nokia camera guru Damian Dinning makes it clear that the image sensor of the N8 measures exactly 1/1.83″. He also revealed some extra info about the camera specs like maximum ISO speed (1200) and minimal focus distance (10cm). Impressive stuff indeed.
Ostali konkurenti
- Sony Ericsson Satio – 1/2.5″
- Samsung Pixon12 – 1/2.5″
- Nokia N86 8MP – 1/2.5″
- Sony Ericsson Vivaz – 1/3.2″

The Nokia N8 doesn’t just rely on megapixels to make its camera a killer. There’s also a Xenon flash and a larger-than-average sensor. The Nokia N8′s sensor is 1/1.9-inches according to GSM Arena, where most high-end camera sensors are only 1/2.5″. A larger sensor, along with more megapixels, is what allows a camera to take in more detail. Even with 100 megapixels, a camera is resitricted by the amount of light it takes in, which is of course what any scene is made of in a visual sense.

Au vivaz raspali :d
Sve ovo utice na kolicinu detalja a n8 jede ostale po tom pitanju :)

Poslednja izmena:
Au bre zar ste tek sad to videli, to se znalo pre nego sto izasao

Ja ne pratim Nokiu, ali ocekivano ako se zna da je najbolji camera phone.

Jedini problem je symbian sto nemoze da iskoristi ovako dobru kameru videcemo kad meego izbace kako ce biti.:)
Jos nisu uspeli da klokuju procesor u ovom fonu:S:

ma SE K750i ima bolju kameru od N8, ljudi šta vam je :D

Hehe cak mnogi foto aprati imaju losiji senzor od ovoga veina ih je 1/2.33 a nokia 1/1.83 :D a druga stvar dali je taj senzor iskoristen kako treba:d

Dobro sad, necemo preterivati :D
Ako cemo realno n8 izgleda smesno kada uporedis sa canon a480/90 npr, nema sta da trazi. ;) A kostaju od 65-100e.
Posebna prica je sto namerno nece da ugradjuju bolje senzore u telefone, i tu ima limita naravno i uvek ce digitalni foto aparati biti u prednosti. naravno verovatno je ova nokia bolja od neke kineske kamere :)
Ali ako neko kupuje telefon prvenstveno zbog kamere bolje neka ulozi u android od 250-300e i jos 100e za neki od tih a4xx canona :)
Steta da ovako kompletan kamera fon nije android.
I tu vidim jedini problem za nabavku n8, jer nisam bas za symbian, a i cena me odbija jos vise a inace mislim da je n8 najbolja Nokia u poslednje vreme.
Verovatno ce brzo ibaciti nesto slicno ali sa win7 :d

Samo u vezi tog poredjenja, N8 ima veci senzor od canon-a doticnih (moguce i bolji) ali ipak tu optika dolazi do izrazaja.

Da je android verovatno bi digli cenu:D jer bi slike bile impresivne:D

@einstein
Ima veci senzor od tih canon-a i to dosta:d zasad jedino dolazi do izdrazaja u makro rezimu sve ostale slike na daljinu su prosecne:S:

To je sve marketing ali je ipak korisno vs ostali telefoni ;)
Ne moze, ne vredi, ja sam ubedjen i da su stari canoni od 2mpix solidno ispred n8, osim kamkoder funkcije, naravno.
Ali ne pisem sve ovo da bih blatio n8, daleko od toga.
Valjda ce se SE oporaviti i lansirati neki cybershot android :)
A mozda i Samsung.
Od HTC-a, sto se tice kamere, ne ocekujem nista, oni pune telefone ramom i sire dijagonale ekrana :)
Podela rada :D
Idealan telefon bi bio sa kvalitetom waveovog kucista, galaxy s II super amoled + ekranom, 3D za'ebancijama sa optimusa, brdo rama sa nekog HTC, i kamerom n8 ;)

Makro je odlican a i makro kada mora blic da se upotrebi jer se sve lepo automatski odradi :)
Wave npr ima odlican makro, nisam to ocekivao ali makro sa blicem.. no way. Ipak je ovo samo power led.

E ovako ja sam poredio apart od 6mp i ovu n8 po danu aparat otkida ali pod blicem i makro je prednost ima n8 samo neznam zasto su toliko uzas slike vanjske:( a dobre pod blicem:S:
Moje misljenje da je za ovo krivac symbian:d

Uspeo sam posle tri dana cekanja za Key. Idem da testiram kako radi pa javljam jeli boje.
Hvala

Nazad
Vrh Dno