Šta je novo?

GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima [SPLIT iz nVidia drajveri teme]

Moze da donese zakljucak da si tvrdoglav i da ne zelis da probas sa quad procesorom, a to sto na XP-u radi koliko toliko bolje je normalno - sistemski rersursi i raspodela servisa su dosta drugacije raspodeljeni na Win 7, sto dovodi do zakljucka da je i Win 7 procesorski zahtevniji. Pobogu covece. :D

:D

Jedino prihvatam tvoj komentar ako taj smesko na kraju objasnjava. :D Ako ne, onda... :smack:

Evo meni ovaj Q9300 u win7 na 3Dmark06 daje 3700+ bodova u CPU testu na def, na XPu sam imao 4100+ bodova za CPU, takodje da dodam da dok sam ga drzao klokovanog na 3,5GHz na XPu je imao 4900 bodova. Znaci da je Win7 smrt za CPU ( a hvalili su ga kako dobro iskoriscava 4jezgarne CPUove, ispade da je tacno:S: ) Inace moj drug ima Leadtek GTX460 768 i grafika mu radi maltene podpuno isto kao GTS 250 razlog je kljakavi Phenom I 9550. Secam se pre par meseci kad sam benchovao Mafia2 stavio sam rezoluciju 800X600 u nadi da cu da vidim silu fps-a(na mom kompu), rezultat je bio jadan 42fps avg. Posle stavim na 1680X1050 (grafika klokovana) rezultat 70fps (efekti maxed). Nije nikakva teorija zavere u pitanju grafika je predvidjena da radi na visokim rezolucijama (1680X1050 i 1920X1080) svaka manja rezolucija zavisi dosta od CPUa.

Pa problem postoji sigurno, cim gomila bije glavu sa tim, mada bih ja da imam takve probleme batalio-prodao GTX460 i uzeo AMD6950, ovako mi bzv da odmah menjam grafiku a jedino sto sam novo igarao na njoj je Metro2033, pre ove grafike sam imao Gigabyte GTX470 koji je takodje bio vrhunska grafika, ali mi je izletela povoljna ponuda da je prodam sto nisam mogao da odbijem. Ovo sto pisem gore je moje iskustvo (hvala Bogu bez problema sve sljaka)

@gliga79:

Posle tvojih postova u ovoj temi, koji su isli od

gliga79 je napisao(la):
Konacno dobih normalnu kartu i za sad sam zadovoljan. Dosta je stabilniji rad i postojaniji Fps, nego kod 6850, mada je pitanje koliko je to merodavno s obzirom da je ova 6850 bila defektna !!!
Ono sto je bitno i sto me je odusevilo je da u raznim igrama(BBC2, MOH, Mafia II...) GPU zauzece je konstantno 99%, procesor je Q6600 i radi na dif. 2,4Ghz
Kod NFSHP2 je zauzece manje50%+, ali FPS ne pada ni u jednom trenutku, sto je najvaznije. Nema Microstutteringa, i Bottleneck-a u mom slucaju.
Toliko o Bottleneck-u, sto se tice procesora !!!

Do ovog najnovijeg, savetujem ti da -

Postujes u ovoj temi SAMO ako svoje cinjenice i zapazanja potkrepis konkretnim dokazima, dakle - screenshot sa problemom, gpu-z, cpu-z. Da ne bi tema isla u dalja lupetanja, price "rekla-kazala", flejm i prozivke, koje cemo opet morati da brisemo.

Dalje- da se jednom razgranici sledece

Igre mi rade LOSIJE sa GTX460 u odnosu na stariju kartu
Igre mi rade BOLJE sa GTX460 u odnosu na stariju kartu, ali slabiji GPU usage
Igre mi rade odlicno, ali GPU usage nije 90+ %
Igre mi rade odlicno, GPU usage uvek sa 90+%

Ovde je ocigledno samo prvi slucaj ekstrem oko koga se stvarno vredi zabrinuti i istrajati na trazenju resenja, koliko sam ispratio jedino Gdin_M tvrdi da mu se to desava...?

Poslednja izmena:
Garson, no offense, ali komentar ti je za informaticku 0.

Ako si koji cudom slep i ne vidis da na xp-u radi koliko-toliko kako treba, a na win7 radi duplo gore, kakav zakljucak mozes da doneses?
Tvoje ponasanje je za 0. ;)

Ne pricam o XPu i Win7 vec o procesoru. Zasto uopste pominjes OS, ako sam pricao o CPU? Ako neces/ne mozes da probas quad core, reci lepo necu, ne mogu ili sta vec.

Poslednja izmena:
Konačno sam uspeo da nađem jedan lep review koji sam čitao pre par meseci.

U pitanju je poređenje i7 920 procesora sa slabijim modelima. Review je na Ruskom i ko ne razume makar će mu grafici biti dovoljno jasni:

http://www.overclockers.ru/lab/3876..._protiv_processorov_proshlogo_pokoleniya.html

Testiran je ogroman broj igara i dosta procesora, kako na default frekvencijama, tako i sa overklokom. Kartica korišćena za testiranje procesora je HD5870.
Linkovao sam stranicu gde se vidi Left 4 Dead (drugi od gore) ali bacite pogled i na ostale testove koje će vam dati ideju o procesorskoj zahtevnosti testiranih igara.

Ne kažem da je CPU bound glavni razlog ovog problema sa low GPU usage-om ali ga sigurno ne treba isključiti u nekim slučajevima.

@garson

Ahahha.

Daj bre garson, jel ti to namerno radis or what?

Jel si ti razumeo recenicu u kojoj sam ti objasnio? O kakvom ti crnom procesoru pricas kad se radi o istom procesoru na istoj konfiguraciji pod razlicitim software-om?

I kakvo bre ponasanje za 0, sta pricas ti covece? Jel ti gledas i razumes o cemu sam ja uopste pricao?

@pixell

A na moj test nisi mogao da bacis pogled. :D

Poslednja izmena:
Ubacicu i ja za koji dan test,prikazacu sve to vizuelno.
@nex999 +1
Naklapanja raznih,tripova,konkretno bez i jednog argumenta.
@Gdin_M
Sta kaze poslednji driver?Jel stanje isto ili?
A sto ne probas iz znatizelje da stavis Quad kako su ti ljudi predlagali?
Mozda win 7 OS zauzima vise cpu resursa od XP pa dolazi do pada performansi pod DX9 tj (neiskoriscenosti GPU-a)
DX10?Jel tu ista situacija?Nemoj odmah da se narogusis ,ne mogu sve da pamtim ako si vec negde rekao i objasnio.

Poslednja izmena:
@garson

Ahahha.

Daj bre garson, jel ti to namerno radis or what?

Jel si ti razumeo recenicu u kojoj sam ti objasnio? O kakvom ti crnom procesoru pricas kad se radi o istom procesoru na istoj konfiguraciji pod razlicitim software-om?

I kakvo bre ponasanje za 0, sta pricas ti covece? Jel ti gledas i razumes o cemu sam ja uopste pricao?
Pusti tvoju recenicu, ne pricam o tome. Dakle, neces da probas quad core?

Sto se ponasanja tice, vec sam te upozorio, a ti i dalje nastavljas. :mad:

Nakon Nexovog i Pixellovog posta ipak ostaje nepoznanica zasto su Nvidia graficke toliko zavisne od procesora. Ispada da je za svakoga ko nema neki i7 ili najmanje i5 sa cetiri jezgra pametniji izbor AMD grafika.

Ubacicu i ja za koji dan test,prikazacu sve to vizuelno.
@nex999 +1
Naklapanja raznih,tripova,konkretno bez i jednog argumenta.
@Gdin_M
Sta kaze poslednji driver?Jel stanje isto ili?
A sto ne probas iz znatizelje da stavis Quad kako su ti ljudi predlagali?
Mozda win 7 OS zauzima vise cpu resursa od XP pa dolazi do pada performansi pod DX9 tj (neiskoriscenosti GPU-a)
DX10?Jel tu ista situacija?Nemoj odmah da se narogusis ,ne mogu sve da pamtim ako si vec negde rekao i objasnio.

Znas kako, krenes od pocetka i procitas... da ponavljam mrzi me, a znam da temu citas od pocetka. :)

nex999 je napisao(la):
Ovde je ocigledno samo prvi slucaj ekstrem oko koga se stvarno vredi zabrinuti i istrajati na trazenju resenja, koliko sam ispratio jedino Gdin_M tvrdi da mu se to desava...?

Znas kako, tema traje odavno i znam da ste je citali, a takodje ako ste citali imali ste i linkove ka gomili drugih foruma sa istim problemom... isterati 25 strana a vec na prvoj strani OCz me je poslusao, napravio ovu temu iz druge i stavio naziv "GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima" i gotovo je sa tim objasnjen smisao teme. Sve ostale strane su tesko razglabanje nekih drugih stvari i prepucavanja, a vidi se od pocetka gde je problem. Univerzalno resenje za sada ne postoji, prelistao sam veoma mnogo foruma i procitao veoma mnogo tema a i na svom iskustvu, kao i iz ociglednog testa kazem da su drajveri u pitanju. Nvidjia se ne oglasava povodom ovog problema, a i sto bi se oglasila, ako znaju za problem i nemaju resenje, bolje da ljudi ne znaju za problem i nek on postoji a drugi ce da ucine da on nestane, kao sto se i cini na drugim pa i na ovom forumu. Sto se mene tice, ja sam dx9 problem resio sa xp-om, ali pitanje je da li ce i neko sa istim problemom imate takve srece...

garson je napisao(la):
Pusti tvoju recenicu, ne pricam o tome. Dakle, neces da probas quad core?

Sto se ponasanja tice, vec sam te upozorio, a ti i dalje nastavljas.

No comment. Ako ima razumnih videce test i videce ko je u pravu a ko prica o nekim nebitnim stvarima. A sto se tice upozorenja, ja nikog nisam vredjao samo ne zelim da 2+2 ispadne 5 iako se dolazi do broja 4. Ti ako hoces kazni me, banuj me ili sta ti vec imas duznost ako nisi u pravu, sto se mene tice, toliko o objektivnosti moderatora. ;)

Poslednja izmena:
Canis Lupus je napisao(la):
Nakon Nexovog i Pixellovog posta ipak ostaje nepoznanica zasto su Nvidia graficke toliko zavisne od procesora. Ispada da je za svakoga ko nema neki i7 ili najmanje i5 sa cetiri jezgra pametniji izbor AMD grafika.

Zavisi u kom slucaju. Recimo da je Crysis testiran umesto F1, rezultati bi opet dosli "na svoje". Jednostavno ako je igra CPU zahtevna (trazi dosta threadova, cache-a ili oboje, a ne samo frekvenciju), a grafika u igri "nista posebno" (a znamo koje su to sve igre danas), onda moze doci do ovakvih anomalija, i da- amd kartice se tu bolje snalaze.

Gdin_M je napisao(la):
Znas kako, tema traje odavno i znam da ste je citali, a takodje ako ste citali imali ste i linkove ka gomili drugih foruma sa istim problemom... isterati 25 strana a vec na prvoj strani OCz me je poslusao, napravio ovu temu iz druge i stavio naziv "GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima" i gotovo je sa tim objasnjen smisao teme. Sve ostale strane su tesko razglabanje nekih drugih stvari i prepucavanja, a vidi se od pocetka gde je problem. Univerzalno resenje za sada ne postoji, prelistao sam veoma mnogo foruma i procitao veoma mnogo tema a i na svom iskustvu, kao i iz ociglednog testa kazem da su drajveri u pitanju. Nvidjia se ne oglasava povodom ovog problema, a i sto bi se oglasila, ako znaju za problem i nemaju resenje, bolje da ljudi ne znaju za problem i nek on postoji a drugi ce da ucine da on nestane, kao sto se i cini na drugim pa i na ovom forumu. Sto se mene tice, ja sam dx9 problem resio sa xp-om, ali pitanje je da li ce i neko sa istim problemom imate takve srece...

Odlicno, resio si svoj problem na taj nacin i neka se na tome zavrsi. Quad CPU i nasa prica te ne zanima, zato sto mislis da je problem u drajverima a ne u CPU, hvala lepo, molim lepo. Postujem.
Ako se jos neko zadesi sa tim problemom, imace sta da cita ako temu zadrzimo da bude bez prozivanja, flejmovanja i netolerisanja drugacijeg misljenja.

Poslednja izmena:
Pojasnjenje za Nex999

Posle tvojih postova u ovoj temi, koji su isli od:
Citiram korisnika: gliga79
Konacno dobih normalnu kartu i za sad sam zadovoljan. Dosta je stabilniji rad i postojaniji Fps, nego kod 6850, mada je pitanje koliko je to merodavno s obzirom da je ova 6850 bila defektna !!!

Tacno je da je naizgled posle par odigranih igara fps bio veci, ali to je zato sto je kartica fabricki OC, samim tim je i jaca.
6850 je bila defektna i forumasi koji su posecivali temu o tome dobro znaju kroz sta smo prosli, dok nismo dobili ove GTX460.
6850 je radila savrseno i ako sa manjim brojem fps-a od 460 OC, ali je pucala u igrama , tj monitor se ugasi u sred igre, i samo restart pomaze.

Kod gtx 460 nabrojao sam igre koje su radile odlicno, ali to je bio slucaj sa tadasnjim drajverima(igra slucaja da se tako namestilo) !!!
Nazalost kod drugih igara se javljao problem, i isao sam na nove drajvere kako bi resio problem.
Samim prebacivanjem na novije drajvere Mafija II nije mogla da se igra (koja sa starijim drajverima radi )!!!
FPS pokazuje 40-60 fps, a osecaj je kao da se igra na 20fps-a, takodje je problem bio sa MOH !!!
Sustina je da kad god se promene drajveri neke igre rade , dok druge koje su radile na tim drajverima odlicno, ne rade. Ali to nisam saznao odmah u pocetku, zbog toga kad se uzmu u obzir starije konstatacije dolazi do konfuzije (tipa tvoj citat).

Sledece zapazanje koje nisam samo ja zapazio(pominjao je vec neko ovde)
Gpu nije u vek isto opterecen u istoj igri!!!
Desavalo mi se da je nekad u 99%, sledeci put je u istoj igri 70%?
Problem je mnogo slozeniji nego sto izgleda, bas iz tog razloga niko i nema pravo resenje. Zale se 90% ljudi ovde sa raznim konfiguracijama.

Evo Villy da man je postavio starije drajvere sa kojima pojedine igre rade dosta bolje nego sa zadnjim.
I kod njega se javljao problem u pojedinim igrama na X6???
Na zalost kartu sam prodao i nemam dokaze, inace bih se sad iscimao da pokazem.
Druga stvar je sto svugde ne moze ni da se prikaze. FPS je na 60 fps, a igra radi kao na 25fps-a, jedino klip da se snimi pa da se prikaze, ali neko je to vec uradio(u Star Craft-u 2 i jos neka igra).
Ako nisam u pravu evo neka se jave ljudi sa problemom i neka kazu da li je ovo tacno ili nije.
Ponavljam ovo sto si izvukao na pocetku(moj prvi utisak), kada je igrom slucaja karta radila kako treba ne znaci nista iz razloga jer su se problemi javljali tek kasnije u mom slucaju.

Dalje- da se jednom razgranici sledece

Igre mi rade LOSIJE sa GTX460 u odnosu na stariju kartu
Igre mi rade BOLJE sa GTX460 u odnosu na stariju kartu, ali slabiji GPU usage
Igre mi rade odlicno, ali GPU usage nije 90+ %
Igre mi rade odlicno, GPU usage uvek sa 90+%

Iz ovog gore navedenog , ne moze da se razgranici.
Jedino je jasno da 6850 bolje radi(u globalu) od gtx 460, dok je kod gtx 460 u zavisnosti od drajvera. Par igara radi dobro dok par drugih igara lose.
Gde obe karte rade normalno moze se reci da je 460 bila malo stabilnija sto se tice fps-a, iz razloga koji sam pomenuo

@Nex999
Mislim da sam bio jasan, ako nesto nije opet jasno spreman sam da pojasnim

Poslednja izmena:
Obrisah post jer sam video da si mi ovde odgovorio...

Odlicno, resio si svoj problem na taj nacin i neka se na tome zavrsi. Quad CPU i nasa prica te ne zanima, zato sto mislis da je problem u drajverima a ne u CPU, hvala lepo, molim lepo. Postujem.
Ako se jos neko zadesi sa tim problemom, imace sta da cita ako temu zadrzimo da bude bez prozivanja, flejmovanja i netolerisanja drugacijeg misljenja.

Poenta je sto drugi ne mogu da vide problem a jos na pocetku je razgraniceno da on nije cpu bottleneck. Za one koji ne znaju sta je to, nek se udari jedna sticky tema, bice im jasnije. Ja sam ovde gotovo 20 strana pokusavao da objasnim da to nema veze sa tim a na kraju i dalje pricamo o njemu istom. I kako posle ljudi da skapiraju da nije problem u njemu kad vise od silnog pisanja se vise ne zna o cemu je tema uopste? Kazem, OCz je to najpametnije uradio, udario je odlican naziv teme, ali drugi ovigledno i ne citaju naziv. Nebitno, bitno je da i dalje cemo da pricamo o cpu bottlenecku. I posle ja treba da testiram quad? :D Please...

Poenta je sto drugi ne mogu da vide problem a jos na pocetku je razgraniceno da on nije cpu bottleneck. Za one koji ne znaju sta je to, nek se udari jedna sticky tema, bice im jasnije. Ja sam ovde gotovo 20 strana pokusavao da objasnim da to nema veze sa tim a na kraju i dalje pricamo o njemu istom. I kako posle ljudi da skapiraju da nije problem u njemu kad vise od silnog pisanja se vise ne zna o cemu je tema uopste? Kazem, OCz je to najpametnije uradio, udario je odlican naziv teme, ali drugi ovigledno i ne citaju naziv. Nebitno, bitno je da i dalje cemo da pricamo o cpu bottlenecku. I posle ja treba da testiram quad? :D Please...

@Gdin _M
Da li sam negde pogresio u ovome sto sam iznad napisao?
Nisam dokumentovao, samo sam potvrdio ono sto je problem i kod mene na Kvad koru.
Ako neko misli da lazem nek preduzima korake koje misli da treba.
@pojedine clanove necu ni da komentarisem, oni su se vec pokazali

Poslednja izmena:
Pazi, problem generalno postoji, ja sam problem dokumentovao, ali ocigledno ni dokumentacija nije dovoljna... Ne znam vise sta da kazem, ovaj problem gde god se spomene lako se ugusi, prosrvrljaj bilo koji tech forumom i pogledaj.

I da, to kocenje koje si naveo postoji u Mafiji, visok fps ali igra ultimativno mikro-secka, imao sam isti problem sa novim Gothicom kao sto vec jednom rekoh... drajver fault, nista drugo.

A to si zaklkučio tako što si bocnuo svoju kartu u neki i5,i7, SB i dobio iste rezultate, super! Mogu da ih vidim?

No comment. Ako ima razumnih videce test i videce ko je u pravu a ko prica o nekim nebitnim stvarima. A sto se tice upozorenja, ja nikog nisam vredjao samo ne zelim da 2+2 ispadne 5 iako se dolazi do broja 4. Ti ako hoces kazni me, banuj me ili sta ti vec imas duznost ako nisi u pravu, sto se mene tice, toliko o objektivnosti moderatora. ;)
Video sam ja test ali reci zasto odbijas da probas quad core? Prosto mi je neverovatno da imas problem a ne zelis da probas sa tim, vec si 100% siguran da je do drajvera.
Ok, mozda nemas mogucnost da probas quad, mozda neces, zasto onda to ne kazes?
Lepo sam te pitao, a ti odgovaras sa pricama o WinXP/Windows 7.

Ajde da kazemo da nisi vredjao ali samo uporedi tvoje i moje postove, tvoji su puni podsmevanja, informatickih 0, prica o slepilu.
Zar je toliko tesko normalno diskutovati?

Kojoj objektivnosti moderatora?
Nebitno, bitno je da i dalje cemo da pricamo o cpu bottlenecku. I posle ja treba da testiram quad? :D Please...
Zasto da ne testiras? Mesecima pricas o svom problemu, sto je ok, ali jako malo si preduzeo na resevanju istog jer si od pocetka ubedjen da je problem do drajvera (ne kazem da nije). Imam utisak da ti je bitnije da dokazes da je do drajvera nego da resis svoj problem.
Uostalom, ako si tako siguran u svoju tvrdnju, mogao si da trazis od moderatora da posle tvog prvog posta u temi udarimo Lock, posto kazes nema sta da se prica na tu temu, sve je ispricano u prvom postu. :D
A i tako je lakse onima koji imaju isti problem, procitaju jedan post a ovako moraju da citaju 25 strana. :D

Poslednja izmena:
@rama
I opet...

Kako za ime Boga moze da bude bottleneck, ako na xp-u imam 74 fps-a a na win7 imam 44 jel to bottleneck? O boze...

Za tebe specijalno da se otvori sticky tema sta je bottleneck, a pre toga da procitas i pogledas moje postove posto ocigledno ne zelis da ih gledas i tumacis...

I posle ja nemam toleranciju, a niko ni da pogleda moje slike vec samo im je bitno da ubace neku dosetku da bi pokazali moju nekompetentnost...

Posle tvojih postova u ovoj temi, koji su isli od:
Citiram korisnika: gliga79

Tacno je da je naizgled posle par odigranih igara fps bio veci, ali to je zato sto je kartica fabricki OC, samim tim je i jaca.
6850 je bila defektna i forumasi koji su posecivali temu o tome dobro znaju kroz sta smo prosli, dok nismo dobili ove GTX460.
6850 je radila savrseno i ako sa manjim brojem fps-a od 460 OC, ali je pucala u igrama , tj monitor se ugasi u sred igre, i samo restart pomaze.

Izvini ali ovde ne mogu ljudi da ti citaju misli, vec mogu da citaju samo sta ti napises, a napisao si

Dosta je stabilniji rad i postojaniji Fps, nego kod 6850,

Kod gtx 460 nabrojao sam igre koje su radile odlicno, ali to je bio slucaj sa tadasnjim drajverima(igra slucaja da se tako namestilo) !!!
Nazalost kod drugih igara se javljao problem, i isao sam na nove drajvere kako bi resio problem.
Samim prebacivanjem na novije drajvere Mafija II nije mogla da se igra (koja sa starijim drajverima radi )!!!
FPS pokazuje 40-60 fps, a osecaj je kao da se igra na 20fps-a, takodje je problem bio sa MOH !!!
Sustina je da kad god se promene drajveri neke igre rade , dok druge koje su radile na tim drajverima odlicno, ne rade. Ali to nisam saznao odmah u pocetku, zbog toga kad se uzmu u obzir starije konstatacije dolazi do konfuzije (tipa tvoj citat).

Uvek imas opciju da vratis stariji drajver, uostalom ovo se desava otkada je grafickih kartica i drajvera. Mada bi voleo da vidim o kojim se to igrama radi, posto i sam "opicim po neku". A ne opet da ti verujem na rec, ok?
Ako bi da istrajemo sa "arhitektura ne valja" pricom, onda bi i ja trebalo da imam iste simptome, zar ne?

Sledece zapazanje koje nisam samo ja zapazio(pominjao je vec neko ovde)
Gpu nije u vek isto opterecen u istoj igri!!!
Desavalo mi se da je nekad u 99%, sledeci put je u istoj igri 70%?
Problem je mnogo slozeniji nego sto izgleda, bas iz tog razloga niko i nema pravo resenje. Zale se 90% ljudi ovde sa raznim konfiguracijama.

E pa vreme je da naucis da GPU usage zna da varira, pogotovo kad je graficka "prerasla" CPU. Ako igra nema dovoljno efekata da uposli graficku, a trazi jaci CPU, takve stvari ce se uvek desavati.
Ako ukljucis vsync, onda ces imati 60FPSa u jednom, a 30 u sledecem trenutku, jer - tako radi vsync.
Ovo nije nikakva nauka, vec je tako - kako je.
Uzdrzi se od "90% ljudi" i slicnih izjava, jer ipak smo mi modovi ti koji pratimo citav forum.

Evo Villy da man je postavio starije drajvere sa kojima pojedine igre rade dosta bolje nego sa zadnjim.

Kod nekih ljudi da, kod mnogih drugih ne.

I kod njega se javljao problem u pojedinim igrama na X6???

Low GPU usage, ali ne i neigriv fps? Takodje trebalo bi da znas, da je losa optimizacija - losa optimizacija, mozes ti da imas i CPU sa jos toliko jezgara, ako ih igra ne vidi, dzaba ;)
Nijedna igra danas ne vidi vise od 4 jezgra, ako igri zafali cache-a ili frekvencije, eto ti "low GPU usage" problema opet.

Na zalost kartu sam prodao i nemam dokaze, inace bih se sad iscimao da pokazem.
Druga stvar je sto svugde ne moze ni da se prikaze. FPS je na 60 fps, a igra radi kao na 25fps-a, jedino klip da se snimi pa da se prikaze, ali neko je to vec uradio(u Star Craft-u 2 i jos neka igra).

Uplices nesto sto nema veze sa pricom, SC2 je imao potvrdjen bug sa jednom serijom drajvera, sto je ispravljeno u novijem. FSAA bug je takodje ispravljen.

Ponavljam ovo sto si izvukao na pocetku(moj prvi utisak), kada je igrom slucaja karta radila kako treba ne znaci nista iz razloga jer su se problemi javljali tek kasnije u mom slucaju.

Sa novijim drajverom...jeli tako? Ili se graficka vremenom degradirala sama od sebe?
Gdin_M ima problem sa svim drajverima.

Iz ovog gore navedenog , ne moze da se razgranici.
Jedino je jasno da 6850 bolje radi(u globalu) od gtx 460, dok je kod gtx 460 u zavisnosti od drajvera. Par igara radi dobro dok par drugih igara lose.
Gde obe karte rade normalno moze se reci da je 460 bila malo stabilnija sto se tice fps-a, iz razloga koji sam pomenuo

Moze da se razgranici, i vrlo je jednostavno...

Poslednja izmena:

Ajde i ja da kazem nesto posto pratim temu od pocetka.
Nameracio sam se bio da uzmem 460-icu (560-icu), ali me je ova tema navela da sacekam sa kupovinom.

Trenutno imam 8800gt (star 3 godine) i i5 [email protected] koga sam kupio pre mesec dana. Prethodno sam imao c2d [email protected] sa istom grafickom.
Nisam igrao ove igre o kojima se uglavnom pricalo u ovoj temi, osim NFS HP. Ona mi je seckala sa starim procesorom (kad ima kise, krivine, efekata) i bio sam ubedjen da je do graficke s obzirom da je 3 godine stara. Medjutim kad sam promenio procesor (i plocu i memoriju naravno), NFS sada leti sa 60 frejma non stop.
Tu je ocigledno bio problem u procesoru.

E sta sada ja hocu da kazem? Da su svi delimicno u pravu i da je najverovatnije problem i do drajvera i do cpu bottlenecka, tj. kombinaciji ova dva faktora.

Ti si Gdin M, u pravu sto se tice drajvera, nove dx11 karte su donele nove dx11 feature. i Atiju i nvidiji je sada bitno da oni pre svega rade kako treba. Tako da za optimizacije za dx9 igre se verovatno jednostavno nema vremena.
Sa druge strane, ne mozes totalno da ignorises cpu bottleneck, ocigledan moj primer sa NFS-om.

Istina je jednostavno negde izmedju.

Video sam ja test ali reci zasto odbijas da probas quad core? Prosto mi je neverovatno da imas problem a ne zelis da probas sa tim, vec si 100% siguran da je do drajvera.
Ok, mozda nemas mogucnost da probas quad, mozda neces, zasto onda to ne kazes?
Lepo sam te pitao, a ti odgovaras sa pricama o WinXP/Windows 7.

Ako vec ne razumes da protumacis okacene slike ja ne znam onda kako da ti objasnim...

Ajde da kazemo da nisi vredjao ali samo uporedi tvoje i moje postove, tvoji su puni podsmevanja, informatickih 0, prica o slepilu.

Pa sta ocekujes drugo da ti kazem, na jednom sistemu imas winxp i 74 frejma a na drugom win7 sa 44, ako iz toga asocijativno ne zakljucis onda moram da kazem da ne znas informatiku ili ne vidis...

Zar je toliko tesko normalno diskutovati?

Jeste, 20-ak strana pricam isto, kako bi ti odreagovao?

Kojoj objektivnosti moderatora?

Da kad nisi u pravu pretis.

Zasto da ne testiras? Mesecima pricas o svom problemu, sto je ok, ali jako malo si preduzeo na resevanju istog jer si od pocetka ubedjen da je problem do drajvera (ne kazem da nije). Imam utisak da ti je bitnije da dokazes da je do drajvera nego da resis svoj problem.
Uostalom, ako si tako siguran u svoju tvrdnju, mogao si da trazis od moderatora da posle tvog prvog posta u temi udarimo Lock, posto kazes nema sta da se prica na tu temu, sve je ispricano u prvom postu. :D
A i tako je lakse onima koji imaju isti problem, procitaju jedan post a ovako moraju da citaju 25 strana. :D

Ja sam dokazao da je do drajvera, tj. POKAZAO, ako i dalje ne verujes vec me teras da testiram cisto da bi zadovoljio svoje afinitete to je tvoj problem. Imas testove i detaljno objasnjenje i dokaz da nije rec o cpu bottlenecku. Da li razumes ili i dalje moras da multiqoutujes?

Poslednja izmena:
Ajde i ja da kazem nesto posto pratim temu od pocetka.
Nameracio sam se bio da uzmem 460-icu (560-icu), ali me je ova tema navela da sacekam sa kupovinom.

Trenutno imam 8800gt (star 3 godine) i i5 [email protected] koga sam kupio pre mesec dana. Prethodno sam imao c2d [email protected] sa istom grafickom.
Nisam igrao ove igre o kojima se uglavnom pricalo u ovoj temi, osim NFS HP. Ona mi je seckala sa starim procesorom (kad ima kise, krivine, efekata) i bio sam ubedjen da je do graficke s obzirom da je 3 godine stara. Medjutim kad sam promenio procesor (i plocu i memoriju naravno), NFS sada leti sa 60 frejma non stop.
Tu je ocigledno bio problem u procesoru.

E sta sada ja hocu da kazem? Da su svi delimicno u pravu i da je najverovatnije problem i do drajvera i do cpu bottlenecka, tj. kombinaciji ova dva faktora.

Ti si Gdin M, u pravu sto se tice drajvera, nove dx11 karte su donele nove dx11 feature. i Atiju i nvidiji je sada bitno da oni pre svega rade kako treba. Tako da za optimizacije za dx9 igre se verovatno jednostavno nema vremena.
Sa druge strane, ne mozes totalno da ignorises cpu bottleneck, ocigledan moj primer sa NFS-om.

Istina je jednostavno negde izmedju.

Istina jeste negde izmedju, ali ne u vezi onoga sto sam ja pricao. Jos u prvim postovima sam se razgranicio od neoptimizovanih igara (konzolnih) i onih koje su optimizovane (threadovane) za quad. Ono sto sam ja pokazivao je iz istih igara u razlicitim kombinacijama software-a (win xp, win7) i dx9 igara. Problem je sto vecina ne zna sta je threadovano, sta je cpu bottleneck, sta je dx, pa onda neki to su koristili da bi skrenuli sa problema teme.

Poslednja izmena:
G_M vam je bar 5x rekao da je bilo takvih slucajeva i sa i7 konfiguracijama. Evo gliga je probao na x4 i opet. Ne razumem vas, jedino objasnjenje je da ne zelite da razumete.

Izvini ali ovde ne mogu ljudi da ti citaju misli, vec mogu da citaju samo sta ti napises, a napisao si

Izvini ti , ali ne mogu citati da se izvlace iz konteksta, i da se njima manipulise;)
To je bilo u pocetku, tok desavanja je imao drugi smer. Izvlacenje iz konteksta posle 10 strana ja iskreno ne razumem ?
Predpostavljam da ti se slucajno omaklo?

Uvek imas opciju da vratis stariji drajver, uostalom ovo se desava otkada je grafickih kartica i drajvera. Mada bi voleo da vidim o kojim se to igrama radi, posto i sam "opicim po neku". A ne opet da ti verujem na rec, ok?
Ako bi da istrajemo sa "arhitektura ne valja" pricom, onda bi i ja trebalo da imam iste simptome, zar ne?

Imam opciju da vratim i to se desava, ali se ne desava da konstantno se javlja jedan te isti problem sa razlicitim drajverima i igrama.
U kojim igrama se javlja vec je pomenuto u temi, necu da nabrajam, pa ne moras da mi verujes
Sto se tice arhitekture , moje misljenje je da nije kako treba, iz razloga sto za kartu iz srednje klase treba procesor iz Visoke(preko 250 eu). Kad je to bilo ?
Kod ATI-ja je to mnogo bolje reseno i po meni je bolja arhitektura.
Da ne pricam o katastrofi GTX465 i sl. Ne ponovilo se !!

E pa vreme je da naucis da GPU usage zna da varira, pogotovo kad je graficka "prerasla" CPU. Ako igra nema dovoljno efekata da uposli graficku, a trazi jaci CPU, takve stvari ce se uvek desavati.
Ako ukljucis vsync, onda ces imati 60FPSa u jednom, a 30 u sledecem trenutku, jer - tako radi vsync.
Ovo nije nikakva nauka, vec je tako - kako je.
Uzdrzi se od "90% ljudi" i slicnih izjava, jer ipak smo mi modovi ti koji pratimo citav forum.

Ja koliko vidim u mnogim slucajevima nije prerasla, jedino ako treba da se ceka neki novi iz buducnosti, posto za tako superiornu arhitekturu treba procesor buducnosti !!!
V sync nema veze sa ovim sto ja pricam.
Cenim ja da ti pratis, ali kazem da ima dosta ljudi koji ne pricaju o ovome a imaju( i5, i7), naravno ne mora da mi verujes.

Low GPU usage, ali ne i neigriv fps? Takodje trebalo bi da znas, da je losa optimizacija - losa optimizacija, mozes ti da imas i CPU sa jos toliko jezgara, ako ih igra ne vidi, dzaba ;)
Nijedna igra danas ne vidi vise od 4 jezgra, ako igri zafali cache-a ili frekvencije, eto ti "low GPU usage" problema opet.

Low gpu usage , ne znaci da je neigrivo, ali jako iritira sama cinjenica da igra losije radi nego na primer na 8600 !!!
Pa gde ces vise kes-a od ovog naseg cuda :)
Za jezgra mi je jasno, ali ja ne pricam bukvalno o broju jezgara nego o novoj arhitekturi, koja bi trebala da bude valjda dovoljna za fermi-ja ili gresim?

Uplices nesto sto nema veze sa pricom, SC2 je imao potvrdjen bug sa jednom serijom drajvera, sto je ispravljeno u novijem. FSAA bug je takodje ispravljen.

Znaci to upravo i pricam drajveri ne mogu da se uklope i da daju instrukcije savrsenoj arhitekturi, vec za svaku igru posebno. To na prosloj ati nisam doziveo

Sa novijim drajverom...jeli tako? Ili se graficka vremenom degradirala sama od sebe?
Gdin_M ima problem sa svim drajverima.

Graficka je degradirana od prve serije 465 , pa donekle popravljena kod 460 , pa ispeglana kod serije 5xx, mada citam da i tu nije sjajno.
Naravno to je moje misljenje i imam pravo na to.

Poslednja izmena od urednika:
G_M vam je bar 5x rekao da je bilo takvih slucajeva i sa i7 konfiguracijama. Evo gliga je probao na x4 i opet. Ne razumem vas, jedino objasnjenje je da ne zelite da razumete.

Hajde da odgovorim i tebi -

Nadji mi slucaj gde na i7 igra radi losije na GTX460 od 8800GT ili neke druge slabije karte. A da bude dokumentovano necime. Bas me zanima...

Valjda sam i ja "probao" nesto na x4?

gliga79 je napisao(la):
Izvini ti , ali ne mogu citati da se izvlace iz konteksta, i da se njima manipulise;)
To je bilo u pocetku, tok desavanja je imao drugi smer. Izvlacenje iz konteksta posle 10 strana ja iskreno ne razumem ?
Predpostavljam da ti se slucajno omaklo?

Ah, icicemo tim putem znaci. Ok.

Poslednja izmena:
Hajde da odgovorim i tebi -

Nadji mi slucaj gde na i7 igra radi losije na GTX460 od 8800GT ili neke druge slabije karte. A da bude dokumentovano necime. Bas me zanima...

Valjda sam i ja "probao" nesto na x4?

Ako te zanima, idi pa trazi, ili pitaj G_M gde je to nasao. Tu tvrdnju je izneo G_M i ja mu verujem; da je naisao na takve slucajeve kad je istrazivao o doticnom problemu. Nisam istrazivao, imam GTX 295 pa me ne zanima da se mnogo bavim time, nije problem moje serije ;) ko mu ne veruje, nek kaze da laze, bez prepucavanja

Nazad
Vrh Dno