Šta je novo?

OBJEKTIV ZA DSLR?

DARK SIDE

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.01.2005
Poena
470
POsedujem nikon d3100. Uz njega, klasika, 18-55 Objektiv. Međutim, već imam zoom objektiv (200mm) pa bi mi trebao neki širokopojasni za svaki dan. Ovaj 18-55 je ni tamo, ni 'vamo, što bi rekao narod.
Negde sam pročitao da je nikon ima neki jako dobar i ne preskup, širokopojasni objektiv..... Nisam siguran da li je 23.. i sl.....
Da rezimiram: nešto bolje od 18-55, koji imam. Ovaj bih prodao. Nov je ali mislim da bih više dobio nekim da "kraćim" objektivom....
Hvala za savete unapred...

drugo jel ti stvarno mislis da ne moze za svaki dan da se koristi 35mm ona je najbliza normalcu, ja sam skoro sve svoje fotke pravio sa 50mm na analognom telu !

drugo, bilo bi glupo da ne oseti cari 1.8 blende !
naravno da mislim da ne može. ni 35-ica ni bilo koji drugi fixni nije dovoljan za ceo dan. to što si TI slikao samo sa 50-icom je tvoj izbor. svako od nas ima svoje shvatanje fotografije i svoje afinitete, ali niko ne može da kaže da šire od 35mm nije potrebno. pa ne da je potrebno, nego je POTREBNO 🙂
a što će da oseti čari f/1.8 na 35mm....baš mnogo će da ih oseti 🙂

@Nemanja
:zgran: :wall: :wc:

Ja sam 35icu na 40D koristio 90% vremena, a i sada mi je uglavnom ona na aparatu. Slažem se da je to sve pitanje afiniteta i potreba, ali brzi 35mm prajm je prilično upotrebljiv objektiv za svaki dan.

a što će da oseti čari f/1.8 na 35mm....baš mnogo će da ih oseti

Ne znam šta si tačno hteo da kažeš... Ako misliš da f1.8 na 35mm nema dovoljno plitak DOF ili da je bokeh ružan - varaš se. A ti malo širi prajmovi su super kada nema svetla - možeš da spustiš shutter na 1/30 i da ne streseš fotku.

E sad, čovek je tražio malo širi objektiv koliko sam shvatio, a to 35ica na kropu baš i nije...

@DARK SIDE: Imaš već jedan zoom koji ima 35mm u svom opsegu - stavi ga na 35mm i fotkaj malo. Ako ti ta žižna daljina odgovara kupi 35 f1.8.

Ako misliš da f1.8 na 35mm nema dovoljno plitak DOF ili da je bokeh ružan - varaš se. A ti malo širi prajmovi su super kada nema svetla - možeš da spustiš shutter na 1/30 i da ne streseš fotku.
da, baš to da DOF nije ni dovoljno plitak ni dovoljno razvijen (ono što bi stranci rekli "buttery" ili "smooth" 🙂 ) na 35mm. u tom smislu 50-ica radi mnogo bolji posao.
i nije 1/30 nego 1/50, jer je formula 1/žižna daljina u 35mm ekvivalentu.

Joj ja ne mogu vise da se mlatim 🙂 nightbringer resio da istera svoje, sta god to bilo 😛 nisi u pravu, pogotovu za 1.8 gde ce najvise i videti razliku u odnosu na 3.5 koji trenutno ima kao minimum i to na 18mm ...

hej, a ti nisi ni napisao sta predlazes ? Ti bi na njgovom mestu sta uradio ? 🙂 poz

p.s. jesi ti uopste koristio 35icu ? i gde nadje Zelenog Zuba da ispravljas 🙂 ja okidam savrsenu fotku na 30mm sa 1/20 😉

Zeleni zub prezire slavu 😉

Poslednja izmena:
Joj ja ne mogu vise da se mlatim 🙂 nightbringer resio da istera svoje, sta god to bilo 😛 nisi u pravu, pogotovu za 1.8 gde ce najvise i videti razliku u odnosu na 3.5 koji trenutno ima kao minimum i to na 18mm ...
naravno da će videti razliku.

hej, a ti nisi ni napisao sta predlazes ? Ti bi na njgovom mestu sta uradio ? 🙂 poz

prodao taj 18-55 i kupio Sigmu 17-50 f/2.8 OS 🙂 ili 16-85 ili 18-105 u zavisnosti od toga koliko para ima na raspolaganju.

p.s. jesi ti uopste koristio 35icu ? i gde nadje Zelenog Zuba da ispravljas 🙂 ja okidam savrsenu fotku na 30mm sa 1/20 😉
imam je i nisam nešto preterano oduševljen. ne znam od čega su ti ruke napravljene 🙂 ja imam strešene i na 1/50.

da, baš to da DOF nije ni dovoljno plitak ni dovoljno razvijen (ono što bi stranci rekli "buttery" ili "smooth" 🙂 ) na 35mm. u tom smislu 50-ica radi mnogo bolji posao.
i nije 1/30 nego 1/50, jer je formula 1/žižna daljina u 35mm ekvivalentu.

Bokeh nije dovoljno "razmazan" zbog perspektive - zbog širkog ugla u bokehu se nalazi mnogo veće deo pozadine. Teleobjektivi zbog uskog ugla uhvate mali deo pozadine i zbog toga on najčešće izgleda mekše i sa manje detalja. Sa 50icom možda i može da napravi lepši bokeh, ali šta mu to vredi kada mu je 50mm na kropu verovatno suviše dugačko.

Jeste to formula, ali može opušteno i malo ispod toga. Nema veze, sve i da sa 35mm koristiš 1/40 to je opet dosta više svetla nego kada koristiš 1/80 ili 1/100 za 85mm.

Taj 35 1.8 je odličan objektiv kojim bi dobio veliku blendu i žižnu daljinu vrlo upotrebljivu na krop aparatu.

E sad, ako mu treba nešto šire mora ili da se odrekne blende ili da se odrekne veće količine evra za neki 24mm. 🙂

prodao taj 18-55 i kupio Sigmu 17-50 f/2.8 OS 🙂

Gde bi kupio... ulica, broj i cena?

Sigma 17-50 f/2.8 bi trebala da je ista kao Tamron, sto je odlican objektiv, ja i dalje ostajem pri svome 🙂

Spomenuta Sigma OS bi trebala da je bolja od takvog Tamrona VC. Fora je samo sto je jos nigde nisam video kod nas.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Gde bi kupio... ulica, broj i cena?

Spomenuta Sigma OS bi trebala da je bolja od takvog Tamrona VC. Fora je samo sto je jos nigde nisam video kod nas.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

ako je hitno i ako ima mogućnosti, može ovde http://www.ohc24.ch/de/products/939570, a ako mu baš ne zavisi život od toga da li će da je ima za 7 dana, može da sačeka nekih mesec dana dok ne stigne kod nas.
što se tiče kvaliteta, u svim testovima kažu da je barem jednako dobra kao Canon 17-55 f/2.8, što je više nego odlično.

@Nemanja
a šta bi slikao i kako bi upotrebljavao taj objektiv na APS-C telu bez AF motora? upotrebna vrednost u ovom slučaju, na skali od 1 do 10, je 2-.

Poslednja izmena:
@Nemanja
a šta bi slikao i kako bi upotrebljavao taj objektiv na APS-C telu bez AF motora? upotrebna vrednost u ovom slučaju, na skali od 1 do 10, je 2-.

Isto kao i da ima AF motor pošto Samyang pravi objektive bez AF. 😀
Taj objektiv ima samo manuelni fokus.

@Nightbringer: Ne sumnjam ja u kvalitet. Vec je duze vremena pratim i cekam da se pojavi kod nas... al nema je. Godinu dana otkako je izasla na trziste, a kod nas nema pa nema. Po tome nisam bas nesto optimistican da ce se uskoro pojaviti. Ima u Hrvatskoj - klik za oko 910€ (predvidjam da ce slicno biti i kod nas kad/ako se pojavi), u Madjarskoj - klik za 680€... eto, nasao si i u Svajcarskoj. Al ako vec spominjes taj Canon... ako mogu u Novom Sadu da ga nadjem za 760€ - klik, onda cu se ipak pre opredeliti za Canona 🙂

S tim sto Canon postavljacu teme nece pomoci 😀

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Poslednja izmena:
Da smiri strasti ?!?!?

Da. Umesto odgovora sa smajlijima (koji se mogu shvatiti uvredljivo) mogao je da napiše neki smislen odgovor. Ne znam kako 35mm može biti "šire" od 14mm. Drugo, ne verujem da će čovek nešto kupiti posle samo jednog saveta i jedne pretrage na Google. Dečko je očigledno početnik i treba mu objasniti.

Poslednja izmena:
Pa jedini smislen odgovor na to sto si ti predlozio bi bio za perm ban. Ako je vec pocetnik i treba mu objasniti onda pocni sa tim, nemoj mu predlagati carolije iz zemlje Gugla...

@Kiza
nema je na trzistu godinu dana. pre godinu dana je najavljena, a tek od skoro se pojavila u prodaji. cenim da ce vrlo brzo i kod nas.
posto sam previse strastan i kao takav smetam gospodinu Moderatoru, ja i moji uvredljivi smajliji se povlacimo iz dalje diskusije.

U bre ovo je bolje nego "turske" serije, elem manite testove te sigme ,sta ce da radi kad pocne da mu masi fokus , ili ga ne ubode od pocetka , da je zameni za drugu koju nemaju na lageru, ljudi ovo je "sorabija" nazalost....

Amuse me, objasnite mi kako 14mm može biti "šire" od 35mm. 🙂

Sada sam gledao par fotki napravljenih sa Rokinon/Samyang 14mm f/2.8 i odlične su. Cena mu je 360 USD, u odnosu na Nikonov 14mm koji košta 900+ evra, ne vidim šta je problem.

@Kiza
nema je na trzistu godinu dana. pre godinu dana je najavljena, a tek od skoro se pojavila u prodaji. cenim da ce vrlo brzo i kod nas...

Ne znam kada ce doci, da li ce to biti skoro ili malo kasnije, ali koliko pratim u Madjarskoj je ima vec par meseci (toliko upravo i pratim). Ako/kad se i pojavi kod nas, ne verujem da ce biti povoljnija od one u Hrvatskoj (900 i kusur €) sto je mnogo.

@sirNemanjapro: Taj Rokinon/Samyang nema AF, a to ce prvo zafaliti pocetniku.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Da, nema AF, ali ja ne vidim da je to neka strašna mana. Obizrom da je u pitanju 14mm. Po danu za panorame će da forkus stavi u beskonačno, podigne f-stop na 8 ili više i sve će da bude oštro.

Za fotkanje u lokalima sa društvom, gde je obično mrak tu je ručni fokus mnogo bolja opcija.

Ne preporučujem da blanko uzme tu 14-icu, ali svakako može da razmisli o njoj.

Hvala na odgovorima

Probao sam više objektiva. Nisam ja profi fotograf. Sa skoro 40 godina u dupetu i ne pomišljam to da budem. Radim ozbiljniji posao. Ovo je hobi za mene pa ne zalazim toliko u detalje... d3100 je odličan aparat za mene. Pokrio sam se solidno sa ova dva objektiva. KUpiću i taj od 35mm f/1.8 DX da se igram povremeno. Moto bajker sam i imam duga putovanja. Aparat koristim da slikam porodicu i da na tim putovanjima ufotkam još po nešto lepo.
Dubina polja meni nije bitna na 35mm f/1.8 DX. Koristiću ga za blizinu i to je to. Za ostalo imam 18-55vr i 55-200vr.
sirNemanjapro@ Imao sam sigmu 70-300mm za zoom opcije,koja nije imala AF pa sam se lepo snalazio i sa njom. Ali, ako već mogu, idem na AF Nikkor.

Nazad
Vrh Dno