Šta je novo?

OBJEKTIV ZA DSLR?

DARK SIDE

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.01.2005
Poena
470
POsedujem nikon d3100. Uz njega, klasika, 18-55 Objektiv. Međutim, već imam zoom objektiv (200mm) pa bi mi trebao neki širokopojasni za svaki dan. Ovaj 18-55 je ni tamo, ni 'vamo, što bi rekao narod.
Negde sam pročitao da je nikon ima neki jako dobar i ne preskup, širokopojasni objektiv..... Nisam siguran da li je 23.. i sl.....
Da rezimiram: nešto bolje od 18-55, koji imam. Ovaj bih prodao. Nov je ali mislim da bih više dobio nekim da "kraćim" objektivom....
Hvala za savete unapred...

Kao objektiv za svaki dan i kvalitetnu zamenu za 18-55 preporučujem Sigma 17-70 f2.8-4 OS HSM.

Nije mnogo kraći, ali veruj mi taj 1mm često puno znači.... A i malo je duži, i MNOGO "brži"... na 70mm ima f4, a do sada si imao 55mm f5.6... sa 70mm f4 možeš skoro i portrete da praviš. A da je spominjem stabilizaciju...

Poslednja izmena:
ako nabodes fokus i ne smetaju ti slike koje nemaju kontrast i boj e, onda je ovo idealno resenje, salu na stranu , ja bih jurio prajm a us slucaju nikona bez 35 f1.8 se ne moze ....

Poslednja izmena:
da to je taj nikon , sa sigmom ne ocekuj neke spektakularno bolje rezultate u odnosu na kit , to je sve manje vise isto , da je 17 50 f2.8 pa i nekako al ovako manje vise isti djavo....

17-70 f2.8-4 ne može nikako biti ni slučno isto kao 18-55 f3.5-5.6.... šire, duže i za 1 stop brže (svetlije), a ne košta so svetog petra kajgana, idealni upgrade sa "sitne" pare... Računam, da ima dosta para ne bi imaj d3100 nego barem d7000, pa mu i ne preporučujem skupe opcije...

Na 70mm f4 možeš i portrete da praviš isto kao na 50mm f2.8 sa nekim drugim objektivom. Čak ni bokeh nije loš. Obratite pažnju da pričam o novom modelu sigme 17-70 f2.8-4 OS HSM a ne starom 17-70 f2.8-4.5 HSM.

Poslednja izmena:
A ja bas mislim da taj kit bolji od sigme, naravno sve stoji sto je M_M rekao ali kit je jako kvalitetan, VR jos bolji ! ..... inace ja sam hteo da uzimam Nikona samo zbog tog objektiva stoga Civi spominje 35mm 1.8 mnogo mi se dopada i mislim da ces sa njim najbolje videti napredak 🙂
Nisam svatio koji kit? Ovaj 18-55?
Hvala na sugestiji... Prodaću ovaj 18-55 jer je star 5 dana. Ima garanciju pa ću valjda izvući 130eu. Posle ću videti šta mi je jeftinije. Sigma ili Nikkor.
Malo me ovo zamislio jer ispada da moj 18-55 ima manje distorzije slike :
Distortion
The 35mm f/1.8 AF-S has a lot of barrel (bulging) distortion. That's too bad; Nikon could have done a better job here. My Canon SD880 pocket camera has half the distortion of this SLR lens; this lens has about as much distortion as a typical pocket camera at its widest setting.
http://www.dpreview.com/news/0912/09120402sigma1770OSHSM.asp

Poslednja izmena:
Eto, ako ti i Nidza kaze nemoj ni da razmisljas, ja sam malo koristio taj kit do duse VR varijantu i 35-icu i odusevljen sam bio, iskreno samo bih dokupio 35mm i to je to, posle vidi neki makro da maznes, ako te to interesuje ili wide tipa sigma 10-20 koja je fantasticna ... mada ja nikada nisam bio ljubitelj zumova pogotovu sa velikim rasponom, niti ih koristim niti me interesuju 😉 pozZ

čekajte bre ljudi, polako.
čovak kaže da mu treba "širokopojasni" (to valjda znači "širokougaoni"), a vi mu preporučujete 35-icu?? ili "širokopojasni" znači "velikog zuma", a vi mu predlažete prajm?? :trust:
u prvom slučaju mu treba sigma 10-20, a u drugom mu treba Nikon 18-105. ta 35-ica na koju se svi ložite se tu nigde ne uklapa. i zašto uopšte preporučujete 35, kad čovek već ima 18-55?
i naravno da treba da proda taj krš od 18-55, ako nije VR.

Ej, Darkside, ajde objasni tačnije šta ti treba i šta podrazumevaš pod "širokopojasni" pošto se takav izraz inače ne koristi u fototehnici. Da li misliš na širokougaoni objektiv, ili na objektiv sa većim rasponom zuma?

Jel znaš da recimo 35/1.8 uopšte "nema zoom". Sa njime nema zumiranja. A nije ni širok. Iako je to jako dobar objketiv, da li ti uopšte znaš koja je prednost tog objektiva nad 18-55?

I taj tvoj 18-55 jel' sa stabilizacijom ili je bez nje?

Aj' da razjasnimo po nešto od ovog gore pa da vidimo šta ti tačno treba.

Gde si našao te retardirane review-e? Uzmi 35/1.8 i nemoj da prodaš 18-55 zasad.
Ovde:
http://www.kenrockwell.com/nikon/35mm-f18.htm

Inače, napisao sam gore: "POsedujem nikon d3100. Uz njega, klasika, 18-55 Objektiv. Međutim, već imam zoom objektiv (200mm) pa bi mi trebao neki širokopojasni za svaki dan. Ovaj 18-55 je ni tamo, ni 'vamo, što bi rekao narod." Mislio sam na objektiv, koji je bolji od 18 -55 za svaki dan. Ne treba mi zumiranje na njemu. A čim sam napisao da je stigao u kompletu sa d3100, znači da je objektiv VR. Piše i na kutiji uvek tako a i na objektivu kad je u pitanju d3100. Imam utisak da 18 55 nije dobar ni za zoom a nije ništa posebno ni za blizinu. Pa sam, obzirom da već imam 200m zoom, hteo neki dobar za svaki dan bez zumiranja.
Eto, nadam se da sam nekako pojasnio moju nameru.

Poslednja izmena:
Vidis ti nigde nisi napisao VR samo govoris 18-55 kit... http://www.kenrockwell.com/nikon/18-55mm-vr.htm

nightbringer se ubacio na sred i grdi narod 😉 ja sam skontao da hoces da zamenis tu 18-55icu vr , pa su ti preporucili sigmu neku, pa ja kazem da je taj tvoj bolji od te sigme.. pa civi preporuci 35icu pa ja od srca podrzim to ...
I dalje, uzmi 35icu mislim da ces biti odusevljen, nije puno para a uvek ces moci jako brzo da je prodazs 😉

*** mračna strano, šta ti pišeš?!?

Koji imaš "zoom 200mm"? Zum može biti od do.

Šta ti je "širokopojasni" objektiv? To ne postoji. Postoji ili širokougaoni, ili velikog raspona zuma. Kažeš da ti "ne treba zumiranje na njemu" ?!? Šta pod time podrazumevaš?

A tek ovo nije jasno:
Imam utisak da 18 55 nije dobar ni za zoom a nije ništa posebno ni za blizinu.

Rezime, hteo bi neki širokopojasni, za svaki dan, bez zumiranja, ali da je dobar i za zoom i za blizinu?!?

50/1.8 neće imati autofokus na D3100 i daleko je manje upotrebljiv.

Uzmi lepo 35icu, garantujem ti da je nećeš skidati sa aparata barem 3 meseca, a barell distorzija ako ti bude smetala iz reviewa Kena zvanog Istina, udeli čoveku koji dinar za njegovu sve brojniju porodicu - imaš link na dnu svake njegove stranice. 😉

Za uwa objektive ima još vremena.

Hvala na odgovorima. Pa to je to kao i odgovor u startu. Da idem na taj 35mm. Gledao sam fotke koje su pravljene sa njim i jako mi se svideo kvalitet.
Ovaj moj 55-200vr će mi završavati zoom. A 35ica za every day će odraditi super posao. 18-55vr ide na prodaju.

Poslednja izmena:
Ako prodas 18-55, ako nije tajna, čime ćeš slikati fotke u manjim zatvorenim prostorijama ili panorarame kada ti zatreba širi ugao? Da li shvataš da će to sa 35mm teško da ide? 35mm x 1.5FOV ti je preko 50mm. Čak i naj naj jadniji kompakti mogu širi ugao od toga...

a sta ce da slika ultrasiroko , prijatelje po kaficima?

Ili "panorama" na nekom turistickom putovanju... sa 35mm (x1.5FOV) imaće samo kadrove a nigde i "big picture"... Mislim, sve zavisi šta čovek želi, ali retko ko nema ništa šire od 35(x1.5)...

Vidim da se razvila rasprava.

Ako imas para uzmi 16-85mm Nikon - to je verovatno najbolji objetiv koji mozes da koristis u razumnom cenovnom rangu.

Za malo manje para, citaj oko 200e, imas 18-105 koji je isto odlican i veoma detaljan objektiv pa ti sad vidi sta ti vise odgovara

Sad ste me bacili u rebus. 🙂 Bacio sam se na proučavanja predloženih modela po netu.... Vidim ja da ću na kraju kupovati dva objektiva 🙂
Mada, imam generalni utisak da objektivi sa velikim rasponom ipak gube na kvalitetu kao npr. 18-200mm itd.... Zato sam mislio na 2 komada u torbici 🙂 Jedan za blizinu i jedan za Paparatzo fazone... 🙂

Poslednja izmena:
Sasvim je u redu da kupiš AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G, pridružujem se preporukama,
ali nemoj da žuriš sa prodajom AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR ako ti baš ne gori za novce.
Pošto vidim da imaš i AF-S DX VR Zoom-NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED, deluje mi da si pristojno pokriven staklima za neku redovnu upotrebu, pa idi škljockaj dolazi lepo, toplije vreme.

Sam se uveri u vrednosti 18-55mm, mogu se sa njim napraviti vrlo korektne fotografije. Rekao bih da ima nekih sjajnih primera u temi Fotografije - 2010 a neda mi se da sada tražim, potraži i pogledaj.

Da , pre sam mislio da mi treba ali sam sad ubedjen da mi ne treba , bar za ono sto ja slikam, za siroko kupis samsung wb500 pa ga arcis do mile volje

Au covece al si ti zapeo, on ima 18-55 i 55-200 vr i razmisljao je da menja prvi, a civi mu preporucio 35icu koju svako ko ima nikon treba da ima.... drugo jel ti stvarno mislis da ne moze za svaki dan da se koristi 35mm ona je najbliza normalcu, ja sam skoro sve svoje fotke pravio sa 50mm na analognom telu !

drugo, bilo bi glupo da ne oseti cari 1.8 blende !

Nazad
Vrh Dno