Šta je novo?

Podesavanje 5.1 sistema, risivera i mixete

lemik

Cenjen
Učlanjen(a)
10.05.2009
Poena
169
Nabavio sam zvucnike Z-5500 i mesto onog centra a/v risiver pioneer vsx-417 i onako leikcki povezao i to radi. Ali drugar je pustao signal sa TV-a a ja pustam sa kompa i on mi je rekao da se kod njega na 47dB tresla soba i da dalje nije pojacavao. Ja spustim do 18dB (cak i ispod) i on mi kaze da je slicno kao kod njega. Znam da TV daje jacu pobudu te stoga sam nabavio i mixetu za probu, medjutim doslo je do pojacanja signala ali opet ne drasticno kao sto samo ocekivali. Da li je neko imao nekih iskustava sa ovim a/v risiverom i da li je fora samo u podesavanju istog ili je nesto drugo u pitanju?

Jel drugar isto ima 5.1 ili sluša stereo? I koje zvučnike ima?

Ja sam od njega i uzeo zvucnike, a signal koji tv daje na izlazu je verovatno stereo

Nemoguce, zvucna karzica daje odredjeni nivo na izlazu (npr. odB ili 775mV) nevezano za OS, moguce je malo pojacati sa mixetom, ali nevalja preko normalne ulazne osjetljivosti recivera, taj Pioneer i nije neko cudo po snazi (kao i 90% Pioneera, lazu ko psi sto se snage tice, trosi 200w a daje fol 5x100, odakle iz zraka).
Nemoj se zamarati sa time nego podesi da ti to radi kako treba i uzivaj u muzici, a to treslo sobu trebas kakve kafanske zvucnike i pojacalo od 2x200w pa ce tresti naselje, a i tebe murija.:D:D

Risiver ima manje snage po kanalu kad radi u 5.1 modu u odnosu na stereo. Možda zato imaš tu razliku. Ja imam nešto stariji Pioneer VSX-D714 i za neko normalno slušanje muzike ga držim na oko -50 dB. Koristim Dolby Prologic II (dakle konverzija u 5.1). U filmovima obično držim na oko -35 dB za pun doživljaj. Izvor mi je u oba slučaja HTPC sa X-Fi XtremeMusic.
Ako koristiš integrisan zvuk, probaj sa nekom kvalitetnijom zvučnom karticom. Možda je problem i na toj strani.

Na dosta Asusovih ploca na integrusama je nivo izlaznog signala katastrofalan. Mucio sam se njom na P7P55D i stavio audigy 2 zs i progledao. Ako ocekujes od sistema da svira kvalitetno moras mu dati adekvatan izvor zvuka.

Nabavio sam Audigy (doduse obicnu) videcu kako ce sad da radi

Na čemu tvoj drugar pušta muziku ,signal u decibelima nije nikakvo merilo svi proizvođači risivera imaju obeleženu skalu za jačinu koja nije recipročna nekoj stvarnoj vrednosti tako da risiver snage 50w i risiver snage 150 w prikazuju istu skalu u decibelima( kod istog proizvođača) a nivo izlaznog snimka nije isti.

On je koristio isto ozvucenje (ja sam uzeo od njega) stim sto ja pustam muziku sa kompa, a on je pustao sa tv-a to je jedina razlika. I ja sam nabavio mixetu i pod linux-om se cuje jace nego pod Win-om ali i dalje ne znam sto?

Spoj kompjuter i risiver optičkim kablom i proveri jačinu digitalnog izlaza na kompjuteru i nema šanse da se TV čuje jače

E ovako ugradio sam Audigy i sad je dosta jaci zvuk, ali mixeta je neophodna :D stim sto mi se cuje bass odjedanput samo kad nema muzike bam pa prodje neko vreme bam

Nevidim čemu mikseta,spajanjem kompkutera i risivera preko obične integruše imaćeš normalan nivo signala na risiveru.Najbolju vezu u ovoj kombinaci ćeš ostvariti optičkim kablom,skoro svaka novija ploča sa integrisanom zvučnom ima koaksijalni digitalni izlaz .Za spajamje u ovoj kombinaci koristi običan antenski koaksijalni kabal.Ako hoćeš neku kvalitetniju kombinaciju možeš koristiti EMU ili neku sličnu zvučnu karticu ranga 80 E pa nagore i kvalitetnije kablove.U oba slučaja dobićeš normalan izlazni signal na risiveru i nije ti potrebna nikakva mikseta za pojačanje signala

Opticki i koaksijalni kabl nisu isto. Oba sluze za prenos digitalnog signala, ali na drugaciji nacin.

Vrh Dno