Šta je novo?

Chieftec Full Tower water-cooling worklog

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Logi G915X & Logi G Pro Superlight
Laptop
Asus Zephyrus G14 GA403
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
Evo konacno sam danas odlucio da se bacim na sredjivanje mog kucista.. Imao sam dve opcije, kupiti HAF X i jeftinije vodeno hladjenje, ili uloziti malo para u moje kuciste i ici na skuplje vodeno hladjenje. Chieftec kog ja imam je ogroman, mislim, pre njega sam imao takodje chieftec big tower, ali je ovaj veci, i to mnogo, i mislim da zaista vredi uloziti neki dinar u njega. Ono sto sam primetio, koristeci ova kucista kroz zadnjih desetak godina, je da su dizajnira za "office use", par malih 9cm ventova, dva 12 cm venta i to je to, spoljasnost ovog kuciste je takodje umerena, daleko od agresivnosti koju ima, recimo HAF X, ili Phantom...

U sustini, ja hocu da napravim air flow poput onog u gamer kucistima, moja zamisao je 2 12cm s prednje strane kao intake, 1 12cm na zadnjem delu kucista u donjem delu za izbacivanje toplog vazduha i jedan 12 cm vent u gornjem zadnjem delu da ubacuje ... Posto sam narucio vodeno hladjenje sa 360mm radijatorom, to planiram da stavim na top panel, zajedno za 6 12cm venta, pumpa ce ici u predelu gde su cd-rom-ovi, hard diskove premestam u gornji deo kucista, dok ce na njihovo mesto doci rezervoar... 7 ventilatora koje sam narucio su Scythe SS Kaze na 1900rpm i jos 3 Yate Loon na 2200rpm koji ce sluziti kao push na radijatoru...

Do juce uvece chieftec je izgledao ovako:

A sada ovako

Ovo je samo osnovna boja za metal, ovaj deo kucista ce biti silky crno, iliti nesto izmedju mat i sjajne, dok ce top panel i front panel biti metalik plavi... Takodje planiram da oblozim ceo donji deo kucista izolatorima zvuka...
Ovo su narucene stvari, ocekujem da ce stici pocetkom marta tek, nazalost sam omasio porudzbinu za par dana, tako da moram da cekam sledecu, ali kaparu sam dao, tako da sada nema nazad...

Vasi saveti, predlozi i sl. su i vise nego dobrodosli...

Poslednja izmena:
Zasto ne ides na powder coating?
Bice to bucno sa tim ventovima?

Ja imam isti kuciste, kako si resi vibraciju?! ja nemogu da podnesim kako hardovi bruju, a bogami trese celo kuciste :D

Pa nece biti bucno jer ce na stajati na recimo 50% a skajtove na toj brzini skoro i da ne cujem tj. ispod 20dB su, Yate Loon je cak nesto tisi a cfm jos bolji, a u slucaju sa ovim fanovima, ako mi ikad zatreba jos dodatnih 50% samo ih odvrnem do kraja, jer i nisam nesto preterano alergican na buku koju prave scythovi jer prave onaj niski ton, tj hocu reci nije iritantno... A nemam neku potrebu za powder coating-om jer hocu samo jednostovnu crnu.

Zaista nisam primetio taj problem sa vibracijom, moje kuciste je izuzetno tvrdo a hardove i ne cujem, mada sam skoro imao problem sa hardovima, nesto su se drali posle defragmentacije ali i tada nisam imao problem kad zatvorim stranicu....

Powder coating je jeftinije, kvalitetnije resenje, i nema cimanja sa smirglama i ostalo. ;)

Ok, gledao sam malo sinoc po netu, i izgleda fenomenalno, moram priznati, gde se to radi?

To se kod nas zove plastifikacija i ima je na svakom koraku.

Boje, izgled, nisu tako dobri kao posle kvalitetnog bojenja sa lakom, ali jeste mnogo jednostavnije.

Ne mozes da radis plastiku, samo metale, pa ces prednju masku, ako nameravas da je farbas, morati standardnom metodom smirgla/prajmer/boja.

Drugar mi je vec ofarbao prednju masku i top panel tako da je to gotovo :) sad mi samo ostaje da uradum plastifikaciju i to je to :)

Ovo je jako zanimiljivo gledati kako radite.
Taj Silverstone Fan Guard je fin koliko mi se cini.
Da li ces se odluciti da seces tu mrezicu na zadnjem delu ili ces ofarbati samo???

A za ventilatore na vrhu meni se cini da sam procitao da je bolje kada izvlace napolje.
Prednji i sa strane ubacuju a na vrhu i zadnji izbacuju, zar ne???
I na podu ubacuju unutra???
Verovatno je dobro da ovi na vrhu budu veci ili da ih ima mozda dva od 120mm, da manjim brojem obrtaja izbacuju. Ionako toplota ide gore.
I od CPU i od graficke i od maticne. Sigurno je i bucnije ako sabijaju unutra vazduh.
A ovi napred mogu malo jace da se vrte i manji da budu 120mm.
Meni se bar tako cini.

Poslednja izmena:
gore ide 3 Scytha i 3 Yate Loona, svi na preko 2000rpm, i svi ce da izbacuju vazduh ali kroz radijator :p

Zovem ja sada Dzip Komerc da pitam za peskiranje jer sam nasao plastificiranje, i ona zena sto radi u Dz. K. na moje pitanje da li mogu da mi urade peskiranje kucista, odgovori: "Hahahahaha, peskiranje kompjutera, hahahaha, necemo mi to da radimo!" Kakva budala eee, ne bitno, nasao sam peskiranje, za 400 din ce mi covek uraditi u resniku :)

A kako 3 komada pa radijator pa 3 komada, pa zakaceno na gornji deo kucista???
Na 2000rpm UUUU to ce da hladi ekstra. Ali ce i da shishti samo tako.
Mozda i nece.

Ali bas je lep onaj radiator na slici gore.
Mozda je ovo glupo pitanje ali da li je neko farbao vec crne ventilatore u crno ponovo??? Izgledali bi lepo kao oni gore.
Cini mi se da bi mozda dobili tamniju lepsu boju, mozda ne matt farba nego crna obicna, mada i matt sto da ne.

Poslednja izmena:
Meni odgovara sto su vec mat crni. Ali da Scythovi u p/p na ~2000rpm prave nenormalnu buku, ali ja prepravljam kuciste prvenstveno zbog performansi :)

Samo napred ;) i dobro da si se odlucio za powdercoat jer ja sam moj farbao sprejom i vec ima ogrebotina...

Ventovi ne mora da budu na velikom broju obrtaja za vodeno dovoljno je i 1000-1200 obrataja da hladi extra sve zavisi od bloka i pumpe da je jaka da se ne greje previse tokom rada,a radijator ce odratiti posao lagano. Natsavi sa dobrim poslom svidja mi se kuciste za mod. Drtinasti chif :D

Pa nece biti bucno jer ce na stajati na recimo 50% a skajtove na toj brzini skoro i da ne cujem tj. ispod 20dB su, Yate Loon je cak nesto tisi a cfm jos bolji, a u slucaju sa ovim fanovima, ako mi ikad zatreba jos dodatnih 50% samo ih odvrnem do kraja, jer i nisam nesto preterano alergican na buku koju prave scythovi jer prave onaj niski ton, tj hocu reci nije iritantno... A nemam neku potrebu za powder coating-om jer hocu samo jednostovnu crnu.

Zaista nisam primetio taj problem sa vibracijom, moje kuciste je izuzetno tvrdo a hardove i ne cujem, mada sam skoro imao problem sa hardovima, nesto su se drali posle defragmentacije ali i tada nisam imao problem kad zatvorim stranicu....

cekaj jel ims one hardove u potpisu? ja kako znam te i bas nisu necujni...ja imam samsung a bogami bas se dere :((

Ventovi ne mora da budu na velikom broju obrtaja za vodeno dovoljno je i 1000-1200 obrataja da hladi extra sve zavisi od bloka i pumpe da je jaka da se ne greje previse tokom rada,a radijator ce odratiti posao lagano. Natsavi sa dobrim poslom svidja mi se kuciste za mod. Drtinasti chif :D

Bas to, Scythovima na nekih 1400rpm je odnos cfm/buke i vise nego prihvatljiv za tihu sobu i, recimo, tiho gledanje filma, a opet na toj brzini mogu komotno da hlade cpu pod nekim stresom...

cekaj jel ims one hardove u potpisu? ja kako znam te i bas nisu necujni...ja imam samsung a bogami bas se dere :((

Kao sto rekoh, meni su ovi hardovi sasvim ok sto se tice zvuka, mada i onako sam narucio vertex2 :p

Samo napred ;) i dobro da si se odlucio za powdercoat jer ja sam moj farbao sprejom i vec ima ogrebotina...

Hvala :) Da definitivno me nije bilo tesko ubediti da idem na plastifikaciju...

Poslednja izmena:
Kuciste je stiglo sa plastifikacije i moram reci da sam prezadovoljan, moram da se zahvalim Garsonu na ideji (predlogu), i OCz na korisnim informacijama. Svidja mi se i nijansa crne, i sto izgleda dosta kvalitetno.

Takodje sam nasao i plexi, sada treba busiti, strugati, i farbati ali dobro sve je to zarad nasih zivaca.

Sa prednjom maskom sam imao vise secenja nego sto je bilo planirano, ali ventovi su stali kao da ih je fabrika tu stavila. Moracu da saljem masku ponovo na poliranje jer sam je malo izgrebao ali nista strasno...

Kad bre pre, danas si i odneo i pokupio ?

Drago mi je da si zadovoljan, i ovo ti je mnogo kvalitetnije i bolje uradjeno nego da si se mlatio sa sprejevima. Da ne pricamo o trudu tj. mukama i vremenu koje bi ulozio u smriglanje i fabranje i na kraju opet ne bi bilo ni priblizno lepo i kvalitetno :) ..

Lepo je, nema sta. Koliko ce biti razlika u temp ako ubacis 2 ventila za intake?

ps: neznam moguce da nesto nije u redu sa ovom chieftecom jer moj bas drmi kada ukljucim kompjuter. Prvo sam pomislio da je zbog napajanje ali eto nije, definitivno hardovi prenesu vibraciju...

Pa da, odneo jutros oko 10 i samo me Goran zvao da pokupim oko 4 :)

Evo slika ovoga sto upravo radim...

Ovu tek obelezavam, ona inace ide iza ploce

Ova je gotova sto se tice busenja i secenja, spremna je za farbanje, i btw. tu ce doci "elegantna" AMD Dragon Fusion nalepnica

Lepo je, nema sta. Koliko ce biti razlika u temp ako ubacis 2 ventila za intake?

ps: neznam moguce da nesto nije u redu sa ovom chieftecom jer moj bas drmi kada ukljucim kompjuter. Prvo sam pomislio da je zbog napajanje ali eto nije, definitivno hardovi prenesu vibraciju...

Pojma nemam, a i ne interesuje me nesto preterano jer i onako ide celo vodeno hladjenje, i verujem da stranica nece biti bar 90% vremena na kucistu :)

Poslednja izmena:
Samo da vidite koja je ideja u pitanju sa ovolikim plexijem :)

---->

kucuste ti je super ispalo ali zasto si prednju masku umesto u crnu ofarbao u plavu boju,po meni lepse bi bilo da je i ona crna :D

Pa ovo kuciste je neki trt mrt "edition" kao za 10 godina uspesne Chieftec CA Mesh serije, pa je fabricki bio plav, bilo mi zao da ide u drugu boju, pa smo ga prefarbali u identicnu boju al sad se malo vise sija :p

Vrlo lepo resenje!

Hvala, da budem iskren, ukradena fora od FallOutBoy, iskusnog modera na OCN forumu :p

Nazalost uopste mi se ne svidja kako su prednja maska i top ofarbani, postoji "velika" razlika u nijansi plave izmedju metalnih i plasticnih delova i farba se dosta lako guli... To cu verovatno raditi ponovo kod nekog ozbiljnijeg ili bar nekog ko zna sta radi a ne da misli da zna sta radi, ocito velika razlika :p

Ali bilo kako bilo, spojio sam delove da vidim kako, sta, gde i sl. Plexi plocama sam zadovoljan, ali me opasno zraci prednja maska i kvari mi ceo utisak :mad:.
Na jednoj fotki se Atila istripovao da je foto-model :p

Da vas ne brinu rupe "cudnog" oblika, preko toga ide guma, fazon resenja na HAF-ovima...

Poslednja izmena:
Lepo lepo :) Samo nastavi tako... Ne znam da li si mozda razmisljao da stavis preko cele te gornje rupe,odeljka (kako vec da ga nazovem) stavis neki zatamnjeni plexi? Ta je ideja meni sinula :D

Rupe za skrivanje kablova su mogle za nijansu pedantnije ali u sustini je ok, primetio sma da razliciti metali razlicito primaju powercoat. Meni na LIan LI sasvim drugacije ispalo nekako sjajno ko da je olakirani, ne kazem da je ruzno, napraotiv i jedno i drugo ima svoj smek. I uvek volim modove zlih chifova ne znam sto ali su mi simpa te stare drtine :D

Lepo lepo :) Samo nastavi tako... Ne znam da li si mozda razmisljao da stavis preko cele te gornje rupe,odeljka (kako vec da ga nazovem) stavis neki zatamnjeni plexi? Ta je ideja meni sinula :D

Hvala Hvala :) Ide tu jos jedan plexi, iza njega ce ici kablovi jer nemam gde drugde, ali moram da sacekam da mi stigne radijator da bih znao kako tacno da ga secem.

Rupe za skrivanje kablova su mogle za nijansu pedantnije ali u sustini je ok, primetio sma da razliciti metali razlicito primaju powercoat. Meni na LIan LI sasvim drugacije ispalo nekako sjajno ko da je olakirani, ne kazem da je ruzno, napraotiv i jedno i drugo ima svoj smek. I uvek volim modove zlih chifova ne znam sto ali su mi simpa te stare drtine :D

Pa ja sam trazio "full matt -silver dust 15%- black powder", ne volim bas glossy unutrasnjosti, ali da, svaka ima svoju prednost. A rekao sam u prethodnom postu, preko rupa za kablove idu kao kederi sa onim krst fazonom tako da se to nece nista videti. Ma ja obozavam Chieftec zbog celicne konstrukcije i neverovatne velicine, npr, ovaj moj je duzi za 4.5cm, 1cm uzi, i vislji 10cm od HAF X. Jedino ih zeza skrivanje kablova, ali apsolutno uopste nisu predvidjeni za to, zato ja prakticno menjam izgled i mesto 80% stvari na kucistu, a i napajanje stoji na mnogo glupom mestu, al to me je zestoko mrzelo da diram :p

Poslednja izmena:
Ma ja obozavam Chieftec zbog celicne konstrukcije i neverovatne velicine, npr, ovaj moj je duzi za 4.5cm, 1cm uzi, i vislji 10cm od HAF X. Jedino ih zeza skrivanje kablova, ali apsolutno uopste nisu predvidjeni za to, zato ja prakticno menjam izgled i mesto 80% stvari na kucistu, a i napajanje stoji na mnogo glupom mestu, al to me je zestoko mrzelo da diram :p

+1
Odlicno ti to radis! ja "kradem":D ideje pa verujem da ce uskoro doci i ovaj na red - kada budem imao malo vremena ( i volje):smoke:
DSCI0001.JPG

Hvala :) Hehehe, drago mi je da vidim jos plavih u Srbiji cheers

Nazad
Vrh Dno