Šta je novo?

5.000 Leskovčana "ojadilo" telekome

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

xSeptimus

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
07.05.2002
Poena
1,045
5.000 Leskovčana "ojadilo" telekome
Izvor: Blic, Novosti

Leskovac -- Gotovo 5.000 tužbi podneto je protiv Leskovčana zbog neplaćanja računa za mobilnu i fiksnu telefoniju, pa je Osnovni sud zatrpan tužbama mobilnih operatera.

Najviše tužbi podneo je Telekom Srbija, za godinu dana 4.445, VIP je tužio 272 Leskovčana, a Telenor je podneo 69 tužbi.

Najveći broj tužbi se odnosi na neplaćene postpejd račune napravljene na mobilnim telefonima koje operateri prodaju za jedan dinar, uz ličnu kartu kao jedino sredstvo obezbeđenja. Tužbe se kreću na iznose od 2.000 pa čak do 200.000 dinara.

Uz ličnu kartu i za jedan dinar, kupac je dobijao mobilni telefon čija je vrednost najmanje 10.000 dinara. Prema ugovoru imao je obavezu da mesečno, godinu ili dve, plaća određeni paket usluga.

"Onaj ko ima para, kupi telefon i 'ubacuje' dopune, jer je to mnogo povoljnije za naše uslove. Svima je jasno da kada nekom treba brzi keš, ode i postane postpejd korisnik. Nemam nikakvu imovinu na svoje ime, punoletan sam, tako da roditelji ne odgovaraju za moje dugove. Iskreno, nije mi žao tih kompanija, jer i dalje nema prave konkurencije i telefoni i impulsi su preskupi za naše prilike", kaže jedan tuženi korisnik čiji je dug 85.000 dinara. Izdržavaju ga roditelji. Nigde ne radi i nema nameru da se zaposli, a još manje ima para da plati dug.

Međutim, većini korisnika postpejd usluge u Leskovcu, uopšte nije ni imala nameru da se vezuju "na duge staze" , već da zaradi. Na crnom tržištu ovakvi telefoni mogu se prodati za 50 evra, a mnogi su prodati tek posle mesec dana komotnog telefoniranja, u kom su proseku napravili račune od po 200 evra.

I kad presuda bude izvršna, sudski izvršitelji nemju odakle da naplate dug. Tuženi nema pokretnu imovinu kojom bi se namirilo dugovanje. Dugovi se kreću od 2.000 do 200.000 dinara. Iz iste porodice imamo po nekoliko tuženih članova, ali nemamo šta da im popišemo za prodaju na licitaciji.

Sudu ne preostaje ništa nego da obavesti poverioca da ne postoje sredstva za izvršenje naplate potraživanja. U roku od tri meseca, poverilac može ponovo da predloži popis. Dužnici igraju na kartu zastarevanja potraživanja, ali mnogi ne znaju da se danom podnošenja tužbe prekida rok zastarevanja.

U Telekomu su potvrdili da je u odnosu na 2009. godinu broj tužbi u prošloj godini porastao sa 196.000 na 280.000 na nivou Srbije. Međutim, tvrde da korisnici redovno izmiruju obaveze i da im je naplativost za mobilnu i fiksnu mrežu 95 odsto.

"Tačno je da je u Leskovcu pokrenuto više od 4.000 postupaka, ali je rano za njihovu analizu", navode u Telekomu.

U Osnovnom sudu kažu da trenutno imaju oko pet hiljada tužbi po ovom osnovu. U jednom danu stiglo je čak 2.000 tužbi Telekoma. Samo da bi zaveli te tužbe, potrebno je silno vreme i posao, a što je najgore, kada se završi čitava procedura rezultat je jalov.

"Postali smo pravi uslužni centar telefonskim kompanijama i komunalnim preduzećima. Samo prošle godine dobili smo 10.000 novih izvršnih sudskih rešenja na naplatu", kaže Nebojša Lazić, predsednik osnovnog suda u Leskovcu. U sudu povodom ovog talasa tužbi moraju da organizuju prekovremeni rad sudija i izvršnih službenika.
L I N K

Kazu sudovi da su onipostali usluzni centar kompanijama - da oni, sudovi, rade svoj posao ovakve stvari bi se retko desavale.

Poslednja izmena:
Uz svu opasnost da zvučim generično → što južnije to tužnije.

ma narod je opasan,ali i ovi mobilni operateri nisu cvecke eto npr. ovaj vip ja sam posle 2 god redovnog placanja resio da prekinem ugovor i platio im poslednji racun kad oni meni poslase dodatni racun za prekid ugovora u iznosu od 800dinara,nisam ga naravno platio i pisali su mi opomene ali mene bas briga,proslo je 8 meseci i nema nista a i da me pozovu takodje nista nemaju da mi popisu ja sam samo student posteno sam im placao racune koje sam koristio ali ovaj zulum nisam niti cu :laugh::laugh::laugh:

Poslednja izmena:
ko ih *ebe, kad oce da navataju narod bez leba na jadne fore, sad je njih narod navato :D

ko ih *ebe, kad oce da navataju narod bez leba na jadne fore, sad je njih narod navato :D

Nije to baš tako u svakom slučaju.... Kakva je etnička struktura dole u okolini Leskovca? Raspitajte se malo...

Masa tih ljudi nije ni uzimala telefone sa namerom da plati bilo kakav račun, tako da je to klasično delo prevare, i za to ljudi trebaju da odgovaraju.

Setite se takođe zašto je VIP u startu ponudio Nokie N70 i N95 za 1din, pa zašto su prekinuli sa tom praksom nakon par nedelja.

OK da razumem one ljude koji su npr. ostali u međuvremenu bez posla ili se našli u drugim ozbiljnim poteškoćama, ali ovo je druga krajnost, koja je za svaku osudu.

Suza suzu stiže. Ne znam da li mi je žalije MTSa, VIPa ili Telenora? :( Što se mene tiče: da Bog da propali svi redom sa ovakvom uslugom, ponudom i cenama. :D Samo neka ih pelješe, neko i njih da ojadi. :)

^ O cemu ti prichash, pa mobilni je nikad jeftiniji, fiksni telefon se ne isplati imati uopshte...

Najlakše je pljuvati.... imamo najskuplji ADSL, najskuplje impulse, etc...

Istina je da su impulsi u Srbiji jedni od najjeftinijih u Evropi. Ja lično fiksni telefon nisam uzeo u ruke najmanje 2 godine.

Sve to mi platimo ...... Juče mi priča čovek koji preko 10 godina nije platio struju, da je dug dostigao 600 000 dinara, kad je već došlo da će definitivno da ga isključuju, platio advokata 200 evra, skinuli mu ceo dug, platiće samo poslednjih godinu dana, (po nekim zakonima dug od preko 12 meseci zastatreva) i to što će platiti, platiće na rate. I naravno sada da nastavi redovno da plaća.
I ko je sada tu lud? Ja koji plaćam redovno, ili oni kojima se oprašta 5500 evra duga?

A u ciganskoj mali, kod nas u Požarevcu, postoje domaćinstva i sa 1500000 duga . . . milion i po. 15000 evra. I naravno, nikada neće platiti, plaćamo mi.

Tako da i ovo što kompanije ne naplate, platićemo mi.

Istina je da su impulsi u Srbiji jedni od najjeftinijih u Evropi.

Ali su nam životne namirnice i benzin jedni od najskupljih u Evropi, a plate su nam jedne od najmanjih u Evropi (ako ne i namjanje)

Daleko od toga da opravdavam ove postupke, pa ti ljudi ne samo da potkradaju te kompanije, nego i varaju narod.
Prodaju telefone po oglasima gde piše da telefon ima garanciju od dve godine (garancija Telenora/telekoma/vipa), ljudi pošteno kupuju telefone, ali ne daj bože da im se nešto pokvari. Garanciju mogu da okače mačku o rep, pošto operateri ne priznaju garanciju ako je telefon prenesen na treće lice.

Stoga, boli me uvo za ove "velike", šta ćemo sa "malim" prevarenim ljudima???

Šta je fazon - to su mahom ljudi na dnu socijalne lestvice koji su pokupovali te mobilne, i sud kada dođe da pleni imovinu može samo da blene u gole zidove (ako i ima zidova uopšte :D).

I onda se ta situacija obija nama korisnicima o glavu. Na koji način? Pa, tako što će se sve više i više pooštravati uslovi za potpisivanje novih ugovora uz telefon, do te mere da će nam u bliskoj budućnosti tražiti da im donesemo nivoe crvenih i belih krvnih zrnaca u krvi, da bi procenili da li ćemo biti zdravi i pravi da zaradimo platu kojom ćemo platiti postpaid račune. (karikiranje, naravno...)

^ O cemu ti prichash, pa mobilni je nikad jeftiniji, fiksni telefon se ne isplati imati uopshte...

Pa pročitaj šta sam napisao. Ne pričam samo o ceni "impulsa", nego generalno o kompletnoj usluzi, garanciji, uslužnosti, sitnim i krupnim prljavim trikovima kojima se služe. Njima takvi korisnici, koji su na postpaid-u bez ugovora i krckaju pretplatu do poslednjeg minuta/megabajta i nisu preterano interesantni. Njim je cilj uvaljivanje skupih telefona uz jake pakete po poprilično nepovoljnim uslovima za korisnika. Dokaz da je to tako je što masa ljudi uzme telefon jednom i nikad više. Naravno ima i zadovoljnih, ali su malobrojni.

Sve to mi platimo ...... Juče mi priča čovek koji preko 10 godina nije platio struju, da je dug dostigao 600 000 dinara, kad je već došlo da će definitivno da ga isključuju, platio advokata 200 evra, skinuli mu ceo dug, platiće samo poslednjih godinu dana, (po nekim zakonima dug od preko 12 meseci zastatreva) i to što će platiti, platiće na rate. I naravno sada da nastavi redovno da plaća.
I ko je sada tu lud? Ja koji plaćam redovno, ili oni kojima se oprašta 5500 evra duga?

A u ciganskoj mali, kod nas u Požarevcu, postoje domaćinstva i sa 1500000 duga . . . milion i po. 15000 evra. I naravno, nikada neće platiti, plaćamo mi.

Tako da i ovo što kompanije ne naplate, platićemo mi.

Taj lik ti smeta, a ovi u Kolubari ti ne smetaju? Miladina Kovačevića ne plaćamo? Satelite ne plaćamo? I da ne nabrajam dalje... I vi se sad uhvatili za to što ćemo mi, kao, imati par promila nepovoljniju uslugu zbog korisnika koji nisu ažurni sa plaćanjem, a sa druge strane nas kradu pa odvaljuju.

A uzgred, to što pričaš je teška neistina. Probaj da ne platiš struju 3-4 meseca, pa ćeš da vidiš kako rade sečice. :) Druga stvar, čak i da je istina, da li je za to kriv korisnik ili kompanija koja mu je pružala uslugu dok on nije plaćao?

Prosto pitanje, zašto daju ljudima skupe telefone (praktično na kredit) bez pokrića i provera o dužini radnog staža, redovnosti primanja itd.? Sami su krvi zbog svoje alavosti i kraj priče. Kako sudovi rade kod nas, to se zna, ali verujem da će im, nažalost, ovo biti prioritetnije od predmeta građana.

Poslednja izmena:
Šta je fazon - to su mahom ljudi na dnu socijalne lestvice koji su pokupovali te mobilne, i sud kada dođe da pleni imovinu može samo da blene u gole zidove (ako i ima zidova uopšte :D).

Zna se kolika je dnevnica u zatvoru, pa brate mili, malo na kopanje luka...

Ja sam malo subjektivan u ovoj raspravi, jer su mog druga zeznuli tako za fon. Kad mi je rekao kako je kupio rekao sam mu "moli boga da ti se ne kvari, jer sve što bude plaćaćeš sam"...

Zna se kolika je dnevnica u zatvoru, pa brate mili, malo na kopanje luka...

Eh, da u ovoj državi ima više gde da se kopa, kopao bi taj, ne bi se ni zamlaćivao sa uzimanjem telefona. :) Ovako će samo da ga drže tamo i da mu daju besplatno prenoćište i klopu (kakva god da je - košta).

Najveci krivac za sve ovo je nesposobna drzava i najnesposobnije sudstvo na planeti zemlji..

Najeftiniji je bio pre ~3 godine, otprilike mesec dana pre dolaska vipa (valjda su se prepali bili da ce vid da ponudi jeftine usluge) od tad cene rastu.

Sigurno ce se desiti situacija kao u Hrvatskoj.
Da bi korisnik potpisao ugovor na srednje i jace tarife uz telefon neophodno je da potpise trajni nalog i to na racun sa kreditnom karticom :)

Taj lik ti smeta, a ovi u Kolubari ti ne smetaju?

Smetaju mi svi, druže, i ja sam za onu krajnju soluciju, dokažu da su krivi, uz zid na Terazijama, streljački vod, pitanje "oćeš cigaru? " On kaže "hoću!" Ti kažeš: "Nema, popušili ste. Nišani, pali!" I tako u dva slučaja, za primer, pa da vidimo dalje .. .

To su stotine miliona evra, a realno, u "zapadnoj demokratiji", u organizacijama koje funkcionišu (čitaj, organizovani kriminal) glave padaju za pokušaj kradje 1000 evra. Zašto ne bi država "skinula glavu" nekom ko je od nje ukrao stotine miliona? Kada kažem "država", ne mislim na trenutnu vlast, nego na narod, koji čini državu. Vlast dodje i prodje. Tako rešiš kolubaru, tako rešiš kofere, pare za koridor 10 .... ne kažem da će to iskoreniti, ali će se drastično smanjiti. . .

A ovo mi konkretno smeta, jer je ispričao takvim tonom, kao da ti smeje u lice i kaže: "Ti si glup, ja sam ispao pametniji od tebe!"

A uzgred, to što pričaš je teška neistina. Probaj da ne platiš struju 3-4 meseca, pa ćeš da vidiš kako rade sečice. Druga stvar, čak i da je istina, da li je za to kriv korisnik ili kompanija koja mu je pružala uslugu dok on nije plaćao?

Hoćeš da kažem da lažem? Ne lažem, prijatelju, na tvoju i moju veliku žalost. Ja ne znam gde ti živiš, i kao da nikada nisi čuo za socijalni mir, da neke firme imaju naredjenje da to ne rade, da se ne bi digla kuka i motika? Da nikada nisi čuo za čuveni slučaj Niša gde gradjani pitaj Boga koliko duguju za struju?

Krivi su i korisnik i kompanija. Ovaj je video da može, a ovi dolazili par puta, pa se ide na ono, nemoj, nemam posao, sitna deca, greota, pa plati par hiljada ... i tako u krug .... Uglavnom, svojim očima sam video račun sa 600 000 dinara. A zet mi radi u Elektromoravi, i priča kako odu u gore pomenutu ciganmalu, kod čoveka koji duguje MILION dinara, i otkače ga od bandere. Oni odu, on se prikači na crno. Za dva meseca opet, kada ukapiraju da troši. I niko mu ništa ne može (ne samo njemu, ima ih mnogo) jer su u nekim ciganskim udruženjima, pozivaju se na diskriminacije, "vi nas mrzite jer smo cigani" a niko da kaže "mi ne plaćamo struju i j383mo vas u zdrav mozak" ... I tako, istina je ...

vidim ja da je resenje da se masovno krene da svi placaju ili svi da ne placaju - pa da smo makar svi na istom.

Hoćeš da kažem da lažem? Ne lažem, prijatelju, na tvoju i moju veliku žalost. Ja ne znam gde ti živiš, i kao da nikada nisi čuo za socijalni mir, da neke firme imaju naredjenje da to ne rade, da se ne bi digla kuka i motika? Da nikada nisi čuo za čuveni slučaj Niša gde gradjani pitaj Boga koliko duguju za struju?

Ne lazes,tako je...zavisi u kom delu ove drzave zivis...negde iskljucuju posle dva meseca neplacanja,negde nikad...

Ako ste redovan platisa i desi vam se da zbog nedostatka vremena ne platite struju 2 meseca , kod mene u ulici iskljucuju. A isto tako znam ljude par ulica nize , kojima je dug 300 000 dinara koga nisu placali godinama ( jer oni "ne priznaju EPS" a "priznaju" toplu vodu u bojleru i sporet) i kojima ovi iz EPSa nisu ni prisli.

A ako cemo za te "jeftine" impulse , pa moji su jos tamo negde 94` uveli fixni u kucu i tada su to zadovoljstvo platili 2000 maraka! Ne tako mala suma, narocito za to vreme kada su plate bile 20 maraka ili svinjske polutke i krompir i brasno... danas vam uvedu fixni za sicu , ali niko ne razmislja kako je doslo do toga da oni budu tako "moderni" i "brizni" za svoje korisnike danas.

Sto se mene tice i treba da ih zezaju Leskovcani. Dole je stvarno situacija da vi iz BG-a ne mozete ni da zamislite - kao da ste se vratili u proslost 100 godina. Cak ni ovde u Smederevu nije nista bolje , da nema "US Steela" , grad bi bio mrtav. Ali bitno je da je vama u BG-u lepo , jer kako politicari kazu "miran Beograd , mirna Srbija"... samo da se vama izgradi 200 mostova , metroa, naucnih centara :d ...

Poslednja izmena:
^ i da se cela Srbija doseli u taj lepi Beograd - kako su vec i krenuli... :p

У рудницима увек има посла, и то рукама да копају руду (за казну)...
:п

Nažalost, pošto su zatvori preopterećeni 30% većim brojem zatvorenika, za očekivati je da država (tj. sudska vlast) neće osuđivati ovakve prevarante na zatvorske kazne, već na nešto smešno tipa društveno koristan rad i sl, ili u najboljem slučaju uz izvinjenje sudu i "izvini sudija, neću više keve mi"...

Ja sam radio jedno vreme jedan odredjeni posao gde sam imao priliku da vidim prituzbe telekoma i telenora, i nekadasnjeg mobtela...
To je smesno, sudovi se uopste ne cimaju za te predmete, to su tuzbe de likovi duguju od 5.000 dinara do 1.000.000 dinara, pa i vise. Jednostavno su ljudi u fazonu boli nas uvo da platimo, ako ce sudski izvrsitelji da popisuju i uzimaju stvari zbog telekoma, samo napred. A vecini koji pravi te dugove nema sta da se uzme.
I onda kompanije tuze, placaju takse sudovima, ovi od gomile ozbiljnih predmeta nemaju vremena da se bave hiljadama tuzbi na gradjane zbog mobilnih telefona i tako u krug...
Vidjao sam predmete iz 2000. godine gde je dug krenu od 2.000 dinara da bi 8 godina kasnije dogurao sam kamatom na 60.000 dinara...
To nikad niko platiti nece.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno