Šta je novo?

Jos jedna Microlab diskusija

1mp0s

Slavan
Učlanjen(a)
11.12.2006
Poena
304
Solo 3 vs Solo 6c.
Razlika nije velika u ceni. Ako zanemarimo stavku snage, i to da serija C ima daljinac. Zanima me koliko eventulano razliku pravi to sto solo 3 way-speaker system, a Solo 6 2way-speaker system. I koliko je bitan faktor Signal to Noise, i koje su pozeljne vrednosti za pristojan zvuk na PC zvucnom sistemu.

Evo specifikacija za Solo 3

Amplifier:

Output power: 60 Watt RMS
Power distribution: 30 Watt x 2
Harmonic distortion: < 0.3% 1W 1kHz
Frequency response: 60Hz - 20kHz
Signal/Noise ratio: > 70dB
Separation: > 50dB
Input sensitivity: 400mV
Nominal impedance: 4 ohm

Speakers:

Tweeter driver type: 1"
Tweeter rated power: 20 Watt 6 ohm
Bass and mid-range driver type: 6.5" x 2
Bass and mid-range rated power: 50 Watt 4 ohm
Frequency range: 60Hz - 20kHz
Speakers: Tweeter driver type: 1"
Tweeter rated power: 20 Watt 6 ohm
Bass and mid-range driver type: 6.5" x 2
Bass and mid-range rated power: 50 Watt 4 ohm
Frequency range: 60Hz - 20kHz

Evo specifikacija za Solo 6

Amplifier:

Tweeter driver type: 100 Watt RMS
Tweeter rated power: 50 Watt x 2
Harmonic distortion: < 0.3% 1W 1kHz
Frequency response: 55Hz - 20kHz
Signal/Noise ratio: > 80dB
Separation: > 55dB
Input sensitivity: 440mV
Nominal impedance: 4 ohm

Speakers:

Speakers: Tweeter driver type: 1"
Tweeter rated power: 10 Watt 6 ohm
Bass driver type: 6.5"
Bass rated power: 30 Watt 4 ohm
Frequency range: 55Hz - 20kHz

Hvala .

Solo3 nije trosistemac, kao ni solo7, vec 2,5-sistemac, posto mu oba mid/bass-a sviraju isti opseg. Solo6 pored toga sto na papiru bolje stoji (totalno nebitno), ima linearniji odziv kroz ceo spektar, dok je kod solo3 dosta nabudzen i gore i dole (ide do +6dB). Drugo, integrisano pojacalo lakse dise kod solo6, jer ne mora da pokrece dva mid/bass-a koji su uzgred deklarisani da trpe po 50W, vec po jedan od max RMS 30W, a i jace je u odnosu na ono kod solo3, koje treba sa manjom snagom da tera duple drivere. Kad se sve uzme u obzir, solo6 bi bio logican izbor izmedju ta dva (mada ima i onih koji se pale na druge faktore kod zvucnika). A ako su priblizno jednake cene (nemam pojma vise posto je sta od njih) dovoljno je pogledom na njih pretpostaviti sta moze da bude bolje za te pare.

Pa solo 3 ~95e, a solo 6c ~100e. Prakticno nema razlike u ceni. Nisam pametan sta uzeti drugo u rangu oko 100e za PC racunar. Zvucna je Xonar sa LM4562 OpAmp. Ne bezim ni od 2.1 sistema, mada mi jak bas nije uopste presudan, jer ne slusam takvu vrstu mjuze. Recimo znacajno mi je da mogu da razvucem kablove na 4-5m. Solo serija se prikljucuje sa 3.5mm -> 2 RCA . Uzeo bih neki kabl pristojnog kvaliteta. Ne bih da otvaram kutije i jebavam se, niti bih nesto nastavljao

Mislis da bi primetio razliku? :p
Uzmi onaj komforniji tj onaj koji ima daljinski. :D

Razliku izmedju ta dva zvucnika bi primetio svako ko ima usi. E zamisli, ovog puta bih i ja odabrao konforniji. :D Ne zbog daljinca, vec zbog svega ostalog. :)
Za 100e inace novo za PC nema mnogo alternativa, a solo6 je sasvim pristojan do tih 100e (mada je bio jos bolji odnos ulozeno/dobijeno pre ovih silnih poskupljenja).

Nedavno je bila tema ( ne znam kako se zavrsila) da je coveku crko daljinski nekog Solo C modela i sad moze da ga baci.

http://forum.benchmark.rs/showthrea...c-i-predpojačalo&highlight=microlab+daljinski

***, ovaj daljinski je takav promasaj na ovim zvucnicima da nemam reci... Upropastili su ovako dobre zvucnike da je to neoprostivo... Meni se upravo sjebao sam od sebe, bukvalno nista nisam uradio, kao nov je... Zamenio sam bateriju, misleci da je sigurno ona, i nije ona... Sad me ceka gomila smaranja sa serviserima i sranjima! Sve bi bilo savrseno da su majmuni stavili jbn kontrole i na samom zvuniku, ne mogu da shvatim da to nisu uradili... Glupi zutaci moraju nesto da zaseru kako god okrenes...

Poslednja izmena:
Imam 6C i rade i bez daljinskog, ali ono što ne možeš bez daljinskog je da:
- menjaš bass i treble od -8 do 8 (što i ne koristim svakako uvek mi stoji na default-u tj. na 0)
- da menjaš input, pošto ih ima dva (što takođe ne koristim jer mi je na njih povezan jedino komp)

Dakle power on i volume imaš i teraj. :)

Ne, uvek se vrati na AUX ulaz nakon off/on, a bass, treble i volume na 0. Ne pamte podešavanja ako se uradi off ili nestane struje.

Dakle, uz pretpostavku da je PC povezan na AUX, dovoljno je da se uradi power on i da se podesi volume po želji, i svira. :)

Inače, meni daljinski radi, ali ga ne koristim. :D Imam sitne dece po kući kojoj je omiljena zanimacija da dohvate daljinski, telefon ili tako nešto, pa sve to stoji sklonjeno van domašaja, a pošto mi daljinski nikad nije pri ruci, odvikao sam se i da ga koristim. Volume pak uvek stoji na 30 od 60, a po potrebi ga regulišem softverski.

BTW, onaj Pro 1 izgleda fino, ali 5.25" bass unit, što je malo ako se želi dublji bas, naručito kad se uzmi u obzir da je Microlab tanak sa basom i u jačim kompletima. Ne mora da znači, nisam ih čuo, ali čisto mišljenje.

Poslednja izmena:
Pro serija je sigurno iznad Solo serije po kvalitetu izrade, međutim 5.25 bass vs 6.5" kod Solo 6C, a na koji se svi opet žale da im manjka basa, mada su meni 6C skroz OK za pare koje koštaju.

Pro 1 za ljude koji drže zvučnike na stolu pored monitora i nemaju potrebe/mogućnosti da ponekad "odvrnu" malo. :)

Slažem se, nego čisto iznosim mišljenje. Nekako mi taj Microlabov midbass od 5.25 ne uliva poverenje po pitanju dubokog i jakog basa. :)

Mada, kada sam kupovao Solo 6C, hteo sam zapravo da kupim Pro 1, međutim nigde ih nije bilo. Ali tada nije bilo puno Microlab kritičara. Nakon svega pročitanog, sada više ne verujem da bi ih kupio na slepo, dok prvo ne čujem. :D

U maloj sam dilemi sad. Posto je doslo vreme da uzimam sebi nove zvucnike resio sam da uzmem ili Z-Cinema (usb interface) ili Solo 7C + Xonar DX. Mene bi interesovalo neko objektivno misljenje sta izbrati od ta dva modela. Znam da ce logijevci na sva usta da hvale z-cinema kao i microlabovci solo, jer ocigledno je da su oba modela odlicna. Mada bih najvise voleo kada bi mi neko rekao ko je cuo oba sistema na delu jer ja nisam nista od ta dva cuo niti imam prilike za to (niko od mojih prijatelja nema jedan od ta dva sistema kao ni nesto sto bi bilo slicno).... Inace spadam u kategoriju prosecnih multimedialnih korisnika. Znaci to bi bili zvucnici koji bi sluzili i za filmove i za igre ali i za muziku (muziku najvise)...

Poslednja izmena:
Imao sam oba modela, za igrice i filmove z cinema, daljinac je najbolji od svih dosadasnjih zvucnika koje sam imao i sa pregrst funkcija, mozes i komp preko daljinca da iskljucis . Solo 7c za muziku je definitivno bolji izbor, barem po meni, mnogo izrazeniji visoki, lepsi, meksi zvuk bez onog nabijenog logitechovog basa. Sad sve zavisi i koju muziku slusas. Za house, RnB ti je bolji Logitech, za sve ostalo Microlab. Vidi mozda h200 ili h300 polovne da nadjes, to su ekstra zvucnici za male pare, pogotovu H 300, ja sam prosto odusevljen ovim zvucnicima.

Nazad
Vrh Dno