Šta je novo?

iPhone 4 & iOS4 - zvanična tema

Dabogda vam ispao i polomio se :d

Jeste, tamo gde ga 3Gs nije ni video, ovaj ima dve crtice i radi odlicno. Izgleda da ipak ove antene ne sluze samo kao dizajn :)

da li sam dobro razumeo da si promenio mrezu tj umesto vipa uzeo neku drugu pa sad radi ok?

meni u stanu prikazuje slabiji signal na iphone4 u odnosu na htc hd2 ali 3g radi mnogo bolje ~300KBs na hd2 i to ne u celom stanu , ~500 na ip4 svuda , obe brzine su sa torenata kada skidam preko racunara

Штета што иос4 лоше ради на 3г-у, одмах би га ставио.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koji bedak, znaci moram da otkazem ortaku da uzima iPhone 4 u USA, osim ako nadje iz Kanade.
Sta da mu kazem da gleda, da ne uzme zakljucan ?
Ima li kakvih vesti za taj unlock ? Jel to pitanje samo software-a ili je nesto drugacije i u hardware-u telefona ?

Jel su iPhone 1,2,3 bili ovako skupi kad su izasli ?

Nisam ga probao na 3G, ali ljudi kazu da radi lepo kada iskljucish samo wallpaper :) Malo mi je to nelogichno, ali bih probao da imam 3G :)

Koji bedak, znaci moram da otkazem ortaku da uzima iPhone 4 u USA, osim ako nadje iz Kanade.
Sta da mu kazem da gleda, da ne uzme zakljucan ?
Ima li kakvih vesti za taj unlock ? Jel to pitanje samo software-a ili je nesto drugacije i u hardware-u telefona ?

Ne vredi da gleda nista, sigurno je zakljucan, unlock ne postoji vishe od 4 meseca, shto znachi da svi telefoni iz USA koji su proizvedeni u tom periodu ne mogu da se koriste van AT&T mreze. A veruj mi da kod iPhonea nema ono da kupish nov telefon proizveden pre 5 meseci, svaki novi iPhone koji sam gledao proteklih 15 dana na ebayu bio je proizveden ove godine, a vecina iste nedelje kada sam gledao :) Najbolje je kupiti simfree telefon, ali opet, samo 3 drzave imaju pravi Simfree koji ce zeuvek to sigurno biti, a to su UK, Francuska i Nemacka. Ima gomila drzava koje isto imaju simfree, neke nemaju uopshte zakljuchane telefone iako ih prodaju provajderi (Cheshka, Rumunija, Italija, Belgija), ali je fazon shto su izgleda zakljuchani na provajdere te drzave, tako da oni stvarno jesu sim free ako zivish u toj drzavi, ali kada ga iznesesh napolje i pokushash da uradish update preko iTunesa sa tvojom karticom, ljudima se deshavalo da postane zakljuchan odjednom.

Jel su iPhone 1,2,3 bili ovako skupi kad su izasli ?

U ovoj zemlji su skupi, jer je deficit, uvoze se na komade, kupljeni u Apple storeu bez ugovora pa dodaj na to neku zaradu, ne postoji zvanicni uvoz, dok sve ostale popularne telefone mozesh da kupish na 100 rata uz ugovor, pa zato pola foruma ima Desire :d

da li sam dobro razumeo da si promenio mrezu tj umesto vipa uzeo neku drugu pa sad radi ok?

Ma ne, 3G je na VIPu ochigledno zezao juche ceo dan, a ja sam se istripovao da je telefon kriv...

Poslednja izmena:
Apple control manijak, strasno !
Sta ih briga ako ljudi kupe iPhone u USA i nose ga bilo gde ?

Znaci nema razlike u hardware-u telefona, samo u software-u ?

Cekaj aj pojasni mi kako se to iPhone zakljuca kad stavis drugu karticu ? Sam trazi update ili moras ici na update da bi koristio telefon ? I onda ako se zakljuca sta se desava sa telefonom ? Ne mozes uopste da ga koristis ili radi samo bez mreze ?

Kako onda postoji uvek jailbreak za iPad-e ? Isto je to OS ?

Znaci ako hocu iPhone 4 moram da dam Desire i jos 350e. Neka hvala, sacekacu ili da padne cena ili cu radje uzeti iPad za tih 400e.

Haha, bash chudno shto imash Desire :)

I naravno da postoji dobar razlog za zakljuchavanje, u stvari dva dobra razloga. Prvi je taj shto bi ceo svet kupovao iPhone iz USA jer tamo je ubedjivo najjeftiniji, a drugi razlog je taj shto prave potraznju za njim, roba do koje se tesko dolazi uvek ima vecu cenu i dugorochnu potraznju (pogledaj Verizon, prodalo se vise telefona nego prvi put kad je predstavljen iPhone4 :d), zato iPhoneu cena ubedljivo najmanje pada. Ja cu za godinu dana da izgubim max 50e na njemu, a aj da vidim tebe sa Desire za godinu dana, izaci ce josh 12 modela iz HTCa, i 78 skoro istih telefona od drugih, a rulja ima da viche "jaci procesor, vishe rama, Tegra..." i da kupuje novi telefon svaka 3 meseca :d

Ovo za zakljuchavanje je dosta komplikovano i mrzi me sad da objashnjavam, okreni me fonom :d

e da, sent from my non-generic device using Tapatalk :d

Poslednja izmena:
Ok razumem sta rade da bi izazvali da iPhone izgleda mnogima kao nesto nedostupno, ali to je krajnje smesno i cinicno. U USA nema sim free, al zato u evropi ima koliko oces. Inako ce im razbiti OS i tad cemo se gadjati ip4 za 300e.
Samo se ti tesi da ces izgubiti 50e za pola godine, ako si dao 700e, za pola godine ce izaci novi model i taj tvoj ce vredeti 350e max kao sada 3GS. Znaci bice u minusu 350e min.
E sad Desire je proglasen za smartphone godine u 2010, toliko o tome da je prosecan tel. Osim plasticnog dizajna nista mu ne fali, aliz ato ima odlicnu cenu za ono sto nudi.
Radje cu uzeti sledecu generaciju HTC-a i staviti fon na dock i gledati fullHD filmove, dok ti igras Angry Birds na svom ajfonu. :D

Dobar je iPhone 4, lepa sprava, ali bolesno mnogo sad kosta, kad bude 400e razmislicu da ga kupim, ne pada mi na pamet da sad dajem 700e. Za te pare se uzme iPad koji je po meni 10 puta bolji uredjaj za surf.

Sta je to Zg? :)
Ako si mislio na 3G onda mogu da ti kazem iz iskustva da iOS 4.1 na iPhone 3G radi isto tako brzo kao i 3.1.2 ako ne ukljucis wallpaper i multitasking. Jedino 4.0.1 radi sporije, dok 4.1 i 4.2.1 radi dobro, samo sto moras da koristis custom ako hoces da sacuvas BB.

meni u stanu prikazuje slabiji signal na iphone4 u odnosu na htc hd2 ali 3g radi mnogo bolje ~300KBs na hd2 i to ne u celom stanu , ~500 na ip4 svuda , obe brzine su sa torenata kada skidam preko racunara

Ne prikazuju isto signal, jer od kada je bila ona buka oko signala, apple je promenio to. Vecina telefona koliko se secam tek kada im padne signal na oko 60% pocinju da smanjuju linije, dok do tada prikazuje full signal

Ok razumem sta rade da bi izazvali da iPhone izgleda mnogima kao nesto nedostupno, ali to je krajnje smesno i cinicno. U USA nema sim free, al zato u evropi ima koliko oces. Inako ce im razbiti OS i tad cemo se gadjati ip4 za 300e.
Samo se ti tesi da ces izgubiti 50e za pola godine, ako si dao 700e, za pola godine ce izaci novi model i taj tvoj ce vredeti 350e max kao sada 3GS. Znaci bice u minusu 350e min.
Na iphone ces sigurno najmanje gubiti na ceni, ako ga cuvas, jer se godisnje pojavljuje samo jedan model...

Radje cu uzeti sledecu generaciju HTC-a i staviti fon na dock i gledati fullHD filmove, dok ti igras Angry Birds na svom ajfonu. :D
To je tebe neko slagao, pogledaj samo sta radi AVPlayer za iPhone, pusta sve zivo...
I nije samo angry birds koji je dosao sa iOS na Android, vecina programa se prvo pojave na iOS, a zanima me kako radi video call na android Skype ;)

Poslednja izmena:
E sad Desire je proglasen za smartphone godine u 2010, toliko o tome da je prosecan tel. Osim plasticnog dizajna nista mu ne fali, aliz ato ima odlicnu cenu za ono sto nudi.

Dobar je iPhone 4, lepa sprava, ali bolesno mnogo sad kosta, kad bude 400e razmislicu da ga kupim, ne pada mi na pamet da sad dajem 700e. Za te pare se uzme iPad koji je po meni 10 puta bolji uredjaj za surf.

I Punto je proglasen za auto godine, i to mislim dva puta :d

Sto se tice cene, naravno da ce izgubiti oni koji kupe novi telefon, svaku novu stvar koju kupish sledeci dan ode 10%, za mesec dana 20%, za 3 meseca 30%, kupovina novih stvari u ovoj zemlji je bacanje para :) Ali kupi ga preko ili polovnog i cena ce vrlo malo pasti za razliku od ostalih telefona. Ja sam za 10 meseci sa 3G izgubio 10e, i za 8 meseci sa 3Gsom 20e. Pogledaj cene, polovan 3Gs je skuplji od Desire :)

I Punto je proglasen za auto godine, i to mislim dva puta :d

Sto se tice cene, naravno da ce izgubiti oni koji kupe novi telefon, svaku novu stvar koju kupish sledeci dan ode 10%, za mesec dana 20%, za 3 meseca 30%, kupovina novih stvari u ovoj zemlji je bacanje para :) Ali kupi ga preko ili polovnog i cena ce vrlo malo pasti za razliku od ostalih telefona. Ja sam za 10 meseci sa 3G izgubio 10e, i za 8 meseci sa 3Gsom 20e. Pogledaj cene, polovan 3Gs je skuplji od Desire :)
Pa koliko si ga ti onda platio ?
Ja bi dao 450e u vrh glave za ip4 najvise iz razloga sto hocu mob i dobar mp3 player sa milion zanimljivih dodataka.

Za 450e cesh dobiti zakljuchan iphone kod nas (uglavnom kao nov jer nije ni mogao da se koristi), pa cekaj mesec dana (a mozda i samo nedelju dana) i imash potpuno funkcionalan fon za pristojne pare. Inace, 550e je minimum za otkljucan i korishcen...

I golf 2 je do juče bio skuplji od 10 godina mladje honde. Ne vidim kako je naše devijantno tržište argument za bilo šta. 3GS svakako ne vredi koliko Desire.

Ovo je tema o IOS, što se uopšte prozivaju drugi modeli, nije mi jasno? ;) što više flejmujete, teže će biti pročitati nešto korisno na temi.

Za 450e cesh dobiti zakljuchan iphone kod nas (uglavnom kao nov jer nije ni mogao da se koristi), pa cekaj mesec dana (a mozda i samo nedelju dana) i imash potpuno funkcionalan fon za pristojne pare. Inace, 550e je minimum za otkljucan i korishcen...

Ja sam do sada video sam cene od 700e i vise na macserbia.
Gde to naci i za 550e sim free ?
Nisam siguran da bi se zezao sa tim zakljucanim, otkud znam kad ce unlock, koliko sam shvatio na to se ceka vec mesecima ?

Najbolje ako mozes da pronadjes nekog u Svajcarskoj da ti ga donese, ako se dobro secam oko 550€, otkljucan je, a mozes i online da ga kupis odavde sa njihovog zvanicnog apple sajta, samo ti treba necija adresa u svajcarskoj gde da ti ga posalju.

Poslednja izmena:
Koji je uobičajen scenario ako IP4 rikne? Ili je to u principu malo realan scenario uopšte, jer je poprilično kvalitetna naprava, čini mi se?

Postoji li neka šansa da se popravi, pa i za pare?

Jako retko se kvari koliko sam video po netu, jedino sto moze da ti se desi je da ti padne na beton i pukne zadnji deo koji nije od ojacanog stakla kao prednji, ali i to imas na eBay, i lako se menja, odsrafis samo dva mala srafa i skines zadnju masku, tako se menja i baterije, ne treba ti nikakav servis.

@Bob Marli
Ja koliko ja znam u nemackoj nema otkljucanik.
Evo gde u apple prodavnicama ima otkljucanih i po kojoj ceni, nije bas najnovija, ali moze da posluzi tabela:

http://i.imagehost.org/0206/37552.png

Ovde imas spisak operatera i tu mozes da vidis gde ga ima otkljucan i gde nude unlock nakon zavrsetka ugovora:
http://support.apple.com/kb/ht1937

Poslednja izmena:
@Bob Marli
Ja koliko ja znam u nemackoj nema otkljucanik.
Evo gde u apple prodavnicama ima otkljucanih i po kojoj ceni, nije bas najnovija, ali moze da posluzi tabela:

http://i.imagehost.org/0206/37552.png

Ovde imas spisak operatera i tu mozes da vidis gde ga ima otkljucan i gde nude unlock nakon zavrsetka ugovora:
http://support.apple.com/kb/ht1937

Kakav si ti Apple fanboy ? :p

Evo trazio sam i nasao da je na nemackom apple store-u sim free.
http://translate.googleusercontent....&twu=1&usg=ALkJrhhe2T907xYWvEUsiFxp8VrIAjjGGg

Buy your iPhone
Apple Ohne SIM. Apple Without SIM.

*
Funktioniert mit dem Mobilfunkanbieter deiner Wahl. Works with the wireless carrier of your choice.

Wenn du dein iPhone im Apple Online Store kaufst, kannst du deinen GSM-Mobilfunkanbieter selber auswählen. If your iPhone at the Apple Online Store, you can use your GSM mobile operators themselves choose. Außerdem kannst du später jederzeit den Anbieter wechseln. Besides, you can at any time to change providers.
*
Die Einrichtung ist ganz einfach. The decor is very simple.

Hol dir eine kompatible SIM- (iPhone 3GS) oder Micro-SIM-Karte (iPhone 4) und wähle einen Tarif vom Mobilfunkanbieter deiner Wahl. Get a compatible SIM (iPhone 3G) or micro-SIM (iPhone 4) and choose a tariff from the wireless provider of your choice. Lege dann deine Karte in das iPhone und richte es mit iTunes auf deinem Mac oder PC ein. Then put your card into the iPhone and set it up with an iTunes on your Mac or PC. Ein paar Klicks genügen, und schon kannst du telefonieren. A few clicks, and you call you can.
*
Funktioniert weltweit. Does the world.

Dieses iPhone ist Ohne SIM. This is iPhone without SIM. Du kannst also eine Micro-SIM-Karte oder SIM-Karte mit passendem Tarif von einem lokalen Mobilfunkanbieter im Zielland kaufen. So you can a micro-SIM card or SIM card to buy with a matching rate of a local mobile operator in the destination country. Oder erkundige dich bei deinem Mobilfunkanbieter nach den internationalen Roaming-Gebühren. Or just request you by your mobile provider for international roaming charges.

lol google translate ne radi kad ides na copy. :D

Haha, bash chudno shto imash Desire :)

I naravno da postoji dobar razlog za zakljuchavanje, u stvari dva dobra razloga. Prvi je taj shto bi ceo svet kupovao iPhone iz USA jer tamo je ubedjivo najjeftiniji, a drugi razlog je taj shto prave potraznju za njim, roba do koje se tesko dolazi uvek ima vecu cenu i dugorochnu potraznju (pogledaj Verizon, prodalo se vise telefona nego prvi put kad je predstavljen iPhone4 :d), zato iPhoneu cena ubedljivo najmanje pada. Ja cu za godinu dana da izgubim max 50e na njemu, a aj da vidim tebe sa Desire za godinu dana, izaci ce josh 12 modela iz HTCa, i 78 skoro istih telefona od drugih, a rulja ima da viche "jaci procesor, vishe rama, Tegra..." i da kupuje novi telefon svaka 3 meseca :d

Ovo za zakljuchavanje je dosta komplikovano i mrzi me sad da objashnjavam, okreni me fonom :d

e da, sent from my non-generic device using Tapatalk :d

Hahahaha, kakav post. :d
Marli, prvo macbook, sad ce iphone/ipad... Tako to ide.
Sto se tice otkljucavanja/zakljucavanja... Vidim da drivera mrzi da objasnjava, a verovatno mu ovaj "telefon za informacije" ima pozivni 0900,...
Telefoni se zakljucavaju kako bi mreze imale neku vrstu ekskluziviteta, a i vecina amerikanaca telefone kupuju na otplatu i uz ugovor tako da zakljucavanje ima i prakticnu stranu.
Kad kupis iphone prvo moras da ga aktiviras preko itunesa, a ako je telefon zakljucan na neku mrezu, onda ce ti za aktivaciju biti potrebna maticna kartica. Ako postoji unlock, onda su svi problemi posle aktivacije reseni, jbuje se i unlockuje i imas simfree telefon sve dok ga slucajno ne updatujes. :) Zakljucavanje je vezano za baseband i apple uglavnom u update-ima stavlja i nove basebandove. Znaci, skines update, updateuje ti se i baseband i dobijes zakljucan telefon, iako na primer za taj firmware postoji jb. I onda telefon mozes da koristis kao ipod touch dok cekas unlock.
Meni se jednom sa 3gsom desilo da sam updateovao firmware (sa 3.1.2.na 4.0.1) i iako sam isao na samo update, a ne na restore, itunes mi je trazio aktivaciju. Nisam imao maticnu karticu i dobio sam telefon zaglavljen na emergency call-u. Tako da se mora dobro paziti.
Marli, samo ti uzivaj u hd filmovima na 3.5". :D
Ako razmisljas i o ipadu, onda bolje sacekaj ipad 2. Trebalo bi da sledece nedelje bude keynote za ipad 2.

Poslednja izmena:
Ok znaci non sim free model definitivno odpada. Recicu ortaku onda da mi uzme neki iPod, inako vec 100 god merkam to za slusanje muzike, a i odusevljen sam kako gruva sa MBP na sluskama (dok na Xfi Xtreme Music je dosta slabije, nije mi jasno zasto i kako je jace na MBP).

Pa iskreno odusevio me kvalitet MBP pa zelim da probam jos neke Apple proizvode, jer sam veliki ljubitelj tehnike i dizajna.
Videcu za taj iPhone iz Nemacke, dal je stvarno simfree i koliko para i dal vracaju svabe PDV ako ide preko grane.

E sad iPad hmm, pa dugo merkam te tablete, deluju mi kao mnogo dobra stvar za bleju na netu po kuci, a i za gledanje slika npr. Sigurno cu sacekati iPad 2 jer ce onda iPad 16GB da padne na 300e.

E sad tu je iMac, dok se pregreva i pojavljuje se te fleke nece me videti. Nema sanse da placam Apple Care 200$.

Nisi razumeo Akilone, ti novi telefoni sa Tegra 2 CPU imaju dock koji se preko HDMI-a spoji na LCD TV i tako gledas full HD video.
Cini mi se da sam negde procitao da ce i iPhone 5 imati Tegra 2 CPU.
Nego kad treba da izadje iPhone 5 i kad je bese izasao iPhone 4 (jul 2010 ? ) ?

Ok znaci non sim free model definitivno odpada. Recicu ortaku onda da mi uzme neki iPod, inako vec 100 god merkam to za slusanje muzike, a i odusevljen sam kako gruva sa MBP na sluskama (dok na Xfi Xtreme Music je dosta slabije, nije mi jasno zasto i kako je jace na MBP).

Pa iskreno odusevio me kvalitet MBP pa zelim da probam jos neke Apple proizvode, jer sam veliki ljubitelj tehnike i dizajna.
Videcu za taj iPhone iz Nemacke, dal je stvarno simfree i koliko para i dal vracaju svabe PDV ako ide preko grane.

E sad iPad hmm, pa dugo merkam te tablete, deluju mi kao mnogo dobra stvar za bleju na netu po kuci, a i za gledanje slika npr. Sigurno cu sacekati iPad 2 jer ce onda iPad 16GB da padne na 300e.

E sad tu je iMac, dok se pregreva i pojavljuje se te fleke nece me videti. Nema sanse da placam Apple Care 200$.

Nisi razumeo Akilone, ti novi telefoni sa Tegra 2 CPU imaju dock koji se preko HDMI-a spoji na LCD TV i tako gledas full HD video.
Cini mi se da sam negde procitao da ce i iPhone 5 imati Tegra 2 CPU.
Nego kad treba da izadje iPhone 5 i kad je bese izasao iPhone 4 (jul 2010 ? ) ?

cisto za info fullhd film ispod 8GB ne postoji ( i tih 8Gb je malo ali eto to je minimum) , ako vecina telefona ima 16GB to je manje od 2 filma a da ne stavis ni muziku ni slike ni programe nista. gledanje filmova preko mobilnog nece zaziveti. imao sam nokia n95 i kabl za tv-out, prikacio sam telefon samo jednom da bi video da li radi i to je to.

mbp ima jaci izlaz za zvuk od bilo kog racunara (zvucne) koji sam koristio.

sto se tice telefona pricekaj i uzmi sledeci iphone cim izadje. neces zazaliti sigurno ma sta da konkurencija izbaci a da iphone to nema. jednostavno koriscenje apple proizvoda je posebno iskustvo koje je jako tesko objasniti onima koji to ne zele. druzeci se sa mbp sigurno shvatas na sta mislim. sto vise budes naucio oko koriscenja istog shvatices na koliko su sitnica ljudi mislili ( i naplatili ti to naravno :) )

jun/jul svake godine

Offtopic@Bob Marli
Uglavnom sve Apple radnje imaju Tax Free ali treba da ti neko pita "tamo", u Nemačkoj. Ispričaću ti kako sam ja kupio iPad u Austriji pa vidi kako ćeš. Kolega moj je pitao da li može da uzme Tax Free za mene ali ja nisam u mogućnosti da dođem u radnju, prodavac je rekao da nema problema ali da pošaljem skenirane prve dve strane pasoša. Kolega je kupio iPad i dobio popunjen Tax Free obrazac na moje ime i broj pasoša. Kada je došao u Srbiju kolega mi je doneo iPad. Kada sam mesec dana kasnije išao službeno za Mađarsku poneo sam iPad i ambalažu i kada sam se vraćao nazad prijavio iPad i Tax Free na mađarskoj granici. Problem je nastao što je kutija bila otpakovana i onda sam molio ženu carinika da mi prihvati Tax Free. Posle jedno pola sata nervozno je uzela papire i overila pečatom.

E sad ako imaš sličnu varijantu iskoristi je ili još lakše je ako ideš u EU pa preumeš lično uređaj pa ga prijavi na granici EU pri izlasku.

Što se tiče iPhona ja sam za varijantu dobrog Android OS telefona i iPad. Rad na iPad je mnogo lakši nego na iPhone jer je veći ekran a postoje i HD aplikacije. Jedino što iPad ne može je da šalješ SMS/MMS i primaš pozive a ne bih rekao da je to nešto što je mnogo bolje nego na Android platformi, čak šta više na Androidu mi je mnogo bolja kastomizacija. Da, i kamera na strani iPhone ali je meni fotkanje i snimanje telefonom čista glupost i ne uzimam za ozbiljno taj parametar prilikom odabira uređaja. Ako treba da se poslužiš i nešto završiš pa završiće bilo koji Android OS telefon isto tako.

Poslednja izmena:
cisto za info fullhd film ispod 8GB ne postoji ( i tih 8Gb je malo ali eto to je minimum) , ako vecina telefona ima 16GB to je manje od 2 filma a da ne stavis ni muziku ni slike ni programe nista. gledanje filmova preko mobilnog nece zaziveti. imao sam nokia n95 i kabl za tv-out, prikacio sam telefon samo jednom da bi video da li radi i to je to.

mbp ima jaci izlaz za zvuk od bilo kog racunara (zvucne) koji sam koristio.

sto se tice telefona pricekaj i uzmi sledeci iphone cim izadje. neces zazaliti sigurno ma sta da konkurencija izbaci a da iphone to nema. jednostavno koriscenje apple proizvoda je posebno iskustvo koje je jako tesko objasniti onima koji to ne zele. druzeci se sa mbp sigurno shvatas na sta mislim. sto vise budes naucio oko koriscenja istog shvatices na koliko su sitnica ljudi mislili ( i naplatili ti to naravno :) )

jun/jul svake godine

Nemoj da zezas da su fullHD filmovi 8GB i vise ?!? :D :p Uopste nemam 2TB HD filmova pa ne znam. Sta je problem da kupim veliku karticu za 20e i snimim sta hocu.

Pa negde sam i citao da je najbitnije za ove sluske od oko 50e jak izlaz, pogtovo za ove moje sennheiser HD201, koje se ocajno slabo cuju na starom laptopu, PC sa zvucnom do 80e.
Jel su tako dobri i jaki izlazi i na iPhone, iPad uredjajima ? :)
Ma ne patim ja od zadnjih modela, iPhone 4 je po meni sve sto mi treba od moba, bar tako mislim. Nerviraju me neka ogranicenja, ali lako cu ga ja prodati ako to bude smetalo.
Pa vec sam drobio u MBP temi kako sam odusevljen kvalitetom HW u ovom laptopu, ali software za sad mi je dosta los, baguje drajver za zvuk, juce mi je zabo MBP iz cista mira kad sam ga vratio iz sleep-a, tako da sve price kako je OSX savrsen OS padaju u vodu. Ok je i nista vise u odnosu na win7, no nebitno, necu sad da zapocinjem fight u ip4 temi.

Jel i iPhone 4 ima bolji domet za wifi od ostalih telefona ? Ovaj MBP vata pun signal ispod 2 ploce, neverovatno.

@jopopo
Znaci ako budem isao licno u Nemacku samo trazim taj tax free obrazac i mogu da uzmem PDV na granici ili ima neka varijanta i u radnji (secam se da je tako nesto jedan lik na forumu pisao) ?

Poslednja izmena:
@Bob Marli
Nema u radnji, uslov je da napustiš granice EU tj Tax Free je obrazac za povraćaj poreza uz uslov da taj uređaj koristiš van granica EU kao rezident ne-EU zemlje. Ja već par godina uzimam Tax Free za sve živo i uvek je overa na aerodromu ili na kopnenoj granici EU.

Poslednja izmena:
@Bob Marli
Nema u radnji, uslov je da napustiš granice EU tj Tax Free je obrazac za povraćaj poreza uz uslov da taj uređaj koristiš van granica EU kao rezident ne-EU zemlje. Ja već par godina uzimam Tax Free za sve živo i uvek je overa na aerodromu ili na kopnenoj granici EU.

Ok uslov da napustis EU, ali ako vec udjes u Srbiju gde podizes taj PDV ?

Ok uslov da napustis EU, ali ako vec udjes u Srbiju gde podizes taj PDV ?
Podižeš na graničnom prelazu pre napuštanja granice EU (ne pri ulasku u Srbiju nego izlasku iz EU) pitaš carinika prilikom overe gde to možeš da uradiš. A može i u pojedinim bankama u Srbiji a može i da pošalješ kovertu koju dobiješ (ja tako radim) i navedeš broj deviznog računa sa SWIFT i IBAN banke (ovo ti banka da, tamo gde imaš devizni račun) samo traje jedno mesec dana dok ti pošalju lovu.

@ marli
Sta ce ti telefon da bi gledao hd filmove na lcd tv-u? Dovoljan ti je eksterni hard disk ili neki jaci usb flash. Ja sam sada kupio neki wd eksterni bez dodatnog napajanja. Prebacim filmove na njega, utaknem ga u tv i to je to. Da ne idemo vise u offtopic.
iPad je odlicna stvar. Ja sam se jedino zaje*ao sto nisam bio kupio neki slabiji model, wifi only i sa manje memorije. Imao sam 3g 64 gb skoro mesec dana, a onda sam ga prodao za iste pare koje sam dao za njega i doplatio za macbook pro. Mislio sam da bi ga kod kuce veoma malo koristio, jer sam tih mesec dana bio na moru, tamo sam ga korisito umesto notebooka. Ali sam se delimicno i pokajao i hiljadu puta sam pomislio kako bi mi dobro dosao ipad umesto mbpa, na primer kad se izlezavas po garniturama i krevetima mnogo je prakticniji od mbp-a, a opet je iphone mnogo mali za neki surf.

Poslednja izmena:
@priest77
Onda nesto ne vidim prednost iOS4 ako ne koristim multitasking.
3.1.2 mi radi super, pa zasad ga necu menjati, a kako ide taj custom, skinem vec preradjen fw ili ga moram praviti sam, dodavanjem programa ...

Vrh Dno