Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

UI znaci user interface, i on uvek pokriva 100% radne povrsine jer sve sto vidis je UI :)
Ako si mislio na virtuelnu tastaturu, koliko vidim ona ne smeta ljudima, jer kada kucas tekst vidis sasvim dovoljno da bi to odradio bez problema, i mnogo bolje je resenje tanak telefon bez hardveske tastature od cigle u dzepu koja ti smeta po ceo dan, zato danas mozes na prste da izbrojis pametne telefone sa hardverskom tastaturom.

Sto se tice kinetickog scroll-a, nokija ga puno kasnije dobila od ostalih, a da li je to za njih citava nauka to ne znam.

U svakom slucaju ovakav symbian moze samo i dalje da gubi trziste i nista vise.

Poslednja izmena:
lol, ladno se brani ono kasnjenje skrolovanja screenova :) I nije samo to, jel uopste neko pogledao neki review? Skrolovanje slika je takodje katastrofa, moras prstom SKROZ sa desne strane da uhvatis i prevuces do kraja na levu.. i to su namerno? I jos gomilu stvari koje kasne, kucanje poruka itd..

U vezi sa brzinom tj. skrolovanjem, telefon je brz i nema kašnjenja, znači homescreenovi se mjenjaju trenutno i tako dalje( meniji, imenik sve je jako brzo ).
U prvoj verziji software-a je bio taj otklon na homescreen-u ali ja kad sam upalio telefon prvi put, odmah mi se updatevao tako da što se brzine tiče, sve OK.
Ovdje u Banja Luci se c7 može kupiti za 600 KM, nemam pojma što vas u Srbiji tako deru, ja sam svoj uzeo na ugovor 1 god za 250 KM.

UI znaci user interface, i on uvek pokriva 100% radne povrsine jer sve sto vidis je UI
Ako si mislio na virtuelnu tastaturu, koliko vidim ona ne smeta ljudima, jer kada kucas tekst vidis sasvim dovoljno da bi to odradio bez problema, i mnogo bolje je resenje tanak telefon bez hardveske tastature od cigle u dzepu koja ti smeta po ceo dan, zato danas mozes na prste da izbrojis pametne telefone sa hardverskom tastaturom.

e nije tačno. imaš ui koji obuhvata dugmiće, menije, tu virtuelnu tastaturu i šta ne još, i radnu površinu, koja nije ui. kod full touch aparata koji se koriste prstima sve to je mnogo veće na uštrb radne površine. zamisli da pola monitora na kompu nemaš zbog virtuelne tastature, a od ostale polovine odvoj 20% na 10x veći ui, pa probaj tako da koristiš kompjuter. dalje, stvari kao što su ctrl+c i ctrl+v i ostale kombinacije tastera su isto prednosti prave tastature. zato se meni sviđaju uređaji kao što su n810 sa kojim sam prezadovoljan, jer mi je ceo ekran radna površina. a tanak je itekako, iako ima hardversku tastaturu, tanak je kao ip. doduše n810 nije telefon

a što se tiče skrolovanja i kašnjenja, meni to nikad nije bilo jasno iskreno, jer ne znam šta je tu toliko bitno da li će da mi kasni ili secka dok menja slike, kad taj moment apsolutno nikakve veze nema sa funkcionalnošću aparata jer dok gledaš sliku ona stoji u mestu ništa nema tu šta da kasni ili koči. ako hoćeš da nađeš neku sliku, sigurno nećeš da skroluješ do nje, nego ćeš preko searcha da nađeš sliku koja te interesuje

msm dižete dreku bzv

Poslednja izmena:
PR1.1 i PR2 ce da promene sve te sitne detalje i jos mnogo toga. Ima na YT nekoliko snimaka na kojima se vidi da ce ubuduce skrol ekrana pratiti prst... Napravili su ovako i eto posle kritika su promenili... Nije to imalo nikave veze sa brzinom UIja. PR3 ce doneti dugo cekani QT bazirani interfejs.

Inace, Nokia ima grdan problem sa nestasciom AMOLED ekrana koji idu na sve trenutne s^3 uredjaje, zato i n8 nije dostupan na svim trzistima jos uvek. Na zalost, do pustanja nove generacije fabrika problem nece biti resen tako da se ocekuje mali broj telefona i u prvoj polovini godine. Posto smo slabije platezneo trziste verujem da je procena bila da ce c7 imati bolju prodju, pa smo ostali uskraceni za n8 za sada.

Za mene je inicijalna odluka da zbog lakseg rada s widgetima skrol homescrena ne prati prst pucanj u sopstvene noge. Telefon je brz i skrol menija ili recimo muzike savrseno prati prst, samo trucaju ovde neki bez veze (da li je namerno ili ne- ovakva dilema je epic fail i pokazuje kako nije nikakav problem pricati napamet i 'verovati ili ne' u stvari koje su opste poznate).
N8 used by non *****:
http://www.youtube.com/watch?v=0bJ018LZjLc&feature=player_embedded

reply na http://gizmodo.com/5653621/gizmodo-hq-video-throwdown-how-usable-is-nokias-new-n8

Poslednja izmena:
Ne razumem, zasto zbog rada sa widgetima mora da laguje?
Pa i android ima widgete i ne laguje, i ne radi se nista komplikovanije nego na nokiji.

@manve cak i na onom tvom youtube snimku gore vidi se jasno na kraju kada zumira slike i hoce malo da pomera sliku levo ili desno, touch screen ne reaguje kako treba. Na homescreenu ste nasli izgovor, ali zasto laguje kada radi sa slikama recimo?

Sve u svemu jedno je bitno, a to su rezultati i pad popularnosti Nokia telefona zbog ovakvih stvari, sto niko ne moze da demantuje.

Lag ne postoji nigde...Strasno. Nije mogao da pomeri sliku jer je bila zumirana. Kada skroz odzumira sliku moze da je odmah pomeri. It's a kind of magic.
To sto si resio da i ovde malo zatrujes temu je fail za fail-om.
Ideja je bila da ukoliko widget podrazumeva da deo njegove funkcionalnosti podrazumeva dragovanje bilo cega to bude prioritet a ne da se slucajno pomeri na drugi ekran homescreena. U momentu kada se prstom dodje do druge ivice homescreena on se MOMENTALNO pomeri. Telefon ne konstatuje da user bilo sta radi na ekranu dokle got PRSTOM NE DODIRNE SUPROTNU IVICU, TO MU JE TRIGER!!! Znaci, moguce je prstom pomerati homescreen beskonacno dugo ukoliko se ne dodirne suprotna ivica ekrana i jel to znaci da ima beskonacni lag?! OMG!
Ja se s ovom logikom ne slazem a to je i njima postalo jasno da im je ovaj feature totalni promasaj i promenjeno je.
Sasvim je logicno da se ne upustas ni u sta sto nema apple znak na sebi i da je sve van te tematike neophodno nacrtati da bi razumeo.

Jos jednom zelim da pozdravim formiranje apple sobe na forumu kao najbolji potez od kako postoji benchmark forum.

Poslednja izmena:
Pogledaj ponovo video i videces da je moguce da se pomeri i zumirana slika, samo sto sve kasni, covek pomera svaku zumiranu sliku ali sve laguje ili ne reaguje uopste, cak ni pinch-to-zoom ne ide glatko na onom tvom youtube video.

P.S. ja se povlacim odavde ako je ovo tema namenjena samo za hvalospevke.

Poslednja izmena:
Nokia R.I.P.

android i moze da ih izvadi ali win.. sumnjam.
jel oni nemaju bas ni jedan android model ?? ni za neko usa/asia trziste ?
i jesu li pokusavali ljudi da ''ubace'' android u n8 ?

Nemaju Android niti ce imati i ne moze da se ubaci u N8 naravno ali ova prica sa Windows Phone 7 platforme je ok i po meni je to pravi potez. Ja imam N8 i jedina mana mu je i operativni sistem i rezolucija naravno. Ostalo mi je dobro. Ovim ce ipak unaprediti Nokiju.
http://www.geekword.net/nokia-windows-phone-7-release-2011/

Ali moraju da pozure dok nije kasno

Kakav crni pravi potez, ovo je samoubistvo.
Nov, slabo upotebljiv OS, restriktivniji od apple-a (nisam kontao ni da je takvo nesto moguce) koji je bombasticno najavljivan i onda totalno puko u realnosti (drze 2% prodaje i to samo u segmentu smart fonova). Opravdanje za izbor: da se smanje troskovi za r&d: android je dzaba a ovo se placa! WTF!? Jos jedno opravdanje je da se izgubiti u moru android telefona pa je novinar postavio pitanje Elopu da li ce biti ekskluzivnosti za win7 mobile za Nokiu: odgovor je bio ne,naravno. WTF!? Da li se HTC izgubio sa Sense UI-jem ili Samsung sa vrhunskim hardware-om.. nebitno je s cim tacno nego da aukoliko si sposoban neces se izgubiti ako si dobar u bilo cemu.
Spasavanje posla koji je u problemu tako sto ces se uortaciti s nekim jos gorim nije resenje.
Meni da daju da biram Symbian3 i win7mobile, uzeo bih Symbian iz mesta.

Ja sam za sada sa mojim N8 zadovoljan a kako ce se razvijati prica oko Nokije videcemo. Mozda si u pravu.
:)

ima onaj kabl što sa jedne strane ima micro usb, a sa druge standardni usb konektor kao na kompjuteru i služi da se poveže usb fleška na mobilni

U NS ga ima u podzemnom prolazu u nekoliko radnjica a kod vas kontam u svakoj radnjici koja prodaje mobilne ili bi bar trebalo. Ja sam ga dobio u kutiji ali sam i kupio jedan da ga imam i na Lap topu.
Mislim da i nije skup ali ima ih od 10 cm ali i od oko metar.

Narode, onaj masan spisak prodavnica sa mobilnogsveta gde se moze kupiti N8 podrazumeva iskljucivo 'garanciju' od 6 meseci? Moze li se igde kupiti s pravom garancijom od 2 godine?
Odgovor da/ne je ok da ne bude reklamiranja...

Poslednja izmena:
Da li je neko probao camera mod koji poboljsava kvalitet videa (30FPS) i kvalitet slike :)

Samo da javim kamera mod na N8 radi probao sam dosta je lepsi video snimak:)

Da li postoji neka naznaka da će telefon biti dostupan kod nas uskoro na neke rate ili preko nekih od mobilnih operatera?

Meni nikako nije jasno zašto tog telefona još uvek nema kod nas... Ja mislim da je u Srbiji najveći procenat telefona Nokia, i treba biti mnogo blesav pa ne ponuditi tom tržištu punu ponudu svojih telefona

Nazad
Vrh Dno