Šta je novo?

Mac OSX vs. Windows

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zavisi od hackintosha...! Generalno čovek je lepo rekao, Mac je Mac, tj. original je original... E sad, da može da se nabudži hackintosh koji će da seva, može i to stoji iako ja verujem da većina hackintosha ipak radi malo lošije od originalnih mekića i to pre svega zato što su u najvećem broju slučajeva komponente šarenolike i ne dovoljno dobro usklađene. Da ne spominjem već sitnice, tipa ne funkcionalan sleep, nešto učestalije pucanje aplikacija i zaglupavljivanje sistema i tome sl... Dakle, ne ide baš da se sudi po ovom pitanju samo po rezultatu koji dobijaš u geekbenchu!

to jos nisam imao na mom Hackintoshu x]

@ kutija
A reci mi zasto bi OC-ovao Mac? Zasto se uopste OC-uje PC? Da bi se stavljale slike benchmark testova na forum? Ili postoji stvarna potreba za vecom frekvencijom? Ljudi kupuju graficke karte najnovije generacije koje su vec tri godine ispred softvera i igara, i onda ih klokuju i pokazuju ko ima veci. Zasto da se overklokuje ako sve vec radi glatko sa optimizovanim softverom.

Zato sto taj procesor i ta memorija mogu 20% brze i bolje nego sto je to "fabricki". Zato sto sam proizvodjac ohrabruje ljude da to rade implementirajuci raznorazne tehnologije koje omogucavaju brzi OC. OC nije budzenje i prespajanje kablova, drndanje sa grafitnim olovkama i piskaranje po kontaktima kao nekada, OC je danas kulturna stvar. Na primer, Intel ima nesto sto se zove Turbo mode - 1click i klok skace za 10-20%.

Da li znas koliko to moze nekima da skrati posao pogotovo onima koji zavise od svog procesora (neko je spomenuo rendering, tu je i obrada muzike itd.)? Razlikuj sportski OC koji se zasniva na postizanju sto vece frekvencije i sto manjeg broja sekundi za SuperPi i "korisnog" OC-a koji ne sluzi za kacenje screenshotova vec za ozbiljan rad. Sto se GPU-a tice, to tek nema veze sa istinom, isprati stanje malo bolje pa ces shvatiti koliko gresis u nekim stvarima i stavovima (ali to nije tema price).

Zasto bih OC-ovao CPU u Mac-u? Ne bih jer nije projektovan za to. Ruku na srce, hladjenje u Mac-ovima nije projektovano za 24/7 100% load, dokazano vise puta stoga bilo kakvo dizanje temperature moze da prouzrukuje nezeljene probleme. Na primer, nakon instaliranog BOINC-a na Mac Mini, isti je nakon svega par sati uspeo da dostigne neverovatnih 90 C na CPU-u a da se hladjenje nije ni pomerilo sa minimuma. Da nisam rucno ubrzao ventilator, mogao bi glat da se istopi (a ako si ikada otvarao Mac Mini, znao bi da je to vrlo moguc scenario jer je pun plastike i plasticnih nosaca). Cak i kada je radio na 5000 rpm (pa vise nije bio tako divan i tih) nije uspeo da spusti temperaturu ispod 60 stepeni (a pricam o dvojezgarnom procesoru).

Izvinjavam se sto sam malo skrenuo sa toka teme ali sam samo hteo da odgovorim na sve ovo, 'ajmo sad nazad na Mac OS vs Windows.

Poslednja izmena:
Ne kažem, iako mi više odgovara Apple filozofija ne navlačim po svaku cenu na tu vodenicu ko pojedinci. Zašto sam OC-ovao? Upravo zato što sam mogao i zato što mi je bilo to potrebno jer ovako nisam bio zadovoljan, a nisam neki hardcore korisnik već, pretežno je to bio hir i nisam ničim vezano za mašinu od 1+k evra bio impresioniran. Sad zaista nemam tu potrebu, radi sve zadovoljavajuće i shvatam da sam jednostavno 5-6 godina sumanuto bacao pare na mašine sa 4+ jezgara, OC-ovao na sumanute frekvencije i slično kad mi i omaleni C2D na 2.26 radi posao prosto fantastično u kombinacji sa SSD . . . Dakle Mac mi je ako ništa drugo doneo to da se kontrolišem što se tiče bacanja para i budženja jer nemam potrebu za tim a i nemam ni mogućnost ništa na njemu da budžim :)

:wave:

Dakle ipak nije bio problem u nestabilnosti HW-a OOB vec u nekim drugim stvarima :) to je poenta.

Nego, ima jedna stvar recimo koja me uzasno nervira a to je nepostojanje timeout-a kod Dock-a. Cesto mi se desava da ako radim nesto misem u donjem delu ekrana, na 2 piskela od dock-a, slucajno pokrenem app koji nisam hteo. I dok to on ne izvergla ja se iznerviram. Naravno, mogu da ga sakrijem ili da podignem donju ivicu prozora za 10-20px gore ali time gubim komotitet u manipulisanju aplikacijama ili radni prostor.

Btw, sto se tice preglednosti to zaista stoji. Jos ako se koristi vise virtualnih desktopa (spaces) pa sve to puta 2 (monitora).... bude 666999. Stvar bude jos gora ako su svi sistemski resursi iskorisceni a prozora ima ~10 pa Expose traje i traje i nije bas tako tecan kao na reklami. Ono sto malo pomaze je Hyperdock dodatak koji funkcionise isto kao i ona taskbar novotarija u Windows-u 7. Meni bar stedi zivce.

Poslednja izmena:
divne li teme...

Jao spam master se vratio! All hail the spam master!

Koristio sam sve i svasta od operaivnih sistema (DOS, OS/Warp, Mac OS System 6 .. 9, Win 3.11, NT,... 2K, XP, mnogo verzija Linuxa). Svaki ima neke svoje prednosti ali i mane. Medjutim, primetio sam salve odusevljenja od korisnika koji koriste OSX. Nazalost, to odusevljenje nije realno. Nije toliko dobar koliko neki ovde isticu. Realno, plusevi OSX-a su:
- BSD kernel
- Sandboxing aplikacija
Minusi:
- HFS+
- Rad sa memorijom
- Slab izbor podrzanog hw.
Diskutabilno i stvar ukusa:
- UI
- Brzina odziva OS-a
- Stabilnost

Koristio sam sve i svasta od operaivnih sistema (DOS, OS/Warp, Mac OS System 6 .. 9, Win 3.11, NT,... 2K, XP, mnogo verzija Linuxa). Svaki ima neke svoje prednosti ali i mane. Medjutim, primetio sam salve odusevljenja od korisnika koji koriste OSX. Nazalost, to odusevljenje nije realno. Nije toliko dobar koliko neki ovde isticu. Realno, plusevi OSX-a su:
- BSD kernel
- Sandboxing aplikacija
Minusi:
- HFS+
- Rad sa memorijom
- Slab izbor podrzanog hw.
Diskutabilno i stvar ukusa:
- UI
- Brzina odziva OS-a
- Stabilnost

+1 !!!

E bas si me slatko nasmejao :D

Kad procitam ovakav post ne zamisljam tvoj auto kao udobnu limuzinu vec masinu koja je izletela direktno iz 'Pimp my Car' sa MTV-ja, svetli, sljasti i cuje se 3 bloka dalje, fluorescentno obojen i sa spojlerima levo i desno :)

ps. zadivi nas i u sledecem postu, ubaci Lear Jet u pricu leba ti :D

Pa vidi, to je bilo samo slikovito i malo plastično poređenje pošto očigledno dosta ljudi na forumu ne kapira razliku između prestiža i potrebe. Naravno uvek postoji jaz i malodušnost prema onima koji imaju nešto skupo (ili skuplje) ili vole da kupuju skuplje vodeći se kvalitetom prvenstveno ili iz bezbednosnih razloga. Razne su potrebe i očekivanja od proizvoda i neko ima visoke standarde a neko se zadovoljava solidnim i živi u zabludi.

Tako da cilj nije bio da se zadivi niko i ne vidim razloga za arogantnost i netrpeljivost a postoji dosta hejtera na ovom Apple tridu a ja ne vidim iz kog razloga jer ukoliko ne volite Apple i nemate Apple zašto uopšte posećujete ovaj trid, zašto se prepucavate i raspravljate i zašto svoje prizemne argumente namećete "ostalima"? Svako radi onako kako misli da je ispravno i iznosi svoj stav tako da nema potrebe da širite lični populizam i "namećete" vaš stav.

Poslednja izmena:
heh... citacu temu neki drugi put ali, evo teme sa slicnim nazivom koju sam otvorio 2007.

prvi post je informativan, cisto da se ne prica napamet, a tice se brzine programa pod jednim i drugim OSom:

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?132002-Windows-vs-Mac-OS-X&highlight=mac+windows

ima i novijih testova ali iz ovog se vidi da je npr. Cinebench 9 brzi na Mac OS Xu.
ali, ako se ne varam, najnoviji Cinebench radi brze na Winu.

u Cinebenchu 11.5, W7 ima bolji score

Nedostaje mi spisak (kolekcija) svih instaliranih aplikacija. Kucanje imena app u onom searchu mi je totalno bzvz, bas kao i u Win7. Bilo bi lepo da dock podrzava grupisanje aplikacija po izboru korisnika.

meni je QuickSilver savrsentstvo ali dobro.

u Docku mozes da poredjas prethodno grupisane programe mada ne mogu da vidim kako to moze biti prakticnije od QuickSilvera...

kreiras foldere koji predstavljaju grupe programa i u njih natrpas linkove programa i onda ih prevuces u Dock.

a spisak instaliranog softwarea je kad otvoris Application folder :p ili eventualno pusti AppZaper ili nesto slicno da pronadje sta je sve instalirano.

btw sta fali tacno memory management systemu na Mac OS Xu? ne secam se da sam citao ovde o tome kao sto kutija rece... ?

i na 32bitnom Mac OS Xu programi mogu da imaju svaki svojih 4GB RAMa... kernel svojih 4GB... evo bas pokusavam da pronadjem sta je problem u Mac OS Xu vezano za memoriju ali mi nesto i ne ide... :D

aha... vidim na sta se ljudi zale: swap pocne da se koristi pre vremena sto se na ubuntu ne desava.

Prilozi

• dock.png
    dock.png
    55.6 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Ja molim moderatore da brisu kovaceve postove kako ne bi doslo do zatvaranja teme zbog jedinke, koja ruku na srce i na nasu zalost poseduje sve karakteristike osobe koje niko ne zeli u temi.

Ja molim moderatore da brisu kovaceve postove kako ne bi doslo do zatvaranja teme zbog jedinke, koja ruku na srce i na nasu zalost poseduje sve karakteristike osobe koje niko ne zeli u temi.

:D:D:D:D

istina ;\

Meni na X58 i SSD-u OSX radi - malo je da kazem kao zmaj. :)

Dakle Mac mi je ako ništa drugo doneo to da se kontrolišem što se tiče bacanja para i budženja jer nemam potrebu za tim a i nemam ni mogućnost ništa na njemu da budžim :)

Ovo me podseća na likove kojima je bilo super u vojsci, to im bio najbolji period života. Ne razmišljaš ništa, sve ti je neko drugi propisao. Milina jedna, ne može bolje, ne mora nijedna vijuga da se pokrene, nema odgovornosti jer ne praviš izbore sam, to je neko drugi uradio za tebe.

Biti srećan jer si se stavio u poziciju da imaš manje izbora nego ranije, ne mogu da shvatim...

Ruku na srce, hladjenje u Mac-ovima nije projektovano za 24/7 100% load, dokazano vise puta stoga bilo kakvo dizanje temperature moze da prouzrukuje nezeljene probleme.

Veoma bitna stvar, pa reko da citiram da se ne zagubi. Definitivno im hladjenje nije bas jaca strana, ja nazalost vise puta iskusio u praksi.

Meni na X58 i SSD-u OSX radi - malo je da kazem kao zmaj. :)

Nazalost, i dalje bez podrske za TRIM. Jel koristis neki SSD sa GC?

Jok, TRIM, SandForce II kontroler... Neka se degradira, nece skoro. :)
Valjda ce se pojaviti kroz neki naredni update podrska za TRIM.

I to sto kazes :) mada kontam da je ipak bolje koristiti neki SSD sa GC, ako smo u takvoj mogucnosti :)

to jos nisam imao na mom Hackintoshu x]

Onda si ti jedan od retkih, jer je nefunkcionalan sleep više nego učestala pojava. Evo meni recimo ne radi to uopšte pod SL-om (radilo mi je dok sam bio na 10.5.8-ci), a znam još neke ljude ovde sa foruma kojima to isto ne funkcioniše kako bi trebalo iako imaju novije Gigabyte ploče. Radi im, ali nije to to, jer računar neće samostalno da ode u sleep mode. Što se tiče programa nemoj mi reći da ti nijedan program nikada nije zakucao, a konkretno i sistem mi se zaglupavljivao izvestan broj puta, premda to verovatno mogu pripisati lošijem hard disku koji evo baš ovih dana nameravam da zamenim. Neka bude i to, samo koliko još ima takvih... Drugo, koliki je broj ljudi koji imaju problem sa speedstepom ili intelCpuPowerManagment.kextom, itd. itd...

Nemoj suditi nikad samo prema ličnom iskustvu kada su u pitanju ovakve stvari...

Poslednja izmena:
meni je QuickSilver savrsentstvo ali dobro.

u Docku mozes da poredjas prethodno grupisane programe mada ne mogu da vidim kako to moze biti prakticnije od QuickSilvera...

kreiras foldere koji predstavljaju grupe programa i u njih natrpas linkove programa i onda ih prevuces u Dock.

a spisak instaliranog softwarea je kad otvoris Application folder :p ili eventualno pusti AppZaper ili nesto slicno da pronadje sta je sve instalirano.

btw sta fali tacno memory management systemu na Mac OS Xu? ne secam se da sam citao ovde o tome kao sto kutija rece... ?

i na 32bitnom Mac OS Xu programi mogu da imaju svaki svojih 4GB RAMa... kernel svojih 4GB... evo bas pokusavam da pronadjem sta je problem u Mac OS Xu vezano za memoriju ali mi nesto i ne ide... :D

aha... vidim na sta se ljudi zale: swap pocne da se koristi pre vremena sto se na ubuntu ne desava.

Ovakav komentar može da napiše samo neko ko je ograničen ko terasa, jeee!!! :d

Ko bre koristi još QS, a?! To je program iz vremena Tigra, i ok je ali za to vreme... Danas imaš staks i poenta je da ako to postoji onda treba da postoji još ponešto pride a što nije 3th party program, već nešto što će biti integrisani deo sistema...

I da ne pomisliš da imam nešto protiv tebe lično Kovacm, moram da priznam da ni meni nije najjasnije šta je to što je problem ili može biti kada je memorija u pitanju? Yooyo zaista bih voleo da čujem objašnjenje u vezi ovoga!?!

Poslednja izmena:
Onda si ti jedan od retkih, jer je nefunkcionalan sleep više nego učestala pojava. Evo meni recimo ne radi to uopšte pod SL-om (radilo mi je dok sam bio na 10.5.8-ci), a znam još neke ljude ovde sa foruma kojima to isto ne funkcioniše kako bi trebalo iako imaju novije Gigabyte ploče. Radi im, ali nije to to, jer računar neće samostalno da ode u sleep mode. Što se tiče programa nemoj mi reći da ti nijedan program nikada nije zakucao, a konkretno i sistem mi se zaglupavljivao izvestan broj puta, premda to verovatno mogu pripisati lošijem hard disku koji evo baš ovih dana nameravam da zamenim. Neka bude i to, samo koliko još ima takvih... Drugo, koliki je broj ljudi koji imaju problem sa speedstepom ili intelCpuPowerManagment.kextom, itd. itd...

Nemoj suditi nikad samo prema ličnom iskustvu kada su u pitanju ovakve stvari...

oh, izvinjavam se, nisam video da si spominjao sleep :p
ne koristim sleep uopste, stalno mi sljaka komp, mislio sam da nemam problema za zakucavanjem i slicno....

Ko bre koristi još QS, a?! To je program iz vremena Tigra, i ok je ali za to vreme... Danas imaš staks i poenta je da ako to postoji onda treba da postoji još ponešto pride a što nije 3th party program, već nešto što će biti integrisani deo sistema...

I da ne pomisliš da imam nešto protiv tebe lično Kovacm, moram da priznam da ni meni nije najjasnije šta je to što je problem ili može biti kada je memorija u pitanju? Yooyo zaista bih voleo da čujem objašnjenje u vezi ovoga!?!

Mozda je iz vremena Tigra ali ja ga i dalje koristim, mnogo mi je laksi za koriscenje od Spotlight-a (navika).

Ovo me podseća na likove kojima je bilo super u vojsci, to im bio najbolji period života. Ne razmišljaš ništa, sve ti je neko drugi propisao. Milina jedna, ne može bolje, ne mora nijedna vijuga da se pokrene, nema odgovornosti jer ne praviš izbore sam, to je neko drugi uradio za tebe.

Biti srećan jer si se stavio u poziciju da imaš manje izbora nego ranije, ne mogu da shvatim...

Fantastično ti ide zamena teza...

Kažem nemam potrebu da budžim, ali ti se osvrćeš ipak na onaj mali deo na kraju gde kažem da i ne mogu... Imam izbor jedan, koji mi savršeno odgovara, imao sam milion izbora do sada i nisam bio zadovoljan, od vodenih hlađena od 400e, preko HW-a od 1k+ e, svega, ali svega i nisam našao to zadovoljstvo ko pri korišćenju Apple uređaja.

@ Neša - Ne kvari Kovac temu već "moderatori" poput ovog na čiji post sam replicirao... Vidiš kako kutija kulturno potpuno odgovara čovek i totalno kapira moju "filozofiju" ali uvek ima jedan pametniji od svih, se*e mi se od takvih a sve ih je više...

Fantastično ti ide zamena teza...

Kažem nemam potrebu da budžim, ali ti se osvrćeš ipak na onaj mali deo na kraju gde kažem da i ne mogu... Imam izbor jedan, koji mi savršeno odgovara, imao sam milion izbora do sada i nisam bio zadovoljan, od vodenih hlađena od 400e, preko HW-a od 1k+ e, svega, ali svega i nisam našao to zadovoljstvo ko pri korišćenju Apple uređaja.

@ Neša - Ne kvari Kovac temu već "moderatori" poput ovog na čiji post sam replicirao... Vidiš kako kutija kulturno potpuno odgovara čovek i totalno kapira moju "filozofiju" ali uvek ima jedan pametniji od svih, se*e mi se od takvih a sve ih je više...

to i jeste problem, imas jedan izbor i tebi to odgovara, i to je okej, ali ne moze da zadovolji potrebe velike vecine korisnika, zbog toga je PC tu gde jeste(windows share 94%, Mac 5%), prilagodjava se korsiniku uz malo upgrade-a i minimalna ulaganja.

wtf??? o cemu pricas?

lakse ti je da startujes photoshop tako sto ces da kliknes na stack od Application pa da ga juris misem nego da stines cmd+esc i phot enter ??

ne dragi moj Vlada>>> samo neko ko nije usao malo dublje u quicksilver moze da kaze za sebe "ograničen ko terasa" ;)

kreiranje novog eventa u google kalendaru: klik na browser (cekas da se ucita), kucas url od google kalendara, pa klik na new, pa klik na zeljeno vreme... ...
ili klik cmd+esc ".zubar 3pm tomorrow" enter.

inace stacks koristim samo za download folder. za sve ostalo QS.

btw bas me interesuje kome toliko smeta c:\ongrtlns.w95 ... ?? smecari bre ne mogu da naprave krsten OS 20 godina...

Poslednja izmena:
Kovace ne plasi ljude shortcutovima i kucanjem komandi, to opasno pocinje da lici na linux :)

Оно што сам ја извалио а користим хекинтош већ неко време, а читајући коментаре о томе, да људи никако не могу да се отарасе навика. Не можете да користите Мек и да очекујте да све изгледа и буде као на виндовсу. Морате да избришете навике и испочетка да пробате да користите систем и онда ћете знати шта вам боље лежи.

Нпр један од мањих разлога што ја бежим из виндовса чим завршим са играњем, јер не могу ни крштено да сурфујем на истом. Фонт рендеринг на Меку, тј приказ текста у Сафарију док сурфујем је једноставно бољи све ми је пријатније за очи.

Такође месенџери које користим (Yahoo i MSN), неко је спомињао да му фали МСН месенџер. Ја не знам али онај кичерај (у свакој новој варијанти још више кићења) тешко да може да се пореди са Adium-om или са званичном варијантом за мек.

Исто тако у Виндовсу сваки програм који инсталирате покушава да убаци још три тулбарова за интернет експлорер и да се убаци да се стартује са системом, тога у Меку нема. Све у свему има гомила ситница које ми олакшавају живот и због којих је мек бољи (мени).

O kakvom izboru ti pricas? Da li ces staviti nvidiu ili radeon? I to na osnovu forum iskustva i umisljenog umeca za sklapanje kompjutera. Na it forumu ne mozes nista gore procitati od prica kako it strucnjake, cenjene i nadaleko cuvene u svom komsiluku, koji imaju dugogodisnje iskustvu u krpljenju pc konfiguraciju i kopiranju .exe fajla u bin folder smaraju komsije i komsinice da im nameste ovo i ono. Stvarno nema smisla. Kako te bahate komsije ne znaju i ne mogu ni da zamisle koliko je truda i rada potroseno da se nauci kako se stavlja ram modul, koliko je samo polomljenih slotova bilo, koliko je samo neuspelih krekova bilo... A onda odes na podforum "pomoc u kupovini", au sta tu sve mozes da procitas tek. od par ljudi koji se stvarno razumeju u materiju, naleti pedeset klinaca koji ce brze bolje da ti objasne kako ta grafa ipak nije za tu maticnu i kako ce ti napajanje mozda biti premalo, a o mogucnosti overklokovanja da i ne pricamo. Postoje inzenjeri koji ce sigurno sastaviti bolje konfiguraciju od gomile umisljenih noob-ova. Sa jedne strane imas namenski sastavljenu optimizovanu konfiguraciju u aluminijumskom kucistu i sa ips monitorom, a sa druge ... Sta? Slobodu izbora? Ako posmatramo iz drugog ugla, sta ce ti izbor kad ti sve radi savrseno? Zar nije to cilj? Ili je cilj besumucno traganje za komponentama i pravom kombinacijom?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno