Šta je novo?

Must have app's (MacOS X)

Evo jedne fine zezalice koja zbilja fino radi / link: Smart Scroll

p.s.

Svaka čast onome ko je radio ovaj apdejt... čovek sad treba da gata šta je ovde link a šta običan tekst...

Pa valjda boje nečemu služe pobogu...

Poslednja izmena:
Treba se samo navici na osx "razmisljanje", a za to je potrebno malo vremena :)

Old habits die hard ;)

Ma nije stvar u navikama nego u komforu. Godinama se trudim da miša upotrebljavam što manje jer mi je udobnije i mnogo brže da radim prečicama sa tastature. Postoje neke stvari (sekvenca) koje u TC uradim za 20 sekundi a u OSX to isto radim minimum 30 sekundi. To je 50% gubljenja vremena, ja to tako gledam.

Evo još jedne funkcije: Da li postoji i kako pod OSX Multi-Rename tool?

To je ok, ali ja sam mislio u okviru fajl menadžer programa, kao što TC radi. Jednostavno TC "meni" završava sve željene egzibicije i to brzo i nemam potrebe za drugim programima ili koristim dodatke koji postoje za TC. To mi je bila poenta pitanja (da li double commander, fork lift, path finder ili neki osmi program radi što i TC radi nabrojeno).

Otkrio nedavno Cinch, radi isto kao ona odlicna funkcija na Win 7 (ne znam kako se zove), za maksimiziranje prozora samo se povuce na gore ili levo/desno da prekrije levi/desni deo ekrana. Nema neku funkciju za iMac i velike ekrane, ali je za MacBookove vrlo korisno.

Jos jedna preporuka je Ommwriter Dana, doduse iskljucivo za one koji se bave pisanjem.

To je ok, ali ja sam mislio u okviru fajl menadžer programa, kao što TC radi. Jednostavno TC "meni" završava sve željene egzibicije i to brzo i nemam potrebe za drugim programima ili koristim dodatke koji postoje za TC. To mi je bila poenta pitanja (da li double commander, fork lift, path finder ili neki osmi program radi što i TC radi nabrojeno).

Najpriblizniji ti je ForkLift... Inace TC mozes pokrenuti preko Crossover-a! Radi bez problema. Inace najbolji Multi-Rename tool ti je "A Better Finder Renamer" pristupas iz finder-a brz je i dobar i mozes mnogo vise da sa njim odradis nego npr. u TC, a ako hoces serije da rinejmujes onda za to ti predlazem domaci program Scenery :)

Otkrio nedavno Cinch, radi isto kao ona odlicna funkcija na Win 7 (ne znam kako se zove), za maksimiziranje prozora samo se povuce na gore ili levo/desno da prekrije levi/desni deo ekrana. Nema neku funkciju za iMac i velike ekrane, ali je za MacBookove vrlo korisno.

HyperDock isto ima tu funkcionalnost (malo je bagovit ali treba imati na umu da je beta :) ), a pored "cinch" fazona ima preview otvorenih prozora kao na W7 i jos dosta toga...

Mana cinch-a je sto samo ima 3 "mesta" full,left,right... Njegov stariji brat SizeUP (kbrd only access) moze da deli ekran/prozor na sve 4 strane + isto tako moze i na chetvrtine... Bilo bi super kada bi to dodali Cinch-u ali da pristup naravno bude preko misa, sto je izvodljivo samo treba dodati zone...

Poslednja izmena:
HyperDock isto ima tu funkcionalnost (malo je bagovit ali treba imati na umu da je beta :) ), a pored "cinch" fazona ima preview otvorenih prozora kao na W7 i jos dosta toga...

Mana cinch-a je sto samo ima 3 "mesta" full,left,right... Njegov stariji brat SizeUP (kbrd only access) moze da deli ekran/prozor na sve 4 strane + isto tako moze i na chetvrtine... Bilo bi super kada bi to dodali Cinch-u ali da pristup naravno bude preko misa, sto je izvodljivo samo treba dodati zone...

hyperdok je brukica, em sto ima lepse uradjen cinch(cinch je kod mene znao da se zaglupi svakih sat vremena lol) preview radi lepo, jos plus ima dosta shortcuts koje mozes da namestis, trenutno beta kao sto kazes, ali za sad nisam imao nikakvih problema

Dobio sam cudan zahtev. Naime potrebno je "nesto" sto bi radilo konverziju teksta iz latinice u cirilicu i obrnuto. Jel postoji tako neki plugin za mac ili odvojen software?

U finderu moze pomocu ovog automator scripta (ne znam gde sam ga iskopao pa ga kachim kao attachment)

Prilozi

• RenameMultipleFiles.zip
    66.7 KB · Pregleda: 17
Ima li neko predlog za dobar freeware sajt (like www.freemacware.com ) za mac ?
Da ne citam sad 24 str ...
:S:

Prelistavajuci temu naidjoh na ovo;

Ovo nije aplikacija ali je must see. Nehotice sam otkrio ovu stvar dok sam pritiskao modifikacione tastere (cmd, opt, shift) da otkrijem kombinaciju za otvaranje stack-a u Finder-u.

Naime, kada držite SHIFT i kliknete na Stack ili uđete u Expose ili Spaces, ili minimizirate ili vraćate prozor, ili kada kliknete na bilo šta što pokreće neku animaciju u interfejsu ta aniamcija će se odvijati usporeno. :eyebrows: (čak i kada izaberete template u iWork-u prozor će se pojavljivato usporeno iz sličice template-a)

Ono što je Steve pokazivao na svojim predstavama (slow motion), dakle ipak nije bilo samo u tom OS X-u na kome je pokazivao nego postoji i u normalnom izdanju.

Ima slicna fora sa expose-om. Aktiviras Expose odnosno F3, zatim se drzi shift+cmd, mis se postavi iznad nekog prozora a space bar-om se taj prozor usporeno uvecava ili smanjuje :p.

Anyway, sto se zalite toliko na VLC player? Citao sam dosta losih postova pa me zanima zasto? Meni sasvim dobro sluzi i za stream na PC sa monitorom u drugoj sobi i za gledanje na mac-u.

Anyway, sto se zalite toliko na VLC player?

cetiri razloga koja su mi istog trenutka pala na pamet (ni jedan od ovih problema nemam na movistu koga trenutno koristim) :
1. za sve vreme koliko imam mpb (jos malo pa godinu dana) ni jednom nije zakucao sta god da sam radio, dok ga je samo vlc resetovao 2 puta.
2. prozor programa i prozor filma su odvojeni, cesto mi je bilo nepregledno da nadjem da kliknem sta hocu kad imam gomilu upaljenih programa.
3. pustanje titla ne radi tako sto uzmes titl i prevuces na prozor gde ide film, vec mora iz menija da se kopa load subtitles - smaranje.
4. font encoding za titlove; uvek sam imao problema da namestim (veoma cesto i nisam mogao) da mi ispravno prikazuje sva slova.

probao posle vlc-a movist i odusevio se: sve iz prvog radi, sve se jednostavno podesava, sve moze, ni jedan problem :).

cetiri razloga koja su mi istog trenutka pala na pamet (ni jedan od ovih problema nemam na movistu koga trenutno koristim) :
1. za sve vreme koliko imam mpb (jos malo pa godinu dana) ni jednom nije zakucao sta god da sam radio, dok ga je samo vlc resetovao 2 puta.
2. prozor programa i prozor filma su odvojeni, cesto mi je bilo nepregledno da nadjem da kliknem sta hocu kad imam gomilu upaljenih programa.
3. pustanje titla ne radi tako sto uzmes titl i prevuces na prozor gde ide film, vec mora iz menija da se kopa load subtitles - smaranje.
4. font encoding za titlove; uvek sam imao problema da namestim (veoma cesto i nisam mogao) da mi ispravno prikazuje sva slova.

probao posle vlc-a movist i odusevio se: sve iz prvog radi, sve se jednostavno podesava, sve moze, ni jedan problem :).

1.Ja VLC nisam do sad restartovao nijednom. Da nije zbog update-a tebi crash-ovao? Ja ne radim update od 0.9.nesto verzije.
2.Ovo jeste malo "freaky" ali meni licno ne smeta toliko.
3.Ne znam kako su tebi organizovani filmovi, ja u folderu u kom je mkv,avi ili sta vec imam i titl (koji podesim tj. preimenujem cim skinem film) i dvoklik na video fajl mi pusta i titl. Zasto bih ga prevlacio?
4.Hm,meni je recimo ispravno pokazivao sve titlove u zadnjih 15-ak filmova koje sam odgledao.

Bas cu da probam movist pa da uporedim.

Ono što je po meni najbitnije za jedan player je da ima kvalitetnu podršku za titlove pre svega (pored dobrih filtera za sliku i zvuk koji se podrazumevaju), da je u stanju da prikaže i pusti što je moguće veći broj različitih av formata i svakako da ima intuitivan i pregledan interfejs... Dakle Movist je tu najviše lovorika pobrao iako postoji još nekoliko solidnih playera kao što su recimo MPlayer OSX Extended, MPlayerX i Chrome koji je u suštini možda i najkompletniji player... VLC bi bio što se mene tiče na začelju ovakve jedne liste... OK, može da bude jedino ako preferiraš da recimo slušaš FLAC iz njega, i to zato jer te nervira iz nekog razloga Songbird! U protivnom ne postoji niti jedan ozbiljan razlog ili argument zbog čega bi on morao da se nađe na tvom hard-disku... :D

Poslednja izmena:
1.Ja VLC nisam do sad restartovao nijednom. Da nije zbog update-a tebi crash-ovao? Ja ne radim update od 0.9.nesto verzije.
3.Ne znam kako su tebi organizovani filmovi, ja u folderu u kom je mkv,avi ili sta vec imam i titl (koji podesim tj. preimenujem cim skinem film) i dvoklik na video fajl mi pusta i titl. Zasto bih ga prevlacio?

1. nije mi crashovao vlc vec ceo mbp - instant reset, oba puta pri gledanju 1080p filma.
3. skines nekoliko titlova i da proveris koji radi kako treba, trebas svaki da preimenujes u tacan naziv filma? mislim da mi je lakse da prevlacim jedan po jedan dok ne ubodem onaj koji radi :)

probaj movist u svakom slucaju.

Kad se startuje Movist na centralnoj ikoni piše VLC u dnu :) Čemu to?

U dnu...
screenydy.png

haha, svaka cast gde ga primeti :). evo sta mi izbaci gugl po tom pitanju:

First, let me start with the thing I don’t like about it: the icon. What is that? Some 128px icon file found on Deviantart? But most all, why there’s “VLC” written on it? Come guys, ok for the open source thing, but you could use an original icon at least.

http://www.macstories.net/reviews/movist/

Movist icon currently in use is pulled from MacRabbit's VLC Makeover Kit.

It even still says VLC at the bottom of the metal frame.

http://code.google.com/p/movist/issues/detail?id=63

:p

A jedina umetnička stvar u celoj aplikaciji je ta ikonica, a ljudi programeri, pa uradili isto što i svi, uzeli ikonicu od nekud (pošto nisu hteli da plate nekoga da im nacrta originalnu).

Ja sam na Movist preshao zbog utiska utegnutijeg i optimizovanijeg programa, i vremenom sam se uverio da me utisak nije varao, nikada mi nije pukao, dok se sa VLCom to deshavalo povremeno...

FaceTime out of beta ^^ i naplacuju ga 0.99$ LOL
gogo Apple, samo cedi...

link

pocinju lagano da mi idu na nerve...

Path Finder je sasvim korektan za "zahtevnije probleme".
TotalFinder nije los, ali je bagovit...

Inace Finder je odlican jos ako dodas
A Better finder renamer, Scenery, Cinch, QuickAcces, On My Command, Shorcuts, DockView, Quicksilver, Hazel i naravno MoveAddict = waaaaaay better user experience :)

Finder je "modularan" tj. ima sve osnovne funkcije, a ako ti je potrebno uvek mozes da dodas "plugin" i prosiris upotrebljivost sto gore navedena lista dokazuje...

Inace kome treba TC tu je uvek windows ili Crossover :d

Treba se samo navici na osx "razmisljanje", a za to je potrebno malo vremena :)

Old habits die hard ;)

Jel mozes da mi das linkove za Scenery, QuickAcces i Shortcuts? Nisam ih nasao nigde...

Vrh Dno