Šta je novo?

Retrospektiva fudbalskih simulacija u protekloj deceniji

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Retrospektiva fudbalskih simulacija u protekloj deceniji

Poštovani čitaoci Benchmark sajta, pred vama je jedan od tekstova sa našeg nedavno održanog nagradnog konkursa "Pišite za Benchmark". Radi se o retrospektivi fudbalskih simulacija, pisanoj iz specifičnog ugla jednog od naših čitalaca. Uz lični pečat, dato je viđenje dešavanja na polju najznačajnijih fudbalskih simulacija u protekloj deceniji. Nadamo se da ćete uživati ne samo u ovom tekstu, već i u tekstovima koji će uslediti, jer planiramo da objavimo više kvalitetnih radova koje su naši čitaoci poslali

PES_2009_SCREENSHOT_s.jpg

Kada govorimo o "najvažnijoj sporednoj stvari na svetu" 2000te su bile izuzetno burne po pitanju njenog virtuelnog segmenta – simulacije kako zbog ustaljivanja prakse "štancovanja" osetno novih gameplay verzija svakih godinu dana, tako i zbog celokupne renesanse u domenu napredovanja gameplaya. Ipak, zanimljivo je da se i ceo istorijat ovih igrica može porediti sa svojevrsnim "hladnim ratom" pa ćemo iako su se sporadično pojavljivali pojedini naslovi drugih kompanija ipak napraviti samo retrospektivu u ratu izmedju Istoka (KONAMI, Japan) i Zapada (EA SPORTS, Kanada). I zanimljivo, kao i u hladnom ratu, pobednici su se smenjivali a konačan rezultat još uvek nije siguran.

http://www.benchmark.rs/benchmark-t...dbalskih-simulacija-u-protekloj-deceniji.html

Sjajan opis, juče sam ga pročitao, podsetio me na stare dana (PES6) kad smo se po nas 4,5,6 gurali po sobi i lomili džojpede... cheers

Nije lose, ali kao neko ko prati domacu PES scenu(fifa gejming komjuniti i ne postoji prakticno) u poslednjoj deceniji moram da primetiti dosta propusta u nekim cinjenicama...Spominju se mane i vrline a ne navodi se nista konkretno, autor se uhvatio za PES6 i FIFU10/11, ne mogu se porediti igra od pre 5godina(PES6) i PES2011 ni po cemu izuzev po nekom konacnom sudu o igri. previse je to vremena i mnogo se napredovalo(nazadovalo) za tih 5godina...

Kao neki sastav sa malo nabacanim i pomalo sturim informacijama je ok...

Poslednja izmena:
Nije lose, ali kao neko ko prati domacu PES scenu(fifa gejming komjuniti i ne postoji prakticno) u poslednjoj deceniji moram da primetiti dosta propusta u nekim cinjenicama...

Stvar je u tome da malo ljudi ima PS3, ali i takva scena kako-tako postoji na našim prostorima :) http://www.gvosh.com/forum/index.php?action=forum

A što se tiče internacionalne scene, ona je bogami jaka i raznovrsna zbog postojanja više online modova (klasičan, virtual player, ultimate team...)

Poslednja izmena:
Nije lose, ali kao neko ko prati domacu PES scenu u poslednjoj deceniji moram da primetiti dosta propusta u nekim cinjenicama... Spominju se mane i vrline a ne navodi se nista konkretno,

Kao neki sastav sa malo nabacanim i pomalo sturim informacijama je ok...

Nažalost, propusti su nastali zato što sam isuviše kasno saznao za konkurs (malo je falilo da zaboravim i da ga pošaljem) pa se ceo osvrt u mnogome bazirao na "sećanju" nego na testiranju, što u neku ruku nije ni loša stvar, jer se zapravo vidi koliko je utisak pojedine igre ostao urezan u sećanju nekoga ko je zaista temeljno igrao sve igre. Svakako da kada bi iz današnjeg ugla gledali igre od pre 10 godina da bi imali mnogo prigovora. Ali to i nije bila ideja članka već šta je konkretna igra značila u svom vremenu postojanja i kakav je trag ostavila iza sebe.

U svoj toj brzini nekako mi se čini da sam nažalost najviše osakatio PES4 sa opisom. Da postoji edit opcija i da sam znao da će moj rad biti dovoljno kvalitetan da će se na kraju i objaviti drage volje bih doradio ceo članak :)

autor se uhvatio za PES6 i FIFU10/11, ne mogu se porediti igra od pre 5godina(PES6) i PES2011 ni po cemu izuzev po nekom konacnom sudu o igri. previse je to vremena i mnogo se napredovalo(nazadovalo) za tih 5godina...

Nažalost, istina govori malo drugačije - PES6 i PES2011 se u mnogome mogu porediti i pogotovu u gameplay faktorima PES6 odnosi pobedu i stoji bogami skoro pa rame uz rame uz FIFU na konzoli. Da nije tako, ne bi ljudi i dan danas na tvom forumu imali online ligu u PES6tici a mnogi drugi forumi odumirali zato što ljudi gube interesovanje za PES2011 online ;)

Mislim da sam napisao, ali slično se ove godine dešava i sa FIFOM za konzole - popravili su u globalu mnoge stvari, ali celokupan utisak je tunjav. Isto kao što i novi PESovi ne mogu da se približe šestici iako je pojedinačno po skoro svakom aspektu razbijaju. I u jednom i u drugom slučaju fali ta magija koja te privuče da igraš neprestano.

A realno, videćeš i sam, za jedno 5 godina, upravo su ovo igre koje ostaju ljudima u najboljem sećanju - PES5 i 6, FIFA10 i World Cup. Čak tvrdim da FIFA11 za konzole neće biti ni spominjana jer je podbacila u odnosu na FIFU10, ne onoliko koliko je PES2011 u odnosu na PES6 ali ipak jeste :d

(fifa gejming komjuniti i ne postoji prakticno)

Naravno da ne postoji. Nije postojala ni za ISS Pro Evolution :)

Ovo je prva next-gen igra za PC i treba ljudima vremena da promene navike i predju na trenutno kvalitetnije naslove. A da se ne lažemo, uticaj sredine u mnogome i koči taj prelazak :)

Sa druge strane, rAMA ti je već spomenuo da se ne reklamiram bezveze - FIFA gejming zajednica za PS3 postoji i to od FIFE09. 5 ligaških sezona je iza nas, preko 30tak online turnira i nebrojene timske utakmice u Be A Pro modu gde se često dešavalo i da igramo 8na8, čak sam imao prilike da odigram i 20tak utakmica 10na10 :)

Poslednja izmena:
@ wlady

Ja recimo imam totalno drugačiji utisak od tebe što se tiče fife, po meni je Fifa 11, uz par mana (plasirani šutevi sa ivice 16-ca, previše precizna dodavanja ka igraču koga dodavač ne vidi, pogotovo kad se igra 1-2, slobodnjaci koje kad se naštrebaju imaju prevelik procenat uspešnosti..), ima fini napredak u odnosu na 10, a recimo World Cup je po meni taj koji je podbacio, tj. previše je otišao ka arkadi. :)

Nikad od mene nećeš čuti da je FIFA11 loša igra, već da je celokupan utisak igre loš, tj. slabiji od očekivanog. Barem mene slabije radi. Moguće je da kod tebe postoji blaga euforija s obzirom da je ovo prvi fudbal koji igraš na nekom ozbiljnijem community nivou pa ne primećuješ da kod većine GVOSH! veterana ne postoji ta žar za igrom kao u prošlim verzijama. A to, veruj mi, nije slučajno.

Isto se dešavalo i na drugim PES forumima kada se posle PES6 pojavio PES2008. Na jednom forumu je to toliko daleko otišlo da je niko nije ni igrao. Tek se PES2009 počeo igrati a tada je za mnoge forume koji su bazirali svoje postojanje na online ligama došlo do laganog odumiranja sve dok nisu povratili PES6 privatne servere.

World Cup jeste otišao ka arkadi ali je imao mnoge elemente vredne pažnje i zato ga uvek izdavajm. Da su sačuvali te stvarčice u FIFI 11, siguran sam da bi igra bila za klasu bolja nego što je trenutno. A kako god da je trenutno, opet je više nego bilo koji PES i to je najveći crnjak :)

Cim sam video naslov teme znao sam ko se nasao da napise :)

Mene cudi da se Marli jos nije ukljucio u diskusiju. Obicno on onako expertski, iz prvog plana, uci nas sta valja a sta nikako ne treba igrati. 100% igra DS2 pa ne stize da postuje u svakoj temi na forumu :d

Srećna vremena :)

Kad se setim kako su svi gurali R. Carlosa, ili forsirali Nigeriju sa Babangidom :smash:

Poslednja izmena:
Hehe, R.Carlos u napadu i nema zime. I Holandija je bila dosta jaka sa Klajvertom i Davidsom. Tad su još bili popularni 'Soni' klubovi, pa se često dešavalo da odigraš partiju sa potpunim neznancem - čisto da odmerite snage.:)

Što se tiče poslednje decenije - mislim da je ISS/PES dominirao scenom. FIFA je bila ok do 2000. Posle toga, užas. Najgore generičko smeće. Sadašnje next-gen verzije su im znatno bolje, tako da su egal sa PES serijalom trenutno (bar što se mene tiče).

Po meni najbolje igre:
1. PES 6 (kao najbolja/najzabavnija simulacija fudbala ikada)
2. PES 5 (uvod u PES 6)
3. FIFA 09 (comeback FIFA-e)

Najgore:
1.FIFA 0x (x=3-8)
2.PES 3 (na PS2)
3.ISS 3 (PC verzija)

Poslednja izmena:
Dodajmo PES2008 a izostavimo FIFU08 na toj listi , pošto je ona ono šta je PES5 za KONAMI serijal i otprilike je to to :)

Kad ste već spomenuli Kluiverta, on je bio fenomenalan i u PES6, nego igrao za Lille pa ga nisu mnogi ni upoznali kako valja, meni najomiljeniji igrač, evo i kompilacije sa njim:

[YOUTUBE]e08P0SuiZJ4[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Davids je bio i ostao car.

Vrh Dno