Šta je novo?

AMD Radeon 6950/6970 Thread

Gde si ti bio kad se pojavio prvi Fermi (470, 480). Pa ati fanbojevi su se sprdali sa njime u nvidia podforumu, a svuda su nicale teme o propasti "nevidije" (sudbina 3Dfx-a), sad kad refresh nema mane, svi glasoviti govornici su se povukli u mišje rupe, izbegavaju temu :D

A ne tako davno je bila priča kako je GTX 5xx paper launch, da neće biti dostupan do proleća, da je to samo priča da bi se omela prodaja Caymana, i na rkaju stigao pre njega :)

Pratio sam temu o prvom fermiju, i nije bilo ni priblizno toliko ubacivanja protivnickog tabora. Bilo ko je rekao da ce nvidia da zavrsi kao 3dfx, nema veze sa zivotom. To sto je nvidia uradila sa gtx 570/580 svaka im cast, pogotovu gtx570 koji je ,bar na nasem trzistu , apsolutni best buy. Nista ja nemam protiv nV-a, cak naprotiv, ali kao sto sam rekao, odredjeni medju nama obozavaju da velicaju svoje favorite. Ljubetelji nvidije mogu samo da pozdrave izlazak atijeve 68xx serije, jer je ona veoma oborila cenu gtx460 modela. A i onda su pricali kako 6870 nema sta da trazi sa gtx 460 1gb modelom, sto je cista glupost. Mene samo zanima da ja kao korisnik iskoristim stanje na trzistu, i da za sto manje para nabavim kvalitetnu graficku kartu. Shavatam da postoje dva tabora, dve suprostavljene strane, ali koliko su zeleni zagrizli za gtx5xx, to je fantasticno. Gtx5xx je revizija nesrecnog cipa koji je morao biti izbacen da bi uopste imali odgovor na crvene, svoju pravu snagu je pokazao tek pre 2 meseca. Sam po sebi je dobar proizvod ali opet zakasneo prozivod. Da li se iko seca sta je bila 8800 serija kad se pojavila? Fermi je tek pokazao svoju snagu pre 2 meseca, ono (u aprilu) je samo bio poluprozivod koji je morao da zadovolji armiju obozavalaca koji nisu mogli da istrpe to sto nV nema dx11 kartu.

Poslednja izmena:
Po ceni od oko 210 eura, i performansama nizim samo u vecim rezolucijama u odnosu na 2GB verziju, bice zanimljiva kupovina :)

1 GB Radeon HD 6970 to Cost US $279

Cheaper than HD 6950 2 GB, and at a price point of US $279, AMD's new 1 GB Radeon HD 6970 stands testament to the competitiveness AMD left for itself in the performance segment, a crucial market segment. AMD's Radeon HD 6970 with 1 GB of memory will be launched by partners soon, along with 1 GB Radeon HD 6950. The two will compete with NVIDIA's GeForce GTX 560Ti which is slated for 25th of this month.

Prave sendvič :)

AMD Intros New Version of Radeon HD 6970 with $279 Price-Point.

Advanced Micro Devices late on Monday announced the incoming of premium-class Radeon HD 6970 graphics board with reduced amount of onboard memory at $279 price-point as well as the massively factory-overclocked versions of its Radeon HD 6870 graphics cards.

Various partners of AMD plan to release ATI Radeon HD 6970 graphics cards based on the fully-fledged Cayman graphics processing unit (GPU) with 1536 stream processors and featuring only 1GB of onboard GDDR5 memory, according to a statement of AMD. The new graphics cards will be available starting from mid-February and will cost $279 in the U.S.

At the $279 price-point the Radeon HD 6970 1GB and will pose a more affordable alternative for the company's Radeon HD 6950 (which has lower processing power, but 2GB of memory onboard and $299 price-tag) and a more expensive alternative for the Radeon HD 6870 (which has lower performance and costs from $225 to $259). While in very high resolution, with high FSAA levels and in generally demanding games the model 6970 with 1GB of memory is likely to be slower compared to the model 6950 with 2GB of memory, in loads of today's games performance of the novelty is likely to be close to that of the 6970 with 2GB of GDDR5.

The intention of AMD to release a lower-priced version of its latest and highest-performing graphics processing unit may indicate that the company is trying to boost or sustain the share on the market of graphics cards of enthusiasts, who like novelties, high speeds and adore latest architectures.

AMD also informed that PowerColor, Sapphire Technologies and XFX plan to release graphics cards based on the Radeon HD 6870 graphics processors with 940MHz - 975MHz chip clock-speed (up from 900MHz on default models) with 1GB of 4400MHz - 4600GHz memory (up from 4200MHz) onboard. Prices will range between $229 to $259 in e-tail depending on partner SKU, AMD said.

Izvor

Poslednja izmena:
^^ da li ovo znaci da 6870(50) morati da ide znatno na dole sa cenom. Interesantno, koliko su spustili cene (ako se ispostavi da stvarno ovoliko kostaju :))

^^ da li ovo znaci da 6870(50) morati da ide znatno na dole sa cenom. Interesantno, koliko su spustili cene (ako se ispostavi da stvarno ovoliko kostaju :))

ne bih na to racunao. 69x0 sa 1GB ce biti 20-30e jeftinije od svoje starije brace sa duplo vise memorije tako da nece ulaziti u cenovni segment 68x0 serije, a samim tim nece ni one ici dole, a i na domacem trzistu su njihove cene vec jako niske :)

Evo još nekih noviteta:

Gigabyte HD6950 1GB OC edition (GV-R695OC-1GD) 870/5000MHz

3749.jpg

HIS 6850 IceQ X Turbo - 820/4400MHz

H685QNT1GD_001_1_400.jpg

Od Radeona 6970 sa 1GB za $279 nema ništa. U pitanju je greška u originalnoj vesti, gde se u stvari misli samo na Radeon 6950 sa 1GB po toj ceni:

UPDATE: AMD said that instead of released model 6970 with 1GB of memory it would release the Radeon HD 6950 1GB graphics card. The initial release contained a mistake.

Izvor je Xbitlabs, ista ona vest koju je pixell već citirao, samo sada je ažurirana.

HD 6950 ima da se kupi po ceni od 231eur u EU. Josh ako ne mogu da se otkljucaju ostaje verzija sa 2GB bolja kupovina. No sacekacemo da krene masovnija ponuda, pa mozda i cene
odu na dole.

Powercolor PCS++ HD6950 sa dva BIOSa od kojih je jedan sa taktovima (chip 880 MHz, mem 1250Mhz) i ukljucenim shaderima i to svih 1536 kao na 6970 a drugi standardni 6950 BIOS. Aku mu i cena bude bila u rangu referentnih 6950, bice zanimljivo :)

http://www.powercolor.com/global/products_features.asp?id=325

Prilozi

• 6950 pcs++.jpg
    6950 pcs++.jpg
    62.8 KB · Pregleda: 48
steta sto i memorija ne radi na koku 6970 ali bez razlike thumbs up za Powercolor.

dali neko zna dali ima bios za 6950 sa otkljucanim sejderima i sa fregvencijom za chip na 880?
sad koristim bios od 6970 sve mi igrice rade sem pes 2011, cak i kad spustim clock na 800-1250 i dalje mi izbacuje artifakte.

Evo i potvde dizajna kulera HD6990-ke:

175a.jpg

Radeon HD 6990 ''Antilles'' Graphics Card Pictured
A few days earlier, AMD's Rick Bergman displayed the company's newest graphics card that seeks to extend the performance leadership currently held by Radeon HD 5970. The dual-GPU AMD Radeon HD 6990, codenamed "Antilles", makes use of two 40 nm "Cayman" GPU, which powers the single-GPU HD 6950 and HD 6970. The core configuration of Cayman in Antilles is not known. The card itself keeps up with the product styling that all Radeon HD 6000 series carry, it's about as long as the HD 5970.

This time, AMD is toying with a revolutionary new cooler design that makes use of a cylindrical blower (like ones used in air-curtains, on a much smaller scale) to draw air from the rear portion of the cooler, and circulate through the complex vapor-chamber enhanced heatsink inside. In other words, the card lacks a fan intake hole where it's typically located, but the rear portion serves that purpose. Power is drawn in from two 8-pin PCI-E power connectors. AMD is expected to release the new enthusiast graphics card in this quarter.

Link

Ovo podebljano i podvučeno je po meni fail. Karticu sa 2 x 8pin moži i nVidia da izbaci sada i da ih momentalno pokopa.

Ta patka kruži internetom već godinu i nešto dana. To sam lik uzeo i napravio animaciju....nema to veze sa pravom kartom

EDIT: Sad videh pixellov post, izgleda da su i ovi iz AMDa gledali ovaj klip, pa su ukrali ovom liku dizajn :D Ako turbina stvarno bude sa leve strane biće baš bzvz. Da od jedne takve zverine, tolika toplota odlazi u kućište, tako bi samo lud dizajnirao kartu... I ne razumem, umesto da budu dva ista čipa, oni mixuju 6950 i 6970 na jednoj karti? Mora da su na granici potrošnje pa ne mogu da stave dva 6970 čipa...

Poslednja izmena:
Nece miksovati 6950 sa 6970, procitaj ponovo doticnu recenicu u pixellovom tekstu ;)

Nece miksovati 6950 sa 6970, procitaj ponovo doticnu recenicu u pixellovom tekstu ;)

Da, netbook ekran *** :p

a gdje si ti vidio da toplota ostaje u kuciste?

Pa ne može da ista strana kartice bude i intake i outtake.
This time, AMD is toying with a revolutionary new cooler design that makes use of a cylindrical blower (like ones used in air-curtains, on a much smaller scale) to draw air from the rear portion of the cooler, and circulate through the complex vapor-chamber enhanced heatsink inside
Baš mi to nije jasno...

Poslednja izmena:
37703305.jpg

Po ovoj slici ocigledno ce kartica i dalje uvlaciti vazduh iz kucista i isti izbacivati direktno napolje..
Nesto nalik na fen :D Nadam se da ce preci na ovakav sistem hladjenja u buducnosti, posto je ocigledno efikasniji od standardne turbine.

Poslednja izmena:
Videt cemo prvo koliko bude bucan, ipak je to skoro najvaznije...

Dobro, fen ima usisnike vazduha sa strane, tj ne uvlači vazduh na istu rupu na koju i izbacuje, ali kapiram otp kako funkcioniše.

37703305.jpg

Po ovoj slici ocigledno ce kartica i dalje uvlaciti vazduh iz kucista i isti izbacivati direktno napolje..
Nesto nalik na fen :D Nadam se da ce preci na ovakav sistem hladjenja u buducnosti, posto je ocigledno efikasniji od standardne turbine.

Nalik na fen, ali potpuno isti princip kao klasicna grejalica.

6990 aka drveni Fermi :)

Eve vam ga i ovde..

Dual-core AMD Radeon HD 6990 Graphics Card Showed Off ?

Recently there rumored that person in charge of AMD has exposed a dual-core graphics card "by accident" in AMD APU launch event,which might be the upcoming Radeon HD 6990.
According to the source from itPOC,Matt Skynner,graphics operation in charge of AMD took out a dual-core graphics card and raised it high for a while without expanation.And the card is mostly likely to be the upcoming one.
Radeon HD 6990 will pack 3840(1920*2) stream processors,4GB GDDR5 memory with full loaded and idle power consumption of 300W and 30W respectively.In addtion,it employs dual-DVI and three mini DisplayPort connectors and is supposed to launch in the second half of this February.

radeonhd69901.jpg

Source:
http://en.expreview.com/2011/01/24/dual-core-amd-radeon-hd-6990-graphics-card-showed-off/14163.html

Odakle im 1920 X 2 shadera, kad 6970 ih ima 1536 - znaci bice jaca od 2 X 6970 u CF?hmmm...
BTW, i potrosnja je za medalju :)

Ma malo peckanja da se loze fanovi:p
Nema govora o tome.1536x2 ,nizi klokovi i da pevaju;)
I to sve u najboljem slucaju.Samo sto ja mislim da ce tu da legne 2x 6950.

Poslednja izmena:
Jedina mana kod referentnog dizajna kulera je sto su pozadi natrpali konekcije za monitore i time za pola smanjili otvor za odvod vazduha.Mogli su staviti jedan DVI i jedan vise HDMI ili display port i resena stvar.Ovako smo dobili ovaj bocni izduvni deo...Sto ovo pricam pa zato sto je malo nelogicno i zato sto bi morao okretati fan na bocnoj strani kucista da izbacuje vazduh,a ne da ubacuje da ne bi doslo do nekog pregrevanja ...ispravite me ako gresim :d Da ce turbinu da stavljaju na levi kraj karte su gluposti :smoke:

Prilozi

• sapphire_hd6970_13.jpg
    sapphire_hd6970_13.jpg
    57.6 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
Ma malo peckanja da se loze fanovi:p
Nema govora o tome.1536x2 ,nizi klokovi i da pevaju;)
I to sve u najboljem slucaju.Samo sto ja mislim da ce tu da legne 2x 6950.

I tako ce biti brutalna karta, evo primera, u mnogim slucajeviuma 6970CF sije GTX570 SLI i preko 20%.... U vecim rezolucijama za onoga ko pravi najjaci setup nema nVidia sta da trazi sto se tice isplativosti...

http://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/2011/test-radeon-hd-6900-cf-vs.-geforce-gtx-500-sli/

Sve to zbog skaliranja koje je kod CF i po 10% bolje nego kada je SLI u pitanju.

Poslednja izmena:
Samo greota sto ce jednog dana i ime Radeon nestati :(

Vrh Dno