Šta je novo?

Corsair H60

milosd

Slavan
Učlanjen(a)
26.03.2010
Poena
330
h60_gw_viewc.png

Socket Support AMD AM2, AMD AM3, Intel LGA 1155, Intel LGA 1156, Intel LGA 1366, Intel LGA 775

http://www.corsair.com/cooling/hydro-series/hydro-series-h60.html

Nesto izmedju H50 i H70 ? ,)

Poslednja izmena od urednika:
The Corsair Hydro Series H60 is a fantastic choice for cooling. With a new micro-channel cold plate and a split-flow designed manifold, the H60 brings remarkable new technologies to an affordable price point. If that weren’t enough, the H60 also features an all-new fan, custom designed to offer enhanced static pressure, which means better cooling.

Imas vremensko ogranicenje od 1h za edit post-a. A sto se tice ovog H60, radijator je onaj sa H50, a kazu da je pumpa ona sa H70. A sta mu to na kraju dodje i sa kojoj cenom - videcemo ..

Još jedno nedonošče iz Corsair-a. Bilo bi lepo kad bi seli i napravili neko kršteno vodeno, a ne ove naokolepeuperformansamasmešne proizvode. Kome treba bučna pumpa i još bučniji ventilator kad se postidi pored jednog air colera tipa megahalem ili true black.

EEE nije los. Samo su mogli malo lepsi ovaj deo da naprave. Kockasto ali da ima i nesto okruglo iza. Ne svidja mi se bas ova kocka. A sto se tice buke najbolje da me pozovete telefonom da stavim slusalicu tamo gde je stranica koju skinem pa ako cujete nesto sem ventilatora od kucista i Zalmana za memoriju... Ali ako gledate kako se cuje a da nema ventilatora nijednog onda to nije normlano. I tada se nece cuti ako zatvorim stranicu i da radi bez njegovih i drugih ventilatora. Jer ko ce da ima samo njega bez ventilatora na kucistu i njegovih. Jer ako stavis i njegove samo pumpa se vise ne cuje. Sem ako naslonis glavu na maticnu iza. Meni je ta strana do zida tako da ne cujem nista bas.
I koje su po vama dobre performanse. Koliko stepeni za 3.9GHz. Bas me zanima koliko je 46C lose posle 32 min LinX na 3.9GHz. Sobzirom da je lep one ruznoce ne opravdavaju 5c manje temp.
Ni 15C sto se mene tice.
A rekao sam ako cu da stavim Megahalem u kuciste jer je 5C daj boze hladnji a odvratan(MENI)a ne H70 koji je meni najlepsi a i jedan i drugi postiozu temp koje nisu ni blizu ostecenja procesora.
Sta CPU-u nije komforno, neudobno mu je pa place da spustim bar tih 5C??? Pa zbog 5C da gledam ono. U stvari ne bi gledao vratio bi crnu stranicu.
I kazem voda nema nikakve vewze., Da je vazduh u crevima sigurno bi uzeo sa vazduhom.

@Megaskot
Odakle ti da su mu "smesne" performanse? I odakle ti to da su pumpa i vent bucni? :)

Poslednja izmena:
Lol, Mega odvratan cooler ? :D
Ali si ti hardcore za H50,60,70. :d

Citiraću sebe, s jednog drugog foruma: Ma, izgleda na oko prelepo, al to je stvar za pozere i foto modere.

Zaboravio si da dodas da sasvim fino hladi. :)

Skoro kao moj true black...na suvo. :smoke:

Znaci i True Black ima smesne performanse? :D

Još jedno nedonošče iz Corsair-a. Bilo bi lepo kad bi seli i napravili neko kršteno vodeno, a ne ove naokolepeuperformansamasmešne proizvode. Kome treba bučna pumpa i još bučniji ventilator kad se postidi pored jednog air colera tipa megahalem ili true black.

Ne znam stvarno odakle ti ideja da su H50 i H70 bučni. Meni se ne čuje ni pumpa a ni dve Enermax Magme na radijatoru, a performanse su bolje nego Megahalems ili slični vazdušni cooler. Da ne pričam o prostoru koji zauzima H50 i Mega koji mi je blokirao slot za RAM...

Ne znam stvarno odakle ti ideja da su H50 i H70 bučni. Meni se ne čuje ni pumpa a ni dve Enermax Magme na radijatoru, a performanse su bolje nego Megahalems ili slični vazdušni cooler. Da ne pričam o prostoru koji zauzima H50 i Mega koji mi je blokirao slot za RAM...

Pumpa na H70 se necuje, na ranim h50 modelima je bila bucnija. Kako god H70 je odlican kuler ali daleko od toga da su performanse bolje od Megahalema. Testirao sam H70 vs Super Mega na i7 970 platformi i Prolimatech ima za nijansu bolje performanse(ista pasta, isti fanovi na istom broju obrtaja, linx 1h).

Ne znam baš šta se podrazumeva pod bučno pošto stvarno nisam uspeo da čujem pumpu u odnosu na fanove po kućištu, a merio sam H50 sa Megahalemsom prvim i bolji je bio H50 za 2-3c. Najbitnije mi je bilo da mi ne blokira više slot za RAM i da nema 1KG mase koja visi sa ploče...

Ovaj novi kuler ustvari pravi Coolit, tako da sada imamo dva OEMa koji prave ove kulere za Corsair - H50 i H70 Asetek, a novi H60 Coolit.

Saopstenje o partnerstvu izmedju Corsaira i Coolita: http://www.coolitsystems.com/index....stems-announces-partnership-with-corsair.html

I originalni Coolit prozivod koji je rebrandiran u H60, Coolit Eco II: http://www.coolitsystems.com/index.php/en/products/cpu-coolers/231-eco-ii.html

Najveca razlika izmedju Asetek kulera i sada ovog novog od Coolita je u bakarnoj plocici za prenos toplote, na Coolit kuleru su manji kanali za prolaz vode, sto bi trebalo da poboljsa performanse. Ali stvarna razlika ostaje da se vidi na testovima.

Jos malo slicica sa prezentacije na CESu:
http://www.computerbase.de/bildstrecke/32527/4/
http://www.computerbase.de/bildstrecke/32527/5/
http://www.computerbase.de/bildstrecke/32527/6/

O tome ti pričam. Koja je poenta vodenog hlađenja ako su buka i performanse iste kao na air cooleru? ;)
Nije bas isto. Na H50 recimo, koristis jedan vent koji je inace exhaust za kuciste, tako da u startu potencijalno koristis jedan kuler manje u kucistu.
Drugo, zauzima prilicno manje prostora u kucistu, nekom to nije bitno, meni licno jeste, jer mi je Tuniq Tower blokirao pola ploce, te nisam mogao da stavim TR HR05IFX na cipset, niti aktivni hladjenje na memoriju. ;)

Doduse, ja H50 uopste ne posmatram kao klasicno vodeno hladnjenje, koje kosta 200e i hladi mnogo bolje od vazdusnih kulera. Za mene su ovo alternative skupim vazdusnim kulerima, sa slicnom cenom, slicnim performansama, ali ako nista zauzimaju manje prostora.
Kome je bitno da ima 1-2C nize temp, neka se drzi megahalemsa i slicnih kulera.

Poslednja izmena:
You don’t have to sacrifice performance to build a quiet system. Most high-performance coolers use crude, outdated designs that rely on two techniques: put a huge hunk of metal in your case or crank the fan to obnoxiously loud noise levels. The Hydro Series coolers feature innovative, cutting-edge designs that utilize the superior thermal conductivity of liquid over air to provide fantastic cooling at much lower noise levels. In fact, the H60 is similar in noise levels to a 120mm case fan you probably already have.

Ovde nisu bili dovoljno konkretni. Da li se to delom odnosilo na pumpu?

Jer neko ako ima kvalitetne ventove na oko 800rpm po svemu sudeci ce cuti i pumpu, jos ako se odradi neki fanless build sa pasivnim/semipasivnim napajanjem, dobrom izolacijom za hardove, pasivnom grafom, a zeli se ustedeti na prostoru ubacivanjem recimo H60, da li bi se cula pumpa ako bi samo njega hladio kvalitetan vent na oko 800rpm?

Samo neka neko ne kaze kako se uopste ne cuje, jer je pokretni deo.

ps Natpis je bas diskretan. :trust:

Poslednja izmena:
Glupo je pljuvati jedne ili druge varijante. H70 i ja planiram jer ne zelim da imam kuciste tesko 25kg, a i zauzima stvarno previse mesta, ali stvarno Megashadow je perverzija od hladnjaka, svi su krenuli da ga kopiraju posle izlaska.
H70 je 50% skuplje i dosta elegantnije resenje.

Famozno pitanje "mesta" u kućištu, kao da ti fali prostor za dvosed i fotelju. :p

Da se razumemo, Garson je naveo retko dobar razlog manjeg coolera jer i kod mene je problem prvi mem. slot tj. prekriva ga vent i zato uskoro planiram "real" vodeno hlađenje.. Pre svega, H5/6/70 su lepi na oko i tu im se ne može zameriti ništa.

Poslednja izmena:
Blokiraoi slot za RAM! Znaci sta vise prticati to je dovoljnno.
Jel ima bar mesta da se ohladi Chipset sa Thermalrightom ili Xigmatekom nekim???
Bilo Joj sto ne postoji 8GB RAM u jednom slotu stavio sam Megahalem a nemam memoriju vise u kompu. Sve je4 uskraceno samo CPU boli djoka. Ladi se fino dok se ostali prze.
Ali nije on najruzniji video sam nekog odvratnog Tranmsformersa gledajuci Megahalem. Znaci ono je... Nemam reci.
Gledajte ovo:
KzIiE.jpg

2011 godina nije vise 1970 pa da je Cyber najezda vanzemaljaca moderna.

Poslednja izmena:
H60 - lep za oko, ko ne klokuje visoko. :D

Ja imam na 900 obrtaja i NEEEEEEEE C U J E M P U M P U. Sem kada naslonim glavu na proreze za mali vent nazad. Sada sam skinuo one nastavke i sada je brze za oko 200 obrtaja i u testovima i kada ne radi nista.
Ali vraticu te nastavke. Onda je oko 900 obrtaja.
33-34 C iz tihog kompa na 3.9GHz sta vise ocekivati. Ja sam extremno netolerantan na buku. Neko mi je rekao da priklojucvim pumpu na CPU Fan da tako mora. Ja bi ga vratio da se ono onako cuje.
Jel nisam ni procitao uputstvo da pumpa ide na bilo koji 3 pin. A CPU je 4 pin. Moze pumpa i na 4 pin System Fan. Tada su najbolje Performanse a zvuk isto kao i na PWR. Kada stavim na System Fan (4pin) tada pise Chasis u programu i po tome gledam na koliko ide pumpa.
Bucan je 5 min kada oborim kuciste da namestim nesto pa ga podignem. Posle 5 min se ne cuje ponovo. Na PWR je Fan#5.
Jos malo i sasvim cu provaliti. Dosta sam naucio o tim porikljucima sa njim. U BIOS-u pise temp u kucistu 31C. Temp CPU 33C. I tu pisu i obrtaji.
Recite mi samo nasta da stavim onaj Fan kao kontrol Voltage, Temp ili koji jos ima??? U BIOS-u mislim. Sada mi se kontrolise pomocu Temp.

Mene ne bio iznenadilo da graficka stoji drugacije da je ljudi rasklope celu samo da stave Megahalem ili Sonic Tower. Njima je jednostavno najvaznije 4.4GHz a graficka moze i integrisana. Memorija- 1 dovoljna-vrela, Chipset-Przimo jaje nema veze.

Poslednja izmena:
Inace imas dva venta na H70, dva manja za hladjenje memorije, na grafi takodje, verovatno i jos neki na kucistu i to sve u kucistu koje i nije bas tiho... To tvoje je daleko od tihog sistema. No, standardi po tom pitanju su kao ukusi i o tome necemo dalje diskutovati.

Ja imam na 900 obrtaja i NEEEEEEEE C U J E M P U M P U. Sem kada naslonim glavu na proreze za mali vent nazad.
...
Jel nisam ni procitao uputstvo da pumpa ide na bilo koji 3 pin. A CPU je 4 pin. ...

btw Jel je za upit. Jer je za konstataciju.

Poslednja izmena:
Ako je neko razmazen po pitanju zvuka to sam ja. Kako mogu da uploadujem zvuk i video. Spor mi je net jako. 120Kb upload. Mislio sam da stavim kameru prema kompu i da kucnem necime da cujete jacinu otprilike i uporedite.
Koliko mi treba za upload toga. Ja sam jednom pukusavao nesto i cekao 1h ono uploadovalo 3% ja se smorio i prekinuo. U stvari doslo je do 3 % i dalje se nije pomeralo.
Ljudi ili su piglu ko k**** ili namerno *****avaju. Idite u Gigatron pa ukljucite Zalman RC1000 sa onim kablom sto smanjuje brzinu i uporedite tako sto sedim 1/2m od kompa i cujem samo njega tj nazirem samo njega.
Ali ako ce neko da se pretvori u patuljka pa da se zavlaci u komp cuce strujanje vazduha pa mozda kroz to pumpu. Ali ako ste unutra u kompu inace ako nabijete glavu ispred njega kao akvarijum da gledate necete cuti ni ventilatore ni Corsair H70. I mozda ja se ne razumem u kompove ali nisam budala i znam sta je tisina. A poznat sam po tome sto kada me nesto iznervira ja uzmem pa slomijem nebitno dal kosta nekoliko stotina evra. Jer mogu da kupim drugo. I ako nema pare kod sebe odmah mogu pozajmiti 5-6 stotina e ili soma u roku od 3-4 sata. Pa da promenim sta god mi smeta. Ali ako kazem da je tiho onda je tiho. NECUJNO. Znaci pitam se da li radi sve.
A valjda znate koja luda sam pitanja postavljao za najmanje sitnice koje me muce. Tipa kablic nije lepo savijen i zavijen je zicom a ne vezicom i ja povadim sve napolje da dodjem do njega i savijem gga na nacin na koji hocu. Znaci on se ne vidi ali ja znam da sam ga ostavio vezanog zicom i ja povadim sve da dodjem do njega i onda sam miran jer mi to ne izlazi iz glave dok tako ne uiradim i mogu da se opirem sat dva tri ali se necu smiriti i na kraju uvek uraidm takvcu stvar.
Takve stvari m ismetaju a ne buka. Da je bucan bio bi vracen. Ja nisam mogao da spavam nocu kada sam mislio da li ce se cuti. Sada shvatam da sam bio budala i da sam se za dzabe brinuo.

Poslednja izmena:
Normalnom i pametnom mozgu ne pametnom nego normalnom bi bilo dovoljno kada sam rekao da cujem kap s vremena na vreme.
Meni da je neko to rekao ja znam kako se kap u zatvorenom sistemu cuje bio bi sam sebi ***** da kazem da je nesto bucno kroz sta se kap vode cuje.
Znaci kroz zatvorena vrata u crevima cujem kapljice a ne cujem bucne ventilatore i pumpu. @@@@@@
Da imam 2x140mm I 4x120mm i RAM Cooler i 2x120 na H70 i pumpu i graficku koja je NEMA i ne cujem nista. Ako verujete verujete ako ne nista zabole me. Vazno mi da sam miran i da mi je u sobi tisina. Znaci moze da se spava 1m od kompa.

Poslednja izmena:
Ja bi Vlado na tvom mestu odsrafio taj h70 i ko ti ne veruje, odes kod njega kuci montiras da se uveri.
Nemora javno adrese da pisu mogu i na pp.
:d

Najrazmazenijem na forumu nabedjuju da je bycan komp, ma idi. Ja znam da mora nesto da se cuje nije to Nintendo ali se pumpa cuje slabgije nego recimo onaj prednji Fan na CM 690 II.
On ima protok vazduha i to se cuje i bucnije je od pumpe H70. Svaki ventilator ima blago mmmmmmmm. Ne postoji koji to ne radi. Ali to nije on nego vazduh. A normalno da se minimalno strujanje cuje klada je kuciste extra provetreno. Napred ubacuje 120mm iznad njega i izmedju DVD i hardova je jos 120mm. Na podu izmedju napanja i Harda sam uglavio 120 mm koji na gore duva na vratima je 120mm koji duva na chipset i grafiku, Na vrhu 2x140mm izbacuiju(to je kao bolje nego da i oni duvaju unutra) i 2x120 na H70. Znaci proluftirano je nikad bolje. A ispod ovog na podu i ispod napjanja je onaj filter od kucista plus demciflexa 2 od 120mm.
I za ta dva od 140 mm sam isao na NBgd danas u Imtel jer samo tamo su imali ostala dva kao ona sa IT sveta. I covek kaze da ih ima mesecima vec stigli im pogresno i oni su narucili 120mm a dosli 140mm. Bas za mene.
Ekstra su pricvrsceni sa Xthermal Silicon Pins kao i onaj na vratima je sa tim silikonskim pricvrscen.

2x140mm se pale sa kompom odmah ti na vrhu, prednji se pali na prednji prekidac a onaj na podu i na strani na zadnjem prekidacu. Sve je lepo osmisljeno. Svi su na molex povezani koih imam brdo jer ne mogu u Bgd da nadjem molex koji se racva 3 pin za 2 ventilatora.

Poslednja izmena:
Pa nema ih da se jave a ja ga vec rasklopio i vratio u kutiju i spakovao pastu i ono za pripremu procesora pre stavljanja paste da lepo ljudi nameste.

Evo kako izgleda. Bolje da je crveno ali ***.

http://i.imgur.com/C3H0n.jpg

Jos ti kablovi da se rese i slikacu ga lepo otvorenog skroz.
Sa svim crnim kablovima.

Poslednja izmena:
A sada je vreme da nastavimo da hvalimo Corsair u odnosu na Tower coolere sobzirom na kojoj smo temi.

Ajde vec ako se razumete i ako su mi oba ventilatora unutra mozda onaj metal stvara prepreku pri izbacivanju vazduha zadnjeg ventilatora. Mozda bi bilo najbolje da ih okrenem da biju prema unutrasnjosti kucista. Ovoliki ventilatori ce efikasno izvuci tu toplotu.
Sta mislite. Zadnji u H70 a prednji u kuciste. Umesto prvi u onaj metal od kucista a drugi u H70.
Sta mislite???

Poslednja izmena:
Vrh Dno