Šta je novo?

LCD TV do 60000 din

m4rk0

Slavan
Učlanjen(a)
15.04.2006
Poena
330
Uopste nisam upucen u LCD tehnologiju, a i crt koji imam retko kad palim, pa bi mi dobro dosla pomoc oko kupovine lcd tv-a. Zapravo ne kupujem ga ja, vec zet i sestra. al reko da im malo pripomognem.

Budzet je ogranicen, oko 60000 din. Jedino dolazi u obzir odlozeno placanje, bez kamate :(. Takodje radnja mora da se nalazi u Sapcu :( Radnje koje ispunjavaju te uslove su Roda i Tehnomarket. ***, da ja kupujem bila bi druga prica ali tako je kako je.

Imam brdo 720p mkv ripova na laptopu, pa se lcd uzima prvenstveno da bi se ti filmovi gledali. Znaci lcd mora da ima mogucnost da moze jednostavno da se prikljuci na laptop i da moze bez problema da reprodukuje mkv fajlove, da lepo procita titl i zvuk (bilo ac3 bilo dts). Velicina TV-a da bude
37” i veci.

Znaci ovo gore je primarno.

Dobro bi bilo ako moze da se poveze sa laptopom id a se preko njega mogu igrati igrice, ali to nije presudno.

EDIT: Izvinjavam se, mahinalno sam smestio temu u ovaj podforum.

Poslednja izmena:
Hvala na predlogu.
Inace, jel taj model zadovoljava one uslove koje sam gore naveo ?

sve osim dts-a ne reprodukuje zvuk ali to mozes da resis sa parom zvucnika na laptopu (ili da konvertujes u ac3) i na tv-u slusas stereo pa nije bitno dal je na tv-u zvuk ili na kompu. sve ostalo ispunjava.jos kad bi reko kako ces povezati laptop i tv. hdmi ili dsub? koje snage je lap top moze li da gura 1080p mkv na extended display-u bez problema?

Da li ti je bitno da bude LCD ili moze i plazma,ako nije imas LG42PJ550 Plazma negde oko 63000 din... to zadovoljava sve tvoje potrebe,osim ako se nisi odlucio da bude bas LCD.....

Ja zapravo ni ne znam zasto sam insistirao na LCD. Kontam nova tehnologija itd. Sta mogu "izgubiti" sa plazmom osim sto vise struje koristi i sto je zastarelija tehnologija od LCD-a ?

Mozes dobiti bolji kvalitet slike od lcd-a, ali moras koliko toliko da brines o image retention i burn-inu prvih 200 sati, a bogami i posle toga moras da budes oprezan.

Ako se nisi odlucio bas za LCD ova plazma je ok,i kao sto covek kaze prvih 200 sati vodi racuna. E sad zavisi da li bi ti taj tv sluzio prvenstveno da odgledas koj film preko laptopa i normalno gledas TV,ako bi ga koristio vise kao monitor bolja je varijanta LCD..

Hvala momci.
TV ce uglavnom sluziti za gledanje 720p filmova i TV programa. Sluzio bi s vremena na vreme i kao PC monitor ali to iskljucivo da se odigra neka igrica. Koliko je plazma (konkretno model koji predlazete) "osakacena" u odnosu na LCD po pitanju komfora pri igranju igrica (lag, rezolucija i sl) ?
Koje su mere predostroznosti u tih 200 sati kako bi se izbegao image retention i burn-in ?

Pa vidi sto se tice igranja na Plazmi jedini problem je burn-in mislim najveci,sve ostalo i nije tolika razlika stim da plazma ima mnogo veci odziv od LCD. Mada ove nove plazme imaju sasvim korektnu zastitu protiv burn-in efekata,ja imam tu plazmu vec neko vreme i sasvim sam zadovoljan a i cena nije nista preterano,igrao sam sam se na njoj po 2-3 sata C&C4 ostane neka slika iz igrice ali pustis tv posle toga i resena stvar a imas i u meniju samog TV-a neke zastite tako da nije nista strasno,nije kao kod starih plazmi da ti se slika trajno zapece,ovde se posle pola sata izgubi kao da nije ni bilo nista. A u tih 200 sati ti je bitno da smanjis kontrast boju ostrinu mada imas na netu sve lepo objasnjeno u vezi plazme i njenog uhodavanja.... ako se odlucis za ovu plazmu uradi update FW na 3.25 i dobices mnogo lepsu sliku..... U principu ako bi odigrao po neku igricu nema da brines radice ti posao..... :)

neke LG serije imaju mogućnost otključavanja Plejera preko USB, pa ti ne treba Lap za gledanje .mkv samo USB hard i to je to. Imaš temu o LG modelima koji se otključavaju, i kako se to radi, iskoristi to. Tema jeste velika, i pri kraju su obuhvaćeni i modeli iz 2010-godine. Knkretno ja koristim LH seriju i naravno pušta sve sem dts zvuka, ali u temi je obrađen i taj problem.
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=207422

Poslednja izmena:
Hvala momci.
TV ce uglavnom sluziti za gledanje 720p filmova i TV programa. Sluzio bi s vremena na vreme i kao PC monitor ali to iskljucivo da se odigra neka igrica. Koliko je plazma (konkretno model koji predlazete) "osakacena" u odnosu na LCD po pitanju komfora pri igranju igrica (lag, rezolucija i sl) ?
Koje su mere predostroznosti u tih 200 sati kako bi se izbegao image retention i burn-in ?

ako ces da kacis lap top i da gledas filmove sa njega, da koristis tv ko monitor i igras pc igre na njemu onda definitivno lcd. Ako ce da bude da sestra i zet vise gledaju tv a filmove kad ti dodjes onda plazma panasonikova po mogucstvu. Tv slika je bolja na plazmi a i filmovi sa lap topa ce biti ko zmaj al ko sto ti rekose sa plazmom treba biti "nezan" U prvih 200 sati ko nkretno za panasonic x20E plazmu setovanja su:
(skinuto sa hdtelevfizija.com ja ih se pridrzavao)

Postavke za True Cinema mod sa smanjenim kontrastom su:

Mode: True Cinema
Contrast: 30
Brightness: 0
Colour: 30
Sharpness: 5
Vivid colours Off
Eco-mode Off
P-NR Off
Panel On

a posle razrade:

Razrađivanjem panela prvih 300 sati bez podizanja osvjetljenja i kontrasta, ćelije plazme će se pravilno formirati, te će sama kvaliteta slike beneficirati od ovakvog postupka razrađivanja panela. nakon 300 sati razrađivanja panela, primjenite postavke koje vidite u nastavku teskta:
PREPORUČENE POSTAVKE by HD Televizija (SD, HD, PS3 i PC)

Postavke za kalibriranu True Cinema sliku su:

Mode: True Cinema
Contrast 60
Brightness: 0 (-3 kod svijetlijih scena – po afinitetu korisnika)
Colour: 25
Sharpness: 8
Vivid colours Off
Eco-mode Off
P-NR Off
Panel On

Ove postavke su primjenjive za svaki ulaz i dat ce najbolju sliku bez obzira na vrstu sadržaja kod HD signala (Blu-ray, mkv, PS3, PC). Kod SD signala smanjite oštrinu na 5.

Ali treba da znas da nemos da ostavis desktop sa kompa i odes na kafu i zadrzis se 4 sata:) Sve plazme imaju anti burn zastitu.

Ako ce ti pomoci u izboru pogledaj prikaze i testove na www.hdtelevizija.com za plazme i za lcd za modele za koje se dvoumis.

neke LG serije imaju mogućnost otključavanja Plejera preko USB, pa ti ne treba Lap za gledanje .mkv samo USB hard i to je to. Imaš temu o LG modelima koji se otključavaju, i kako se to radi, iskoristi to. Tema jeste velika, i pri kraju su obuhvaćeni i modeli iz 2010-godine. Knkretno ja koristim LH seriju i naravno pušta sve sem dts zvuka, ali u temi je obrađen i taj problem.
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=207422

khm treba mu usb hard disk i neki komp/laptop da sa njega iskopira filmove, ako ima lap top suludo je da baca 5-6-7 hiljada na usb disk da bi koristio usb na tv-u. filmovi ne skacu sami na hard disk, a kod lg-ja je i konverzija dts problem za manje iskusne korisnike.

p.s. pitam se da li bi iko kupio tv u ovoj zemlji da slucajno proizvodjaci nisu stavili famozni usb na tv.

pa... nije to slučajno, šta misliš tamo u LG-u rade likovi koji se potpisuju kažiprstom, sve je to marketinški trik, ako je i bila greška bila je sa LH serijom.
USB externi nije famozan već je preko potrebna stvar, i jeftin je u odnosu na HD plejer ili bilo kuji kompijuter, pa šta je jednostavnije i jeftinije, manje iskusni korisnici ne povezuju ništa što već nije povezano, za kvalitetan prikaz HD sadržaja sa kompa takođe su potrebna kvalifikovana dodatna podešavanja.

pare se ne bacaju na externi USB, već se koristi zarad udobnosti i jednostavnosti u svakodnevnoj upotrebi (lap top vlasnik uglavnom nosi sa sobom, a ukućane ko šiša).
LCD + HD Player u jednom, idealno, a za male novce, a komp je valjda postao sastavni deo svake kuće, ili bar komšijske pa će filmovi vrlo lako da uskoče.
Malo je onih koji su apsolutni perfekcionisti i mogu to da isprate na svakom polju.
Ukoliko mesečna primanja nakon fiksnih rashoda prelaze 2-3 hiljade evra, svakako treba tražiti TOP klasu uređaja, sve ostalo je "videla žaba da se konj potkiva....".
ne polemišem i ne ubeđujem, samo predočavam, ne radim u LG, evo na primer ovaj LINK, nije u Šapcu ali ti stiže na kućnu adresu.

Poslednja izmena:
pa... nije to slučajno, šta misliš tamo u LG-u rade likovi koji se potpisuju kažiprstom, sve je to marketinški trik, ako je i bila greška bila je sa LH serijom.
USB externi nije famozan već je preko potrebna stvar, i jeftin je u odnosu na HD plejer ili bilo kuji kompijuter, pa šta je jednostavnije i jeftinije, manje iskusni korisnici ne povezuju ništa što već nije povezano, za kvalitetan prikaz HD sadržaja sa kompa takođe su potrebna kvalifikovana dodatna podešavanja.

pare se ne bacaju na externi USB, već se koristi zarad udobnosti i jednostavnosti u svakodnevnoj upotrebi (lap top vlasnik uglavnom nosi sa sobom, a ukućane ko šiša).
LCD + HD Player u jednom, idealno, a za male novce, a komp je valjda postao sastavni deo svake kuće, ili bar komšijske pa će filmovi vrlo lako da uskoče.
Malo je onih koji su apsolutni perfekcionisti i mogu to da isprate na svakom polju.
Ukoliko mesečna primanja nakon fiksnih rashoda prelaze 2-3 hiljade evra, svakako treba tražiti TOP klasu uređaja, sve ostalo je "videla žaba da se konj potkiva....".
ne polemišem i ne ubeđujem, samo predočavam, ne radim u LG, evo na primer ovaj LINK, nije u Šapcu ali ti stiže na kućnu adresu.
u bre nemoj se ljutis odma:) hteo sam da kazem da usb nije najvaznija stvar na tv-u, sta ce mu usb ako mu je tv slika losa onda nije ni trebao da kupi tv vec neki 22-24" monitor i da gleda filmove.ukucani nemaju svi od 16-23 godine i frikovi su za mkv, oce tate mame dede babe koga vec ima da cuju vesti, pogledaju genijalnu domacu seriju koja se reprizira po stoti put i oce to da vide jasno i cisto. imao sam 42" lg ld 450 otkljuco mu usb "reda radi" da vidim kako to funkcionise i nikad ga nisam koristio, jer ako imam komp u kuci koji moze da se nakaci hdmi kablom na tv nevidim u cemu je fora da kupim dodatni usb disk da bi koristio usb na tv-u. Da poneses disk kod drugara cure da pogledate film to razumem al u prvoj varijanti usb je "eto da ga ima". Kad kupujes tv prvo obratis paznju na panel kvalitet slike kontrast boje pa sve drugo. A ovde na benchu obrati paznju malo ko polemise tv sliku nego odma "kupi lg ima usb otkljucas i gledas mkv a dzabe je" Jer vi mislite da svi samo skidaju 720p i 1080p filmove, niko vise ne gleda dvd, bluray sa tru hd i dts master zvukom:)

Poslednja izmena:
Meni, koji koristim LCD hdtv kao monitor 100% vremena i kome je komp 30cm ispod televizora, naravno da ne bih razmisljao o tome da li tv cita mkv ili ne, ili da razmisljam o kupovini nekog playera u te svrhe. Zezati se sa externim hard diskom i svaki put kopirati na njega kad hocu nesto da gledam mi nije potrebno, jer mi je komp vec direktno povezan jelte.

E sad bitna stvar. Ne drzi svako televizor u svojoj sobi, i nije svakome komp blizu televizora kao meni (nama). Tada je ljudima player u televizoru bitan jer nemaju mogucnost da povezu komp na njega..

Ko gleda kakav je kvalitet slike zavisi od toga koliko se razume u to i koliko zeli da se razume u to. Uvek ce mi biti kvalitet slike> medijska funkcionalnost televizora, i to bi svi trebali da gledate.

Konkretan primer je da neko ne zeli da kupi Panasonic G20 plasmu jer ne moze da sa nje direktno pusta mkv. U tom slucaju uvek kazem, ako imas para za G20 plasmu imaces i 90-100e da kupis uredjaj tipa WDTV i resiti problem.

Nazad
Vrh Dno