Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

Meni u biosu sve opcije voltaza i ostalo stoj na auto sto se tiche procesora, e sad ne znam koliko je to dobro?

Kao sto ti je @dzena rekao nije definisana tacna cifra.
955 C2 - 1.35-1.4V
955 C3 - 1.25-1.4V

Klokovao sam procesor i stavio sam ga na 3600mhz, da vratim na default poshto i nemam neko kvalitetno napajanje konfa iz profila?

Nema potrebe ako nisi dirao napon.
I da, napon manuelno postavi, nemoj da ostavljas na auto...

Klokovao sam procesor i stavio sam ga na 3600mhz, da vratim na default poshto i nemam neko kvalitetno napajanje konfa iz profila?

nema veze sto nisi dorao napon, OC procesor i bez dizanja voltaze trosi dostaaa vise... a taj LC cudo da do sad nije zadimio...

Neko se u prethodnim porukama pitao kako mu raste napon pod opterecenjem. Na mojoj Asus ploci u Biosu postoji opcija Load-Line Calibration (LLC). Ona automatski amorotizuje dropove pri opterecenju. Ona ne moze da amortizuje bas sve (tj. ako stavite 1V vcore, nece raditi ), ali ako moze, pomoci ce. Kod mene konkretno ako postavim Vcore na 1.41V , ocitavanja pod punim opterecenjem mogu da idu i do 1.5V. Da li zbog lose naponske jedinice, ali izgleda da tako mora da radi kod mene. Negde sam procitao da nije bas savrsena, tako da ce davati i vise napona nego sto je neophodno (kao i sva automatska nesavrsena resenja), sto moze rezultovati toplijim procesorom. Sa druge strane, ako iskljucim ovu opciju, i postavim Vcore na mnogo vecu vrednost, recimo 1.5, ne dobijam nista, moj clock nece iznad 3.85 GHz na Phenomu II B60 (3.3Ghz osnovna). Dropovi idu i do 1.42V ovom slucaju pod punim opterecenjem.
Paradoksalno, ako iskljucim LLC, dobijam hladniji procesor u full load-u, ali topliji kad je idle, i obrnuto (odnos je recimo 54C / 59C za full load ). Videcu sta cu zadrzati.

Na koliko da stavim napon i sta mislis o napajanju jel smem da se usudim da drzim klokovan procesor na njemu?!

Probaj na default naponu(ne znam tacnu cifru) da dostignes 3.6GHz, a ako se ne usudjujes vrati na 3.2GHz, to je dosta snazan procesor i bez kloka.
Sto se tice napajanja tipujem da ce izdrzati, nije Bog zna sta ali izdrzace :p

Ja ga drzim na 1.30V i radi bez problema na 3.2GHz. Ako smanjim jos onda ponekad, vrlo retko, dobijem bsod kad igram duze vreme bez prekida.

Ja sam ga testirao na 3,6ghz igrao crysis pola sata i testirao 3dmark dobio oko za oko 1000 vishe na scoru i radio je stabilno znachi nije bio blue screan.

Koliko volti? Ja dobijem bsod odma cim pokrenem lynx na na 1.35V i 3.6GHz. Isto je C3.

Ladno sam gore napisao umesto screen, screan xeee...:) Nisam dirao voltazhu samo sam na biosu grunuo na x18.

Nego da pitam, frequency jel ima veze sa procesorom?

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    107.3 KB · Pregleda: 79
NB frekvencija se dobija kao FSB x NB množilac, tako da se podešava kao umnožak FSBa. Kod mene se npr. ne vidi NB množilac, već direktno podešavaš NB frekvenciju, ne znam kako je na nekim drugim pločama (ovo mi je prvi AMD :)).
Neki su zagovornici da ako klokuješ CPU, NB ne treba menjati, dok sa druge strane vlada mišljenje da je za stabilan OC potrebno uskladiti frekvencije i povećati i NB frekvenciju.

NB frekvencija se dobija kao FSB x NB množilac, tako da se podešava kao umnožak FSBa. Kod mene se npr. ne vidi NB množilac, već direktno podešavaš NB frekvenciju, ne znam kako je na nekim drugim pločama (ovo mi je prvi AMD :)).
Neki su zagovornici da ako klokuješ CPU, NB ne treba menjati, dok sa druge strane vlada mišljenje da je za stabilan OC potrebno uskladiti frekvencije i povećati i NB frekvenciju.

Lose si ih razumeo ;) Ne treba menjati HT, jer preko 2ghz je znao da pravi i problem :) Dok je za NB pozeljno da ima visu frekvenciju jer je u pitanju memorijski kontroler :) I takodje je za stabilan clock potrebno uskladiti NB :)

Kakav Oc mogu da ocekujem od 1090t bez da nesto cimam vcore. ploca Asus 890 pro usb3?!

Kakav Oc mogu da ocekujem od 1090t bez da nesto cimam vcore. ploca Asus 890 pro usb3?!

Taj CPU bi sigurno isao na 3.7GHz, bez ikakvog dizanja napona (znaci nekih 1.334 V)......
A za vise, zavisi od primerka.....

4GHz idu i 1055t, sa ok hladjenje bez problema bi trebalo da ide na oko 1.4V.

Sta je 1055t? :)

Zovu ga tako iz miloste, tj. tako mu tepaju ovde na forumu...

Ne znam sta mu bi, al procesor mi poludeo veceras :) stabilan je na 4 gige(bez malo) a napon "samo" 1.440V WTF !!!

Vrh Dno