Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

WDC WD1002FAEX 1TB 64Mb cache SATA 3 garancija 5 godina

Nije los tih je i brz po meni on je sad best buy (8000 dinara)

Prilozi

• HDTune_Benchmark_WDC_WD1002FAEX-00Z3A.png
    HDTune_Benchmark_WDC_WD1002FAEX-00Z3A.png
    77.4 KB · Pregleda: 99
Nikako ne moze da bude best buy... em je skuplji bezmalo za 3000 dinara od F3-ojke, em je sporiji, bucniji i verovatno i nesto topliji.

Jedino mu je access time bolji.

Access time i garancija od 5 godina sve govore.
A sta to govore?

Pod jedan - best buy i dalje nije nikako, niti ce to ikada biti... tu se gleda najpre cena. A posto kosta 8000, a F3 ja platih 5250 dinara u radnji - nema sta da se prica vise.
Znaci, best buy znacka otpada u startu.

Potom idu performanse... da, na strani WD-a jeste access time. Ipak, nije da F3 ima access od 20ms ili tako nesto... razlika je tek ~1ms.
Hoces dobar access? Kupi Raptor-a. Hell, kupi SSD.

Na strani F3-ojke su pak transfer (average read i average write). I to za dobrih 20-ak %, ako ne i nesto vise (zavisno od primerka). Za razliku od vremena pristupa, ovde je razlika izmedju hardova prilicno opipljivija.

Na strani F3-ojke je i buka... nema tog testa na kojem je Black bio tisi od F3. Jednostavno nema.

I kako rekoh, verovatno je na strani F3-ojke i temperatura, jer je na prakticno svakom (ako ne i bas svakom) testu, F3 bio koji stepen 'ladniji od Black-a.
(ovo je u sustini totalno nebitno, jer je razlika ionako mala... ali eto, cisto da se pomene, posto je i to jedna od karakteristika HDD-a)

I za kraj garancija... OK, 5 godina vs. 3. Big deal. Ostace ti taj hard u kucistu 5 godina :D
Nemam sta da dodam vise :)

Best buy proizvod bio bio onaj proizvod koji ima dovoljno nisku cenu ali da ona ne ugrožava (bitno ili suštinski) ostale karakteristike od značaja . Dakle neki disk od 2TB iz Eco/Green klase bi bio kandidat za takvu "značku".

Meni lično je besmisleno da govorim o performansama hard diskova sa aspekta vremena pristupa ili transfera kada oni odavno nemaju tu šta da traže u poređenju sa SSD. Hard diskovi danas mogu samo da služe za storage (arhivu), a u tom kontekstu ne gledam ništa ispod 2TB, performanse su u drugom planu. Od diska se očekuje da bude tih, da ima što manju potrošnju odnosno zagrevanje jer se vrlo često nalazi u nekim eksternim kućištima.

Poslednja izmena:
Best buy proizvod bio bio onaj proizvod koji ima dovoljno nisku cenu ali da ona ne ugrožava (bitno ili suštinski) ostale karakteristike od značaja . Dakle neki disk od 2TB iz Eco/Green klase bi bio kandidat za takvu "značku".
A moze i tako da se kaze, podrzavam u potpunosti ;)

Ipak, F3 bi opusteno mogao u BB kategoriju, bas iz razloga koje sam naveo - niska cena, fenomenalne performanse (po svemu onome sto procitah do sada - definitivno najbrzi 1TB hard; pa i da nije, da se sporimo oko toga - opet je u samom vrhu), relativno tih (sigurno tisi od Black-ova, na moju veliku zalost) i ne zagreva se mnogo.
Mislim, sta da kazem kada sam nakon godina i godina WD hardova... te Raptor-a, RE-ova (Raid Edition) do klasicnih tzv. "Blue" serija... bio prakticno prinudjen da pazarim jedan Samsung hard :)
Meni lično je besmisleno da govorim o performansama hard diskova sa aspekta vremena pristupa ili transfera kada oni odavno nemaju tu šta da traže u poređenju sa SSD. Hard diskovi danas mogu samo da služe za storage (arhivu), a u tom kontekstu ne gledam ništa ispod 2TB, performanse su drugom planu. Od diska se očekuje da bude tih, da ima što manju potrošnju odnosno zagrevanje jer se vrlo često nalazi u nekim eksternim kućištima.
Meni i 1TB za storage previse! :p

A kad je bal, nek je maskenbal... daj najbrze sto moze da se kupi! :d

P.S Kizo, jel' bi mogao da provrtis tog FAEX-a kroz HD Tach?
Em je neki prakticno standard u ovom thread-u, em sto HD Tune daje nesto nize rezultate od njega... ;)

Evo ga test za WDC WD1002FAEX .Nisam nikad ulazio u pricu sta je bolje a sta losije od hard diskova ali moram da kazem da uvek jurim da garancija bude sto duza jer imao sam losa iskustva sa novijim Seagate diskovima.Inace do sada sam iskljucivo koristio Seagate i Western Digital tako da mozda taj Samsung i nije los ali eto ipak sam uzeo ovaj ako nista drugo bar zbog garancije pa ako nesto krene po zlu moze da se zameni.Od perfomansi hard diskova uvazavam samo brzinu pristupa, garanciju , pouzdanost i srecu prilikom kupovine.

:wall::wall:

Prilozi

• WDC WD1002FAEX.jpg
    WDC WD1002FAEX.jpg
    124.8 KB · Pregleda: 95
"Srecu"... :D

Ako ti je na prvom mestu vreme pristupa, kao sto si naveo... onda si tek pogresio - trebalo je da kupis Raptor-a.
SSD necu ni da pominjem.

Hitachi 1tb, oko 50gb slobodno jos.

Uploaded with ImageShack.us

Poceo sam da tripujem,jel ovdje pise da li ima BS.
Hvala.

Poslednja izmena:
Instalirao sam program CrystalDiskInfo i ima na njemu oznaku

Uploaded with ImageShack.us

Sta da radim.
Jel pokvaren disk.

Poslednja izmena:
imas 5 bad sectora, ako se taj broj ne siri ne mora da znaci da je pokvaren, ako je bas novi disk najbolje da vidis za reklamaciju (ako ima garanciju)

Ja bih rekao da ima jedan relociran sektor, odnosno bad sektor koji je zamenjen rezervnim. Obrati pažnju na broj relociranih sektora, ako nastavi da se povećava biće rizično da ga dalje koristiš.

AHa.
A sta je savjet za manje sirenje.
Da npr. kupim novi disk i da ovaj vise ne koristim za instalaciju igrica, vec da ga koristim samo za filmove a da ga palim povremeno, da li preko opcije koju mi se cini pruza windows 7 ili da ga iskljucujem i ukljucujem fizicki, kada hocu da gledam filmove.

Mogu li preko nekog programa da lociram te BS i da ih spakujem ili sta vec.

Ja bih rekao da ima jedan relociran sektor...

Tacno, jedan je realociran, ne pet...

Each attribute has a raw value, whose meaning is entirely up to the drive manufacturer (but often corresponds to counts or a physical unit, such as degrees Celsius or seconds), and a normalized value, which ranges from 1 to 253 (with 1 representing the worst case and 253 representing the best). Depending on the manufacturer, a value of 100 or 200 will often be chosen as the "normal" value.

AHa.
A sta je savjet za manje sirenje.
Da npr. kupim novi disk i da ovaj vise ne koristim za instalaciju igrica, vec da ga koristim samo za filmove a da ga palim povremeno, da li preko opcije koju mi se cini pruza windows 7 ili da ga iskljucujem i ukljucujem fizicki, kada hocu da gledam filmove.

Mogu li preko nekog programa da lociram te BS i da ih spakujem ili sta vec.

Samo koristi disk normalno, kao sto bi ga i inace koristio, s tim sto (bar za pocetak) backup-uj obavezno sve bitne podatke sa njega, dok se ne uvjeris da se broj realociranih sektora nece nastaviti povecavati, jer ako to bude slucaj, on ce brzo u vjecna lovista, stedio ti njega ili ne...

Imas programa koji kao "popravljaju" te sektore, ali iz iskustva drugih (sam nisam nikad pokusavao) znam da od toga nema nista (u 99% Sizifov posao)... Cini mi se da su ljudi ovdje na forumu spominjali HDD Regenerator za te stvari, ili cak i HDD Sentinel.

Bitno je @Care da ti nisi pogresio.
Sto se duris, koji djavo... da te nisam uvredio? Ili pak tvoj hard? :zgran:
Samo sam izneo cinjenice... ako nisam u pravu, slobodno me demantuj, za bilo koju stavku - zacutacu momentalno.

P.S. I da, nisam pogresio... svakako ne sa ovim primerkom.
Kupio sam hard za storage (jer za sistem imam SSD), i za tako nesto sam gadjao hard koji ce imati sto veci transfer... F3 je upravo to.
A da je taj Black bolji/brzi/tisi hard od F3-ojke, kupio bih njega. It's that simple.

Ja bih rekao da ima jedan relociran sektor, odnosno bad sektor koji je zamenjen rezervnim. Obrati pažnju na broj relociranih sektora, ako nastavi da se povećava biće rizično da ga dalje koristiš.
da my bad, gledao pogresnu kolonu.

cesce posmatraj taj info pa ako vidis da se broj povecava onda znaci da je neki deo diska ostecen (ili se ostecuje) pa hard prebacuje te sektore na druge koji su ispravni.

Imas programa koji kao "popravljaju" te sektore, ali iz iskustva drugih (sam nisam nikad pokusavao) znam da od toga nema nista (u 99% Sizifov posao)... Cini mi se da su ljudi ovdje na forumu spominjali HDD Regenerator za te stvari, ili cak i HDD Sentinel.
Ja sam se sa tim mlatio svojevremeno (bas HDD Regenerator), i to su muke Tantalove... ili pak Sizifov posao, jos bolje receno :)

Em traje i traje, nikad kraja... em nista nisam uradio.

da my bad, gledao pogresnu kolonu.

cesce posmatraj taj info pa ako vidis da se broj povecava onda znaci da je neki deo diska ostecen (ili se ostecuje) pa hard prebacuje te sektore na druge koji su ispravni.

Ok.
Svako koliko da to kontrolisem, cisto da se ne tripujem previse.I meni je jasno. Ako ce da crkne on ce da crkne.

Da li bi povremeno paljenje diska kada mi treba bilo rijesenje koje bi mu produzilo zivot.
Mislim na usb rack ili gasenje iz windows 7.

Sta od toga dvoje preporucujete.

Mislim da ce mu zivot produziti bilo kakva situacija gdje je sto manje pisanja po njemu... Pa je odgovor na tvoje pitanje: da, vjerovatno da bi.

Mislim da ce mu zivot produziti bilo kakva situacija gdje je sto manje pisanja po njemu... Pa je odgovor na tvoje pitanje: da, vjerovatno da bi.

A sta je sa citanjem.
Govorim o filmovima koji su na njemu i eventualnom kopiranju bitnih stvari na druge diskove.

A sta je sa citanjem.
Govorim o filmovima koji su na njemu i eventualnom kopiranju bitnih stvari na druge diskove.
Kada HDD software isčita loše sektore, najbolje je taj disk ignorisati. Pokloni ga nekome ili ga koristi u svrhe prenosnog drajva. Ili neka stoji kao storage HDD. Mada, iskreno, dosta puta sam nailazio na probleme i nestabolnosti u radu računara kada u kućištu poseduje HDD sa lošim sektorima.

P.S. Možeš ga i prodati nekome uz napomenu da ima loše sektore.

Pala je odluka, kupujem 500gb f3 a za ovaj rack lc power , pa dok traje, traje, mada, ovo i nije bad sector, kazu da je lose samo kad crvene oznake budu, a disk sa ovim zutim moze da traje.
Cak su mi ljudi slali slike sa diskovima koji su im takvi od pocetka, sa istom dijagnozom,a i dalje sluze, naravno za storage, sto ce biti i namjena za ovaj.

2x500gb Samsung f3 RAID 0

Prilozi

• RAID0 atto.jpg
    RAID0 atto.jpg
    182.2 KB · Pregleda: 79
  • RAID0 CrystalDiskMark.jpg
    RAID0 CrystalDiskMark.jpg
    152.5 KB · Pregleda: 74
  • RAID0 HD Tune.jpg
    RAID0 HD Tune.jpg
    206.2 KB · Pregleda: 89
A sta je sa citanjem.

U principu, nema pravila, do realokacije sektora moze doci i pri pisanju i pri citanju, ali redje u drugom slucaju, koliko ja kontam...

Sto se tice rack-a koji si nasao u WinWin-u, to tebi ne odgovara - u pitanju je IDE (ATA) rack, tvoj disk je SATA (ako sam dobro vidjeo). Za iole pristojan SATA rack, moraces da izdvojis znacajno vise para nego sto kosta ovaj IDE (recimo min oko 2500din, predlazem LC-Power, imam jedno vrlo pozitivno iskustvo sa istim).

Da li se preko usb2 moze gledati bluray rip film od 7-8gb.

Moze!

...mada, ovo i nije bad sector, kazu da je lose samo kad crvene oznake budu, a disk sa ovim zutim moze da traje.

Ljudi su ti to objasnili par postova ispred, sve dok se taj broj realociranih sektora ne povecava, mozes mirno da spavas... Postoje diskovi koji rade godinama (tipa 5-6 godina) bez ikakvih problem sa odredjenim brojem realociranih sektora.

Samsung F3 1TB vs. WD3202ABYS (RE3), oba na Intel ICH7 kontroleru, komparativno:

attachment.php

Prilozi

• hdd.jpg
    hdd.jpg
    217.3 KB · Pregleda: 282
Poslednja izmena od urednika:
neki dan sam dosao u posed WD raptor HDD-a od 150GB model i firmware WD1500ADFD-00NLR1,

a evo ih i rezultati, zar ne bi trebao taj hdd da bude brzi :crash:,
poredio sam ga sa wd3200aaks znam da je on 1.5 gb/s a ovaj drgi 3.0gb/s
ali 10.000 RMP - a je 10.000 RPM -a :D;

HD Tune Pro: WDC WD1500ADFD-00NLR1 Benchmark

Test capacity: full

Read transfer rate
Transfer Rate Minimum : 43.3 MB/s
Transfer Rate Maximum : 82.4 MB/s
Transfer Rate Average : 70.2 MB/s
Access Time : 8.61 ms
Burst Rate : 122.5 MB/s
CPU Usage : 2.1%