Šta je novo?

Kg ne znaci obavezno Kragujevac

Vi ste ljudi apsolutno opsednuti gubljenjem kilograma i odlascima u teretanu/neki specijalnim dijetalnim proizvodima etc...

Cista amerikanizacija. Bitno je da covek bude fizicki sposoban, makar prosecno, ostalo je stvar natjecanja i smatram isto bolesnim, jer jer preterivanje i opterecivanje organizma/metabolizma.

A ti vasi obroci etc - takodje nisu zdravi, jer nije pecinski covek uzimao proizvode sa 0% mlecne masti niti dekstrozu.. Mozete vi da verujete u sta hocete i da pricate sta hocete, ali ti proizvodi nisu prirodni a otrovni jesu...

No, vidim ja da se vi time ponosite pa vas necu vise daviti... Samo sam vam, nadam se, malo potpirio mastu da se dublje raspitate o hrani koju jedete, ne samo da gledate kalorijske vrednosti i proteinske vrednosti...

Auu, šta ti napriča ovde. :S:

Prvo, treba da znaš kako prosečan Amerikanac jede, a očito nisi upućen. Tamo je organska hrana i sve što je sa oznakom "zdrava hrana" osetno skuplje od obične hrane. Prosečan Amerikanac prvi put obrokuje u 17-19h kad dođe sa posla i to obično ručak iz kesice i ostalo genetski modifikovano smeće od hrane. Kao što kod nas imaš supu iz keseice, oni tako imaju kompletne ručkove koje pogravaju u mikrotalasnoj, a kad mama hoće da odmori jer je joj je cimanje da "kuva" i ručak iz kesice, pošalje decu po neki fast food. Tako prosečan Amerikanac jede.

Druga stvar, raspitaj se malo o prosečnom životnom veku pećinskog čoveka. :)

Treća stvar, moj princip ishrane je "If man made it, don't eat it". Od inustrijskih prerađevina jedem neke mlečne proizvode jer mi je komplikovano da držim kravu u stanu :D, a meso kupujem direktno od ljudi koji gaje domaću živinu. :) Kokošija jaja takođe kupujem domaća. Povrće & voće od proverenih prodavaca sa pijace.

Sve to što vam pakuju i prodaju po paprenim cenama u megamarketima je često od nekog mesa Š klase iz npr. Brazila, možda starog i par godina iz neke hladnjače. Pouzdano znam da meso po prodavnicama kad se ubuđavi/uplesnavi peru vodom i četkaju četkom. Pravimo se fini, a jedemo crkotinu maltene i za to skupo plaćamo. :)

Nije opterećivanje, shvati to kao hobi. Kao što se neko zeza sa poštanskim markama, neko se "zeza" sa svojim telom, šta je tu loše? Nije u pitanju (samo) fit linija, nego pre svega opšte zdravstveno stanje, jako telo, kondicija, koncentracija, to su bar moji razlozi.

Poslednja izmena:
Au ljudi nije ovo ishrana forum :)

Al kad sam video da je korsnik2007 napisao za grodjani secer da je otvroan umreh od smeha ...Pa ne dobija se to hemijskim reakcijama... TO ti je isto ko da si pojeo 100 grama suvog grozdja ...Osnovne stvari iz biologije/hemije ne znas

Iskreno to je razmisljanje moje babe i dede koji misle sve sto je u prahu to nije zdravo i otrovno je ... A kad ih pitam za brasno onda : to je drugo iz psecnice se dobija ... a dextroza se ne dobija iz grozdja nego iz otrova?

Poslednja izmena:
Kako mozete da se ugojite od sedenja za racunarom? Ja ostajem na 72-73kg, ali ne grickam nista, jedem normalno, ne vezbam nista specijalno. Prosecna gradja, nisam mrsav, nisam ni buffed, nesto izmedju, reklo bi se vitak. Cak i misice koje sam "izgradio" odavno ostaju isti bez odrzavanja. Imam takav metabolizam i gen ili sta vec?

Jedino te grickalice sto pominjete moraju da budu krivac, ali i to mi je malo ekstremno da se samo od toga ugojite. Pijem sokove isto kao i vi, jeste da izbegavam da pijem koka kolu previse, ali pijem nesto drugo, i u tome ima secera. Ne vodim racuna o tome sta jedem.

Stvarno pocinje da lici na ishrana forum ova tema :)

Kako mozete da se ugojite od sedenja za racunarom? Ja ostajem na 72-73kg, ali ne grickam nista, jedem normalno, ne vezbam nista specijalno. Prosecna gradja, nisam mrsav, nisam ni buffed, nesto izmedju, reklo bi se vitak. Cak i misice koje sam "izgradio" odavno ostaju isti bez odrzavanja. Imam takav metabolizam i gen ili sta vec?

Jedino te grickalice sto pominjete moraju da budu krivac, ali i to mi je malo ekstremno da se samo od toga ugojite. Pijem sokove isto kao i vi, jeste da izbegavam da pijem koka kolu previse, ali pijem nesto drugo, i u tome ima secera. Ne vodim racuna o tome sta jedem.

Stvarno pocinje da lici na ishrana forum ova tema :)

Verovatno samo nisi proždrljiv kao većina. :) I nije to extremno, grickalice + coca cola, ne treba ti ništa više da naguraš stotku očas posla. ,)

Mada sve savete ljudi na poslednje 2-3 stranice ne kontam samo u smislu kako smršati, nego pre svega kako se hraniti zdravo i trenirati zdravo, što je za nas ITjevce jako korisno. Bez obzira na kilažu, sedenje 10+ sati dnevno nije zdravo, naručito ako se ne vežba uopšte. Naravno i šetnja pola sata-sat svaki dan se može tretirati kao vežba, ali ko se baš zakuca za stolicu, ne gine mu neka boljka, pre ili kasnije, od šuljeva, preko problema sa kičmom, do loše probave i problema sa crevima, loše cirkulacije, loše koncentracije itd. :)

Poslednja izmena:
U pravu je Marko. Ovo pre svega treba da bude neki podsticaj, vodilja, informacije kako poboljsati kvalitet svog zivota.
A postaviti pitanje "kako se neko ugojio, meni nista ne fali" implicira da kolega nikada u zivotu nije video drugo ljudsko bice. Postoji toliko razlicitih genetika i metabolizama, da je teze naci dva slicna nego dva razlicita.
Moj ortak trpa u sebe sta god stigne, od junk fooda do alkohola i tone secera dnevno. I problem mu je kako da nabaci neki kilogram posto stalno kopni.
Ali to odsustvo viska kilograma ne znaci da je super zdrav. Stavise...

Ako mislis na mene, ja sam pitao kako neko moze da se ugoji ispred racunara iz razloga zato sto ama bas niko od ortaka ili familije se nije ugojio na taj nacin, a znam koliko vremena provode za racunarom.

Samo od sedenja se sigurno necete ugojiti, krivac je hrana koju jedete ispred njega. Kada mi neko kaze ugojio sam se toliko i toliko kilograma jer previse vremena provodim za racunarom, to mi je isto kao da mi je rekao da provodi toliko i toliko vremena u fotelji gledajuci televizor, jer ce u oba slucaja jesti junk food koji je zasluzan za nabacivanje kilograma.

Ne mislim ovo na los nacin ili da hocu da uvredim nekoga, ali mi se cini da se vreme koje provedete za racunarom koristi kao izgovor zasto ste se ugojili, a sami znate sta ja pravi razlog - junk food :)

Pa eto ja ti bas dadoh primer gde junk food ne utice na povecanje kilaze :)
A kako sedenje utice kod nekoga na povecanje kilaze? Pa tako sto mu se fizicka aktivnost svodi na minimum. I sto Marko kaze, to na vise nacina lose utice na zdravlje, ne samo po kilazi.
A ako ti ne znas nikoga ko vodi bitku sa kilogramima (bilo povecanje bilo smanjenje) mogu ti reci samo da nisi dovoljno obratio paznju na ljude oko sebe ili ti je uzorak premali.
Razliciti tipovi ljudi ce razlicito skalirati sa kilogramima u situaciji preteranog sedenja za kompom i to skaliranje mozda ima neke veze sa tim da li koriste AMD ili nV karte :d

ATIjevci ne skidaju kilograme, samo nove drajvere. :D

Ella je vrh ali sa jogurtom, sama je ocaj zivi:)
Nista bolje od nje pred spavanje

Ja ga uzeo jer se prezderavam pred spavanje...al dzabe kad sam malopre jeo Pohovani hleb [przenice] namazane Ella sirom , preko cureca salama i pohovano belo meso uz to :-devil-:

sta preporucujete za veceru koja ne goji, a da nije ella sir?

Poslednja izmena:
Bilo šta što nisu ugljeni hidrati. Šta ti stomaku najviše odgovara.

Pavlaka i kackavaj nisu UH, pa opet sumnjam da njih treba jesti za veceru.

Moze li nesto konkretnije? Sve prija...

mozes recimo jaja,belance naravno. (ili kajganu ili kuvana 3-4) tu je dosta proteina,nema UH,ni masti :)

Sve sto si napisao pre i posle ovoga stoji, ali ovo je potpuno pogresno. Do 6-8pm(ne budi se svako u 8am)se uz proteine(meso, ribu, belanca) jedu skrobasti UH(pirinac, krompir, testo) a posle vlaknasta(brokoli,nkarfiol) a pred spavanje nikakvi.
Posted via Mobile Device

jay cutler, na primer se ne bi slozio sa tobom ;) zatim, svi nutricionisti sa programima za mrsavljenje koji se u 99% slucajeva zasnivaju na vlaknastom povrcu, ne na Atkinsonovoj ili ketogenoj dijeti,koje nisu zdrave na duzi vremenski period. Covek je u sustini biljojed, tako da moze recimo vlaknasto povrce da unosi bilo kad a koje ima UH, sporo se vari i nece ugojiti. Najbolji vid programa za ishranu/vezbanje u cilju mrsavljenja sa sto manjim gubitkom misica, to malo njih zna, je vec pominjana rotacija UH - da se organizam ne bi navikao na smanjene uh, unosi se uglavnom svaki 3-4. dan velika kolicina, a ostalim danima se drzi sto nize, cak i ispod 30g dnevno. Daleko zdravije i efikasnije od cisto proteinske dijete

Takodje, govorio sam o obroku posle treninga, a ne proteinskom sejku, proteinski sejk nije obrok. Obrok mora sadrzati UH.
Tako da i to sto sam napisao stoji, kao i ostalo ;)

Obrok ne mora da sadrži UH, posebno ne zadnji obrok pre spavanja. O rotaciji UH, možeš naći dosta na netu. Primarno je unošenje do 40gr proteina, više od toga organizam ne može da svari u jednom obroku. UH za doručak je najbolje, (ovsene recimo).

Pavlaka i kackavaj nisu UH, pa opet sumnjam da njih treba jesti za veceru.

Moze li nesto konkretnije? Sve prija...

Kuvana belanca, kuvano ili pečeno (na el.rošitlju) pileće belo meso, 15min kuvani brokoli, nemasni jogurt (Ella, Imlek FIT, ...), tunjevina (u salamuri, ne ona u ulju) u kombinaciji sa nečim prethodno pomenutim, 10min kuvani spanać, kuvani šampinjoni, sok od paradajza, ... i razne kombinacije svega ovoga.

Samo oprezno, sve ovo na svoju odgovornost, pećinski čovek ovo nije jeo često ili nije jeo uopšte, pa pazi da se ne otruješ. :D

Što se mene tiče, u poslednje vreme, ako me mrzi da spremam nešto, eksiram 2 šolje jogurta i legnem da spavam. Od voća samo još više ogladnim. Od povrća preferiram brokoli jer je veoma zdrav, nije kaloričan, a dobro drži sitost.

Poslednja izmena:
uh, pa de brokoli da kuvas 15min :d to nema poente...

Au ljudi nije ovo ishrana forum :)

Al kad sam video da je korsnik2007 napisao za grodjani secer da je otvroan umreh od smeha ...Pa ne dobija se to hemijskim reakcijama... TO ti je isto ko da si pojeo 100 grama suvog grozdja ...Osnovne stvari iz biologije/hemije ne znas

Iskreno to je razmisljanje moje babe i dede koji misle sve sto je u prahu to nije zdravo i otrovno je ... A kad ih pitam za brasno onda : to je drugo iz psecnice se dobija ... a dextroza se ne dobija iz grozdja nego iz otrova?

Nisam citao sve tudje poruke zato sto moram ovde da ti odgovorim. Dekstroza je naravno secer, ustvari izomer glukoze. E sad - ti kad pojedes pola kile grozdja, jer se ti dobro osecas? Takodje, dekstroza mozda izgleda kao prosto organsko jedinjenje, ali ustvari uopste nije prosta, jer, jelte - gradi polimere. Cisto zbog toga je skoro nemoguce dobiti je slobodnu prirodno, pogotovu sto vecinom dolazi "upakovana" i sa glukozom, makar je tako u vockama... A kad su sinteticki proizvodi bili dobri za coveka??? Zato i kazem da jesu otrovi, a, ako te bas zanima kako se sta desava u organizmu i kako u potpunosti uticu seceri na organizam, odvoj 2 sata i pogledaj film Sugar - The Bitter Truth..

Meni ne moras da verujes, a ja da te nabedjujem necu, ali, dekstroza sama po sebi jeste otrov, jer ne treba tebi SAMO dekstroza, sva kompleksna jedinjenja koja su povezana u vocu su ti potrebna... A ti kako hoces...

I nemoj da mislis da je dobro i zdravo jer je relativno prosto... pa i DNA ima samo C,O,N,H i P (Ugljenik,Kiseonik,Azot,Vodonik i Fosfor), znaci "svega" 2 elementa vise...

Tako da, ne moras niti da pogledas ovaj film, niti da mi verujes, ja cu svejedno misliti ovo sto mislim a ti ces verovatno i dalje misliti to sto ti mislis i to je to...

:wave:

Inace, moja hemija je dobra, nego sam malko zardjao skorije.. :)

Osim ako neces da te "polijem" natrijum-palmatatom..:d

Zašto? :trust: I deset minuta je dovoljno čak, često ga kuvam, tako da je 10-15min sigurno više nego dovoljno, bez brige.
ne da je dovoljno, nego je 15 minuta previse... brokoli treba kuvati, pozeljno na pari, i to sto kratje kako bi sacuvao sve hranljive sastojke... posle 15 minuta kuvanja nema svrhe...

Ima svrhe da ne budeš gladan. :) ***, ako ne navijem tajmer često ga prekuvam, no slažem se, što kraće to bolje. I da, to nismo pomenuli, kuvanje na pari je odlična stvar, ima da se kupe za sitne pare u Tehnomarketu i Tehnomaniji sprave koje kuvaju na paru, ali nisam probao kako radi u praksi.

Dobro kaže korisnik2007a, vas baš zahvatila amerikanizacija. Jezivo koliko "hemičara" ima ovde na forumu, ko u teretani da se nalazim. Jesu li vaši preci ovoliko znali o ishrani i hemiji i da li će te živeti duže i zdravije od njih zbog toga što unosite tačno toliko kalorija, ugljenih hidrata, proteina bla bla?

Ne kapiram zašto se javljate ako vas tema ne interesuje? :)

Naši preci su generalno gledano živeli daleko zdravije nego mi. Bili su daleko fizički aktivniji jer nije bilo net, tv, igrica, fejsbuka, etc, radilo se više fizički nego danas, jeli su zdravo i nezagađeno iz svoje bašte, sve je bilo čistije ranije, zemljište, voda, vazduh... Danas se to mora kompenzovati na neki način, jer ako se ceo dan presedi, potrebna je neka fizička aktivnost, a ako se aktivnost sprovodi, bolje da se radi na adekvatan način uz adekvatnu ishranu. Šta tu nije jasno?

Poslednja izmena:
jay cutler, na primer se ne bi slozio sa tobom ;) zatim, svi nutricionisti sa programima za mrsavljenje koji se u 99% slucajeva zasnivaju na vlaknastom povrcu, ne na Atkinsonovoj ili ketogenoj dijeti,koje nisu zdrave na duzi vremenski period. Covek je u sustini biljojed, tako da moze recimo vlaknasto povrce da unosi bilo kad a koje ima UH, sporo se vari i nece ugojiti. Najbolji vid programa za ishranu/vezbanje u cilju mrsavljenja sa sto manjim gubitkom misica, to malo njih zna, je vec pominjana rotacija UH - da se organizam ne bi navikao na smanjene uh, unosi se uglavnom svaki 3-4. dan velika kolicina, a ostalim danima se drzi sto nize, cak i ispod 30g dnevno. Daleko zdravije i efikasnije od cisto proteinske dijete

Takodje, govorio sam o obroku posle treninga, a ne proteinskom sejku, proteinski sejk nije obrok. Obrok mora sadrzati UH.
Tako da i to sto sam napisao stoji, kao i ostalo ;)
Hahaha, pusti me Jay Cutlera koji je stalno na necemu - bilo to hgh, insulin ili aas, i trosi vise kalorija nego svi mi ovde.

Sve si promasio - ko prica o proteinskoj dijeti? Ovo sto ja pricam nije dijeta, nego sredjena ishrana, nesto cime ces uz dobar trening spustit bf na 12-13%, neko i vise(ja na 10% bez kardia). Tek onda ako hoces vise idu varijacije UH, dodavanje sagorevaca ili jos gore keto dijeta, E/C/A, itd...vecini ljudi potpuno nepotrebno.

Dalje pricas o visku proteina koji ce se uvece konvertovati u UH?!? Izvini ali ovo jos nisam cuo.:d
Nece, ali ce dobar dio tih skrobastih UH koje uneses konvertovati u salo.
Sto se tice jela posle treninga, jos u teretani se popije whey protein(sa vodom naravno, 20-30gr dextroze ili maltodextrina, ako se ima para doda se jos ponesto ali ovo je osnova). Treniranje bez sejka posle je budalastina jer gubis misice. A onda posle pola sata-sat ide pun obrok sa oko 250-300gr mesa(oce li se svariti - hoce) i pirinac ili krompir, pa cak i kad je trening uvece.
Oba obroka spadaju u obrok posle treninga kao najvazniji u danu, i uvjek je isti bio u 10am ili u 10pm.
u krevet se leze punog stomaka sporovareceg proteina, po mogucnoscu 0-2% UH i 0-3% masti.:wave:

I tako da ne, ne stoji to sto si napisao, a ovo sto sam ja napisao je manje vise aksiom. tako da...:wave:

Nazad
Vrh Dno