Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

Ateluv@
Jo izvini za resto posta. Evo sad gledam u biosu.
Kod mene je vako:
NB Cpu-a Auto
Sb takodje Auto
LLC 19.35% (ovo pojma sta je, vido sam na nekom stranom forumu)
HT Link frekvencija 1800
CPU Vdda 2.6 (ovo valjda pegla prevelike oscilacije u naponu)
Procesor multilier 17.5 iliti 3.5Gh
I slagao sam te za voltazu 1.65v je.
(setio sam se posle da sam prolazio linx i sa ovim V samo s najnovijim biosom)
Ako ces da klokujes preko FSB-a to je vec druga storija... Pozz

Danek

Nisam najbolje razumeo....napon cega je 1.65v?

U stvarno, ko da sam pio nesto.
Hvala @PLAYBoY na ispravci.
@Ateluv
Ram je 1.65v, prepostavljam da se na vecini novijih ploca mora rucno ubaciti vrednost.
Cpu napon 1.37nesto v.
Izvinjavam se na nejasnoci.

Nemoj držati napon na auto, može ploča da digne neku veliku vrednost i da ti zezne procesor. Jednom momku sa foruma je e8500 degradirao jer je držao auto napon a nije pogledao koliki je. Meni je potrebno oko 1.4V za 3,6GHz, što i nije preterano dobro, probaj tako. Dosta ti je velika oscilacija napona, kod mene pod punim opterećenjem sa 1.400V padne na 1.392V. To je zbog ploče.

Nemoj držati napon na auto, može ploča da digne neku veliku vrednost i da ti zezne procesor. Jednom momku sa foruma je e8500 degradirao jer je držao auto napon a nije pogledao koliki je. Meni je potrebno oko 1.4V za 3,6GHz, što i nije preterano dobro, probaj tako. Dosta ti je velika oscilacija napona, kod mene pod punim opterećenjem sa 1.400V padne na 1.392V. To je zbog ploče.

Posto je default 1.36v sta mislite koji je napon bezbedan za 24/7......vidim ovde neki drze i na 1.45v (mozda je to malo vise od onoga koliko bi ja isao a to je 1.4 za 24/7).

:wave:

Ma mene brine ovo sto su mi naponi NB-a, Sb-a, HT-a na AUTO podesavanjima, da tu ne za**** ovo dizanje kloka :sceptic:

E sad imam malo vise vremena.
@Ateluv
Mesas babe i zabe. :p Ukoliko si kloknuo tvog PH/BE samo dizuci napon i mnozilac prakticno nemas razloga za dizanjem NB, (obicno se spusta HT) i SB-a. Ali ako hoces da kloknes procesor dizanjem FSB-a (a to se obicno u slucaju PH/BE radi kombinacijom
cpu mnozilac+ i FSB+), onda je to nesto drugo i zahteva malko vise iskustva i drndanja i to u slucaju ako hoces da ispitas krajnje domete proc-mobo-meme. Za neki lagani klok i neko razumno koriscenje masine tih 3.5ghz ti je ihaha. A ako bas hoces i imas vremena za takve poduhvate pa imas na ovom nasem forumu kolko hoces postova tipa OC, dizanje FSB-a i sl. Pozz.
:wave::smash:

E sad imam malo vise vremena.
@Ateluv
Mesas babe i zabe. :p Ukoliko si kloknuo tvog PH/BE samo dizuci napon i mnozilac prakticno nemas razloga za dizanjem NB, (obicno se spusta HT) i SB-a. Ali ako hoces da kloknes procesor dizanjem FSB-a (a to se obicno u slucaju PH/BE radi kombinacijom
cpu mnozilac+ i FSB+), onda je to nesto drugo i zahteva malko vise iskustva i drndanja i to u slucaju ako hoces da ispitas krajnje domete proc-mobo-meme. Za neki lagani klok i neko razumno koriscenje masine tih 3.5ghz ti je ihaha. A ako bas hoces i imas vremena za takve poduhvate pa imas na ovom nasem forumu kolko hoces postova tipa OC, dizanje FSB-a i sl. Pozz.
:wave::smash:

Nisi me dobro razumeo, nisam pomesao "grandmothers with frogs":p
Necu dirati FSB, ok mozda malo podignem ali za sada jos ne, dizem samo mnozilac :D
Nisam ja ni dirao napone NB, SB, HT oni su na AUTO podesavanju, ali brinem da se oni sami ne podizu dizanjem proc.-a na 3.6ghz. Posto sam se uverio da se napon procesora podigao sam na 1.4 kada je u biosu ukljuceno AUTO podesavanje za core voltage. :type:

Necu dirati FSB, ok mozda malo podignem ali za sada jos ne, dizem samo mnozilac :D
Nisam ja ni dirao napone NB, SB, HT oni su na AUTO podesavanju, ali brinem da se oni sami ne podizu dizanjem proc.-a na 3.6ghz. Posto sam se uverio da se napon procesora podigao sam na 1.4 kada je u biosu ukljuceno AUTO podesavanje za core voltage. :type:

pa i trebalo bi da se digne V procesora kad dizes mnozilac, ali ostalo ne bi smelo da se dize...

nego, ja moj problem i dalje nisam resio -.-
da podsetim, imam problema sa "zaglavljivanjem" jezgara tj. nekada se desi da mi neko od jezgara radi u full loadu iako se ne komp ne dira a to se stalno desava kad se komp baci u stand by pa onda upali opet... kada stavim na 2 jezgra onda mi drugo radi pod max. opterecenjem a kad stavim na 4 jezgra onda trece... :(
do sada sam probao sa menjanjem sa 2 na 4 jezgra, stavljanjem acc-a na auto pa gasenjem 2 jezgra, menjanjem firmware-a(auto/hybrid), menjanjem fsb-a, ciscenjem od virusa, trojanaca i nista nije upalilo, ostalo je samo jos da reinstaliram win i da vidim sta ce biti a to ce pasti koliko sutra, prekosutra...

ima li neko jos neku ideju sta bih mogao uraditi povodom ovog problema pre nego sto pocnem da se hvatam za slamku(reinstal win-a)!?

edit: sad dosao na "genijalnu ideju" da ugasim to trece jezgro koje mi se zaglavljuje i naravno nije uspelo, kada se upalio iz stan by-a opet mi je ono trece (zapravo 4to) jezgro bilo pod max. opterecenjem...

Poslednja izmena:

Aha. Skapiro.;)
Pa mislim da je najsigurniji nacin da budes siguran da si procu dao dovoljno V (a da nisi pretero) stari dobri Linx. Dakle npr.ako si turio proc na 3.6ghz kreni od jedno 1.375V pa odvozaj 20 krugova (30min). Ako je je sve ok proslo mozes da probas da smanjis V, ako pak nije sve ok povecavaj V do sledece vrednosti dok ne prodje OK Linx tih 20 krugova. Za nb, sb i ht ne beri brigu. :banana:pozz.

max21@
Interesantno.
Na nekom forumu sam procitao da ako se ima Win7 64 oce da *****avaju otklj. jezgra. Pomaze navodno Win7 32 ili naj bios. Ne kosta te nista da ga srusis ako si vec nameravao (i naravno ako imas Win7 64). Najnoviji bios se podrazumeva. Da se stvarno radi o novim tehnologijama je 18 revizija biosa za moju plocu. To je nenormalno jer je izasla prosle godine. Primera radi imam plocu iz 2003 za koju postoji SAMO 5 revizija.:crash:

imam win xp 32

danas, sutra rusim i stavljam dual boot win xp 32 i win 7, nzm koji je, msm da je 32 isto...
a sto se tice biosa, msm da je F1 bios na ploci, ja nemam nesto iskustva sa tim flesovanjem biosa, ako ne upali reinstalacija morace neko da mi pomogne xD

imam win xp 32

danas, sutra rusim i stavljam dual boot win xp 32 i win 7, nzm koji je, msm da je 32 isto...
a sto se tice biosa, msm da je F1 bios na ploci, ja nemam nesto iskustva sa tim flesovanjem biosa, ako ne upali reinstalacija morace neko da mi pomogne xD

Pa ***. ne bi bilo lose da je flesnes . Ima valjda onaj programcic sto skida sa neta najnoviji bios. Dosta ljudi izbegava WIN-bios flash, ali ja nisam imao neka negativna iskustva do sada. :)

Ja sam klokno NB ~2.65GHz na 1.35V .A bios flesujem iz wina i nemam problema.

Poslednja izmena:
rekoh vec da nemam iskustva sa menjanjem biosa, jel moze neko da mi napise kako to ide iz win-a?
ja na cd od maticne imam neki @BIOS, u opisu pise "@BIOS provides utility for updating BIOS through internet." jel to sluzi za update biosa?

^ Da sa tim sam i ja... samo skines novi bios ,onda ga tu ucitas i restart... Sve ti tu pise ...Naravno , skines bios za tvoj model ploce

Poslednja izmena:
aha, a kako mogu da vratim u "normalu" ako nesto krene po zlu (pu pu pu)? :D

i hteo sam da pitam koja je razlika ako je firmware namesten na normal ili hybrid?

Kao sto kaze @Uruk, samo pre toga ne bi bilo lose da setovanje u biosu pre flash-a stavis na default, znaci bez OC-a.

nema razlike...samo sto ce ti on sve u biosu vratiti na default pa i ACC posle flasha...Ne verujem da sam se ja setio i vracao pre flesovanja opcije na default:D

Poslednja izmena:
ono sto mene sada buni je cinjenica da core voltage raste kada procesor opteretim (linx) a pre toga sam podesio manuelno napon u biosu na 1.4. Voltage core u win7 pratim na CPUZ. Napon raste sa podesenih 1.4v do 1.44v. koliko znam normalno je da ploca ima vdrop pa da napon pada ali u mom slucaju napon raste na vece vrednosti od onih koje sam podesio u biosu :type:

^ ...i ja sam letos primetio da mi nekad ide sa 1.392V na 1.408V... a nekad je stalno na 1.392V... Ne znam ni ja u cemu je fora, a bas me zanima... u biosu namesteno na manual 1.4V.

evo, instalirao sam @BIOS, imam opcije update BIOS from GIGABYTE SERVER(to je pretpostavljam da on sam nadje najnoviji BIOS i da ga skine) i Update BIOS from file (to je da ja skinem BIOS) e sad, ova druga opcija je najverovatnije manje rizicna

jel ima nesto da treba da znam pre nego sto pocnem, da iskljucim nesto, neki program ili bilo sta?
i da, ima i opcija Save Current BIOS to file, jel mi to nekako moze pomoci ako nesto krene po zlu!?

Ta druga opcija je u principu bolja. Nemas potrebe sa cuvanjem starog biosa. Cela operacija traje sa skidanjem i flashovanjem novog biosa oko 1 minut. Nemas potrebe da si toliko oprezan. Dakle sve u biosu na default (pre flashovanja), i to ti je to.

stavio f3 bios, opet isto :(((

nzm, ima na sajtu jos 2 biosa(f2 i f4b) nzm da pokusam sa njima? a oce biti nesto ako odmah stavim drugi bios?

Poslednja izmena:
opa, evo sad budjenje iz stan by-a bez zaglavljivanja, jel moguce, ono kad sam pokusao je bilo neposredno posle ubacivanja novog biosa, tj. cim sam ubacio novi bios, odmah kad je sve odradio sam ga bacio u stan by... videcemo sta ce biti...

Nazad
Vrh Dno