Šta je novo?

HD IPTV i brzina ADSL-a?

Goran M

Cenjen
Učlanjen(a)
24.11.2010
Poena
159
Zakacen sam na centralu koja podrzava do 6mb brzinu ADSL-a.
Da li ste upoznati sa odnosima brzine ADSL-IPTV, tj. konkretno pitanje je da li mislite da cu moci da bez problema imam signal za HD kanale na IPTV-u a da pritom zadrzim brzinu od bar 4MB na ADSL-u?

Mislim da se nećeš usrećiti.

HD kanal zahteva min 8Mbit za sebe, dok je optimum za dobru sliku oko 12Mbit. SD signal trazi oko 4Mbit.

Danas sam bio do Telekoma i dobio zvanican odgovor - potrebno je da linija podrzava najmanje 16 mb da bi HD kanali mogli bez problema da se gledaju.

@Santa Trebalo bi da bude ok.

Ispada bzv sto Telekom ponudio i HD a da nije obezbedio da svako ko to zeli moze da gleda.

Da li ja mogu da se nadam IPTV HD sa ovim vrednostima ? Samo da napomenem da imam dva STB-a i click 4 brzinu i da bih menjao samo jedan STB za novi. Da li bi sve bilo uredu ako Bandwidth down odrvrnu na istu vrednost koliko piše u Max. Bandwidth down, i da IPTV HD ima dodeljenih 12 mega a ostatak za clik 4 i običan IPTV ?

Prilozi

• capture005.jpg
    capture005.jpg
    64.4 KB · Pregleda: 325
A kako mislite da obezbede svakome mogucnosti za HD? Da li imate predstavu sta bi bilo potrebno da se uradi za tako nesto?

Bilo bi potrebno da se uvede VDSL2 standard.

Poslednja izmena:
VDSL2 nece resiti nista sto se tiche problema sa HD-om "za svakoga". Glavni problem kod nas je sto postoji ogroman broj korisnika koji su od centrale udaljeni 2000 metara ili vishe (ne vazdusnom linijom, nego duzinom parice). Iz tog razloga ne mogu da postignu tih potrebnih 16 mbit/s. VDSL2 ne pomaze u ovom slucaju, jer se on na udaljenostima preko 1500 metara prakticno izjednacava sa ovim sto vec imamo.
Jedini nacin da velika vecina ljudi dobije mogucnost za HD je izgradnja velikog broja novih centrala, kako bi se za sto veci broj ljudi smanjila udaljenost od centrale do stana. Svi znamo da je to u praksi neostvarivo, jer su potrebna ogromna sredstva. Ako mene pitate, IPTV HD nema neku svetlu buducnost u Srbiji, jer su potrebna prevelika ulaganja da bi postao dostupan za vecinu zainteresovanih.

Meni su danas poslali pismo u kome mi nude 7 HD kanala i to po ceni od 400din mesecno da nije malo mnogo s obzirom na kolicinu kanala.Drugo a to me zanima da li se uzimanjem ovih HD kanala menja i onaj ipTV resiver zbog drugacije konekcije.

VDSL2 nece resiti nista sto se tiche problema sa HD-om "za svakoga". Glavni problem kod nas je sto postoji ogroman broj korisnika koji su od centrale udaljeni 2000 metara ili vishe (ne vazdusnom linijom, nego duzinom parice). Iz tog razloga ne mogu da postignu tih potrebnih 16 mbit/s. VDSL2 ne pomaze u ovom slucaju, jer se on na udaljenostima preko 1500 metara prakticno izjednacava sa ovim sto vec imamo.
Jedini nacin da velika vecina ljudi dobije mogucnost za HD je izgradnja velikog broja novih centrala, kako bi se za sto veci broj ljudi smanjila udaljenost od centrale do stana. Svi znamo da je to u praksi neostvarivo, jer su potrebna ogromna sredstva. Ako mene pitate, IPTV HD nema neku svetlu buducnost u Srbiji, jer su potrebna prevelika ulaganja da bi postao dostupan za vecinu zainteresovanih.

Zar nije VDSL2 standard dosta brzi od ADSL2 ? cini mi se da sam citao da je 4-5puta brzi u sadasnjem nivou razvoja,a da ce max izaci na oko 200Mbita?

Ili je stvar u tome da se kod VDSL2 standarda josh vishe oseca taj problem udaljenosti od centrale,pa dzaba brza tehnologija kada je ogranicenje parica?

Brzi je na malim udaljenostima od centrale. Na udaljenosti preko 1.5 kilometar postaje identican kao ADSL kod nas.

Brzi je na malim udaljenostima od centrale. Na udaljenosti preko 1.5 kilometar postaje identican kao ADSL kod nas.

Preciziraj malo post, na udaljenostima preko 1.5km postaje kao sto je ADSL na preko 1.5km(ovo mi deluje kao nemoguce), ili postaje kao ADSL u smilsu njegovog maximalnog protoka ~ 24Mbita?

Na udaljenostima preko 1.5 km ima priblizno iste brzine kao i adsl2 na tim udaljenostima. Dakle, korisnik cija parica do centrale je duza od 1500 metara (vecina u Srbiji) nece primetiti razliku izmedju vdsl2 i adsl2+ standarda koji vec koristimo.

Na udaljenostima preko 1.5 km ima priblizno iste brzine kao i adsl2 na tim udaljenostima. Dakle, korisnik cija parica do centrale je duza od 1500 metara (vecina u Srbiji) nece primetiti razliku izmedju vdsl2 i adsl2+ standarda koji vec koristimo.

Jel imash neke linkove koji pokazuju koliko degradira VDSL2 sa povecanjem razdaljine od centrale? Prosto ne mogu da verujem da VDSL2 posle tih 1.5km daje iste brzine kao ADSL2+...

Link

Ako ne znas nemacki, skroluj do kraja dokumenta. Imas dva grafika. Prvi pokazuje odnos downstreama i udaljenosti od centrale, a drugi odnos upstreama i udaljenosti od centrale.

Na osnovu iskustva ljudi koji koriste vdsl2, on pravu prednost pruza tek za korisnike koji su na 1000 metara od centrale ili manje. U zemljama na zapadu koje su uvele ovaj standard obicno se nude paketi do 40-50 mbps za downstream i do 20 mbps za upstream. Medjutim problem je sto upstream od 5 ili 20 mbps imaju samo oni koji su bas blizu centrale (otprilike za 5 mbps moras biti na par stotina metara od centrale, a za 20 mpps moras biti prakticno pored centrale). Vecina korisnika koja su unutar 1500 metara od centrale imaju 20/1 mbps, 30/1 mbps ili 40/1 mbps. Svi koji su preko 1500 metara od centrale imaju brzine koje su prakticno jednake adsl2+ standardu.

Po mom misljenu, za Srbiju sa ovakvim stanjem telekomunikacione mreze (citaj brojem centrala) potpuno je neprakticno uvoditi vdsl2. Bacanje velikih para da bi se omogucile vece brzine za nedovoljno veliki procenat ljudi. Da bi kod nas vdsl2 imao nekog smisla bilo bi potrebno izgraditi veliki broj novih centrala, kako bi im se povecala gustina i smanjila se udaljenost od centrale za vecinu korisnika. Za to su potrebne stvarno ogromne pare. Medjutim veliki broj novih centrala bi doprineo jednom drugom "side effectu", a to je cinjenica da bi to omogucilo da svaki korisnik moze imati po vise linija (to opet povlaci za sobom kopanje ulica itd.). Ukoliko se omoguci vise parica po svakom zainteresovanom korisniku, to bi omogucilo uvodjenje Eriksonove tehnologije koja je bazirana na vdsl2, a koja je testirana prosle godine. Ona omogucava vdsl2 standard paralelno preko vise parica, tako da ako imas recimo 4 linije maks brzina ti vise nije 40 mbps nego 160 mbps.

E sad da se vratimo u stvarnost. Kao sto i sam vidis, ova gore prica deluje kao naucna fantastika i za bogatije zemlje, a kamoli za Srbiju. Ulaganja koja su potrebna su bolesno velika. Ako vec pucamo tolike pare bolje onda da ih trosimo na FTTH, nego na gore navedene stvari :)

Poslednja izmena:
Ovaj dokument je star preko 5godina i na prvom grafiku ispada da je max VDSL2 35Mbita sto je netacno , mnogi provajderi u Evropi vec imaju u ponudi VDSL sa 100Mbita DL, dok je po wikipediji teoretski max 200-250Mbita?!

To sto su ponudili je teoretski maksimum. Nema veze sto je dokument star 5 godina, jer karakteristika tehnologije je da brzina drasticno opada sa udaljenoscu. Oni mogu da rade na povecanju brzina i da ih povecaju na 100 mbps za ljude koji su blizu centrale, ali zbog same tehnologije ne mogu da rese problem za ljude koji su daleko od centrale (1500+ metara).

Mi ovde govorimo o resenju za Srbiju. Sta imamo od toga sto je teoretski maksimum brzine 200 mbps na primer kada se to odnosi za idealne uslove i blizine od centrale koje se mere u desetinama metara? :) Ljudi koju zive na 20 metara od centrale predstavljaju statisticku gresku i totalno su nebitni za celokupnu pricu.

Eto citirao si wikipediju, ne znam da li ti je promaklo sledece u tome sto si chitao tamo:

VDSL2 deteriorates quickly from a theoretical maximum of 250 Mbit/s at source to 100 Mbit/s at 0.5 km (1,600 ft) and 50 Mbit/s at 1 km (3,300 ft), but degrades at a much slower rate from there, and still outperforms VDSL. Starting from 1.6 km (1 mi) its performance is equal to ADSL2+.

Dakle, sve je to super, neki su ponudili brzine od 100 mbps (samo nisu napisali za koga? Za ljude koji zive u istoj zgradi gde je centrala? :) ).
Eno pogledaj dole sta pise za Finsku. Tamo imaju i 1gbps/100mbps. Ali to je vdsl2 based tehnologija, verovatno upravo ona od Eriksona koja zahteva mnogo linija da bi se postigle vece brzine :)

p.s. sto se tice grafika, to su grafici sa brzinama testiranim u praksi, a ne teoretske brzine. Jedno je teorija a drugo je praksa. To gore su testovi koje su u nemackoj krajem 2005. godine testirali u praksi.

Poslednja izmena:
kad mislite na "udaljenost od centrale" na sta konkretno mislite na koje centra, pretpostaljam da se misli na telefonske centrlu kao na kraju bloka 70. e sad, ne znam, ali mislim da se centrale ne prave na svakih 300 metara bar ih ja nisam video. to znaci da neko ko je na pocetku bloka 70 , u bloku 70a(ja) ili na Savi ne moze da ima IPTV.

Misli se na duzinu parice (zice) od tvog stana do telefonske centrale na koju si prikljucen.

ok, ali ne nicu centrale na svakih 300metra da bi svi imali tehnickih mogucnosti.

Ne razumem. Mogucnosti za sta? Pa i nemaju svi mogucnosti za HD, u tome i jeste problem, zato i pricamo sve ovo :d

Nije potrebno da nichu svakih 300 metara, ali bi bilo pozeljno da su za vecinu ljudi udaljene 1000-1500 (ne vazdusnom linijom) metara max kako bi imali uslove za hd.

Nazad
Vrh Dno