Šta je novo?

Facebook - social networking ili...?

• Začetnik teme Začetnik teme Lem
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lem

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
25.11.2010
Poena
154
Primetio sam da je u poslednjih par meseci Facebook napravio dosta izmena u smeru privatnosti korisnika. Lično, mislim da te izmene vode zatvaranju same upotrebljivosti sajta kao web 2.0 i social networking standarda.

Naime, nakon otvaranja novog account-a nailazio sam na poruke, koje se pojavljuju kao deo obaveštenja prilikom slanja friend request-a, koje su obaveštenja da ukoliko ne poznajem dotičnu osobu - moj request će biti okarakterisan kao Spam. Što bi značilo da ne mogu slati zahteve ljudima koje "ne poznajem". Naravno, nisam obraćao pažnju na to i na 15-ak poslatih zahteva nisam dobio odgovor na tri, maksimum četiri. Nakon toga sam dobio obaveštenje, prilikom logovanja na profil, da sam imao spam aktivnosti te mi je uskraćena mogućnost slanja zahteva naredne dve nedelje.

Drugi "problem" je nastao kada sam pokušao da nađem neke osobe putem e-maila. Do nedavno je ta opcija bila u prvom planu. Nakon toga je gurnuta u podkategoriju "Find your classmates, workmates..." - find via e-mail i polje gde sam nakon unosa adrese nalazio bez problema sve ljude znajući im samo e-mail adresu. Sada je ne mogu naći nigde.

Otkuda politika Facebook-a da ukoliko meni neko odbije request dobijem status spamera? Otkuda ideja da se Facebook ne može pretraživati po, verovatno, najbitnijem parametru danas na internetu, e-mail adresi?

Da li su ove promene najavljivane pa nisam bio u toki ili...?

Poslednja izmena:
Odatle zato sto ima nesretnika na kvadrat koji idu i dodaju u prijatleje sve redom ...

...Nakon toga sam dobio obaveštenje, prilikom logovanja na profil, da sam imao spam aktivnosti te mi je uskraćena mogućnost slanja zahteva naredne dve nedelje...

to ne radi FB automatski nego korisnik kome si poslao zahtev ima tu opciju ako smatra da je neko uporan i da ne odustaje...

Traženje po email-u je ukinuto na zahtev Google-a, a mislim da postoji neka granica u broju slanja friend request-ova, pogotovo ako te neko prijavi da spamuješ.

Ja sam u početku slao friend requestove, dok nisam nakupio na oko 450-500 njih (ranije je stalno suggestovao i smarao, i naravno, uvek dodaš neke slatke cice, pogotovo ako imaš više od 8-9 zajedničkih prijatelja). I onda je FB prestao sa tim "dodaj još prijatelja" smaranjem i ja sam ostao na 490-ak prijatelja... Povremeno me neko doda. Međutim, posle ne znam koliko meseci kada sam ja dodao jednu devojku - koja mi je buduća snajka i koju dobro poznajem lično, on mi isto izbaci ovo o čemu priča uvodni post u topicu...

morao sam da joj pošaljem message da ona mene doda, i onda nije bilo problema... ali to da je za spamere i one koji preteruju sa requestovima, nije. Izgleda da je to neka od opcija koje su u alfa ili beta fazi, pa se baguje

Slican problem sam imao i ja, upoznao devojku licno, i pokusao da je dodam na fejsu ali nisam imao zajednickih prijatelja sa njom i nisam ni mogao da je dodam vec je ona mene morala da doda. Sve vise me nervira fejs. A nisam spamer, cak naprotiv, mrzim spamovanje dodavanjem enormnog broja nepoznatih persona, imam svega 120 prijatelja i to su sve osobe koje licno poznajem i s kim sam u kontaktu, i eto nekako je fejsbuk okarakterisao moj request kao spam...

...Traženje po email-u je ukinuto na zahtev Google-a...
Znaš li možda šta Google-u nije odgovaralo?

J...morao sam da joj pošaljem message da ona mene doda, i onda nije bilo problema... ali to da je za spamere i one koji preteruju sa requestovima, nije. Izgleda da je to neka od opcija koje su u alfa ili beta fazi, pa se baguje...
Upravo tako. I ja sam ubeđen da je u pitanju loše implementiran feature pre nego da to "tako treba da bude" i da smo mi stvarno spameri.

...A nisam spamer, cak naprotiv, mrzim spamovanje dodavanjem enormnog broja nepoznatih persona, imam svega 120 prijatelja i to su sve osobe koje licno poznajem i s kim sam u kontaktu, i eto nekako je fejsbuk okarakterisao moj request kao spam...
Baš tako. 100% se slažemo. Štaviše, spam bi bio kada bih istoj osobi (i nakon odbijanja) poslao još deset, petnaest puta request - onda u redu. Ali da te odbije pet-deset osoba po jednom - ne vidim zašto se tu Facebook stavlja u ulogu arbitra.

Odlika je totalitarnih sistema (društava) da vode računa o svesti pojedinca umesto njega samog pa mi samim tim Facebook postaje jako "neinteresantan".

Štaviše, spam bi bio kada bih istoj osobi (i nakon odbijanja) poslao još deset, petnaest puta request - onda u redu. Ali da te odbije pet-deset osoba po jednom - ne vidim zašto se tu Facebook stavlja u ulogu arbitra.

Da nije možda problem u tome što su ti to dnevne aktivnosti?

Odlika je totalitarnih sistema (društava) da vode računa o svesti pojedinca umesto njega samog pa mi samim tim Facebook postaje jako "neinteresantan".

Naprotiv, dobar deo korisnika FB ima cilj visiti što duže na njemu dodati "zgodne cice" i nabudžiti što veći broj "prijatelja". Govorili ti to nešto o korisnicima?

Sličan primer ti je sa gledaocima Farme, VB i sličnih reality show programa.

Svi razmišljaju isto (slično), imaju ista interesovanja, isti način komzumiranja slobodnog vremena, animalni nagoni koje zadovoljavaju "gledanjem" ili eventualno nekom sajber (virtualnom) aktivnošću uz identičan odnos prema životima drugih (zainteresovani isključivo kao posmatrači negativnog koje ima mogućnost prepričavanja u formi trača).
I bez genereralizacije dobije se rezultat da su svi isti, pardon nick im se razlikuje. Takvima netreba totalitarni sistem jer ga oni sebi sami stvaraju il isu dobrovoljni učesnici u istom

Poslednja izmena:
LOL, odgovorio si članu koji je banovan. 😀

Lol, mozda je samo banovan na nedelju ili dve. Oboje ste newcomeri tako da treba da se drzite zajedno :d a ne da jedan drugog omalovazavate. Konkretno u ovom slucaju, ti njega.

Ja sam ranije imao profil i kad sam se navukao na to odlučio sam da ga deaktiviram, imao sam nekih 100-tinjak "prijatelja" od kojih su mi 30-ak njih bili sa faxa(koji btw nikad nisu ni obilazili svoje profile niti su ikad bili online) pa sam morao da dodajem neke osobe koje ne poznajem. Chat izgleda najviše i navuče na to, kad je dosadno, popričaš sa nekim i brže ti prođe vreme. Međutim kao što rekoh to se malo otelo kontroli što ja nisam mislio da može da mi se desi, pa kad sam to shvatio odlučio sam da sasečem.
Pre mesec-dva napravim novi profil, to je nakon 2god od onog prethodnog, pošto sam završio fax i reko da bar nekako ostanem u kontaktu sa nekim osobama, međutim uspeo sam da dodam ukupno 4 osobe i to sam dvoje preko ad as friend a druge dve sam morao preko poruke da pozovem da mene dodaju. e sad na moju žalost to su osobe koje su zamenile dan za noć od silnih izlazaka, pa su online samo od ponoći do jutra i lepo nemaš skim ni da popričaš od njih, tako da sam odlučio da deaktiviram Fb ali ovaj put zauvek.
I zanimljivo mi je to koliko se bolje osećam bez profila nego kad se nerviram što neće nekoga da mi doda na listu nazovi prijatelja.

Ovi sto salju zahteve za prijateljstvo kome stignu to cesto rade u svrhu nekakve reklame, ili valjaju neku robu itd. To covek moze i da razume. Imao bih razumevanja i da to rade jer, ne znam, roditelji nisu imali dovoljno vremena za njih kad su bili mali, ali, brate, ovi likovi sto prijavljuju one koji su im poslali poziv? :d Imaju mogucnost da iskljuce opciju da im se salju pozivi za prijateljstvo, mogu da odbiju pozive, mogu da blokiraju posiljaoca, ali neee, oni bas zele da prijave osobu koja im je poslala poziv kako bi bila sprecena da salje pozive drugim korisnicima. Vise puta sam cuo pricu, ne znam da li je tacna, kako je na zgradi Gestapo-a u Beogradu do kraja rata stajao natpis: "Beogradjani, nemojte prijavljivati svoje komsije, nemamo vise mesta u zatvoru". :d

heheeh

Pa dostigli su 500 000 000+ korisnika, tako da im je taj broj vise nego dovoljan... Sada se kao interes pojavljuju neke nove stvari ;-)

Nazad
Vrh Dno