Šta je novo?

MicroSD i transfer

Magick. Kao što vidimo iz testova na legitreviews.com i drugim sajtovima koje si ti navodio, oni testiraju po jednu karticu od svake vrste, iz čega bi se moglo zaključiti da veruju da su sve kartice od iste vrste (proizvođač/model/klasa) iste. Takođe koriste isti čitač za sve kartice u uporednom testu, iz čega se opet da zaključiti da veruju kako je to ispravno, te sve i da čitač "diskriminiše" neku karticu - to je "njen" problem a ne problem čitača.

Znači ne vidim da u testovima po Internetu, testiraju više kartica iste vrste, jer tobože nisu sve iste.

Inače za ovo da se neke kartice jednostavno ne "mirišu" sa nekim uređajima si potpuno u pravu. Susretao sam se sa karticama koje meni nisu radile kako bi trebalo ni u čitači ni u fotoaparatu, a radile bi dobro (na granici deklaracije) u nekom drugom čitaču. Konkretno je bila u pitanju jedna kartica Transcend SDHC Class 10. Znači ima i toga da treba imati sreće pa potrefiti da ti se kartica slaže sa uređajem. Ali, po mom iskustvu to je slučaj uglavnom sa jeftinijim karticama sa ambicioznim oznakama i povoljnom cenom (Transcend SDHC Class 10).

Skuplje kartice, poput SanDiska, mi nikad nisu pravile problem ni u jednom uređaju. No tu je cena koju treba platiti za pouzdanost.

P.S. Nažalost, koliko god se trudio, nisam uspeo da nađem nijedan benchmark nijedne TakeMS kartice.

Poslednja izmena od urednika:
Magick. Kao što vidimo iz testova na legitreviews.com i drugim sajtovima koje si ti navodio, oni testiraju po jednu karticu od svake vrste, iz čega bi se moglo zaključiti da veruju da su sve kartice od iste vrste (proizvođač/model/klasa) iste.
U šta oni veruju ne znam, ali se i RAM testira sa samo po jednim primerkom iako svi znamo da postoji i faktor sreće. A IT novinare nikada nisam smatrao suvom eminencijom u pogledu tehničkog obrazovanja i poznavanja materije.

Video si i sam da neki ljudi prijavljuju da im ista ta Kingston kartica upisuje brzinom između 4 i 5,7 MB/s, dok su neki na testovima izmerili upis od oko 6-7 MB/s. I to sve sa istom tom Kingston microSDHC Class 4 8GB. Znači, može da ti uleti neka koja jedva izvlači 5,7 a može i neka koja cepa i preko 8 MB/s.

Nepobitno je da brzina kartica varira od primerka do primerka, a da klasa služi da garantuje apsolutni minimum! Ti sada možeš da tvrdiš će neko statistički imati više sreće sa Kingstonom C4 (i dobiti neki ekstra primerak), nego li sa TakeMS-om C6, ali posle svega što sam video i što ću sada ovde izneti ja u to najiskrenije ne mogu da poverujem iako sam problemu prišao zaista fileksibilno i bez predrasuda (za razliku od tebe).

Najbolje čemu se možemo nadati od tog Kingstona je upis od nekih 8,5-9 MB/s i čitanje od 12,8-14,8 MB/s i to pod uslovom da naletiš na "japanca" ili neki ekstra primerak. Od toga smo uostalom i počeli celu ovu polemiku i neozbiljno bi bilo sada naduvavati te cifre, kada niko nigde na netu nije izmerio više već naprotiv samo manje...

Takođe koriste isti čitač za sve kartice u uporednom testu, iz čega se opet da zaključiti da veruju kako je to ispravno, te sve i da čitač "diskriminiše" neku karticu - to je "njen" problem a ne problem čitača.
Mnogi testovi koriste više kartica u više čitača, ima i toga... E sad', da li su nekompatibilnost ili loše performanse problem čitača ili kartice, ne možemo znati... osim ako isti/ista ne pravi probleme i sa drugim karticama/čitačima.

Znači ne vidim da u testovima po Internetu, testiraju više kartica iste vrste, jer tobože nisu sve iste.
Ne, zato što od proizvođača ili sponzora dobiju samo po jedan primerak. Tako se testira i RAM uostalom.

Inače za ovo da se neke kartice jednostavno ne "mirišu" sa nekim uređajima si potpuno u pravu. Susretao sam se sa karticama koje meni nisu radile kako bi trebalo ni u čitači ni u fotoaparatu, a radile bi dobro (na granici deklaracije) u nekom drugom čitaču. Konkretno je bila u pitanju jedna kartica Transcend SDHC Class 10. Znači ima i toga da treba imati sreće pa potrefiti da ti se kartica slaže sa uređajem. Ali, po mom iskustvu to je slučaj uglavnom sa jeftinijim karticama sa ambicioznim oznakama i povoljnom cenom (Transcend SDHC Class 10).

Skuplje kartice, poput SanDiska, mi nikad nisu pravile problem ni u jednom uređaju. No tu je cena koju treba platiti za pouzdanost.
Da... tih tripova ima i uvek će ih biti. Viđao sam diskove koji se ne mirišu sa RAID kontrolerima, RAM module koji se ne mirišu sa pločama, pa čak i ploče koje neće da POST-uju sa određenim grafičkim kartama... i još mnogo toga. :)

Inače, ploča koja nije htela da radi NI SA JEDNOM jedinom ATI karticom je bila SuperMicro (made in USA). :zgran: Tako da ti ni brend nije prevelika garancija da nećeš imati nikakvih problema (eto ti uostalom slučaj Kingston i Nokia).

P.S. Nažalost, koliko god se trudio, nisam uspeo da nađem nijedan benchmark nijedne TakeMS kartice.
TakeMS je nemačka firma i vidim da najviše proizvoda plasiraju upravo na domaće (Nemačka/Austrija) i Istočnoevropsko tržište.

Evo za početak testa TakeMS SDHC kartice klase 6 od 8GB. Kao što možeš da vidiš brzina čitanja joj je 18,5 MB/s! Šteta samo što nisu testirali brzinu upisa. 'Ajmo dalje... na jednom nemačkom sajtu, ali ovaj put za karticu od 32GB, stoji da joj je upis 13 MB/s, a čitanje 18 MB/s!

Sad' ti možeš da kažeš kako su to SDHC, a ne microSDHC, te da su im ove druge mnogo sporije, ali ja najslađe ostavljam za kraj. :eyebrows: Na jednom češkom sajtu, zapravo on-lajn prodavnici, neko je postovao rezultate svog testa upravo ove microSDHC TakeMS Class 6 od 8GB:

Předmět: Rychlost Ze dne: 18.7.2010, 13:40
Autor: Vitek - dotaz souvisí s produktem Paměťová karta 8 GB takeMS Micro SDHC karta (class 6)

Otestoval jsem rychlost této karty, tady je obrázek: http://yfrog.com/j9takemsp
takems.png

Daklem, skoro svaki TakeMS klase 6 oduvava SVAKOG Kingstona C4, pa čak i onog japanca. Pre će biti da je tebi uleteo neki loš TakeMS ili da si iskusio nekakvu nekompatibilnost u radu sa fotoaparatom.

'Oćeš li sada imati toliko pristojnosti da priznaš grešku ili ćeš nas zamlaćivati još 10 strana? :trust:

Poslednja izmena:
No comment

Znači da se ja pitam, pre bih kupio Kingston Class 4, od TakeMS Class 6. Provereno brža.
Takođe, iako SanDisk Extreme GARANTUJE protok od 30MB/s, nije deklarisana kao Class 30, već kao Class 10. Kako to objašnjavaš?
TakeMS je u stvari No-name kartica, i dobro je da uopšte radi i na donjoj granici klase (ako se ja pitam). Za Kingston Class 4 garantujem da je brža, a šteta što je nemaš pri ruci da se sam uveriš.

Zapitaj se samo šta bi tek bilo da uzmeš Kingston Class 6 i porediš ih u klasi.
Ništa momci, uživajte u svom neznanju. Možda će bar neko objektivan (ko nije vlasnik TakeMS) shvatiti i zaobići je u ovom slučaju.
Tako da zadrži svoje kvaziznanje i kvaziargumente za sebe. Nisam ti ja neki klinac koji pada na te žvake. I da, uživaj u svojoj najjeftinijoj kartici koja postoji, ja ću u svojoj najskupljoj
Sada imam najskuplje SanDisk kartice za fotoaparat, a za mobilni mi ne treba pošto imam iPhone.
Neko ti napiše Class 6 i ti odmah veruješ da je to neko sertifikovao. Ali kao što vidiš nije. Pa si ispao glup, po stoti put.
Nego daj ti dokaži da je taj vaš TakeMS Class 6 brži od Kingston Class 4, pošto sam ja dokazao upravo suprotno, pa onda možemo da pričamo o prevarama.
Na svakome je da sam proceni šta mu je bolje a moj savet je bio i ostao za one koji su u nedoumici, da im je bolje da kupe Kingston Class 4 nego TakeMS Class 6.
Elem neka bude i da su iste po performansama (a nisu), opet je Kingston C4 jeftiniji.
...

Bilo kako bilo, za sada imam(o) samo jedan uporedni test te dve kartice a to je onaj koji sam ja napravio. Rezultati su poznati. Dok ih neko ne opovrgne ja ću verovati svom iskustvu.

TakeMS je okrenut istočnoevropskom tržištu? To je baš ohrabrujuće :)

Bilo kako bilo, za sada imam(o) samo jedan uporedni test te dve kartice a to je onaj koji sam ja napravio. Rezultati su poznati. Dok ih neko ne opovrgne ja ću verovati svom iskustvu.
:wall::wall::wall:

Dakle, magick... ja se tebi divim. Stvarno svaka cast, imas zivce kao konopce.
Ja tako ne mogu, brzo cu da planem, te onoga ko nema pojma o nekim stvarima o kojima laprda kao da je popio svu pamet ovoga sveta, pritom je arogantan i gleda stvari iz neke svoje, totalno *iskrivljene* perspektive - nazivam odmah kako i dolikuje. Kako sam i nazvao vec, uostalom. Bez okolisanja.

Sve pojasnjavas lepo i razumno, malo planes, ali se brzo vratis u normalu... argumentima dokazujes ono sto je prakticno svima jasno (osim jednom coveku :wall:) - da je TakeMS klase 6 u principu brzi od Kingstona klase 4.
Necu da kazem da je to pravilo koje apsolutno vazi, niti mogu to da kazem... zavisi od situacija... ali eto, neki princip. Pa i ona klasifikacija - ipak - nesto znaci.
Ono sto je pak sasvim sigurno - to je da Kingston Class 4 NIJE u svakoj situaciji brza kartica od TakeMS-a klase 6.

To dokazasmo na vec dosta primera. Sto licnih, sto pokupljenih sa neta.

I onda, nakon svega toga, i agonije koja se proteze vec 11 stranica... dolazimo do ovoga:

Pa dakle, defnitivno... covek je neverovatan :wall:
Svaka moja kvalifikacija upucena njemu je apsolutno (bila) na mestu.

Tako da kao što vidiš - razni izvori, razne brojke. Zato je najbolje uzeti obe kartice u ruke i izmeriti za sebe.

Ja sam to uradio, ne zato što me baš kopkalo, nego sam ih slučajno imao obe u posedu, i primetio da je Kingston bila brža.

Eto sad ti nađi još neke brojeve, ja mogu opet neke treće, ali to neće izmeniti moje lično iskustvo.

Editovao si post u međuvremenu, pa nisam video ove rezultate. Ali to je neprovereno, s moje tačke gledišta. Znači neko okači neku sliku i kao aj da mu verujem da je to baš ta kartica.
Nemoj bre da se vadiš sada sa tim dečijim forama. Zašto bi čovek lagao? Onda tako možemo da kažemo da i ovi što rade te testove dobijaju pare od proizvođača, i da ti lažeš i da ja lažem i da... Mislim, da ne preterujemo...

Evo ti Kingston SDHC Class 4, sa izvorom. Sad ćeš ti reći kako nije micro, pa ću videti da nađem i za nju.
Ne... ne samo da ću reći da nije mikro (što može da ima značaja), već da nije ni istog kapaciteta što je još bitnije! (Vidi se da nemaš pojma.) To je kartica novije generacije! Ima novi kontroler u sebi i NAND banke veće gustine (vrlo verovatno i veći AU). To ti je još jedan FAIL!

Daklem, poredimo SAMO microSDHC kartice kapaciteta 8GB: Kingston C4 vs TakeMS C6

Kako to komentarišeš?
Rekao sam ti kako to komentarišem... Takve TakeMS kartice klase 6 pišu 13 MB/s. :eyebrows:

Inače, odlučio sam da si priuštim orgijanje po tvom egu za 1900 din. Idem sutra da kupim Kingston microSDHC Class 4 8GB, samo da bih dokazao koliki si...

Ah, da... umalo da zaboravim:

Naravno da nema veze u kom je čitaču testirano, ako su obe kartice testirane u istom, i ako isti taj čitač ispunjava potrebne specifikacije. Znači isti uslovi testiranja. A kako i Class 4 i Class 6 potpadaju pod SDA 2.0, ne vidim kakve veze ima koji je čitač, kada su obe testirane u istom? Da su testirane u različitm onda bi imalo veze ovako nema ama baš nikakve.
Ima veze jer neke kartice klase 6 podržavaju i High-Speed režim. Ako ga čitač ne podržava, Class 4 kartica može ispasti brža, recimo zbog nešto kraćeg vremena pristupa. Testiraš ih onda u čitaču koji podržava High-Speed režim i Class 6 kartica oduva ovu Class 4. Tako dobiješ potpuno različite rezultate sa istim karticama na dva različita čitača.

Daklem, nemaš pojma... Sorry. :(

Poslednja izmena:
Tako da kao što vidiš - razni izvori, razne brojke. Zato je najbolje uzeti obe kartice u ruke i izmeriti za sebe.
Ne... nego to znači da sve zavisi kakav ti primerak uleti!

Ja sam to uradio, ne zato što me baš kopkalo, nego sam ih slučajno imao obe u posedu, i primetio da je Kingston bila brža.

Eto sad ti nađi još neke brojeve, ja mogu opet neke treće, ali to neće izmeniti moje lično iskustvo.
Neće izmeniti tvoje lično iskustvo, ali nećeš ni ti izmeniti sliku koju si ostavio o sebi svojom arogancijom, neznanjem i potpuno pogrešnim tvrdnjama da će SVAKA Kingston C4 kartica UVEK biti brža od SVAKE TakeMS C6, te da stoga ti ljudima preporučuješ da kupuju Kingston C4 jer tako kazuje tvoje bogato iskustvo sa jednom karticom! :S:

Pa bogatije od tvog, koji nemaš ni to.
Da, da... sve je u iskustvu! :laugh: Nego... idi ti kupi dosta vazelina, sutra idem po karticu. :banana::banana::banana:

P.S. Nije ti frka, a? :eyebrows: Ni malo? :-devil-:

Poslednja izmena:
Ne, upravo si se ti podmazao. Ideš da kupiš karticu (dobar potez). Znači ipak sam bio dovoljno ubedljiv :) Samo pazi da kupiš više komada, jer sa jednom nikad nisi načisto :p

Ne, upravo si se ti podmazao. Ideš da kupiš karticu (dobar potez). Znači ipak sam bio dovoljno ubedljiv :) Samo pazi da kupiš više komada, jer sa jednom nikad nisi načisto :p
Hahahahaha! Ajde sada još reci da radiš za Kingston! :D:D:D

P.S. Meni kartica ne treba! Idem da kupim nešto što mi ne treba samo da bi' tebi natrljao nos zato što si tako drzak i arogantan. Samo zbog toga!

Poslednja izmena:
P.S. Meni kartica ne treba! Idem da kupim nešto što mi ne treba samo da bi' tebi natrljao nos zato što si tako drzak i arogantan. Samo zbog toga!
Samo vodi racuna da nadjes bas "made in Japan" komad... jer gospodin "expert" drugo ne priznaje.

Znači ti si idalje ubeđen da su SVE Kingston C4 kartice iste? :sceptic:

Svi oni testovi po Internetu... ništa, a? To mora da je zbog različitih konfiguracija... grafička karta, zvučna, miš, tastatura... temperatura vazduha... sve to utiče. :eyebrows:

Znači, ja odem i bacim 1900 din... Istestiram OBE kartice u nekoliko sintetičkih testova i (približno) izmerim brzinu transfera štopericom/dd-om/total commander-om... a kada ispadne da je TMS-C6 brža, makar u nekom aspektu (STR recimo), ti se onda izviniš i priznaš da si se izlupetao i preterano samouvereno mislio/tvrdio da su sve kartice iste i da je svaki K-C4 brži od TMS-C6? :trust:

Baciš 1900 din? Pre će biti da će ti to biti najbolje pare ikada utrošene. Šteta što sam svoj primerak prodao za 1300 :)

Tebi bih ga dao za 1200 heh

Baciš 1900 din? Pre će biti da će ti to biti najbolje pare ikada utrošene. Šteta što sam svoj primerak prodao za 1300 :)

Tebi bih ga dao za 1200 heh
:zgran:

Ne, pazi... Kasijus Klej... Patak Dača... "Ja sam najbolji"! "Ja sam najlepši"! "Ja"! "Ja"! ... Bilo je to nekada simpatično, al' čoveče... 'ajd' sad' ozbiljno...

Ti znači zaista veruješ da su sve kartice jednog proizvođača identične čim na osnovu tog jednog primerka, koji si ti imao, sudiš da nema nikakve šanse da ja sutra kupim karticu koja je sporija od ove što imam? :zgran:
Ili ti je zaista toliki EGO da nikada nećeš priznati da nisi u pravu i da si se izlupetao? :trust:

I da... baciću 1900 din. zato što mi još jedna kartica NE TREBA! A razlika u brzini mi ne bi ništa ni značila jer je ovaj TakeMS ionako u mobilnom telefonu. :S:

Inače... ne verujem da si elektroničar, tj da imaš ikakve veze sa IT-em, ili si strukovno totalni promašaj jer se vidi da nemaš način razmišljanja jednog inženjera i svemu pristupaš isuviše naivno. Sve ti kao znaš i u sve se razumeš, a nećeš da se upustiš u ozbiljniju tehničku diskusiju jer su to sve po tebi gluposti. A i suštinu koju sam ja dotakao još na početku ove diskusije (STR vs IOPS) si deplasirao i okarakterisao kao moje trabunjanje i tehnološku masturbaciju. FAIL!

Poslednja izmena:
Nemam ja šta s tobom da tehnički diskutujem. Mi se bavimo totalno različitima stvarima. Da li mi ti veruješ da sam to što kažem (ne elektroničar već elektrotehničar, znaš li razliku?), ili ne, baš me briga.

Na kraju krajeva, ne kupuješ ti tu karticu da bu uverio mene, već da bi uverio sebe. Mene iskreno baš briga, ali ako to budeš uradio, i ako to bude kartica kakvu sam ja imao (mislim da je ista kao na slici sa testa na prethodnoj stranici), verujem da ćeš se iznenaditi.

Opet i ako bude sporija, već sam ti rekao, priznaću ti rezultat. Samo ne vidim zašto bih se ja tebi izvinjavao? Pa nisam ja tebe uvredio zato što sam rekao da je meni ta kartica bila brža od tvoje.

Mogu da se izvinim tvojoj kartici, ali tebi nemam šta :)

Nemam ja šta s tobom da tehnički diskutujem. Mi se bavimo totalno različitima stvarima. Da li mi ti veruješ da sam to što kažem (ne elektroničar već elektrotehničar, znaš li razliku?), ili ne, baš me briga.
Znači banderaš. :d

Na kraju krajeva, ne kupuješ ti tu karticu da bu uverio mene, već da bi uverio sebe. Mene iskreno baš briga, ali ako to budeš uradio, i ako to bude kartica kakvu sam ja imao (mislim da je ista kao na slici sa testa na prethodnoj stranici), verujem da ćeš se iznenaditi.
Aha... znači ipak može da se desi da "po koji" Kingston C4 ne bude brži od TakeMS-a C6? :eyebrows:

Opet i ako bude sporija, već sam ti rekao, priznaću ti rezultat. Samo ne vidim zašto bih se ja tebi izvinjavao?
Treba da se izviniš svakome koga dovedeš u zabludu da treba da kupi Kingston C4 jer mu ti GARANTUJEŠ da je brža od TakeMS C6 i da će raditi kako treba u uređaju koji zahteva karticu klase 6. A i čemu sertifikacija kada ti znaš bolje...

Pa nisam ja tebe uvredio zato što sam rekao da je meni ta kartica bila brža od tvoje.
Pa vidiš... Tvoja kartica nije brža od moje. Prvo što ih nismo direktno poredili (na čemu ti stalno insistiraš), a drugo svi rezulati mojih testova su mnoooogo bolji od cifara koje si ti naveo. A uskoro ćeš to i da vidiš...

I ne... nisi ti nikoga uvredio time što si rekao, izmerio ili što ti se učinilo (kako god), već arogantnim stavom da je to UVEK tako i SAMO TAKO i da svi mi samo lupetamo tu nešto. Tvoj isključivizam i arogancija (nema šanse da ja nisam u pravu) su te odvukli u konflikt i siguran sam da ti ovo nije prvi put u životu. :)

Mogu da se izvinim tvojoj kartici, ali tebi nemam šta :)
Pa da... Taman posla da se izviniš drugom ljudskom biću za svu svoju aroganciju i neznanje kojim osiono bombarduješ. Može kartici... al' ne i čoveku. :S:

Poslednja izmena:
Ti se čoveče projektuješ, isto kao i tvoj kolega.

Ti si taj koji je arogantan, samo što to ne možeš da vidiš, pa onda pripisuješ drugima. To ti je psihologija one-on-one. Ali to je tvoj problem, šta ti ja mogu :)

Ti se čoveče projektuješ, isto kao i tvoj kolega.

Ti si taj koji je arogantan, samo što to ne možeš da vidiš, pa onda pripisuješ drugima. To ti je psihologija one-on-one. Ali to je tvoj problem, šta ti ja mogu :)
:zgran: OK ja sam arogantan i poremećen lik... šta ću. :S: Al' nije to sada ni bitno...

Nego reci ti meni, da li si ti tvrdio da je UVEK bolje uzeti K-C4 karticu nego li TMS-C6 i da li je to baš tako? Samo mi to reci, ništa više.

Iz mog iskustva se pokazalo da je bolje.

A dal si poremećen ili nisi, ne znam. Al čist nisi 100% jer si se primio ko penzija :)

Iz mog iskustva se pokazalo da je bolje.
I da si se zadržao na tome ne bi bilo problema... niko ti ništa ne bi rek'o. Al' ne... ti si morao da GARANTUJEŠ da će SVAKI K-C4 PROVERENO da radi bolje od BILO KOG TMS-C6. :S:

A dal si poremećen ili nisi, ne znam. Al čist nisi 100% jer si se primio ko penzija :)
A šta to značio primio sam se? :trust: Kao ti si cool... tebi sve ovo nije bitno... ti si onako, baš opušten lik!?!? Ili si se zamo zezao? :trust: Kao ložiš nas... Ti svo vreme u stvari znaš da TakeMS C6 jeste brža kartica, ali si uzeo nas da zezaš... taj fazon, a? :laugh::laugh::laugh:

Bože, bože... :wall:

Poslednja izmena:
Ne, ja znam da je Kingston brži, a baš me briga šta ti znaš :)

U tome je stvar.

Ne, ja znam da je Kingston brži, a baš me briga šta ti znaš :)

U tome je stvar.
Pa ja vidim da si ti nedokazan, al' ne znam što nas onda ovde zamlaćuješ. Kol'ko mi tebe pokušavamo da ubedimo da nisi u pravu, tol'ko i ti nas ubeđuješ da jesi.

Problem je samo u tome što ti znaš da je tvoja bivša Kingston kartica bila brža od tvoje bivše TakeMS kartice, a ne da je SVAKA Kingston kartica brža od svake Apacer kartice. To može da izjavi samo neko ko nema blage veze sa elektronikom, a to si ti. :)

Ti zaista misliš da je svaki Kingston DDRII modul isti tj da će podjednako dobro da se klokuje? Pa ti ni ne znaš (za razliku od mene) kako taj NAND uopšte radi... kakva mu je organizacija... šta se dešava kada dođe do otkaza neke ćelije... kako se vrši weare-leveling... I ne govorim ti sve ovo da bi' te zbunio ili da bih se pravio važan sa tehničkim terminima, nego zato što to JESU BITNI faktori koji utiču na rad fleš memorije.

I kada smo pokušali da ti objasnimo da tvoje iskustvo ima ograničenu vrednost i da ne predstavlja "apsolutnu istinu", ti umesto da kažeš: "aaaa, pa dobro... al' moje iskustvo je bilo takvo", ne... ti ljudima ovde GARANTUJEŠ da je SVAKI K-C4 brži od svakog TakeMS-a.

I pazi... znaš šta je najluđe? I da nije tako za tebe je tako i tu je kraj... Ne znam samo šta onda izvodiš ovde poslednjih 11 strana!?!?!

Poslednja izmena:
Vrh Dno