Magick. Kao što vidimo iz testova na legitreviews.com i drugim sajtovima koje si ti navodio, oni testiraju po jednu karticu od svake vrste, iz čega bi se moglo zaključiti da veruju da su sve kartice od iste vrste (proizvođač/model/klasa) iste.
U šta oni veruju ne znam, ali se i RAM testira sa samo po jednim primerkom iako svi znamo da postoji i faktor sreće. A IT novinare nikada nisam smatrao suvom eminencijom u pogledu tehničkog obrazovanja i poznavanja materije.
Video si i sam da neki ljudi prijavljuju da im
ista ta Kingston kartica upisuje brzinom između 4 i 5,7 MB/s, dok su neki na testovima izmerili upis od oko 6-7 MB/s. I to sve sa istom tom Kingston microSDHC Class 4 8GB. Znači, može da ti uleti neka koja jedva izvlači 5,7 a može i neka koja cepa i preko 8 MB/s.
Nepobitno je da brzina kartica varira od primerka do primerka, a da klasa služi da garantuje apsolutni minimum! Ti sada možeš da tvrdiš će neko statistički imati više sreće sa Kingstonom C4 (i dobiti neki ekstra primerak), nego li sa TakeMS-om C6, ali posle svega što sam video i što ću sada ovde izneti ja u to najiskrenije ne mogu da poverujem iako sam problemu prišao zaista fileksibilno i bez predrasuda (za razliku od tebe).
Najbolje čemu se možemo nadati od tog Kingstona je upis od nekih 8,5-9 MB/s i čitanje od 12,8-14,8 MB/s i to pod uslovom da naletiš na "japanca" ili neki ekstra primerak. Od toga smo uostalom i počeli celu ovu polemiku i neozbiljno bi bilo sada naduvavati te cifre, kada niko nigde na netu nije izmerio više već naprotiv samo manje...
Takođe koriste isti čitač za sve kartice u uporednom testu, iz čega se opet da zaključiti da veruju kako je to ispravno, te sve i da čitač "diskriminiše" neku karticu - to je "njen" problem a ne problem čitača.
Mnogi testovi koriste više kartica u više čitača, ima i toga... E sad', da li su nekompatibilnost ili loše performanse problem čitača ili kartice, ne možemo znati... osim ako isti/ista ne pravi probleme i sa drugim karticama/čitačima.
Znači ne vidim da u testovima po Internetu, testiraju više kartica iste vrste, jer tobože nisu sve iste.
Ne, zato što od proizvođača ili sponzora dobiju samo po jedan primerak. Tako se testira i RAM uostalom.
Inače za ovo da se neke kartice jednostavno ne "mirišu" sa nekim uređajima si potpuno u pravu. Susretao sam se sa karticama koje meni nisu radile kako bi trebalo ni u čitači ni u fotoaparatu, a radile bi dobro (na granici deklaracije) u nekom drugom čitaču. Konkretno je bila u pitanju jedna kartica Transcend SDHC Class 10. Znači ima i toga da treba imati sreće pa potrefiti da ti se kartica slaže sa uređajem. Ali, po mom iskustvu to je slučaj uglavnom sa jeftinijim karticama sa ambicioznim oznakama i povoljnom cenom (Transcend SDHC Class 10).
Skuplje kartice, poput SanDiska, mi nikad nisu pravile problem ni u jednom uređaju. No tu je cena koju treba platiti za pouzdanost.
Da... tih tripova ima i uvek će ih biti. Viđao sam diskove koji se ne mirišu sa RAID kontrolerima, RAM module koji se ne mirišu sa pločama, pa čak i ploče koje neće da POST-uju sa određenim grafičkim kartama... i još mnogo toga.
Inače, ploča koja nije htela da radi NI SA JEDNOM jedinom ATI karticom je bila SuperMicro (made in USA). :zgran: Tako da ti ni brend nije prevelika garancija da nećeš imati nikakvih problema (eto ti uostalom slučaj Kingston i Nokia).
P.S. Nažalost, koliko god se trudio, nisam uspeo da nađem nijedan benchmark nijedne TakeMS kartice.
TakeMS je nemačka firma i vidim da najviše proizvoda plasiraju upravo na domaće (Nemačka/Austrija) i Istočnoevropsko tržište.
Evo za početak
testa TakeMS SDHC kartice klase 6 od 8GB. Kao što možeš da vidiš brzina čitanja joj je
18,5 MB/s! Šteta samo što nisu testirali brzinu upisa. 'Ajmo dalje...
na jednom nemačkom sajtu, ali ovaj put za karticu od 32GB, stoji da joj je
upis 13 MB/s, a
čitanje 18 MB/s!
Sad' ti možeš da kažeš kako su to SDHC, a ne microSDHC, te da su im ove druge mnogo sporije, ali ja najslađe ostavljam za kraj. :eyebrows:
Na jednom češkom sajtu, zapravo on-lajn prodavnici, neko je postovao rezultate svog testa upravo ove microSDHC TakeMS Class 6 od 8GB:
Předmět:
Rychlost Ze dne: 18.7.2010, 13:40
Autor:
Vitek - dotaz souvisí s produktem Paměťová karta 8 GB takeMS Micro SDHC karta (class 6)
Otestoval jsem rychlost této karty, tady je obrázek:
http://yfrog.com/j9takemsp
Daklem, skoro svaki TakeMS klase 6 oduvava SVAKOG Kingstona C4, pa čak i onog japanca. Pre će biti da je tebi uleteo neki loš TakeMS ili da si iskusio nekakvu nekompatibilnost u radu sa fotoaparatom.
'Oćeš li sada imati toliko pristojnosti da priznaš grešku ili ćeš nas zamlaćivati još 10 strana? :trust: