Šta je novo?

SSD Exceleram Mangusta 60GB, 120GB

najj

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2008
Poena
410
60GB SSD Exceleram Mangusta, 285MB/s - 275MB/sec
Zna li neko kakav je ovaj SSD pojavio se po jako povoljnoj ceni:)

Poslednja izmena od urednika:
ima sandforce kontoler,exceleram je principu muskhin,tako da...

za te pare bolji nema,to je sigurno...

mada,mislim da je trenutno najbolja kupovina intel g2 80gb za nekih 170e...

Poslednja izmena:
Trazio sam review po netu, nema za sad ni jedan :( dosta njih na forumu je zainteresovano za isti, mozda bi trebalo ba bench bude jedan od prvih u svetu koji bi testirali ovaj ssd :)

^^gde ima kod nas taj intel, moze i na pp :)

ima sandforce kontoler,exceleram je principu muskhin,tako da...

za te pare bolji nema,to je sigurno...

mada,mislim da je trenutno najbolja kupovina intel g2 80gb za nekih 170e...

Ok hvala na odgovoru:)

Trazio sam review po netu, nema za sad ni jedan :( dosta njih na forumu je zainteresovano za isti, mozda bi trebalo ba bench bude jedan od prvih u svetu koji bi testirali ovaj ssd :)
I ja sam trazio isto nigde nema ni jedan review:d
Taman sam se odlucio bio za muskhin kad se ovaj pojavi:D

vec smo komentarisali po malo, u segmentu exceleram memorije.

mushkin ih kupio, sad je to kao neka njihova value varijanta. malo nizi iops u odnosu na callisto i kraca garancija > 2 godine.

kome je simpaticno - ima i kovcezic, kao prvi mushkin ssd-i (rece duke nukem :))

Poslednja izmena:
vec smo komentarisali po malo, u segmentu exceleram memorije.

mushkin ih kupio, sad je to kao neka njihova value varijanta. malo nizi iops u odnosu na callisto i kraca garancija > 2 godine.

kome je simpaticno - ima i kovcezic, kao prvi mushkin ssd-i (rece duke nukem :))

Tek sad videh da ste tamo pisali:d i jos niko nije uzeo ovaj SSD da nam kaze iz prve ruke kakav je:)

Ok hvala na odgovoru:)

I ja sam trazio isto nigde nema ni jedan review:d
Taman sam se odlucio bio za muskhin kad se ovaj pojavi:D

Takodje sam se bio odlucio za muskin...ali 40e niza cena nije za zanemarivanje. A da ima verzija od 80gb po ceni muskinove 64, to bi mi najvise odgovaralo

Takodje sam se bio odlucio za muskin...ali 40e niza cena nije za zanemarivanje. A da ima verzija od 80gb po ceni muskinove 64, to bi mi najvise odgovaralo
Da nije malo 40e a gotovo isti SSD definitivno bestbuy:)

Pa ima i ADATA SSD koji je još jeftiniji. 120 gb oko 198 e....

Pa zar nije bolje da daš 60 e više od te sume i kupiš 120 gb? Mislim i 140 e i 200 e je dosta tako da nekako mislim da je 120 gb bolja kupovina.

N

Pre mesec dana sam pazario SSD Patriot Inferno 60Gb, u stvari, prvo se pojavio Muskinov Calisto deluxe 60Gb, par komada razgrabljeno je isti dan - ostao kratkih rukava, tako da kad se pojavio ovaj (2 nedelje posle), odmah sam naručio, posle u toku dana i on je izlapeo iz cenovnika... Sandforce kontroler 1200 (nazvan kod ovog modela 1222), svi prethodni raidovi koje sam imao unazad 3-4 godine nisu bili ovako živahni, ne žalim 17k dinara što sam dao za njega, dobio sam 5 god. garancije.

http://img407.imageshack.us/img407/3751/img2148k.jpg
http://img246.imageshack.us/img246/5726/ssdattobenchinferno.jpg
http://img51.imageshack.us/img51/7563/ssdscore.jpg

Ovaj Exceleram Mangusta 60GB SSD izgleda primamljivo, u suštini isti kontroler, jedino ne verujem da će dati istu garanciju kao za brandirane diskove, mislim da je samo u pitanju mamac za kupce sa manjim budžetom da kupe tako nešto, a da ne sruše cene svojih brandova.

Za one koji imaju dublji džep, ja bih išao na 2xMuskin Calisto Deluxe 40Gb Raid, detalje imate na ovom linku...čak i triple i quad raid na delu,,, hehe

http://www.mygarage.ro/teste-si-rev...listo-deluxe-40gb-mknssdcl40gb-dx-review.html

Poslednja izmena:
Pa zar nije bolje da daš 60 e više od te sume i kupiš 120 gb? Mislim i 140 e i 200 e je dosta tako da nekako mislim da je 120 gb bolja kupovina.

N

Nije bolja kupovina je 2x60GB raid0:p
Ali meni je dovoljan i jedan na 60GB:)

Pa naveo sam raid zbog toga, jer se dva 40 Gb Calisto deluxe moglo nabaviti za nekih 23-24k din, dok jedan 60Gb je 16-17K, a brzina preko 530Gb/s prosek.

U kojim velicinama se pojavio ovaj SSD i koje su im cene ako neko moze da prenese na forum,posto ih nisam nashao nigde na netu?

Nije bolja kupovina je 2x60GB raid0:p
Ali meni je dovoljan i jedan na 60GB:)

Pa ako gledaš samo brzinu onda da. Mada ako imaš raid nemaš TRIM...i 2x60 je skuplje od 1x120...plus što je raid manje pouzdan...itd...U principu svaka opcija ima svoje za i protiv.

Ovaj o kome se prica je 60Gb:
http://winwin.rs/hdd-25-inch-–-notebook.65.html?categoryId=29
Više nego dovoljno za instalaciju win7 x64 i svih željenih programa.
60 Gb je najisplativiji, imaš sistem na njemu, a sve ostalo na obicnim diskovima. Kod mene ja Inferno 60Gb sistem, 2xWD640 black (raid), i treći WD640 na kojem bekapujem najbitnije za nedaj Bože.
120 ke su duplo skuplje 300+ E, a ove 40ke Muskinovi takođe SF-1200 kontroler bili 12k din, samo jos uvek pristiže po par komada nedeljno za Srbiju, pa je teško doći do njih i ako imaš para.
Inače, gledao sam najave, početkom iduće godine, pojaviće se SSD sa još bržim kontrolerima, 360Mb/s u singl varijanti,... do tada će pasti cene sporijih, njihovo vreme tek dolazi, ne nervirajte se da ste nesto propustili.

Poslednja izmena:
120gb kod nas ima i za majne od 300e, u stvati mogu da se nadju za nešto manje od 200e. A kod kompjutera je problem što zaista svake godine izlazi brža stvar koja je često i jeftinija. To je bar za sada priča bez kraja i početka...U principu šta god da se uzme za mesec dva će biti nešto bolje...

Pozdrav,
N

Pa ako gledaš samo brzinu onda da. Mada ako imaš raid nemaš TRIM...i 2x60 je skuplje od 1x120...plus što je raid manje pouzdan...itd...U principu svaka opcija ima svoje za i protiv.

Najveca mana sada mi je sto cu grafiku menjati pa sam malo kratak sa lovom:d inace bi uzeo 2x60GB ovako cu uzeti jedan od 60GB i GTX460:)

Inace cena je 115e i ima ga u vise radnji a ne samo u win win:)

Evo koga zamima rezultat ovog SSD disca:)

Prilozi

• mangusa.jpg
    mangusa.jpg
    143.6 KB · Pregleda: 290
Rezultat modela Exceleram Mangusta 120GB pre i posle optimizacije Windows-a:

2010-11-30exceleramssd-atto-beforeoptimization.png

2010-12-01exceleramssd-atto-afteroptimization.png

Konacno, neko da kupi i testira, pa da kazem drugaru da je ok, posto i on shacuje, hehe.

@Cynic
A sta si morao da optimizujes?

Lajk pitanje:
Da li je jos uvek ogranicen broj upisa?
I kakve veze imaju ti kontroleri :)

@Cynic
A sta si morao da optimizujes?

Najveću korist za potrebe testa donela je instalacija Intel RST drajvera, a igranje sa opcijom Enable write caching je neznatno poboljšalo rezultate (kod mene sam ostavio Enabled, jer bez toga sam dobijao 3-4MBps lošije rezultate). Ostalo su sitnice vezane za OS uglavnom - standardne stvari koje možeš naći u skoro svim guideovima.

Ah, pa da, ja ni nisam gledao kako radi bez Intel RST, posto su mi dva obicna diska u raidu (Intel Matrix Raid) na istom kontroleru.

Nazad
Vrh Dno