Šta je novo?

Koja zvucna?

stankovic82

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2009
Poena
405
Imam jedan problem.Posto mi je raspored na ploci ocajan prilikom stavljanja GTX 260 graficke sam zauzeo jedan PCI slot,i ostao mi je jos samo jedan.U taj slot sam morao da ubacim mreznu kartu posto mi ista na ploci ne radi.Problem je sto sam zbog toga morao da izbacim asus xonar DS kartu jer nemam mesta za nju.Da li postoji neka alternativa,tj. sta moze da se pazari a da moze da funkcionise kako treba?
Da li je mozda ovo resenje? http://www.itsvet.com/proizvod/creative-sound-blaster-x-fi-surround-5.1/comp_comp_soundcard/39/76

Poslednja izmena:
Zdravo kolege, da ne otvaram novu temu ovde cu da postavim pitanje.
Koju zvucnu kartu da izaberem do nekih 60-70e? Gledam u tom cenovnom rangu su Xonar D1/DX , Creative X-FI Xtreme Music.. Meni treba vecinom za muziku al nisu iskljucene i igrice, za sada mi je favorit Xonar D1 vi sta mislite?

Ja bih licno isao na xonar D1 jel je creative uzasno poceo da smara sa driver/software podrskom.

Ma uzecu Xonar-a pa sta bude bude, nadam se da cu ostati zadovoljan!!!

Uzecu Xonara za nekoliko dana pa moze ako me ne mrzi jedan mini review😛

Poslednja izmena:
Postoji nesto sto se zove jiter i zasto i za digitalni out treba imati vrlo kvalitetnu implementaciju istog koja nikako nije ista na svim kartama
Most converter devices have very small buffers, a few bits, but dont reclock. They all have PLL's of one type or another. Jitter ALWAYS has an effect on these, usually a BIG effect. Only true reclockers reclock. True reclockers are: Genesis Digital Lens, Empirical Audio Pace-Car and DDDAC. The DDDAC throws away or inserts duplicate bits to stay in sync, so it is not bit-perfect. The reclockers have large memory-based buffers in them. ASRC is also affected by jitter. Some DAC manufacturers claim that all inputs to their DAC's are immune to jitter and jitter does not matter. I've modded enough DAC's to know this is simply not true.

Jitter is very difficult to eliminate and circuits that are immune to incoming jitter are rare. The new Sabre DAC chip claims to be immune, but I have to hear it to believe it.

Ne kapiram svaka proizvodnja zvuka iz racunara podrazumeva da ad konverziju , zvuk je analogna velicina u prostoru.... Govorim o pcm u naravno

Pa da, ali onde koliko sam video covek je govorio o bufer nedostatku DAC-a, tj. da nema dovoljno bita za konverziju. Dakle DA konverziju. Zvuk na pc-u je vec digitalan, tako da nema potrebe da se radi AD to DA konverzija kada je rec o digital out-u.

Pricam o onome sta si postavio, onaj citat nekoga gde se jasno navodi converter devices. 😉 Dakle DA konvertori.
Jitter postoji ali on se uklanja na strani reclocka kao sto isto tamo pise, tj na strani DA konverzije,
Jitter ALWAYS has an effect on these, usually a BIG effect. Only true reclockers reclock. True reclockers are: Genesis Digital Lens, Empirical Audio Pace-Car and DDDAC. The DDDAC throws away or inserts duplicate bits to stay in sync, so it is not bit-perfect.

E sad, poenta je sto je jedno slanje signala a drugo njegov put. Zato se i kaze da je najbitniji kvalitet izrade DAC da bi se jitter otklanjao. A to sa kog SPDIF uredjaja se salje ima uticaja, ali mnogo manje nego na strani primaca-obradivaca, tj. DAC-a.

A i sama poenta price je sto je bolje preko ovakve karte slusati na njenom DAC-u nego se zezati ikaciti na nesto sasvim levo, tj. jeftnijie se prodje uzeti neku drugu mnogo jeftiniju kartu sa SPDIF-om i slati na neki kvalitetniji DAC.

Kako ti nemas pojma o cemu pisec , to sto si sad rekao bi bilo tacno da ta jeftina karta ima opcijiu kacenja externog word cloka(koji bi vrsio sinhronizaciju i eliminisao jiter , sto se i koristi u pro opremi koja se koristi u studijima) sto naravno nije slucaj a i taj word klock kosta puno para , zato se oslanjamo na kavlitet ugradjenog wordckloka koji se veoma razlikuje od karte do karte ... ii to sta ima uticaja je veoma logicno digitalni signal su nule i kecevi ako ne stignu u rasporedu koji je na pocetku na izlazu dobijamo nesto sto nismo imali na ulazu tako da sve je bitno pa i ovo cak mnogo vise nego sto neki misle.... inace kvalitetniji dac nema ispod 500e tako da je veoma bitno obratiti paznju na to kako ga iskoristiti tj poslati mu valjan signal...

Poslednja izmena:
Ja pisem o tome sto si ti tamo kvotovao nekog lika i njegove reci, vezujuci za ovu temu. 😉 Poenta je sto je jitter koliko toliko zavisi i od samog SPDIF standarda, koji je btw odavno pregazen vremenom i ogranicen protokom. Najveca poenta je uvek dobar DAC koji jitter uklanja, a obezbedjivanje mismatched timing samplova je njegova stvar. Opet je fora i cuti jitter, jer uglavnom vecina ljudi i slabo razlikuje sta cuje za razliku od losih DAC-ova na zvucnoj.
Ne znam sta te u ovoj prici toliko zbunjuje, kad znas i sam da i sa najgorim kartama sa spdifom signal koji se posalje na odlican DAC ima bolji kvalitet nego zvuk odradjen na DAC-u lose zvucne karte. U tome je i cela poenta moje price, a i BTW setih se da si reko da si me stavio na ignore listu? 😀

(ja kritikovao nekog lika , el ti znas sta citas , kritikovao sam tebe)Sad znam zasto , dobro si me podsetio , niakakav dac ma koliko da je dobar nece da ispravi lose implementiran spdif na krdzavoj karti , da bolje je sa krsh integrushe na dobar dak ali malo gubi smisao ako je dac bas dobar , ti si imao komentar da je covek dzabe kupio esi da bi koristio samo spdif , a ja kazem da nije dzabe posto ju je lik verovatno koristio u studiu sa necim http://www.rme-audio.de/en_products_adi_2.php ovakvim ali ti si se nasao pametan da kazes kako je svejedno sa koje karte saljes digitalni signal , jeste svejedno ako saljes u 5.1 ili neki drugi materjal koji je kodiran(mada i tu nije svejedno, ali je razlika mnogo manje cujna mahom i zbog kvaliteta opreme na kojoj se slusa) i putuje kao data signal sa klasicnom data eror korekcijom i proverom paketa dok je pcm sasvim druga prica ali posto si ti najpametniji ja se iskljucujem (prosto neverovatno koliko se drzis necega sto si istripovao cak i kad nisi u pravu, i umesto da odustanes ti i dalje udaras glavom u zid i pokusavas da dokazes da si u pravu)over and out

Poslednja izmena:
Haha citam "kritikovao"... prvo lepo procitaj ti, rekao sam kvotovao u prevodu na srpski "citirao". 😀 Da si procitao, znao bi da sam pisao o onom "citatu" posta koji si okacio. 🙂

To je dokaz da ni ne citas sta pisem vec si samo zapeo o jitteru kao jedinom faktoru.

Kako god, niti znam ko prodaje tu kartu, niti zasta koristi, samo sam rekao da za te pare za koju je dao ako je koristio kuci mogao je da iskoristi njene analogne izlaze.
Za to dal je koristio u studiju nemam pojma, ali to je sasvim neka druga prica.

A ta prica sa bitstream kodiranjem (DD, DTS) ako je za to koristio onda je nesto sasvim nepotrebno, zbog gubitaka u kodovanju i ogranicenju bitrate-a ali to je takodje neka sasvim druga prica.

I da, mozes slobodno da se iskljucis, svaka diskusija sa tobom odavno iz ranijih postova se svodi uglavno na neko prozivanje i ne na normalnu diskusiju.

el si ti upste cuo neku kombinaciju o kojoj se pise ovde u zivotu pa da konstatujes i savetujes druge sta je bolje i sta je pametno?

O kojoj kombinaciji pricas? Ne znam sta se to ovde kombinovalo i koga sam ja savetovao?
Samo sam rekao moje misljenje o SPDIF kombinaciji i to je to.
Nadam se da opet ne izvacis out of context o cemu sam pricao. 🙂

Pa bas o tom tvom misllenju vezanom za spdif interne klok generatore , quarzne kristale i ostalu skalameriju koja se koristi da napravi taj digitalni signal , al bitno je da ti imas misljenje (koje je potkrepljeno sa ja mislim da je to tako) neverovatno....

Pa koje misljenje? Gubitak digitalni prenosom, pogotovo optikom je mizeran. Pogotovo takav gubitak je najvise smanjen kodiranjem i slanjem materijala preko njega zbog bufera kodeka. Ne znam na sta drugo aludiras?
Slusna razlika izmedju spdif-a na integrisanoj i na npr stx-u koji sam jedno vreme imao je gotovo nepostojeca u poslatom pcm signalu.

Pa koje misljenje? Gubitak digitalni prenosom, pogotovo optikom je mizeran. Pogotovo takav gubitak je najvise smanjen kodiranjem i slanjem materijala preko njega zbog bufera kodeka. Ne znam na sta drugo aludiras?
Slusna razlika izmedju spdif-a na integrisanoj i na npr stx-u koji sam jedno vreme imao je gotovo nepostojeca u poslatom pcm signalu.
Tebi treba da se nacrta PROBLEM JE U GENERISANJU DIGITALNOG SIGNALA A NE U PRENOSU a da se razumes malo u ono sto pises znao bi da je PCM nekodiran signal al ti zivis u 5.1 univerzumu

Nazad
Vrh Dno