Šta je novo?

Gran Turismo 5

Realno tesko je biti objektivan za simulaciju voznje, svi ocekuju neko ludilo a la NFS.
Vidim da ste vi izlozeni nikad gore na GT5, ja sam uzeo najvise iz razloga da isporbam bembare i jos neka kola u igri i da vidim tu foto realisticnu grafiku.

Pazi svako voli nesto drugo. Meni su nadraze trke NFS Hot Pursuit i Underground, jer me simlacija ne zanima toliko, bitno mi je dobra muzika i dobra zabava. No nebitno, volim kola mnogo, zato cu i da igram malo GT5,lako ce se to prodati ako mi ne odgovara.
Pocinjes da zvucis kao Driver. :D

Ma simulacije voznje na PCu, su neshto shto nikada ne moze da dobije visoku ocenu jer vecina to ne moze da igra, ili ih jednostavno ne interesuje. GT5 je potpuno drugachija pricha, to moze da igra i neko ko pojma nema niti ga interesuje, ali i neko koga interesuje ozbiljni aspekat trkanja. A pogotovo je dobar sada kada u GT Lifeu od nivoa odnosno iskustva zavisi koliko ce ozbiljno trkanje biti. Zato ova igra treba da dobije maksimalnu ocenu jer ima sve shto imaju sve ostale igre, vecina toga je uradjeno najbolje ikada + ima 5x vishe svega nego ostale igre...

Tebi je 89 na metacriticu lose :D ?

Pa ako je uporedish sa drugim slichnim igrama na drugim platformama u to vreme, GT4 je mnogo ispred svega, treba da dobije ocenu istu kao recimo GOW u svom zanru, a umesto toga dobio je ispod 90 na najjachim sajtovima. Secam se bash Briana Ekberga sa Gamespota, velikog automobilskog poznavaoca koji je opisao i napljuvao igru, a jednom kada je bilo takmichenje u Forzi, pa poshto spectator ne postoji on je bio jedan automobil koji je pratio ostale, imao je duplo jachi auto i nije mogao da stigne neke klince koji su se trkali tada :d:d Otprilike kao onaj geek shto je driftovao juche na gamespotu :d

Poslednja izmena:
Zasto? Poslednji dobar NFS je bio MW. Posle toga, sve losije i losije. :)

Naleteo sam na zanimljivu sliku, nadam se da nije bila:

rnUpm.gif

Poslednja izmena:
Igram zadnja 3 sata, nema sta osecaj je fenomenlan. Meni prvo zapalo za oko karting. Uf kako podseca na karting s drugarima na Adi, ali fenomenalno uradjeno, kakav lud osecaj brzine.
Imaju licence koje se polazu, bronza je lagano, srebro i zlato mora vezba, ali super su napravili. Moras odredjeno da ispunis da bi vozio trke.
Sta sve ima moze da se vidi na netu ( Tunning, Practice, Special Events - slicno prologu ), nego stvarno je dobro osmisljeno, izgleda vise od 1/3 su razne akademije voznje odlicno uradjene. Zvuk je do jaja, da one senke jesu kockaste ali koga briga to ne mozes da vidis dok vozis Ring ali zaista marginalna stvar, auto bruji, G25 trese, oko tebe leti ... Nemam pojma za online, cak ni pola ostalog nisam probao, ono sto sam probao odusevilo je.
G25 nije na listi gde su upravljaci ali radi i dalje je onaj lud raspored dugmica ali svi rade. Kvacilo radi ali mora opet trougao pre trke, ali samo sam 2 vozio sa kvacilom.
Osecaj voznje - ja licno vozim Accord Type S, koga nema ovde :) ali imaju one Accure TSX to je mislim to samo za USA trziste jedva cekam da probam to tu bi misim bio kompetentatan ali osecaj voznje je FENOMENALAN.

P.S.
Da odrase me 7200 kod nas ali, nisam mogao da cekam, sjeba me shopto imam onu Intezinu, a zavvi nisam siguran da bi doslo pre selece nedelje.

A shta mislish shta ima u 133Mb ? Igra je do sada bila neupotrebljiva, pucala stalno i bila puna bagova i zato su pre izlaska izbacili patch ? Daj mi link gde je iko nashao neki bag poshto ochigledno to pratish i znash o chemu prichash, a za 133MB treba da se nadje gomila bagova...

Al si ti fanboi... Sta se desava? Ako neko pocne nesto lose o GT5 odmah ti padne mrak na oci pa ne citas sta je napisano?

U 133MB staje online komponenta koja se ne nalazi na disku... Znaci nisu ISPRAVKE vec deo koji NEDOSTAJE na disku...

Ti bash nemash blage veze kako se jedna igra pravi ? Hocesh da kazesh da su igru pre mesec dana krenuli da shtancuju bez online komponente, a onda su za 30 dana napravili online od nule, testirali ga i sad pustili u vidu patcha ? :)

Ne citas bas najpazljivije, zar ne? Ono sto kazem je da u vreme kad su poceli da stampaju diskove online komponenta nije bila dovoljno stabilna... Zato i ide ovoliki update... Sem toga, da li si ti ikada napravio neku igru pa da govoris iz iskustva? Ja jesam...

Jel tebi dosadno pa si doshao u ovaj thread da lupetash ? Ko ce da opishe online kada do danas nije radio uopshte, a danas ceo dan vishe radi nego shto ne radi, to se zove testiranje. Online kakav treba da bude krece sa radom sutra kada igra zvanichno ide u prodaju, i zato ne postoji opis igre na bilo kom jachem sajtu...

Hmmm... A kako se onda za druge igre pojavi review pre izlaska igre? Kako to uspeva? Mislis da nesto kriju? Pa ako je tako kako onda da su casopisi dobili igru mnogo ranije, ali bez MP? Da si ikada radio igru znao bi da se test zavrsava MNOGO PRE nego sto igra treba da izadje... Tj takva je situacija ako ne zelis da izbacis poluzavrsen proizvod...

Igra josh nije izashla, tako da problemi sa serverima ne postoje, jer niko ni ne treba da se kaci na te servere, poshto igra nije zvanichno u prodaji...

Ajde videcemo za nekih sat vremena... Samo ne znam sta ces onda da kazes? Bas me interesuje koju ce srednju ocenu igra dobiti...

Stigao GT5, instalira se :D

@ malimrav

Ne treba trougao za G25, tako rece onaj Chris u jednom od filmica..

Bas me interesuje koju ce srednju ocenu igra dobiti...

Koga boli racq za srednju ocenu za ovakvu igru bre? Pa jesi video ko pise te ocene i reviewe?

Al si ti fanboi... Sta se desava? Ako neko pocne nesto lose o GT5 odmah ti padne mrak na oci pa ne citas sta je napisano?

U 133MB staje online komponenta koja se ne nalazi na disku... Znaci nisu ISPRAVKE vec deo koji NEDOSTAJE na disku...

Ok, neka bude da to nisu ubacili u igru namerno iz nekog razloga, kakve to veze ima sa bagovima i patchovanjem igre zato shto je poluzavrshena izbachena u prodaju ?

Ne citas bas najpazljivije, zar ne? Ono sto kazem je da u vreme kad su poceli da stampaju diskove online komponenta nije bila dovoljno stabilna... Zato i ide ovoliki update... Sem toga, da li si ti ikada napravio neku igru pa da govoris iz iskustva? Ja jesam...

LOL, radili su na tome 5 godina a onda su nestabilni online sredili za mesec dana :d Mnogo si smeshan....

Hmmm... A kako se onda za druge igre pojavi review pre izlaska igre? Kako to uspeva? Mislis da nesto kriju? Pa ako je tako kako onda da su casopisi dobili igru mnogo ranije, ali bez MP? Da si ikada radio igru znao bi da se test zavrsava MNOGO PRE nego sto igra treba da izadje... Tj takva je situacija ako ne zelis da izbacis poluzavrsen proizvod...

Pa moze i za ovu da se pojavi pre, ako je neko dobio igru pre mesec dana i igrao dan i noc da bi sve preshao, ali to se nije desilo. Prvo, ovo nije igra kao sve ostale koje se mogu preci za 5 dana. A drugo, vec sam rekao ONLINE JE UPALJEN DANAS i to u test fazi, kako je neko mogao to da testira vec i da ubaci ocenu za to ? U onom reviewu chovek je napljuvao online ladno, isto kao i sve ostale stvari, kao shto je damage, a on odvozao malo arcade i po tome dao ocenu, gde ni nema damage...

Ajde videcemo za nekih sat vremena... Samo ne znam sta ces onda da kazes? Bas me interesuje koju ce srednju ocenu igra dobiti...

Shta cemo da vidimo za sat vremena ?

Ja sam siguran da rade na nekom povećem patchu koji će biti live odma od starta. Drugih mogućih razloga za sakrivanjem datuma ne vidim.

Moj post od pre mesec dana, tačno sam znao šta će se desiti. :)

Ne razumem, ti si to rekao zato shto si "pogodio" da je igra bila bagovita pa su je odlozili da bi uradili patch ? :) Ja mislim da si promashio forum dechko :d

Poslednja izmena:
Opet ti isto... Probaj da sporije citas... Niko ti nije spomenuo da je potreban patch zbog bagova... Bio je potreban zato sto online deo nije bio na disku... A ako vazan deo igre nije na disku koji si kupio kako ces da zoves takvu igru? Sigurno ne kompletnom?

Sto se online tice, otkud ti znas da su ga sredili? I otkud znas da radi? I u kom je stanju kod? To ce se znati tek za par dana kada ce biti problema ili ih nece biti... Ako bude jos koji patch (ovaj put da ispravi bagove) onda ces znati i sam zar ne?

Sto se ocena tice, nema ih zato sto niko ne zeli da oceni nekompletnu igru... Za to im treba i MP komponenta... To cekaju... Sad je zvanicno 24/11 pa ce polagano da pocnu da testiraju... Vidim da su neki najavili da ce se review pojaviti ujutru...

Ocene same po sebi nisu najvaznija stvar... Ali ti ukazuju sta da ocekujes... Normalno je da ocekujes da igra sa 30% vecom ocenom bude generalno bolja od one sa manjom zar ne? Sto se mene tice, ja uglavnom procitam review kad izadje i vidis sta su pohvalili a sta ne... Retke su igre koje narucim kao preorder...

Doduse, da sam i ja toliko hvalio GT5 a pljuvao skoro sve ostale igre kao ti, verovatno bi i ja morao da slepo tvrdim da je to najbolja igra ikada :p

Vampir, sve to sto pricas nema veze sa vezom.. Sta si hteo da kazes time da ako Online nije na disku, da je to nekompletna igra? :d Sta to znaci, onaj koji hoce da igra online, mora da ima internet konekciju zar ne, kako je onda to on uskracen? Mora da se konektuje pa mora.. sad kakve veze ima da li ce poceti da igra odmah ili ce skinuti patch od 100 mega? Da fali neka komponenta iz 'kampanje', pa da kazes.. ali ovako, u svakom slucaju moras online, ne kapiram sta hoces da dokazes.. :)
A za review-ove, opet ponavljam, mozda i imaju neki kredibilitet ovako kad nemas predstavu ko su, ali kad malo zaviris i vidis ko to ustvari sve ocenjuje, onda totalno sve te ocene i opisi padaju u vodu... Neke igre ne mogu da se ocene, nije to akciona avantura, predjes pa das ocenu..

Poshto nema smisla prichati dalje, samo cu reci jedno. Ja pratim GT5 od prvog dana kada su ga najavili, a pre neki dan sam ga vozio, a ti niti si ga probao niti te interesuje, ali ipak sve znash o tome, i meni otvarash ochi :d Bravo :d

Koja filozofija oko online update-a znaci strasno...

Cinjenica je da taj update nema nikakve veze za bagovima vec sa enable-ovanjem online moda, kao i zastita protiv piraterije...

Ko hoce da igra single player a nema internet konekciju opet dobija kompletnu igru tako da ne vidim razlog za dalju raspravu...

Au kako je odradjen Nordschleife , gubitak FF-a pri odvajanju auta od asfalta i vracanje pod losim uglom... priceless , bezanje dupeta kod FR masina u krivinama... a kad sam probao prvi put GT5 mislio sam da je nasminkani GT5p , ne da sam pogresio

Ala ste zadrvili sa bagovima i apdejtima. Evo ako ih bas toliko volite dok sam gledao snimke slucajno sam naleteo na jedan, verovatno vec ispravljeno i gotova prica.
Ajde sada kacite te klipove, muka mi da gledam ove sa iscrtanim putanjama. :D

Poslednja izmena:
@driver

Ja ti ne govorim o igri, vec o cinjenici da si rekao da je kompletna... Pogledaj na kutiji ako si igrao... Da li pise da podrzava online meceve? Da li si to dobio kad si je instalirao (bez update)? Ako nisi onda nije kompletna...

Sto se samih reviewera tice, svejedno mi je ko su oni... Njihov posao je da testiraju igre i daju svoju ocenu... Mislis da bi mogao bolje? Onda posalji svoj CV nekom od tih sajtova i pocni... Ako te prati dovoljan broj ljudi to znaci da si dobar... Naravno, uvek ima slucajeva da izdavaci uticu na novinare... Ali to se lako resi... Gledaj ocene posetilaca i komentare... I citaj review...

Sto se same igre tice u pravu si da me ne interesuje preterano, ali je neverovatno zanimljivo citati tvoje postove... Pravi primer totalne neobjektivnosti... :D Steta sto je igra izasla pa je neces vise hype-ovati...

Ja ti ne govorim o igri, vec o cinjenici da si rekao da je kompletna... Pogledaj na kutiji ako si igrao... Da li pise da podrzava online meceve? Da li si to dobio kad si je instalirao (bez update)? Ako nisi onda nije kompletna...

Opet ti sa kompletnim-nekompletnim izjavama, taj update nije DLC vec je unlock, nesto kao sto je Wipeout HD imao u svoje vreme (samo sto ne mogu da se setim da'l je to bilo za online ili singe), skines osnovnu verziju igre i skines unlock...

Ne razumem, ti si to rekao zato shto si "pogodio" da je igra bila bagovita pa su je odlozili da bi uradili patch ? :) Ja mislim da si promashio forum dechko :d

Ne već su sigurno naišli na neli last minute problem, i zbog toga to dvonedeljno odlaganje i čekanje do samog kraja da bi se objavio datum ;)

Opet ti sa kompletnim-nekompletnim izjavama, taj update nije DLC vec je unlock, nesto kao sto je Wipeout HD imao u svoje vreme (samo sto ne mogu da se setim da'l je to bilo za online ili singe), skines osnovnu verziju igre i skines unlock...

ma unluck je za ono sto je vec na disku... to je obicno kod koji otkljucava (pogledaj oba DLC za Sport Champions... vidis da su manji do 100k)... Velicina od 133MB ti sama ukazuje da je tu nesto vise od pukog otkljucavanja onoga sto je na disku...

ma unluck je za ono sto je vec na disku... to je obicno kod koji otkljucava (pogledaj oba DLC za Sport Champions... vidis da su manji do 100k)... Velicina od 133MB ti sama ukazuje da je tu nesto vise od pukog otkljucavanja onoga sto je na disku...

Sto da ne iskoriste priliku kad vec izlazi update/unlock za Online, sto da ne iskoriste priliku da urade jos nesto sto im je promaklo, ispeglaju nesto.. uvek ima nesto da se poboljsa, makar bila sitnica.. jednostavno ne postoji savrsen proizvod. Preveliku si frku napravio oko ovoga, to ti je isto kao firmware-i za PS3, moram ih instalirati ako hocu da nastavim da koristim PSN.. zasto ne bi instalirao patch, pa ja HOCU da sto cesce izbacuju patcheve, uvek ce biti nesto da se popravi i dopuni.. To ce uticati samo na Online i na fiziku eventualno, svako koga to ne interesuje i igra samo karijeru, nema ni potrebe da update-uje..
I opet ti o revieowima, stvarno je besmisleno gledati ocene IGN-a i Gamespota za ovakvu igru, osim ako nemas 10 godina i zanima te koji auto je ubica..

Poslednja izmena:
Sto da ne iskoriste priliku kad vec izlazi update/unlock za Online, sto da ne iskoriste priliku da urade jos nesto sto im je promaklo, ispeglaju nesto.. uvek ima nesto da se poboljsa, makar bila sitnica.. jednostavno ne postoji savrsen proizvod. Preveliku si frku napravio oko ovoga, to ti je isto kao firmware-i za PS3, moram ih instalirati ako hocu da nastavim da koristim PSN.. zasto ne bi instalirao patch, pa ja HOCU da sto cesce izbacuju patcheve, uvek ce biti nesto da se popravi i dopuni.. To ce uticati samo na Online i na fiziku eventualno, svako koga to ne interesuje i igra samo karijeru, nema ni potrebe da update-uje..
I opet ti o revieowima, stvarno je besmisleno gledati ocene IGN-a i Gamespota za ovakvu igru, osim ako nemas 10 godina i zanima te koji auto je ubica..

Ma meni je svejedno... Samo malo zezam drivera... On uvek pljuje sve igre da su poluzavrsene i 'za decu', pa reko' da ga malo zezam :D Sto se update tice, ne smeta mi to... Ionako je cinjenica da skoro svi izbacuju nezavrsene stvari... Bolje da isprave ranije nego kasnije :D

BTW kako ces iz ocena videti 'koji je auto ubica'? Mene najcesce interesuje igrivost i prica... Grafika i zvuk mi nisu preterano vazni (a tome obicno daju veliku prednost)... Zato ja citam sa vise mesta i gledam samo ono sto me interesuje... Naravno, najbolje je kad probas demo...

Mene najcesce interesuje igrivost i prica...

Igrivost u GT-u je onako, a prica je sr*nje, tako da obavezno zaobidji i ne smaraj vise...

Sto se tice ovog "napredovanja" kroz igru, mozda to i nije tako lose, to je verovatno jedini nacin da nateraju ljude koji nemaju pojma da "nauce" da voze i da ne divljaju. Ovi koji su HC ce se snaci u svakom slucaju. Ipak je GT ogromna igra, nije pravljena za 5 frikova, ko zna ko ce sve da je pokupuje u onih 15 miliona...

Poslednja izmena:
Ja mislim da karijera je sasvim dobra stvar, jer ljudi su dosta povrsni i lenji, ono zanima ih mozda 1 ili 2 staze, nekoliko automobila a ovo ostalo nece ni da vide, a ovako kroz karijeru ipak te malo "nateraju" da isprobas neke nove automobile, neke nove staze i stvari u igri, pa kroz karijeru sigurno ces otkriti i zavoleti neke stvari u igri koje ti ne bi pale na pamet.

Jeste primetili da su i neke staze 'standard'? :) Bukvalno kao direktno prenete iz GT4, ili cak GT3, grozno izgledaju.. Gadno su se istripovali sa ovim standard fazonom, ajde za automobile, ima dovoljno Premiuma, ali za ovo malo staza sto ima, da su samo copy-paste iz starijih verzija? :)

gran-turismo-5-playstation-3-ps3-426.jpg

gran-turismo-5-playstation-3-ps3-502.jpg

gran-turismo-5-playstation-3-ps3-447.jpg

Poslednja izmena:
Instalirao sam sinoć igru (ne i patch), celih 50 minuta, jer sam hteo makar da je probam pre nego što legnem i naiđem na prilično iritantan problem :mad:

Naime, PS3 mi je povezan optičkim kablom sa Z-5500 i nema zvuka iz igre! Dok sam u XMB ima zvuka na Logiju, kako uđem u igru Logi na ekranu ispiše Dolby Digital ali nema zvuka uopšte, dok recimo preko HDMI dobijem zvuk na TV-u.

Jutros instaliram i patch (igra mi je ladno tražila da instalira još 8GB na HD!) ali problem je i dalje prisutan :(

Vrh Dno