Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

postoji li mogucnost da na F70 dobijem fotografiju osobe i iza nje potpuno zamagljenu pozadinu, kao sto to moze svaki iole ozbiljniji fotoaparat? drugar na svom nikonu samo spusti F na 2.8 i to je to... na F70 f je minimum 3.3...

p.s. postoji pro focus mod, koji je totalno neupotrebljiv, osim ako nisi na makro modu... kapiram da su tim pro focus-om hteli da dobiju ovaj efekat, ali neuspesno...

Plitak DOF=maksimalan zum+macro mode+najveci otvor blende i pozeljno je da bde sto veca razdaljina izmedju objekta slikanja i pozadine koja treba da bude mutna.

I sto je veci zum, to je maksimali otvor blende manji. To nema veze sa aparatom, vec sa fizikom.

Као што је већ речено, распали зум колико год узслови дозвољавају и гледај да буде већа раздаљина између онога кога сликаш и позадине.
И леба ти баци неку слику од тог ортака што са компактом потпуно замути позадину :) Прилично сам сигуран да је то немогуће, то тешко могу и ови што имају f2.0, јер је сензор превише мали...

Ako hoces da mutis pozadine zreo si za dslr

Nije dovoljno samo zamutiti pozadinu, vec je zamutiti "kako treba". Razlika izmedju mutne pozadine (bokeha) izmedju velikih i malih senzora je drastichna, upravo je to jedna od bitnih stavki ne samo koliko ce biti zamuceno vec i "kvalitet" tog zamucenja. Na malim senzorima to je chesto vrlo iritirajuce, pogotovo ako je neshto "shareno" u pozadini.

Tako da ako hocesh da mutish, DSLR ti ne gine, i ne gledaj Olympusa i slichne sa 'malim' senzorima...

Ako objektiv nema konstantan max. otvor blende kroz ceo raspon, onda je čak bolje koristiti širi opseg i približiti se, ali sa otvorenijom blendom.

Ako jedan isti kadar dobijete i sa širim objektivom i sa tele - žižna daljina ne utiče na DOF, samo na perspektivu i na kvalitet bokeha (zbog različite konstrukcije). U slučaju da ste dobili isti kadar - DOF zavisi samo od otvora blende.

Veća žižna daljina daje plići DOF samo ako zadržite istu razdaljinu od objekta koji je u fokusu. Ako objekat zauzima isti deo kadra i ako vam blenda ostaje ista, svaka žižna daljina će dati DOF iste dubine.

Pa ja sam pisao sa stanovišta da je veličina senzora konstantna - znači kada se koristi jedan isti aparat. Nisam uzimao u obzir da veličina senzora može da se promeni - pošto bez kupovine novog aparata obično ne može. :)

A što je veći senzor lakše se dobije plitak DOF.

Uzmimo na primer objektiv od 50mm na full frame aparatu i na 1.6x krop aparatu.

Pri istoj udaljenosti od objekta, krop aparat će dati čak malo plići DOF (ima manji CoC), samo što će krop aparat da iseče samo centralni deo kadra i dobićemo efektivnih 80mm. Znači da bi dobili isti kadar sa krop aparatom moramo da se odaljimo od objekta - i na taj način dobijamo dosta dublji DOF.

Što je veći krop faktor (manji senzor), to je ova razlika drastičnija.

Као што је већ речено, распали зум колико год узслови дозвољавају и гледај да буде већа раздаљина између онога кога сликаш и позадине.
И леба ти баци неку слику од тог ортака што са компактом потпуно замути позадину :) Прилично сам сигуран да је то немогуће, то тешко могу и ови што имају f2.0, јер је сензор превише мали...

hvala. hehe nisam ni rekao da ortak to sa kompaktom radi, u pitanju je neki nikonov dslr... zaboravio sam koji model... :d

Ako hoces da mutis pozadine zreo si za dslr

vrlo rado, ali i o ovim malim *ranjima znam vrlo malo, a kamoli o dslr-ovima... :wall:

hvala svima na odgovorima, pokusacu sve sto je u mojoj moci, tj. aparatovoj.... hehe

Da aktiviram topic ponovo...
Imam stari canon A520 koji hocu da zamenim za neki bolji aparat. Odavno merkam ovaj f70 jer citam da je sjajan u low light uslovima na visim iso vrednostima, barem za te pare za koje kosta.

Sada vidim u ponudi brdo ixus-a za cenu od 150-190e , modeli ixus 95, 100, 105, 120 IS. Toliko para i planiram da izdvojim za novi aparat, max max 200e.

S obzirom da sam prosecan korisnik koji poznaje samo osnove digitalne fotografije, ali volim po malo i da cackam i slikam iz cistog zadovoljstva, najblizi sam kupovini fuji-ja f70 jer ima koliko vidim i manuelna podesavanja.

Da li za taj novac postoji neki ixus koji bitno "sije" ovog fuji-ja u kvalitetu slike ili se u medjuvremenu u kategoriji kompakata (ili aparata velicine canona a520, veci ne bih kupovao) pojavio neki "best buy" koji ne daje mesta razmisljanju sta kupiti? Ako nije , pazario bih f70.

Hvala unapred na pomoci

Mislim da na ixus-ima nema manuelnih podesavanja, tako da ako ti je to bitno, onda oni u startu otpadaju. Ja imam f70EXR vec neko vreme. Sta ja znam. Aparat jeste dobar, to je cinjenica i verovatno vredi tih 200 evra koliko kosta, ali ja iz nekog razloga nisam fasciniran njime. Po meni ako hoces relativno cistu sliku, ne treba prelaziti iso400. Vec iso 800 ima dosta suma, 1600 jos dosta vise, a 3200 je skoro neupotrelbjiv. Koliko sam shvatio zeznuli su na celoj ovoj novijoj generaciji fuji-a to sto su pratili zelje maloumnih kupaca i trpali gomilu nepotrebnih megapiksela na mali senzor. Time su znacajno smanjili velicinu samog piksela na senzoru, a velicina piksela, je kljucna za dobar low light. Dakle treba kupiti aparat. I dalje je to jedan od boljih low light-a bar koliko ja ovako povrsno pratim, pogotovo za te pare, ali mislim da su stariji modeli fuji-a bili dosta superiorniji sto se toga tice. Pogledaj mozda f200EXR. Ja sam se dvoumio izmedju njega i f70. Mislim da on ima nesto oblji iso, ali je zato nesto vecin dimenzija i ima manji opticki zum.

Nego da pitam i ja nesto. Posto mi je riknula kartica na f70, neka kineska preko ebay-a kupljena, hocu sada da uzmem novu. Medjutim nisam pratio desavanja oko toga, pa sada vidim da u ponodi postoje SDHD, SDHC kartice, a klase idu od 2, pa cak do 10! Ima neka od 4Gb, SDHD, class 10, transcent. Koja je razlika izmedju HD i HC i da li neko zna koliko ovaj fuji moze da cita brzo, odnosno do koje klase ima smisla kupovati karticu?

Manuelna podesavanja mi nisu presudna. Ako neki od ovih ixus-a pravi osetnije bolju sliku od fuji-ja , a isti je cenovni rang,uzeo bih ixus. Zato i postujem ovde,jer sam laik u svetu digitalaca i savet iskusnijeg je uvek dobro dosao. Taj fuji f200 kosta skoro 250e, sto mi je preveliki dodatni izdatak zarad malo boljeg iso-a.
Aparat koji zelim kupiti ne mora biti kompakt po svaku cenu, nemam ni sada kompakt, ali pozeljno je da je manji, to samo znaci lakse nosenje=vise nosenja=vise fotografija.

Posle mog canon-a a520 i velikog suma vec na iso200, cenim da bih bio odusevljen i sa malo sumovitijim iso800 :) Meni je bitno da za te pare koje mogu da dam nema nesto drasticno bolje, ako nema, to povlaci da se nisam prevario kupujuci f70.
A nadam se da sam dao iole dobre smernice sta zapravo zelim da kupim da biste mi mogli uzvratiti konkretnim savetom.

У правим рука ништа још увек не прави боље слике од овог Фуџија за те паре, тако да слободно купуј. Шума наравно да има, али за 2 ISO степена мање од конкуренције, и што је мени веома битно у питању је зрнаст шум а не онај замрљани који се виђа на већини апарата.

i ja bih da kazem da sto vise eksperimentisem sa f70, sve vise mi se dopada ono sto moze da postigne...

p.s. a i iso800, iako mi se u početku nikako nije dopadao šum uopšte, sada sam se veoma navikao i štaviše smejem se kada vidim šta prave drugi kompakti na iso800, mislim da ne moze da se poredi sa onim što uradi f70...

Poslednja izmena:
Da li neko zna, da li postoji mogucnost da se radi lens correction za kompakte (iliti u ovom slucaju F200)? Znam da moze u photoshopu i slicnim programima ima, ali koje vrednosti da stavim u zavisnosti od zizne daljine? Za DSLR vec postoje preseti.

Kupio sam f70. Prvi dan sam bio toliko razocaran zbog velike kolicine suma na slikama da sam hteo da ga odmah prodam. Medjutim...Malo sam se raspitivao i ceprkao i pronasao gde je problem. Prethodno sam imao canon a520 koji kao verovatno i svi canon-i odradi redukciju suma da nekad i pretera, tako da mi je "image sharpening" na monitoru laptop-a bio na maksimumu da bi slike bile ostre. Kako su slike na fuji-ju same po sebi dosta ostre, efekat je bio da mi je svaka slika bila jako zrnasta. Posle podesavanja monitora stvari su sada sasvim drugacije.
Prezadovoljan sam posle 10ak dana pucanja sledecim stvarima: opticki zum 10x u kombinaciji sa stabilizacijom sjajno funkcionise, slike na iso400 pa cak i na iso800 su sjajne u odnosu na taj cenovni rang,aprat je mali,brz i zaista sam zadovoljan.
Imao sam u rukama moj aparat i ixus 80is, pucao sam fotke u identicnim uslovima pa poredio i meni (subjektivno misljenje naravno) ixus-ove fotke izgledaju mnogo izvestacenije u odnosu na fuji, pogotovo u uslovima gde ima mnogo kontrasta na fotografiji, ixus je tu 2 stepenice iza.
Slikao sam sportske treninge u zatvorenom po danu i po vestackom osvetljenju, zivotinje u beo zoo po suncu i predvece, fuji se sa svim tim uslovima sjajno izborio, pun zum od 50mm na iso 400 u zoo vrtu negde oko 17h kad je sunce vec slabo i opet sjajna slika, odusevljen sam!

Mane aparata - ocajan video mod, nije presudan ali lepo bi bilo da je bolji, nije ni to sto je vga kvalitet nego je sav zrnast, ma ocajan , takodje baterja je dosta slaba, ispuca max 130-140 fotki, tako da je kupovina rezervne izvesna.
Sve u svemu , zadovoljan sam, cenim da ce fotke biti jos bolje kada aparat proucim kako treba. Za sada sam slikao samo na p modu i na manual, ostali modovi su bezveze manje vise. EXR mod ili ne razumem jos uvek ili ne valja, uglavnom nisam sa njim uspeo dobiti bog zna sta.

Poslednja izmena:
P и M мод су у суштини све што ти треба. Једино ће осим тога понекад да ти устреба неки од оних зезалица модова, нпр Pro Focus или Pro Low Light. Погледај претходне стране ове теме, постављао сам ја оптимална подешавања за тај P мод.
Додао бих једну ману коју има овај апарат а то је слаб блиц. Не знам тачно како ова џепна конкуренција стоји по том питању, али овај је генерално слаб, што се може видети и по величини блица. Са друге стране добар ISO ће често да анулира тај слабашан блиц, али некада тај недостатак снаге може да засмета.

Znaci exr mod ni ne treba koristiti? Cak ni u modu dr priority sa dr800% kad zakljuca iso na 200?
Kakva je konkretna "korist" od tog dr800%, u kojim uslovima je dobro dosao i na koji nacin se to manifestuje na slici?
Sada sam opalio sa terase dve fotke, obe iso200, jednu na p programu sa dr200% i drugu na exr dr iso auto 800 (on ga zakljuca na 200) i dr800% i ne vidim nikakvu razliku? Dan je je suncan.

Blic jeste prilicno slab,slazem se.

ne znam koliko si u toku sto se tice f70 ali sa njim treba slikati iskljucivo na m velicini slike tj. na 5 megapiksela jer su slike bolje i sa vise detalja nego one na 10mp. Cudno ali tako je.

Е да, изузетак је тај DR мод, када га поставиш на 800% а он ти закључа ISO на 200. Како ће то да се види зависи од конкретне сцене коју сликаш, требао би да ти сачува мало прегореле делове и да ти мало извуче сенке. Налазио сам раније баш добре примере, али нешто сада гугл неће да ме слуша :)

Jos jedno pitanjce, cas uspem na iso 100 u p modu podici dr na 400% cas mi tu opciju ne nudi, vec samo dr100%, mislio dam da je do film moda ali nije , u cemu je fazon? I da li je uopste mnogo bitno to forsirati?

Kad ugasis Flash imas 400%, a kad upalis automatski ti vraca na 100%. Inace za ovo dr 800% si u pravu kad si rekao da si procitao da je za jako sunce i bljestece kadrove.

Ja slikam u Auto EXR modu sa ugasenim blicem i u P modu sa auto blicem. Ostala podesenja ne znam napamet. Uglavnom ovo je kombinacija koja mi najvise odgovara. Zeni sam namestio na P, blic na auto i rekao NE diraj i ne daj nikom drugom da dira. Slike uvek na M (5mpix).

Zaboravih da napisem za mene najvecu manu aparata - na svim automatskim modovima (oni su 90% od svih modova aparata) aparat dize iso vrednost gotovo uvek makar na 400, cesto cak i na 800 ili 1600 bez ikakve potrebe. Tako da i neki naizgled zanimljivi modovi padaju u vodu.
Da nije p i m moda , aparat bi bio ocajan, ali ovako je odlican :)

Nazad
Vrh Dno