Šta je novo?

z5500 vs hifi

@Гизмор
Ех сад га претера, "стерео је за слушање плоча" :p. Супер је "компјутерски" 5.1 за филмове и игре али музике се нећеш наслушати. То су једноставно системи за другачију намену. 5.1 за филм/игре, 2.0 за музику. И немојте одмах рећи "е није тачно за 5000е има 5.1 који хебе кеву свему", држимо се планете земље :).

Нема то везе са истанчаним слухом, било ко на овој планети приметиће дообру разлику између појачала/звучника за 350е и З5500.

Ево алтернатива, имају КантонГЛЕ402 које ја узех за 200е и купи се половно појачало за 100е, неки од сонара за 40е-60е и за исте паре имаш систем који ће апсолутно изути з5500 у квалитету и свако ко чује то после нема враћања назад.

Postoji i 5.1 muzika ali da ne ulazimo sad u ukus ko voli okruzujuci 3D a ko prednji 2D zvuk :D
Opet se pominje kvalitet sa 2 zvucnika. Ljudi, pricamo o 5.1 sistemu sa dig ulazima, dac i dekoderima. Namenjen je onima kojima je to potrebno. Kome nije kupice polovni stereo za te pare koji izuva i pneumatsku busilicu sa bukom koju proizvodi :p
Sto se tice X-Fi nisam mislio na EAX vec uopsteno na kvalitet koji daje na svim kanalima.
Sto se tice one neproverene kombinacije, odbacite i da su dobra i da su losa zamena za Z-5500. Kad neko to kupi i proveri, pozove jos par ljudi da cuju pa mozemo da pricamo da li vredi ili ne.

Ova rasprava izgleda ovako:

Običan korisnik = OK
HiFi fanboj = HFF

OK: Treba mi neki gotov 5.1 sistem na koji mogu istovremeno da povežem komp, ps3, dvd plejer, sat resiver, tv? p.s. Budžet mi je maksimalno 350€.

HFF: Skupi 1000+ € pa dođi da pričamo.

OK: Ali ja imam samo 350 € i ni cent više.

HFF: Pa to ti kažem skupi hiljadarku, a ako nisi spreman da daš 1000+ € bolje je da ne slušaš ništa!

OK: Pa kako da gleam film bez zvuka, igram igrice...?

HFF: Ako ne daš 1000+ € bolje da ne slušaš ništa tj da budeš gluv ili ti da gledaš neme filmove.

OK: Ne razumem:

HFF: Pa lepo sve ispod 1000 € za za HiFi sistem je atak na bubne opne.

OK: Meni ne treba HiFi sistem, već nešto za gledanje filmova igranje igrica!

HFF: Grešiš tebi treba HiFi ali ti to neznaš.

OK: Sad videh da se logi Z-5500 uklapa u budžet i ima konektivnost koja je meni potrebna. Šta mislite o tome?

HFF: To je klasišna gomila plastike koja ne može da prismrdi HiFi sistemima od par K €!

OK: Ja nemam toliko para i ne treba mi HiFi sistem!

HFF: Onda je bolje da gledaš neme fimove i igraš igrice koje nemaju zvuk!

OK: Ne razumem ja sam pitanje postavio na benčmark forumu u delu o komjuterskim zvučnicima a ne na nekom HiFi forumu.

HFF: Nema veze gde si postavio, bitno je to da ti treba HiFi sistem i da njega ne možeš da kupiš bez 1000€.

...

P.S. Da pitam ja vas HiFi stručnjake, ko od vas poseduje sistem skuplji od 10k €? Pošto se zna da na pravim HiFi sistemma jedna komponeta košta daleko više od 10k €, kao i to da je sve ispod toga konfekcija, skrnavljenje tj da su to dečije igračke u odnosu na HiFi sisteme za ozbiljne audiofile.

P.S. Da pitam ja vas HiFi stručnjake, ko od vas poseduje sistem skuplji od 10k €? Pošto se zna da na pravim HiFi sistemma jedna komponeta košta daleko više od 10k €, kao i to da je sve ispod toga konfekcija, skrnavljenje tj da su to dečije igračke u odnosu na HiFi sisteme za ozbiljne audiofile.

Hehehe.... def ima istine u ovome...... osim ovog zadnjeg :) Tu si se malo zeznuo jer High-End je najskuplji segment u HiFi. Mada pocinje u nizem cenovnom rangu da, za prvoklasne audiofile sve ispod 10-ak k e($) nije vredno pomena. Pogledati na youtube klip" Grcki klub audiofila". :) Imas srednji rang HiFi koji je opet koliko skup za prosecnog Srbina toliko i neuporedivo bolji od ovog o cemu pricamo, toliko i dosta jeftiniji od High-End opcije.

Ma to je samo jedna kombinacija sastavljena za 10 minuta, možda može i nešto bolje da se iskopa. A i zašto ne bi lepo radilo? Pazi, to o čemu ti pričaš su već audiofilske nijanse (akustika prostorije, uklapanje zvučnika i pojačala po karakteru zvuka, etc). Sa tehničke strane gledano, nema tu šta da se isprobava, radiće odlično kao zamena za bilo koje komp zvučnike, to ti je valjda očigledno. Odmah sam i rekao da je vufer slabiji nego Logijev, ali ga ima, dok je sa druge strane sve ostalo jače nego u Z5500 sistemu, a kombinacija košta skoro isto, ako uzmemo u obzir da imamo overhead u vidu 2 mala pojačala koja se ne koriste, a uračunatu su u cenu, pa je zato i skuplje malo.

Nije da nema ništa bolje od Logija za te pare, nego nema na našem tržištu. Ovde bre kad hoćeš da kupiš jedan pišljivi kabl određene namene moraš da prevrneš pola Beograda. Ponuda je nikakva, drži se par brendova i to uglavnom ono najprodavanije od njih. Postoji masa zanimljivih stvari koje su kod nas na žalost nedosupne. Logi i Altec su Srbima kao Golf 2, to su prodavci skontali i samo se to valja.

Postoji i 5.1 muzika ali da ne ulazimo sad u ukus ko voli okruzujuci 3D a ko prednji 2D zvuk :D
Opet se pominje kvalitet sa 2 zvucnika. Ljudi, pricamo o 5.1 sistemu sa dig ulazima, dac i dekoderima. Namenjen je onima kojima je to potrebno. Kome nije kupice polovni stereo za te pare koji izuva i pneumatsku busilicu sa bukom koju proizvodi :p
Sto se tice X-Fi nisam mislio na EAX vec uopsteno na kvalitet koji daje na svim kanalima.
Sto se tice one neproverene kombinacije, odbacite i da su dobra i da su losa zamena za Z-5500. Kad neko to kupi i proveri, pozove jos par ljudi da cuju pa mozemo da pricamo da li vredi ili ne.

Има 5.1 музике али тотално је непрактична. Прво тешко се налази музика снимљена у 5.1 формату, друго не можеш за исте паре да имаш 2.0 и 5.1 систем истог квалитета, треба 4х више кеша за 5.1. Треће непрактичност позиционирања, шта ћеш ако не седиш баш у центру собе намењене само за "аудио доживљај", ако ти је сто за комп ТВ у неком углу... *******ција.

Није сад баш да је з5500 нека ексклузива :p, ја сам га чуо у радњи.

Poslednja izmena:
Naslov teme je dat tendenciozno kako bi se skuplil svi pljuvači i tu opljuvali jedan kompjuterski sistem poredeći isti sa HiFi sistemima. Tj zdušno pokušavaju da prikažu kako neko tamo misli da su z5500 bolji od HifI sistema. Što je savakako daleko od istine svi, ali svi znaju da je z5500 lošiji od HiFi sistema, no isto tako HiFi sistemi su daleko skuplji od logija i tu se gotovo svi slažu. Osim naravno par HiFi "stručnjaka" koji bezuspešno pokušavaju da dokažu da za iste pare može da se sklopi 5.1 HiFi sistem sličnim brojem konekcija kao z-5500.

Ono što sam ja pokušao da kažem u post skriptumu je da pojedinci pokušavaju da ismevaju ljude koji nemaju para za nešto skuplje kao i to da im dotični kompjuterski komplet rešava sve probleme po pitanju igrica i filmova. Po fazonu de daješ pare za tu kantu prodaj bubreg, digni kredit i kupi HiFi. Pritom sami ti savetodavci imaju low-end HiFi opremu i oni iz mid ili hig-end segmenta njihovu opremu smatraju igračkama pa niko ovde ne pokušava da ih ismeva.

Uf kakva tema. Pa ovo je haos :)

Bio sam u dilemi sta da uzmem pre 2 nedelje (moj post je cak citiran u prvom postu teme).

Iznecu moj stav i sta me je navelo na odluku da pazarim ovaj sistem.

Pocetni uslovi u kojima ce se koristiti:
-soba 3.20 x 3.20
-kuca (mogucnost glasnijeg slusanja - ne preterano)

Namena i potrebe:
-Primarno surround zvuk (5.1) za filmove i igre (Bad Company 2 WARTAPES anyone?)
-Za muziku: cistiji i glasniji zvuk od trenutnih Creative plastikanera (T5200) - nisam zagrizeni audiofil ali imam par albuma enkodovanih sa FLAC
-DIGITALNI IZLAZ: -Da izbegnem kupovinu skupe zvucne karte - ploca ima DIGITAL OUT
-Mogucnost da se poveze na bluray player i TV (oba imaju samo digital out za 5.1)

Naravno cena je bila znacajan ogranicavajuci cinilac. Planirao sam da utrosim do 350EUR. Kao sto se gore vidi, nisam imao potrebu za preteranim ulaganjem u kojekakve HIFI sisteme, ali sam sve uzeo u obzir (procesljao sam player.rs surround sisteme sekciju npr).

Primarni izbor je bio Creative soundworks 710 (iako nema digital out) ali ga vise nema nigde u ponudi. Pa sam se zainteresovao na Microlab H500 i H600. Ni njih nisam nasao u ponudi. Poslednji izbor su bili Z5500 koji su se uklopili u tu cenu i sve kriterijume. Takodje imam pozitivna iskustva sa njihovom tehnickom podrskom tako da sam na neke probleme gledao kao na "izolovane slucajeve".

Naravno da sam se vrlo neprijatno iznenadio kad su stigli sa fabrickom greskom (ipak je 360 eur, koliko sam ih platio, nesto sto mora da garantuje bar kvalitetniju kontrolu kvaliteta). Ali dobro, bar znam na cemu sam. Ipak sam ih malo probao i sasvim su zadovoljavajuci za gorenavedenu namenu (kao kvalitetni 5.1 zvucnici). Novi mi stizu za koji dan pa se nadam najboljem. U najgorem slucaju cu ostati bez zvucnika, kupiti neke bolje sluske i uloziti u Crossfire posto mi je zvuk sekundarna stvar.

Zato je ova tema krenula u pogresnom pravcu posto uporedjivanje PC zvucnika sa HIFI sistemima nema smisla. Mozda ne vrede koliko kostaju ali alternativni srednji segment ne postoji (bar ne kod nas).

Pocetni post je korektan, fina analiza, poucan je, ali takodje nema mnogo smisla osim ako potencijalni kupci i korisnici istog sistema smatraju da je on nesto vise od PC Surround Sistema. Takodje ne kapiram sto su pojedinci toliko energicni u degradiranju istih kao da im zivot zavisi od toga. Ti isti, upitani da sastave sisteme u tom cenovnom rangu nikako ne mogu da uspeju u tome a da ne probiju budzet, sto je i razumno jer su HIFI sistemi klasa vise.

Mislim da stvarno nema smisla preterano raspravljati na ovu temu ::D

Slično sam i ja razmišljao kad sam bio blizu odluke da uzmem z5500 za svrhu kućnog bioskopa. Ali sam na kraju došao do toga da mi 30 godina stari Pionirov stub daje bolji zvuk, a za igre koristim altecove 5.1 zvučnije, nisu ništa posebno, ali sobzirom za koje pare sam ih nabavio, odlični su.

Na kraju sam odlučio da ako hoću da napravim neki posao, da krenem da šparam i idem na nešto ozbiljnije, prvo da skupim novce za neki full HD projektor, pa posle da razmišljam i o kvalitetnijem surround-u.

^^^Evo ih opet stereo momci. :d
Koga uopste briga da li je mix stereo? Sta, vi ste impresionirani time da zvuk predje sa desne na levu stranu? LOL
Mislim koliko je to bezveze reci stereoo je za muziku. To ja APSOLUTNO lame. Stereo je obican mix, malo zvuk seta levo, desno, po kanalima i to je to. SUrround mix je majstorija inzenjera, ili ume ili ne ume da zamisli kako ce prostorno da izgleda zvucna slika, koliko ce atmosferu da utopi, koliko ce to efekta imati na slusaoca. Uvek cu da navodim majstoriju Pink Floyd inzenjera sa svojim mixom Dark Side Of The Moon iz 70-ih.
Ako vec tako idemo Logikom da niko nece da sedi izmedju ili u centru sobe onda muzika moze kompletno da bude mono, tj. sa jednog zvucnika. Dakle totalno je bezveze porediti zvucne mixeve i porediti kako je to rulez! za koje zvucnike. To sve zavisi od muzicke industrije i zvucnih inzenjera sta ce da rade sa mixom i kome ce ili da li im se isplati da prodaju. Tek o stereo mixu za film nema ovde govora, svako ko misli da je stereo ok za film, taj ne da nema sta da trazi u ovoj temi, taj je zaostao u svakom vidu sto se tice sound tehnologije.

Poslednja izmena:
Osim naravno par HiFi "stručnjaka" koji bezuspešno pokušavaju da dokažu da za iste pare može da se sklopi 5.1 HiFi sistem sličnim brojem konekcija kao z-5500.

Sebe ne smatram stručnjakom, tako da se ne pronalazim u ovoj prozivci, nego samo da kažem da sam 5.1 sistm sastavio, i to nov za slične para sa još više mogućnosti za povezivanje nego što nudi Z5500.

Ono što sam ja pokušao da kažem u post skriptumu je da pojedinci pokušavaju da ismevaju ljude koji nemaju para za nešto skuplje kao i to da im dotični kompjuterski komplet rešava sve probleme po pitanju igrica i filmova. Po fazonu de daješ pare za tu kantu prodaj bubreg, digni kredit i kupi HiFi. Pritom sami ti savetodavci imaju low-end HiFi opremu i oni iz mid ili hig-end segmenta njihovu opremu smatraju igračkama pa niko ovde ne pokušava da ih ismeva.

Reci kraće i iskreno "Imam Z5500 pa me je ova tema lično dirnula." Nikad mi neće biti jasno zašto se ljudi toliko cimaju i lično shvataju stvari u čisto tehničkoj diskusiji.

A što se para tiče, niko ovde ne ismeva ljude koji nemaju novca, bar ja nisam primetio. A i preteruje se malo sa tim. Kako to da imate novca za grafičke karte od 300-400e? I koja je tek svrha kupiti tako nešto kad i ona od 150e, pa čak i GTX260 od 100e može da potera sve igre? A pogotovo što će HiFi koji danas kupiš, ako si pažljiv, moći i tvoja deca da slušaju, dok će grafička kroz godinu dana biti otpad. Da ne budem pogrešno shvaćen, grafička je samo jedan primer, koji za mene eto brutalno bacanje novca, a takvih primera ima koliko hoćeš. Evo mobilni telefoni, svako će bez problema da da 400 do 700e za telefon, ali mu je nezamislivo da istu paru da na audio, a opet ponavljam taj audio će da nadživi taj telefon 10 puta bar.

Dakle, sve zavisi od ličnih interesovanja i potreba. Koga muzika ne interesuje, pa ne treba mu HiFi, za njega su bilo koji Logi/Altec zvučnici rešenje. Samo mi nije jasno zašto ste se zalepili baš za 5.1 kao muva na ... Sutra da izbace 15.1 sistem koji se sastoji od 15 zvučnika veličine kutije šibica, vikaćete kako ne može HiFi 15.1 za te pare. :D Mislim...

Има 5.1 музике али тотално је непрактична. Прво тешко се налази музика снимљена у 5.1 формату, друго не можеш за исте паре да имаш 2.0 и 5.1 систем истог квалитета, треба 4х више кеша за 5.1. Треће непрактичност позиционирања, шта ћеш ако не седиш баш у центру собе намењене само за "аудио доживљај", ако ти је сто за комп ТВ у неком углу... *******ција.

Није сад баш да је з5500 нека ексклузива :p, ја сам га чуо у радњи.

Koliko je prakticna to moze svako da presudi. Ja imam gomilu 5.1 muzike u HD formatu i sedim gde treba kad je slusam. Kako rece MrM (iako se ne slazemo u svemu) ako vec ne mozes da sedis gde treba sve jedno je da li imas samo jedan zvucnik koji daje zvuk. Stereo napravi prozor ali surround te uvede u taj svet, ne gledas ga samo vec si deo njega. Ja licno koristim 7.1 i mogu poceti da objasnjavam zasto je to bolje od 5.1 isto tako postoji i 9.2 sistem i 11.2. Niko nikog ne tera bre silom da koristi surround. Ako se vama to iz nekog razloga ne svidja prestanite sa poredjenjem za isti novac imam brzi motor nego sto ima auto.
Koji si to sistem sastavio marko n? Neprovereno, samo nabacano. I ja mogu tako da uzmem delove da napravim autobus ali kako ce se pokazati na autoputu nije bitno. Svuda je bitno kako se sta slaze, kome to nije bitno dosta mu i tv zvucnici.

Poslednja izmena:
Ja licno koristim 7.1 i mogu poceti da objasnjavam zasto je to bolje od 5.1 isto tako postoji i 9.2 sistem i 11.2.

Znači, nisam bio daleko sa onih 15.1. :D

Koji si to sistem sastavio marko n? Neprovereno, samo nabacano. I ja mogu tako da uzmem delove da napravim autobus ali kako ce se pokazati na autoputu nije bitno. Svuda je bitno kako se sta slaze, kome to nije bitno dosta mu i tv zvucnici.

Vlado, dovoljno se razumeš u audio da ovo mogu da shvatim samo kao teranje kontre. :) Pa ne kažem da je taj sistem idealno uklopljen (možda i jeste, ko zna kako bi zvučalo u praksi), ali nije ništa lošije uklopljen od Logija koji 1. ima integrisano pojačalo u vuferu koje se celo trese (zašto beše audiofili umrtvljuju sve živo od audio opreme?) 2. front zvučnici, centar i sateliti su potpuno isti (o kakvom tu uklapanju pričamo), plus su drajveri nabijeni u daleko manju (plastičnu) kutiju nego što je to potrebno! Onda se signal između pojačala u vuferu i upravljačke konzole šeta kroz gomilu ultra low quality kablova sa šugavim konektorima. Pa ne znam koliko loše da onom Pannasonicu legnu Microlab zvučnici, to ne može zvučati lošije od Z5500 za većinu primena.

A pošto si zainteresovan za HiFi, pogledaj malo na netu o ovom Pannasonicu, pre svega po čemu se to razlikuje od običnih pojačala. Malo objašnjenje za ostale koji nisu upućeni zašto preporučujem baš Panny-ja. Pojačalo radi u D klasi, što ga razlikuje od skoro svih mainstream pojačala koja slab analogni signal pojačavaju kako bi se dobio jak signal za zvučnike. Ovo pojačalo radi direktno sa digitalnim signalom, odnosno u samim čipovima se digitalni signal pretvara u jak signal za zvučnike, nema usputnih diginatlnoanlognih i analognodigitalnih konverzija. Transport signala do pojačala ide digitalnom vezom, a ne kao kod Logija da se šeta analogni signal kroz budđave kablove i konektore.

Poslednja izmena:
Ljudi opet se vracamo na vas stereo zvuk. Znam da volite muziku, ali volimo i mi igrice i filmove u 5.1. Prestanite da nam gurate taj stereo vise, ulazimo u 2011-u, maknite se iz doba slusanja ploca. Ja ako imam svoj HDTV, svoj PS3, zelim da ga povezem sa necim sto je bolje od glupih zvucnika u televizoru, ali trenutno nemam ni para ni volje da krpim nesto ozbiljnije a hocu 5.1 . Hocu funkcionalnost i hocu je odmah bez krpljenja necega sto ce biti 10% bolje od logija za duplo vece pare.
au, imas sve to i nemas para za kvalitetan hi-fi sistem? kako?

Hehe.... ne mora nista to da znaci. Uzme se sklopi se, proveri se kako sta zvuci i onda moze dalje. Na papiru mogu i ja autobus da sklopim, pa mozda i transformers da bude :) Pazi, ja sam pre za taj Panasonic recimo nego Z-5500 sto ima ali kad se dodaju zvucnici njemu primereni opet skoci cena.

Koliko je prakticna to moze svako da presudi. Ja imam gomilu 5.1 muzike u HD formatu i sedim gde treba kad je slusam. Kako rece MrM (iako se ne slazemo u svemu) ako vec ne mozes da sedis gde treba sve jedno je da li imas samo jedan zvucnik koji daje zvuk. Stereo napravi prozor ali surround te uvede u taj svet, ne gledas ga samo vec si deo njega. Ja licno koristim 7.1 i mogu poceti da objasnjavam zasto je to bolje od 5.1 isto tako postoji i 9.2 sistem i 11.2. Niko nikog ne tera bre silom da koristi surround. Ako se vama to iz nekog razloga ne svidja prestanite sa poredjenjem za isti novac imam brzi motor nego sto ima auto.

Шта има да пресуђује? Чињеница је да је 5.1 снимци нису свеприсутни, него има понешто.

Владо заборављаш да ми овде не причамо о теби, то што ти имаш "аудио собу" не чини 5.1 ништа више практичним него што јесте. Исто је и са снимцима.

Ова прича Госн_Американца :p и тебе да је моно и стерео исто су само узвитлани хормони, то је неозбиљно :d

Hehe.... ne mora nista to da znaci. Uzme se sklopi se, proveri se kako sta zvuci i onda moze dalje. Na papiru mogu i ja autobus da sklopim, pa mozda i transformers da bude :) Pazi, ja sam pre za taj Panasonic recimo nego Z-5500 sto ima ali kad se dodaju zvucnici njemu primereni opet skoci cena.

Eto još jedne lepe ideje, Panasonic + se kupi Logi od nekog kome je riknula kompletna upravljačka jedinica, pa se iskoriste samo sateliti i vufer i dodaju neki pristojni frontovi za slušanje muzike. :)

Poslednja izmena:
Jao bre, nisam rekao da su mono i stereo isto. Volim ja da slusam stereo muziku!
Rekao sam ako se ne sedi kako treba onda dodje isto, ako se zvucnici ne rasporede kako treba.

Управо то а колико је само лакше позиционирати правилно стерео систем од 5.1, пуно. Свако ко има радни сто или 2 сталка је решио проблем па макар му соба била звездаста.

Иначе за звук не може да се каже 2д или 3д зато што је то талас, а они испуњавају простор с`обзиром да константно излазе из звучника и додатно се одбијају о зидове. Тако да свеједно испуњавају просторију не везано за то колико има извора таласа.

ZLjudi opet se vracamo na vas stereo zvuk.

Nikako da se razumemo. Ako je neko kupovao racunarske zvucnike to sam ja. Imam ih sve, 621, 6021, 5500, H300. I kao avarage user, koji voli 5.1 zvuk, govorim moja iskustva. Postoji odredjena cena za racunarske zvucnike. Ja sam polovne Z5500 pre vishe godina platio 100E i to je to. Ako pogledate sve proizvodjace racunarskih zvucnika, ima jedna odredjena cena koja se ne prelazi. Jer se prosto zna, da su to ipak igracke. Svaki put kad bih kupio racunarski set zvucnika, i otisao kod drugara koji ima pravu stvar, kad bih se vratio kuci i video moje plastikanere, osecao bih se ko da sam pazario sa buvljaka stub stilandiju ili panoasonic od 1000w. Jedino sto me teshilo je to sto nisam pukao preterane novce. Nikao nista nebi rekao lose o z5500 da su ostali na ceni koju je proizvodjac formirao i da polovni mogu da se nadju za 100E.

Mislim da se malko preteruje u ovoj temi. Kvalitetan zvuk je i malo stvar licne kulture. Ok kad si mlad, ali kao mator konj da setas Stilandiju na gajbi je vec odraz licne kulture. Ovde vlada obicaj, da je prva stvar koja se izbacuje iz zivota kada se nema para, upravo kultura. Kupuju su telefoni od 500-600E bez problema, graficke karte, garderoba za pokazivanje, a kad za zvuk treba da odresi kesa, daj Stilandiju za sto manje para. Za 350E se moze skupiti pristojan polovan hifi sistem koji je svetlosnu godinu ispred z5500. Ko to ne zeli da vidi jer je pazario Z5500 za 400E pa sad cita ovu temu i jede svoja muda - njegov problem. Po meni bi svrha ove teme bila da se skrene ljudima paznja da se ne zalecu, i ne placaju nesto sto je kostalo 170E sada odjednom 370E. Uostalom, pogledajte kakve stvari imaju za novce koje bi ste dali za plastiku:

http://www.kupujemprodajem.com/MB-Quart-Q600-377114-oglas.htm?filter_id=2512

http://www.kupujemprodajem.com/fixno-bez-zamene-376633-oglas.htm?filter_id=2512

http://www.kupujemprodajem.com/AVTA...rna-zvucna-kut-386179-oglas.htm?filter_id=243

http://www.kupujemprodajem.com/Visaton-386521-oglas.htm?filter_id=2538

http://www.kupujemprodajem.com/par-IQ-lk-mk2-monitori-386332-oglas.htm?filter_id=243

http://www.kupujemprodajem.com/canton-FONISSIMO-SUBVUFER-383558-oglas.htm?filter_id=28778

http://www.kupujemprodajem.com/US-BlasteR-kucni-bioskop-382476-oglas.htm?filter_id=1645

http://www.kupujemprodajem.com/Quadral-Taurin-mkIII-386092-oglas.htm?filter_id=243

A evo vam i reciveri:

http://www.kupujemprodajem.com/Sony-STR-DE597rds-386047-oglas.htm?filter_id=1584

http://www.kupujemprodajem.com/Harman-Kardon-AVR-100rds-386019-oglas.htm?filter_id=1584

http://www.kupujemprodajem.com/sony-STR-DE-875-383449-oglas.htm?filter_id=1261

http://www.kupujemprodajem.com/Marantz-sourond-5-1-i-5-7-383230-oglas.htm?filter_id=1261

itd..

Pa saberite 2+2. Jos je ovo na brzinu, na prvu. A zamisli gledas sve ove divne stvari ko siroce, a vec si stukao 350E u plasticne racunarske igracke. Dobra stvar je i sto moze da se kupuje iz delova, pa da se lagano pravi svoj ultimativni 5.1 sistem.

Управо то а колико је само лакше позиционирати правилно стерео систем од 5.1, пуно. Свако ко има радни сто или 2 сталка је решио проблем па макар му соба била звездаста.

Иначе за звук не може да се каже 2д или 3д зато што је то талас, а они испуњавају простор с`обзиром да константно излазе из звучника и додатно се одбијају о зидове. Тако да свеједно испуњавају просторију не везано за то колико има извора таласа.

U stvari lakse je uz kvalitetan AVR rasporediti 5.1 zvucnike nego stereo sistem. Tek dosta skupi stereo sistemi imaju kalibraciju zvuka prema prostoriji a vecina AVR to ima danas. Sto je skuplji AVR to je kalibracija bolja. Za stereo ako hoces kako treba (ako neces stavi ih jedan na drugi :p) moras da pazis koliko su udaljeni od zidova, kako bocnih tako i prednjih onda pozicioniranje u odnosu na slusaoca etc etc dok AVR sam lepo izkalibrise odnose. Naravno sve to moze i rucno da se podesi ali AVR to dozvoljava. Nije isto da li je jedan zvucnik od stereo sistema u uglu ili pored ormana a drugi bez prepreka oko sebe. Nije to tako jednostavno kako ti zamisljas. Uzmes 2 zvucnika i turis ih ispred sebe i zabava moze da pocne.

Sto se tice odnosa 2D i 3D pa iako zvuk dolazi i prolazi pored tebe izvor je ispred tebe i cujes ono sto se desava ispred. Kao kad gledas u sliku ili tv. Ono sto jace cujes je blize a ono sto je malo slabije je malo dalje, kao na slici sto je nesto vece ti znas da je blize. Pomeris li se iz sweet spot gubis taj odnos. Kada se napravi dobar surround, na vecem prostoru mozes da se pomeras, okrenes oko sebe ali ce zvuci i dalje dolaziti sa svih strana i mozes ih i naopacke locirati.

Opet se savetuje mozes stereo sistem da napravis. Jel neko od vas ne ume ili nece da skapira da sam stereo nije dovoljan!!! Potreban je SURROUND (okruzujuci) zvuk i potrebni su dig ulazi sa dac i dekoderima da bi povezivanje bilo sto lakse. Npr neko kupi Z-5500 za 340e i poveze komp, uzme takodje D3 ili IPTV i zeli surround sa kanala koji to omogucavaju. Ako sistem nema dig ulaz, dac i decodere dzaba mu. Moze da uziva u stereo zvuku koji pored surrounda za video nema sta da trazi jer je prevazidjeno! Moze da si poveze i neki player sa dig out i opet da uziva u surroundu. Skapirajte, alternativa za Z-5500 koji je 5.1 a ne stereo. Lepo te pitamo: "Kako se zoves?" a ti odgovaras sa: "Ja ne sviram u frulu."

@Bozha Dao si predloge za polovno, ok.... polovan Z-5500 je 200e. Skrpi 5.1 polovni za 200e da je bolji od Z-5500 i javi se. Samo neki od tvojih predloga su provereno losiji ili u rangu Z-5500.

Poslednja izmena:
Lepo je povladjivati masi, ali dal je i produktivno? Prvo, Z5500 kad sam ja gledao za ortaka su polovni bili 250E. Kao drugo, porediti polovan nemacki MB quart koji je nov kostao 2000DM i polovan kineski Z5500 koji je nov kostao 170E nema nikakvog smisla. Kao trece, ja sam dao predlog na prvu, i moguce je sklopiti sistem od pravih stvari za 350E. Ko je bas sebi zacrtao da to mora biti 350 a ne 400, neka precesljava oglase i nek se cenka. Cesto trazena cena nije i realizujuca.

Poslednja izmena:
Опет си негде одлутао Владо :), управо је тако како замишљам а то је узмеш тај стерео систем од 300е и посадиш га као цвеће у углове собе и то јер нема ни сврхе ни могућности ни потребе за калибрацију система од 300е. Иначе немој се триповати да једино ти разумеш акустику, неозбиљно је.

Опет није добра аналогија јер ти је мозак алатка помоћу које се креира "звучна слика", звук се простире свуда око тебе. По тој аналогији и права свирка је "2Д" јер је цео бенд испред тебе, нема логике.

Heh, naravno da ja nisam jedini koji se razume u akustiku ali ocigledno se ti ne razumes. I stereo sisteme od 300e treba postaviti kako treba da bi se dobio pozornica, zvucna slika etc. Sto skuplji sistem to bolji dozivljaj, ali kao sto rekoh ako neko to ne zeli moze redjati zvucnike jedan na drugi. U uglovima bi se dobio samo mumlajuci bass. Isto kao sa tv kad gledas nesto i vidis 2D snimak 3D sveta. Vidis bend ali iako se pomeris dozivljaj je isti, kod stereo sistema ako se pomeris gubis sve.
Sve to sto vidis na KP tj ajde... velika vecina tog na KP je dovucena sa Zapada kao skart kojeg su se oslobodili. Kupili su novo jer im je takav standard a to je prodatao za dosta manji novac. Naravno u Srbiju i u zemlje slicne nasoj, gde je standard takakv kakav je, ti artifakti proslosti su na ceni. Naravno, onda se ide sa pricom da su "zapadnjaci" glupi, ne razumeju se, imaju visak novca pa kupuju novi shit a bacaju ova neprevazidjena audiofilska remek dela. Ne znate kako je to cuvano, kako korisceno, koliko upotrebljavano a onda se kunete da je to isto kao na slici. Ja mogu da kupim polovno ali od nekog za koga znam da je prvi/drugi vlasnik, proverena osoba i da sam siguran kako ga je upotrebljavao. Naravno da je uredjaj u top stanju i da mi zadovoljava potrebe. Naruciti nesto bzv, neprovereno sa neta je macka u dzaku. Moze biti super ali moze biti i velika prevara a na HiFi forumu ima i tema o prevarenim musterijama. Tu nema garancije vec spustanja slusalica. Svaka cast prodavcima polovne opreme koji su korektni. Nisu svi isti.

1. Risiver Panasonic SA-XR55E-S - ima 4-5 digitalnih ulaza (coax i optičkih, dekodere kao i Logi, video ulaze/izlaze, šta već, videti specifikaciju na linku) 240e
22209.png

2. JBL 200.5 - 232e
kit_cinema_9.4.jpg

Ukupno: 475e

Ovo je već HiFi, koji ima specifikacije, sve moguće ulaze/izlaze, novo je iz prodavnice, sa garancijom i brendovi su sa renomeom daleko većim nego Logitech kada je audio u pitanju. Znam da je skuplje nego Z5500, iznosim kako predlog koji možda nekome bude zanimljiv.

Poslednja izmena:
Reci kraće i iskreno "Imam Z5500 pa me je ova tema lično dirnula." Nikad mi neće biti jasno zašto se ljudi toliko cimaju i lično shvataju stvari u čisto tehničkoj diskusiji.

Evo priznajem posedujem baš te z5500 kako si me samo provalio. Nego zaboravih da pomenem imam u nekoj kockastoj kutiji od stotinak kilograma (kažu da se to zove valjda audio rek) neki tamo bezveze modul na kome piše nešto kao dbx, zatim neka bezveze pojačala od po 1+KW, malkice više od 5m3 (kad mogu knjige na metar mogu i zvučne kutije na kubik) nekih tamo bednih kutija i još neke sitničice! No sve to nije za ovu temu o kompjuterskim zvučnicima.

Pozdrav!

Heh, naravno da ja nisam jedini koji se razume u akustiku ali ocigledno se ti ne razumes. I stereo sisteme od 300e treba postaviti kako treba da bi se dobio pozornica, zvucna slika etc. Sto skuplji sistem to bolji dozivljaj, ali kao sto rekoh ako neko to ne zeli moze redjati zvucnike jedan na drugi. U uglovima bi se dobio samo mumlajuci bass. Isto kao sa tv kad gledas nesto i vidis 2D snimak 3D sveta. Vidis bend ali iako se pomeris dozivljaj je isti, kod stereo sistema ako se pomeris gubis sve.

... хвала богу па се ти разумеш за све овде :d

Sto se tice KP iliti kupujem prodajem, imate ovde temu koju sam ja zapoceo, kao vlasnik racunarskih zvucnika, pocetnik u hifi vodama:

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=239944

Ja prosecnog korisnika bencha dozivljavam kao malo informisaniju osobu. Gledam recimo strane audio-video forume, i klince koje na rasprodajama preko kupuju vintage klipschove, pioneere, kefove, jblove, marantze, itd za smesne novce sa kojima rushe zidove kuce. Nigde nisam video nekog hifi experta koji ljudima preporucuje da za te novce kupe logitech? Ko ne veruje, nek preceshlja avforums, cnet, hifide, itd. Skoro svi su u fazonu: ne bacaj pare, ako si vec tanak sa budzetom uzmi si polovni hifi i da te bog vidi. 350E u svetu polovnog hifi-ja uopste nije malo para.

Takodje, za razliku od recimo procesora/memorije/graficke, koji posle godinu dve ne vrede nista, kod hifi-ja je skroz druga prica. Zvucnik se ne menja vec 50god, a cak najskuplji sistemi pojacala furaju lampe!? Pa evo cak na ovim racunarskim zvucnicima se vidi da im cene uglavnom rastu.

Sad ja pitam GVladu kao dokazanog experta, konkretno pitanje: Da li naprednijim benchmark a ne burek userima savetovati, da 350 ili 400E daju za nov z5500 ili da te novce pristekaju, i uz savete iskusnijeg, kupe polovan, pazljivo biran, ocuvan, hifi sistem? U kom slucaju bi dobili vise zvuka i bolje prosli?

Poslednja izmena:
Iako one primere Panasonica i JBL, prave firme dokazane u HiFi svetu ono nisu pravi HiFi modeli. Kupite ih za 500e i dobicete ensto malo bolje od Z-5500. Za veci novac naravno.

Pazi, Bozho, ako me neko pita sta da kupi i kaze mi da hoce 5.1 sistem sa dekoderima i dig ulazima za male pare ne mogu da mu kazem idi kupi polovan stereo sistem. Jednostavno nece da mu zavrsi posao jer nije to to. Ako me neko pita za stereo sistem, samo za muziku onda je to druga prica. Nije mi jasno da li ne umete da procitate ili ne umete da shvatite da nekog zanima surround za filmove i igrice i nijedan stereo sistem, koliko god kvalitetan bio ne moze to da zameni. Druga je prica ako neko zeli da nadogradjuje ali samim tim je spreman da ulaze jos dosta novca u sistem. Kao sto rekoh ako neko ima PS3 ili player sa samo dig out sta mu znaci HiFi sistem? I pored tog sistema da cuje surround na Z-5500 ima da bude bolji dozivljaj na Logitechu. HiFi nije jeftin sport ali se jeftine stvari brzo prevazilaze u njemu. Moj savet je da se bez 1000+e ne razmislja o HiFi surround sistemu a vi kako hocete. Ti pricas polovan, pazljivo biran i ocuvan HiFi stereo. Sta ako nije tako? Licno bih kupio kvalitetne ocuvane, polovne HiFi uredjaje ali to je tako retko. Uglavnom je to otpad sa Zapada.

Nazad
Vrh Dno