Uf kakva tema. Pa ovo je haos
Bio sam u dilemi sta da uzmem pre 2 nedelje (moj post je cak citiran u prvom postu teme).
Iznecu moj stav i sta me je navelo na odluku da pazarim ovaj sistem.
Pocetni uslovi u kojima ce se koristiti:
-soba 3.20 x 3.20
-kuca (mogucnost glasnijeg slusanja - ne preterano)
Namena i potrebe:
-Primarno surround zvuk (5.1) za filmove i igre (Bad Company 2 WARTAPES anyone?)
-Za muziku: cistiji i glasniji zvuk od trenutnih Creative plastikanera (T5200) - nisam zagrizeni audiofil ali imam par albuma enkodovanih sa FLAC
-DIGITALNI IZLAZ: -Da izbegnem kupovinu skupe zvucne karte - ploca ima DIGITAL OUT
-Mogucnost da se poveze na bluray player i TV (oba imaju samo digital out za 5.1)
Naravno cena je bila znacajan ogranicavajuci cinilac. Planirao sam da utrosim do 350EUR. Kao sto se gore vidi, nisam imao potrebu za preteranim ulaganjem u kojekakve HIFI sisteme, ali sam sve uzeo u obzir (procesljao sam player.rs surround sisteme sekciju npr).
Primarni izbor je bio Creative soundworks 710 (iako nema digital out) ali ga vise nema nigde u ponudi. Pa sam se zainteresovao na Microlab H500 i H600. Ni njih nisam nasao u ponudi. Poslednji izbor su bili Z5500 koji su se uklopili u tu cenu i sve kriterijume. Takodje imam pozitivna iskustva sa njihovom tehnickom podrskom tako da sam na neke probleme gledao kao na "izolovane slucajeve".
Naravno da sam se vrlo neprijatno iznenadio kad su stigli sa fabrickom greskom (ipak je 360 eur, koliko sam ih platio, nesto sto mora da garantuje bar kvalitetniju kontrolu kvaliteta). Ali dobro, bar znam na cemu sam. Ipak sam ih malo probao i sasvim su zadovoljavajuci za gorenavedenu namenu (kao kvalitetni 5.1 zvucnici). Novi mi stizu za koji dan pa se nadam najboljem. U najgorem slucaju cu ostati bez zvucnika, kupiti neke bolje sluske i uloziti u Crossfire posto mi je zvuk sekundarna stvar.
Zato je ova tema krenula u pogresnom pravcu posto uporedjivanje PC zvucnika sa HIFI sistemima nema smisla. Mozda ne vrede koliko kostaju ali alternativni srednji segment ne postoji (bar ne kod nas).
Pocetni post je korektan, fina analiza, poucan je, ali takodje nema mnogo smisla osim ako potencijalni kupci i korisnici istog sistema smatraju da je on nesto vise od PC Surround Sistema. Takodje ne kapiram sto su pojedinci toliko energicni u degradiranju istih kao da im zivot zavisi od toga. Ti isti, upitani da sastave sisteme u tom cenovnom rangu nikako ne mogu da uspeju u tome a da ne probiju budzet, sto je i razumno jer su HIFI sistemi klasa vise.
Mislim da stvarno nema smisla preterano raspravljati na ovu temu :