Šta je novo?

z5500 vs hifi

Uf kakva tema. Pa ovo je haos :)

Bio sam u dilemi sta da uzmem pre 2 nedelje (moj post je cak citiran u prvom postu teme).

Iznecu moj stav i sta me je navelo na odluku da pazarim ovaj sistem.

Pocetni uslovi u kojima ce se koristiti:
-soba 3.20 x 3.20
-kuca (mogucnost glasnijeg slusanja - ne preterano)

Namena i potrebe:
-Primarno surround zvuk (5.1) za filmove i igre (Bad Company 2 WARTAPES anyone?)
-Za muziku: cistiji i glasniji zvuk od trenutnih Creative plastikanera (T5200) - nisam zagrizeni audiofil ali imam par albuma enkodovanih sa FLAC
-DIGITALNI IZLAZ: -Da izbegnem kupovinu skupe zvucne karte - ploca ima DIGITAL OUT
-Mogucnost da se poveze na bluray player i TV (oba imaju samo digital out za 5.1)

Naravno cena je bila znacajan ogranicavajuci cinilac. Planirao sam da utrosim do 350EUR. Kao sto se gore vidi, nisam imao potrebu za preteranim ulaganjem u kojekakve HIFI sisteme, ali sam sve uzeo u obzir (procesljao sam player.rs surround sisteme sekciju npr).

Primarni izbor je bio Creative soundworks 710 (iako nema digital out) ali ga vise nema nigde u ponudi. Pa sam se zainteresovao na Microlab H500 i H600. Ni njih nisam nasao u ponudi. Poslednji izbor su bili Z5500 koji su se uklopili u tu cenu i sve kriterijume. Takodje imam pozitivna iskustva sa njihovom tehnickom podrskom tako da sam na neke probleme gledao kao na "izolovane slucajeve".

Naravno da sam se vrlo neprijatno iznenadio kad su stigli sa fabrickom greskom (ipak je 360 eur, koliko sam ih platio, nesto sto mora da garantuje bar kvalitetniju kontrolu kvaliteta). Ali dobro, bar znam na cemu sam. Ipak sam ih malo probao i sasvim su zadovoljavajuci za gorenavedenu namenu (kao kvalitetni 5.1 zvucnici). Novi mi stizu za koji dan pa se nadam najboljem. U najgorem slucaju cu ostati bez zvucnika, kupiti neke bolje sluske i uloziti u Crossfire posto mi je zvuk sekundarna stvar.

Zato je ova tema krenula u pogresnom pravcu posto uporedjivanje PC zvucnika sa HIFI sistemima nema smisla. Mozda ne vrede koliko kostaju ali alternativni srednji segment ne postoji (bar ne kod nas).

Pocetni post je korektan, fina analiza, poucan je, ali takodje nema mnogo smisla osim ako potencijalni kupci i korisnici istog sistema smatraju da je on nesto vise od PC Surround Sistema. Takodje ne kapiram sto su pojedinci toliko energicni u degradiranju istih kao da im zivot zavisi od toga. Ti isti, upitani da sastave sisteme u tom cenovnom rangu nikako ne mogu da uspeju u tome a da ne probiju budzet, sto je i razumno jer su HIFI sistemi klasa vise.

Mislim da stvarno nema smisla preterano raspravljati na ovu temu ::D

Poslednja izmena:
Nisam citao predhodne strane niti imam nameru; samo cu reci da z5500 nije losa gomila plastike odnosno da su odlicni zvucnici za svoju cenu, a to sto neki audiofili i elektrostrucnjaci pisu mogu da pricaju kome hoce meni ne! Istina je da sam ih prodao i vratio se na z5450 iz meni nekih razloga, ali sistem je ekstra i svako ima preporuku za isti!!

Procitaj i siguran sam da ces barem malo promeniti misljenje. U samom startu kada si tako iskljuciv to znachi odmah da nisi objektivan niti tolerantan, a to za diskusiju nije dobro.

Barem reci zbog kojih razloga si ih prodao i uzeo z5450 ?

:wave:

Cudi me da Logitech ili neko drugi ne napravi nesto poput Z-5500 (moze i kvalitetnije) koji ce imati podrsku za HD zvuk a recimo i mogucnost poput Asus Xonar HDAV 1.3 da samo propusti video signal a obradi audio.

Cudi me da Logitech ili neko drugi ne napravi nesto poput Z-5500 (moze i kvalitetnije) koji ce imati podrsku za HD zvuk a recimo i mogucnost poput Asus Xonar HDAV 1.3 da samo propusti video signal a obradi audio.

Imaju još na lageru starih konektora i šljaštećih etiketa. :D Kad to potroše, onda će da vas muzu na nove fore. :)

Ali, meni nije jasno koja je poenta digitalnih ulaza na toj spravi? Jedino da ako izvor nema 5.1 analogni izlaz, a može da pošalje digitalno, što i nije često slučaj. Kao primeti se razlika u kvalitetu zvuka između analogne i digitalne konekcije na plastičnim zvučnicima? Pa sad još i HD? :) (i naravno, ako niste gvlada, koji ima potrebu da na svaki uređaj poveže sve ostale koje ima u kući, uključujući tu i frižider i veš mašinu :))

@neki
Da ne prozivam direktno, ali ljudi kad već diskutujete, naučite bar šta je ulaz, a šta izlaz. Pojačala i risiveri imaju analogne i digitalne ulaze, a ne izlaze. :D

Poslednja izmena:
Ono sto mene fascinira je kretanje cene.

Ja kad sam kupovao z5500 pre vishe godina je bio nov na kojekakvim metro akcijama oko 170e a ja sam ga polovnog platio 100 i slovima: sto evra. Kad 5 zvucnika sa sve pojacalom platite 100E, pa vam u medjuvremenu crkne pozadinsko na ekranu, pa krckanje plastike, pa pink floyd flac 96KHZ vinil rip, pa kad udje clean gitara na "shine on you crazy diamond" a ono zakrci satelit u visokima jer ne moze da isporuci tu rezoluciju, itd - to i ima nekakvog smisla. Kako su ti zvucnici postigli danasnju cenu, meni nije jasno. Ja samo znam, da vishe od 150E pod uslovom petogodisnje garancije, za te zvucnike nebi dao u zivotu. A vidim da ih polovne valjaju za 250E!? Dok ima vune, bice i sishanja...

Takodje gledam i onaj nesretni ATP3. Secam se dobro, pre vishe godina, drugar mi kupuje komp, dobija neke zvucnike uz komp besplatno ili da da 27E i slovima dvadeset i sedam evra za novi ATP3. I ja ga jedva ubedih da da 27E. Jos on meni kuka: jao vidi kakvi su plasticni, to ne vredi ni 10E, trebao je dzaba da mi ih da, itd. Sad vidim da se polovni, posle vishegodisnjeg silovanja, valjaju opusteno za 50E!? Gde ide ovaj svet :zgran:.

Imaju još na lageru starih konektora i šljaštećih etiketa. :D Kad to potroše, onda će da vas muzu na nove fore. :)

Ali, meni nije jasno koja je poenta digitalnih ulaza na toj spravi? Jedino da ako izvor nema 5.1 analogni izlaz, a može da pošalje digitalno, što i nije često slučaj. Kao primeti se razlika u kvalitetu zvuka između analogne i digitalne konekcije na plastičnim zvučnicima? Pa sad još i HD? :) (i naravno, ako niste gvlada, koji ima potrebu da na svaki uređaj poveže sve ostale koje ima u kući, uključujući tu i frižider i veš mašinu :))

@neki
Da ne prozivam direktno, ali ljudi kad već diskutujete, naučite bar šta je ulaz, a šta izlaz. Pojačala i risiveri imaju analogne i digitalne ulaze, a ne izlaze. :D

To i jeste poenta dig ulaza, da se poveze dig out sa uredjaja koji nema 5.1 analogni i dobije surround. Razlika se svuda primeti, samo sto je zvucnik bolji to je izrazenije. Doduse i puni DTS je overkill za Z-5500 a za HD zvuk da ne govorim ali kao opcija za prodaju postoji. Na mom sistemu razliku izmedju DD/DTS i HD zvuka sam primetio, i vredi svaki GB koji zauzima :) A to sto ja povezem sve uredjaje u kucnu mrezu je radi lakseg iskoriscavanja njihovog potencijala i pune funkcionalnosti. Cemu nesto ako ga ne koristis ili ako ne umes da iskoristis... ne znas da postoji..... tvoja je greska. AVR ima (zavisno od modela) i ulaze i izlaze, kako analogne tako i digitalne. Stereo pojacala su uglavnom "samo" sa analgonim ulazima i izlazima. Postoje i stereo pojacala sa ugradjenim dac pa imaju i dig in i out, a ako stereo pojacalo ima i radio u sebi onda se zove stereo risiver, koji takodje moze imati analogne i dig in i out.

Poslednja izmena:
Ono sto mene fascinira je kretanje cene.

Ja kad sam kupovao z5500 pre vishe godina je bio nov na kojekakvim metro akcijama oko 170e a ja sam ga polovnog platio 100 i slovima: sto evra. Kad 5 zvucnika sa sve pojacalom platite 100E, pa vam u medjuvremenu crkne pozadinsko na ekranu, pa krckanje plastike, pa pink floyd flac 96KHZ vinil rip, pa kad udje clean gitara na "shine on you crazy diamond" a ono zakrci satelit u visokima jer ne moze da isporuci tu rezoluciju, itd - to i ima nekakvog smisla. Kako su ti zvucnici postigli danasnju cenu, meni nije jasno. Ja samo znam, da vishe od 150E pod uslovom petogodisnje garancije, za te zvucnike nebi dao u zivotu. A vidim da ih polovne valjaju za 250E!? Dok ima vune, bice i sishanja...

Takodje gledam i onaj nesretni ATP3. Secam se dobro, pre vishe godina, drugar mi kupuje komp, dobija neke zvucnike uz komp besplatno ili da da 27E i slovima dvadeset i sedam evra za novi ATP3. I ja ga jedva ubedih da da 27E. Jos on meni kuka: jao vidi kakvi su plasticni, to ne vredi ni 10E, trebao je dzaba da mi ih da, itd. Sad vidim da se polovni, posle vishegodisnjeg silovanja, valjaju opusteno za 50E!? Gde ide ovaj svet :zgran:.

Pa to ne treba da te čudi. To je ono što je garson rekao, čist hajp. I ja prvi put kada sam čuo Logija sam se oduševio, pre svega činjenicom da toliko zvuka izađe iz tih malih zvučnika, ali vrlo brzo kreneš da im pronalaz (mnoge) mane. A gledaj, većina ljudi je sa nekih zvučnika od bukvalno hiljadu dinara koji se dele besplatno uz konfiguraciju prešla na Logi i Altec 2.1 i 5.1 sistem i normalno da su oduševljeni i da šire hvalospeve po forumima, a prodavci shodno tome dižu cenu i svima lepo. :)

Poslednja izmena:
ad 5 zvucnika sa sve pojacalom platite 100E, pa vam u medjuvremenu crkne pozadinsko na ekranu, pa krckanje plastike, pa pink floyd flac 96KHZ vinil rip, pa kad udje clean gitara na "shine on you crazy diamond" a ono zakrci satelit u visokima jer ne moze da isporuci tu rezoluciju,

A sto si ti uopste kupovao Logi ?? S obzirom na " znanje " mogao si lepo odmha ustedeti tih 100 eura pa za " 200 eura vise " uzeti kvalitetan Hi Fi koji ce ti to sve lepo svirati :)

Mislio sam da znalci poput tebe kupuju samo Hi Fi ...

Ali, meni nije jasno koja je poenta digitalnih ulaza na toj spravi?

Vidim da ti puno stvari nije jasno u zivotu ... s obzirom da poznajes " ulaze " mogao si bar da pretpostavis ...

Opet rasprava ide u smeru opisivanja " usera " a ne samog sistema ? Vasa " nesposobnost razumevanja " je neverovatna, ja se i dalje cudim kako neki ljudi sa takvom strukturom karaktera uopste koegzistiraju u stvarnom zivotu ... kladim se da bih mogao da vam svrstam karaktere po vrstama ... i da po vama na wikipediji napravim smernice za ozbiljna istrazivanja

Sujeta je srazmerno proporcionalna kolicini potrosenih para na hi fi sistem .. koliko ja vidim .. :d

Poslednja izmena:
AVR ima (zavisno od modela) i ulaze i izlaze, kako analogne tako i digitalne. Stereo pojacala su uglavnom "samo" sa analgonim ulazima i izlazima. Postoje i stereo pojacala sa ugradjenim dac pa imaju i dig in i out, a ako stereo pojacalo ima i radio u sebi onda se zove stereo risiver, koji takodje moze imati analogne i dig in i out.

Ma jasno je to, nego se ovde neki izlaze pominju u drugom kontekstu, ne misli se na te izlaze koje ti pominješ, to je tek "viša matematika". :)

kladim se da bih mogao da vam svrstam karaktere po vrstama ... i da po vama na wikipediji napravim smernice za ozbiljna istrazivanja

Oho, imamo i psihologa amatera ovde, lepo, lepo. :D

Poslednja izmena:
A sto si ti uopste kupovao Logi ?? S obzirom na " znanje " mogao si lepo odmha ustedeti tih 100 eura pa za " 200 eura vise " uzeti kvalitetan Hi Fi koji ce ti to sve lepo svirati :)

Pa da pojasnim:

Igrom slucaja, posedujem sledece zvucnike: Altec lansing 621, Altec Lansing PT6021, Miscrolab H300, Logitech Z5500.

Redosled je isao ovako: prvo sam pre vishe godina kupio 621 nove, i to u radnji u Knezu, za oko 160E, pa su me izlozili na 5.1, rekoh da probam 5.1 al da ne bacim puno para, te kupih polovne Z5500 za slovima: sto eura, u medjuvremenu, posto je zvuk u stereu bio loshiji od 621, a cuh PT6021 i nalozih se, pazarih PT 6021, te sam jedno vreme koristio 6021 za stereo a 5500 za 5.1. Medjutim, onda mi je sinulo u glavu zasto bi mi 621 trunuo u shupi, te dokupih polovne H300 koje pre vishe godina, kada su novi kostali oko 120E ja platih 80 i slovima osamdeset evra. Te napravih ovakav setup:

Center/sub =621
front R/L =6021
rear L/R =H300

Da li treba napomenuti da je pomenuti sistem svirao 3x bolje od 5500, koje i dalje imam, jer mi je crko pozadinsko, i nisam imao pojma kome bi to uvalio. E sad, kad slusas jedan sistem zvucnika, naravno da je on najbolji, sve dok direktno ne uporedis sa drugim zvucnikom. Porediti Z5500 sa recimo PT6021 za muziku je besmisleno. A tek porediti sistem sa 3 sub-a protiv jednog sub-a u gruvanju i filmovima.

E sad, moj slucaj je specifican, jer sve ove sisteme posedujem u sobi, a svaki predstavlja legendu u PC-sound-u, te sam i mislio da odradim neki test, cak sam i voljan da ugostim nekog benchmarkovca da test bude sto objektivniji. A od skora sam kupio i:

slika1654348v900h675.jpg

Pilot phase 1, sistem koji je nov kostao 2500DM, ja ga polovnog platio 200E i slovima: dvesta evra, i koji potpuno obesmisljava sve ove zvucnike zajedno + z5500 u horu. Tako da ja sam voljan za ozbiljan test.

Da se razumemo, cesto se ljudi raspravljaju oko necega, nemajuci pojma da se zapravo slazu. Da se logitech z5500 moze kupiti za 150-170E kao nekada, to bi imalo smisla. Novi za 350-500E!? deluje kao ruzan san. Kako su ti zvucnici nabili te cene, nije mi jasno. Kao neko ko je kupovao iskljucivo kompijuterske zvucnike, jako dobro znam koliko je sta kostalo, jer sam stekovao lovu i merkao akcije/snizenja. Pa sad i 621 valjaju polovne isilovane za preko 100E!? A vidim da je H300 otisao na 180E!? Pa valjda cene godinama treba da idu na dole a ne na gore!?

Poslednja izmena:

@neki

Brzo sam kucao pa nisam razmisljao - Naravno da je ULAZ ako ploca ima digital out(tjs da se zvuk njima salje, a ne obrnutno). Sto si to naglasio kao da si rekao neku veliku istinu izrazom "naucite"? Takodje kako mozes da postavis takvo pitanje (poente ovih ulaza) nakon jasnog opisa u mom postu. Ali ponovicu, ako ti je tako lakse nego da jos jednom pazljivije procitas post.

Digitalni ulaz zato sto Z5500 ima svoj DAC i ljudi sa slabijim zvucnim karticama mogu da izvuku bolji kvalitet zvuka (pod uslovom da imaju digital out na ploci), a takodje i mogucnost da se povezu na HDTV i Bluray playere.

Sto se tice drugog boldovanog dela (koliko cesto javljaju uredjaji sa digital-out only) moje iskustvo je sasvim suprotno. Trenutni HDTV i Bluray player nemaju analogni izlaz za zvuk! Pre toga sam imao DVD player koji je takodje imao samo digital (koaksijalni) out. Pretpostavljam da je to zato sto se stedi na cipovima za obradu zvuka i ugradjivanju DAC da bi proizvodi bili jeftiniji, ali ovo je moje vidjenje stvari, neka me neko ispravi ako gresim.

Poslednja izmena:
Brzo sam kucao pa nisam razmisljao - Naravno da je ULAZ ako ploca ima digital out(tjs da se zvuk njima salje, a ne obrnutno). Sto si to naglasio kao da si rekao neku veliku istinu izrazom "naucite"? Takodje kako mozes da postavis takvo pitanje (poente ovih ulaza) nakon jasnog opisa u mom postu. Ali ponovicu, ako ti je tako lakse nego da jos jednom pazljivije procitas post.

Digitalni ulaz zato sto Z5500 ima svoj DAC i ljudi sa slabijim zvucnim karticama mogu da izvuku bolji kvalitet zvuka (pod uslovom da imaju digital out na ploci), a takodje i mogucnost da se povezu na HDTV i Bluray playere.

Sto se tice drugog boldovanog dela (koliko cesto javljaju uredjaji sa digital-out only) moje iskustvo je sasvim suprotno. Trenutni HDTV i Bluray player nemaju analogni izlaz za zvuk! Pre toga sam imao DVD player koji je takodje imao samo digital (koaksijalni) out. Pretpostavljam da je to zato sto se stedi na cipovima za obradu zvuka i ugradjivanju DAC da bi proizvodi bili jeftiniji, ali ovo je moje vidjenje stvari, neka me neko ispravi ako gresim.

Pa okej, argumenti su ti skroz validni, ali eto ja nisam nikada imao potrebu da na komp zvučnike kačim i player i tv i ... Nego samo komp, a u dnevnoj sobi imam drugi setup za tv i ostalo. :)
Ne kažem da su dig. ulazi na logiju nepotrebni, mogu fino da se iskoriste ponekad, ali se u ovoj temi toliko potencira na tome, kao da su ne znam koliko bitni, a kladim se da će ih 90% usera povezati samo na komp.

Poslednja izmena:
Z5500 su dobri za sobu od 30 kvm, gomilu alkohola, ortaka i nekih zena, nije bitno sta ide kroz njih (zvucnike). Samo da tresti onaj bass, zato su ga i napravili....
A tema je :S:

Moji ATP3 imaju kvalitetniji zvuk od njih. :D

Poslednja izmena:
Alternative:
http://www.expertreviews.co.uk/pc-speakers/260389/yamaha-ns-p280 kod nas 295e
http://www.jbl.com/EN-GB/Products/Pages/ProductDetails.aspx?PID=SCS178CH/230 kod nas 320e
http://www.harmankardon.com/EN-GB/Products/Pages/ProductDetails.aspx?PID=HKTS 20 kod nas 475e
http://reviews.cnet.com/surround-speaker-systems/canton-movie-120-mx/4505-7868_7-32897517.html kod nas 350e
http://reviews.cnet.com/home-theater-systems/canton-movie-cd-102/4505-6740_7-33577948.html kod nas 450e
http://www.whathifi.com/review/KEF-KHT10052/ ako neko ima da izvoji ovolko sigurno je fina investicija (660e)
Video sam na sajtu 4audia da i mission ima svoj 5.1 komplet zvucnika, al nisam uspeo da pronadjem cenu. Sve ove cene su uzete iz zadnjeg broja Hi-Filesa
http://www.4audio.rs/product.php?id=603
I posle neko kaze da nema razumnih alternativa... Ko da je z-5500 jedini 5.1 komplet na svetu :) A siguran sam da su ove firme dosta kvalitetnije od Logitecha, koji je tu gde je u polju zvucnika samo zbog imena.

Bas me interesuje ako neko kupi PS3 ili WDTV ili DVD, BD jeftiniji player bez 5.1 analog out kako ce uzivati u surround zvuku na H600.
Bitno je naglasiti ovo ako. :)
Evo lepo alternative. Anyone?

Alternative:
http://www.jbl.com/EN-GB/Products/Pages/ProductDetails.aspx?PID=SCS178CH/230 kod nas 320e
http://www.harmankardon.com/EN-GB/Products/Pages/ProductDetails.aspx?PID=HKTS 20 kod nas 475e
http://reviews.cnet.com/surround-speaker-systems/canton-movie-120-mx/4505-7868_7-32897517.html kod nas 350e
http://reviews.cnet.com/home-theater-systems/canton-movie-cd-102/4505-6740_7-33577948.html kod nas 450e
http://www.whathifi.com/review/KEF-KHT10052/ ako neko ima da izvoji ovolko sigurno je fina investicija (660e)
Video sam na sajtu 4audia da i mission ima svoj 5.1 komplet zvucnika, al nisam uspeo da pronadjem cenu. Sve ove cene su uzete iz zadnjeg broja Hi-Filesa
I posle neko kaze da nema razumnih alternativa... Ko da je z-5500 jedini 5.1 komplet na svetu :) A siguran sam da su ove firme dosta kvalitetnije od Logitecha, koji je tu gde je u polju zvucnika samo zbog imena.

Jos alternativa. Odlicno. :)

P.S.
Sto se dig. ulaza u Z5500 tice i njegovog DACa, cisto sumnjam da je preterano kvalitetan. A s obzirom da solidni Xonari kostaju 40-70e, i nije mu neka prednost.:)

Poslednja izmena:
Taj KEF sam slušao u CT-u u Ušću. Maestralna konfekcija. Ne vrede ni duplo manje pare. Daleko je to od fine investicije

Poslednja izmena:
Alternative:

Zaboravio si da sve ovo trazi i AVR koji ce da ih terapa dodaj jos nekih 250e min uz to. To je vise od 340e koliko kazu da kostaju u Grappolo. Opet ti kompleti zvucnika ne daju neki ultra HiFi surround zvuk. Mislim.... da daju, kupio bi ih. Prosao bih jeftinije. Za vise novca od Z-5500 dobijes malo (ako uopste) bolji zvuk i toliko.

Bitno je naglasiti ovo ako. :)

Evo lepo alternative. Anyone?

Jos alternativa. Odlicno. :)

P.S.
Sto se dig. ulaza u Z5500 tice i njegovog DACa, cisto sumnjam da je preterano kvalitetan. A s obzirom da solidni Xonari kostaju 40-70e, i nije mu neka prednost.:)

Pa dac pominju da je slicnog kvaliteta kao u X-Fi kartama. Dok sam imao sistem nisam primetio da nesto nedostaje.

Te vase alternative su samo pasivni zvucnici cesto skuplji od celog Z-5500 kompleta. Evo ja cu da kazem alternativu Z-5500 koja je def bolja od njega, daje ultra realni zvuk a kosta samo 2515e http://www.4audio.rs/product.php?id=356 ako se neko pita sto (opet) preporucujem Monitor Audio RX seriju, to je zato sto sam siguran u apsolutni kvalitet koji nude za svoju cenu (kao novi zvucnici).

Poslednja izmena:
Ok, moja greska, mislio sam da je u sklopu SW i pojacalo...

Pa dac pominju da je slicnog kvaliteta kao u X-Fi kartama. Dok sam imao sistem nisam primetio da nesto nedostaje.
To je dakle rang Xonara DS/DG koji kosta 40e. :)

Te vase alternative su samo pasivni zvucnici cesto skuplji od celog Z-5500 kompleta. Evo ja cu da kazem alternativu Z-5500 koja je def bolja od njega, daje ultra realni zvuk a kosta samo 2515e http://www.4audio.rs/product.php?id=356 ako se neko pita sto (opet) preporucujem Monitor Audio RX seriju, to je zato sto sam siguran u apsolutni kvalitet koji nude za svoju cenu (kao novi zvucnici).
Ne mora eksplicitno da kosta koliko i Z5500, neka je i malo skuplje.A takodje ne mora da bude HiFi, bitno je da je bolje od Z5500.:)

Poslednja izmena:
Opet se znaci vracamo na vec dokazano. Bolje ima za vece pare. Ne mogu samo zvucnici da budu bolji, vec i pojacalo i ceo set prikljucaka da se poredi. To sve nema za isti novac a ni za malo vise.

Malo omalovazavas X-Fi karte.

Poslednja izmena:
Prestanite da se trudite, jer necete naci sistem sa istim kvalitetom zvuka i funkcionalnoscu kao sto ima Z5500 za iste pare. Hiljadu puta je receno.

@vampire

Dobar pokusaj ali si zaboravio AVR na tu cenu, kao sto gvlada kaze, a pola cena odatle nisu blizu ceni Z5500.

@garson

Ajmo da vidimo sta je to malo skuplje, da ima bolji kvalitet zvuka a da ima istu funkcionalnost. Da kazemo da je cak i 100e vise od Z5500, sve preko 100e vise nije "malo skuplje" nego malo vise skuplje. Ista funkcionalnost ili nista od poredbe.

3,2,1 - go

Ajmo da vidimo sta je to malo skuplje, da ima bolji kvalitet zvuka a da ima istu funkcionalnost. Da kazemo da je cak i 100e vise od Z5500, sve preko 100e vise nije "malo skuplje" nego malo vise skuplje. Ista funkcionalnost ili nista od poredbe.

3,2,1 - go

1. Risiver Panasonic SA-XR55E-S - ima 4-5 digitalnih ulaza (coax i optičkih, dekodere kao i Logi, video ulaze/izlaze, šta već, videti specifikaciju na linku) 240e
22209.png

2. Vufer i sateliti Microlab FC330 2.1, s tim što bi vufer radio kao active vufer, a sateliti ne bi bili povezani na njega, nego direktno na risiver. 48e
21microlabfc33056wrms24w16wx2newdesign-1.jpg

3. Front zvučnici Microlab Solo 1, s tim da bi se koristile kao pasivne kutije, obe bi bile povezane na risiver, a njihovo pojačalo se ne bi koristilo 64e.
20microlabsolo1iii60wrms26w2-1.jpg

Ovo sve zajedno je 352e koliko košta Logi otprilike, a fali nam samo još centralni zvučnik da bi bio kompletan 5.1 sitem.

4. Centralni zvučnik Microlab A-6201 2.0, ovde bi iskoristili samo zvučnike i vezali ih zajedno da rade kao centralni zvučnik, zavisi od prostora da li bi bio upotrebljen oba ili samo jedan, 38e.
20microlaba620129wrms145w2-1.jpg

Ukupno 390e, s tim da imamo u kompletu risiver koji je mali zmaj u odnosu na ono Logijevo čudo, ovaj risiver (potražite na netu) staje na crtu i troduplo skupljim.
Front zvučnici su pravi zvučnici koji mogu da se koriste i za stereo muziku i to 10 puta bolje da sviraju nego logi.
Za satelite i centar opet imamo prave drvene kutije u odnosu na Logi prdavce. Mana ovog sistema je što vufer ne gruva koliko Logijev, ali dobro, ima niz drugih prednosti, a i kome je do pukog gruvanja ne vredi mu ni pričati dalje. :)
I ovde imamo čak dva pojačala viška (ono iz Solo 1 i ono iz a-6201 kompleta), full digitalni risiver u posebnom kućištu, 6 drvenih zvučnih kutija, active drveni vufer, i sve to zajedno košta jako slično kao Logi. Naravno, neko možda baš voli da sistem bude što manji i nije mu bitan stereo kvalitet zvuka, pa će izabrati Logi, eli eto tražilite ste predlog, mislim da je ovo jedan skroz realan predlog i što je još bitnije sistem se može lako upgradeovati i to postepeno kako skupite kintu zemenite nešto. :)

A za samo malo više para i kada bi uveli i polovne stvari u igru, moguće su još bolje kombinacije koji imaju suštinsku prednost u odnosu all-in-one rešenja, a to je da ih možete upgradeovati po potrebi.

Poslednja izmena:
Fair enough. 390e. Bolje od one kombinacije sa polovnim kafanskim sony zvucnicima.

Ovo što si ti postavio nije sistem zvučnika već krpež. Kao na ciganskoj svadbi, sve različito, cirkus u prostoriji. Ko zna koje su razlike u otporima između sva tri modela i da li se prtza sa pojačalom. I na kraju, kako tako smeono garantuješ da će to uopšte dobro il bolje da zvuči od Logija. Kupi lepo taj komplet (šareniš) zvučnika, ovaj avr što si predložio pa napravi showroom. Znači pričamo o provereno boljim kompletima a ne o krpežu za koji niko, pa ni vi ekstrasens audiofiličari:d, ne može da zna kako u praksi to zvuči. Smešno je koliko se iz petnih žila trudite da za zadatu lovu skrpite nešto a pri tom bezobrazno tvrdite da je to bolja opcija iako ni sami niste probali i čuli. Ili hoćeš da ti verujemo da si probao ovu kombinaciju koju si sam postavio :d? Nemoj, molim te, nismo deca (bar većina nas)...:wave:

Znači da se sklopi nešto što je provereno bolje za tu lovu. Sve van toga je besmislica

Poslednja izmena:
Pa nije sklapanje audio sistema neka visoka nauka. :D Može neko pojačalo da "legne" bolje ili lošije nekim zvučnicima, ali to su nijanse. Imam 2 kompleta Solo zvučnika i probao sam kombinaciju sa Sony pojačalom, najnormalnije sve radi, zvuče bolje nego sa njihovim fabričkim i to je sve. Ne vidim zaista zašto slično ne bi radilo i sa Panasonicom koji je još bolji od ovog pojačala sa kojim sam ja probao.

I nije šareniš, preteruješ, sve kutije su Microlab, mogu da se kupe u potpuno istoj boji, i sve su urađene na isti fazon, tako da mi nije jasno o kakvom šarenišu pričaš?

Panasonic risiver već može da se podvede pod neku HiFi opremu, dok Logi ne može, a pri tom Panasonic nudi još više raznih ulaza/izlaza. :)

Poslednja izmena:
0.jpg

Ajde molim te, koji auto da kupim? Koji je to auto bolji od moskvica? :wave:

Ja se secam da je Civi prodavao sledeci komplet. Neki denon 6.1 reciver, koji se po amazonima prodavao za 900$ iako je stariji sistem, koji sam ja cuo i koji sahranjuje + mb quart hifi zvucnike u kompletu za 250-270E. To je vec hifi 2.1 sistem koji bi u muzici satro ne samo 5500 vec bilo koji racunarski 2.1 sistem. Ko je recimo imao mozga i strpljenja, mogao je izeti taj sistem, pa kad usteka parica da kupi rear + center isto polovne, pa sub na kraju. Sistem bi bio polovan, ali 50x pouzdaniji od novog logitech-a. Na stranu sto za dat novac bar znas sta si kupio, ozbiljne sprave a ne igracku. Takodje, sistem bi bio modularan: ne svidja ti se neki deo? Zeleo bi bolje prednje zvucnike? Prodas dodas dokupis.

Uostalom zamislite sledeci scenario, recimo ovi zvucnici:

http://www.kupujemprodajem.com/Logitech-X530-X-530-5-1-Zvucnici-384365-oglas.htm?filter_id=42281

za 4 godine od sada kostaju 400E. A vi ih kupili za 75. I jos vas masa ubedjuje kako trebaju da kostaju toliko!? E to se recimo meni upravo desilo. Sve razumem, al da proizvodjac izbaci neki proizvod, te kad su proracunali ulozeno-dobijeno formiraju cenu ka distributerima od 150E, a distributeri valjaju za 180, pa posle par godina odluce da isti sistem valjaju za 350-500E, e to ipak nema nikakvog smisla.

Znaci treba kupiti polovni 2.1 sistem za 250e od civija, cekati da skupite neke parice da ga nakrpite na 5.1, a u medjuvremenu gledajte vase HD filmove u 2.1, povezite ga sa vasim BR playerom, WDTV ili PS3 preko optike ili HDMI ( da li taj stari Denon ima takve ulaze? ) , uzivajte u carima 2.1 dok ne skupite pare za ostatak, nema frke.

Ljudi opet se vracamo na vas stereo zvuk. Znam da volite muziku, ali volimo i mi igrice i filmove u 5.1. Prestanite da nam gurate taj stereo vise, ulazimo u 2011-u, maknite se iz doba slusanja ploca. Ja ako imam svoj HDTV, svoj PS3, zelim da ga povezem sa necim sto je bolje od glupih zvucnika u televizoru, ali trenutno nemam ni para ni volje da krpim nesto ozbiljnije a hocu 5.1 . Hocu funkcionalnost i hocu je odmah bez krpljenja necega sto ce biti 10% bolje od logija za duplo vece pare.

Sta je sa onima koji ne placaju Z5500 350e vec 230e http://www.pixmania.de/de/de/661515...html?srcid=760&Partenaire=preis&CodePromo=oui ? Sta je sa njima?

Otisli ste previse bre, nismo svi audiofili, nemamo istancan sluh kao vi, mozda neki i imaju ali nemaju $ da kupe pa cute. Ako je nekome dovoljan Z5500 ko ste vi da mu kazete da nema pojma i slicno?

Nije problem da neko kaze i dokaze da je Z-5500 preskup i za 340e. Pogledas delove i sl (aj tako je kod svega) i krajnju cenu. Problem je sto nema nista slicno za te pare. Voleo bih da ima Z-5500 za 150e ili polovan za 50e ali nema uopste. Opet ono, civi imao polovan AVR za 250e pa dokupi jos... polovan Z-5500 ima za 200e. Ona kombinacija na papiru deluje ok, eto cene, tu su zvucnici, ima visak... samo subwoofer nije za filmove ali ajde.... mozda neko ne voli bass. Problem u tome je sto to stvarno mora da se proba, poveze pa onda kaze koliko sta vredi. Ljudi kupe komponente od po vise hiljada evra pa se zeznu zbog akustike prostorije recimo. Nije to tako lako.

Malo omalovazavas X-Fi karte.
Zasto? Pa realno sem EAX gluposti nemaju prednosti u odnosu na Xonare.;)

@marko_n
Odlicna ideja

@ppredrag
Koliko god neko bezobrazno tvrdio da je to bolje od Logija toliko ti bezobrazno tvrdis da nije bolje. Nisi ni ti cuo tu kombinaciju koju nazivas krpezom a tvrdis da ne valja.:smash:

Vrh Dno