Ja sam bar konzistentan. Ti si taj koji je neverovatan. Search na korisničko ime filipenko daje jako interesantne rezultate, gotovo zapanjujuće. Najzanimljivije je prelaz između hard core isometry RPG-ovca u Oblivion lover-a. Mada ni ova poslednja tranzicija (faza) nije ništa manje interesantna. Nemam ja ništa protiv toga, ljudska osobina kao i svaka druga. Ali kao što se čoveku koji je sklon lažima ne može verovati tako ni čoveka, koji često menja mišljenje, stalno otriva neke nove istine i oduševljava se njima, ne mogu uzeti za ozbiljno.
Kažeš tražili, jel to znači da ipak nisi pronašao što si tražio? Elder Scrolls jeste RPG/FRP ma šta zagriženi ljubitelji izometrijskog PC RPGa pričali. Da je nekvalitetniji RPG od legendi žanra poput BG, Tormenta i Fallouta, to jeste. Ali to ne znači da nije RPG. Svako ko je igrao neki od stonih RPG sistema zna to i zna koliki značaj ima GM. Bethesda je loš GM a Black Isle je bio dobar, to je glavna razlika.
Složio bih se sa tobom kada bi znao da si iskreno mislio. Mnogi koriste tu rečenicu a samo retki su iskreni.
Vi biste hteli da apsolutno sve u najboljim izdanjima postoji za PC, ali to trenutno ne ide. Nije moguće, jer su druge platforme jednostavno isplativije. To ne čini druge platforme inferiornim, jer to ne ide po tome kako se kome ćefne. Ko hoće najbolju vožnju da igra, taj će uzeti PS3 i GT5 i ništa na PC-ju ne postoji što može da mu parira. Da li to znači da su oni koji igraju vožnje na PC-ju inferiorni ili da je PC inferiorna igračka platforma? Dabome da ne znači. Ali na njemu takve igre nema. I šta sad ja trebam da radim, da izigravam uvređenu babu koja se ljuti zašto je ovde sve spalo na nekakve modove za igre stare 7-8 godina, isprobavam svaku vožnju koja izađe, ili da uživam u GT5? I je li GT5 kriv za katastrofalno stanje po pitanju vožnji? Dabome da nije, niko ne brani nikome da napravi nešto slično.
Mislim da shvatam gde je problem i ovde je ključna stvar. Koristeći se naopakom logikom, ti valjda smatraš da sada neko ko koristi konzole koristi samo i isključivo njih. Verovatno polazeći od sebe, razmatraš konzole sa aspekta igara tipičnih za PC. Ja ne tražim od konzole super fps-ove, ne jurim neku strategiju, ne iskam po svaku cenu neke RPG-ove. Na konzolama igram igre koje se danas tamo mogu naći, a na PC-ju malo ili nikako ne mogu naći.
Kada biste prestali da razmišljate o drugim platformama kroz prizmu baš onoga što vi trenutno hoćete da igrate, shvatili bi kako stoje stvari. Nekim igrama bolje "stoji" PC i onaj ko hoće da se igra kvalitetno igra ih na PC-ju. Nekim igrama bolje "stoje" konzole i onaj ko hoće da se igra kvalitetno igra ih na konzoli. Vi hoćete stare igre onako kako su se nakada igrale, i tu vam je problem. Ali biste i tu da selektirate, pa kada neko hoće
pixel hunting fest, retko ko želi da se opika Quake, koji je nekoć bio zakon. Već bi radije igrali nešto kasnije, kao što je CS. Zašto je onda CS bolji od Quake-a, ako ćemo već da se takmičimo u domenu preciznosti, kontrole nivoa i sl.? To niko da mi objasni. Sa druge strane,
pixel hunting fest (ili bolje reći problemi sa njim) je glavna manifestacija "srozavanja kvaliteta" u novijim igrama. Nije nego.
Shodno tome, potpuna je glupost ono što si rekao za menjanje mišljenja. Pre svega, naravno da će ljudi barem malo modifikovati mišljenje tokom perioda od 10 ili 15 godina. Nekada su važili drugačiji uslovi igranja, imalo se svašta igrati na PC-ju, na konzoli je bilo drugačije. Sve je bilo drugačije, a 3/4 žanrova koji danas isključivo obitavaju na konzolama (ili se makar prave prevashodno za tu publiku, pa onda časkom portuju) je postojalo na PC računarima. Danas ih nema. I šta ja sada trebam, da vozim ceo život potpuno nerealni Richard Burns Rally ili mod za F1 Challenge, da ne odigram nijedan Metal Gear Solid ili da ne probam sportsku igru sa Move kontrolerom? Zato što je izašlo na "inferiornoj platformi"? Kako da ne...
Nije problem što nema šta da se igra, zapravo ja nemam dovoljno vremena da se igram koliko bi želeo. Problem je što su današnje igre krš i što za deset godina ako se ovako nastavi neće biti mnogo toga da se igra. Call of Duty mogu da urade kao u Jonny Questu, ja to neću nikad igrati jer je obično smeće.
Ja igram plafon 15 igara godišnje. Nekada sam probao apsolutno sve što izađe, pa potom to redukovao, redukovao, i na kraju se došlo do takve cifre. Ne igram puno igara, ali želim da igram vrhunske naslove. I redovno mi se dešava da neke ne odigram. Usput, imam 2-3 naslova za redovno igranje u multiju i to je to. Danas, kada se skida svaka igra i kada se kumulativno ljudi sećaju "vremena od pre 10 godina" i gledaju ga kroz zbir svih igara koje su tada izlazile, a u međuvremenu isprobavaju svako smeće koje se pojavi (a koje se poljavljivalo tada), potpuno je logično da dolazi do tih "eh, ta stara vremena" priča. Drugačije su raspoređene po žanrovima? Moguće. Manje inteligentne nego nekada? Ma daaaj...
Tu priču o tome kako igre postaju užasne/tupave/bezvezne šire fanatici već 20 godina. Samo što su ih pre 15 godina širili zagriženi ljubitelji point and click i ostalih avantura, pre 10 godina ljubitelji poteznih strategija i arkadnih avantura, pre 5 godina ljubitelji RPG-ova, a sada je došao red na ljubitelje FPS-a. Što se mene tiče, postoje vrhunske igre svih žanrova. Ti žanrovi i granice među njima nisu iste kao pre 10 godina i to je to.
U međuvremenu, PC gejming ide u pravcu kompetitivnih naslova za više igrača i to je ta konstanta. Ne vidim da neko kuka kako je WoW uništio PC gejming jer nema nikakvu fiziku a 3D je igra (a PC igre bi, valjda, trebale biti napredne), ili da novi Starcraft nema destruktabilan teren ili nešto slično...Call of Duty se igra ne zbog toga što je najbolji fps svih vremena, već zato što nudi puno u multiju, sa gomilom otključavanja, dodacima za oružja, činovima, nečim što tera igrača da ide dalje. Evo, vidiš, čak i G!!! redovno pazari Call of Duty uz neprestano pljuvanje, pre, tokom i nakon igranja :d Isto kao što se Killzone igra ne zato što je najbolji fps ikada (mada...

) već zato što nudi jedinstveni sistem gde se na jednoj mapi u trajanju partije smenjuju ciljevi, pa tako klasičan Team Deathmatch promeni u Assassination, pa to promeni u CTF-ekvivalentni mod, pa u kontrolu ključnih tačaka kao u Battlefield-u...
Dakle, mašiš ključne stvari. Nikoga ne zanima da li se tu neprijatelji respawn-uju u singlu, da li su mape mogle biti manje/veće i da li je fizika manje ili više realna. To se nudi na rudimentarnom nivou, baš kao i u WoW-u što se gomila toga nudi na rudimentarnom nivou. I naravno, gomilu sajtova sa rešenim kvestovima, opremom, mestima gde se šta nalazi, koordinatama...Ni meni se ne dopada što Call of Duty izlazi svake godine kao Need for Speed, niti mi se dopada što je Looking Glass Studios morao da se ugasi jer niko nije kupovao System Shock ili Thief, ali to je tako. A kladim se da bi 85% hejtera promenilo priču da CoD ostane skroz isti, samo da je PC ekskluziva. Ne kažem da bi je i ti promenio, ali mislim da bi mnogi to svakako učinili.
Sve u svemu, citirao bih Aristotelovog učenika i naslednika Teofrasta, koji je u (jednoj od svojih retkih sačuvanih) knjizi "Karakteri" rekao:
Poglavlje III
Dosadljivac je čovek ovih osobina:
Iako ne poznaje čoveka, prilepi se uz njega i održi slavopojku u čast svoje žene...a zatim priča šta mu je sve bilo izneseno pred ručak na sto.
Kada se zanese u pričanju, počne pričati kako je sadašnja generacija mnogo gora od generacija ranijih vremena...
Pre nekih 2300 godina.