Šta je novo?

Software engineer ili software developer?

Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
E ovako, blizi mi se kraj studija i kao i 99% ljudi kod nas polako pocinjem da se bedacim sto posao koji cu sutra raditi nema veze sa onim sto su nam pricali da cemo raditi 😀 :bottle:
Ne znam koliko je bitno al aj, zavrsavam logistiku na saobracajnom fakultetu. E sad, palo mi je na pamet nesto. Ovi nasi shabani su relativno skoro poceli da implementiraju EDI i jos neke informacione sisteme tako da cenim da ce programeri biti nesto sto je trzeno (a vec i jeste).
To me dovodi do moje dileme. Relativno sam tehnicki pismen i dobro mi ide sa racunarima i tehnikom generalno...ali nazalost time se bavim neozbiljno i samo kao hobijem. Kao i 75% benchovaca uostalom 🙂

Sta mi vi, malo tehnicki potkovaniji predlazete? Isao bih na IT akademiju i dvoumim se izmedju ova 2 smera..koliko kapiram developer je bas bas programer, a indjenjer je onaj koji mu sedi na glavi i smara ga kako sta da radi..ili sam pogresno skapirao?
Sta bi bilo isplativije zavrsiti?

p.s. Sad nesto gledam...verovatno sam otisao u totalni Off i promasio sobu. Admini slobodno bacite ovo gde mislite da pripada 😉

Poslednja izmena:
Odmah da se ogradim da nisam neki old school IT ekspert al mogu da ti prenesem moja iskustva i ono sto sam video za ovo neko vreme koje radim i iz price sa ljudima iz dev-a, ops-a, qa i project managera. 🙂

Pazi u sustini nije ni bitno, evo sad gledam plan i program na oba smera. Zasto kazem da nije ni bitno... Jer je 95% sanse da ces u startu morati da sljakas ono sto sljaka software developer a kad dodjes do toga da mozes da radis kao inzinjer vec ces i kao software developer imati dovoljno kvalifikacija za tu poziciju. Nije u IT-u i nece biti kao u pravu recimo pa ako nisi svrsio pravosudni. 🙂

Tako da nema tu nekih posebnih pravila sta ces da radis sa kojom od tih diploma, uzmi ti zavrsi sta tebi vise lezi od toga. Moj predlog bi bio software engineering uz to da ozbiljno sednes i programiras na svoju ruku. 🙂 I kad se zaposlis u nekom dev timu, be nice to QA, we just do our job! 😀

Za programera ti u sustini ne treba artija da radis posao, nazalost ako nemas kontakte ili preporuke treba ti iskljucivo da dodjes na intervju i da objasnis da si kompetentniji od ostalih kandidata. Ne znam kolko si do sada u tim vodama i kako ti ide programiranje, ali ako nisi do sada onda je krajnje vreme da sednes i da krenes da programiras ako time zelis da se bavis jer ce projekti i kompetentnost da ti donesu posao a ne papiric. 🙂 (i gledaj da budes sto raznovrsniji, nikad ne znas kakav ce posao izleteti) U svakom slucaju sa bilo kojim od ta dva smera ce ti trebati dosta dobro znanje programiranja da dobijes posao.

Srecno. 🙂

p.s. Neces se zeznuti ako se ozbiljno posvetis ITu i ako budes dovoljno kompetentan da odaberes ok firmu i da ne dozvolis sefovima da te vozaju i da ti uvaljuju jos osam sati posla gajbi (sto nazalost domace firme vole da rade a IT je savrsena oblast za to jer ne moras da budes prisutan u firmi da bi radio). Probaj da uletis u neku stranu firmu sa outsource ekipom ovde, jer znam kolko su vozali mog ortaka po domacim firmama a kolko ja nemam tih problema u GTechu. No opet, to sve zavisi od firme do firme. A pogledaj malo oglase sta se trazi po infostudu, pogledaj na es-u i dpt-u sekciju za zaposljavanje, vidi sta se trazi i sta se trazi, a sve se placa vise nego dobro za nase standarde. 😉 I vidi da sto vise radis honorarne poslove i neke svoje projekte, trebace ti pa makar samo da zacinis CV.

sta to znaci uzmi pa programiraj? kad bi to tako bilo svako drugi bi bio programer. treba dosta toga razumeti da bi uopste imao ideju sta da programiras kao i da ti pamet ne bi stala zasto nesto ne radi kako si zamislio. izgleda mi da je bolji savet pocni sa citanjem.

Ja ne znam dal ce ikad prestati da cita dok programira, ja znam da mi stalno treba nesto novo... 😛

Oces da kazes da svako drugi ne moze da bude programer? Ne znam sta ti smatras pod programiranjem ali ako sedne i napise jednu jedinu if petlju koja zapravo radi nesto, ili ako isprinta hello world na ekran onda on programira. Nije programer ali programira nesto da uradi nesto kada on to zatrazi, pa makar programirao zenu da mu doda daljinski. 😀 I postati bolji programer nece pa makar procitao 1000 knjiga ako ne sedne i ne pocne da kuca to sto cita. Naravno da mora na pocetku da cita i paralelno radi, ali vec nakon sto savlada sintaksu i paradigmu, knjige postaju iskljucivo smernica.

U sustini ja sam sa tim sedi i programiraj mislio - hm - pa upravo to. Jer moze opusteno da zavrsi it academy sa jadnim znanjem i da se to znanje samo unazadjuje vremenom ako ne sedne i ne radi. Ne razumem sta je problem sa tim programiraj... Mislis da se u programiranje racuna samo advance nivo ili sta? A bez citanja ne moze da pocne da programira, tako da mi opet nije jasno na sta si mislio.

Ono sto sam ja hteo da kazem je da mu it academy nece uspricati nista u glavu i da je to mnogo teskog rada... konkretno programiranja :type: , ako je vec odlucio da ce time da se bavi. A covek je rekao da je racunarski pismen pa podrazumevam da razume sve sto mora da razume da bi poceo da uci, ako si na to mislio. 🙂

otkad je if postala petlja?😛

meni to deluje ne realno reci sedi, kucaj kod, pisi projekte, stavljaj u cv...

Haha, najs. 🙂 bilo je for pa sam kontao da je to previse komplikovano za moju banalizaciju pa menjao. 🙂

Ok onda idemo realno. Zavrsavaj IT academy, zavrsi ga sa osnovnim znanjem programiranja, trazi posao, u medjuvremenu zaboravi ono sto si znao, dobij posao na osnovu papira, dobij otkaz.

Sve sto sam hteo da kazem je da IT academy moze da okaci macku o rep ako ne utrosi par sati dnevno svog slobodnog vremena na samostalno ucenje i napredak, a konkretno to kod programiranja moze da se postigne jedino prakticnim radom.

A prica je pocela oko sedenja i upravo sam je sam sebi potvrdio, procitao sam poprilicno pedantno napisano kako da napravim real time clock za dos konzolu (zute boje! 😀 ) bez koriscenja sistemskih 21h poziva, i evo otvorih notepad i zakovo sam u drugoj liniji. 🙂

A sto se tice onoga da treba da znas nesto da bi imao ideje, ja se secam da sam imao ideje za komercijalni software dok jos nisam znao da programiram... I i dalje imam neke koje ne umem da ostvarim prakticno. A sto se tice toga da "stane pamet", to je deo trial and error. A postoji i ona opcija da krene od uvoda u arhitekturu i organizaciju teoretskog i da izuci to do tancina, pa da predje na low level programiranje, pa da se penje po levelima kad dostigne master nivo na prethodnom i onda jedino mozda nece imati problema da skonta zasto nesto ne radi u bilo kojoj situaciji. 🙂

Poslednja izmena:
Sustina je da ti niko normalan nece dati da projektujes neki sistem a da pri tome nemas CV na bar 4 strane od cega su 3 pobrojane reference na vecim projektima.

Drugo ma kako ti se to cinilo u praxi projektant je u 90% slucajeva i lead developer i tu nema nista cudno, UML se crta 3-4 nedelje max, a projektant mora da isprati do kraja svoje resenje i najcesce napise i sam dobar deo koda, malo je projekata na kojima projektant ne radi nista sem projektovanja.

Zaboravih da kazem, sve ovo ne vazi za drzavne i kvazi drzavne firme, gde realno se upada preko veze i mozes da 12 meseci crtas 3 dijagrama, a onda 36 gledas kako neko nesto kao kodira po njima, a ti vrsis kontrolu ili tako nesto.

Poslednja izmena:
Ok, recimo da ste mi malo razjasnili sve ovo. Inace moji domeni programiranja ili da kazem "programiranja" se zavrsavaju u basicu i pascalu 😀 Koje sam nekad dosta dobro znao, ali sad sam valjda i to pozaboravljao tako da ne bih puno slagao kad bih rekao da krecem od nule 🙂
Hard work se podrazumeva naravno 😉
Hvala jos jednom..sad sam vec mnogo blizi developeru. Izmozgacu jos malo pa cemo videti 😉

Nemam pojma, ako ti treba neko da ti skace po glavi upisi tu IT ac, ali ja sam uspesno nagovorio par ljudi da se ne bakcu previse sa tim, i krenu jednostavno bre da rade i rade i rade. Znam kako izgleda na razgovorima za posao, bio sam i sa ove i sa one strane katedre.

Znanje, znanje i samo znanje se ceni, papir je nebitan, a i ako je bitan onda je to nesto pozeljno za BG Univerziteta. Cisto da vidis da imas posla sa ozbiljnom osobom koja moze da izgura neki cilj i nije quiter.

Pa pazi IT academy daje MCTS, Zend PHP, Cambridge A/AS,... Tako da ces sa tim uspeti da prodjes na razgovor. U sustini iplatices celu skolarinu za 2 meseca od zaposljenja, a imaces vecu sansu da uletis. Al papir je kao sto je rekao Mare poprilicno beznacajan, znanje je ono sto je bitno. Ali to ces uspeti da pokazes samo kad sa druge strane stola imas ozbiljnog coveka a ne ako biraju na osnovu cva a na razgovor da dolazis cisto da utvrde da si normalan. 🙂

Ja sam sa praznim CV-em, student, bez preporuka, bez da znam ikoga uspeo da dobijem posao pre 60 drugih ljudi (dobar deo svrseni FON-ovci) a jedini razlog za to je bio - preliminarni test na osnovu koga su pozivali ljude na razgovor. 🙂 Tako da... sedi uci a ako si u mogucnosti, dobro bi bilo i da ti neko potpise da si zavrsio nesto iz struke. 🙂

Srecno...

Ma dobro te diplome i to, nego sam ja mislio da s obzirom na to koliki sam n00b trenutno, It ac zavrsim da steknem neko pocetno znanje, cisto da posle znam gde sta da trazim kad zaskripi 🙂 ili mislite da je it ac lose mesto za to? Ne znam koliko bi mi vremena uopste trebalo kad bih krenuo da sad sam od nule citam knjige i provaljujem fore..
Inace, koji prog jezik preporucujete. Stoji da cu morati da ih naucim vise, al od kog da krenem?

Ok je ITA, ja cak razmisljam jednom da ga upisem cisto onako, al ja sam hteo IT menadzment. 🙂 Mozes na svoju ruku malo da bacis pogled na Williama Stallingsa (Arch&Organ) cisto da dobijes neku osnovnu ideju kako to funcionise...

Pa ako vec znas paskal onda udri malo po paskalu, cisto da se priviknes na logiku ali budi svestan da od toga nemas skoro nikakve vajde. 🙂 (sad ce neko da me napadne jer sam rekao ovo) U sustini tvoj je izbor, ja sam krenuo od c-a uz malu pomoc K&R knjige. A mozes i odmah da krenes sa necim objektnim al mislim da je ipak bolje da steknes osnovne ideje o proceduralnoj paradigmi pa onda da predjes na oop. Za pocetak ja bih predlozio (dakle moje licno misljenje) da uzmes paskal(jer ga znas - jedini razlog) ili c, pa kad se odomacis tu da predjes na oop i to C# ili Javu. Uzmi ono sto ces raditi na IT academy, ako nista olaksace ti posao posle dosta. (ako ces bas slepo da me poslusas onda C pa C#, mada ja licno radim Javu a ne C# vidim da ces na ITA raditi C# a i kod nas M$ tehnologija prolazi bolje 😛)

Dok ne naucis da programiras, i to veoma dobro, niko ti nece dati da vodis projekat ili da nadgledas izradu po projektu.
Pored znanja programskoh jezika, tu treba znanje pojedinih biblioteka, platformi i API-a. Medjutim, najbitnije je poznavati kako se odredjene klase problema resavaju. Postoje coding patterni i ako ih dobro poznajes i pravilno upotrebljavas onda ces lakse isprojektovati resenje.

Znaci da rezimiramo: Naucim C, pa C#, pa Javu...pa programiram jedno 5-10god i onda na kraju ako sam bio bas uporan, mozda postanem programer 😀 😀 😀
Sto mi ne rekoste odmah da predjem na vinjak i depromazepam...i da mi posle 15god buuudee boooljeeee 😉

Salu na stranu, kapiram sta mi pricate. Nisam ni mislio da se to postaje preko noci (ili preko jednogodisnjeg kursa) :wave:

Za**** C++! xD

Ma godinu dana je sasvim dovoljno da udjes u tu pricu i da nemas problem sa sintaksom, sa paradigmama,... e sad, nije da je to neko ko moze da se nazove programerom ali je svakako neko ko programira i na dobrom je putu da postane programer. 🙂

A ti sa malo gurke od strane IT academy cete napraviti coveka koji programira i kompjuterski je poprilicno obrazovan, i plus malo zakrpa za cv i onda je sve na tebi, kolko para tolko muzike, tj ovde obrnuto jer si ti ciganin, kolko muzike tolko para. 😀

Depromazepam i vinjak su ti za ljubavne probleme, ovde ti ide Rakija i zoloft&rivotril prvih 4 nedelje posle zuto i onda se zaposlis ko bela lala kad ti trebaju pare da budes na konju! 😀

hahaha..evo sad sam uzeo papir i olovku da zapisem ovaj recept sa zoloftom i zutim hahahaha...doktore..svaka ti dala i nem'o ni ljubavnih ni It problema 😉

Hm, znaci C# > C++ > C?

And WTF is zuto?

Ne znam na sta mislis.

Heroin. 😀

Hm, znaci C# > C++ > C?

And WTF is zuto?

C++ važi za teži jezik od jave* i c#. Sa druge strane java i c# su traženiji...

* c# nisam koristio, ali java je uprošćeni c++, samo treba da naučiš šta su izbacili i koja ograničenja su dodali i naravno nove biblioteke i koristiš c++ znanje 🙂

Zasto hejtujete C++ 🙁 ?. Ako naucis C++ onda znas i Javu i C# 🙂 . Na stranu sto znanje C++ moze da bude korisno zbog nekih drugih stvari. Koliko mi je poznato, mada nisam nikada radio to, u C# koji je vrlo slican javi, mozes da uradis neke kriticne delove u C++ i time drasticno ubrzas efikasnost tih delova programa jer se C++ kod direktno prevodi u masinski jezik dok se Java/C# izvode u svojevrsnim virtuelnim masinama koje su ipak nesto sporije (mada ne kao nekad).

U zavisnosti od toga sta uopste budes programirao, ono sto uvek ponavljam da se ne programiraju samo aplikacije, C++ moze biti dobrodosao.

Daleko od toga da hejtujem C++, samo nisam vican istome pa sam predlozio moje favorite. Ja sam svoje predloge napravio cisto na osnovu brze mogucnosti zaposljavanja zbog potraznje. A C++ je svakako odlican za znati pa makar ga i ne koristio. Mislim da je C / C++ odlican hardcore izbor ali da postoje i malo vise prijateljski nastrojene opcije. 🙂 Recimo C je genijalan ali nije ekonomski gledano u kratkom roku isplativa investicija, zato ga i predlazem cisto za neki uvod u programiranje. 🙂 U sustini najbrza ( poprilicno sigurna ) opcija bi bilo orijentisanje ka webu i stvaranje odlicne podloge u front endu i onda work, work, work u PHP-u. Jer pruza dosta freelance mogucnosti, a trazeno je i tek ce da bude trazeno. Ali kad kazem dobra podloga iz front enda ne mislim na sljakerisanje po DW nego hardcore strict kod, jQuery,... Ili ona solucija da neko vreme posvetite cms-ovima (joomla, drupal, wordpress,...) i da se radi neki finansijski ozbiljniji (citaj: ucestaliji) freelance.

Mislim da je ipak ono predlozeno C / C# neki kompromis. Mada gledajuci nase fakultete mislim da se malo favorizuje Java sto ce usloviti i to da ce ljudi zbog ponude koja je poprilicno zasnovana na Javi poceti da rade projekte na istoj.

Inace dok ovo kucam skida mi se Android SDK tako da se i ja preorijentisah i to usled dodatka android telefona na wishlist za ovu platu. A sutra cu ugledati cool sajt pa cu da predjem na web. I tako u krug tako da nista ne umem da radim, zato i testiram tudje aplikacije. 🙂 Zapisi i to kao soluciju, nije lose, samo treba da naucis da se pravis da znas sve. 🙂

Ma ja prvo treba da skontam zasto ne postoji samo jedan univerzalni programski jezik :d

Zato sto postoji isuvise platformi, isuvise namena, i isuvise kompanija koje zele $ i jedan Microsoft koji zeli $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ i plus da kupi sve te ostale kompanije! 🙂

Ako hoces da radis u srbiji kao programer i to za nekog manjeg privatnika, onda se spremi da naucis bar 20 razlicitih jezika. Nasi preduzetnici traze da programeri budu univerzalci i da sve znaju kako ne bi placali posebno programere koji ce da rade na c# pa posebno one koji ce da rade mrezno programiranje, pa sql, pa poznavanje rada na unix linux sistemima zbog ustede na licencama i ostalim troskovima itd.

Pogledaj malo CV-je od kolega na ovom forumu ili nekim forumima tipa elitesecurity gde ces da vidis milion jezika i tehnika koje treba da naucis da bi mogao konkurisati za posao sa njima.

Najbolje bi bilo da nadjes posao u banci ili nekom osiguranju gde ces raditi kao programer. E tu ce te cekati pristojna plata i moci ces da se provuces sa par jezika.
Mada ovakav posao dobijaju uglavnom zene , zbog morala iliti sta ja znam zbog cega.

A ako hoces da radis kao freelance programer, tu ti ne treba skola i mozes da imas odlicnu platu od preko 1000e ali tu moras da znas sve, citaj 50 jezika i tehnika, tipa sve o web programiranju , visual basic (jer se dosta programa pise u basicu pa moras znati da ih citas), mrezno, sve najnovije tehnologije i jezike, itd.

Jedino u nekoj stranoj firmi mozes da se zaposlis samo kao c# i java programer.

Tako da skola ti nije ni trecina onog sto trebas da savladas

Nadam se da si shvatio poentu.

Poslednja izmena od urednika:
Ako hoces da radis u srbiji kao programer i to za nekog manjeg privatnika, onda se spremi da naucis bar 20 razlicitih jezika.
...
Jedino u nekoj stranoj firmi mozes da se zaposlis samo kao c# i java programer.

Naravucenije - nastrebajte C# i Javu i jurite strance :type:

Ako hoces da radis u srbiji kao programer i to za nekog manjeg privatnika, onda se spremi da naucis bar 20 razlicitih jezika.

Kažeš to kao da je neki problem. Vreme potrebno za učenje n-tog (recimo n > 3) jezika je od par dana do par nedelja (do nivoa da možeš bez većih problema, uz google, da radiš u njemu).

Kažeš to kao da je neki problem. Vreme potrebno za učenje n-tog (recimo n > 3) jezika je od par dana do par nedelja (do nivoa da možeš bez većih problema, uz google, da radiš u njemu).

Moram priznati da su me ostali prilicno ubili u pojam sa svojim izjavama..dok je ova tvoja bas ko tracak svetla u mracnom tunelu :bottle:

..a i ima smisla kad razmislis malo.

Al' na tom nivou ces tesko dobiti posao :trust:

Al' na tom nivou ces tesko dobiti posao :trust:

Zašto? Ako znaš recimo da napraviš ozbiljnu aplikaciju u Javi, misliš da će ti biti veliki problem da to uradiš i u C# posle recimo 10 dana upoznavanja sa jezikom? Principi su manje-više isti, a za programiranje je mnogo bitnije poznavanje principa i načina razmišljanja nego bubačenje sintakse.

Nazad
Vrh Dno