Šta je novo?

XFX bez ijednog GTX 400 modela

gojko88

Slavan
Učlanjen(a)
02.01.2007
Poena
320
http://www.legitreviews.com/article/1263/1/

"This afternoon we received confirmation that XFX, a division of PINE Technologies, will not be releasing any GeForce GTX 400 series graphics cards to the market when the cards become public next month. XFX was not listed as a launch partner for Fermi and did not issue a press release about the upcoming cards, which might come as a shock to many of our readers as they are one of the largest NVIDIA add-in board (AIB) partners in the world! XFX said that the decision not to carry this series of GF100 graphics card was their decision and that they will still be carrying NVIDIA products. It looks like XFX thinks that the Radeon HD 5000 series of graphics card is the right card for the high-end market. From our conversation with XFX they mentioned that they have "yet to see whether the fermented launch will reach an inglorious anti-climax" and that "they want to "Ferm up to who really has the big Guns"."

Reakcije? Mene je lično iznenadilo da XFX, koji je stvoren na Nvidiji, sada istoj kompaniji okreće leđa... Nije Fermi baš toliki fail, mada je bilo glasina u poslednje vreme da će XFX i Nvidia raskinuti saradnju u potpunosti...

pa sad realno... ko kome tu okrece ledja!? ;)

u industriji se desavaju neke stvari o kojima mainstream mediji ne pisu, jer generalno glasina je uvek zanimljivija od analize, a instant informacija u dve recenice uvek ima vise hitova od elaborata u dvadesetak pasusa...

Ali, evo, da ostanemo u duhu kratke informacije, umesto elaborata par pitanja za sve buduce ucesnike ovog thread... sta mislite, zasto...

...MSI, ASUS Gigabyte ("bipolarni" partneri) ulazu u razvoj nereferentnih 5870-ki i 5970-ki, razvijajuci sopstvene "Lightning", "Ares", "Matrix"... itd... brendove?

zasto...
...ATI ne izbacuje prorokovani od strane pojedinaca 5890, vec ostavlja partnerima da razvijaju gore navedene kartice?

zasto...
...je jedan XFX rekao ono quoteovano u Gojkovom postu?

ima jos "zasto", ali za pocetak je i ovo dovoljno!

ne znam da li je ovo istina. saznacemo za 20-ak dana kada krenu da pristizu GT100 based karte na nase trziste. bila bi steta da XFX odustane od ove generacije, mada mahom ce se praviti referentne karte a onda je svejedno...

ne znam da li je ovo istina. saznacemo za 20-ak dana kada krenu da pristizu GT100 based karte na nase trziste. bila bi steta da XFX odustane od ove generacije, mada mahom ce se praviti referentne karte a onda je svejedno...
indikativno je da na XFX-ovom sajtu nema nikakvog pomena od GTX 400 serije: http://www.xfxforce.com/en-gb/Products.aspx?Type=GraphicCards

Realno, da imaju neke planove sa njim, logicno je da bi iskoristili launch za promovisanje svoje ponude...

Ovo moze da se tumaci na toliko mnogo nacina da ne znam ni odakle bih poceo... a ni jedan bas nije sjajan po NVidiju.

Bice interesantno videti da li ce NVidia reagovati nekim saopstenjem, jer se iz ovoga sto su rekli iz XFX-a moze zakljuciti da su odlucili da ne prodaju karte sa GF100, sto implicira da su mogli da su hteli.

Sta je razlog... Niske margine za zaradu? Mala dostupnost? Losa pouzdanost? Mali ocekivani lifetime? Nesto peto? Sve nabrojano? Na launchu ih ocigledno nece biti, videcemo da li ce se pojaviti nesto kasnije.

Ja još uvek ne znam šta da mislim o Fermiju - postoji previše informacija sa različitih strana (mislim na bussines, tržišni uspeh dva najjača modela, a ne na performanse). Ono što je očigledno je da je yield toliko loš, a GPU nije baš previše green i to koliko troši i zagreva se ne opravdava to koliko je brži. Ako je cena dobro odmerena prema performansama, postoji očigledan problem sa dostupnošću koji je vezan sa yieldom, odnosno zagrevanjem, odnosno potencijalnim radnim vekom. Možda XFX zna da ne može da pruži nekakvu garanciju na top model, možda su namirisali katastrofu daleko većih razmera od RROD-a na Xboxu. Mnogo ljudi se žali na zagrevanje ili na to da ni napajanja od 700-800W ne isporučuju dovoljno struje na te dve grane... Uostalom, kakav im je taj quality control kad se već javlja toliko poluispravnih kartica? Šta će biti kada sve krene u masovnu prodaju?

Kartica definitivno nije razočarala performansama, ali neki drugi aspekti... čine da Cypress sada, još više nego pre, izgleda kao jedan mali, fino odmeren i cool GPU... :)

ako se odluce da ga ne prave 2 kljucna razloga verovatno leze u slaboj zaradi vendora na karti i visokom riziku od reklamacija zbog pregrevanja i slicno. sa 2. strane, kapiram da je 5 series easy money za vendore: cipovi su dzabaka, karte koriste jednostavne komponente sto znaci da su jeftine kada izadju sa trake a samim tim i marze su velike. a i odlicno se prodaju zbog nedostatka konkurencije. imajuci to u vidu, i nije neko cudo sto neko nece da trosi svoje resurse na GF100 karte. mada opet, ako ih nvidia uceni mozda i ugledaju svetlost dana.

Kartica definitivno nije razočarala performansama, ali neki drugi aspekti... čine da Cypress sada, još više nego pre, izgleda kao jedan mali, fino odmeren i cool GPU... :)
Bravo, Maxo, ubo si ga k'o prstom u d... oko! :D

Odlicno sumiranje situacije...

Ako je istina da se Fermi prodaje samo u paketu sa prevaziđenim nVidia đubretom, XFX je potencijalno u velikom problemu.
XFX nije ASUS koji može da valja stotine hiljada (fabulous) kartica GTS210 i da pravi profit na bazi velikih količina. Ono što pogoršava situaciju je da nVidia izgleda žestoko zakida i na GT200 čipovima/karticama jer na njima ima malu ili nikakvu zaradu.
U celoj toj ujdurmi za očekivati je da nVidia u skladu sa svojom dugogodišnjom tradicijom, forsira verni EVGA na račun nevernog čeda XFX-a, tako da cela vest ne mora da bude patka.

P.S: Koliko ja znam u nekim zemljama (u Francuskoj npr) takav vid vezane prodaje je protivzakonit

Poslednja izmena:
Daleko od toga da je XFX pacov ali nV sve vise lici na brod koji tone. Ne iznenadjuje me ovo uopste.
Cim nema para razlazi su nemonovni ;) A to dosta govori i o Fermiju...

Ne treba ih otpisivati, najavljeni su derivati za Q3. Ako se Ati izvukao sa R600 i do sada gurao tu arhitekturu, onda definitivno mogu i oni. Samo Jensen mora naučiti malo kontrolirati svoj ego.

Bravo, Maxo, ubo si ga k'o prstom u d... oko! :D

Odlicno sumiranje situacije...

ja se ne bih bas nesto slozio za performanse. da li je karta brza? jeste (ali i to je diskutabilno kada pustis Metro i shvatis da ne mozes da ga igras), ali obzirom na konjsku snagu ispod haube mislim da je trebalo da bude brza. nesto tu smrdi.

ja se ne bih bas nesto slozio za performanse. da li je karta brza? jeste (ali i to je diskutabilno kada pustis Metro i shvatis da ne mozes da ga igras), ali obzirom na konjsku snagu ispod haube mislim da je trebalo da bude brza. nesto tu smrdi.
Pa pazi, s obzirom da se najpre krenulo sa pricama "bice duplo brza od HD 5870" i slicnim baljezgarijama... pa se posle doslo i do predvidjanja tipa "potpuno egal sa 5870"... da bi dosli do toga da je ipak nesto brza od vec navedenog Radeon-a, i da ce ta razlika biti jos veca pod nekom heavy teselacijom... cisto u tom kontextu. A Metro 2033 je ipak samo jedna (krajnje neoptimizovana) igra.
Trebalo je da bude jos brza, da... i tisa, i da se manje greje. Pa onda neka kosta koliko kosta.

Ovako, ko hoce "za zilet" brzu graficku... ali koja je prilicno glasna kada se upregne, prilicno vruca (pa ce da ugeje i NB pride, npr.)... i da sve to plati dosta vise - go for it.

Sta je razlog... Niske margine za zaradu? Mala dostupnost? Losa pouzdanost? Mali ocekivani lifetime? Nesto peto? Sve nabrojano? Na launchu ih ocigledno nece biti, videcemo da li ce se pojaviti nesto kasnije.

Ne bih hteo iz svog primera da izvlacim neki opsti zakljucak zasto Fermija zasad nema u XFX izvedbi, ali je prilican broj bas XFX G92 based kartica stradalo sa onim kiks nVidijinijm drajverima, sudeci po nv forumu, sa automatskom kontrolom fan speed-a...zamislite neki takav propust u drajveru na vrelom High-End proizvodu sa fabrickim hladjenjem, pa silni broj RMA-ovanih skupih kartica, svasta bi bilo

Nece izgoreti GPU, on ce se "samozastititi", ali stradace neki mosfet u naponskoj, neka druga "non military-class" komponenta i eto masovnog vracanja karte proizvodjacu i on je u buli onda...mislim, nije meni kriv XFX, svaka njemu cast kao proizvodjacu, ali ce drugi pomisliti da je XFX krsh proizvodjac, da ugradjuje lose komponente, i sl. i doci ce na los glas kod neke musterije

XFX to not offer Geforce GTX 400 products

Published on Tuesday, March 30 2010 6:24 pm by Sub
Filed under: Graphics Cards, News, Nvidia

XFX, Nvidia's greatest AIB ally in the past, are reportedly not releasing any Geforce GTX 470 or 480 products. While XFX have claimed this was their own decision, as they simply seem to be unsatisfied with the new Nvidia products. Other quarters claim that Nvidia are "punishing" XFX for selling ATI Radeon cards recently - something that makes very little sense.

XFX have been one of the most respected AIBs, offering some of the best packages, service and warranty. For a long time, XFX have been Nvidia's largest AIB partner. Realizing the strength of ATI Radeon products, starting with the Radeon HD 4800 series, XFX jumped to the ATI bandwagon - while still being one of the most prominent AIB partners for Nvidia.

The relationship between Nvidia and XFX seemed to have declined since then, but no one could have predicted this. Indeed, XFX Geforce 470/480 boxes were one of the first to leak, and we all expected XFX to sell GF100 based cards. Come the paper launch, March 26th, there was no press release from XFX.

Few days later, XFX have confirmed that they will not be selling GTX 400 cards in a call with Legitreviews. They go on to downright bash Nvidia's latest flagship, mentioning they are "yet to see whether the fermented launch will reach an inglorious anti-climax" and the reason for not selling simply that XFX will "Ferm up to who really has the big Guns". Clearly, XFX feel AMD has the "big guns", as of now.

There seems to be some information missing here - as it is hard to believe XFX not launching an Nviida Geforce flagship, just because they find the product lackluster!

XFX will continue to sell other older Geforce cards, however.

Dobro došli u surovu realnost.

We have heard and confirmed from multiple independent sources that XFX won’t have Fermi cards at launch.

Nvidia is punishing this highly successful brand by cutting them off from Geforce GTX 480 and 470 launch cards, and this is a direct result of XFX's last year's decision to to start selling ATI. Since Nvidia’s sales department doesn't know any better, this is the action the green company decided to take.

Nvidia refuses to see that this might be a bad thing for the whole company as XFX has a very loyal fan base who will probably start standing up for themselves when they realize they won’t get a decent launch quantity of these cards.

In the meantime, XFX’s answer to Nvidia’s cut-out deal is bringing the fastest ever Radeon HD 5970 X2 cards with super specs, and we will try to get as many details as we can.

http://www.fudzilla.com/content/view/18278/34/

Nije to bila XFX-ova odluka ;)

Ne vidim sto bi nV ikoga "kaznjavala" kad su danas jedini nV-only proizvodjaci evga i zotac.

Poslednja izmena:
Slično je bilo i sa 3Dfx-om. Prvo su svi pravili njihove karte (Banshee), posle su kao bili nezadovoljni i odlučili da oni proizvode i pakuju sami. Ubrzo zatim su usledili Voodoo 3 kao ne baš sjajan proizvod i Voodoo 5 kao totalni fail. Kupila ih nVidija. A njih će Intel ako ovako nastave...

Jok, uopšte :) Nvidia pokušava da spasi obraz kako tako leakujući ovakve svaštarije preko Fuda...užas. Da je Nvidia tako odlučila sama, objavila bi na sva zvona, i to bi delovalo kao upozorenje za ostale, a verovatno bi slično postupila i sa drugim bivšim ekskluzivnim partnerima koji su joj okrenuli leđa. Ovako...

***, kada se setim da se pre dve - dve i po godine u ovo vreme raspravljalo da li će Sapphire krenuti ovim putem i početi da proizvodi Nvidia karte, nakon velikog uspeha G80 i nakon njega G92, za koji u tom trenutku nije bilo odgovora...danas, zaokret za 180 stepeni, i to ne da se razgovara, već partneri to i čine.

Poslednja izmena:
/\ "Spanska inkvizicija" /\ :p...

E da...i oni. Mada je bilo prica za BFG, da ce praviti i radeone. Ili bese da ih nece biti u Evropi, vise ni ne pamtim.

Problem u ovoj prici je sto se ljudi u USA, na primer, mnogo vise vezuju za "proizvodjaca" karte nego za proizvodjaca samog cipa - gomilu ljudi ces videti da napisu da u racunar ne bi stavili nista sto nije EVGA, BFG, XFX i slicno. XFX valjda daje double lifetime garanciju, imaju odlicnu tehnicku podrsku u USA i brzo resavaju eventualni RMA, i ljudi ih vole bas zbog takvog stava.

Prosto ne mogu da verujem da je izgovor "pravite Radeone, nista od GF100" moguc i realan.

Uzgred, BFG Europe je valjda propao, tj zatvoren. Oni su realno i u najgoroj poziciji, jer maltene sve sto prodaju su NVidia GeForce karte - EVGA ima i druge segmente (maticne ploce), Pyne prodaje i Quadro karte i slicno.

Sta mislite kako se sada gospoda u XFX-u osjecaju?

Jako nepromisljen potez.

Pa kako se osećaju? NVidia je njih naterala da prave Radeone, nisu valjda ludi da slušaju nV i da svoje kartice prodaju po nižoj ceni i sa nižim profitom? Taj novi Fermi jeste bolji od prethodnog, ali nema opravdanja da proizvođač kartice treba da trpi, zato što proizvođač čipa hoće da bude konkurentan! ATI kada je imao fijasko sa onih 512bita i 2900XT karticama (skupim i neefikasnim čipom), nije terao proizvođače kartica da prodaju svoje prozvode niže, mislim gde je tu logika? :trust:

Zasto to mislis?

Nazad
Vrh Dno