Šta je novo?

Cooler Master HAF 912

O ukusima ne vredi raspravljati, ali meni ovaj HAF uopšte nije ružan. Nije ni šampion lepote, ali izgleda da je kućište veoma funkcionalno. Meni se najviše svidja zbog toga što je tako široko, retka su kućišta široka 23cm (kompletna HAF serija). Ako cena kod nas bude bar približna onoj napolju, HAF912 biće sigurno popularan.

Sad vidim na sajtu CM-a da postoji i + verzija sa u crno ofarbanom unutrašnjosti, najavljen je i test na Benchu, baš me zanima šta će stići kod nas...

top3.jpg

Poslednja izmena:
razmislajm da kupim kuciste pa se dvoumim izmedju ovog HAF 912+ i CM 690 II basic. Cena i velicina skoro ista.

O ukusima ne vredi raspravljati, ali meni ovaj HAF uopšte nije ružan. Nije ni šampion lepote, ali izgleda da je kućište veoma funkcionalno. Meni se najviše svidja zbog toga što je tako široko, retka su kućišta široka 23cm (kompletna HAF serija). Ako cena kod nas bude bar približna onoj napolju, HAF912 biće sigurno popularan.

Sad vidim na sajtu CM-a da postoji i + verzija sa u crno ofarbanom unutrašnjosti, najavljen je i test na Benchu, baš me zanima šta će stići kod nas...

top3.jpg

Meni se vise svidja ovo nego neka sminkana i svetlucava kucista, ;)

Uzeo sam i ja ovo kuciste pre par dana na slikama nije nesto ali uzivo je druga prica:)
Ja sam za sada odusevljen kako hladi ali ipak cekam leto pa da padne test

Pre nekih 15 dana sam sklopio jednu amd konfiguraciju zajedno sa ovim kucistem. Koliko god ovo kuciste bilo ruzno, jako je kvalitetno izradjeno, i za te pare se definitivno isplati. Jedino sto mu fali u odnosu na ostala kucista iz serije HAF jeste vent na gornjoj strani kucista.

KOLIKO SE CUJE CM HAF 912 ili 912+ ?
Ima li ih neko, da li je glasasno, moze li se spavati sa njim u sobi ako je komp ukljucen, tokom dana sitno huci, cuje se da huci i pored ukljucenog tv-a, huci al huk "pokrivaju" zvuci u kuci (govor, tv, cesma u kuhiji kroz otvorena vrata sobe, buka sa sa ulice) takvi neki opisi i poredjenja...?

Moze li se ugasiti svetlo u prednjem velikom ventilatoru?
Da li ima neki prekidac za te led diode?

Tiho je, dobro je, izuzetno funkcionalno, nije skupo, nije tesko, dovoljno je kvalitetno uradjeno ...
U njemu su sada 2 venta od 200mm i jedan mali od 12cm, kasnije mozda dodam i jedan bocno od 14cm, na leto...
Zaista nije bucno, cak je tiho, evo najbrze mi se vrti vent na grafickoj ( 1800rpm), ostalo sve trocifreno...
Da li se ko "dosetio" ovako okrenuti hdd-ove ?
Meni ih je ovako mnogo lakse vaditi, premestati...

A miline kad nisam morao ni sistem da menjam, samo sam dodao sve drajvere od ploce i novi za grafiku i evo me "slobodan" ko 'tica da kucam...

Pozdrav svima i iskrena preporuka za kupovinu kucista.

Prilozi

• IMG_0015.JPG
    IMG_0015.JPG
    448.1 KB · Pregleda: 214
  • IMG_0010.jpg
    IMG_0010.jpg
    805.9 KB · Pregleda: 168
  • IMG_0006.jpg
    IMG_0006.jpg
    747.3 KB · Pregleda: 177
Definitivno bi bio bolji raspred kablova sto se tice protoka vazduha i estetike ako bi ih okrenuo kako je predvidjeno samim kucistem, razmisljam ja da ih okrenem al' trenutno me bas mrzi da to radim i sto na zalos kad se tako okrenu hardovi da bi izvadio hdd moras otvoriti obe stranice kako bi mogao otkaciti naponski i sata kabal ili ga prikaciti... Nije moguce izvuci hdd iz lezista pa ga onda otkopcati sa kablova jer je petlja naponskog kabla od konektora do konektora kratka za takvo nesto. Moguce je odvrnuti srafove koji drze gornji kavez i onda bi se vec mogli izvlaciti ti gornji hdd zajedno sa kavezom, ali oni donji hdd-ovi u malom kavezu sa dva mesta ako se vade onda opet se mora otvarati i druga stranica...
Okrenucu ih al to ce da priceka ko zna koliko, inace propuh u kucistu koji prave 2 venta od 200mm i onaj manji sto im pomaze od 12cm su sasvim dovoljni da temperaturu hdd drze u toploj sobi na 31-32 stepena C.

Ja sam danas rasklopio ceo komp. Spustio kuciste [CM 690 II A] dole u garazu i dobro izduvao kompresorom. Ocistio od prasine. Vratio sve na mesto , promenio box cooler za CM hyper 212+ koji sam farbao u crno i sredio malo bolje kablove.

Jako me mrzelo da krenem pa sam odlagao od 2 do 6 :D Al kad sam poceo bilo mi zanimljivo :D

Sto se hardova tice nisam od onih koji pate da budu sto nize temperature pa da im stavljam dodatne ventove. Dok su temperature ispod 42C ne panicim. Kod mene su obicno 23-25C.

Mene bilo sramota posle "kritike" pa sam jutros prepakovao hardove, i evo nove slike...
Koristio sam sva tri sata naponska kabla da bih omogucio izvlacenje pojedinacno hdd-ova, pa sam jos odvrnuo gornji kavez za hdd da bi se on mogao izvlaciti u slucaju neke potrebe...
Ovako je zaista lepse i bolje.

Jos mu trebam staviti jedan vent od 14cm bocno na stranicu kako bih stvorio nadpritisak u kucistu da ne ulazi prasina i naravno neki filter za prasinu al' od 14cm ...

Ja ne verujem da je moguce imati tako nisku temperaturu hdd-ova!
Da bude skoro kao sobna tem. nema sanse ni u "milion godina".
To je neki zaheb kod samsunga, njima ocito ne meri senzor dobro ili pravilno temperaturu (mozda i namerno ucinjeno!) tako da na sobnoj temp. od 20-22C bude samo 23-25C temp. hdd-a je po meni nemoguce.
Moje misljenje, bez namere da se i o cemu raspravljam...

Prilozi

• IMG_0020.jpg
    IMG_0020.jpg
    700.2 KB · Pregleda: 234
Poslednja izmena:
Odma lepse izgleda. :D Super sto te nije mrzelo. Ja cu slikati popodne kad mi ortak donese digitalac.

Sto se tice hardova sta da ti kazem. Hard Disk Sentinel Professional v3.20 i HD Tune Pro v4.60 Portable toliko pokazuju. Do pre neki dan su mi bili u RAID 0 pa nisam mogao da vidim i da ih testiram. Sto se mene tice nek su i 10C vise totalno mi je sve jedno dok rade. Ako crknu imaju garanciju. Najbitnije podatke backup-ujem tako da mi je nebitno.

Možda će pitanje zvučati glupo, ali da li vredi preći sa 690 II Advanced na HAF 912+? Gotovo svakom kućištu koje sam posedovao (a promenio sma ih podosta) sam vremenom našao neku manu, a HAF 912+ mi barem sa slika deluje bolje od 690 II Advanced. Isto bih zamolio kolege koji poseduju HAF-a da mi kažu koliko je čvrst/savitljiv lim na stranama (posebno ovoj desnoj na koju može da se montira ventilator), kao i na gornjem delu gde mogu da se montiraju ventilatori.
I još jedno pitanjce. Da li je bolje na gornju stranu staviti dva venta od 12cm (npr. Arctic Cooling F12) ili kupiti CM Megaflow od 20cm? Protok dva F12 je gotovo identičan onom od Megafloua (114cfm vs. 110cfm), ali 2AC koštaju duplo manje od CM-a. Ovo sve govorim hipotetički ukoliko se odlučim da promenim kućišta.

I ja sam to isto komentarisao. Ni ja im 'ich ne verujem :D Ne treba mi termometar u sobi,samo upalim HW monitor,pogledam temperaturu diska i oduzmem jedan-dva stepena...i to je to.

Ne znam koliko ljudi misle da treba biti "cvrst" lim ili debeo da bi bio cvrst?
Imao sam Antec P182 kuciste pre i ovo je mnoooogooooo funkcionalnije.
Mnogo je i lakse, dobrih 5-6kg.
Kad dobro upres prstom na sacastu mrezu "krova" na koju se uvrcu ventilatori, maklice se uvija (do 1mm) a bocna starna skoro nista.
Kad skines stranicu sa kucista onda se uvrce, naglasavam uvrce (nije savijanje vec uvrtanje) pomalo, ali montirana na kuciste stranica je cvrsta, nista ne zvoni, ne klepece, ne tandrce nema "losih vibracija"...
Stranica je malo uvrnuta sama od sebe, imam osecaj da na stolu ne bi stajala ravno, vec bi neki od uglova bio uzdignut.
Ta neravnost joj dodatno omogucava da montirana u kuciste bolje se opre u svom lezistu i sprecava klepetaje, takodje ima kukice-klizace koji dobro i lako kace stranicu.
Licno mislim da bi za dobro provetravanje bili dovoljni samo ovaj napred 200mm i onaj pozadi 120mm ventilatori.
Kad mu se stavi pod krov jos jedan 200mm vent, kroz kuciste duva kao da je kosava, ali onda je problem jer se stvara podpritisak malecni u kucistu pa oce da ulazi prasina.
Ima rupa pozadi gde lako moza da udje prasina, pa mu za stvaranje nadpritiska malog u kucistu treba i vent na bocnoj strani i to jedan od 140mm.
Mislim da je jedan 200mm tisi od 2x120mm, narocito ovi CM mega protok, jer se vrti na manjem broju obrtaja.
Meni se veoma svidja kuciste (nije sto je moje :d) al' izuzetno je funkcionalno, za sada sve pohvale... ( za minuse treba malo sacekati da ih uocim ;))...

Ja sam presao sa Ravena na njega,i umesto sto je smesno malo u odnosu na Ravena :D nisam uspeo da nadjem ni jednu bitnu zamerku.
:)

@P307
Ne znam kolega da li si imao koje Čiftekovo kućište? Oni 99% svojih kućišta prave od čeličnog lima debljine 1mm. E ko to uspe da savije/uvrne, svaka mu čast. Šalu na stranu, pitao sam na za čvrstinu lima pošto na 690 II imam utisak da kada ploča ubrza AC F12 (povezan na Sys Fan 4-pinski konektor) kad je komp pod opterećenjem da se neki deo vibracija prenosi i na samu stranicu. Možda je to i zbog onog gornjeg saća naspram kulera procesora, a možda samo uobražavam.
Uglavnom, vidim da ste zadovoljni svojim HAF-ovima, a ja ću da razmislim još malo dok ne stigne prva plata. Hvala na saradnji.

Cena HAF912+ je porasla u poslednje vreme,ne znam zasto?ja sam uzeo pre dva meseca kada sam imao nesto preteklog novca i nista nisam montirao,sada ceka verovatno SB platformu.Nabavio sam i sve ventove da promenim u plavo jer ne volim crvenu boju
-Lim nema sanse da se savije pogotovu ta bocna stranica.
-jedina mana jeste da ostaju otisci od masnih prstiju ako se npr jede cips,smoki,pileci batak i dosta se tesko uklanja.
-kada se prikace svi ventovi na max kao tornado da postoji,ne znam kako projektuju tu HAF seriju ali definitivno je dobro hladjenje i strujanje vazduha
-ogroman unutrasnji prostor za tu klasu
-za sakrivanje kablova ima ogroman prostor sa druge stranice kucista
Kuciste izgleda mnooogo bolje uzivo nego na slikama,i ne kapiram kome je potreban las vegas izgled kucista...

De si kljajojuniore bio pre da se javis da mi prodas taj crveni vent...
Sad je "kasno", pros'o voooooz...
Potkrovlje se plavi, a prednjica crveni...
... a lepse bi bilo oboje crveno kad vec nema u zemlji Srbiji kupiti crni il providni bez dioda vent CM od 200mm.

ima CM megaflow da se kupi i u crvenoj i plavoj varijanti,javi se na pm da ti posaljem link u kojoj radnji ima(salju i na kucnu adresu).
Pored 3 LED fana nocu nije potrebno osvetljenje u sobi,jos da diode pulsiraju kao na reklamama.
Ja bih najvise voleo da postoji zeleni ili zuti led fan u nekom XFX stilu ali to kod nas tek nema!?

Svaka cast za 912+, imam ga vec par meseci, temperature ekstra, kvalitet izrade ekstra, funkcionalnost tu i tamo, sve ce stati u njega ali ces se namuciti dok ga budes ubudzio, pogotovo od gornjeg fan-a...
e da, i ako planiras SLI, nista od toga...uglavnom za taj novac nema bolje, barem za mene...

Vrh Dno