Šta je novo?

iPhone vs. sPhone AKA Samsung Galaxy S: Ultimate fight!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@magic

Pre samo par postova gore mozes procitati da su iPhone korisnici "budale" zbog cene koje placaju, i niko se ne buni, dok ovde odmah citas izmedju redova i gledas u pasulj da bi dosao do zakljucka da te neko vredja sto nisi kupio iphone.
Istina. I po meni to nije u redu, ali sam odlučio da to ignorišem jer mi se čini da je bilo previše provokacija sa "druge strane", te razumem frustraciju i sa ove druge strane.

Da je sPhone "kopija" iPhone-a... pa i može se reći da jeste u neku ruku, ali je "konkurencija" sada već prikladnija reč i Samsungovo dostignuće (kao i njegovi vlasnici) ne zaslužuje ipak podsmeh i šikaniranje, bez obzira na sve.

Jednostavno ima puno dobrih stvari na iphone zbog kojih mnogi ce placati vise da bi ga imali, i ako njima ne smeta nedostatak bluetootha, ne vidi razlog zasto bi ih ti ili bilo ko drugi ubedjivao da im treba.
Kada se u nekoj oblasti primičemo maksimumu tehnoloških dostignuća tada nije neobično da se za 5% poboljšanja plaća po 80% više. To je uvek bilo i biće (kola, hi-fi, drago kamenje...). Međutim...

Epl koncepcija po meni ima jednu intrističku manu. Da pojasnim... Da bi neki proizvod postigao maksimum funkcionalnosti i/ili pouzdanosti mora da zadovoljava niz pravila/protokola/procedura... Strogo definisani interfejs, složene procedure eksploatacije itd... U tom smislu Epl dobro razmišlja što drži čvrsto uzde i ne da iOS-u da se pretvori u Windows. :S: Sa druge strane... Onaj ko plaća 600, 700... 1000€ za telefon neće ni da čuje za kompromise i ograničenja. :S: Njega ne zanimaju tehnikalije i objašnjenja zašto je to dobro za njega... on će jednostavno dati kol'ko god treba para da dobije ono što hoće.

Epl sada konstantno ima pred sobom jedan užasno težak zadatak a to je da stalno nadmašuje sebe i ispunjava očekivanja sve razmaženijeg tržišta. :S: Nema BT? Ako plaćam 1000€ za telefon pa neću ni da čujem za objašnjenje...

P.S. Sada procitaj zadnje postove u ovom threadu i pokusaj to da gledas sa neutralne strane, videces koliko ljudi pokusavaju bez ikakvih argumenata samo da pljuju po iphone, samo zato sto imaju drugi telefon
Uvek se trudim da sve sagledavam objektivno... A zašto ti to toliko primaš to k srcu? :trust: Da ti kažem... tako je svojevremeno bilo i za Intel vs AMD. Kada se setim tih tredova i rasprava, pa ovo je smešno! :d

AMD je imao ok procesore, ali boolja čip setove. Onaj krš Iron Gate i VIA sa nesrećnim 686 južnim mostom koji nije mogao da proturi kroz PCI magistralu više od 60-ak MB/s. :crash: Onima koji su se bavili "Digital Content Creation"-om je to bilo neprihvatljivo zbog kartica za A/V ulaz-izlaz pa su bili "osuđeni" na Intel platformu. Elem... mi Intelovci smo bili budele i papani što kupujemo skuplje a sporije procesore umesto da koristimo AMD. :eyebrows:

Ne kažem da je iPhone vs Galaxy S ista priča, ali će jedna grupa ljudi uvek potezati pitanje: zašto plaćati nesrazmerno više za svega nekoliko % poboljšanja ili za ono "Intel inside"? Sve su to legitimna pitanja a odgovora ima više i ni jedan nije jednostavan.

I nisam bio u pravu? 🙂
Koliko se ja secam, cela prica je pocela kada sam odgovorio nekome ko je hvalio sPhone do neba, da je bolji od iPhone..., ako hoces mogu da pretrazim onu drugu temu.
Pa znaš kako... Sigurno da se može naći barem jedan aspekt u kome je sPhone "bolji" od iPhone-a. Ako to nije cena, onda taj nesrećni bluetooth... ako ne ni on, onda otvorena Android platforma... ako ne ni ona, onda već nešto peto ili deseto, šta je već kome bitno.

Ako je meni bitno da mogu da kucam poruke na ćirilici, džaba mi i Retina i žiroskop i SAMOLED i Bada kada nemam ćiriličnu tastaturu. :S: Onda su meni i iPhone i Wave (a možda i sPhone) bezveze.

Sama činjenica da ljudi imaju različite potrebe i prioritete, pa i sisteme vrednosti, čini celu ovu diskusiju besmislenom. Tehničke specifikacije jednog i drugog telefona nije teško uporediti, pa čak ni saznati utiske onih koji već imaju neki od njih, ali će ogromna cenovna razlika uvek indukovati polemike na temu šta se zapravo plaća i da li toliko vredi.

Imaj u vidu da je moja žena dobila Vejv za džabe! Ali baš džabe... Nije im platila čak ni taj famozni dinar. :d Za iPhone bi sa druge strane morala da izdvoji kao za letovanje. :S:

Matori....ja sam chat dao kao primer...jesi cuo nekad za pisanje knjige? jesi cuo za blogere? jesi cuo za forume i svugde gde treba da kucas malo vise od par slova u koje moras da gledas dok kucas.zato na tabletu ces tesko imati savrseno slepo kucanje,ne osetis reljef...

Svrha iPad-a nije da na njemu pises romane ali kucanje na njemu uopste nije ni najmanji problem, za pokoji email,surf, odgovor na forumu sasvim je opusteno kucati, pa vecinu odgovora ovde sam ti kucao sa iPad-a.

A ono "sta ce mu vise memorije i bolji cpu.." pa niko nije rekao da mu treba....niti sam bilo gde spomenuo da secka,kao i telefonu sto ne treba vise od 1ghz jer sve klizi...gari,nisam imbecil,i nisam se ja toga uhvatio nego cinjenice da nema ni blizu "materijala" i ni blizu jak hardver pa kosta mnogo vise.

Pa ti si upravo to rekao, sta sve fali iPad-u da bi postao laptop. A te stvari mu uopste ne trebaju jer funkcionise savrseno za svoju namenu sa hardverom koji ima. Posto poredis laptop i tablet zanima me koji to laptop poseduje TS,10" ekran i tezi koliko iPad tezi a da se moze kupiti za recimo 499$? To je kao da idem redom po topic-ima vezanim za laptope i pisem kako nista ne valjaju jer nemaju TS,10" ekran, teze 600 grama i preskupi su :S.

a te fore sa razlikom izmedju tableta i laptopa,KAO MI SMO LUDI JER POREDIMO TA 2....Ajd ovako da se ne pravimo blesavi...tablet ima istu namenu i sve isto (i manje )radi kao lap top a skuplji je.
Sta ce ti tablet? da citas knjige na iBooks i dok listas stranice da svrsavas na animacije?

Sta to tablet radi vise od lap topa,a da nisu one aplikacije koje idu na ip4...jer to mozes i na telefonu..(tipa iBooks, I tako te "itunes" papazjanijice)?

Evo da se edukujes malo o prednostima i nedostatcima tableta u odnosu na notebook-ove.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tablet_PC#Advantages

Ako je meni bitno da mogu da kucam poruke na ćirilici, džaba mi i Retina i žiroskop i SAMOLED i Bada kada nemam ćiriličnu tastaturu. :S: Onda su meni i iPhone i Wave (a možda i sPhone) bezveze.

I iPhone ima odavno i srpsku latinicu i ћирилицу, ovu drugu nikad ni ne koristim, ali postoji.
Razumeo sam sta si hteo da kazes oko potreba ali eto da ne ispadne da je nema. 🙂

bc0260e8-5917-18e7.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

iOS je maksimalno optimizovan za A4 iliti za proc + PowerVR SGX, a za sta je Android optimizovan kada radi na sto (hardverski) razlicitih telefona? iOS, a to se najvise primecuje na 2G/3G/3Gs telefonima, izvlaci vrhunske performanse iz (danas) vrlo skromnih resurasa. iPad radi ono sto radi sa sve 256Ram-a manje nego li jedan ocajni HTC Tatoo.
evo Android ovih dana dobija OpenGL 2.0 ES iako skoro svi Android telefoni imaju jaci GPU nego iPhone 😉 ...i kako nece software biti maximalno optimizovan za hardware kad ista firma pravi i hardware i OS... 🙂

a da je iOS ultra jednostavan za upotrebu - jeste. provereno x puta. onaj sistem menija: svaka stavka iz menija vodi napred, jedno dugme za prethodni korak (slicno Apple remoteu koji je yooyo okacio link) je FENOMENALAN. evo sad se za web pojavilo 10tak novih frameworka za mobilne uredjaje koji SVI od reda kopiraju ovaj nacin rada koji je doneo prvi iPhone 😉 link

@MAD_MUzzY #281 5+

Ceo svet koristi youtube za deljenje video fajlova, i ako ne mozes da se snadjes za wifi ili ne odgovara ti cena interneta, onda lepo kupis taj SE (utvrdili smo da nema razlike 😀 ) i koristis neprikosnoveni bluetooth, jer mnogi i dalje misle da samo preko njega se dele video fajlovi.
ne vredi ti. ovde je u pitanju fundamentalna razlika u razmisljanju.
ako se izuzme cena internet saobracaja kod mobilnih operatera koja je prednost slanja fajla putem BTa? ako jednom posaljete video na "cloud" uvek cete moci da mu pristupite; ako treba da vide vise ljudi isti video na morate ga slati 10 puta... dakle jedina mana ovakvog pristupa problemu deljenja fajlova je cena.

u buducnosti je sve cloud. to je sustina. i tu nema potrebe da se diskutuje. tako je.

evo u najnovijem c't magazinu ima tekst na 10 strana o cloud gejmingu koji smo i ovde na forumu spominjali, ako se ne varam, daleke 2008! 😉 heh... evo ga i link 😉

@priest77 vidim da si iz vrsca, da ne poznajes mozda nekoga ko je prodavao igrice za Amigu? 🙂 pre 15tak godina sam bio kod rodjaka u vrscu i upoznao cool lika koji se bavio piraterijom za Amigu 🙂 btw kako si poslao screenshot sliku u prethodnom postu sa iPhonea na tapa.tk?

Poslednja izmena:
@kovac:
iOS je dobio OpenGLES 2.0 sa verzijom 3.0, tj. jun 2009
Android je dobio OpenGLES 2.0 sa Androidom 2.0, tj. Oktobar 2009 (kroz NDK).
O cemu sad govoris?

Da bi uopste koristion GLES2.0 potreban je hw koji podrzava shadere.

mali spoiler... Android 3.0 ce doneti univerzalni IR daljinski za sve uredjaje (ukoliko telefon ima IR adapter).

evo Android ovih dana dobija OpenGL 2.0 ES iako skoro svi Android telefoni imaju jaci GPU nego iPhone 😉 ...i kako nece software biti maximalno optimizovan za hardware kad ista firma pravi i hardware i OS... 🙂

a da je iOS ultra jednostavan za upotrebu - jeste. provereno x puta. onaj sistem menija: svaka stavka iz menija vodi napred, jedno dugme za prethodni korak (slicno Apple remoteu koji je yooyo okacio link) je FENOMENALAN. evo sad se za web pojavilo 10tak novih frameworka za mobilne uredjaje koji SVI od reda kopiraju ovaj nacin rada koji je doneo prvi iPhone 😉 link

@MAD_MUzzY #281 5+

Ideja "ista firma pravi i hardver i OS" je super i uvek ću je podržati ali ima prođu samo u wonderland-u. Pravilo je da takve firme danas brzo propadaju, Apple je izuzetak od tog pravila i oni su uspešni najviše zahvaljujući imidžu. Šta misliš, da se danas pojavi firma poput propalog Commodore-a i ponudi svoj kompjuter (hardver+softver) paket ali bez marketinga i propovedi kakve ima Apple (keynote events), koliko dugo bi opstala na tržištu? Budi realan, nemoj da iz tebe govore ideali i želje.

Drugi problem sa idejom zatvorene platforme je vezan sa načinom poslovanja velikih kompanija kakva je i Apple. Da bi bio veliki i zaradio velike pare ti u ovom svetu moraš da igraš prljavo, da štediš gde stigneš, da lažeš, petljaš, podmećeš. Apple nije imun na te tehnike. Nedostaci koje imaju Apple proizvodi su upravo posledica želje da se ušićari i da se osigura neki dinar za sutra. Pogledaj čime se Sony bavi od kako su razbili PS3, gleda da na sve načine to spreči i time oduzima mnoge mogućnosti legalnim korisnicima i čini njihov život teži (DRM anyone). To je problem kada imaš zatvorenu platformu, što imaš potpunu kontrolu i ako si dobrica to je super ali ako se pokvariš jadni tvoji verni korisnici jer oni tu više ne mogu ništa.

Konkretno kada je iPhone u pitanju, tu je od starta primenjena taktika pilićarenja. Apple je to zamislio ovako: mi vama ponudimo nesvakidašnji, do tada ne viđeni proizvod koji izgleda i koristi se kao naprava iz budućnosti ali je zapravo mobilni telefon kome fale određene opcije. Mi vas ubedimo da vam te opcije ne trebaju pa vam posle godinu dana (kada svi zaborave šta je bilo prošle godine) prodamo te izbačene opcije u sklopu novog, malo izmenjenog modela. I tako dok možemo.

Ali cvrc, video Google šta se tu radi, brže bolje sklepao Android na potpuno drugačijim principima od načina na koji to radi Apple. Pošto su kasnili trebalo im je vremena da uhvate priključak ali sada kada su u većini stvari egal a u nekima mnogo ispred (iz prostog razloga što na iPhonu neke stvari ne možeš izvesti i da hoćeš dok kod Androida to zahteva malo čačkanja). Naravno pošto je iP4 hajp izgubio na snazi ljudi se okreću Androidu.

A koliko su iOS i prvi iPhone bili fenomenalni govori činjenica da su ljudi koji su to kupili imali potrebu da razbijaju telefon (jailbreak) i pišu dodatne aplikacije i omogućavaju opcije koje nisu bile dozvoljene.

Pitao si se zašto nema nešto kao apptrack za Android. Pa možda zato što nema potrebe pošto ima sasvim dovoljan broj free i upotrebljivih aplikacija na zvaničnom marketu za razliku od konkurentskog marketa gde je sve što nije junk u lite i paid verziji.

Android nije Windows niti može biti jer je Windows poput iOS-a vlasnička platforma. Android živi san Linuxa iako iza njega stoji jedna velika kompanija i kontroliše njegov razvoj.

@kovac:
O cemu sad govoris?

Da bi uopste koristion GLES2.0 potreban je hw koji podrzava shadere.

mali spoiler... Android 3.0 ce doneti univerzalni IR daljinski za sve uredjaje (ukoliko telefon ima IR adapter).

sasvim slucajno retko koji telefon danas ga ima to je skroz napusteno

windows ce je odavno imao odlican program koji je to zavrsavao ( dok su jos stavljali ir velikog dometa u uredjaje) znaci feature koji je napusten

sto se tice bluetooth transfera: cinjenica je da opcija ne postoji , cinjenica je da je moguce instalirati program koji ce dodati ono sto fali ( mogucnost da se posalje slika/kontakt..... ) . zar modularnost nije ono sto android ljubitelji najvise vole ? 🙂

sto se tice jednostavnosti koriscenja: dajte nekome ko nije koristio android i iOS oba telefona i trazite mu da pronadje osobu koja je upisana u imenik , velike su sanse da ce na andoidu skrolovati dok ne nadje kontakt ( vecina ljudi koje poznajem a imaju android ( desire) radi upravo to, na iphoneu je search mnogo ocigledniji.
ona prica da n00b ne bi znao da okrene svoj broj telefona sa iphone-a je teska glupost

@kovac:
O cemu sad govoris?
nisam znao to. iz nekog od tvojih postova sam zakljucio da je OpenGL 2.0 stigao na Android skoro...

u svakom slucaju, voleo bih da vidim maximum koji su programeri izvukli iz Androida i iOSa kada je 3D u pitanju... mada ne bi trebalo da bude neke razlike right? imaju iste ili slicne GPU, OpenGL je vamo i tamo...

I iPhone ima odavno i srpsku latinicu i ћирилицу, ovu drugu nikad ni ne koristim, ali postoji.
Razumeo sam sta si hteo da kazes oko potreba ali eto da ne ispadne da je nema. 🙂
Hvala na informaciji/korekciji. Naravno, shvatio si da je to bio čisto retorički primer jer ja ni nemam mnogo iskustva sa iPhone-om (nikada nisam posedovao ni jedan). 🙂

Ideja "ista firma pravi i hardver i OS" je super i uvek ću je podržati ali ima prođu samo u wonderland-u. Pravilo je da takve firme danas brzo propadaju, Apple je izuzetak od tog pravila i oni su uspešni najviše zahvaljujući imidžu. Šta misliš, da se danas pojavi firma poput propalog Commodore-a i ponudi svoj kompjuter (hardver+softver) paket ali bez marketinga i propovedi kakve ima Apple (keynote events), koliko dugo bi opstala na tržištu? Budi realan, nemoj da iz tebe govore ideali i želje.

Drugi problem sa idejom zatvorene platforme je vezan sa načinom poslovanja velikih kompanija kakva je i Apple. Da bi bio veliki i zaradio velike pare ti u ovom svetu moraš da igraš prljavo, da štediš gde stigneš, da lažeš, petljaš, podmećeš. Apple nije imun na te tehnike. Nedostaci koje imaju Apple proizvodi su upravo posledica želje da se ušićari i da se osigura neki dinar za sutra. Pogledaj čime se Sony bavi od kako su razbili PS3, gleda da na sve načine to spreči i time oduzima mnoge mogućnosti legalnim korisnicima i čini njihov život teži (DRM anyone). To je problem kada imaš zatvorenu platformu, što imaš potpunu kontrolu i ako si dobrica to je super ali ako se pokvariš jadni tvoji verni korisnici jer oni tu više ne mogu ništa.

Konkretno kada je iPhone u pitanju, tu je od starta primenjena taktika pilićarenja. Apple je to zamislio ovako: mi vama ponudimo nesvakidašnji, do tada ne viđeni proizvod koji izgleda i koristi se kao naprava iz budućnosti ali je zapravo mobilni telefon kome fale određene opcije. Mi vas ubedimo da vam te opcije ne trebaju pa vam posle godinu dana (kada svi zaborave šta je bilo prošle godine) prodamo te izbačene opcije u sklopu novog, malo izmenjenog modela. I tako dok možemo.

Ali cvrc, video Google šta se tu radi, brže bolje sklepao Android na potpuno drugačijim principima od načina na koji to radi Apple. Pošto su kasnili trebalo im je vremena da uhvate priključak ali sada kada su u većini stvari egal a u nekima mnogo ispred (iz prostog razloga što na iPhonu neke stvari ne možeš izvesti i da hoćeš dok kod Androida to zahteva malo čačkanja). Naravno pošto je iP4 hajp izgubio na snazi ljudi se okreću Androidu.

A koliko su iOS i prvi iPhone bili fenomenalni govori činjenica da su ljudi koji su to kupili imali potrebu da razbijaju telefon (jailbreak) i pišu dodatne aplikacije i omogućavaju opcije koje nisu bile dozvoljene.

Pitao si se zašto nema nešto kao apptrack za Android. Pa možda zato što nema potrebe pošto ima sasvim dovoljan broj free i upotrebljivih aplikacija na zvaničnom marketu za razliku od konkurentskog marketa gde je sve što nije junk u lite i paid verziji.

Android nije Windows niti može biti jer je Windows poput iOS-a vlasnička platforma. Android živi san Linuxa iako iza njega stoji jedna velika kompanija i kontroliše njegov razvoj.

google nexus one , vrhunski android jos pravljen by google se bas lepo prodavao, naravno samo zato sto mu je os superioran u odnosu na sve sto postoji 😀

vecina korisnicke baze androida kao i symbiana ima najjeftinije primerke , ovi koji zele top model u mnogo vecoj meri kupuju nesto drugo 😉

to da li je os open source ili nije krajnjeg korisnika u principu ne zanima

taktiku ukidanja odredjenih opcija pa naknadnog dodavanja su koristile mnoge firme vise ili manje uspesno to je nebitno za ovu temu jer iphone 4 najzad ima maltene sve zivo

ovo sa free aplikacijama je delimicno tacno, potrebno je 10-20 dolara da se telefon opremi ako ti je mnogo ***

google nije nista brze bolje sklepao, dugo se radilo na tome, problem je sto napredan android korisnik mnogo vise muti pa ga je i mnogo lakse ******* ( citaj: moram da fleshujem telefon jer ne radi/sporije radi/krace traje baterija)

edit: naravno da postoje sajtovi odakle mogu da se skinu warez android aplikacije 😉

Poslednja izmena:
@priest77 vidim da si iz vrsca, da ne poznajes mozda nekoga ko je prodavao igrice za Amigu? 🙂 pre 15tak godina sam bio kod rodjaka u vrscu i upoznao cool lika koji se bavio piraterijom za Amigu 🙂 btw kako si poslao screenshot sliku u prethodnom postu sa iPhonea na tapa.tk?

Ne poznajem nikog sa Amigom.

Sto se tice screenshota, tapatalk ima opciju "insert" i izaberes koju sliku zelis sa telefona.
Evo jos jedan screenshot sa necim sto nema android i sto je takodje vezano za lakocu koriscenja:

bc0260e8-66a7-3c49.jpg

danas takve firme ni ne postoje. Pored Apple/a, postojao je Sun, postoji i IBM ali posle fijaska sa PCjem sa pocetka 80tih vise se nikada nisu ni upustali u consumer vode tako da nas IBM ni ne interesuje u ovoj prici (isto kao i Sun, posto mu je ciljna grupa bilo slicna IBMovoj).

problem sa Microsoftom (koji je legao kao kec na 11 tajvancima koji su poceli da kopiraju IBM pocetkom 80tih, i razdvojili software od hardware) je sto uvek iznedri tehnologiju koja mora da bude limitirana zarad kompatibilnosti izmedju xyz firmi koje prave hardware. i na kraju svi moraju da se nadju negde, a to je obicno najnizi imenitelj ili u prevodu: najlosija tehnologija.

Apple nema taj problem. Sam kontrolise sve. i upravo iz tog razloga moze da pomera granice sa svojim proizvodima.

Atari, Amiga, Mac svi su imali sjajnu tehnologiju koju je PC uspeo da stigne za nekoliko godina. Steta sto su propale te firme. Ja sam u krajnjem slucaju spreman da platim vise za Apple jer znam da ce sa sledecim proizvodom napraviti WOW i naterati celu IT industriju da se pokrene.

osim toga, danas ni ne moze da se pojavi neka firma kao Commodore. Apple bukvalno dve decenije pravi ono sto je iPhone ili iPad danas. Osnova je NeXT, ono sto je Steve Jobs gradio jos od sredine 80tih.

Drugi problem sa idejom zatvorene platforme je vezan sa načinom poslovanja velikih kompanija kakva je i Apple. Da bi bio veliki i zaradio velike pare ti u ovom svetu moraš da igraš prljavo, da štediš gde stigneš, da lažeš, petljaš, podmećeš. Apple nije imun na te tehnike. Nedostaci koje imaju Apple proizvodi su upravo posledica želje da se ušićari i da se osigura neki dinar za sutra. Pogledaj čime se Sony bavi od kako su razbili PS3, gleda da na sve načine to spreči i time oduzima mnoge mogućnosti legalnim korisnicima i čini njihov život teži (DRM anyone).
ne bih se slozio sa tobom. da bi iTunes radio, Apple mora da nadje zajednicki jezik sa muzickom industrijom, a sada i sa filmskom. (imas onaj drugi thread: say goodbye to cable bill...). Takodje u slucaju sa iPhoneom mora da nadje zajednicki jezik sa mobilnim operaterima a ovo sto planira sa FaceTimeom je guranje prsta mobilnim operaterima. Ako nije dozvoljen tethering ili se dodatno naplacuje, to je u dogovoru sa mobilnim operaterom.

Naravno pošto je iP4 hajp izgubio na snazi ljudi se okreću Androidu.
tako i treba da bude. Zatvorena platforma i ne treba da bude dominantna. od toga mi sigurno ne bi imali nikakve koristi. Apple ionako sa 10% zaradjuje gotovo vise i od Microsofta.

samo neka Google i dalje razvija Android, on to provereno bolje radi nego sto je Microsoft radio sa ubogim WindowsCE.

lol! pa i za Android je tako - pola app sto sam skinuo je lite i za sve traze novce 😀

a? aj mi sad objasni jednu stvar - da li mogu da dodju Samsung programeri u Google i kazu: ajd sad da ubacimo u novu verziju Androida to i to. ne. Google razvija Android i deli ga svima, odnosno zainteresovanim hardware vendorima.
jedina razlika u odnosu na Microsoft sto ne zatvaraju platformu sa property protokolima i standardima i ne naplacuju sistem.
ako gresim, ispravite me 😀

ona prica da n00b ne bi znao da okrene svoj broj telefona sa iphone-a je teska glupost

Ja sam onda bas baksuz kada sam naleteo na noobove koji ne umeju da se "iz prve" snadju na iPhoneu. Verovatno nisi citao detaljno.. poenta moje poruke je da iPhone nije nista jednostavniji za koriscenje od Androida i da se price o jednostavnosti upotrebe iOS, PR Bulls... na koji se pojedinci loze.

Poslednja izmena:
Ja sam onda bas baksuz kada sam naleteo na noobove koji ne umeju da se "iz prve" snadji na iPhoneu. Verovatno nisi citao detaljno.. poenta moje poruke je da iPhone nije nista jenostavniji za koriscenje od Androida i da se price o jednostavnosti upotrebe iOS, PR Bulls... na koji se pojedinci loze.

pa iPhone postoji duze od Androida, u svakom slucaju validno je reci da je lak za koriscenje a sada kad imamo i android i on je gotovo jednako lak i logican za koriscenje kao i iOS (mada mene ubi ono ****** oko multitaskinga - ja treba da vodim racuna sta radi u pozadini a sta ne! i zar Android nema resen alarm na nivou sistema? skinuo sam neku ToDo aplikaciju ali ona mora sve vreme da se vrti u pozadini kako bi se oglasio alarm u zadato vreme...!)

Sve zavisi iz kog ugla gledas.. Multitasking kod iOS4 vise lici na rescently used apps. Useless.

danas takve firme ni ne postoje. Pored Apple/a, postojao je Sun, postoji i IBM ali posle fijaska sa PCjem sa pocetka 80tih vise se nikada nisu ni upustali u consumer vode tako da nas IBM ni ne interesuje u ovoj prici (isto kao i Sun, posto mu je ciljna grupa bilo slicna IBMovoj).

S obzirom da pričamo o smartfonovima kao i da su te spravice danas slične PC-ju po mogućnostima možemo i Nokiju i RIM da svrstamo u tu grupu. Prva se batrga i polako gubi korak a druga je uspeh napravila ne zahvaljujući sjajnoj softver+hardver kombinaciji koliko njihovom specifičnom servisu koji im gase vlade raznih država jedna za drugom. U svetu velikih kompjutera nema niko, kao što sam kažeš i to je opet sa razlogom. Teško je pored Azijata biti uspešan i konkurentan u hardver+softver sferi, Apple-u uspeva zbog Jobsa pre čijeg povratka su zamalo propali. Marketing i hajp koji on stvara omogućuju Apple-u da funkcioniše kako funckioniše.

problem sa Microsoftom (koji je legao kao kec na 11 tajvancima koji su poceli da kopiraju IBM pocetkom 80tih, i razdvojili software od hardware) je sto uvek iznedri tehnologiju koja mora da bude limitirana zarad kompatibilnosti izmedju xyz firmi koje prave hardware. i na kraju svi moraju da se nadju negde, a to je obicno najnizi imenitelj ili u prevodu: najlosija tehnologija.

Kompatibilnost kažeš? Jedno prosto pitanje: šta misliš da li će u narednih godinu dana programeri da pišu igre tako da one rade i na prvom iPhonu/iTouchu ili će iP4 postati standard. Šta će Apple uraditi po tom pitanju, hoće li forsirati napredak grafik nauštrb tržišta?

Apple nema taj problem. Sam kontrolise sve. i upravo iz tog razloga moze da pomera granice sa svojim proizvodima.

Atari, Amiga, Mac svi su imali sjajnu tehnologiju koju je PC uspeo da stigne za nekoliko godina. Steta sto su propale te firme. Ja sam u krajnjem slucaju spreman da platim vise za Apple jer znam da ce sa sledecim proizvodom napraviti WOW i naterati celu IT industriju da se pokrene.

osim toga, danas ni ne moze da se pojavi neka firma kao Commodore. Apple bukvalno dve decenije pravi ono sto je iPhone ili iPad danas. Osnova je NeXT, ono sto je Steve Jobs gradio jos od sredine 80tih.

Ključna reč je pomerao. Od revolucija smo videli iPhone i njegovu veliku verziju iPad. iPod nije revolucija već jednostavno mnogo dobro osmišljen MP3 plejer. iPhone je konačno finaliziranje ideje Newton a iPad je Microsoftova ideja done right. Koje oni to ideje i proizvode imaju u šteku koji mogu napraviti bum kao iPhone. Ja mislim da nemaju više nijednu groundbreaking ideju i zato gledaju da izvuku što više sa postojećim. Dokaz da je Google u mobilnom segmentu ispred jeste njihova izjava da smartfon OS nije prilagođen tabletima i da treba raditi na tome ili u krajnoj liniji izbaciti specijalan OS za taj tip proizvoda (ChromeOS koga se ti najviše plašiš 😛). Apple je rekao, iOS je savršen za iPad jednako kao i za smartfon a evo yooyo našao veliki broj argumenata protiv toga.

ne bih se slozio sa tobom. da bi iTunes radio, Apple mora da nadje zajednicki jezik sa muzickom industrijom, a sada i sa filmskom. (imas onaj drugi thread: say goodbye to cable bill...). Takodje u slucaju sa iPhoneom mora da nadje zajednicki jezik sa mobilnim operaterima a ovo sto planira sa FaceTimeom je guranje prsta mobilnim operaterima. Ako nije dozvoljen tethering ili se dodatno naplacuje, to je u dogovoru sa mobilnim operaterom.

FaceTime je gimick. Niti će oni to ponuditi svima, niti ih zanima da postane standard. Jednostavno jedna cool stavka za pokazati na keynotu. Ali slobodno veruj kako je Apple buntovan i da se usprotivio AT&T-ju ako ti je tako lepše 🙂

tako i treba da bude. Zatvorena platforma i ne treba da bude dominantna. od toga mi sigurno ne bi imali nikakve koristi. Apple ionako sa 10% zaradjuje gotovo vise i od Microsofta.

A što ne bi malo opustili uzde i time ponudili bolji proizvod. Ti kao da se bojiš da će se Apple raspasti po šavovima ako se malo otvori? Pa jel se Android raspada? Jel baguje kao blesav na Kineskom tabletu koji nije video R&D sektor (baguje a ne sporo radi, to su dve različite stvari)?

samo neka Google i dalje razvija Android, on to provereno bolje radi nego sto je Microsoft radio sa ubogim WindowsCE.

Google razvija Anroid bez stega jer oni ne naplaćuju opcije nekog proizvoda već žele tržište za svoje reklame. Tako da nas mogu očekivati nepopularni potezi od Google u budućnosti. Nisu ni oni cvećke. Nije Android takav kakav je jer Google nas voli nego zato što nema interes da nam uskraćuje opcije.

lol! pa i za Android je tako - pola app sto sam skinuo je lite i za sve traze novce 😀

Mnogo manje nego app store.

a? aj mi sad objasni jednu stvar - da li mogu da dodju Samsung programeri u Google i kazu: ajd sad da ubacimo u novu verziju Androida to i to. ne. Google razvija Android i deli ga svima, odnosno zainteresovanim hardware vendorima.
jedina razlika u odnosu na Microsoft sto ne zatvaraju platformu sa property protokolima i standardima i ne naplacuju sistem.
ako gresim, ispravite me 😀

Nema šta da dolaze u US. Nek pogledaju ovde kako doći do Android sorsa. Šta misliš da je Idea što je napravila tvoj tableta kontaktirala Google? Jes šipak, što je džabe i bogu je drago. 😀😛

Svrha iPad-a nije da na njemu pises romane ali kucanje na njemu uopste nije ni najmanji problem, za pokoji email,surf, odgovor na forumu sasvim je opusteno kucati, pa vecinu odgovora ovde sam ti kucao sa iPad-a.

Pa ti si upravo to rekao, sta sve fali iPad-u da bi postao laptop. A te stvari mu uopste ne trebaju jer funkcionise savrseno za svoju namenu sa hardverom koji ima. Posto poredis laptop i tablet zanima me koji to laptop poseduje TS,10" ekran i tezi koliko iPad tezi a da se moze kupiti za recimo 499$? To je kao da idem redom po topic-ima vezanim za laptope i pisem kako nista ne valjaju jer nemaju TS,10" ekran, teze 600 grama i preskupi su :S.

Evo da se edukujes malo o prednostima i nedostatcima tableta u odnosu na notebook-ove.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tablet_PC#Advantages

Hahahhaahahhaha upravo sam otisao na taj link da te ispostujem i nasao sam advantages i DISadvantages... U prednostima je par stvari tipa:
-mnogi korisnici lakse podnose obradu slika i koriscenje interfejsa na touch ekranu nego na mishu i tastaturi xD
-manja gramazha (laksi)
-i lakse.ga je postaviti u odredjenim situacijama,npr kad lezite u krevetu (e bas tako pise...ja ne verujem)

To su prednosti u odnosu na lap top,ima mozda jos koja...a mane su mnogo bitnije...tipa cene i performansi itd...dao si link s kojim si sebe pokopao...
I ta prica za 499$ pije vodu samo ako ti dolazi tetka iz usa pa ti nece ni dinara uzeti za donet iPad,isto kao sto ces i iphone4 za 599$ naci... Malo morgen.

I na kraju,prica se svodi na to da bas i nije za posao (da na njemu kucas romane)nego za tako koju igricu,odgovor na forumu i po koji mail...i za to normalan covek treba da plati grdne pare... ;/ ????
waste of money kao sto sam vec jednom napisao...sasvim bolju spravu ces,realno,naci za tu lovu, i za to sve sto ces mi navesti da radis na Pad-u,definitvno bolje mozes na lap topu( u tom opsegu cena)..
ajde da ima npr kao sto sam napisao nesto sto je ZAISTA drugacije osim nacina unosa podatak(koji se odlikuje da sve komande prima preko ekrana a ne perifernih komponenti) npr da farba ogradu i radi nesto sto lap top ne moze pa da kazes da mu je TO BAS prednost...ovako nije prednost kad je skuplji. Da je jevtiniji bila bi svakako prednost,tad bih osakacenom laptopu skinuo kapu...

Dzabe... Ti ces i dalje misliti kako si dobro potrosio pare,tj BOLJE NISI MOGAO PROCI xD jer drugi tableti ne mogu da mu prismrde...

Eto,i ja sam prvi u svetu napravio NESTO sto lici na tanjir,samo...NIJE tanjir....moze da se koristi kao tanjir al malo losije jer je od papira,mnogo je skuplji od obicnog tanjira,al nema veze jer konkurencije nema i u toj sferi je najbolji i svi ce kupovati!!!!! imace najbolji NETANJIR ko sto ti imas najbolji NELAPTOP.

Poslednja izmena:
Sve zavisi iz kog ugla gledas.. Multitasking kod iOS4 vise lici na rescently used apps. Useless.

I ja sam na pocetku razmisljao kao ti ali posle sam skontao da je taj multitasking najbolje resenje za mobilne telefone.
Recimo IM messenger nema nijedan razlog da radi non stop u pozadini i da mi trosi resurse i bateriju kada apple lepo nudi svima push. Dok recimo gps aplikacije koje trebaju bas da rade u pozadini, dobile su tu mogucnost.
Novi multitasking dozvoljava nekim aplikacijama da zavrse zapoceti task pre nego sto ih zamrzne.
U pocetku gasio sam rucno aplikacije iz task switchera jer sam gledao da imam sto vise slobodnog RAM-a, ali posle sam shvatio da radim veliku glupost jer taj RAM je tu da bi se koristio, a ne da stoji prazan.
iOS4 sam gasi po neku aplikaciju koja se ne koristi kada mu zatreba RAM i NIKADA neces osetiti nikakvo usporenje pa da bude potrebe da ih gasis rucno.

Sada ne gasim nista ruco i sve radi za pohvalu jer vecina aplikacija vec podrzava to zamrzavanje i prelaz sa jedne na drugu aplikaciju jeste trenutan sto je jako bitno, i kada si jednom pokrenuo aplikaciju, uvek ces je naci tamo gde si je ostavio.
Ako za neku aplikaciju bas zelis da ti radi punom parom klasicno u pozadini, uvek imas backgrounder koji savrseno radi i na iOS 4.

...

http://www.youtube.com/watch?v=GHk3wYrkk7U
:laugh::laugh::laugh:

ne vredi ti. ovde je u pitanju fundamentalna razlika u razmisljanju.
ako se izuzme cena internet saobracaja kod mobilnih operatera koja je prednost slanja fajla putem BTa? ako jednom posaljete video na "cloud" uvek cete moci da mu pristupite; ako treba da vide vise ljudi isti video na morate ga slati 10 puta... dakle jedina mana ovakvog pristupa problemu deljenja fajlova je cena.

u buducnosti je sve cloud. to je sustina. i tu nema potrebe da se diskutuje. tako je.
Imao sam o tebi mišljenje da nisi još jedan u nizu Appletarda™, ali vidim, nema nade :wall:.

Kakve to veze ima, kad su cene hardvera stalno u padu i tehnologija ide nezadrživo napred.

Bolje i to nego monopol jedne firme na kojoj ne postoji izbor uz nazidane cene.

taktiku ukidanja odredjenih opcija pa naknadnog dodavanja su koristile mnoge firme vise ili manje uspesno to je nebitno za ovu temu jer iphone 4 najzad ima maltene sve zivo
O, jeste bitno, da su Nokija, Samsung, HTC ili neko treći izbacivali polufunkcionalne top modele bili bi ocrnjeni i ispljuvani samo tako po američkim medijima. Srećom pa je Google krenuo sa Androidom, pa i američki mediji više ne gledaju blagonaklono na Stevu kao svetu kravu, a to se videlo sa problemom oko antene.
Najbolji primer je Nokija koja je sa N97 uprskala poprilično, mediji je razapeli s razlogom, ali kad je Apple u prethodnim modelima prodavao telefone bez osnovnih funkcija nikome ništa. Zato priča i nije uspela van SAD, pogotovo u Aziji.

Lepo sam otkucao - porez na budale.

Da ne budem pogršno shvaćen:
Appleu skidam kapu jer su napravili revoluciju i pokrenuli dosta stvari, ali proglasiti iPhone za najbolji telefon, premijum proizvod ili sl. je budalaština. Dakle, nemam problem sa ljudim što kupuju iPhone (nije iz mog džepa) već je problem u mentalitetu određenog broja vlasnika/korisnika istih - baš kao i određeni vlasnici Golfova (primer).

Poslednja izmena:
zaboravljate da video koji se stavi na yt svi mogu da vide, sto nekad nije u interesu, recimo oce otrak da ti prebaci neki amaterski klip cure koja pozira gola, a ti to ostavi na yt da upropastis zivot devojci.

Mogu svi da vide ako ti naznacis tako u opcijama, ali sa druge strane ako nekome posaljes preko BT video fajl, odakle znas sta ce on dalje da radi sa tim fajlom pa da se tako osecas sigurnim? 🙂

P.S. Da li android ima iMovie? 🙂

Poslednja izmena:
Mislim da nema ništa slično. Ja lično ne vidim potrebu kao što ne vidim potrebu realnih boja na telefonu. Takva aplikacija bi bila korisna na nekom tabletu ali za telefon ne vidim smisao kao što smatram da su kamere koje služe za slikanje i snimanje video sadržaja na mobilnim telefonima čista glupost i samo bespotrebno zauzimaju mesto u kućištu. Ako bi napravili istraživanje ko zapravo slika i snima sa tim kamerama dobili bi rezultat da žene koriste video kamere na mobilnim telefonima u 80% slučajeva u odnosu na muškarce, u to smem da se kladim. Znači kamera u telefonu je ženski feature i mene nikada nije niti će me zanimati, zato Nokia i SE jesu krš jer je jedino što imaju da ponude na svojim telefonima funkcija fotoaparata/kamere.

Edit: Da me neko pogrešno ne razume, ta aplikacija jeste prednost iOS ali samo za one koji intenzivno koriste kameru na telefonu. Takvih je na moju žalost mnogo.

Poslednja izmena:
uf sad me nacrni. ja ispadoh kao žena sad 🙂 ja od kako sam kupio n95 ne nosim fotoaparat sa sobom. meni je kamera na n95 evo već 3 godine dobra za amatersko/turističko slikanje, odnosno za ovekovečivanje (al sam ga reko) lepih trenutaka sa društvom, kad šetamo, itd... za to bi inače i fotoaparat koristio. lepo i video snima, 640x480, kad se poveže na tv da se pokaže nešto ljudima super se vidi... msm, ok je imati dobru kameru,nemoj sad tako...

Slazem se sa gornjim postom ali bih nesto i dodao. Meni je cilj da imam all in one resenje. Znam da ono ne moze biti u pojedinim stvarima bolje od izvornog aparata ali ono koliko je dobro meni igra ulogu. Npr sad imam wave, kamera mi odgovara i kao foto i kao video(ne nosim digitalac), muzicki plejer fantastican(ne nosim mp3), video pleyer fantastican(ne nosim NB), igrice odlicne(ne nosim psp), pretrazivanje internetom i yt radi super (opet ne trebam NB).
Zakljucak?

uf sad me nacrni. ja ispadoh kao žena sad 🙂 ja od kako sam kupio n95 ne nosim fotoaparat sa sobom. meni je kamera na n95 evo već 3 godine dobra za amatersko/turističko slikanje, odnosno za ovekovečivanje (al sam ga reko) lepih trenutaka sa društvom, kad šetamo, itd... za to bi inače i fotoaparat koristio. lepo i video snima, 640x480, kad se poveže na tv da se pokaže nešto ljudima super se vidi... msm, ok je imati dobru kameru,nemoj sad tako...

Nije mi bila namera da nikoga prozivam. Коriste i muškarci kamere na telefonima ali ne kao što žene to rade, svakih pet minuta pale mobilni da bi slikale same sebe...

Može biti korisna ali meni je neadvekvatna kamera na svim telefonima sa kojima sam dolazio u susret (jako malo sam koristio kameru na svim mojim telefonima upravo iz tog razloga). Ma i ovi prejeftini digitalci su mi totalni krš i slike koje prave ne volim očima da vidim. Kapiram da nije naglasak na kvalitetu već na čuvanju uspomena ali ako već idem na izlet sa društvom onda neko ponese pristojan aparat (solidniji kompakt) da možemo da se uslikamo ko ljudi. Ali to svakako ne radimo često, ali svakako prečesto po mom mišljenju. Ja stvarno ne volim da se fotografišem niti sam lud za tim vidom čuvanja uspomena. Volim da prepričavam i pričam o lepim trenucima ali da slikam pa da posle gledam slike i pokazujem ih drugima (van tog društva koje je na slici) to ne volim ali drugovi/drugarice vole pa idem linijom manjeg otpora. Na fejsbuku nisam aktivan tako da mi slike za pokazivanje po netu nisu potrebne.

Btw. koja je poenta slikanja kad izađete da prošetate malo, tek toliko da popričate i da se vidite? Kapiram, odlazak u restoran, kafić, izlazak uveče, izlet ali šetnja? Nemoj mi reći da se slikate i pred svaku bioskopsku projekciju na koju idete zajedno? 😛

Slazem se sa gornjim postom ali bih nesto i dodao. Meni je cilj da imam all in one resenje. Znam da ono ne moze biti u pojedinim stvarima bolje od izvornog aparata ali ono koliko je dobro meni igra ulogu. Npr sad imam wave, kamera mi odgovara i kao foto i kao video(ne nosim digitalac), muzicki plejer fantastican(ne nosim mp3), video pleyer fantastican(ne nosim NB), igrice odlicne(ne nosim psp), pretrazivanje internetom i yt radi super (opet ne trebam NB).
Zakljucak?

Volim i ja da imam sve u jednom samo što meni fotoaparat ne treba i samim tim mi ne ulazi u sve u jednom listu za neki uređaj. Više bi voleo nešto drugo na njegovom mestu. Inače koncept smartfona je danas obesmišljen i ovo što se prodaje kao smartfon je zapravo svaštarafon. Smartfon je zamišljen kao kombinacija PDA uređaja i mobilnog telefona tj. PDA sa funkcijama telefona. PDA uređaji nisu imali kameru jer su to bili poslovni uređaji kakvi su i smartfoni trebali biti. Ali se kamera ušunjala među smartfon klasu i danas je bitan faktor pri kupovini. Ovo ostalo što si naveo treba i meni, plus opcija pregleda/izmene dokumenata što nisi naveo.

Većina Android uređaja nema bog zna kako kvalitetne kamere pa samim tim ni softver za tu namenu nije na nivou. Kako se bude poboljšavala situacija biće i softvera kao što je iMovie. Apple ima taj program kao deo svog paketa dok je Android ipak Linux a na Linuxu takav program ne postoji (video editing za neupućene ala iMovie/WMM). Postoje aplikacije tog tipa ali nijedna nije totalno ***** friendly kao pomenute.

To je BS. Možda na 3GS-u, ali na iP4, multitasking RADI za sve aplikacije kako treba. Ako mi ne veruješ, mogu to i da ti demonstriram. Istina, bilo je potrebno neko vreme da izađu apdejti za dobar broj aplikacija da bi zaista radile kad su u bekgraundu, ali za najveći broj aplikacija, apdejt je i izašao i sad stvarno rade u pozadini....

ma šalim se ja, nisam se osetio prozvanim.

ne koristim ja kameru da se slikam svaki dan, nego nije loše imati fotoaparat pri ruci ako nešto treba da se slika. ja volim tako da gledam slike koje sam slikao, ali tek nakon što prođe jedno minimum 5 godina. jer onda tek imaju neku vrednost kao uspomene. nikad mi nije bilo jasno kako većina žena voli da se slika, pa onda kaže- e sad da vidimo šta smo slikali, pa sve pregledaju odmah sutradan. ja slikam pa gledam tek za par godina, samo prekopiram na komp ne gledajući slike, dovoljno mi je što sam ih video na ekranu telefona. e sad koliko često to radim- iskreno retko. ali u tome i jeste stvar. nikad ne znam kad će da mi dune da slikam nešto ili nekog i zbog toga me smara užasno da vucaram još jedan uređaj sa sobom. nije baš da se slikam svaki put kad idem da se vidim sa nekim, ali ako nekog ne vidim pola godine, pa odemo u grad i znam da opet pola godine neću da ga vidim red je da se slikamo, ali mi niko ne garantuje da ćemo se slikati da bih nosio aparat sa sobom, nego ako bude moment za slikanje slikam mobilnim a ako ne bude nikom ništa... e za to nije recimo dovoljan mob tel sa lošom kamerom, već ti ipak treba nešto malo bolje. jeste da su i najbolje kamere na mob tel loše u poređenju sa kompaktnim, ali su dovoljne za tako neke stvari. bar meni. ja od kad imam n95 stvarno nisam opalio ni jednu sliku sa digitalnim. uf al sam objasnio, bolje da nisam ni pisao, konfuzan sam

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno