Šta je novo?

iPhone vs. sPhone AKA Samsung Galaxy S: Ultimate fight!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vratimo se glavnoj temi kada je poređenje ova dva telefona u pitanju a to je kopiranje. Vreme je da rasčistimo jednom za svagda.

Tačno je da dizajn prednje maske Galaxy S telefona podseća na stare iPhone telefone ali kao što magick primetio nije kopija jer nije identičan. Kineski tableti (poznati kao aPad/epad) imaju 90% identično kućište kao Apple iPad samo dimenzija prilagođenih wide ekranu. To je kopija. Mada oni imaju dobar razlog zašto koriste takvo kućište i ne bih rekao da je želja za imitacijom prvi razlog zašto to rade. Ti uređaji koštaju 150$ a na njihov R&D je potrošeno i manje od toga (naravno to ne predstavlja problem kovacm-u da o Androidu sudi na osnovu iskustva sa jednim takvim, blago rečeno štapom i kanapom sklepanim uređajem :)). Za razliku od njih Samsung ima sigurno veliki budžet za R&D i nemaju potrebu da kopiraju uređaj jedan na jedan već je to urađeno da bi se otkinulo parče popularnosti iPhone telefona. Samsung nije naširoko poznat kao premium proizvođač (iako oni imaju takvih proizvod u svojoj gami) oni su pre nešto kao VW u automobilskoj industriji ili korejski Hyundai. Njihovom imidžu takav potez neće škoditi a svakako im može koristiti.

Takođe TouchWiz UI je dizajnerski imitacija iOS interfejsa i to urađeno iz istog razloga. Ali to sve predstavlja šminku i nema preteranog uticaja na funkcionalnost. Kao što sam rekao iPhone poseduje jako sličan CPU kao i Galaxy S, zapravo isti je prvo dizajniran za potrebe Samsunga pa se na tom planu može reći da Apple kopira Samsunga. E to već predstavlja suštinsko kopiranje jer je CPU jako bitan deo uređaja, još da su stavili SAMOLED u iPhone4 to bi već bila dobrim delom kopija Samsungovog telefona. Ali ljudima koji preferiraju Apple proizvode je jedino prvi utisak bitan i zato svi viču u glas KOPIJA, KOPIJA! Mnogo površno gledaju na stvari, zato Apple-u svakakvi potezi prolaze u poslednje vreme.

Takođe TouchWiz UI je dizajnerski imitacija iOS interfejsa i to urađeno iz istog razloga. Ali to sve predstavlja šminku i nema preteranog uticaja na funkcionalnost. Kao što sam rekao iPhone poseduje jako sličan CPU kao i Galaxy S, zapravo isti je prvo dizajniran za potrebe Samsunga pa se na tom planu može reći da Apple kopira Samsunga. E to već predstavlja suštinsko kopiranje jer je CPU jako bitan deo uređaja

cek, cek... ovo za CPU me bas interesuje: na osnovu cega mislis da je CPU za Galaxy prvenstveno razvijan za Samsunga pa onda zavrsio i u iPhoneu?

još da su stavili SAMOLED u iPhone4 to bi već bila dobrim delom kopija Samsungovog telefona. Ali ljudima koji preferiraju Apple proizvode je jedino prvi utisak bitan i zato svi viču u glas KOPIJA, KOPIJA! Mnogo površno gledaju na stvari, zato Apple-u svakakvi potezi prolaze u poslednje vreme.
ja bih rekao da Appleu prolaze stvari jer donosi sustinske novine sa svakim novim proizvodom ;) (aka pravi funkcionalne celine)

cek, cek... ovo za CPU me bas interesuje: na osnovu cega mislis da je CPU za Galaxy prvenstveno razvijan za Samsunga pa onda zavrsio i u iPhoneu?

Nelogično mi je da Intrinsity prvo radi dizajn za Apple pa ga onda prilagođava (budži) za Samsung i to par meseci pre nego što će Apple da objavi da je kupio Intrinsity :trust:

To bi jedino imalo smisla ukoliko je dogovor Apple-a i Samsunga bio takav, da buduća Apple-ova firma doradi dizajn za Samsung a da ovi njima daju popust na proizvodnju njihovog A4. Ako je tako onda cela priča o kopiranju gubi smisao jer se očigledno radi o visokom nivou saradnje između Apple-a i Samsunga pogotovo ako su glasine da je SAMOLED bio u opticaju za iPhone4 tačne.

Svejedno priče o specijalnim rešenjima rađenim samo za Apple potrebe padaju u vodu. Em ekran proizvodi LG em CPU radi Samsung. Ako je za tebe to indahaus rešenje onda imaš jako široko shvatanje tog izraza :)

Svejedno priče o specijalnim rešenjima rađenim samo za Apple potrebe padaju u vodu. Em ekran proizvodi LG em CPU radi Samsung. Ako je za tebe to indahaus rešenje onda imaš jako široko shvatanje tog izraza :)

jok, Apple ce da ima i svoju proizvodnju displayja :D

btw nisam znao da samsung koristi Intrinsity CPU. u svakom slucaju sve je to ARM ;) :wave:

mene samo zanima sta se desilo i zasto je Apple uopste kupio PA Semi - izgleda da su svi ti inzinjeri pobegli iz Applea pa je sada morao da kupi i Intrinsity :D

Ok onaj tikinotes ne izgleda loše, ali glupo je što ne može sa njom da se kuca iz default sms aplikacije ili čega god već (koliko sam ja video). Takođe me zanima da li nekako mogu da se obrišu npr. stocks, maps i tako neke aplikacije koje dođu sa sistemom a ja ih ne koristim nikada.

Meni se npr. sviđa swype pošto ne volim da kucam, da li ima swype za iPhone?

Naravno da nema.

(mada to već znaš, ali kapiram da si želeo da čuješ to od kovača ili priesta :D)

Stvarno ste smesni, prvo vam fali custom tastatura a sada swype, pa da li vi mislite da je iOS android gde mozes programe da brojis na prstima koliko ih malo ima? :D

Evo vam ShapeWriter Pro:
http://itunes.apple.com/au/app/shapewriter-pro/id300732187?mt=8

A i Swaype je najavio njihovu verziju za iPhone.

U svakom slucaju ovo je velika glupost i retko ko koristi tako nesto..

I na iPhone mozes da nakaradis keyboard na mnogo nacina, ali moje je misljenje da tastatura treba da bude nesto standardno a ne custom.

Kada kupujem laptop/tastaturu/telefon naravno da gledam kakva je i da li mi odgovara. Sigurno da bih voleo da mi odgovara i na touch telefonu sa virtuelnom tastaurom.

evo ovako: bluetooth i WiFi su pralelne tehnologije, dakle svaka ima svoju primenu. BT je tu da zameni konekcije za periferije do 10m a WiFi je za prenos podataka.

e sad, dok telefoni nisu imali ni BT ni WiFi prvi sledeci korak je bio da se ugradi BT (kapiram da je bilo i jeftinije). Onda je lepo iskoriscen i za slanje fajlova. WiFi je dosao kasnije (sto bi neki rekli na kasikicu) i za to vreme se odomacilo slanje fajlova preko sporog BTa. Mislim da je Apple hteo da vrati deljenje fajlova na "pravi" kolosek - kao sto je se pola iPhone funkcionalnosti oslanja na internet, bez koga je iPhone gotovo neupotrebljiv, tako se i deljenje fajlova na iPhoneu oslanja na internet.
I dobro... isprica ti meni BT/WiFi istorijat - a da ne znam zasto :D
Ne vidim kako je to meni olakaslo zivot, te pomoglo da *najlakse i najjednostavnije* prebacim sliku sa jednog fona na drugi :)

I eto, ispade da je Apple imao (jos jednu u nizu, dodao bih) svojih "inspirativnih" ideja, te je osakatio telefon tako... i naravno, "zato sto to tako treba" :)
A sa druge strane, prenos BT-om je ionako spor... "pa sta ce vam uopste" :)
A Samsung bas na Wave-u i Galaxy-u S poceo sa furanjem BT-a verzije 3.0... sa, guess what - vecom brzinom tansfera ;)
iz istog razloga je izbacen i MMS - izmiljen od strane GSM mobilnih operatera kako bi 50kb slike naplacivali 30 dinara (kao 2 MB GPRSa :D). MMS = zastarela i nepotrebna tehnologija.
Za MMS me bas zabole, nikad to nisam koristio... u stvari, lazem - jesam dva puta :)
Ali na dosta fonova nisam ni imao podesavanja za MMS, jednostavno me to nije interesovalo... ne znam da li na ovom imam.
(ma imam, uzeto od operatera, oni to automatski turaju :))

On the other hand, BT zato koristim obilato... uvek koristio, uvek cu i koristiti ;)
mogli su da ubace i jedno i drugo, i trebali su ali ***... sa druge strane ne vidim da je to neki nedostatak, mogu sasvim komotno da se razmenjuju fajlovi. cak i piratski i to mnogo elegantno ;) ...a za neko vreme ce ionako svi zaboraviti na BT razmenu fajlova. ;)
Ae u pare da nece ;)

A piratski da... tako moze. I toliko je, izgleda, nebitan taj feature da BT imas kada se JBuje telefon :)
A sta ja da radim sa zakljucanim iPhone-om 4, sa iOS-om v4.1, za koga nema JB-a... da cekam dan kada ce da izbace JB, pa onda poredim ekrane? :D
Ili pak da se igram upload-a/download-a sa neta, WIFi-jem/GPRS-om :)... i sve to dok su telefoni fizicki udaljeni 35cm jedan od drugoga.
eto vidis, to je vise prica o neko odnosu prema cloud computingu i cuvanju fajlova na lokalnom racunaru. ***, svi gledaju kako ce da nam uvale cloud svidjalo se to nama ili ne ;)
Pusti sad ti cloud, to nema veze sa ovim o cemu pricamo... necu ja da bekapujem ceo komp/telefon, hocu samo da posaljem jednu sugavu sliku na drugi fon!!! :d

Stvarno ste smesni, prvo vam fali custom tastatura a sada swype, pa da li vi mislite da je iOS android gde mozes programe da brojis na prstima koliko ih malo ima? :D

Evo vam ShapeWriter Pro:
http://itunes.apple.com/au/app/shapewriter-pro/id300732187?mt=8

A i Swaype je najavio njihovu verziju za iPhone.

U svakom slucaju ovo je velika glupost i retko ko koristi tako nesto..
Ma naravno da to niko ne koristi, kada ti odobriš onda će ljudi početi da koriste. Shapewriter ima i za android. Inače ne moraš da glumiš drivera sa tim smajlijem na kraju pošto nisi smešan samo deluješ jadno.

Poslednja izmena:
dobro CARe, jesi li makar skapirao da mozes preko email da posaljes sliku? :) :wave:

Pogledajte koliko iphone programa je downloadovano, dok ostali svi zajedno nisu mogli da skupe 0,6%
To je pravi biznis i zato iphone ima najvise programa i programera, i to kvalitetnih.
Ponovicu jos jednom, samo se vi tesite da ce market da sustigne appstore, ali to se uskoro sigurno nece desiti. Niko nece investirati i raditi tamo gde se ne zaradjuje. :)

40699.png

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Dobro, Kovace, majku mu... pa jel' treba da se dzilitam sa mailovima, vajerlesom, kablom ili cime vec da bih prebacio JEDNU OBICNU BUDJAVU SLIKU sa jednog fona na drugi? :)

Znam da ima dosta mogucih kombinacija... ali su elegantne u PM.
***, pa mogao sam plavim zubom da saljem sta sam hteo na neku Nokiju iz 20-og veka, a ne mogu na tehnolosko cudo iz Kupertina...

pa ako ces vec pravo, slanje slike preko email na iOSu: klik na Photo, izaberi fotku, Sent by email, unesi adresu i to je to.

BT isto to, osim sto umesto kucanja email adrese imas uparivanje telefona (i treba ti internet :D)

moj poduzi post je bio o tome da u slucaju da Apple nije insistirao na internet servisima ne bi se pomerili sa mrtve tacke.

Poslednja izmena:
Pogledajte koliko iphone programa je downloadovano, dok ostali svi zajedno nisu mogli da skupe 0,6%
To je pravi biznis i zato iphone ima najvise programa i programera, i to kvalitetnih.
Ponovicu jos jednom, samo se vi tesite da ce market da sustigne appstore, ali to se uskoro sigurno nece desiti. Niko nece investirati i raditi tamo gde se ne zaradjuje. :)

Koliko vidim to je za 2009, koliko je tada Android telefona bilo.

Sent from my HTC Legend using Tapatalk

ok, sad ne razumem kako je odjednom deljenje fajlova preko bt postalo loše. aman ljudi, kako mislite da prebacite fajl preko wifi sa telefona na telefon? treba ti wifi hotspot. zamisli da si sa nekim ribama na izletu, priroda ludilo slikate se, zezate se i oćete da razmenite slike. i ti im kažeš a pa znaš šta moramo da dođemo do prvog hot spota da se konektujem na net da vam pošaljem na mail. one su u fazonu: hello! samo upali bt i prebaci nam. a ti im onda objasni da tvoj telefon koji si platio kao yugo nema bt i kako je to unazađena tehnologija i kako stiv jobs misli na sve nas i hoće da nas izvede na pravi put, da prestanemo da koristimo bt, nego samo wifi. ljudi nemojte da me zezate

pa ako ces vec pravo, slanje slike preko email na iOSu: klik na Photo, izaberi fotku, Sent by email, unesi adresu i to je to.
OK... aj' sad jedno pitanje (ali stvarno ne znam, i stvarno me zanima :)): jel' moguce sve to odraditi za zakljucanim telefonom?
Vec ponavljah 18 puta - zakljucan, nema mreze, kartice... iOS v4.1.

Jel' moze i tada?

moj poduzi post je bio o tome da u slucaju da Apple nije insistirao na internet servisima ne bi se pomerili sa mrtve tacke.
:D:D:D

Opet Apple "comes to the rescue"... :p

ok, sad ne razumem kako je odjednom deljenje fajlova preko bt postalo loše. aman ljudi, kako mislite da prebacite fajl preko wifi sa telefona na telefon? treba ti wifi hotspot. zamisli da si sa nekim ribama na izletu, priroda ludilo slikate se, zezate se i oćete da razmenite slike. i ti im kažeš a pa znaš šta moramo da dođemo do prvog hot spota da se konektujem na net da vam pošaljem na mail. one su u fazonu: hello! samo upali bt i prebaci nam. a ti im onda objasni da tvoj telefon koji si platio kao yugo nema bt i kako je to unazađena tehnologija i kako stiv jobs misli na sve nas i hoće da nas izvede na pravi put, da prestanemo da koristimo bt, nego samo wifi. ljudi nemojte da me zezate
Kovac kaze da saljemo mailove :d

apple korisnici ne idu na izlete sa ribama :d

moze da se posalje preko mreze email.... ne mora wifi...

OK... aj' sad jedno pitanje (ali stvarno ne znam, i stvarno me zanima :)): jel' moguce sve to odraditi za zakljucanim telefonom?
Vec ponavljah 18 puta - zakljucan, nema mreze, kartice... iOS v4.1.

Jel' moze i tada?
Ako imas wifi, trebalo bi da moze, ali nije iphone kriv sto ti nisi nabavio simfree telefon.

Koliko vidim to je za 2009, koliko je tada Android telefona bilo.

U svetu ih je bilo dosta, ali problem je sto jednostavno korisnici androida retko kada kupuju neku aplikaciju, citao sam i pre o tome.

Ne moras ti na marketu skidati samo placene aplikacije, inace nije bilo puno telefona svega par modela.
Sent from my HTC Hero using Tapatalk

apple korisnici ne idu na izlete sa ribama :d

Znaci, za mene ipak nema resenja... posto u mom slucaju nema mreze... :d

2 priest77:
"Trebalo bi"... ili moze?

Nije mi Apple kriv sto nije SIM free, naravno... Apple mi je kriv sto mu je mrsko da osposobi BT da radi kako valja. A i sam sam kriv jer se nisam podrobno informisao o: a) "mogucnostima" doticnog telefona, b) svim mogucim *alternativnim* nacinima za prebacivanje slicice od 20-ak kila sa jednog fona na drugi. Tacnije - sa jednog fona na ajFon.

Trebalo je da ostanem kod kuce. Kud sam uopste i polazio da uporedjujem displeje.

i da troši keš na protok a telefoni su deset cm jedan od drugog

ovo me podseća na jednog mog poznanika koji je došao iz inostranstva i doneo erikson t610 koji je platio 700 evra u vreme kada 99.8% telefona u srbiji nije imalo ni ekran u boji a kamoli i ekran u boji i kameru. slikao on neke slike i sad hteli smo da prebacimo na komp. ja mu lepo kažem prebacićemo preko irda na laptop, dozvoli mi, a on mi ne da jer ne veruje da može to da se prebaci bez da prođe operatera ili internet. ja mu kažem opusti se, neće da nam naplate ništa pa pobogu fon i komp su ti udaljeni 10cm. a neeee to mora operater da naplati, opet on. i ja mu na kraju kažem daj da pošaljemo slike pa ako ti naplate ja ću ti platiti. i tek tad je pristao. i tako ja prebacim gomilu slika, a on cupka pored mene da vidi koliko će da skinu sa računa. prosto ne može da veruje da sam prebacio slike sa jednog uređaja na drugi a da nisam koristio internet ili usluge operatera, mislim da mu ništa nije jasno bilo, a posle sam i prestao da se trudim da mu objasnim kako to radi. to je ono što apple želi od svojih korisnika da napravi, ne bi me čudilo da je on sad kupio iphone, on bi im bio idealna mušterija

Poslednja izmena:
2 priest77:
"Trebalo bi"... ili moze?

Ako imas wifi i radi ti email client, ili safari, ne vidim zasto ne bi moglo.

Ne moras ti na marketu skidati samo placene aplikacije, inace nije bilo puno telefona svega par modela.
Sent from my HTC Hero using Tapatalk

Ali zasto ostali nisu skidali aplikacije vec samo iPhone korisnici su bili aktivni sto se toga tice?

Mnogo mi tu nesto "trebalo bi", "zasto ne bi moglo" i slicnih u toj jednacini...

U redu, evo ti odgovor:

MOZE! :)
Eh, da sam to znao kada sam sedao u kola, gde bi mi kraj bio... :smoke:

Iduci put surfujem internetom bar 20 dana i procitam sve zive manual-e za iPhone (ma i za prethodne modele, cisto zlu ne trebalo!), pre nego sto se upustim u jednu ovako kompleksnu i komplikovanu operaciju...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno