Šta je novo?

Sta uciniti?

Flamingos_88

Slavan
Učlanjen(a)
21.02.2009
Poena
319
Ploca mi je prsla skroz naskroz em joj treba 20 minuta da butuje sebe pa jos 10min do windowsa,em ni overklok potencijal vishe nema nikakav pa je proc na defaultu. Posto sam resio da je zamenim i posaljem na reklamaciju,nisam pametan sta da uzmem obzirom da u firmi u kojoj je ploca kupljena imaju slab izbor ploca. Jedino sto imaju sudeci po njihovom sajtu je :

1.Biostar TA790GX3 A2+
2.Biostar TA890GXE AM3

Kako ne bih menjao ovih 6gb ddr2 rama trazim plocu koja ima dva pci-e slota i da je full atx. Obziorm da me je ova biostarka veoma razocarala a kod ovih nema vishe nista osim njih da je dobro msm da je najbolje da mi daju novac umesto neke druge pa da uzmem neku drugu u drugom lokalu. Sta vi mislite?

Takodje pored ploce ocekuje me i reklamacija graficke gtx285 (ej zivote lutalicoo ) tu se isto sad vagam sta mi je najpametnije da uradim obzirom da ili cu dobiti nju ili ce da mi ponude neku novu u tom rangu. Kontam da je ukolko slucajno nemaju na stanju gtx285 kao logicna zamena gtx460 ili gresim?

Insistiraj ako je moguce da ti vrate pare ,pa uzmi za grafiku gtx 460 ili ako si ljubitelj ATI-ja uzmi HD5850 koja se vodi kao best buy i bolja je od GTX-a 460 ;).Za maticnu plocu i ja ne bih ti preporucio da uzmes opet Biostar, ali nisi nam rekao i koliko para mozes da izdvojis za novu maticnu?!
Evo, ova je bas dobra GIGABYTE GA-MA790X-UD3P -cena 9359 din.

vidis tu nastaje i fora,jer kazi da bi mozda mogao kolika je vrednost ploce koju menjam(75e) i jos oko 20e ajde okvirno oko 90e za plocu,sad sta mi je tu bitno jeste da ima full atx duzinu i da bude sa dva pcie slota. Tu maticnu sam i ja gledao :) obzirom da iamm 6gb rama ostao bi na am2 i ddr2 ionako ne bi dobio neku beneficiju prelaskom na am3 i ddr3 sem mozda bolje podrske za hexa core ito.

Sto se grafe tiche videcu ona je u garanciji jos oko dve godine,tako da cu da vidim sta ce biti.

Najbolje je da trazis zamenu za tvoju plocu, prvo ce verovatno pokusati da ti "uvale" slabiju plocu kao zamenu za reklamaciju, ali ukoliko im pokazes da se razumes dace ti i bolju. Ja sam takav slucaj imao sa jednom firmom, kad mi je u pitanju bila graficka 3870, hteli su da mi daju 5570 kao zamenu, a na kraju sam dobio GTS250 sa 1gb ddr3. :D
Ako budes hteo novcano razresenje reklamaciju nece ti se isplatiti jer ce ti ponuditi mnogo malo novca.

mnogo malo novca,a sto ti govoris pleonazu? Ili je mnogo ili je malo ne postoji mnogo malo ili malo mnogo. ;)

elem sto se tiche ostalog hvala ti na savetu znam veoma dobro sta ce probati,samnom bas i nema zezancije,ali hocu da znam koja bi okvirna ploca bila ok zamena isto se odnosi i na grafu.

vidis tu nastaje i fora,jer kazi da bi mozda mogao kolika je vrednost ploce koju menjam(75e) i jos oko 20e ajde okvirno oko 90e za plocu,sad sta mi je tu bitno jeste da ima full atx duzinu i da bude sa dva pcie slota. Tu maticnu sam i ja gledao :) obzirom da iamm 6gb rama ostao bi na am2 i ddr2 ionako ne bi dobio neku beneficiju prelaskom na am3 i ddr3 sem mozda bolje podrske za hexa core ito.

Sto se grafe tiche videcu ona je u garanciji jos oko dve godine,tako da cu da vidim sta ce biti.

Evo ja sam juce uzeo Gigabyte 880GA-UD3H,odusevljen sam plocom,imas i integrisanu graficku(kao rezervnu varijatnu prilikom menjanja svoje graficke),2 pcie slota itd...Extra mogucnosti za oc,SB850(usb3,sata3),i cena joj je oko 90evra.Sto bi se zakopavao sa ddr2 mem,prodas tih 6gb i uzmes extra kvalitetnih 4gb ddr3 i da pevas,spreman si i za x6,ma milina...

^^ Koliko se greje taj Gigabyte (PWM i NB) na dodir? senzore ne priznajem :)

to i mene zanima..ma daj kako mi se to isplati 6gb ddr2 kojih imam da prodma za nekih 90e i jos treba da doplacujem 40e za 2x2gb..gde je tu isplatljivost? Sem toga nisu neke drastcine razlike u ddr2 i ddr3 da bih ista osetio prelaskom na njih.

Evo ja sam juce uzeo Gigabyte 880GA-UD3H,odusevljen sam plocom,imas i integrisanu graficku(kao rezervnu varijatnu prilikom menjanja svoje graficke),2 pcie slota itd...Extra mogucnosti za oc,SB850(usb3,sata3),i cena joj je oko 90evra.Sto bi se zakopavao sa ddr2 mem,prodas tih 6gb i uzmes extra kvalitetnih 4gb ddr3 i da pevas,spreman si i za x6,ma milina...
Prelazi sa 6 na 4GB,gde je tu logika? :)

naibezbolnije ce ti biti glava za glavu crkla ti je gx2 ploca , uzimaj TA790GX3 A2+ uzmi tu ili meku u rangu da iskoristis memoriju a to sto je jedna crkla ne znaci da ce i druga :).. aj sa srecom

iskreno da ti kazem,kako od pocetka builada imama raznoraznih problema sa plocom,radije bi se okrenuo drugom brendu. No videcu sta ce mi reci kad im posaljem plocu pa cu se konsultovati sa vama.

to i mene zanima..ma daj kako mi se to isplati 6gb ddr2 kojih imam da prodma za nekih 90e i jos treba da doplacujem 40e za 2x2gb..gde je tu isplatljivost? Sem toga nisu neke drastcine razlike u ddr2 i ddr3 da bih ista osetio prelaskom na njih.

Koliko vidim imas Kingston HyperX ddr2, a 2gb ddr3 Kingston HyperX 1600 kosta oko 4000 din(ima testova na netu za nju,nahvalise je a i ja sam bas nju kupio i deluje ok ),znaci 2x2gb oko 8000-8500 din i jos ti ostaje malo para.

da ali imam 6gb tog rama,sa 6gb na 4gb da prelazim gde tu ima logike hajde reci? veca kolicina je uvek bolja od nesto brzeg

Nema bas za 8k, nego za oko 9k najjeftinije.
A naravno da je bolje 4gb ddr3 nego 6gb ddr2... a i sta ti koristi 6gb? Nista.

Ajde ljudi,da izvinete nemojte fekalisati...
Samo mi recite gde je logika prelaziti sa 6GB na 4GB?U praksi nema nikakve razlike izmedju DDR3 i DDR2 rama,ljudi uzimaju ddr3 uglavnom zbog podrske za novije procesore.Znaci,po vasoj logici,covek treba bespotrebno da pukne jos stotinak evra iz *******cije,i da dobije 2GB manje rama...dajte molim vas...

@godzilla ma daj znaci po tebi mojih 6gb rama mi uopste ne treba kad radim rendering za projektovanje novog namestaja i sta sve ne,i treba da zbog toga izgubim 2gb kako bi bio u trendu sa ddr3? Sve je to lepo samo sto je problem sto ja imam plocu koja je ddr2,koja ce da ide na reklamaciju sto znaci da ce verovatno oept neka ddr2 ploca mislim da stvarno nema smisla da dajem 6gb rama samo da bi preso na novi ddr3 standard..mozda tek kad ddr4 standard zazivi..ovako stvarno ne vidim reealno i cinjenicno stanje je da svako ko poseduje ddr2 nema potrebe da prelazi na ddr3 jer nece se osetiti nikakv pomak u radu niti ce nesto drasticno biti. Cak i da predjem na ddr3 jedino dolazi u obzir ista kolicina sto znaci da mi ona 6gb kosta oko 120,140e zavisno od marke.

Nisam imao pojma da se bavis time sto trosi puno rama :)
U tom slucaju ostani na 6gb a pogotovo da ne ulazes u novu plocu.

zato i pitam i vagam,jer ni ja nisam nacisto sta da uradim,ova mashina sto je u profilu mi sluzi da kevi pomognem (malo pre pominjani rendering) a i da malo osetim prostojan gaming takodje,sto znaci moze se reci all in one pokusavam da iskombinujem jer nemam nameru da nakon rekamacija ulazem vishe u njega razumes? Treba sad da vidim sta ce mi ponuditi(a kako sam video na sajtu nemaju bas neki izbor) tako da cu verovatno da merkam drugu plocu da uzmem da mi da stabilan klok i napone i da ne mislim puno razumes?

Flamingos_88:

Ako ikako budes u mogucnosti, slobodno uzmi Gigabyte GA-MA790X-UD3P.

Znaci, ko ne zna, ploca podrzava SVE nove AMD procesore, pa tako i sestojezgarne Thuban procesore.

Ima 2 PCI Express x16 slota koji rade 2X8 kad stavis CrossFireX, a mozes da probas i da otkljucas taj Phenom II X3 720BE.

Da pojednostavim, ploca nema podrsku za DDR 3 memoriju, nema sata 3 i nema usb 3.

Sve ostalo ima.

Dobro ti je razmisljanje i slazem se da ces verovatno, menjati cpu,plocu i tu DDR2 memoriju za neki AM4 cpu,novu plocu i DDR4 memoriju.

Luka.:

Potpuno si u pravu, ja ne volim da polemisem, ali ovde dolaze mladji posetioci (ne mislim ovde na clanove Benchmark foruma), da nesto nauce, pa im predlazem da skoknu na temu o memorijama http://forum.benchmark.rs/forumdisplay.php?f=65
i da procitaju realne razlike u performansama izmedju DDR2 i DDR3 memorija, pogotovo na AMD sistemima, zbog integrisanog memorijskog DDR3 kontrolera u cpu, koji ne dozvoljava vece brzine od 1600-1700 MHz.
A tajminge i latencije necu da pominjem.

cisto sumnjam da cu moci..prvo sto moram kod ovih slepaca koj ii nemju neki izbor ploca,a drugo sto ne verueum da imaju neki profit i promet tak oda tesk oda cu moci da uzmem kintu nazad,pa da uzimam neku bolju plocu. Tu plocu sto si pomenuo i planirma da uzmem,ali neka za sada bduu otvoren sve opcije. Ne lozim se ja puno na to oko 6jezgarnih procesora do sada nisu posteno ni quadcore isorisceni a mnia x6. doduse za buducnost i rendering koji radim za kevinu firmu sigrno bi dosta znacio.

Nemam phenom x3 720 vec x3 710 koji sam vec probao da otkljucam i otkljuca se u biosu pishe x4 10 ali nece u windows da udje nikako

Izvini, moja greska, ucinilo mi se da imas 720, ali u principu, isto je to, steta sto nije bio stabilan za ulazak u Windows.
Sa novom plocom probaj ponovo, desava se da na jednoj ploci ne ide, a na drugoj bude stabilan. Mozda da probas da podignes malo napone kad ga otkljucas.

Koja je najbolja ploca i proizvodjac za otkljucavanje se stalno menja. Secam se, kad sam je ja kupovao, da su najbolji bili Biostar i Gigabyte, dok je Asus bio problematican, dok sad vidim da je Asus najbolji.
Za rendering bi ti znacilo to 4-to jezgro.

svestan sma ja svega toga..samo..nesto mi govori da od povracaja novca nema nista,a oni nemaju neki izbor ploca,osim opet prokeltog biostara sa 890gxe

Vrh Dno