Šta je novo?

iPad desetkovao prodaju netbook-ova

Kakav bi Steve Jobs bio kompjuterski mesija, kada ne bi uspeo da ubedi sopstvene mušterije da zarad sopstvenog interesa treba da zaborave na fajlove - mislim Jobsovog sopstvenog interesa? (TM Mićko Lubičić)
Kome to odgovara neka tako koristi iPad, PC, Mac, smartphone...
Nemoj me samo ubeđivati da je sprečavanja pristupa fajl sistemu za moje dobro.

Ko je spominjao Stevu, mesije i tandarabroc? Cemu takav razgovor samnom? Ko tebe pokusava da ubedi u bilo sta? Ja isto tako mogu da kazem da ti prestanes da me ubedjujes kako je ovo los uredjaj.
Ja, licno i personalno, nemam nikakv benefit od toga da imam pristup fajl sistemu na iPhone-u. Samo se pogubis bezveze. Ista stvar je i sa iPad-om. Druga stvar je PC. Na njemu se stvari cuvaju, barata se sa tim fajlovima itd. Doduse davno sam prestao da trpam sve i svasta na komp i sada jedini folder koji sam napravio je folder za muzicke projekte i par foldera za muzicki software. Filmovi, muzika itd. ima svoj folder po difoltu i sve je lepo i uredno sredjeno automatski bez ikakve frke... Za dokmente postoji dcuments i to je to. Tako mi je na oba sistema, win i osx.

Ako se pogubis u file systemu, onda ga nemoj ni koristiti. Ipak vecini treba file system.
Kako se ne pogubis u moru aplikacija koja cemu sluzi?

Evo jedan primer gde se lepo vidi da je ovakav Apple pristup promasen... video fajlovi. Trenutno je moguce pustati video snimke iz:
- iPod playera
- Photos
- 3rd party playera (npr VLC, YX player, mxTube)

Ako na uredjaju imas vecu kolicinu video snimaka, da li znas gde se koji nalazi i koju aplikaciju treba da pokrenes da bi pogledao video snimak? Spotlight zaboravi... ne indexira privatne podatke aplikacije.

Sa druge strane, ako bi imao file system i u njemu folder Video Files, lepo ga otvoris, po imenu ili thumbnail-u izaberes video, a OS pokrene odgovarajucu aplikaciju i zapocne reprodukcija.

Kome to odgovara neka tako koristi iPad, PC, Mac, smartphone...
Nemoj me samo ubeđivati da je sprečavanja pristupa fajl sistemu za moje dobro.

probacu jos jednom: nije za tvoje dobro, ti ces i dalje kao advanced user koristiti klasican PC. Skrivanje fajlsistema je dobro za ostale "tablet/terminal" neuke korisnike.

moze morbius da prica sta hoce, ali ovo je pravi put za 30 godina: sa iOS like interfaceom (koji nije nalik klasicnim racunarskim UI) svako, ali bukvalno svako moze da ga skapira za par minuta. sakrivanje file sistema je u duhu celog koncepta pojednostavljivanja. i ja ne vidim sta je tu lose ako neko ne mora da prodje kurs da bi koristio racunar (otisao na net, slusao muziku, gledao fotke, instalirao igrice...).

ne kapiram zbog cega se ovde 90% advanced usera protivi promenama... @yooyo ispeglace se i to vremenom. kao sto su dodali i Folders na home screen, kao sto su dodali i MT...

Poslednja izmena:
Ako se pogubis u file systemu, onda ga nemoj ni koristiti. Ipak vecini treba file system.
Kako se ne pogubis u moru aplikacija koja cemu sluzi?

Evo jedan primer gde se lepo vidi da je ovakav Apple pristup promasen... video fajlovi. Trenutno je moguce pustati video snimke iz:
- iPod playera
- Photos
- 3rd party playera (npr VLC, YX player, mxTube)

Ako na uredjaju imas vecu kolicinu video snimaka, da li znas gde se koji nalazi i koju aplikaciju treba da pokrenes da bi pogledao video snimak? Spotlight zaboravi... ne indexira privatne podatke aplikacije.

Sa druge strane, ako bi imao file system i u njemu folder Video Files, lepo ga otvoris, po imenu ili thumbnail-u izaberes video, a OS pokrene odgovarajucu aplikaciju i zapocne reprodukcija.

Prosto: nemam more aplikacija. Cemu to sluzi?
Drugo, zar nisu svi video fajlovi na jednom mestu?
Trece, koji ce mi VLC? Da pustam mkv fajlove? Ili flac? Boli me uvo iskreno. Full hd video sigurno necu gleati na iPhone-u ili iPadu a vrhunski kvalitet muzike necu cuti ni preko najskupljih bubica (ne pricam napamet, to mi je profesija) tako da je to cisto izivljavanje. Opet pokusavate da trpate radnje na koje ste navikli koristeci PC. To nije dobro za mobilne uredjaje, shvatite to vise.

moze morbius da prica sta hoce, ali ovo je pravi put za 30 godina: sa iOS like interfaceom (koji nije nalik klasicnim racunarskim UI) svako, ali bukvalno svako moze da ga skapira za par minuta. sakrivanje file sistema je u duhu celog koncepta pojednostavljivanja. i ja ne vidim sta je tu lose ako neko ne mora da prodje kurs da bi koristio racunar (otisao na net, slusao muziku, gledao fotke, instalirao igrice...).

Evo ti jedan frišak primer. Žena u komšiluku dobila na poklon od ćerke polovan laptop, zove me da joj pokažem kako se koristi. Žena ima blizu 60 godina, relativno bistra, ali nikad kompjuter nije koristila, dakle duduk totalni. Stavim joj lepo Mint da ne zapati neki virus, izvučem joj na desktop najvažnije prečice, tipa Opera, Sudoku, itd, objasnim joj kako rade dugmići na prozoru, kako da se kreće po internet sajtovima, kako da instalira igrice iz repoa ako nađe nešto što joj se sviđa, dakle otprilike sve zašta bi neko koristio taj iPad. Sve skupa možda 40 minuta objašnjavanja i žena je evo već blizu dva meseca zadovoljni Linuxaš. 😉

Ko ne može da ukapira takve osnovne stvari i nije mu interesantno da ih savlada, džabe ti njemu dalje uprošćavaš. On i sa prostijim neće moći da se snađe, dosadiće mu i ostaviće, video sam takve stvari 100 puta.

ne kapiram zbog cega se ovde 90% advanced usera protivi promenama...

Nije svaka promena poboljšanje. Šta konkretno mi advanced useri dobijamo skrivanjem fajl sistema od nas? Apsolutno ništa. Šta mi dobijamo dobijamo što nam Apple uklanja mogućnosti umesto da ih dodaje? Ništa, samo je uređaj više ***** friendly, ali kao što sam već rekao, to ne koristi ni nama, ni *****u.

probacu jos jednom: nije za tvoje dobro, ti ces i dalje kao advanced user koristiti klasican PC. Skrivanje fajlsistema je dobro za ostale "tablet/terminal" neuke korisnike.
Skrivanje je jedna stvar a sprečavanje pristupa fajl sistemu je druga.

Možda neki od tih prosečnih nekuih korisnika, za čije dobro Apple sve ovo radi, poželi da zna osnove funkcionisanja iPad-a i bilo kog pametnog uređaja. Koliko misliš da je potrebano potpuno neukom korisniku prosečne inteligencije da shvati osnovne pojmove kao što su CPU, RAM, storage, file sistem... - maksimalno 15 minuta. Međutim neukim kupcima je lakše manipulisati.
Ko želi da samo klikće na ikone i bude srećan neka ga tako i koristi. Ali šta može biti štetno za njega ako ja na svom iPadu mogu da pristupim fajlovima.
Fajl sistem na Symbianu je skriven, prosečan tupadžija nema pojma o njemu. Međutim ako nekoga intesuje ne treba mu mnogo da mu pristupi. I Windows pokušava da sakrije fajls sistem, u start meniju Windowsa nemaš Win explorer već "Open office document". Poenta je da te niko ne sprečava da mu pristupiš.
@MAD_MUzzY
Nisam mislio na tebe direktno već na ceo koncept spračavanja pristupa fajl sistemu.

@muzzy:
Smesan si.. nije poenta gledanja mkv pirata na iPadu, vec sam npr. snimio decu Canon kamerom u AVI i zelim da ga imam na iPadu bez transkodiranja.
Cak iako zanemarimo VLC i AVI, video fajlovi i dalje postoje na dva razlicita mesta.. u iPod app i u galeriji medju slikama. Pune se na 2 razlicita nacina.. za iPod pravis playliste u iTunesu na racunaru, a za galeriju sredjujes foldere na racunaru. Nije li sve to malo komplikovano za prosecnog korisnika koji ne treba da zna za file system?

Mislim da ovde uopste nije rec o jednostavnosti, ali ajde...
Kada smo kod jednostavnosti, mislim da je yoyo u nekom thread-u ukazao na problem, da je iOS toliko zatvoren, da je nemoguce napraviti parking aplikaciju (cini mi se, ispravite me ako gresim i ignorisite ostatak posta) koja olaksava i pojednostavljuje placanje parkinga po gradovima... Ali se nasao neko ko je rekao ne ne ne, da parking aplikacije nemaju smisla (jednik klikom platis parking) i da nije tesko pisati i slati poruku (kasnije mozes kao ponovitu tu istu poruku, pa zar da jurim po sms aplikaciji-jos ako se nadjem u nekom drugom gradu, drugoj parking zoni=tad da jurim i trazim table da bih procitako kako i gde poslati poruku)....toliko o jednostavnosti...

glede "uprošćavanja"...meni jedan od omiljenih primera je ukidanje opcije da mobilni koristiš kao GPRS modem. i onda se pojavi svemoćni steva i ponudi ljudima "wifi tethering" i "usb tethering", dosada nepostojeću 🙂))opciju koju je apple ingeniozno smislio da olakša život korisnicima svojih proizvoda za samo 20$ mesečno 🙂
Gde tu ima logike naplaćivati "witi tethering" na mesečnoj bazi???
Ovo je najbolji primer zašto Apple želi da nam "olakša" život i pravi od kosrisnika kompjuterske analfabete. Ko ima ikakvo znanje o funkcionisanju svoga telefona znaće da je ovo teški bezobrazluk.

Ma poenta cele stvari je sledeca:
- Ko ne zna sta sprava moze, on je srecan
- Ko zna sta bi sprava mogla da uradi, ali je onemogucena i ogranicena politikom Apple-a, taj negoduje.

Kao što yooyo reče, fajl sistem sa tagovima je pravo rešenje. Moja ideja savršenog interfejsa OS za tablet uređaje bi bio MeeGo-liki, jednostavni interfejs sa tabovima i aplikacijama i osnovnim podešavanjima za manje neiskusne (nezainteresovane) korisnike gde bi fajl sistem bio skriven. Naravno to ne bi bio nikakav problem pošto bi sistem prepoznavao ekstenzije fajlova koje može da pusti i dodavao im tag docs/pics/video/audio/itd. Aplikacija koja pušta pomenute fajlove bi na osnovu tagova automatski pravila bazu i pri prvom pokretanju bi svi fajlovi bili dostupni korisniku direktno iz programa. Za dalje sređivanje bi ipak korisnik morao da se potrudi ali bi bilo izvodljivo napisati skriptu koji bi deo tog posla automatizovala.

To je što se tiče običnih, apple-like korisnika. Što se tiče onih naprednih za njih bi kako na homescreen, application menu pa dalje na ekranu svake od aplikacija ostavio button na vidljivom mestu koji bi se zvao expert/advanced/admin ili nešto šesto koji bi korisnika prebacivao u program sličan Total Commanderu prilagođen načinu korišćenja tableta (krupnije ikone, veći razmak između elemenata i tako to). Taj TC klon bi posedovao sve potrebne administratorske alate integrisane u sebe, kao i sva podešavanja sistema i uređaja. Takođe bi imao sve potrebne alate integrisane direktno u aplikaciju uz mogućnost dodavanja/brisanja novih appleta/alata. Znači jedan sveobuhvatan ali i optimizovan program namenjem iskusnijim korisnicima koji bi koristili kada im je potrebna apsolutna kontrola nad uređajem ili mrežom sastavljenom od takvih uređaja (tableta). Naravno, zavisno od lokacije na kojoj se nalazimo u begginer modu (homescreen/application menu/applications) taj TC-like kontrolni centar bi se otvarao na tačno toj lokaciji (barataću windows pojmovima da bi lako shvatili) homescreen->desktop; application menu->programs; applications->folder te aplikacije.

Da se ne lazemo smesni ste i jedni i drugi oko cega se raspravljate ali ste bas dobri za uz dorucak ili pauzu za kafu :d

Koja smejurija postaste :d

Ovo za filmove preko iTunes, imao sam davno Motorolu ROKR E1 koja je bila polu-Apple proizvod i čiji je Apple deo odgovornosti bio i prebacivanje pesama na njega. Svaka pesma je mogla samo preko iTunes da se prebaci. Prethodno je morala da se uveze u iTunes, pa onda da se reenkoduje kako bi iTunes u telefonu mogao uopšte da skapira pesmu. Takodje, uvedeno je softversko ograničenje od max 100 pesama na telefonu u jednom trenutku. [sarkazam] Lak za korišćenje i sasvim okrenut korisniku i njegovom zadovoljstvu proizvod je to bio. [/sarkazam]Svaki problem koji sam imao sa telefonom bio je vezan baš za taj deo sa plejerom.

Poslednja izmena:
Fajl sistem na Symbianu je skriven, prosečan tupadžija nema pojma o njemu. Međutim ako nekoga intesuje ne treba mu mnogo da mu pristupi.

a koliko je potrebno power useru da pristupi file sistemu na iPhoneu? 5 min?

@yooyo koristis iMovie i nemas problema. film u iMovie, pa u iTunes pa u iPad. kome se ne svidja iPrincip rada ima Android (isto kao sto danas imate i Windows 😀 pa izvolte... u svakom slucaju danas postoji alternativa ,))

Gde tu ima logike naplaćivati "witi tethering" na mesečnoj bazi???

jel moze neki link za ovu tvrdnju? najverovatnije se radi o tome da AT&T nece da dozvoli za dzabe tethering... dakle nije da se: pojavi svemoćni steva i ponudi ljudima "wifi tethering" - u stvari jeste iz perspektive onih koji imaju amove 😀

kompjuterske analfabete
🙂 ako ljudi koji nikada nisu koristili racunare pocnu da koriste tablete i pri tome ne znaju sta je file sistem, to je lose?

... 🙂 trebace jos dosta vremena da prodje dok skapirate sta su tableti i sta se danas desava ... steta.

@yooyo amin za ovo: #130 !! :wave:

inace sistem sa tagovima - Mac OS X ima sajan spotlight koji na starom FS radi ono sto Microsoft najavljuje vise od decenije sa WinFSom 😉 a to o cemu G@W prica "prepoznavao ekstenzije fajlova koje može da pusti i dodavao im tag docs/pics/video/audio/itd" Mac OS ima vec neko vreme Uniform Type Identifier link (btw jel Windows ima nesto slicno ili se 7mica i dalje oslanja na extenzije?)

@tehnichar to se i meni desilo! nisam bio par dana pa mi je trebalo neko vreme da procitam 4 strane postova 😀
inace i meni je ovo onako uz kaficu... 🙂 evo sad i za vecerom 😀

Poslednja izmena:
nekad se to radilo ovako
Kod:
Here's the basic rundown: 
- Jailbreak your iPhone 3G 
- Install 3Proxy and Terminal 
- Create an ad-hoc Wi-fi network using your laptop 
- Join the network with your iPhone 
- Find the iPhone's IP address 
- Open Terminal and run the proxy program 
- Open Safari on your iPhone and open a web page 
- Configure your browser to use the proxy

a danas

attachment.php

trebaće jos dosta vremena da prodje dok ti skapiraš šta se danas dešava i kakve stavove braniš 🙂 stvarno šteta 😉

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    77.7 KB · Pregleda: 266
@kovac:
Pomenuo sam primer sa video fajlovima kao primer promasenog dizajna. Veoma lako moze da se desi da imas video files Na 3-4 razlicita mesta na iUredjaju. I onda moras da pamtis gde se sta nalazi. I koja je onda poenta skrivanja file systema? Tu nema nicega revolucionarnog. Pre bih rekao da je pristup prilicno retardiran.

Poslednja izmena:
nekad se to radilo ovako
Kod:
Here's the basic rundown: 
- Jailbreak your iPhone 3G 
- Install 3Proxy and Terminal 
- Create an ad-hoc Wi-fi network using your laptop 
- Join the network with your iPhone 
- Find the iPhone's IP address 
- Open Terminal and run the proxy program 
- Open Safari on your iPhone and open a web page 
- Configure your browser to use the proxy

a danas

attachment.php

trebaće jos dosta vremena da prodje dok ti skapiraš šta se danas dešava i kakve stavove braniš 🙂 stvarno šteta 😉
Na prevaziđenom i davno prežaljenom Symbianu je već duži niz godina ovako:

- Držiš * da upališ bluetooth na Nokiji ili USB kablom poveži telefon i comp.
- Klikneš dva puta na ikonu Nokia PC Suite na Laptopu.
- Klikneš jednom na dugme Connect to Internet.
- Sačekaš nekoliko sekundi da se ostvari konekcija.

Sve to za džabe, osim protoka naravno.

Poslednja izmena:
Nema veze to shto se Symbian nije pomerio od pre 5 godina i shto bi ostao isti josh 5 da nije iOSa, ali bitno je da imash tethering danas kada samo neobavesten kupuje fon sa tim OSom :d

Poslednja izmena:

ne znam da li si razumeo sta sam napisao: mobilni provajder zahteva da se dodatno plati tethering isto kao sto se i izdavacke kuce protive da spuste cene: Viacom also opposed to Apple's 99 cent TV rentals, CBS will 'see what happens'. Apple trazi da se cene svedu na pravu meru kako bi se izbeglo ovo: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=241264 (procitaj Extreme post - #10).

Apple uredjaj nije samo njegov uredjaj, ako ga prodaje kroz paket onda mora da se dogovara sa mobilnim operaterom.

kao sto je Apple morao da se izbori sa muzickom industrijom da pristanu na odredjene cene i ustupke kako bi svi profitirali od toga i kako bi iTunes uopste zaziveo, tako i sa mobilnim telefonom mora da pravi dilove - poslednji primer je FaceTime: nece biti omogucen na iPhone4 koji se bude prodavao na bliskom istoku...

@yooyo mislis moras da pamtis da li ti je klip koji si snimio kamerom u VLCu ili u iPod aplikaciji ? hm... po meni nije strasno, zna se sta ide u VLC a sta prolazi kroz iMovie/iTunes.

Poslednja izmena:
@kovac:
Vidis, to tebi nije strasno, a ja to vidim kao design fail! Ko je tu objektivan, a ko subjektivan, zajednica ce odluciti.

kakva zajednica? mislis korisnici? 😉

tvoje misljenje je bilo (jeste?) da je FAIL sto Apple nije stavio Mac OS X na iPad... a svi smo videli sta se pocetkom ovog veka desilo sa TabletPCjem sa Windowsom XP...

u svakom slucaju vreme ce pokazati 😉

Poslednja izmena:
Nisam to rekao... Barem se ne secam. Za iPad mogu da kazem da je izuzetno parce hw ali ios sucks.

Vi kada pričate izgleda kao da su ljudi koji kupuju iPad *****i bez grama mozga sa malo debljim novčanikom, ponašaju se iracionalno i ne znaju šta rade. Sve mi to nekako deluje kao neka kritika "s visine".

iPad je potisnuo prodaju laptopova upravo iz razloga što većina korisnika koristi laptop u razmerama u kojima iPad odlično funkcioniše - surf, e-mail, tekst, fotografija.

Znaju ljudi šta plaćaju 500-600€. Nikome novac ne pada sa neba. Ispadoše građani najrazvijenijih zemalja sveta manje obrazovaniji i iskusniji u oblasti hardware-a od svih u Srbiji. 🙂

Vi kada pričate izgleda kao da su ljudi koji kupuju iPad *****i bez grama mozga sa malo debljim novčanikom, ponašaju se iracionalno i ne znaju šta rade. Sve mi to nekako deluje kao neka kritika "s visine".

iPad je potisnuo prodaju laptopova upravo iz razloga što većina korisnika koristi laptop u razmerama u kojima iPad odlično funkcioniše - surf, e-mail, tekst, fotografija.

Znaju ljudi šta plaćaju 500-600€. Nikome novac ne pada sa neba. Ispadoše građani najrazvijenijih zemalja sveta manje obrazovaniji i iskusniji u oblasti hardware-a od svih u Srbiji. 🙂

Stalno moram da primetim da je naslov pogresan nije potisno laptopve vec notebook i to samo u usa navodno padom prodaje od 4% to je kao zasigurno utvrdjeno .
Nije da nema ulogu ali ima i drugih faktora na primer win 7 radi lose na atomcima .
Google recimo smatra da notebook nisu nikako otpisani i sprema za njih za koji mesec goole hrome os pored toga i kod samih atomaca u performansama u zadnje vreme pocinje veliki pomak pa videcemo

Nema veze to shto se Symbian nije pomerio od pre 5 godina i shto bi ostao isti josh 5 da nije iOSa, ali bitno je da imash tethering danas kada samo neobavesten kupuje fon sa tim OSom :d

Symbian се стварно мало, у глобалу, мењао, у последњих 5 година. Али кад видим како и даље неке ствари које сам на њему имао на N-gage-у, а које iPhone 4 нема, дође ми невероватно.

Ствар је у томе што Apple подилази просечном кориснику у САД, који има више него довољно новца за hi-tech опрему, а који везе с рачунарима нема. Њима је iPad екстра ствар.

Да се разумемо, да iPad има нормалнији ОС (да су бар боље адаптирали iOS), мени би то био стварно екстра уређај, јер већ неко време меркам неку преносну справицу, за сурф, office, музику и слично...

И далеко од тога да мрзим Apple. iTunes ми је default програм за музику, а iPod носим свакодневно по неколико сати. Али ми је смешно што су људи убеђени да њихови производи једноставно раде. iPod има много више багова него плејер на Symbian-у.

Ipak su trebali da naprave neki iPad iOS, a ne samo da povecaju rezoluciju iphone iOS-a. Ipak takav uredjaj, sa takvim hardverskom mogucnostima zasluzuje bolji OS. Imao sam iPad mesec dana, i bio mi je veoma koristan dok sam bio na moru, prakticniji od notebook-a. Razmisljao sam koliko ce mi biti potreban dok sam kod kuce i odlucio da ga prodam. Pored macbooka i pored iphone-a zaista ne nalazi nikakvu primenu, bar za mene. Krajnje je zanimljiv gadget, ali samo za prvih mesec dana. Ovo pricam u prvom licu, posto verujem da ima ljudi koji mnogo putuju i kojima je ipad mnogo komfornije resenje za neki email ili pregled weba nego notebook. Ovako sam ja lepo "menjao" ipad za macbook pro i nisam pogresio.

Nazad
Vrh Dno