Šta je novo?

iPad desetkovao prodaju netbook-ova

za USB se zezam, to ima kroz dongle.
nedostatak file sistema prema korisniku ima svojih prednosti i mana... to je npr. radikalno - posle 30 godina je napokon neko izbacio file sistem i desktop.

za MMS - izmisljotina mobilnih provajdera zarad dodatnih prihoda. cemu MMS pored emaila?

BT - namenjen za periferije, WiFi i TCP/IP za transfer fajlova.

Super, ajde da izbacujemo mogućnosti umesto da dodajemo, izem ti filozofiju. Baš sam pre neki dan pogledao statistike koje je Vodafone okačio o prodaji dodataka za iPhone. Ubedljivo na prvom mestu je FM tjuner, uobičajena stvar koju je Apple iz samo njemu znanih razloga izbacio iz iPhone-a, a koju ljudi očigledno žele.

Apple celokupna filozofija poslovanja je u skoro svakom pogledu protiv mojih načela šta bi IT trebalo da radi za nas. Sve je vrtenje postojećih ideja, sa puno politure i sjaja, ali bez ičega unutra, osiromašeno i ubogo, a marketinški hajpovano i skupo do bola.

Ali glavni problem nije u Apple-u, glavni problem je što se danas skoro niko više ne usuđuje da rizikuje i sam pogura novi koncept. Sve je postalo "me too" poslovanje, čeka se Apple da ponudi neki novi proizvod i stvori interesovanje, pa da onda na to novonastalo tržište sa Apple-ovski prenaduvanim cenama ulete drugi i ućare. Niko da rizikuje svoj novac radi svoje ideje.

Šta je recimo sa savitljivim OLED ekranima? Da možemo recimo da kupimo mobilni telefon sa dodatnim ekranom koji se može prosto odmotati sa strane i tako na ekranu od desetak inča pogledamo film ili pročitamo vesti, a onda ga opet sklopimo i vratimo u džep. Ko od vas ne bi želeo tako nešto? Prototip postoji već dugo godina, ali niko da finansijski pogura ideju. Umesto toga, svi se zadovoljavaju da nude tablete, dokazano promašen koncept koji je Apple reciklirao i izhajpovao kao nešto novo i revolucionarno. Stvarno mora čovek da se divi Stevi Pohlepi kako uspeva da proda staro kao novo, priča čovek na prezentaciji kako su sa novim iPhonom video pozivi konačno postali stvarnost, a ja gledam *****e kako mu aplaudiraju i pokušavam da se setim da li je prošlo tri ili četiri godine otkako sam prvi put koristio Skype video poziv sa mobilnog.

Sve u svemu, za konzumente mrka kapa do daljnjeg.

Poslednja izmena od urednika:
🙂
Naravno! Ja se i zalazem da kome treba tako nesto treba da plati.
Ko ima para kupice Samsung galaxy tab, ko ima malo manje morace da se odrekne usb-a i kamerice i da kupi iPad, ali svako nek odlucuje o svojim parama 😛

Mene samo u celoj toj prici nervira stav, da se svi oni kojima se to ne svidja ili kazu objektivne mane nekog uredjaja pokusavaju (narednim postovima) prebaciti na sirotinju koja u stvari to prica jer ne moze to da kupi. To dodje kao neki kontra argument, a nekima se taj uredjaj stvarno ne svidja 🙂
Od apple uredjaja mi se najvise svidja iPhone. Ovaj novi je stvarno dobar i imao bih malo primedbi na njega, iPad bi se verovatno nasao na kraju moje shoping liste. Na vrhu bi bili iPhone i MacBook Pro. Iako je MacBook Pro mnogo skuplji od iPada 😛

PS.
Ja razumem one kojima iPad stvarno pomaze u tome sto rade i takvih sigurno ima dosta. Ali priznajte vecina je kupila ovaj uredjaj jer je cool 😉

Prvo ne odrice se usb-a. Ima ga preko adapetra koliko znam. Kao i citac SD-a. Drugo, zar ne primecujes da jedini konstantan argument "ma to je preskupo, ti si *****"? Ako neko kome se taj uredjaj svidja i ne smeta mu njegov koncept i mane (da, ima ih par koje i meni smetaju), sta onda ima da u svaki prokleti tred o "i" uredjajima dolazi jedna te ista ekipa usera koji nemaju pametnija posle nego da ovde pisu o tome kako je jedini razlog kupovine ovih uredjaja kompleks velicine polnog organa? Jos uvek ne mogu da verujem da je taj ostao na aktivnoj listi clanova ovog foruma.
Trece ovaj uredjaj jeste "cool" ali to nije ralzog zasto ga ljudi kupuju. Svako vlasnik iPad-a koga poznajem je naveo jednostavnost koriscenja osnovnih funkcija kao sto su pisanje mail-a, surf i jos par specificnih aplikacija (neke sam vec naveo a bas je juce jedan od prijatelja instalirao kompletnu daljinsku kontrolu prakticno svega sto ima u svojoj "pametnoj" kuci (istina, app nije jos dostupan) a ispalo ga je 2x manje nego da je kupio jedan drugi kontroler). Treba li da spomenem da su u pitanju glavnom ozbiljni porodicni ljudi? Koji li kompleks leci kevina kuma? Bas se pitam da li ce se pametnjakovic javiti.

Da se razumemo, i ja mislim da je uredjaj skup. 600e nisu male pare za mene. Pitanje je da li cu ga uopste kupiti u skorije vreme ali dodjavola, zasto svaki put mora da se provlaci taj argument kao nesto posle cega sledi tacka?

Ja ne znam sto ste se zapalili prvo u pitanju je usa u kojoj apple ima najveci prolazak i najvise fanboy
Drugo pad iznosi 4% i veliko pitanje je koliko ipad ima stvarno ulogu u padu notebook a ne laptopva kako stoji u naslovu a koliko je trziste zasiceno .
Ne mozes nista prodavati god uz god u takvoj kolicini na ogranicenom trzistu i kad tad dodje da kupci predju umesto u nabavku novog proizvoda u normalan ciklus zamene proizvoda umesto masovne kupovine novog proizvoda.
Prodaja racunara je u porastu i sigurno win 7 i slab rad na atomcima windowsa 7 ima neku ulogu .
Ipad je ostetio i macbook po svemu sudeci pa ima i kanabalizma i u samom applu .

Poslednja izmena:
?... ja sam jedva par reci razumeo od ovoga sto si napisao. Izvini.

Komentarisem pad od 4% u prodaji notebook koliko iznosi u americi
i naslov koji glasi ipad destkovao prodaju laptopva sto je prosto cista laz .
Postoji i drugi mehanizmi u trzistu pored ipada koji to objasnjavaju.
1 Zasicenost trzista .
2 Los rad windowsa 7 na atomcima .
3 Povecana prodaja racunara.
4 ipad bi stavio tek na cetvrto mesto:🙂

Poslednja izmena:
🙂 cool.

Mislim da je svima jasno da se milsli na netbook-ove. Smesno je porediti iPad sa latopom.

1.Pre bih rekao da se trziste malo osvestilo kola je netbook glupost.
2.Slazem se 🙂
3.Zanemarljivo, cinimi se?
4. 🙂 ja ga ne bih stavljao ni na jedno mesto. Prosto mi zvuci logicno da ljudi polako shvataju ovo pod 1. Najbolja "alternativa" je iPad. Po mom misljenju on je savrseno pozicioniran izmedju iPhone-a (tj. svih smart telefona) i macboock-a (tj. laptopova). Cenu necemo spominjati 😉

🙂 cool.

Mislim da je svima jasno da se milsli na netbook-ove. Smesno je porediti iPad sa latopom.

1.Pre bih rekao da se trziste malo osvestilo kola je netbook glupost.
2.Slazem se 🙂
3.Zanemarljivo, cinimi se?
4. 🙂 ja ga ne bih stavljao ni na jedno mesto. Prosto mi zvuci logicno da ljudi polako shvataju ovo pod 1. Najbolja "alternativa" je iPad. Po mom misljenju on je savrseno pozicioniran izmedju iPhone-a (tj. svih smart telefona) i macboock-a (tj. laptopova). Cenu necemo spominjati 😉

Ipad je ono sto je bio notebook do juce velika zabluda.
Proizvod koji nije sazreo i nista vise.
Velik sam pristalica tablet racunara ali nije sazreo .
Mnogo sta fali Ipad i svim tablet racunarima uz napredak tehnologije doci ce i to na mesto a ljudi ce se opet "osvestiti".
Sta fali Ipad 1)flas ili njegova zamena. u buducnosti .
2)multitasking.
3web camera .
3) Nesto jaci hardver .

1. ima MT
2. Koji ce mu?
3. Koji ce mu? Sta to "zapinje" na iPad-u? Filmovi? Net? Mail? Ili bi svi da programiraju, igraju Crysis2 i renderuju nesto usput na ovakvom uredjaju?

2Sta ce multitasking iphone 4?
3. Kad su izbacili flas pa nije potrebno .
Treba ce za mnogo sta ne samo Crysis recimo konvertovanje videa za sta nije lose imati jaci cpu .
Uzimam u obzir da nije potrebno kao na laptopu ili deskopu ali jaci hardver nije na odmet .
Hardverski ipad je daleko blizi iphonu nego macbook i nije nista vise nego veliki mob tel .
Tablet treba da je izmedju laptopa i smart phona a jos nije .
Apple je genijalno izbacio polu -proizvod koristeci svoje ime i cinjenicu da ima mesta na trzistu za tablet uredjaje .
Dodao bi fali mu usb sto je mnogo vaznije od web camere koja je pozeljna ali nije neophodna.
Inace velik sam pristalica mob tableta 🙂
Ali u sadasnjem stanju ne bi ih kupio u za par god kad sazreju hocu 🙂

Pitao sam te sta ce mu web kamera? Multitasking postoji. USB postoji preko adaptera (bzvz, slazem se)
Ako zelis da konvertujes video to radi na PC-u (win/mac nebitno). Ovaj uredjaj nije za to namenjen i sto pre shvatite koja je namena tim pre cemo pricati u nedogled da li mu fali veci ekran, usb, brz CPU, ekstra jaka graficka, hw tastatura, jos malo pa ce i mish da mu realno fali jer je on svetlnu godinu prakticniji od touch-a itd. ...

Za video pozive. Tablet je dušu dao za skype. Kamera je namerno izostavljena kako bi se pojavila u sledećoj generaciji uređaja. Sada je priča kako ne treba kamera, a kad izađe v2 apple će na sva usta da to ističe kao revolucionarno unapređenje.

Trece ovaj uredjaj jeste "cool" ali to nije ralzog zasto ga ljudi kupuju. Svako vlasnik iPad-a koga poznajem je naveo jednostavnost koriscenja osnovnih funkcija kao sto su pisanje mail-a, surf i jos par specificnih aplikacija (neke sam vec naveo a bas je juce jedan od prijatelja instalirao kompletnu daljinsku kontrolu prakticno svega sto ima u svojoj "pametnoj" kuci (istina, app nije jos dostupan) a ispalo ga je 2x manje nego da je kupio jedan drugi kontroler). Treba li da spomenem da su u pitanju glavnom ozbiljni porodicni ljudi? Koji li kompleks leci kevina kuma? Bas se pitam da li ce se pametnjakovic javiti.

Aj, kad već prozivaš, da ti se "pametnjaković" javi.

Mi bi ovde na Benchmarku trebalo da smo kao neki gikovi, ljudi koji se razumeju, koji su sposobni u oblasti IT tehnlogija. I baš zato mi nikako ne ide u glavu kada vi Apple ekipica krenete sa argumentima da vam se sviđa iNešto pošto je toliko jednostavno. Čekaj, šta time pokušavaš da kažeš, da si glup? Jel ikom od vas problem da se snađete da pogledate web ili pošaljete e-mail na bilo kom uređaju koji podržava to? Koliko te stvari uopšte mogu biti komplikovane? Ili ti možda jednostavnost štedi vreme? Šta, izgubićeš neku ogromnu količinu dragocenog produktivnog vremena ako na putu do cilja treba da klikneš triput umesto dvaput?

I u čemu je onda prednost uređaja koji pojednostavljuje ionako sasvim jednostavne stvari? Kome je takav uređaj namenjen, blago retardiranim ljudima koji uprkos svom mentalnom hendikepu ipak imaju puno para da plate njegovu visoku cenu?

Vidiš, sad mi je postalo jasnije zašto se 90% Apple stvari proda u SAD. :S:

Morbius, opusti se, počinješ da pišeš kao ja pre neki dan, a nije se dobro završilo. Meni niko nije ovo rekao na vreme, a trebalo je.

Bilo bi lepo da čujemo od pristalica iPad kako oni opravdavaju posedovanje i davanje prilične količine keša za ovaj uredjaj. Pretpostaviću da svi imaju bar jedan normalan računar u posedu.

Kakve su to radnje koje se obavljaju na iPad toliko lakše nego na računaru, ili koje mogu da se obave samo na iPad, da je neophodno imati ga?

Moribus je upravu za to da se većina Apple uređaja proda u USA, možda baš zato što su oni "zakržljali".

Jeste da je offtopic, ali u SAD-u je 90% automobila sa automatskim menjačem, najverovatnije zato što je jako veliki intelektualni napor potreban da bi se šaltale brzine i pritiskalo kvačilo.

EDIT:
@razbojnik

Recimo dobar je za pregled slika... i ništa više.

EDIT:
@razbojnik

Recimo dobar je za pregled slika... i ništa više.
Recimo da je dobar za dosta stvari, ali za sta je toliko bolji da šiša računara? Ili netbook sa kojim ga svrstavaju u klasu?

Ima bolji ekran od dosta računara/netbuka, prevashodno mislim na ugao gledanja. Mada računajte na to da uvek ima jeftijie rešenje, slike mogu da matorcima puštam na njihovom CRT televizoru i neće biti tog problema. Kapirate poentu, sve što radi iPad se može mnogo jeftinije uraditi na drugačiji način, čak nekada možda i lakše.

iPad je toliko skup samo zato što ima jabuku na sebi i ništa više....

Sto se tice jednostavnosti za pregled slika se situacija dosta komplikuje.

Taj primer koji si ti naveo, povezem fotoaparat sa televizorom i pokazem matorcima slike. Tv ima losiju sliku cesto, mada i ipad nema neku rezoluciju. Ako tv ima HDMI dodje na slicno, s tim sto stariji ljudi ce vise voleti veci ekran jer dosta njih ne vidi tako dobro 😉

Kod iPada prvo moram da te slike nekako prebacim na njega, sto podrazumeva komp. Znaci povezem fotoaparat i komp i onda prebacim. Pa posle isto to na ipad. Pa onda pokazujem.
Tj dodjem sa odmora i cekajte sad cu da donesem da vam pokazem samo da odem do sobe da prekopiram na ipad koji sam nosio sa sobom. :-/

Prednosti Ipada su mobilnost i trajanje baterija mala usteda vremena u obavljanju vrlo jednostavnih zadataka u pokreti i to je to .
Ipad je polu-proizvod kome nedostaje mnogo sta i sto ce "revolucinarno " dobijati narednih 3 ili 4 god .
Apple koristi svoje ime da bi dobio startnu prednost u novoj kategoriji tablet ps .
Ipad je nacelno stavljen izmedju laptopa i smartphona ali on nije na sredini vec je obican prosecan veliki smarphone bez mogucnosti tel bez skype .
Nije lose sto se krenulo ozbiljno u tom pravcu ali zadrzavam pravo da mislim ko kupi SADA Ipad da je da budem blag prevario sam sebe ili je blago receno covek vrlo uskih potreba ili ne zna sta ce sa parama .

Nije cudo da se Ipad najbolje prodaje u USA .
Nigde vece provalije izmedju intelektualne elite i obicnog naroda .

Za video pozive. Tablet je dušu dao za skype. Kamera je namerno izostavljena kako bi se pojavila u sledećoj generaciji uređaja. Sada je priča kako ne treba kamera, a kad izađe v2 apple će na sva usta da to ističe kao revolucionarno unapređenje.

Nazalost, slazem se sa ovim. Ja ne vidim potrebu za kamerom (prvenstveno sto ce te terati da uvek na odredjen nacin drzis spravu) ali slazem se da nije visak. I naravno da ce svi biti u fazonu "e kul sad je ok" kad se pojavi u nekom sledecem izdanju. Meni (a i svima koje znam da imaju iPad) ona ne treba.

@Morbius: Samo jedno pitanje: Koliko ti Amerikanaca poznajes? I to dobro? Ne preko sitkoma i youtube klipova? Treba malo da se zapitas (a ja bih se cak i postideo) s'kojim pravom ti bilo koga nazivas retardiranim. 80% ljudi koje poznajem licno a kupili su iPad su USA drzavljani, izuzetno dobrostojeci i veoma uspesni (jedan radi kao glavni istrazivac novih materijala u Micronu od skoro i ima 2 doktorata na tu temu). Pogledaj ko si i gde si pa malo razmisli sta pises. Topla preporuka. Imas cesto lutrije za green card pa se prijavi i idi tamo, ocigledno te ceka blistava karijera posto si ti ispred svih po snazi i kolicini inteligencije jer ti kucas mail iz outlook-a, mozzile ili cega god ...

@Razbojnick: iPad ima sve prednosti u odnosu na netbook i gubi na samo jednom polju a to je cena. I aj' vise da ne smaramo. Ja ne mogu po 1000x put da pisem koje su mu sepcificne prednosti jer ocigledno ovde vecina nije iPad ni uzivo videla, kamo li probala par dana. Sync sa kompom je jako jednostavan, sve ide preko wifi-a a slike opusteno prebacite preko adaptera (da, jeste kurvinski sto to naplacuju posebno)...
Navike su, meni se cini, najveci problem u ovoj prici.

Ovo oko automatskog menjaca tek necu da komentarisem... spominju se ladno intelektualne sposobnosti? Gospode Boze... Danas sam proklinjao manuelni dok sam sat i po pokusavao da se vratim sa Novog Beograda i svako ko kaze da mu je do jaja da gazi kvacilo svakih 10 sekundi laze.

Poslednja izmena:
Sto se tice netbukova, potpuno se slazem sa korisnikom mad_muZZy 🙂 stavrno ih ne kapiram (osim primamljive cene), ali isto ne kapiram iPad bar u ovom izdanju, ok je tablet kao ideja, definitivno ce zameniti netbukove, ali uporedjivanje njih sa laptopovima je glupost... Inace deo oko koga se ne slazem jeste nepostojanje Flash podrske koja je po meni veliki minus, jer praviti takav uredjaj, kome je jedna od primarnih funkcija pregled web-a, a ne podrzavanje jednog standarda koji je voleli mi to ili ne prisutan u velikom broju sajtova (neki su i full flash) dovodi do toga da je uredjaj nezgodan a u pojedinim slucajevima i totalno beskoristan... Trebao je Apple to bolje da odradi (po mom misljenju)...
Inace ovo oko Amerikanaca, bio sam pre 4 godine u LA/California kod strica i proveo izvesno vreme tamo, velika vecina Amerikanaca je stvarno, hajde da kazem 'neinformisana' 🙂 ( prijatelj mog strica nije znao sta je to fax 🙂 ) stvarno je veliki jazz izmedju intelektualne elite i obicnog naroda (naravno ovo se govori za vecinu nazalost). Obican narod previse gleda TV po mom misljenju na kojima se perfektno i gotovo savrseno prikazuju smisljene informacije (ogromna vecina Amerikanaca blage veze nema sta im je u racunaru 🙂 ) (ali ovo se polako ali sigurno desava i nama), a u Silikonskoj dolini (gde se smisljaju cuda moderne tehnologije) vecina ljudi su osobe koje su poreklom iz nekih drugih zemlaja ( narocito Indijaca ), ali uvek ima izuzetka a i ovo nije Thread za takvu vrstu diskusije..(e da i oni imaju rupe na ulicama u gradu 😀 )

Sto se tice netbukova, potpuno se slazem sa korisnikom mad_muZZy 🙂 stavrno ih ne kapiram (osim primamljive cene), ali isto ne kapiram iPad bar u ovom izdanju, ok je tablet kao ideja, definitivno ce zameniti netbukove, ali uporedjivanje njih sa laptopovima je glupost... Inace deo oko koga se ne slazem jeste nepostojanje Flash podrske koja je po meni veliki minus, jer praviti takav uredjaj, kome je jedna od primarnih funkcija pregled web-a, a ne podrzavanje jednog standarda koji je voleli mi to ili ne prisutan u velikom broju sajtova (neki su i full flash) dovodi do toga da je uredjaj nezgodan a u pojedinim slucajevima i totalno beskoristan... Trebao je Apple to bolje da odradi (po mom misljenju)...
Inace ovo oko Amerikanaca, bio sam pre 4 godine u LA/California kod strica i proveo izvesno vreme tamo, velika vecina Amerikanaca je stvarno, hajde da kazem 'neinformisana' 🙂 ( prijatelj mog strica nije znao sta je to fax 🙂 ) stvarno je veliki jazz izmedju intelektualne elite i obicnog naroda (naravno ovo se govori za vecinu nazalost). Obican narod previse gleda TV po mom misljenju na kojima se perfektno i gotovo savrseno prikazuju smisljene informacije (ogromna vecina Amerikanaca blage veze nema sta im je u racunaru 🙂 ) (ali ovo se polako ali sigurno desava i nama), a u Silikonskoj dolini (gde se smisljaju cuda moderne tehnologije) vecina ljudi su osobe koje su poreklom iz nekih drugih zemlaja ( narocito Indijaca ), ali uvek ima izuzetka a i ovo nije Thread za takvu vrstu diskusije..(e da i oni imaju rupe na ulicama u gradu 😀 )

edit:
inace ova kao "istrazivanja" cesto su iskrivljena slika realnosti. U USA ali i u drugim zemljama su ta istrazivanja mahom narucena od strane pojedinih kompanija (koje se naravno ne spominju) i sluze za promociju (propagandu, reklamna kampanja kako god) pojedinog proizvoda (kao sto se vidi u ovom istrazivanju) i nekog drugog cilja (kao kod nas za vreme izbora, te jedni kazu ova partija vodi, a drugi da neki drugi vode, u zavisnosti ko je narucilac... ili da su kod nas proizvodi najjeftiniji 🙂 ) vidite da i mi nismo mnogo bolji u zadnje vreme od tih Amerikanaca 🙂

Super, ajde da izbacujemo mogućnosti umesto da dodajemo, izem ti filozofiju.

uf... dobro je što je preskočio MMS i naterao ljude da koriste email umesto slepog creva kao sto je MMS.

@Bogda

izbaciti file sistem i desktop: da to je dobra stvar. u mnogome pojednostavljuje korišćenja računara.

ja ću samo da ponovim nesto sto sam davno napisao i ovde na benchu: http://milan.kovac.cc/razmisljanja.html

file sistem će ostati za sve developera, content kreatore... a korisnici računara će se podeliti na konzumente i već spomenute developera i content kreatore.

isto tako se već sada i hardware deli.

Ali glavni problem nije u Apple-u, glavni problem je što se danas skoro niko više ne usuđuje da rizikuje i sam pogura novi koncept. Sve je postalo "me too" poslovanje, čeka se Apple da ponudi neki novi proizvod i stvori interesovanje
stvarno?

pa kad su sve kompanije koje su bile inovativne propale/kupljene. sta danas imas?
Microsoft koji vec tradicionalno 30 godina kopira Apple, ili jos gore: kupi neku firmu pa je upropasti samo da mu ne bi pravila konkurenciju...

sve u svemu katastrofa. neko ima lep potpis ovde na benchu: "ne mozes pitati korisnike sta zele, jer dok to napravis oni ce zeleti vec nesto drugo" 😉

aj, kasnije cu procitati thread do kraja...

@Morbius: Samo jedno pitanje: Koliko ti Amerikanaca poznajes? I to dobro? Ne preko sitkoma i youtube klipova? Treba malo da se zapitas (a ja bih se cak i postideo) s'kojim pravom ti bilo koga nazivas retardiranim. 80% ljudi koje poznajem licno a kupili su iPad su USA drzavljani, izuzetno dobrostojeci i veoma uspesni (jedan radi kao glavni istrazivac novih materijala u Micronu od skoro i ima 2 doktorata na tu temu). Pogledaj ko si i gde si pa malo razmisli sta pises. Topla preporuka. Imas cesto lutrije za green card pa se prijavi i idi tamo, ocigledno te ceka blistava karijera posto si ti ispred svih po snazi i kolicini inteligencije jer ti kucas mail iz outlook-a, mozzile ili cega god ...

Vidiš, ja poznajem jedno 15-tak Amera, imam rodbinu na Pacifičkoj obali, takođe su svi ti Ameri redom vrlo uspešni ljudi sa dobrim poslovima i mogu slobodno da kažem da su uprkos svojoj zaista primernoj inteligenciji neviđeno zatucani, ne verujem da bi ijedan od njih bio u stanju da na na karti sveta pokaže gde se nalaze Vijetnam ili Čile. Takvim ljudima ti možeš lako da opravdavaš napad na Irak ili Kosovo, nemaju ljudi pojma ni o čemu, veruju televiziji, veruju reklamama. To ti je Apple ciljna grupa. Napravi nešto da šljašti, pričaj kako to ima super mogućnosti, izhajpuj i to je to. Pitam Amera što je kupio iPhone, on mi ladno kaže: "Ima aplikacije". Pa još je moj prvi telefon je imao aplikacije. I pri tom nije čovek glup, vodi veleprodaju nameštaja, teške pare mlati.

Zato prijatelju, batali tu priču. Možda ja nisam ultra-mega-giga inženjer, ali smatram sebe dovoljno inteligentnim da prepoznam mućak kad ga vidim. Uostalom, kao da sam ja jedini koji negoduje protiv poslovne politike Apple-a i nešto se pravi pametan. Svojim načinom poslovanja Apple je uspeo da iznervira milione ljudi. Ali dovoljno je već rečeno o tome.

Ovo je precizno objasnjenje kako radi apple.

Ono što znam ljude da imaju iPad imaju i iPhone, te im ovaj prvi služi za sve što ne može da se sagleda na ekranu telefona. Dizajneri, arhitekte... na poslu imaju apple lap/desk-ove mac mini kao server i Airport (ili kako se već zove apple WiFi). Svugde beli kablovi i komplet Apple oprema. Cinema display 30" i sl. Kući im iPad služi da provere/odgovore/proslede mejl sa slikom veće rezolucije koju ne mogu lepo da sagledaju na telefonu i sl... Jeste da kubure sa CADom ili 3dsmax-om, ali nema veze, ionako više ne rade u njima, pregledaju PDF, rade u photoshop-u ili (m$ power point-u, što je meni vrhunac ironije 😀). Verujem da ih i smara da dižu ekran sa laptopa (opet neki namunjeni 12" model) - nemaju potrebe za tim.
I onda izvuku PC iz neke prašine i kao "eto ti jedan vidi da li radi, nekad bio dobar (itanium unutra, fireGL i sl)".
Ali oni su srećni sa Apple-om, jer to je srednja+ klasa i njima ništa od ovoga nije skupo. Ne pitaju koliko košta, ne interesuje ih što se bolji PC sklopi sa mnogo manje love jer je njima mnogo lakše da ne razmišljaju i uzmu Apple. Imaju 10-20 kreditnih kartica i žive životom idealnog potrošača. Jedan entry level DSLR im je skup (jer neće da iskoriste ni 5% u životu) ali Apple oprema nije (bez obzira što neće koristiti ni 25% u životu) a svejedno im je šta kupuju jer cenovna razlika nije tolika - a ionako se odbija od poreza kao osnovno sredstvo, a drugo sve im je kompatibilno i radi kako očekuju i sl.
I bespredmetno je postavljati pitanje njihove inteligencije zbog toga što koriste iPad - njima je prosto to pri ruci, kao nama ovde da kupimo mobilni od 50-100€. Aj da vidim ko ne bi kupio iPad za te pare :d

Ili možda još bolje neki SUV, sa sve automatskim menjačem i senzorima za kišu....

Moraš da skontaš da iako je nešto skupo, ne mora da znači da je "mnogo" bolje od (čak i duplo) jeftinije konkurencije. To se takođe odnosi na iPad vs. netbook.

Ja u tehnologiju godisnje ulozim oko 1000ev samo izuzetno vise (mob tel deskop laptop itd) gde je naravno najvaznije za obnovu i sa te tacke gledista kazem da je cisto bacanje para u ovom trenutku da kupim Ipad ili bilo koji drugi tablet .

To ce se promeniti kroz 3 ili 4 god ali sada u ovom trenutku vidim samo polu-proizvode ukljucijuci i Ipad 🙂
Naravno da mogu da se usudim da utrosim 10 000 ev kupio bi Ipad cisto da ga vidim .
Sa tacke nekog ko malo vodi racuna o parama Ipad je preskupa igracka bez stvarne i prakticne vrednosti u ovom trenutku 🙂

Ne verujem ni da "prosecan " amerikanac izdvoji vise od mene ali doduse oni preko ugovora sa provajderom o prakticno zakupu tel za manje pare dolaze u posed Ipada 🙂
Sto bi rekli imaju vise para vise mogucnosti i manje su upuceni 🙂

Nazad
Vrh Dno