Šta je novo?

Fuji HS10

triggerNS

Slavan
Učlanjen(a)
31.07.2007
Poena
301
Poz drugari.
Kao što se iz naslova vidi zapeo mi za oko ovaj aparat. Pročitao sam nekoliko rewiew-ova ali svi oni nekako previše hvale kako je odličan i nudi puno opcija za te pare... Po slikama koje pravi video sam da nije nešto posebno ali opet, ja nisam neki pro da će mi bosti oči neka malo bleđa ili zrnastija slika koja je slikana u zatvorenom za nekim mega iso vrednostima...
Ono što mi je zanimljivo je veliki raspon zoom-a a da se ne lažemo i HD klip može dobro doći.
Pre godinu dana sam prodao Canon S5 IS i bio sam prilično zadovoljan. E sad, pošto ovaj fuji košta 420€ malo sam u strahu da se ne razočaram pa bi bilo super kad bi se ovde javio neko ko ga već ima da podeli malo utiske.
Inače, sutra idem da ga vidim (opipam) uživo, koliko sam video bez baterija je težak skoro 650gr pa se pitam koliko bi to uticalo na korišćenje (umaranje).
Eto, ako neko ima neko lično iskustvo ili neki drug da je kupio... bio bih veoma zahvalan.
Naravno, napisaću ovde utiske posle sutrašnje "probe"
Poz svima.

Pa dobro, €420 ali zavisi u kakvom paketu opreme. ;) Ja sam pazario pre par meseci i ako se ne varam, €450 je bila cena sa punjacem i 4 baterije, torbicom i karticom od 4GB. Pa je meni otislo jos €50ak na razliku do kartice od 16GB, jos 4 punjive baterije, onaj "kurton" za objektiv...:d

Sad cu da risajzujem slike po pravilima foruma pa kacim. :)

.... Zato umesto F 2.0 uvek biram 720mm sa dobrom optičkom stabilizacijom.
Sve, naravno, važi za onog ko neće da izigrava profesionalca.

Ja, iskreno, nisam siguran da li sam dobro shvatio - f2.0 nije potreban na digitalnim aparatima zato što je, za razliku, od filma lako podići ISO pritiskom na dugme?

Ako je tako, šta ćemo kada treba i f2.0 i visok ISO? Što je, za prosečnog korisnika aparata, mnogo češća situacija nego da mu treba 720mm. Ja i dalje čekam da mi neko okači fotke na 720mm (ili bar da mi kaže šta bi fotkao sa 720mm), a da nije ptičarenje.

Taj super tele opseg je zanimljiv kada kupiš aparat. Oduševiš se koliko može da uveliča, budeš paparaco par dana, onda ti dosadi i posle nekog vremena shvatiš da ga ne koristiš.

Inače, koja je razlika između profesionalca i amatera - ako se i jedan i drugi bave fotografijom, osim što ovaj prvi ima klijente koji mu dišu za vratom i od toga živi? :)

I evo recimo Salko je dobar primer korisnika koji bi sigurno bio puno zadovoljniji da je za te iste pare kupio Canon S90.

Poslednja izmena:
To pokusavas na fin nacin da kazes da su mu fotke krsh?

720mm ne mozes da koristis svaki dan, kao sto ti na dslr-u ne koristis burst mod svaki dan.

Ja i dalje čekam da mi neko okači fotke na 720mm (ili bar da mi kaže šta bi fotkao sa 720mm), a da nije ptičarenje.

Taj super tele opseg je zanimljiv kada kupiš aparat. Oduševiš se koliko može da uveliča, budeš paparaco par dana, onda ti dosadi i posle nekog vremena shvatiš da ga ne koristiš.

Hoćeš sliku Ivana Tomića (ex fudbaler Partizana i Rome) na 800mm? :D

Ne dosadi, ali nema šta pametno da se slika na 720mm.

Poslednja izmena:
I evo recimo Salko je dobar primer korisnika koji bi sigurno bio puno zadovoljniji da je za te iste pare kupio Canon S90.

Pa pazi, gledajuci specifikacije S90...za iste pare svakako ne bih bio zadovoljniji. :) Ja sam bas jednostavan korisnik i laik za fotografiju tako da eto...za neke obicne slike iz blizine dovoljno mi je i 3MP (SE 770) ili 5MP (Nokia N95). Za takve fotografije mi je bilo kakav digitalac cisto bacanje para i jos jedna briga vise u inace uvek prepunoj "pederusi". :) Za neke specijalnije prilike ipak bih radije isao na veliki zum nego na 4x, koliko ima S90, pa ne znam koliko da su mu cistije slike ili sta vec. Meni je svakodnevno zaista svejedno sa cime slikam, sve mi je dobro kada se slika sa metar-dva. :) A za neku prirodu, paparacisanje, voajerisanje i sl. ipak mi znaci ovaj zum od 30x. Jedino sto kapiram da mi zaista sve to nije vredno para koje sam ulozio. Lepo je kada se namesti tako neka prilika, ali barem u mom slucaju te prilike su suvise retke za ulozen novac. :)

Ja, iskreno, nisam siguran da li sam dobro shvatio - f2.0 nije potreban na digitalnim aparatima zato što je, za razliku, od filma lako podići ISO pritiskom na dugme?

Ako je tako, šta ćemo kada treba i f2.0 i visok ISO? Što je, za prosečnog korisnika aparata, mnogo češća situacija nego da mu treba 720mm. Ja i dalje čekam da mi neko okači fotke na 720mm (ili bar da mi kaže šta bi fotkao sa 720mm), a da nije ptičarenje.

Inače, koja je razlika između profesionalca i amatera - ako se i jedan i drugi bave fotografijom, osim što ovaj prvi ima klijente koji mu dišu za vratom i od toga živi? :)

Nigde nisam napisao da f2.0 nije potreban. Za amatera koji slike gleda na monitoru ili pravi fotografije na papiru na 10x15 cm i ne često preko toga, f.2.0 nije neophodan. Takav amater će imati 1 f stop više i imaće više šuma zbog toga na snimku, ali s obzirom na veličinu snimka koji mu treba imaće sasvim prihvatljiv snimak. Pola f stopa će još dobiti zbog dobre optičke stabilizacije.

Ako to nije dovoljno, tu je još uvek blic umesto f2.0. Prosečan korisnik mnogo češće snima po danu - ljude, porodicu, prijatelje, nego što snima noću bez gradskog svetla. Generalno, čovek je dnevno (a ne noćno) biće, svoje aktivnosti redovno obavlja po danu ili u dobrim svetlosnim uslovima i samo vanredno to radi noću i po slabom svetlu. Zato mi nije jasno zašto se uvek toliko insistira na tome da je bolje da je aparat dobro opremljen za noćne a ne za dnevne uslove. Ako se radi o amateru astronomu, naravno da će takav amater sebi nabaviti posebnu opremu.

A ako 720mm (veliki zum) nije potreban, zašto onda većina profesionalaca sa DSLR-ovima nabavlja i više teleobjektiva? Izgleda da je teleopseg ipak mnogo zanimljiviji nego što ti tvrdiš. Priupitaj malo o tome sportske fotografe, na primer.

Koja je razlika između profesionalca i amatera? Stvar je jako jednostavna - profesionalac često MORA da napravi upotrebljive fotografije nekog događaja i često mu treba oprema kojom može da "pokrije" i snimi više ili mnogo različitih situacija. Amater sve to ne mora - ako danas ne napravi dobre slike svog deteta, napraviće ih sutradan.

Ako to nije dovoljno, tu je još uvek blic umesto f2.0. Prosečan korisnik mnogo češće snima po danu - ljude, porodicu, prijatelje, nego što snima noću bez gradskog svetla....

Za blic se baš ne bih složio da je zamena za brži objektiv, pogotovu na tim malim aparatima - ako nije u stanju da pokupi dovoljno ambijentalnog svetla imaće vrlo izražen flash fall-off (karakterističan za direktno osvetljavaje blicem). A kao što sam već rekao - ako će takve fotografije da pravi, ne treba mu aparat od 400EUR uopšte. Onaj od 150 će praviti iste fotke ako koristi direktan blic.

A to što češće fotka po danu - dovoljno je da uđe unutra ili čak da fotka nešto u senci pa da se količina svetla drastično smanji. A tek uveče u zatvorenom prostoru sa veštačkim osvetljenjem...

A ako 720mm (veliki zum) nije potreban, zašto onda većina profesionalaca sa DSLR-ovima nabavlja i više teleobjektiva?

Nisam ja rekao da se teleobjektivi ne koriste... pa ne bi ih proizvodili i ne bi koštali od 2000 do 10000EUR.

Event fotografi koriste uglavnom do 200mm, sportski reporteri 300mm i 400mm (ima ih verovatno i sa 600 i 800, ali mi se čini da su 300 i 400 najviše zastupljeni).
Preko 400mm uglavnom wildlife... Poenta je da je prosumer sa 720mm u tim situacijama uglavnom vrlo ograničeno koristan (da ne kažem beskoristan), uglavnom zbog svog AF, shutter laga, nedostatka ili vrlo sporog rafala,... Wildlife sigurno neće raditi sa njim, osim ako ne ode na neki safari. Znači ostaje paparaco fotkanje ljudi sa velike daljine i ptičarenje (malo banalizujem, ali nije daleko od istine).

Salko, ta mačka je uslikana unutra bez dovoljno svetla: Aperture: f/2.0, Exposure Time: 0.025 s (1/40), ISO equiv: 800, šum je skinut u obradi. A tvoja fotka je napravljena na dnevnom svetlu (pretpostavljam da je ISO100), nemaš EXIF na fotkama. Probaj da odvrneš tog Fuji-a na ISO800, ugasiš blic i fotkaš nešto unutra.

Poslednja izmena:
Salko, ta mačka je uslikana unutra bez dovoljno svetla: Aperture: f/2.0, Exposure Time: 0.025 s (1/40), ISO equiv: 800, šum je skinut u obradi. A tvoja fotka je napravljena na dnevnom svetlu (pretpostavljam da je ISO100), nemaš EXIF na fotkama. Probaj da odvrneš tog Fuji-a na ISO800, ugasiš blic i fotkaš nešto unutra.

Ova moja je na ISO200, sta god to znacilo. ;)

Izvrteh malo slike i nadjoh neke koje su slikane na ISO800...da, lose su slike u mraku bez blica kada se gledaju na 100%. Mada meni je losa i ova macka kada se gleda iz te perspektive tako da ono...u cijeg je tatka pogolemija patka - niti mogu da ocenim, niti mi je bitno. U svakom slucaju ne bih se raspametio da sam uzeo S90. :) Al' kao sto rekoh, zaista sam laik za fotografiju i niti gledam slike na 100%, niti se trudim da trazim dlaku u jajetu. Otvorim ACDsee, pritisnem F i sve su mi slike do jaja. :d I ove sa S90 i ove moje. :)

Pa i nema svrhe gledati ih na 100%, ili se gledaju u nekoj normalnoj rezoluciji na monitoru ili se odštampaju. Ali nema veze, važno je da si ti zadovoljan. :)

A da, ovo oko teleobjektiva, zaboravio sam da napišem da uglavnom koriste 1D aparate koji imaju krop faktor 1.3, tako da sve one žižne daljine treba pomnožiti sa tim brojem. Ali opet, to ne menja poentu ostalog šta sam napisao.

^
tebi će onda i mobilni da završava posao:D

Pa najbukvalnije. :d Kada uporedim neke svakodnevne slike iz blizine koje sam pravio sa SE 770 i N95 8GB...meni sve to isto kao i sa HS10. A takve slike su mi jedno 90% potreba. :D Primecujem razliku kada su u pitanju slike sa mora, kada recimo sa prozora na trecem spratu uhvatim neku zivotinjku koja se setka po ulici kao da sam joj prisao na metar...to vec ne moze da se uhvati sa mobilnim ili sa nekim aparatom od stotinak eura, za takve stvari vredi. Ali onda se vracamo na ono sa pocetka diskusije - koliko su meni bitne takve stvari? U principu ne mnogo i da mi je ove pameti bilo pre dva meseca, definitivno ne bih pukao €500 za zumiranje galebova na moru, paparaco fotografije sa plaze i sl. Nije mi to vredno tih para. Al' sad kada sam vec uzeo...eto, milo mi je kada mogu da uhvatim tako neku zanimljivu fotku, na te pare sam vec i zaboravio a aparat je tu. ;) Tako da bih savetovao potencijalne kupce koji su laici za fotografiju da dobro razmisle pre nego sto udju u tako neku avanturu i da se preracunaju da li im je sve to potrebno. :) Ja nisam imao gde da vidim u praksi kako sve to izgleda pa sam poleteo na prvu loptu ocekujuci ne znam kakve slike, video klipove i sl. :)

Samo jos nesto da dodam...

Evo recimo slike sa subotnje utakmice...

Uploaded with ImageShack.us

Dakle to je ISO800, bez blica. Sto se kvaliteta tice, nije neki, ima dosta suma. Ali opet kada pomislim sa koje je udaljenosti slikano (sredina istoka na Marakani a oni negde na sredini terena), pa jos nocna utakmica...kapiram da nije ni toliko lose. :)

Zanimljivo da se cetiri meseca posle ovoga nije javio da kaze koliko je srecan sa EX1 :)

I think the money would be better spent if you spent a little more and went with something like a Pentax K-x 18-55mm f/3.5-5.6 and 55-300mm f/4-5.8 kit for $750.

Ma hajde :)

Lepo je i RingeRaja rekao da se 'za malo vise' novca moze uzeti m4/3 spravica, jedini problem je to malo vise novaca.

Ono je duble kit a sto se tice drivera i kompleksa velicine ...

Najveci problem je shto m4/3 koshta kao i pravi fotoaparat :d
A pravi fotoaparat je.... Canon 7D, jel tako?
Znaš Vlado, znam da voliš Canon i da stvarno znaš da fotkaš, ali nije svako u fazonu da tegli kilo i po o ramenu svaki bogovetni dan, a da pri tom ne jede 'leba od fotkanja.
Ja sam jedno vreme koristio jako dobru kombinaciju i skapirao sam da mi je ovako komfornije. Jeste da su fotke nešto slabije (ali veruj mi, ne toliko koliko misliš - večeras sam bio kod jednog fotografa i čovek se zabezeknuo kako dobre fotke pravi ovaj mališan), ali ja sam dobio komoditet, nosiću ga svuda i uvek, a broj fotki će sada biti neuporedivo veći, što je, jelte, i poenta nošenja fotoaparata.
Ja zadovoljan, a preporučio bih ga i drugima, neka bar probaju.

Nebojsa Milanovic se sada zove Howard Creech i pishe testove na engleskom za Digital Camera Rewiew ? :)

A pravi fotoaparat je.... Canon 7D, jel tako?
Znaš Vlado, znam da voliš Canon i da stvarno znaš da fotkaš, ali nije svako u fazonu da tegli kilo i po o ramenu svaki bogovetni dan, a da pri tom ne jede 'leba od fotkanja.
Ja sam jedno vreme koristio jako dobru kombinaciju i skapirao sam da mi je ovako komfornije. Jeste da su fotke nešto slabije (ali veruj mi, ne toliko koliko misliš - večeras sam bio kod jednog fotografa i čovek se zabezeknuo kako dobre fotke pravi ovaj mališan), ali ja sam dobio komoditet, nosiću ga svuda i uvek, a broj fotki će sada biti neuporedivo veći, što je, jelte, i poenta nošenja fotoaparata.
Ja zadovoljan, a preporučio bih ga i drugima, neka bar probaju.

Slazem se, taj aparat ima svoje kupce, sigurno vishe njih nego 7D, komentar je bio upucen civiju jer mu nije jasno gde je kome mesto i da 4/3 ne treba da se poredi sa APS-C senzorom kao shto ni on ne treba (i ne moze) sa FF. To su sistemi drugachije koncepcije i namene, i svako ima svoje mesto na trzishtu..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno