Šta je novo?

Crkla grafička u garanciji - pitanje

Slažem se sa tobom ali zakon u ovom slučaju nije naklonjen kupcu. Tj. firma "korektno" postupa - nudi nešto u vrednosti sa računa što kupac svakako može da odbije...
Nisam naveo ovo zbog vraćanja keša, nego zbog ponudjene zamene/doplate za jaču. Ponudili su mu lošiju kartu samo na osnovu cene, a ne ranga i time mu zakinuli bar 10 evra. Ali ok, čovek se složio s tim.

Nisam naveo ovo zbog vraćanja keša, nego zbog ponudjene zamene/doplate za jaču. Ponudili su mu lošiju kartu samo na osnovu cene, a ne ranga i time mu zakinuli bar 10 evra. Ali ok, čovek se složio s tim.

Mislim da je SuperStarr u pravu, cena po kojoj sam ja kupio grafičku je približno ista
ceni karte koja se nudi u zamenu (7300 na fiskalnom -3.980 rsd, 8400-3.777 rsd) Verovatno da sam mogao i bolju ponudu da
dobijem ali oni su ponudili ovo. Ja možda mogu da se natežem sa njima i da
potežem i inspekciju ali ona sigurno neće da testira grafičke i da im uporedjuje
performanse nego će gledati cenu. A to što je npr. kurs eura tada bio mnogo manji
mogu da se žalim samo upravi vodovoda.

Objasno sam ti gore, rang grafike koju ti nude u zamenu je ispod ranga grafike koja se pokvarila. Cenovno, grafika koju treba da dobiješ u zamenu je u apsolutnom iznosu skuplja, ali odgovara osobinama tvojoj pokvarenoj, dok 8400GS ne odgavara.. Kako neko reče, nećeš se naigrati ni sa jednom, ali novih igara. Stare koje rade na 7300 GT rade bolje na njoj nego na 8400GS. To je poenta, da dobiješ grafiku koja odgovara performansama tvoje koja se pokvarila, a ne iznosu na računu. Ionako su sami izjavili da nema govora o povraćaju love.

Pri ovoj zameni si zakinut za 10-15 evra, ali kako ti odlučiš.

Poslednja izmena:
Objasno sam ti gore, rang grafike koju ti nude u zamenu je ispod ranga grafike koja se pokvarila. Cenovno, grafika koju treba da dobiješ u zamenu je u apsolutnom iznosu skuplja, ali odgovara osobinama tvojoj pokvarenoj, dok 8400GS ne odgavara.. Kako neko reče, nećeš se naigrati ni sa jednom, ali novih igara. Stare koje rade na 7300 GT rade bolje na njoj nego na 8400GS. To je poenta, da dobiješ grafiku koja odgovara performansama tvoje koja se pokvarila, a ne iznosu na računu. Ionako su sami izjavili da nema govora o povraćaju love.

Pri ovoj zameni si zakinut za 10-15 evra, ali kako ti odlučiš.

Jasno mi je to, ali s obzirom da mi nude ovo što mi nude šta ako odbijem.
U zakonu piše da je zamena u rangu cene sa fiskalnog računa ili poslednje cene
po kojoj se kartica mogla kupiti kod njih

Jasno mi je to, ali s obzirom da mi nude ovo što mi nude šta ako odbijem.
Pa, vidi, mogli su da ti ponude i GF4 MX koji im je zaostao u skladištu po nekoj prastaroj ceni od 4000 din. Mislim, šta ako to odbiješ?
Izbori se za jače, pripada ti. Pokaži im da nisi neznalica, da znaš da ponudjeno nije u rangu sa pokvarenim. Iscimaj se malo, na tacni nećeš da dobiješ ništa. Mošež samo da dobiješ u ovakvoj situaciji.
U zakonu piše da je zamena u rangu cene sa fiskalnog računa ili poslednje cene po kojoj se kartica mogla kupiti kod njih
U zakonu piše sam drugi deo te rečenice i to samo ako nema pisane garancije. Imaš sigurno garantni list. Pročitaj njegove odredbe vezane za zamenu ili povraćaj iznosa.

Uf, sad sam tek u rebusu. Zbunjujete me maksimalno :)
Mislio sam da doplatim 4.500 rsd za 9800gt ali kaže mi prodavac da je to
refubrished model na koji daju 1. godinu garancije. To mi ne odogovara nikako.
Mislite li da treba da pristanem na 8400gs ili da se cimam sa njima, pitam zato
što nemam iskustva sa ovakvim reklamacijama pa mi je svaki savjet dobrodošao

Ma uzmi pare natrag, dodaj 10-15€ i kupi polovan 8800GT ili eventulano 9600GT.

Ma uzmi pare natrag, dodaj 10-15€ i kupi polovan 8800GT ili eventulano 9600GT.

kad sam pitao kaze mi lik u servisu da pare nema sanse da vrate, a koliko sam video po zakonu moraju da vrate pare ukoliko necu zamenu. Ispravite me ako gresim. Koju cenu da trazim da mi vrate, sa fiskalnog ili ... Znam da smaram ali sta cu :)

Dužni su da vrate iznos po kom su poslednji put prodali karticu, a to moraju da imaju u evidenciji. Ako nemaju, onda iznos sa fiskalnog jer je to jedini i poslednji validan izvor informacija o ceni karte u nekom trenutku. Česato radnje ne drže poslednju cenu dovoljno dugo u knjigama, pa se koristila cena sa računa. Zato i kruži priča da uvek treba da vrate taj iznos,a kao što se vidi, to nije baš tačno.

To da nikad neće da vrate keš uvek u svakoj radnji kažu. Njihovo pravo, a tvoje je da pozoveš inspekciju, plastično im objasniš da ti nude ulicu sa jednom trakom za kola (64bita) kroz koju treba da prodje 100 automobila, a ne može, pa u jednom momentu stanu, za tvoju staru ulicu sa dve trake (128bita) kroz koju 100 kola prolazi bez zastoja. Nijedna ulica možda nije luksuzna i lepa, ali druga radi bolji posao od prve i vredi više. Koristi koju god metaforu hoćeš. Nije stvar toliko u iznosu koliko u principu i cenjenju svojih para i necenjenju svojih mušterija od strane prodavaca.

Moraš da shvatiš da su dužni da ti ponude istu ili bolju stvar u zamenu i da si TI taj koji odlučuje šta ćeš da prihvatiš, a ne oni (u razumnim okvirima, podrazumeva se). Još jedna stvar, po zakonu kad dobiješ celu novu stvar u zamenu, garancija teče od početka za tu stvar. Pazi da ti i tu ne zakinu.

Poslednja izmena:
moraju da ti vrate novac ili treba da ti daju kartu u istom rangu ali sa novom garancijim...

Ja sam u zamenu za godinu i po dana staru 8600GT dobio GTS 250, tako da su verovatno računali po tome koliko je plaćena nova... Svađaj se za povraćaj novca... ;)

Tražio sam im ili povraćaj novca ili jaču kartu nego 8400gs. Još ne odgovaraju,
trenutno sam posudio od druga grafičku tako da mi nije frka ali prošlo je već 10-ak
dana pa ću morati malo da ih pritisnem da jave šta su odlučili

Izgleda da je natezanje urodilo plodom. Poslali mi mail da predložim nešto
što mislim da bi bilo odgovarajuće a da imaju na lageru.
Ajde mi pomozite šta da tražim. Ovo je u ponudi

Ajde da suzim izbor, šta mislite od ove dve šta je bolje da tražim:

Gigabyte VGA PCI-E 512MB DDR2 GeForce 210, Core 650 MHz, Mem 800 MHz

Gainward VGA PCI-E 512MB DDR2 GeForce 9500GT, Core 550 MHz, 800 MHz

1. Kartice koje na kraju imaju oznaku R ili R2 su reparirane, što znači da su vraćane zbog kvarova i popravljane. Kod Gainwarda je uglavnom bio problem sa ventilatorima tako da to i nije nešto strašno, ali opet može da bude rizik. Na te kartice imaš garanciju samo godinu dana.
  2. Takođe, kod Gainwardovih kartica bi trebalo da uzimaš samo one sa oznakom GS (Golden Sample), što bi trebalo da znači da su napravljene od kvalitetnijih materijala i da su prošle strožiju kontrolu kvaliteta.
Od ovoga što su ti ponudili nijedna kartica ne zadovoljava dva gornja uslova.

Po mom mišljenju najbolja varijanta je GTS 250, naravno ako računamo da ne želiš da daješ više od 10.000 RSD. Ova kartica je iz Deep Green serije, što znači da ima manju potrošnju i da je malo downclock-ovana. Možda neko ko ima iskustva sa Deep Green serijom može da da neki komentar.

Alternativa bi bila Gigabyte-ova 4670, ali ona je po performansama dosta lošija od GTS 250.

Dakle, što se mene tiče, ja bih na tvom mestu uzeo Gainward gts 250. Ali još bolja varijanta bi bila da uzmeš povraćaj novca i kupiš neku polovnu 9600GT , 9800GT ili gts 250 za manje novca.

Čak možeš da kupiš i gtx260 za nekih 10-11.000 RSD, polovan sa garancijom, ali za to bi ti možda trebalo i jače napajanje.

Ajde da suzim izbor, šta mislite od ove dve šta je bolje da tražim:

Gigabyte VGA PCI-E 512MB DDR2 GeForce 210, Core 650 MHz, Mem 800 MHz

Gainward VGA PCI-E 512MB DDR2 GeForce 9500GT, Core 550 MHz, 800 MHz
Definitivno 9500GT, mnogo je bolja od 210.

...

Ako gledamo čiste performanse na papiru, 9500GT je brža od GT210...

GT210: 16 stream procesora, shader clock 1400MHz, core clock 590Mhz, DDR2 790MHz, Memory Interface Width - 64 bit

9500GT: 32 stream procesora, shader clock 1400MHz, core clock 550MHz, DDR2 500Mhz ili DDR3 800Mhz, Memory Interface Width - 128 bit

Traži im onaj Gigabyte 9500GT u zamenu. Ako ti kažu da moraš za nju da doplatiš, samo reci da ti je sledeća destinacija kad izađeš iz njihove radnje - inspekcija...

A pare MORAJU da ti vrate ako ne želiš kartu. Niko ne voli da iz svog džepa vraća pare, tako da tu priču svakom prodaju... :wall:

A pare MORAJU da ti vrate ako ne želiš kartu. Niko ne voli da iz svog džepa vraća pare, tako da tu priču svakom prodaju... :wall:

Vidim da im vraćanje para nikako ne odgovara, sve im diraj samo pare ne ;)
Tražiću 9500 pa da vidim šta mi kažu

a šta raditi kad vam u radnji-servisu kažu vaša grafika je u redu donesite ceo računar da proverimo šta nije u redu ili pristati ili uzeti grafiku nazad pa podneti tužbu protiv prodavca nisam pametan šta raditi. Da pojasnim dok sam na dekstopu pojavljuju mi se artifakti i resetuje se grafika poneki put ode u plavi ekran. Sam sam menjao napajanje i opet isto sve moguće drajvere sam stavio menjao OS isto se ponaša. U pitanju je HD5770 Daimond 1gb. Matična mi je MSI 770 c45 da nije možda problem u ploči nepokazu je mi u sistem menageru nikakve probleme. Šta da radim tj kome da se žalim imate li ideju iznerviran sam naj grdje

Poslednja izmena:
a šta raditi kad vam u radnji-servisu kažu vaša grafika je u redu donesite ceo računar da proverimo šta nije u redu ili pristati ili uzeti grafiku nazad pa podneti tužbu protiv prodavca nisam pametan šta raditi. Da pojasnim dok sam na dekstopu pojavljuju mi se artifakti i resetuje se grafika poneki put ode u plavi ekran. Sam sam menjao napajanje i opet isto sve moguće drajvere sam stavio menjao OS isto se ponaša. U pitanju je HD5770 Daimond 1gb. Matična mi je MSI 770 c45 da nije možda problem u ploči nepokazu je mi u sistem menageru nikakve probleme. Šta da radim tj kome da se žalim imate li ideju iznerviran sam naj grdje

Nemoj da je klokuješ i proveri kolike su ti temperature, možda se pregreva. Ako si radio neki overclock procesora vrati u biosu default podešavanja. Ako je i dalje isti problem, pozajmi od nekog grafičku da vidiš da li i ona pravi problem u tvom računaru. Ako je tako onda je do tvog kompa, a ako normalno radi onda je do tvoje grafe. I naravno, sve to lepo objasni u servisu.

Pogledaj i ovu temu, možda prepoznaš svoj problem: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=180127

Nemoj da je klokuješ i proveri kolike su ti temperature, možda se pregreva. Ako si radio neki overclock procesora vrati u biosu default podešavanja. Ako je i dalje isti problem, pozajmi od nekog grafičku da vidiš da li i ona pravi problem u tvom računaru. Ako je tako onda je do tvog kompa, a ako normalno radi onda je do tvoje grafe. I naravno, sve to lepo objasni u servisu.

Pogledaj i ovu temu, možda prepoznaš svoj problem: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=180127

Ne radim overclok ne razumem se ja u te radnje a i što bi menjao bilo šta kad je grafika nova i pod garancijom je. problem je što nemam drugu karticu da bocnem na mesto ove i jedino što mogu je šta da se preganjam sa likovima ili da čekam ali šta i dokle da li je neko imao ikad sličan problem kao ja u smislu da šta raditi kad neće da prihvate da u garanciji zamene kgrafičku kartu sa drugom iz razloga što ova koju ste vratili je sasvim OK :) kome se obratiti za pomoć jer očigledno ne žele ili nemaju da daju durgu grafičku kartu

Poslednja izmena:
Ne radim overclok ne razumem se ja u te radnje a i što bi menjao bilo šta kad je grafika nova i pod garancijom je. problem je što nemam drugu karticu da bocnem na mesto ove i jedino što mogu je šta da se preganjam sa likovima ili da čekam ali šta i dokle da li je neko imao ikad sličan problem kao ja u smislu da šta raditi kad neće da prihvate da u garanciji zamene kgrafičku kartu sa drugom iz razloga što ova koju ste vratili je sasvim OK :) kome se obratiti za pomoć jer očigledno ne žele ili nemaju da daju durgu grafičku kartu

Pa moraćeš ili sam da istestiraš tako što ćeš uzeti drugu grafičku ili da im kao što
su ti tražili doneseš računar pa da oni vide (to može da potraje). Bolja varijanta je da sam isprobaš,
odmah ćeš znati na čemu si. Ili, uzmi tu "pokvarenu" grafičku pa je odnesi kod nekog druga i ubaci u njegov računar pa vidi radi li

Ako imaš artifakte kako kažeš, riknula je karta, i trebaš da je nosiš na reklamaciju...

Ako imaš artifakte kako kažeš, riknula je karta, i trebaš da je nosiš na reklamaciju...

Odneo sam na reklamaciju testirali kazu u redu je ?????? verovatno su rekli da je do napajanja pošto im je skrenuta pažnja da sam već ''novi momenat ili upssss'' promenuo napajanje i problem je ostao e sad ja tu grafiku nisam kupio direktno u radnji nego preko čoveka koji mi je sklopio konfiguraciju a većinu delova je kupio kod tog dilera čija je grafika i problematična, sad će da bude zanimljivo osećam to jer izgleda da nemaju na stanju više te grafike. Idu ka tome da im donesem celu mašinu pa će malo da se igraju sa računarom malo da kloknu grafiku da podignu taktove u 2d pošto mi puca dok sam na desktopu. Pitam se pitam *Da li može ako grafička karta ima neki falinku da se klokovanjem otkloni nedostatak*

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno