Šta je novo?

Crkla grafička u garanciji - pitanje

Goyakla

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2005
Poena
705
Dakle, crkla mi je juče grafička MSI 7300 GT kupljena 2007. (još dva mjeseca do isteka garancije :)).
Odnesem je danas u radnju i poslali su je na reklamaciju.
E sad, pošto do sada nisam imao iskustva sa reklamacijom komponenti interesuje me sledeće: s obzirom da je grafička stara i pretpostavljam da ne može da se nadje na tržištu vjerovatno će mi ponuditi nešto u zamjenu. Moram li da prihvatim bilo šta da mi ponude ili mogu da se natežem sa njima? Šta je trenutno u toj klasi aktuelno, kad sam je kupio nije bila nešto jaka ali nije bila ni najgora koja se mogla naći.

Ako ce da te cimaju po zakonu cekaces 45 dana na servis.Tek posle toga ce da ti jave da je karta crkla.Po pravilu/zakonu trebalo bi da ti vrate novac za svotu kooliko si platio graficku ili da ti zamene za kartu u toj vrednosti ili za kartu u rangu iz tog doba.
E sad,to tako ne fukcionise kod firmi vec ces dobiti kartu u zamenu po ceni kolika je poslednja cena bila ta tvoja u prodaji do damna kada je postojala na stanju ili ces za istu dobiti karticu u rangu u kojoj je sad 7300GT.
U prevodu budi srecan ako dobijes nesto bolje.
P.S.Ima je na trzistu pa ces verovatno dobiti novu.U protivnom mislim da ces dobiti neku 9500GT i tome slicno.
9500GT je ipak jaca od tvoje karte.

Poslednja izmena:
Verovatno ce dobiti nesto bolje, sve zavisi od firme gde je karta kupljena...

8400/9400 ili 4350/4550, možda i slabije. Sve zavisi od toga šta imaju. U svakom slučaju ćeš završiti sa boljom kartom jer je 7300 najslabija iz 7xxx serije (izuzimam integruše). Naravno, uvek može da se dogodi da ti poprave kartu.

Serviser u radnji je utvrdio da je grafička u pitanju i poslao je u Pin computers jer su im oni dobavljači.
Još nešto, on mi je napomenuo da postoji mogućnost da doplatim i uzmem nešto jače ali tako što bi oni procijenili ovu kartu na npr. 1500 rsd i ja ostalo da doplatim što mi je skroz glupo jer je karta u garanciji i tih 1500 rsd mi ne znači ništa. Postoji li varijanta da ja doplatim na neku trenutnu cijenu karte u toj klasi

Uporedjujuci s 7300 gt cak i najjeftinije karte danasnjice su ako ne brze onda su tu negde.Uslicnoj situaciji sam ja bio pre 7-8 meseci pa sam prvo mesto svoje 7600 gs dobio drugu 7600gs koja navodno radi ,popravljena je,a ustvari nije radila pa je vracena ponovo.Moram samo da kazem da u radnji gde kupujem kada se dese ovakve stvari vlasnik izlazi u susret dajuci neku graficku na koriscenje dok se ne resi pitanje servisiranja komponente.Koristio sam 4350 ati graficku i bio pa recimo odusevljen buduci da je bila par procenta brza od 7600gs karte uprkos 64 bitnoj magistrali.Na kraju sam dobio 8600gt grafiku kao zamenu u reklamaciji.

Serviser u radnji je utvrdio da je grafička u pitanju i poslao je u Pin computers jer su im oni dobavljači.
Još nešto, on mi je napomenuo da postoji mogućnost da doplatim i uzmem nešto jače ali tako što bi oni procijenili ovu kartu na npr. 1500 rsd i ja ostalo da doplatim što mi je skroz glupo jer je karta u garanciji i tih 1500 rsd mi ne znači ništa. Postoji li varijanta da ja doplatim na neku trenutnu cijenu karte u toj klasi

On tebi vrednuje kartu na 1.500 dinara i trazi da cirka jos toliko i doplatis za sta ? Za ono sto i treba da dobijes ? Neku 8400GS, 4350 ili 4550 u najboljem slucaju ? Oj Srbijo ..

Nema ti sta da doplacujes. Treba da dobijes kartu ekvivalentnu 7300GT. Ekvivalentnu u smislu klase/segmenta, ali u sadasnjoj situaciji i vremenu. Npr. za 7900GTX to je kasnije bio 8800GTX. 8800GTX > 280GTX i sl.
8400GS bi recimo mogao da bude neki ekvivalent - i ispod toga ni ne treba pristati. Mada mislim da je 7300GT zapravo jaca karta (zavisi koja).

On tebi vrednuje kartu na 1.500 dinara i trazi da cirka jos toliko i doplatis za sta ? Za ono sto i treba da dobijes ? Neku 8400GS, 4350 ili 4550 u najboljem slucaju ? Oj Srbijo ..

Ne za to što treba da dobijem nego ako hoću upgrade. Kaže mi da postoji mogućnost da uzmem neku bolju grafičku tako što bi ovu moju 7300 procijenio kao ispravnu na neku trenutnu vrednost (koja trenutno vredi jako malo) i na tu vrednost da doplatim.
Na to bi pristao jedino ako mi na trenutnu cijenu karte koju mi daje u zamjenu ja doplatim i uzmem nešto bolje (znači trenutna cijena karte u toj klasi npr. 5.000 rsd i ja dodam još recimo toliko i uzmem nešto bolje).

Poslednja izmena:
idi ti na to da ti daju novu ispravnu kartu. Oni ti je procenjuju kao polovnu i cene je koliko sam razumeo na 1500din. Ne doplacuj nista, vec uzmi novu ispravnu kartu. A koliko se secam dok sam imao Leadtek 7300GT, to je bila tada prilicno solidna karta. Moj savet ti je da ne doplacujes i da uzmes lepo novu kartu koju ce da ti ponude, a moraju da ti je zamene ukoliko nema te iste. Pa ako nisi zadovoljan ili hoces bolje ti prodaj pa kupi nesto bolje.

Oni ti je procenjuju kao polovnu i cene je koliko sam razumeo na 1500din.

Upravo tako. Ta varijanta ne dolazi u obzir, vjerovatno ću i ići na to da mi daju novu kartu u klasi.
Sačekaću da mi ponude nešto pa ću vas da pitam za mišljenje i savjet.
Hvala svima, ajde sad svi na spavanje dok ne vidim šta mi nude da ne nagadjamo ovako na prazno :wave:

Upravo tako i insistiraj da ti se garantni period resetuje na novu karticu. Iako oni ovo nisu duzni, vecina korektnih radnji kada da novu karticu otpocne na nju garanciju od dana zamene.

Dužni su po zakonu da daju punu garanciju kada zamene proizvod. Zakon o obligacionim odnosima, član 503.

Ako nemaju istu karticu da ti daju, nisi dužan da prihvatiš bilo kakvu zamenu već možeš da tražiš da ti daju pare. Kako tvoje kartice sada nema na stanju, pare ti isplaćuju po poslednjoj ceni kada su je imali. Moj ti je predlog da pitaš koliko je bila cena kartice, kao i koju bi ti karticu dali u zamenu i odabereš povoljniju varijantu.

ako se ide na varijantu uzimanja jace karte, ne racuna se ova sto je crkla po ceni polovne. nije nikad, nikad ni nece. ne znam odakle tako *****ska izjava tom serviseru.
racuna se ili iznos sa fiskalnog ili zadnja cena kod dobavljaca za isti model karte. u principu, racunaju ovo drugo.
i sad ako je taj 7300gt bio po zadnjoj ceni ~5000, toliko su ti duzni. ili drugu graficku u toj ceni ili neku drugu robu koja je u istom poreskom segmentu.

tek kad vidis sta ti nude u zamenu, e onda vidi koja je razlika za neku jacu kartu pa doplati.
npr, ako ti ponude gt220 i on kosta 6000din kod njih (MP cena) a recimo gt240 kosta 8000din, doplatis 2000 i uzmes gt240 (cene sam lupao, mrzi me sad da trazim koliko sta kosta)

takodje, kad ti daju kartu, garancija tece od dana dobijanja nove

Drugar je pre par dana za crklu 7300 dobio u zamenu Asus GT210...

Po pravilu/zakonu trebalo bi da ti vrate novac za svotu kooliko si platio graficku ili da ti zamene za kartu u toj vrednosti ili za kartu u rangu iz tog doba.

To nije istina! Dosta više širenja dezinformacija. Ako ne znaš ili nisi siguran bolje nemoj da pišeš dezinformacije...

Moraju da mu poprave grafiku a ako ne mogu:
1) da mu daju istu takvu novu
2) da mu daju nešto u vrednosti iznosa sa računa ako se kupac slaže sa tim
3) da mu vrate iznos sa računa

To kaže aktuelni zakon!

:wave:

ako se ide na varijantu uzimanja jace karte, ne racuna se ova sto je crkla po ceni polovne. nije nikad, nikad ni nece. ne znam odakle tako *****ska izjava tom serviseru.
racuna se ili iznos sa fiskalnog ili zadnja cena kod dobavljaca za isti model karte. u principu, racunaju ovo drugo.
i sad ako je taj 7300gt bio po zadnjoj ceni ~5000, toliko su ti duzni. ili drugu graficku u toj ceni ili neku drugu robu koja je u istom poreskom segmentu.

tek kad vidis sta ti nude u zamenu, e onda vidi koja je razlika za neku jacu kartu pa doplati.
npr, ako ti ponude gt220 i on kosta 6000din kod njih (MP cena) a recimo gt240 kosta 8000din, doplatis 2000 i uzmes gt240 (cene sam lupao, mrzi me sad da trazim koliko sta kosta)

takodje, kad ti daju kartu, garancija tece od dana dobijanja nove

Hvala na detaljnijem objašnjenju, to mi je trebalo.
Nadam se da neće moći da je poprave pa ću najvjerovatnije da doplatim za nešto malo jače

To nije istina! Dosta više širenja dezinformacija. Ako ne znaš ili nisi siguran bolje nemoj da pišeš dezinformacije...

Moraju da mu poprave grafiku a ako ne mogu:
1) da mu daju istu takvu novu
2) da mu daju nešto u vrednosti iznosa sa računa ako se kupac slaže sa tim
3) da mu vrate iznos sa računa

To kaže aktuelni zakon!

:wave:

Upravo tako !!
Ne pristaj na bilo kakve kombinacije u kojima ti računa karticu 1500 dinara, osim toga pretnja tržišnom inspekcijom uvek upali ;)

nastavak

Evo ovako,

nude mi u zamjenu Gainward 8400s 512 MB.
Postoji li neka bitnija razlika u brzini od ove moje crknute 7300 gt?

Vjerovatno će dati i uz doplatu da uzmem nešto bolje. Ajde mi predložite šta bi mogao uzeti uz doplatu do 3000 rsd maksimalno

na dosta mesta 7300gt je brza(ako izuzmemo nfs carbon) od te 8400gs mada ima i gde je brza ali pretezno po onom testu zaostaje od 7300gt pa ti sad vidi sta ti je cinii

7300GT je sigurno više koštao nego danas 8400GS.
To što ti oni nude glat odbij i traži pare sa fiskalnog računa. Verujem da za te novce možeš kupiti čak polovan 8800GT.

7300GT je sigurno više koštao nego danas 8400GS.
To što ti oni nude glat odbij i traži pare sa fiskalnog računa. Verujem da za te novce možeš kupiti čak polovan 8800GT.

Cijena na fiskalnom računu kad sam kupovao je 3.980 rsd.
Na njihovom cenovniku 8400 trenutno košta 3.777 rsd.

Išao bih na doplatu da uzmem nešto bolje. Mogu da uzmem naravno ono što imaju na lageru. Šta bi od ovoga po vama bilo bolje:

Gainward BP9800GT-512-HDMI-DVI-R core 550 memory 1.8 GHz 8.034 rsd
Gainward GT240-1024-HDMI-DVI core 550 mem 1580 GHz 8.743 rsd
Gainward GT240-512-HDMI-DVI core 550 memory 1.8 GHz 7.916 rsd
Gigabyte GV-R465OC-1GI core 650 mem 1 GHz 6.498 rsd

8400 je u rangu 7200 koje kod nas gotovo da nisu ni postojale. 7300GT je 128bitna karta, a nude ti 64bitnu. Treba da ti ponude 8500, što je ~5000 din nova, zato što tek ta karta nije ispod 7300 (7200->8400, 7300->8500, 7600->860, 78/900->8800). Ne treba da gledaš cenu, nego slične performanse, sa respektom generacija kartica. 3700 din danas i pre 3 godine nisu ista vrednost. Ako ideš na doplatu, onda ova 9800.

Poslednja izmena:
Doplati za 9800GT i uživaj!

Mislim da je procena vrednosti i ponuda za zamenu mogla da bude i bolja ali si i ovako OK prošao. Ruku na srce, sa 8400GS ćeš se sada naigrati igara koliko bi i sa 7300GT :). Sa druge strane, 9800GT će se savršeno uklopiti u tvoju konfiguraciju. Dokupi još giga RAM-a i miran si ;)

...3700 din danas i pre 3 godine nisu ista vrednost...

Slažem se sa tobom ali zakon u ovom slučaju nije naklonjen kupcu. Tj. firma "korektno" postupa - nudi nešto u vrednosti sa računa što kupac svakako može da odbije...

Rešio sam da doplatim za 9800gt. Treba da doplatim još 4.500 rsd. Pitao sam i za povraćaj novca, kaže mi da od toga nema ništa.
Sve u svemu ne mogu da se zamlaćujem više, doplatiću i to mi je to.
Hvala svima na pomoći :wave:

Nazad
Vrh Dno