Šta je novo?

Šta uzeti? ASUS ili...

chocolate

Cenjen
Učlanjen(a)
02.09.2010
Poena
151
Nisam čuo da ima DG modela negde kod nas, jedino DS-a po toj ceni.

Hmmm.... Baš me zanima kako će se pokazati kao stereo headphone amp.:)

Ovo je, koliko vidim DS sa DolbyDigitalom umesto DTS konekta . A ima i standardan opticki SPDIF , umesto minijack->optical .

Verovatno je zbog licence skuplja za desetak evra od DS-a

Ovo je, koliko vidim DS sa DolbyDigitalom umesto DTS konekta . A ima i standardan opticki SPDIF , umesto minijack->optical .

Verovatno je zbog licence skuplja za desetak evra od DS-a
I nije bas.:p
DG ima headphone amp, DS nema. DG nema mogucnost izmene opampa, DS ima. Naizgled deluju vrlo slicno.

DS:
Output Signal-to-Noise Ratio (A-Weighted):
Up to 107 dB
Input Signal-to-Noise Ratio (A-Weighted):
100 dB

Audio Processor:
ASUS AV66 High-Performance Sound Processor (Max. 192KHz/24bit)
24-bit D-A Converter of Digital Sources:
Wolfson WM8776* 1 (108dB SNR, Max. 192kHz/24bit) / Wolfson WM8766*1 (103dB SNR, Max. 192kHz/24bit)
24-bit A-D Converter for Analog Inputs:
Wolfson WM8776* 1 (102dB SNR, Max. 96kHz/24bit)

DG:
Output Signal-to-Noise Ratio (A-Weighted):
105 dB
Input Signal-to-Noise Ratio (A-Weighted):
103 dB

Audio Processor:
C-Media CMI8786 High-Definition Sound Processor (Max. 96KHz/24bit)
24-bit D-A Converter of Digital Sources:
Cirrus Logic CS4245*1 (104dB DNR, Max. 192KHz/24bit) / Cirrus Logic CS4361*1 (103dB DNR, Max. 192KHz/24bit)
24-bit A-D Converter for Analog Inputs:
Cirrus Logic CS4245*1 (104dB DNR, Max. 192KHz/24bit)
High Fidelity Headphone Amplifier:
Optimized for 32~150Ω

^
Po ovome što garson napisa DG ne vredi ni 15€? (CMI čip?)

Nisam znao, jel može koji info više?

ASUS AV100/AV200 su ustvari C-Media CMI-8788 OxygenHD.

ASUS AV100/AV200 su ustvari C-Media CMI-8788 OxygenHD.

http://www.guru3d.com/article/asus-xonar-d2x-review/2

pasus odmah iznad poslednje slike:
At the heart of the machine is the ‘AV200’ APU, which I’m told is not quite a C-Media CMI8788 chip. The sales rep I spoke to mentioned it was a CMI8790, but of course C-Media has no information on this chip, but it’s interesting that sound cards using the old CMI8788 are hard to find.

e sad meni to nista ne znaci, ako moze u par recenica nesto o cmi chipovima, jel ne valjaju, jel su jeftini ili sta kad se tako smejete?:)

Ovi valjaju .

Тај јрц5532 на карти нема неки специјалан квалитет. Ништа то не би посебно гурало неке слушке. Највећа предност ДС-а је опамп сокет.

Ima dobrih CMI cipova, Auzentech je ugradjivao neke slicne kao ASUS na svoje kartice.

Moram da priznam da sam malo u šoku, nisam se igrao sa ovim (novijim - PCI-E) zvučnim karticama ali CMI based zvučna da košta preko 100€ ?!?
Sve i
Sound has to pass through a lot of circuits before it reaches your ears.
i fensi dizajn i PCI-E i OK podrška za W7... Ali ljudi to je CMI! :)

Највећа предност ДС-а је опамп сокет.

Slažem se. + to što baš i nema neku alternativu / konkurenciju...

EDIT:

e sad meni to nista ne znaci, ako moze u par recenica nesto o cmi chipovima, jel ne valjaju, jel su jeftini ili sta kad se tako smejete?:)

Zamisli da od jeftinog Blueberry kućišta praviš nešto da parira Lian Li-u...
I da uložiš ne znam koliko i da liči na nešto pristojno - taj lim na kome si sve to nabudžio je i dalje onaj Blueberry lim... :)
Ima i Realtek HD audio čipove pa su u smešni u reprodukciji ne-HD zvuka pored mnogo starijih kartica / čipova...

Poslednja izmena:
Moram da priznam da sam malo u šoku, nisam se igrao sa ovim (novijim - PCI-E) zvučnim karticama ali CMI based zvučna da košta preko 100€ ?!?
Sve i

EDIT:

I da uložiš ne znam koliko i da liči na nešto pristojno - taj lim na kome si sve to nabudžio je i dalje onaj Blueberry lim... :)
Ima i Realtek HD audio čipove pa su u smešni u reprodukciji ne-HD zvuka pored mnogo starijih kartica / čipova...

CMI је далеко догурао од свог почетка, сад су им чипови мрак.

На ДС се може треснути OP270GP и добије се карта која ће сахранити тај DG уздуж и попреко. Мислим да је опамп једна од најважнијих ствари на карти.

Иначе требало би да ми стигне LM4562 директно из National Semiconductor-a и верујем да ће то претворити ДС у мрак карту :D.

Sve i

Odavde zakljucujem da smatras da je na karti najbitniji cip, jel tako? On je bitan jedino za efekte, sam kvalitet zvuka ne zavisi mnogo od cipa. ;)
Uopste ti cipovi su jeftini, jedini koji je nesto kompleksniji i skuplji je X-Fi, sto je posledica implementacije svih tih EAX gaming surround tandara mandara stvari.

Jel ovo onda znači da su Xonar d2(x) i dx iste karte??

Daleko od toga. Cip je tu manje bitan.

CMI је далеко догурао од свог почетка, сад су им чипови мрак.

На ДС се може треснути OP270GP и добије се карта која ће сахранити тај DG уздуж и попреко. Мислим да је опамп једна од најважнијих ствари на карти.

Иначе требало би да ми стигне LM4562 директно из National Semiconductor-a и верујем да ће то претворити ДС у мрак карту :D.
Tesko se jedna stvar moze proglasiti za najbitniji sta god to bilo. Ima gomila primera gde u recimo nekom High End CD plejeru imate DAC kao u nekoj relativno jeftinoj kartici. Ili recimo u nekom CD plejeru je neki jeftini opamp (mada su svi on relativno jeftini ;)) a on svira super i kida neku kartu sa nekim "boljim" opampom.

Ko misli da stavi u kartu od 40e opamp od 5e i da to zasvira kao karta od 100+e, prevario se.
Zato ce recimo ESI Juli@, EMU 1212m ili tako neka karta da sahrani ASUS DS za bilo kojim opampom, bio to OP270GP, LM4562 ili whatever. ;)

Ako je "Tesko da se jedna stvar moze proglasiti za najbitniji sta god to bilo" onda šta utiče na kvalitet reprodukovanog zvuka? Samo mi (nam) nemoj reći da je to kartica u celosti. :)

Ako čip nije toliko bitan, uz ogradu da pričamo isključivo o reprodukciji ne i produkciji, a ako se iz ovog citata:
Ima gomila primera gde u recimo nekom High End CD plejeru imate DAC kao u nekoj relativno jeftinoj kartici. Ili recimo u nekom CD plejeru je neki jeftini opamp (mada su svi on relativno jeftini ;)) a on svira super i kida neku kartu sa nekim "boljim" opampom.

Ko misli da stavi u kartu od 40e opamp od 5e i da to zasvira kao karta od 100+e, prevario se.
može zaključiti da to nisu ni DAC ni OPAMP onda šta jeste?
DS ti makar donosi tu mogućnost da zameniš OPAMP.
No i pored toga voleo bih da je uporedim, u tvom prisustvu i još par svedoka ako si "tvrd orah", u puštanju stereo muzike sa starim Creative 2 ZS sa sve njenim "EAX gaming surround tandara mandara stvari"-ma...
ESI Juli@ i dalje ima VIA čip. Isti taj ima i M-Audio Audiophile 2496 + što ima i hvaljeni AKM DAC pa svi koji ne daj bože kupe tu karticu (novu) ne znaju kako da je se reše...
E-MU je već neka druga priča...

Ја стојом поред тврдње да ДС драстично мења звук са променом опампа и то толико да са јрц5532 има видљиве недостатке на мом систему, а да са опа270гп свира као друга карта и то тотално друга.

Да ли се он боље чује од неких скупих карти које си навео не знам јер нисам имао прилике упоредити, али што се тиче промене опампа разлика је огромна.

Колика је разлика на карти била при промени опампа, толика је исто била и на појачалу при промени на бољи. Значи ја сам у пракси својим ушима чуо колико је важна та ставка.

Poslednja izmena:
Ako je "Tesko da se jedna stvar moze proglasiti za najbitniji sta god to bilo" onda šta utiče na kvalitet reprodukovanog zvuka? Samo mi (nam) nemoj reći da je to kartica u celosti. :)
Naravno, proizvod u celosti, bio to CD plejer, DAC ili zvucna kartica.

Ako čip nije toliko bitan, uz ogradu da pričamo isključivo o reprodukciji ne i produkciji, a ako se iz ovog citata:

može zaključiti da to nisu ni DAC ni OPAMP onda šta jeste?
DS ti makar donosi tu mogućnost da zameniš OPAMP.
No i pored toga voleo bih da je uporedim, u tvom prisustvu i još par svedoka ako si "tvrd orah", u puštanju stereo muzike sa starim Creative 2 ZS sa sve njenim "EAX gaming surround tandara mandara stvari"-ma...
ESI Juli@ i dalje ima VIA čip. Isti taj ima i M-Audio Audiophile 2496 + što ima i hvaljeni AKM DAC pa svi koji ne daj bože kupe tu karticu (novu) ne znaju kako da je se reše...
E-MU je već neka druga priča...
Taj Creative ukoliko zvuci dobro sigurno nije tako zbog cipa koji ima.
ESI Juli@, M- Audio, EMU i sl imaju svoje korisnike, koji znaju zasto ih kupuju, ne znam zasto mislis da ih se otarasavaju. Takodje, gomila tih stereo kartica ima VIA cip, bolji im ne treba.:)

SuperStarr je napisao(la):
I da uložiš ne znam koliko i da liči na nešto pristojno - taj lim na kome si sve to nabudžio je i dalje onaj Blueberry lim...

hvala sto si preveo na recnik koji razumem, sada je sve jasno.:D samo koliko vidim ima i pozitivnih komentara za cmi (vise nego za blueberry:D)?
slabo se razumem u zvucne kartice, pa sad citam da nesto i naucim pored vas...:d

sta ste se uhvatili za cip, kao da je on najvaznija stvar, a ionako sve ide softverski kod svih ovih karti (cmi, via, creative...) :)

sta ste se uhvatili za cip, kao da je on najvaznija stvar, a ionako sve ide softverski kod svih ovih karti (cmi, via, creative...) :)

da li to znaci da one ne rasterecuju procesor? mislio sam da ovi skuplji cipovi hardverski obradjuju zvuk....^_^

Dok se ti nisi umešao bilo je priče o kvalitetu zvuka a ne o HW akceleraciji. ;)

Sto se tice cene DG bi trebalo da bude prilicno jeftiniji u odnosu na DS.

Nazad
Vrh Dno