Šta je novo?

GeForce GTS 450 thread

• Začetnik teme Začetnik teme peja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sve stoji sto si rekao i delimo misljenje da nije nesto posebno, ali ako ocekivana cena bude tacna ovo ce biti i vise nego povoljna kupovina.

Nerazumem zasto ne bi poredio 192bit 450 i 128bit 5770, ako je ono sto se prica tacno ?
Po meni to je ta razlika sa kojom 450 moze da se vise priblizi 5770, jer pogledaj razliku 460 192bita i 256bita (ne obracajuci paznju na memoriju) gde je prosek oko 10%. ako se 460 predi sa 5850, onda stvarno ne vidim razlog za drugacije. . .
ili da uzmemo 460 sa 5770, a 450 sa 5650 :d

Da secam se toga, bilo je prikazivanje nekog kamenja kako izgleda na radeonu i na nvidiji. Ali, jeste malo bio graficki prikaz smanjen i bolje radilo na nvidiji ali ni govora o 10 fps-a ili tako nesto. Bilo je to mizerno, a fora je sto je ati sa normalnim grafickim prikazom je do sada uspeo da istere jos dodatan fps samo uz pomoc drajvera bez gubitka kvaliteta, tj. danas je velika razlika izmedju nvidije i atija.

Da, daleko od 10 fps, to je bilo nekih 5-8%, cisto da se odlepe jos malo.

Dokazi?

Pod dva nebi bilo fer ako bi postojala verzija sa 192 bit-a naspram 5770 koja je 128-bit-na karta u smislu poredjenja na nivou performansi.

Ne shvatam zasto ne bi bilo fer, ukoliko su u istoj cenovnoj klasi. Razlika u BW na identicnim frekvencijama bila ~10GB/s na strani NVidije, zbog daleko vece frekvencije na Radeonu.

overkind je napisao(la):
Stvarno Kurajberu,nemam nista protiv tebe al nekad previse preterujes i iznosis jako subjektivna misljenja.Mislim test pokazuje da je karta nesto brza od 5770 i ako bude jeftinija svako da ce biti zanimljiva.Preslaba karta?Kako si dosao do tog zakljucka ako ne znas cenu karte?Po cemu preksano?Ja i dan danas ima gtx275,a za vreme gtx2xx serije sam koristio 9800gtx+ .Razlog zasto nisam presao na gtx4xx ili ati5xxx je zato ne vidim potrebu,jerbo jedino igram samo wow i imam na full detaljima preko 60+fps .A imam drugara koji ima gts250 i dalje sve vozi na nju kao i komsija koji ima 5970 sa q6600(da q6600 g0 rev 😛 ).Jednostvano kad nesto ne volim ja i ne komterasiem ali ne iznosim ne istine o tome ili bilo kakve druge glupe stvari.
Subjektivno? Da, ponekad izrazim svoje subjektivno misljanje bez naglasavanja.
Zasto prekasno i zasto preslaba?
Nemoj ni ovo bukvalno da shvatis. Mislim da je nV trebalo dosta ranije da pokrije tu klasu. Jeste da tacnu cenu ne znamo, pogotovu ne znamo kolika ce ona kod nas biti i sve se svodi na nagadjanje, uzmi to u obzir makar. Kontam da nece cena bas biti toliko dobra i s obzirom da se kolje sa 5770 sa performansama pomalo je u nezavidnoj situaciji jer AMD za mesec dva izbacuje naslednika koji ce svakako nuditi vise. Jedino sto ce AMD svoju kartu pozicionirati verovatno cenovno malo vise od 450 zbog vece zarade pa eto sanse da se nV lepo proda. U svakom slucaju moci ce jako lepo da se igra za te pare, kao i oduvek. Ta klasa je bila uvek lepo pokrivena. Ali opet sve ce cena diktirati a za to su strucnjaci zaduzeni 😉

Ja nijednog trenutka nisam rekao da ne volim ovo ili ono niti mislim tako, to si jedino pogresio. A i sto bi to bila neistina? Sad ispada da lazem nesto a pricamo opusteno o proizvodu kao potencijalni kupci 😛

Da, daleko od 10 fps, to je bilo nekih 5-8%, cisto da se odlepe jos malo.

Upravo tako. Iako je G92 tada bio nesumnjivo brži ovo im je još davalo utisak superiornosti.

To nije tacno, al ajde ovo nije tema za to.

Zapravo jeste ali je brzo ispravljeno.
nVidija je sa izlaskom Crysis-a izbacila par beta drajvera sa oznakama 169,0x koji su davali lošiji prikaz objekata u daljini i refleksiji. To je davalo tih 5-8% bolji rezultat. Dokazano je da jednostavnim preimenovanjem Crysis.exe u nešto drugo se dobijao realni fps.
Dve nedelje nakon toga (i par dana nakon izlaska Crysis-a) izbačeni su novi drajveri koji su ispravljani problem u prikazu. nVidija nije komentarisala rezultate jer su u pitanju bili beta drajveri.

Jedan od komentara sa raznih foruma:

You optimise your code as best you can, you get correct rendering, and then a little cheat on the water IQ and you get a 7 percent speedup for reviews. Do that in a couple of places, and you're into significant speedups. Then a release or two later, you can "fix" the rendering, and go back to correct visuals at a slower speed.

In the meantime you've had great reviews, and trumped your competition on the benchmark scores.

I don't know why your so disbelieving, we've seen this kind of thing plenty of times before around the release of a big title.

Znam da ste pricali kako se samo na nVIdia-i gubi kamenje i neki objekti u daljini, a u stvari je svuda isto, samo zavisi od konfiguracije .cfg fajla. Apsolutno je isti kvalitet grafike na Ati-ju i na nVidia-u u Crysis, ovo su ciste nebuloze.
Pa cak i da je tako bilo u beta drajverima, ko je ikada testirao sa beta drajverima a da mu je rezultat uzet u obzir?!

Ček, treba takodje i da izadje i GTS 455 koja će ili biti 192bit ili imati veći broj shadera tako da bude brža od 5770, a najviše do 10% skuplja

Ček, treba takodje i da izadje i GTS 455 koja će ili biti 192bit ili imati veći broj shadera tako da bude brža od 5770, a najviše do 10% skuplja

Taj GTS455 i jeste misterija o kojoj diskutujemo vec neko vreme. Ja mislim da si u pravu, i to mozda i po oba pitanja 😉

Opet, kako god okrenes kasno je za njega, za mesec i po ce se pojaviti 6700 serija koja ce sa slicnom povrsinom cipa kao GF106 verovatno biti brza i od GTX460.

Subjektivno? Da, ponekad izrazim svoje subjektivno misljanje bez naglasavanja.
Zasto prekasno i zasto preslaba?
Nemoj ni ovo bukvalno da shvatis. Mislim da je nV trebalo dosta ranije da pokrije tu klasu. Jeste da tacnu cenu ne znamo, pogotovu ne znamo kolika ce ona kod nas biti i sve se svodi na nagadjanje, uzmi to u obzir makar. Kontam da nece cena bas biti toliko dobra i s obzirom da se kolje sa 5770 sa performansama pomalo je u nezavidnoj situaciji jer AMD za mesec dva izbacuje naslednika koji ce svakako nuditi vise. Jedino sto ce AMD svoju kartu pozicionirati verovatno cenovno malo vise od 450 zbog vece zarade pa eto sanse da se nV lepo proda. U svakom slucaju moci ce jako lepo da se igra za te pare, kao i oduvek. Ta klasa je bila uvek lepo pokrivena. Ali opet sve ce cena diktirati a za to su strucnjaci zaduzeni 😉

Ja nijednog trenutka nisam rekao da ne volim ovo ili ono niti mislim tako, to si jedino pogresio. A i sto bi to bila neistina? Sad ispada da lazem nesto a pricamo opusteno o proizvodu kao potencijalni kupci 😛

generalno pljujes nVidiu po celom forumu a mislim da to uopste ne zasluzuje
i kad sam rekao neistine nisam mislio kao istinu i laz nego u kontekstu hejtovanja 🙂

Svima zapalo za oko da je GTS450 sporiji u krizi od 5770 a niko ne pominje da je na onom testu 5770 brz skoro kao GTX460? :smash:
Meni je to dovoljno da posumnjam u test. 😉

@garson

Odlicno zapazanje.
ATI karta ne renderuje isto Krizu kao nvidia karta. Steta sto sam obrisao par screenshotova Krize/WH benchmarka pa da dokazem ovo.

Ljudi da negnjavimo, nvidia je nvidia i to ce mnogima biti dosta, bas kao i u slucaju gts250, nista posebno ali se prodaje, primer mog drugara koji je kupio sapphire 5770 i posle dva dana rekao: vadim ovo djubre i uzimam gtx260....

Ne shvatam zasto ne bi bilo fer, ukoliko su u istoj cenovnoj klasi. Razlika u BW na identicnim frekvencijama bila ~10GB/s na strani NVidije, zbog daleko vece frekvencije na Radeonu.

Nebi bilo fer iz mog ugla gledista.Ja ne gledam na nacin koji ti to shvatas.Ja poredim snagu jedne karte u ukupnom plasmanu u toku gaming-a,poredim tehnologije ali i specifikacije istih.Tako da 128 bit vs 128 bit je jedino realno.Kakva je prica sa GTX 460 tako sam se i ovde nadao ali izgleda nista od toga.

Velika steta. Ja sam ocekivao da ce biti jaca od 5770 i da je pazarim (uz povoljnu cenu), ali nista od toga.
A kad sam vec cekao do sada, sacekacu da vidim i 6770...

Nebi bilo fer iz mog ugla gledista.Ja ne gledam na nacin koji ti to shvatas.Ja poredim snagu jedne karte u ukupnom plasmanu u toku gaming-a,poredim tehnologije ali i specifikacije istih.Tako da 128 bit vs 128 bit je jedino realno.Kakva je prica sa GTX 460 tako sam se i ovde nadao ali izgleda nista od toga.

Svako ima pravo na svoje misljenje, ali kako si onda poredio prethodnu generaciju?

Uzgred, ista je situacija kao sa GTX 460, samo sto su tamo imali dovoljno prostora da ga pozicioniraju protiv realno najslabijeg AMD-ovog "proizvoda" u poslednje vreme. Juniper je kao ukupan proizvod daleko bolji nego sto je Cypress LE.

overkind je napisao(la):
generalno pljujes nVidiu po celom forumu a mislim da to uopste ne zasluzuje
i kad sam rekao neistine nisam mislio kao istinu i laz nego u kontekstu hejtovanja 🙂

Apsolutno NE. Ja sam godinama furao nV vecina mije bila nV. Vise volim nV nego Ati ali nema veze s kupovinom.
Pljujem ljude koji pljuju Ati bez razloga naprimer ;D Za to sam kriv.
Pisao sam dosta u 460 temi ali najvise zbog onih nerealnih po kojima je 460-ka ispala bolja i od 5870 i sl. 😉

E sad, zanimljivo je ono sto je Garson rekao, mozda onaj test i nije tacan. U svakom slucaju ja bih prednost cak dao i 450-kiu odnosu na 5700 makar zbog bolje teselacije. Da je ranije izasla sigurno bi se bolje prodavala jer sada dosta ljudi ceka 6700.

Poslednja izmena:
Vidi,460 i jeste bolja od 5870 u odnosu ulozeno/dobijeno,al brza naravno nije.95% testova na netu su fake i ne verujem ni jednom sem dok neko sa foruma ne odradi test ili se licno uverim,i zasto svi polazete toliko nade u tu 6xxx seriju kad realno ati ima staru tehnologiju i pitanje je serije kad ce morati da je unapredi dok nvidia ima mnogo perspektivniji put i vec sanse za boljim kartama.

Vidi,460 i jeste bolja od 5870 u odnosu ulozeno/dobijeno,al brza naravno nije.95% testova na netu su fake i ne verujem ni jednom sem dok neko sa foruma ne odradi test ili se licno uverim,i zasto svi polazete toliko nade u tu 6xxx seriju kad realno ati ima staru tehnologiju i pitanje je serije kad ce morati da je unapredi dok nvidia ima mnogo perspektivniji put i vec sanse za boljim kartama.

I treba svi da polazu nade da bude sto bolja, hvaljeni 460 sigurno nece poskupeti po izlasku ati6000 serije 😉, jeste ati ima staru tehnologiju samo zato sto je izbacio poslednju generaciju 6 meseci pre nv:smash:, a ako mozes objasni na sta si mislio kad si rekao staru?! hmm ddr5 , pa i ubogi dx11 se nekako ne uklapa u tu pricu zar ne?
A sto se tice unapredjenja arhitekture saznace se sve u narednih dva meseca..

A na osnovu cega si zakljucio da nv ima vece sanse za boljim kartama? imace ako batale ogromne gpu-e 😉, a to ce sigurno i uraditi.

Velika steta. Ja sam ocekivao da ce biti jaca od 5770 i da je pazarim (uz povoljnu cenu), ali nista od toga.
A kad sam vec cekao do sada, sacekacu da vidim i 6770...

To ti je pametan potez, pošto ovaj gts 450 nije po performansama onakav kakvog smo očekivali, možda je pametnije sačekati 6770 ili 6750

a ako mozes objasni na sta si mislio kad si rekao staru?! hmm ddr5 , pa i ubogi dx11 se nekako ne uklapa u tu pricu zar ne?
A sto se tice unapredjenja arhitekture saznace se sve u narednih dva meseca..

Verovatno je mislio da su manje vise samo budzili broj SPova (jos od Radeona 2900) dok je nV izbacila potpuno novu arhitekturu. 🙂

overkind je napisao(la):
Sad izmisljas toplu vodu. Poredis babe i zabe. Najvise klase grafickih nikada nisu ni bile isplative i tu je srednja klasa uvek u prednosti bez obzira na firmu koja je proizvodi.
Ati neka bude samo 20% brzi uz vec doradjenu teselaciju i dosta je napravio.
Ne znam ni ja sta si mislio pod tom "starom tehnologijom" ali pogledaj sta ona pruza.
Sada nije toliko dobra kupovina kolika je bila zbog cene koja je dosta skocila ali ko je pre 9 meseci uzeo neku Ati varijantu sad se slatko smeje gledajuci nV. Toliko o zastareloj tehnologiji. Ja bih voleo da mi sledeca karta bude nV ali ce morati zeeeestoko da se potrude pored konkurencije 😉

Kako garson rece,mislio sam arhitekturu,elem totalno nebitno
kao drugo ti si prvo usporedio 460 i 5870 i rekao da ljudi lupaju gluposti i govore da je 460 bolja od 5870,ja opet ponavljam bolja jeste ,ali brza nije.Zasto nvidia mora da se potrudi toliko da bi dostigla ati?nvidia trenutno ima najbrzu single gpu kartu i trenutni bestbuy ,a uskoro verovatno izlazi i najbrza duelgpu karta.

Verovatno je mislio da su manje vise samo budzili broj SPova (jos od Radeona 2900) dok je nV izbacila potpuno novu arhitekturu. 🙂

Koja je arhitektura po tebi bolja?Ona koja posle cetiri generacije, danas daje jednake ili vece performanse ili ona koja je zamenjena novom ?Jos sa pojavom serije HD2xxx se govorilo da je naprednija u odnosu na konkurenciju,ali je tad Nvidia bila :-devil-:

Koja je arhitektura po tebi bolja?Ona koja posle cetiri generacije, danas daje jednake ili vece performanse ili ona koja je zamenjena novom ?Jos sa pojavom serije HD2xxx se govorilo da je naprednija u odnosu na konkurenciju,ali je tad Nvidia bila :-devil-:
Od cega daje vece performanse?🙂 nV ima bolje performanse, vise feautures-a, all around je GPU, bolji software, ne znam sta vise treba. A da, izvinjavam se, treba da im je GPU manje povrsine, da se manje greje i da vise zaradjuju po waferu.:d

Ono sto me nervira je sto su ATI fanboyevi smarali kako sa GTX260/280 nije donela nista novo, kako vec koju godinu nisu izbacili novu arhitekturu i slicno. A sada ti isti brane sto ATI nema novu arhitekturu, pravdaju se dobrim performansama.😀

nvidia trenutno ima najbrzu single gpu kartu i trenutni bestbuy ,a uskoro verovatno izlazi i najbrza duelgpu karta.

Jos samo da im je to dovoljno 😉 Citava generacija kasni sest meseci, ove karte bi jos i imale kakvu-takvu sansu da su predstavljene krajem Q1, ali krajem Q3 je potpuno druga prica.

Od cega daje vece performanse?🙂 nV ima bolje performanse, vise feautures-a, all around je GPU, bolji software, ne znam sta vise treba. A da, izvinjavam se, treba da im je GPU manje povrsine, da se manje greje i da vise zaradjuju po waferu.:d

Ono sto me nervira je sto su ATI fanboyevi smarali kako sa GTX260/280 nije donela nista novo, kako vec koju godinu nisu izbacili novu arhitekturu i slicno. A sada ti isti brane sto ATI nema novu arhitekturu, pravdaju se dobrim performansama.😀

Ti prvi imas karticu koja je rebrendirana u GTS250 🙂 ista karta sa oskacenom "naponskom" 🙂

Bitno je sta za nekog znaci "nova arhitektura", a ovo za branjenje nisam razumeo sta je ko branio? brane 6xxx seriju? ako si to mislio nema tu sta da se brani to nije nova "arhitekura" samo pojacana stara 5xxx - usavrsena teselacija malo dodali SP i to je to. Tek od 28nm procesa se ocekuje neki znacajniji pomak.

Poz

Nazad
Vrh Dno