Šta je novo?

GeForce GTS 450 thread

• Začetnik teme Začetnik teme peja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovo jednostavno ne sme da kosta vise od 140/50e...

Naravno, jer ko bi je inace uzeo pored 460 768mb. Mora da "ratuje" sa 5770

Prekasno, preslabo... Ne znam koja ce cena ovoga biti ali Ati uskoro izbacuje zamenu za 5770 tako da ce konkurent biti daleko ozbiljniji. Definitivno im treba nesto za nisi segment ali po sto nizoj ceni.

Ako cena bude ok naci ce svoj put do kupaca nema veze sto je kasno ali cena mora da ubije.

Dobre performanse za 192 CC-a 🙂
Pa negde je pisalo da ce kostati 130$, sto znaci oko 115 evra u Evropi kad se cene malo stabilizuju, sto je blize 5750 nego 5770.

Ne znam sta ste ocekivali, kartica cilja taj segment i ponudice solidne performanse za te pare.

A ko zna, ako se ispostavi da chip zaista ima 288 CC-a (obzirom na procureli info o velicini jezgra od ~240mm2), imacemo i treci fermi GPU koji je izbacen osakacen u startu, i opet cemo se nadati da ce nekada pojaviti full varijanta 🙂

Poslednja izmena:
Dobre performanse za 192 CC-a 🙂
Pa negde je pisalo da ce kostati 130$, sto znaci oko 115 evra u Evropi kad se cene malo stabilizuju, sto je blize 5750 nego 5770.

Ne znam sta ste ocekivali, kartica cilja taj segment i ponudice solidne performanse za te pare.

A ko zna, ako se ispostavi da chip zaista ima 288 CC-a (obzirom na procureli info o velicini jezgra od ~240mm2), imacemo i treci fermi GPU koji je izbacen osakacen u startu, i opet cemo se nadati da ce nekada pojaviti full varijanta 🙂

E 115e vec fina cena za ovu kartu🙂, posto se spominjala 170e za asus directcu, to je stvarno previse.

Pa nek stave slobodno 170 evra za nju, pitam se samo koji bi to pametnjakovic kupio pored gtx460 768?😀

Nešto sa tom cenom nije uredu , nema logike da prodaju kartu skuplje 140€ mada sve je moguće .

Stvarno Kurajberu,nemam nista protiv tebe al nekad previse preterujes i iznosis jako subjektivna misljenja.Mislim test pokazuje da je karta nesto brza od 5770 i ako bude jeftinija svako da ce biti zanimljiva.Preslaba karta?Kako si dosao do tog zakljucka ako ne znas cenu karte?Po cemu preksano?Ja i dan danas ima gtx275,a za vreme gtx2xx serije sam koristio 9800gtx+ .Razlog zasto nisam presao na gtx4xx ili ati5xxx je zato ne vidim potrebu,jerbo jedino igram samo wow i imam na full detaljima preko 60+fps .A imam drugara koji ima gts250 i dalje sve vozi na nju kao i komsija koji ima 5970 sa q6600(da q6600 g0 rev 😛 ).Jednostvano kad nesto ne volim ja i ne komterasiem ali ne iznosim ne istine o tome ili bilo kakve druge glupe stvari.

Karta je TOP, a i tako se jedva izborila sa 5770 u nekim naslovima, u Crysis-u zestoko podbacuje...

Obicna GTS450 je tu negde sa 5750 rekao bih, mozda mal jaca....

Ovo bi trebalo da kosta 120 evra (obicna ne TOP).

Mada ja je ne bih uzeo pored 5770, jer se slabost vidi u Crysis-u.

Poslednja izmena:
Ocekivane performanse, a ne sumnjam uopste da ce i cenovno biti OK pozicionirana. Ostaje samo da se razrese nedoumice oko cipa... ukoliko povrsina stvarno bude 240mm2 i nema vise od 192CC (za sta i dalje mislim da nema logike), situacija nije bas dobra po NV. U ovom segmentu AMD moze bez problema da ih bukvalno utera u minus.

@Dusan K: Sad razmisljam ono sto si pricao za GF106 i 288 CC-a bi mozda i moglo da pije vodu, obzirom da bi chip i dalje imao 128-bit magistralu sto bi ga uvek drzalo dalje od GF104 karti. Jer zaista nema logike da je 240mm2 a da ima samo ovoliko jedinica.

... obzirom da bi chip i dalje imao 128-bit magistralu sto bi ga uvek drzalo dalje od GF104 karti.

Po meni je cak i ovo vrlo diskutabilno, jer referentni PCB koji smo videli pre vise od mesec dana ima mesta za 6 memorijskih cipova. Videcemo vec... mozda 😉

Karta je TOP, a i tako se jedva izborila sa 5770 u nekim naslovima, u Crysis-u zestoko podbacuje...

Obicna GTS450 je tu negde sa 5750 rekao bih, mozda mal jaca....

Ovo bi trebalo da kosta 120 evra (obicna ne TOP).

Mada ja je ne bih uzeo pored 5770, jer se slabost vidi u Crysis-u.

5750/70 i gts450 ne treba toliko obracati paznju na dx10, ja bih se vise osvrnuo na to kako se odnose 5770 i gts450 u dx11 :smash:

Jel moze jedno pitanje? Da li se secate kada je izasao Crysis koliko je bolje radio na nv nego na atiju? Svi su govorili da je bas bio optimizovan za nju. Medjutim, tokom godina ati je max ispeglao drajvere da bi na kraju igra mnogo bolje radila na njihovim kartama. Da li mislite da je to ati namerno radio, posto vecina korisnika uvek gleda Crysis test kao uglavnom presudni test, jer se radi o najkompletnijem engineu i njegovom impaktu na dalji razvoj igara?

Svakako da se mnogo radilo na optimizacijama, ali to nije nista cudno, obe kompanije to rade. Sa druge strane, nije ni cudno sto je u pocetku NV bila u prednosti, engine je razvijan u trenutku kada je NV imala veoma ozbiljnu prednost po prakticno svim pitanjima, i to sa mnogo "jednostavnijom" arhitekturom (5-way SP su i dan danas problematicni).

Pa to, znamo da vi rade optimizacije, secam se da sam sa klokovanom 9800gt imao vise nego prijatelj sa 4870. Mislio sam bas na to da se ati najvise posvetio Crysisu jer je to test koji ce svi prvo da gledaju. Eto npr. i u Far Cry 2 Ati ne bi zaostajao za nv da drajver tim zeli da se posveti optimizaciji kako treba. Ali verovatno im ta igra nije na prvom mestu za kada je u pitanju popularnost testova, tako da what the hell.

Pa frame rate u FC2 je ionako makar dva puta veci u odnosu na Crysis (sto ce reci vise nego dovoljan), pa je to verovatno razlog zasto se posvecuju zahtevnijoj igri.

Pa moguce, ali ja bih opet rekao ono, ljudima je bitnije da vide vec fps u Crysisu nego u Far Cry-u 2.🙂

Naravno da je bitnije.🙂
Ali opet je čudno da HD5770 ostvaruje toliku prednost u odnosu na GTS450, mada možda su u pitanju drajveri kod nV, videćemo kako će biti kad izađe nova verzija.

Pa bitnije je jer se cesto vuce na granici igrivog 😉 Da bi se performanse u FC2 podigle za (lupam) 30%, sa 90 na 120 fps, treba uloziti uzasno mnogo vremena (a i novca 🙂), a na kraju krajeva bi znacilo samo onima koji se igraju u 3D... takvih na ATI-ju nema mnogo 😉 Jednostavno, procenili su da im to nije potrebno i gotovo.

Verovatno da ce NV podici nesto performanse sa novim drajverima, ali je opet cudno da i sada postoji takva razlika.

U Testovima sa teselacijom poput Ungine Heaven gts 450 je u prednosti u odnosu na 5770, ali u crysis-u ga 5770 jede za doručak, čudi me zašto je tako, ali bar momamo priznati da se kartica dosta dobro klokuje, ali sve u svemu ne bi sme la nikako biti skuplja od 140€

Poslednja izmena:
Pa to je onaj fazon, gde kompanije manipulisu kupcima, gde se ljudi loze da su fanovi jednih ili drugih, a te kompanije zabole za to vec gledaju da u neku ruku zajednicki drze monopol. Mislim, to je ocigledno odavno.

U Testovima sa teselacijom poput Ungine Heaven gts 450 je u prednosti u odnosu na 5770, ali u crysis-u ga 5770 jede za doručak, čudi me zašto je tako

Mozda zato sto CryEngine nema teselaciju 😉 Ovakav GTS450 i dalje ima 4 PME (tj 4 jedinice za teselaciju), naspram jedne u 5770, pa nije cudno da je brza.

Jel moze jedno pitanje? Da li se secate kada je izasao Crysis koliko je bolje radio na nv nego na atiju?

Well in Crysis, the picture on the 8800 isn't as good because when they disigned the drivers, they made them look for a program called "crysis.exe", if it was found running, then the drivers would cut the quality in the game, to make up for more fps. This can be remedied by renaming crysis.exe to something else, like cup.exe or something... There is no telling that nvidia will do this with future games though...

As you said, 2-10fps isn't that great, but in games like Crysis it does count. However, if you were to rename crysis.exe to something else, you could expect a fps drop, and the 8800GT would perform closer to the 3870.

A mozes i u googlu da otkucas: "better picture quality on 3870 than 8800gt in crysis"... ne mogu da nadjem tacno link gde se direktno uporedjuju slike iz benchmarka ali to je to 😉.
Eto koliko je crysis bio bitan, a bice i za gpu-ve u 28nm🙂, odnosno crysis2😉, itd...

Da secam se toga, bilo je prikazivanje nekog kamenja kako izgleda na radeonu i na nvidiji. Ali, jeste malo bio graficki prikaz smanjen i bolje radilo na nvidiji ali ni govora o 10 fps-a ili tako nesto. Bilo je to mizerno, a fora je sto je ati sa normalnim grafickim prikazom je do sada uspeo da istere jos dodatan fps samo uz pomoc drajvera bez gubitka kvaliteta, tj. danas je velika razlika izmedju nvidije i atija.

Koliko se moze primetiti po ovim testovima 450 i nije bas jaci od 5770, takodje morate imati na umu da je ovaj model 450 klokovan, a 5770 nije, sto dovodi do zakljucka da je 5770 ipak bolja kupovina.
Druga stvar koliko sam primetio ovo je verzija sa 128bita, a bilo je reci o verziji i sa 192, sto bi znacilo malo boosta u perfomancama i ove dve bi mogle biti rame uz rame po perfomansama, jos ako bi cene bile tacne (140$=110e) onda bi ovo bila zaista vise nego povoljna kupovina za prosecnog korisnika ili entry gamera. . .

Iskreno ne svidja mi se nivo performansi ove karte.Pod dva nebi bilo fer ako bi postojala verzija sa 192 bit-a naspram 5770 koja je 128-bit-na karta u smislu poredjenja na nivou performansi.
Po ovom testu itekako je isplatljivije ici na 5770 jer daje bolje performanse.nVidia moze samo da ucini da ova karta bude bas povoljna i time ce poboljsati prodaju.

Nazad
Vrh Dno