Šta je novo?

Ne volim Facebook - uclani se i ti! :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Princip je isti.
Imas one koji ga vole, koji ga ne vole i one koji ga gledaju kada stignu.
I tako od Mongola, ugara, Hitlera, Slobe, fejsa... vecina populacije ispadne uvek u pravu.. dok se ne desi nesto na sta nas je manjina upozoravala :)

Poslednja izmena:
Problem sa tim poređenjem je u tome što je Facebook servis, a ne sadržaj.
To je kao kada bi rekao da TV ništa ne valja jer se na njemu vrti Grand... ili da je email bezveze zato što ima gomila ljudi koja prosleđuje preko njega chain letter-e, bezvezne viceve i video klipove i ostale vrste spam-a... ili da telefon samo služi za gubljenje vremena jer tinejdžerke pričaju satima.

Ne mešajte babe i žabe i sve će biti u redu.

Sam si pomenuo odnos servis/sadrzaj.. ako je oruzje covecji izum koji nas je doveo do ovog stadijuma gde jesmo tj. na vrhu lanca ishrane, tj. Facebook do bolje komunikacije da li to opravdava smisao postojanja ako se zna da ga vecina "zloupotrebljava"?

Poslednja izmena:
Sada stvarno preteruješ...
Oružje je izmišljeno da povređuje ili ubije. Mada i u toj konotaciji smatram da postoje trenuci kada je njegovo korišćenje opravdano.

Da li je sekira nešto čemu je teško opravdati smisao postojanja zato što su je tokom istorije koristili za odrubljivanje glave ljudima?

Oruzje je smiljeno prvenstveno da prehrani coveka tj. za ubijanje zivotinja, a ne ljudi. Sami ljudi su mu dali "novi smisao". Isto kao i Facebooku.

Sam si rekao (parafraziram) da si svestan da ga (facebook) vecina zloupotrebljava tj. ne koristi na nacin na koji je zamisljen, zapraqvo vecina u voj temi se slaze oko toga, koristila Fejsbuk ili ne.
Ali kako mislis ti LICNo dati primer tehnoloski neobrazovanoj rodbini, prijateljima, komsijama ako ga i sam koristis?
Odmah da se ogradim, uopste nemam problem kako TI koristis Facebook, stavise uveren sam da si dobro svestan i dobrih i losih strana, ali kako mislis dati LICNI primer ka tehnoloskoj emnacipaciji ostalih, ako sam podrzavas nesto za sta znas unapred da 99% njih "novodoslih" na Facebook nece da koristi kao treba.

Izvini ako sam te uvredio ali meni stvarno ne ide u glavu da neko toliko tehnoloski pismen (od A-Z citam tvoje tekstove o mrezama na Benchmarku) moze da brani Facebook.

Poslednja izmena:
Zato što je Facebook u suštini sjajan koncept.
Nikada nije bilo lakše ostvariti virtuelne društvene zajednice i razmeniti neki multimedijalni sadržaj, ostati na vrlo jednostavan način u kontaktu sa gomilom ljudi i biti svestan šta se događa u njihovim životima. Na stranu to što je Facebook knjiški primer fenomenalne marketing podloge i firme koje propuste to da primete na vreme biće kasnije u problemu.

Ne vidim kako je poželjno za "tehnološku emancipaciju" ljudi da ih držim dalje od Facebook-a?
To je kao kada bi rekao da treba držati ljude dalje od Interneta jer na njemu ima mnogo gluposti i zlih i opasnih osoba.
Takođe se ne slažem da "većina" zloupotrebljava Facebook. Možda zaista njih ima u većem broju, ali šta to mene briga kada je krug ljudi sa kojima ja kontaktiram normalan.
Imam jako stroga pravila po pitanju spamovanja glupostima i svako ko počne tako da se ponaša vrlo brzo od mene dobije šut kartu i ignore. Zapravo kada malo bolje razmislim, analogija sa društvenim interakcijama u pravom životu je vrlo očigledna. Tu sam isto kada imam izbora u direktnom kontaktu samo sa ljudima koji mi obogaćuju život, ne onima koji ga obezvređuju svojim prisustvom.

Pa naravno. Zato Zemlja i jeste takva selendra :p

Ne samo nasa zemlja vec ceo svet
Britni , eminem ceo mtv ...

Kvalitet se nikad nije merio kolicinom

polovina vas previse serenda i pravi se maco kao nemam nalog i necu ga nikada ni imati a mogu da se kladim da od 100% ljudi koji se ovde javilo da vas 90% ima nalog samo se sada kao nesto pravda nemam i necu ga ni imati.. onda one jos zalosnije fore svi me teraju da napravim naloga a ja necu ali sam na kraju popustio (prostije receno tesko zabu u vodu naterati), pa nije sramota imati nalog na fb...

evo ja sam na pre nekoliko stranica napisao da nisam mogo da nadjem burazera kada se odselio u italiu i trazio sam ga preko svega sto je bilo moguce i nasao sam ga preko fejsa i da nije bilo fejsa burazera nikada nebih ni nasao, onda citam da neki kazu da im je bolje da sa prijateljima sednu licno da komuniciraju ok i ja se slazem sa time da je bolje ali ajde neka mi ti isti pametnjakovici objasne kako da komuniciram sa kolegom koji je u ukrajni a nema ni skype ni msn ali zato ima fejs, znaci da bi mi komunicirali ja sada njega bi moro da teram da pravi msn nalog ili skype da bi mi kuckali a vec smo se nasli na fejsu i mozemo da kuckamo, uopste nerazumem ljude koji se protive fejsu...

nekazem da fejs nije zarazan ali dnevno odvojiti 30 minuta da se cujes sa par prijatelja koji inace nisu tu da bi mogo da stupis u licni kontak onda je fejs najjeftinije resenje za komunikaciju...

evo vam primer burazera sam nasao i vise ni nekuckam sa njime na fejsu jer oboje imamo skype od ranije i kamere i onda lepo upalim kameru i pricam sa burazerom dok da nemamo ni racunare morali bi telefonom da se cujemo a jedan minut kosta 17 dinara pa vi sada vidite koliko bi mi para trebalo da platim racun a skoro svaki 3-4 dan se cujemo i pricamo po pola sata (cale, keva, ja da nebude zabune zasto poziv traje po pola sata)...

na fejsu imam svega nekih 50 ljudi i sve je uglavnom neka rodbina i prijatelji koji nisu tu bas blizu mene nego su malo dalje pa nepostoji drugi vid komunikacije... tako da nevidim nista lose u fejsu osim sto moze da vise pomogne nego sto moze da odmogne...

oni koji vise po 5-6 sati dnevno ili nemaju sta drugo da rade pa su postali zavisnici od istog ili imaju ali imaju toliko prijatelja na istom da dok se sa svakim malo ispricaju prodje vreme...

mrzim one likove koji imaju po 200-1000 prijatelja jer garantujem da njih 99% ni nepoznaje nego to ti je fora ajde da se pravim vazan koliko sam ja popularan...

Poslednja izmena:
Pogeldaj anketu koja nije public i to je izricito naglaseno tako da nije niko imao potrebe da laze ....

A da mislim lose o ljudima koji ga imaju - daleko bilo....
Pa sestre mi imaju , njihova deca imaju ... devojka je imala...
Mislim lose samo o ljudima koji kazu : Kako nemas facebbok - to ko da ne postojis , mislim lose o ljudima koji mi uzivo pricaju sta se desilo na faceu... mislim lose o ljudima koji misle da nemam face zato da bi bio dugaciji i da teram inat....

Ja jednostavno ne vidim svrhu facebooka...
Plus ziveo sam u malom selu i zelim da pobegnem od tog seljackog mentaliteta gde sta god se desi svi znaju u roku od 2 minuta :D

Poslednja izmena:
...

Da li je sekira nešto čemu je teško opravdati smisao postojanja zato što su je tokom istorije koristili za odrubljivanje glave ljudima?

Sekira ima totalno drugaciji svoj cilj postojanja, a trenutno je to cepanje drva, a i koliko znam nije se sekira toliko koristila kao oruzije u ratovima, jedino to kao egzekucija, mada sekiru su kasnije zamenila druge sprave :).

Imam facebook nalog, ali ga preterano ne koristim jer nemam uopste potrebu za njim, ali takodje to mi je jedini vid komunikacije sa nekim ljudima :), tako da on moze biti jako koristan ako se koristi u granicama normale :), ali kada se pretera,...

Pozdrav!

ej ljudi, aj da krenemo od sledeceg:

"ne volim fejsbuk" -----

1. zashto ga ne volish ?

2. ako nemash profil, kako znash da ne valja ?

3. ako gologuze klinke kache slike iz tajmauta, jel to razlog da ti imash averziju protic socijalne mreze koja ima opciju "upload pictures to albums" ?

4. da li bi, da imash profil, postao korisnik nalik na te gologuze maloletnice, i jel to izvor averzije prema fejsbuku ?

5. da li onda ne valja i BMW X serija, jer ga u beogradu 9 od 10 vozi radi shabanizma, prestiza i muvanja gologuzih maloletnica ?

odgovarajuci ovih pet pitanja, svi koji ste se javili sa "mrznjom" prema fejsbuku, trebalo bi da shvatite gde greshite. ako ni tad ne shvatite - onda ste klasichni internet trolovi.

Problem je u ljudima, ne u facebook-u.

@Igoritza

Brate, ti stvarno citas izmedju redova i postavljas neka nebulozna pitanja. Ako mislis na maloletnice i "fejs", idi se vrati par strana nazad i lepo procitaj sta sam napisao. Ako skapiras onda vise neces da postavljas ovakva pitanja.

Imalo je dosta ovde odgovora zasto je "fejs" dobar, a zasto ne, a uglavnom ga ljudi mrze jer je previse aktuelan i predstavlja mesto virtuelnog egoizma napucano neznanjem i neiskustvom.

Evo ja sam preko tog isto "fejsa" pronashao na primer radove choveka koje jako puno cenim i verovatno bih ga nashao i mimo ovog sajta ali svakako cje se uklopiti njegovo predivno delo u sam topik.

Vidjacjete ovo nadam se shirom Srbije a ne samo u Beogradu,

4929098023_c8fc3a55de_b.jpg

@Igoritza

Brate, ti stvarno citas izmedju redova i postavljas neka nebulozna pitanja. Ako mislis na maloletnice i "fejs", idi se vrati par strana nazad i lepo procitaj sta sam napisao. Ako skapiras onda vise neces da postavljas ovakva pitanja.

Imalo je dosta ovde odgovora zasto je "fejs" dobar, a zasto ne, a uglavnom ga ljudi mrze jer je previse aktuelan i predstavlja mesto virtuelnog egoizma napucano neznanjem i neiskustvom.

pitanja nisu "postavljena" nego su retorichka, nisam ti ja kriv shto imash amove kad chitash.

gledaj sad, glavni problem svih ovih shto bacaju hejt na fejsbuk, upravo u tvom kvote-u:

uglavnom ga ljudi mrze jer je previse aktuelan

ljudi koji mrze neshto jer je to neshto previshe aktuelno - su jako sujetni, i loshi ljudi. i tu vishe nema govora o kvalitetu objekta stvari, vec o ljudima koji ga na taj kritichki nachin gledaju.

tachno znam taj tip ljudi - to su isti oni koji su MORALI da nadju zamerke za Avatar film, jer se svima svideo. e bato moj - tu je problem u samim tim ljudima toliko veliki, da diskusije oko neke druge problematike gube smisao, ali nazalost - teshko ce jedan takav to da shvati.

evo ja da izvuchem analogiju, jako realnu -

pankeri, goti, i darkeri u srbiji.

jedan postaje chlan tog drushtva, i pratioc takvog stila, onog trenutka kada vidi da je u realnom svetu, u vecini naroda, gde su postavljeni takvi i takvi standardi - neuspeshan, i mali. i onda, na konto chinjenice da je kukavica, slabic, i da nema muda da se ukljuchi kao aktivan chinioc u realan svet, on bezi u manjinu, nalik na goreboldovane, i tu se nalazi sa slichnima. i onda na mnogo manjem nivou, ponovo ima shansu za kompeticiju, za izrazavanje.

e al ne lezi vraze - ne samo da je smanjio sebi socijalnu konkurenciju - nego sad gleda sa visine, na ove normalne od kojih je pobegao, u fazonu - "ne znate vi shta je rif na gitari", "ja se razumem u kozne jakne i tipove martinki, a ti ne, ha ha!", "ne postoji veca satisfakcija, od samonanoshenja bola, voznje na harliju, i shepurenju sa mojom ultra neobichnom frizurom"

1zmnwbt.jpg

e, sad uzmi ljude koji kukaju na fejs, sa tom famoznom rechenicom, ili stavom: "ja sam kul jer nemam fejs" - a ovde neki, iako to nisu izgovorili, itekako odishu tim stavom, u pisanju, i uporedi ih sa ovom gore prichom, pa ce da ti bude jasno na shta sam ja mislio.

Ima istine i u tome sto ti pises, svakako, samo ne mora da znaci da se svako ko ne voli facebook tako oseca iz tih razloga, kao sto nije svako *****an korisnik facebooka, ima i normalnih, naravno.

Dovoljno ima i hejtera fejsbuka da i oni mogu da te nerviraju kao grupa, nije u tome stvar :)

@Igoritza
ljudi koji mrze neshto jer je to neshto previshe aktuelno - su jako sujetni, i loshi ljudi.

Na osnovu toga sto mrze aktuelno, ti si zakljucio da su losi, jel?

Ajd pojasni malo analogiju, molim te.

Inace, ljudi se u socijalne grupe udruzuju iz malog miliona razlicitih razloga, ti si naveo samo jedan.

Igoritza samo hoće da kaže da uskoro kupuje novog BMWa i ide do tajmauta, jer je to IN :)

ja sam mislio da je H2O sada IN?

Igoritza samo hoće da kaže da uskoro kupuje novog BMWa i ide do tajmauta, jer je to IN :)

А ти не би купио Бе-м-ве-а да можеш, па да будеш ин као он :p.

Шала, наравно.

Мислим да је члан Игорица само хтео да каже да понекад претерујете са тим фејс-хејтом, и да често тај хејт нема друго упориште до самоувреженог личног мишљења "Ма кој ће мени то, ја сам изнад тога. А сад ми се клањајте што немам Ф.".

Без икакве намере да прозивам билокога.
:wave:

pa ja ne znam s kim se vi druzite....ali svi vasi primeri su katastrofa...ja takvih nemam medju prijateljima...ni na fb a ni u real life...kad vas citam pomislim da imate svi po 15-20 godina i da ne znate da ragranicite neke stvari

Jedan kolega sa faksa je sročio jednu dobru misao za koju mu skidam kapu : "Na Fejsbuku ima dosta pametnih stvari ali zato milion puta vise glupljih stvari."

Mene su pre skoro dve godine nagovorili da se učlanim u Fejsbuk i mesec dana mi je trebalo da vidim njegove loše strane (uglavnom iz priča drugih koji su postali zavisnici pošto sam se ja bio ulogovan na moj nalog maksimalno do 10 puta). Znači bio sam član samo mesec dana posle čega sam ugasio svoj nalog.:p

Vreme je još više pokazalo da je gašenje naloga bio pravi potez. Sada kada neko želi da me kontaktira to može činiti samo klasičnim putem (telefono, SMS, e-mail, lično i personalno).

Video sam kako se ponašaju zavisnici od Fejsbuka a postati takav zavisnik je vrlo jednostavno i lako kada imas brzi net (kablovski, ADSL).

Stvari koje me na Fejsbuku najviše nerviraju su : :smackbum:

1. Nepismenost do kindera (w umesto v, 0 umesto o, itd.).
2. Objavljivanje svih aktivnosti koje su radjene u toku dana (možda neko čak i objavi da je otišao u WC da s...:p)
3. Nekontrolisano dodavanje nepoznatih prijatelja (verovatno i onih prikrivenih brkatih koji se predstavljaju kao maloletnice:p).
4. Kačenje glupih slika.

Prosto zamišljam situaciju da neko malo prčne glavni internet gateway u zemlji i blokira Fejsbuk (makar na kratko).:-devil-: Bio bi to dobar napad panike od strane Fejsbuk zavisnika.:-devil-:

Poslednja izmena:
Jedan kolega sa faksa je sročio jednu dobru misao za koju mu skidam kapu : "Na Fejsbuku ima dosta pametnih stvari ali zato milion puta vise glupljih stvari."
Ovo važi za ceo Internet.
Jedina razlika između Interneta i Facebook-a u tom pogledu je to što je Internet počeo kao mesto gde su preovlađivali naučnici i inteligentni ljudi, pa je posle postao svačije dvorište, dok je Facebook krenuo obrnutim smerom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno