Šta je novo?

[N5800] Zvanična tema

"Fabrički" RealPlayer je budj i nije mi palo na pamet da njega koristiš. Podrazumevao sam ja neki jači plejer u upotrebi, ne pratim S 9.4 softver, pa ne znam da nema drugih video plejera na tržištu. Zato sam pitao za osobine fajla. CorePlayer 1.36 zvanično pušta video fajlove do 1008x1008 piksela, ne navodi se maksimalni bitrejt. Mislim, preko toga je samo HD, a takve svejedno ne mogu da smestim na 2 GB karticu, a i nema svrhe na 240x320 2" ekranu kakav je na 6120c. Zato mislim da procesor nije nedovoljan, makar za 720p. A i (opet) na ekranu od 640x360 neće se ni znati. Jedino je smaranje ako rekompresija potraje, a to vreme može da se skrati smanjivanjem dimenzija slici uz isti bitrejt...

Jesi li probao poslednji DivX player 1.0 za Sym 5th?

Već sam ti rekao, nema univerzalnog video plejera koji radi na 5800, sa izuzetkom beskorisnog UCPlayer-a koji ne koristi hardversku akceleraciju videa. Isti procesor je imala i moja prastara Nokia 6290 i on je bio dovoljan da reskalira i pušta svakakve filmove u njenoj skromnoj 320x240 rezoluciji, ali 5800 ima četiri puta više piksela.

Evo, skinuo sam i instalirao prvu betu DivX Mobile 1.0 plejera koji kao podržava 5800, ali plejer ne može da pronađe video fajlove na mojoj memorijskoj kartici, prijaviću bug. Oni kod kojih ovaj plejer radi na forumu kažu da samo filmovi u formatu koji telefon koristi rade glatko, dok obični nekonvertovani rade u oko 10 fps.

Ima li šanse za sledeće: odeš na YTube (WiFi, naravno) i pustiš neki klip u 720p iz nekog browsera koji podržava fleš (SkyFire, npr.)? Probao bih lično, ali nemam wifi, a kredit mi je mio.

^^ Skyfire ne radi kod nas od 1. juna.al moze valjda Opera Mobile 10.

Poslednja izmena:
btw. nemam nameru da ovim nekog "prozivam" al mislim koja je svrha gledanja filmova na displey-u od 3.2" kad su monitori 20", 22" već neki standard, a lcd televizori bi još malo trebalo da budu dostupni i nekoj prosečnoj grupi kupaca (budimo realni, većina ljudi na ovom forumu su ili iz tzv."visoke" ili "više srednje" klase ili entuzijasti koji Hi-Tec kupuju na ušrtp drugih stvari)... na 5800 sa 8 Gb mmc, može da se prenese bilo koji, čak i HD film...a u vreme tranzicije i male privrede, retka su radna mesta gde čovek ima vremena da gleda film na mobilnom telefonu.

Poslednja izmena:
Nebo gledao sam ja filmove dok sam bio u civilnoj vojsci, kada sam isao na put. Nadje se vremena ponekada. Mogu ti reci filmovi su veoma gledljivi.

Kako da namestim da kada me neko zove zvoni samo u slusalicama? Trenutno mi zvoni i telefon i u slusalicama.

Ne moze na zalost :(

Nebo gledao sam ja filmove dok sam bio u civilnoj vojsci, kada sam isao na put. Nadje se vremena ponekada. Mogu ti reci filmovi su veoma gledljivi.
Kako da namestim da kada me neko zove zvoni samo u slusalicama? Trenutno mi zvoni i telefon i u slusalicama.

e to je već nešto dr.mi koji smo služili po god. dve bili smo srećni ako uopšte možemo da se javimo kući 1 u ned. dana.a tv smo gledali grupno, obično u kantini i uvek bilo nekih frikova koji odlepe kad čuju "Čolu",ispravan daljinski neverujem da je postojao u nekoj kasarni :wall:

Koje slušalice? ove za radio, za njih ne znam, ako je bluetooth, moraš da staviš profil na "podruzumevani" za "slušalice sa mikrofonom", ako ti je meni na eng. snaći ćeš se već. Ja sam pokušao ispod kacige (za motor) da pričam tako, al je neizvodljivo, onaj tamo te ne čuje zbog vetra (čak i sa spuštenim vizirom, jer kaciga ima otv. za vent.), tako da služe samo za kola.

Ima 1. stari film koji mnogo volim, Bullet iz 96, skinuo sam ga u dvd, a posle i u mpeg4 formatu, pošto se nikad nisam sa tim player-ima igrao, nemam nijedan instaliran.jel zna neko da mi kaže iz čega to mogu da gledam (ako uopšte može, norm.!) da ne prebacujem bezveze ?

Poslednja izmena:
@filipos, koji je inače format za 5800 ?

jedno onako, generalno, pitanje za sve (danas nisam u fazonu za off-topic ,) )...
Šta mislite o sledećoj ver. Symbiana ^2 ili ^3 ne znam sad koja od ta dva je prava oznaka, hoće li ti telefoni (sa tim sistemom, a ostalim performansama tipa veličina i kvalitet/odziv displey-a, brzina procesora.itd) biti realno konkurentni android-u ?
Jer generalno, ja nemam veće primedbe ni na ovaj sadašnji,iako mi je to 1. smartphone kad sve utiske složiš, pogotovo cena + šta dobiješ, po meni je to sve više nego zadovoljavajuće !

moj novi potpis:možda Google ima Android market, al i mi imamo PNHT ;)

gasi se polako ova tema, dugo je "5800 zv.tema" bila na vrhu liste..."mobilni.tel i pda dodaci", bilo bi lepo da bar oni redvni, kazu svoja misljenja o buducnosti 5800ice, jel je treba "udavati" dok nije postala baba-devojka i sta bi npr. bio sledeci logican izbor ?
Ko recimo ostaje veran symbian-u, ako bi radije na druge o.s. ?

p.s u medjuvremenu postatod member, tj "drug clan",zna li neko koje su prednosti tog statusa ako ga uopste ima. Pozz

Glavna razlika je sto mozes da ucestvujes u prodaji preko malih oglasa jer za to je uslov da budes member.
Member status je neophodan - Prva i osnovna informacija u vezi malih oglasa: Mali oglasi na forumu su "privilegija" aktivnih članova i za postavljanje oglasa potrebno je imati minimum "member" status. Menjanje statusa pre zadovoljenja potrebnih uslova nećemo raditi. Ne dozvolite sebi luksuz da slabo smislenim porukama napisanim u kratkom vremenskom roku steknete potrebne uslove za tako nešto, jer time ugrožavate svoj status na forumu. Postoje i oglasi na sajtu, gde su pravila (za sada) manje rigorozna.

Skinuo sam i instalirao novi CFW od PNHT-a. Odnosno port FW-a sa Nokia-e C6.
7z fajl u kome je smesten firmware je nekih 92MB i host-ovan je na nekoliko servera tako da problema sa skidanjem nema.
Nakon toga vrlo jednostavna instalacija JAF-a, Emulatora i podesavanje koje se sastoji iz 5 koraka sto je opisano u njihovom uputstvu...
Instalacija Firmware-a traje manje od minute i nakon toga sam dobio malte ne nov telefon :D

U odnosu na V51 firmware koji mi je 10x usporio telefon, a najvise auto rotaciju...ovo cudo je sve ubrzalo za 100x...Kretanja kroz meni super brza, ima 4 teme, homescreen mi je vrlo dopadljiv, Stari programi rade (znatno se brze ucitavaju), nov Music player, Radio player (RDS mi jos uvek ne radi), slide to unlock...

Sve u svemu VRLO sam zadovoljan i preporucujem svima da predju na ovaj firmware...necete pogresiti, a proces traje 3 minuta + vreme za skidanje 92MB :)

Sad sam ubacio ovaj novi C6 i s obzirom da nikad nisam update-ovao fon pa je bio na osnovnoj v 21... prakticno sam dobio nov telefon. Ovo je cudo jedno koliko je brzi, koliko je bolja rezolucija menija (najbolje se vidi kada se kuca preko full qwerty-ja), novi homescreen, media player je znaatno bolji i lepsi, kinetic scroll, sve sto radim u meniju se obavlja u milisekundi, slike kad pregledavam nema vise onolikog ucitavanja slike se pojavljuju trenutno... sve aplikacije koje sam imao rade i sad... sve u svemu ja sam odusevljen... ima par bagova (recimo kad brisem slova u poruci mora jedno po jedno(???) i ne koristim stavljanje kontakata u Favourites jer hoce da izbrise kontakt, i svetla se malo cudno nekad ponasaju) ali sve u svemu odlican update... odoh da se igram jos malo...

Pozz

moze li neko detaljnije uputstvo za instaliranje c6 fw ? u napred zahvalan !

Čitam o ovom C6 firmveru i piše da je moguće flešovati samo 5800 RM-356 tip. Pošto 5800 Navigation Edition nema noviji firmver od V40, da li ovo znači da su sve 5800 RM-356 tipa ustvari isključivo XpressMusic?

moze li neko detaljnije uputstvo za instaliranje c6 fw ? u napred zahvalan !

nisam stigao ni da pogledam jer sam u medjuvremenu obarao i dizao sistem, te W7 te xp..nekih 4,5 puta...pa mi tako i svi bookmarks. odose u djavola....al evo par saveta sto se flesh-a JAF-om tice...

1. skini Navifirm, i orig. fw za 5800 (sacuvaj sve !, za sv.sl)

2.skines JAF i Pkey Emulator (pogledaj dailymobile. temu "flashing with JAF for newbies" i takodje dosta dobre inf. ima na cafe.mobi.hr)

...nemoj da te buni to sto neki chekiraju "dead mode", svako ima svoj sistem flasha-a al je krajni rezultat isti..JAF "pooling" tvoj fon sa novim fw-om...i to je to. Inace za one koji nisu do sad to znali, fon se fleshne pri svakom update-u fw-a...evo ja zadnji i preko FOTA uradio.
U principu kod cfw-a je bilo dovoljno skinuti rofs2 i iskopirati u folder koji je napravio navifirm...znaci ros2, rofs3 i uda faljovi cine fw.

Ko je pitao za navigation ed. imas link nekoliko str. unazad za podrzane telefone.(da ne moras da skidas Navi, prvo proveri, ali mislim da moze tj. da Nav. ed. nije nista dr. nego XpressMusic, u sustini)

kad zavrsim s "reanimacijom" mog kompa, vracam se na symbian...pozz

ajd nek neko bude ljubazan pa ostavi potrebne linkove ka to tom C6 fw-u (ne ka JAF-u,Navi-ju i dr. tool prog. to sve imam!) da pogledam kako izgl. ceo fw, raspakovan u Nokia Editoru i eventualno ga i sam probam kad budem imao vr. a ako nekom nesto nije jasno, nek pita slobodno pomocicu koliko umem,
Izvinjenje ako sam malo zahtevan, al muce me i druge brige,stvarno nemam vr. da sve ponovo trazim.

Poslednja izmena:
ajd nek neko bude ljubazan pa ostavi potrebne linkove ka to tom C6 fw-u (ne ka JAF-u,Navi-ju i dr. tool prog. to sve imam!) da pogledam kako izgl. ceo fw, raspakovan u Nokia Editoru i eventualno ga i sam probam kad budem imao vr. a ako nekom nesto nije jasno, nek pita slobodno pomocicu koliko umem,
Izvinjenje ako sam malo zahtevan, al muce me i druge brige,stvarno nemam vr. da sve ponovo trazim.

Sve ima na ovom linku, samo se registruj na forum
http://forum.pnht.org/index.php/topic,86.0.html

Neće to da se desi ovde, piraterija je zabranjena.

CFW nije piraterija. Symbian je postao Open Source, mozes da flashujes telefone sa njim koliko oces.

Neće to da se desi ovde, piraterija je zabranjena.

nisam razumeo šta si hteo da kažeš, ja sam samo tražio link ka fw-u koji stavljate (neki ga hvale), ko je pominjao "pirateriju" ?
btw. upravo skidam ceo fw, a sve programe tipa Lang.Tool, Nokia Ed. (još. od 0.6 beta verzije) imam odvano i veruj mi nikakav problem nije naći ih. ,)

a to koliko je priaterija zabranjena na benchu je dosta relativna stvar, ako pogledaš nekepostove samo ove teme, veruj mi, iznenadićeš se..evo vidim da je Guile rekao suštinu stvari.

Poslednja izmena:
My bad.

P.S: Piraterija na forumu (postavljanje piratizovanog materijala i direktnih linkova ka istim) je najstrože zabranjena, rasprava o pirateriji je u nekoj sivoj zoni i uglavnom se sankcioniše kad prevrši meru.

@"7" na kom si sistemu sve odradio, xp ili W7 (čisto sumnjam da si radio na Visti) !?

pogledah faljove i stvarno izgl. kao orig. fw za 5800, čak nema potrebe da se nešto Rename, ako imate npr. Balkan Red..e sad pošto je sve jos sveže, a "7" je bio hrabar i probao (sigurno još neko ali je "7" napisao koment. i utiske), verujem da će ga doterivati još malo, tj. da ovo nije final ver. U sv. sl. ko je nestrpljiv, preporučujem da skine "last stable" ver. a u tool sekciji ima NFE 0.2. čak i koga ne zanima S60V5 mooding, koristan je za brisanje nepotrebnih i ubacivanje dodatnih jezika.
Kad budem imao vr. da flešnem, javljam šta sam uradio.pozz

p.s. "7", kad si već bio ljubazan da opišeš bagove, daj i neki skrinšotić, ne bilo ti teško ...za sl. da nemaš Best Screen Snap..javi na p.m da ti pošaljem.

Poslednja izmena:
Čitam o ovom C6 firmveru i piše da je moguće flešovati samo 5800 RM-356 tip. Pošto 5800 Navigation Edition nema noviji firmver od V40, da li ovo znači da su sve 5800 RM-356 tipa ustvari isključivo XpressMusic?

Pogledaj Nokia Firmware Generator,pa posle vidi jel kompatibilna Nav.Ed. za fleš ili ne, mada mislim da su zbog velikog interesovanja (kao što kažu i sami) isfurali taj C6 fw za najpopularnije mod.tel.

evo link http://hunajatehdas.net/nokia/firmware/en/model:5800d-1_XpressMusic

evo i linka sa scrshoots C6 fw http://forum.pnht.org/index.php/topic,104.0.html

Poslednja izmena:
@"7" na kom si sistemu sve odradio, xp ili W7 (čisto sumnjam da si radio na Visti) !?

pogledah faljove i stvarno izgl. kao orig. fw za 5800, čak nema potrebe da se nešto Rename, ako imate npr. Balkan Red..e sad pošto je sve jos sveže, a "7" je bio hrabar i probao (sigurno još neko ali je "7" napisao koment. i utiske), verujem da će ga doterivati još malo, tj. da ovo nije final ver. U sv. sl. ko je nestrpljiv, preporučujem da skine "last stable" ver. a u tool sekciji ima NFE 0.2. čak i koga ne zanima S60V5 mooding, koristan je za brisanje nepotrebnih i ubacivanje dodatnih jezika.
Kad budem imao vr. da flešnem, javljam šta sam uradio.pozz

p.s. "7", kad si već bio ljubazan da opišeš bagove, daj i neki skrinšotić, ne bilo ti teško ...za sl. da nemaš Best Screen Snap..javi na p.m da ti pošaljem.

Na xp-u sp3... provalio sam jos neke sitnice... kada je zakljucan, ranije kada pritisnem neki taster pojavi mi se homescreen ali zatamnjen pa mogu da vidim koliko je sati a sad se ne vidi nista dok ne otkljucam. Kada me neko zove ranije sam imao da pritisnem Silent da se ne javim ali i da mi ne zvoni a sada toga nema ali ucuti kad potegnem sa strane da zakljucam ili otkljucam... sve to sto je "lose" (za sada) je smesno u odnosu na ono sto se dobije. Inace nije bas da sam bio extra hrabar, prvo sam procitao sve komentare ljudi koji su radili i video da mnogo njih nema problema (ili ima neke sitne) pa rekoh sto da ne, pogotovo sto sam ranije vec probao sa nekim drugim update-ima i nisam uspevao (fon mi je odbijao saradnju iz nepoznatih razloga)) a fon mi je bio na v21 pa je bilo vreme da dobije novi softver. Srecom sve je proslo super, svaka preporuka.
Nisam nikad pravio screenshot sa telefona ali skinucu sa neta taj Best Screen Shot pa cu probati

Pozz

Vrh Dno