? Intel procesor u Mac-u, je brži od istog u HPu? Isto je i za memoriju, grafičku i HDD pretpostavljam?
Naravno, zaboravih, to važi i za čipset?
Pa da, svi laptopovi su izradjeni od aluminijuma, baterije im traju po 8 sati, svi imaju vrhunski multitouch trackpad, svi imaju najbolje moguce panele, 'n' wireless, firewire 800, svi imaju tastature upotrebljive na nivou desktopa, i svi imaju Final Cut Pro, Logic, iLife, iWork. PC laptop koji ima samo takav hardver (a recimo Mac trackpad nema ni jedan) koshta bar isto toliko a veci je duplo i baterija mu traje duplo manje.
pa prakticno jeste: user experience prilikom koriscenja Windowsa i Mac OS X na istom procesoru (tacnije istom hardwareu) je da Mac OS X daleko manje "stuca" i "glavi" - najverovatnije zbog boljeg memory menagmenta (govorim za XP, ne znam kako je sa Vistom...)
pa prakticno jeste: user experience prilikom koriscenja Windowsa i Mac OS X na istom procesoru (tacnije istom hardwareu) je da Mac OS X daleko manje "stuca" i "glavi" - najverovatnije zbog boljeg memory menagmenta (govorim za XP, ne znam kako je sa Vistom...)
Vezano za Sun i ZFS - koliko sam citao neko je tuzio Sun jer je koristio neke patente u ZFSu, zbog toga je Apple i odustao od ZFSa u Mac OS X. BTRFS, opet koliko sam citao, ima i vise mogucnosti/prednosti od ZFSa.
Oracle moze da konkurise IBMu samo ako ima istu ponudu: software+hardware paket kao sto i IBM daje.Konkurise? U kom to trzisnom segmentu? Ako se gleda enterprise database trziste tu je Oracle suvereni vladar vec godinama, ma decenijama, unazad. DB2 je baza 'starog kova' koja se uglavnom koristi u legacy sistemima (mejnfrejmovi, cobol aplikacije). Tu se radi o mainframe trzistu gde IBM i dalje caruje i to prvenstveno zbog toga sto su jedini (sve ostale kompanije presle su na klaster tehnologije i svoje racunarske ormane poslale u zasluzenu penziju).
Istina je da u racunarskim centrima velikih kompanija, tamo gde postoji solaris i potreba za bazom, u 99% slucajeva se vrti oracle baza i moguce je da to Oracle pokusava da zastiti od upliva konkurencije. Medjutim tvoja teorija da Oracle planira da se posveti hardware+software kombinaciji po meni nema nikakvog osnova. Oracle nije inzenjerska firma kao sto je to Sun i kao sto je (parcijalno) IBM, sva je prilika da ce oni uspeti da u potpunosti upropaste SPARC a i Solarisu buducnost nije previse svetla. I dalje se nista nije promenilo, i dalje postoje besplatne linux/BSD platforme na kojima se srecno vrti i Oracle i DB2 i bilo koja drugi ozbiljni database sistem. I dalje vazi staro pravilo - ako nemas optimizovani CPU, a ti kupi noviji i brzi x86 i dodaj par hostova u klaster; sigurno prolazis jeftinije nego sa (pre)skupim non-x86 resenjima.
isto je i sa h.264 - svako u industriji (najvece kompanije) ima po deo patenata vezan za h.264… kazu da je nemoguce napraviti codec a da se ne naleti na neki patent. i ovo sto je Google zamislio sa WebM/V8 pre ili kasnije ce neko da ih tuzi zbog toga (isto kao i sada Oracle za Javu).
Ista stvar je i sa ZFS.
To vazi samo u USA. Patentiranje algoritama i ideja a ne njihovih konkretnih izvedbi (napisanog koda) je specijalitet US zakonodavstva. Licno mislim da stanje postaje nepodnosljivo i da ce pre ili kasnije morati da urade reformu zakonodastva. Slicno je vazilo i za izvoz enkripcionih tehnologija van USA, tj. postojale su zabrane, ali sada to vise nije slucaj.
milion puta je vec receno do sada: da kompanije nisu dobrotvorne organizacije i da im je cilj profit
stoji apsolutno sve sto si rekao, korisnicima i svima bi bilo bolje da Apple tako postupi (da Mac OS X na svaki PC) ali jedino njima i njihovim shareholderima ne bi bilo bolje matematika je jasna, ovako zaradjuju vise.
I da pogledamo konkretne cifre milioniti++ put: MS zaradjuje 19 milijardi dolara godisnje, ogroman deo te cifre otpada na prodaju OS-a. Apple zaradjuje 6 puta manje. Pa sad, ko je tu glup a ko pametan?
Apple drzi mislim 80% trzista laptopova koji kostaju iznad 1000$ - trzista koje je najprofitabilnije. slicno je i sa desktop masinama. ubjaju se od para - mislim da su jedina kompanija koja nema dugovanja i ima u kesu preko 20 milijardi $!
A ispod 500$ ne postoje i jedva se vide u segmentu 500-1000$ gde se prodaje ubedljivo najvise racunara -> sto rekose braca istocnjaci 'istina je u oku posmatraca'
ne trazim opravdanje, samo iznosim cinjenice zasto je to tako i zasto Apple ni ne zeli to da promeni. Sire se na druge strane: iOS i eventualno gaming. Mac ostaje tu gde jeste: drzi 80% najprofitabilnijeg dela trzista.
Ja sam prvi koji bi zeleo da nigde nema onog skrndelja Windowsa vec da je svuda Mac OS X (npr.) ali realno to nema sanse da se desi jer je Appleu profit na prvom mestu
Bre ako je njima cilj da uvek budu na pragu od 5% trzisnog udela, bez zelje za daljom ekspanzijom i svetskom dominacijom (u sta nikako ne mogu da poverujem obzirom da je to cilj svake velike korporacije), onda je u redu
kao sto rekoh, Mac ostaje gde jeste a sire se na mobilnom i tablet planu
Desktop racunari ce ostato samo developerima i to ne vidim neki prostor za dalji rast, sa druge strane terminali za konzumiranje sadrzaja ima da naprave boom!
Telefoni, tableti i netbook-ovi su klasicne igracke za gubljenje vremena; nikada to nece moci da zameni prave racunare, narocito kada krene neko kucanje (cak i kucanje maila bez tastature je jedna zamorna stvar).
Ali ko zna sta buducnost nosi, zivi bili pa videli.
Moj plastikaner od 32k dinara nov ima 48Wh, što uopšte nije mnogo u odnosu na precenjeni Apple.
I sa tim kapacitetima nema realne šanse da izgura 8 sati osim ako laptop od 17" troši 10W, a i sa LED osvetljenjem, dual core procesorom i odvojenom grafikom teoretski nemoguće.
2.5 do 3 sata.
@kimi
Izvučeno iz konteksta, daj ceo članak.
Windows radi lošije na meku od OSX-a? A da uporedimo koliko bi trajala baterija na PC laptopu na kome je hackintosh, u odnosu na win7?
Realno poređenje je HP/Dell/Acer laptop sa mekbukom.
Third, if you can get by with just software designed by Apple and if money is not a big issue, you will be happy with a Mac. Examples of these software choices are iTunes, iLife, QuickTime, Safari, iChat, and so on (and you probably won't need much more than those for daily entertainment and communication needs). Finally, if money is not an issue--and it definitely is for most of us--you should get a Mac anyway. It's the only platform, for now, that can run both Windows and OS X.
By now, more than anything, I believe drivers are the culprit for this discrepancy, as with Boot Camp 2.1, I was able to get just around an hour and a half with Windows 7 with general usage on the same machine. I've also seen many PC laptops where Windows 7 also offers much longer battery life.
Dao si mi baš "merodavan" članak.
Testovi trajanja baterije mogu malo da zavaraju jer OS X koliko-toliko zna da ukljuci/iskljuci brzu/sporiju karticu (ukoliko je sistem sa 2 GPU-a), dok u windowsu uvek radi jaca karta.
Medjutim i tada je covek negde na dnu teksta napisao da je primetio da se stedljivi GPU pali u OS X, a u windowsu nikada..
HAHAHAHA, umes li ti da racunas? 111-77 nije jednako 44% nego 44 minute a u ovom slucaju je to oko 25,5%.nije samo kapacitet baterije u pitanju, vec i power management. evo ti slika macosx vs win7 na istoj masini (macbook):
![]()
edit:
ovo je 44% razlike, nije za bacanje..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari